Ryža – malé biele drahokamy

Ryža sa vo svete preslávila najmä ako jedinečná príloha. Nezabúdajte ju však pridávať aj ako závarku do polievok či využiť na prípravu neodolateľných hlavných chodov.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Kuracie rizoto
Suroviny na 4 porcie

  • 800 g kuracieho mäsa
  • 500 g ryže
  • 600 ml kuracieho vývaru
  • 125 g masla
  • 150 ml bieleho vína
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1/2 ČL šafranu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • parmezán

Kuracie mäso pokrájajte na tenké rezance, cibuľu na drobné kocky. V hlbokej panvici rozpustite približne 60 g masla a osmažte na ňom cibuľu a kúsky mäsa. Pridajte premytú a dobre odkvapkanú ryžu a za častého miešania ju smažte 15 minút. Popritom v hrnci priveďte do varu kurací vývar a po naberačkách ho postupne prilievajte do ryže. Pridajte šafran, soľ a korenie a na miernom plameni varte približne 10 minút. Pred koncom varenia prilejte víno. Hotové rizoto servírujte posypané nastrúhaným parmezánom a dozdobte petržlenovou vňaťou.

Tip: Želanú konzistenciu rizota dosiahnete pomocou vývaru. Ku koncu prípravy môžete do rizota pridať hrášok alebo šampiňóny.


Ryžové guľky s karí omáčkou
Suroviny na 4 porcie

Na guľky:

  • 200 g mletého mäsa
  • 400 g ryže
  • 150 g hladkej múky
  • 1 cibuľa
  • 1 vajíčko
  • soľ, mleté čierne korenie
  • plátok masla
  • nasekané bylinky
  • bravčová masť

Na omáčku:

  • 250 ml vývaru
  • 250 ml smotany na varenie
  • 3 PL hladkej múky
  • 2 plátky masla
  • karí korenie
  • soľ

Cibuľu pokrájajte na drobné kocky, speňte na masle a pridajte premytú ryžu. Zalejte vodou tak, aby prekrývala ryžu jeden cm. Uduste do mäkka a nechajte vychladnúť. Do mletého mäsa vmiešajte štipku soli a korenia, vychladenú ryžu, vajíčko a nasekané bylinky. Rukami tvarujte zo zmesi malé guľky, ktorú obaľte v múke. Guľky ukladajte do pekáča vymasteného bravčovou masťou, podlejte vodou a upečte dozlatista. Na panvici rozpustite maslo, pridajte múku a opražte ju, kým nechytí krémovú farbu. Odstavte z plameňa a za stáleho miešania prilievajte vývar a potom smotanu na varenie. Omáčku vráťte na plameň, dochuťte karí korením a soľou a nechajte prejsť varom. Guľky servírujte preliate omáčkou s plátkom ananásu dozdobené bylinkami.

Tip: Do omáčky môžete namiesto vývaru použiť precedený výpek z guliek, omáčka bude lahodnejšia.


Ryžovo-zeleninová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčšia mrkva
  • 1 petržlen
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 2 hrste ryže
  • plátok masla
  • soľ, mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať

Koreňovú zeleninu postrúhajte na hrubšom strúhadle. V hrnci rozpustite maslo, pridajte nastrúhanú zeleninu a prelisovaný cesnak a chvíľku opekajte, aby mrkva pustila farbu a zelenina sa prevoňala. Prilejte približne liter vody a nechajte zovrieť. Nakoniec pridajte na malé kocky pokrájané zemiaky, prebratú ryžu, dochuťte soľou a korením a varte približne 10 minút alebo kým nie sú zemiaky a ryža mäkké. Na záver pridajte do polievky nasekanú petržlenovú vňať.

Tip: Ryžu netreba premývať, jej prirodzený škrob sa vyvarí do polievky a dodá jej sýtosť. Polievky chutí lepšie ak ju zalejete namiesto vody hovädzím vývarom. Nič nepokazíte ani kúskami hovädzieho masa.


Kokosový ryžový nákyp
Suroviny na 4 porcie

  • 90 g guľatozrnnej ryže
  • 600 ml kokosového mlieka
  • 300 ml mlieka
  • 60 g práškového cukru
  • plátky masla
  • citrónová alebo limetková kôra
  • štipka mletého voňavého korenia (badián, kardamón, škorica, klinčeky...)
  • tropické ovocie

Zapekaciu misu vymastite maslom. V miske dôkladne premiešajte ryžu s kokosovým mliekom, práškovým cukrom a plátkom citrónovej kôry. Zmes vlejte do misy, na povrch pridajte kúsky masla a pečte v stredne predhriatej rúre približne 30 minút. Po uplynutí času z nákypu vyberte citrónovú kôru. Do zmesi prilejte mlieko, mleté voňavé korenie, všetko spolu premiešajte a vložte späť do rúry. Pečte približne jednu hodinu, kým sa všetko mlieko nevstrebe do ryže a na povrchu sa nevytvorí zlatohnedá kôrka. Ak sa vám zdá, že nákyp rýchlo prihára, ale ryža ešte nie je mäkká, nákyp dopečte prikrytý pokrievkou alebo alobalom. Servírujte s kompótovým alebo s krátko podusenou zmesou tropického ovocia.

ico

Nie je zrnko ako zrnko

  • Ryža sa pokladá za najdôležitejšiu obilninu sveta a rozdeľuje sa podľa spôsobu a podmienok pestovania na horskú a nížinnú. Väčšina ryže sa sadí i presádza ručne.
  • Nelúpané zrnko ryže obsahuje 12 percent vody, 10 percent bielkovín, 2 percentá tuku, 62 percent škrobu, 10 percent celulózy a vitamíny skupiny B. Spomedzi rôznych druhov ryže nájdete aj kultivary, ktoré sú veľmi bohaté na škrob a cukor – tieto druhy sa ľahko rozvaria, a preto vhodné na prípravu kaší, ale i na výrobu alkoholu známeho ako saké či arak.
  • Ryža je zázračná plodina a vďaka nízkemu obsahu tukov a vody má vysokú trvanlivosť. Pri správnom skladovaní vydrží i niekoľko desiatok rokov.
  • Jadro nížinnej ryže je mäkšie, objemnejšie, ba priam zaguľatené. Obsahuje viac lepkavých súčastí a pri varení je preto táto ryža rýchlejšie mäkšia a „špiní“ vodu. Uvarené zrnko je akoby priesvitné a je vhodné na prípravu rizota či nákypov.
  • Z lepkavejších odrôd sa pripravuje sushi, kaše, pudingy, cukrovinky...
  • Z úzkych horských dlhých zrniek sa vám vždy podarí uvariť iba „sypkú“ ryžu, ideálnu ako príloha k ovociu či do šalátov.
  • Nezabudnite ani na jazmínovú ryžu, ktorá očarí nielen svojou snehobielou farbou, ale i jemnou kvetinovou arómou, ktorú už netreba pri varení „kaziť“ nijakým korením či soľou.
  • V posledných rokoch sa začala i u nás zviditeľňovať menej známa ryža tmavá ba priam čierna, ktorá vďaka takmer orieškovej príchuti ulahodila ľuďom hlavne v juhovýchodnej Ázii. Dá sa pripravovať i na sladko i na slano.
  • U nás dlho pretrvávala móda variť ryžu natural alebo ryžu „divokú – indiánsku“. Je označovaná najčastejšie ako „zdravá“ príloha, aj keď mnohých svojou chuťou a konzistenciou príliš nenadchla.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Top First moment dovolenky na leto 2018
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 14 905
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 8 968
  3. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 4 813
  4. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 4 805
  5. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 514
  6. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 1 989
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 730
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 583
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 545
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 1 011

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Podozrivé inzeráty lákajú na zdravotné pomôcky. Sú to šmejdy

Načúvací prístroj alebo strojček, ktorý narovnáva krivý palec na nohe, by si ľudia mali vyberať u lekára, nie v inzerátoch.

KOMENTÁRE

Komédia na súdoch. Prečo nie sú prípady Majského a Čuňu uzavreté

Treba sa pýtať, kde sme urobili chybu.

PRIMÁR

Desať potravín, ktoré nabijú telo energiou

Proti únave a vyčerpaniu sa dá bojovať aj jedlom.

Neprehliadnite tiež

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prečítajte si rozhovor s Marianou Kováčovou, ktorá sa venuje problematike týrania detí.

Biblia módy oslavuje výročie. Časopis Vogue má 125 rokov

V decembri 1892 vyšlo prvé číslo magazínu, ktorý je vo svete módy ikonou.