Ryža – malé biele drahokamy

Ryža sa vo svete preslávila najmä ako jedinečná príloha. Nezabúdajte ju však pridávať aj ako závarku do polievok či využiť na prípravu neodolateľných hlavných chodov.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Kuracie rizoto
Suroviny na 4 porcie

  • 800 g kuracieho mäsa
  • 500 g ryže
  • 600 ml kuracieho vývaru
  • 125 g masla
  • 150 ml bieleho vína
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1/2 ČL šafranu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • parmezán

Kuracie mäso pokrájajte na tenké rezance, cibuľu na drobné kocky. V hlbokej panvici rozpustite približne 60 g masla a osmažte na ňom cibuľu a kúsky mäsa. Pridajte premytú a dobre odkvapkanú ryžu a za častého miešania ju smažte 15 minút. Popritom v hrnci priveďte do varu kurací vývar a po naberačkách ho postupne prilievajte do ryže. Pridajte šafran, soľ a korenie a na miernom plameni varte približne 10 minút. Pred koncom varenia prilejte víno. Hotové rizoto servírujte posypané nastrúhaným parmezánom a dozdobte petržlenovou vňaťou.

Tip: Želanú konzistenciu rizota dosiahnete pomocou vývaru. Ku koncu prípravy môžete do rizota pridať hrášok alebo šampiňóny.


Ryžové guľky s karí omáčkou
Suroviny na 4 porcie

Na guľky:

  • 200 g mletého mäsa
  • 400 g ryže
  • 150 g hladkej múky
  • 1 cibuľa
  • 1 vajíčko
  • soľ, mleté čierne korenie
  • plátok masla
  • nasekané bylinky
  • bravčová masť

Na omáčku:

  • 250 ml vývaru
  • 250 ml smotany na varenie
  • 3 PL hladkej múky
  • 2 plátky masla
  • karí korenie
  • soľ

Cibuľu pokrájajte na drobné kocky, speňte na masle a pridajte premytú ryžu. Zalejte vodou tak, aby prekrývala ryžu jeden cm. Uduste do mäkka a nechajte vychladnúť. Do mletého mäsa vmiešajte štipku soli a korenia, vychladenú ryžu, vajíčko a nasekané bylinky. Rukami tvarujte zo zmesi malé guľky, ktorú obaľte v múke. Guľky ukladajte do pekáča vymasteného bravčovou masťou, podlejte vodou a upečte dozlatista. Na panvici rozpustite maslo, pridajte múku a opražte ju, kým nechytí krémovú farbu. Odstavte z plameňa a za stáleho miešania prilievajte vývar a potom smotanu na varenie. Omáčku vráťte na plameň, dochuťte karí korením a soľou a nechajte prejsť varom. Guľky servírujte preliate omáčkou s plátkom ananásu dozdobené bylinkami.

Tip: Do omáčky môžete namiesto vývaru použiť precedený výpek z guliek, omáčka bude lahodnejšia.


Ryžovo-zeleninová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčšia mrkva
  • 1 petržlen
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 2 hrste ryže
  • plátok masla
  • soľ, mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať

Koreňovú zeleninu postrúhajte na hrubšom strúhadle. V hrnci rozpustite maslo, pridajte nastrúhanú zeleninu a prelisovaný cesnak a chvíľku opekajte, aby mrkva pustila farbu a zelenina sa prevoňala. Prilejte približne liter vody a nechajte zovrieť. Nakoniec pridajte na malé kocky pokrájané zemiaky, prebratú ryžu, dochuťte soľou a korením a varte približne 10 minút alebo kým nie sú zemiaky a ryža mäkké. Na záver pridajte do polievky nasekanú petržlenovú vňať.

Tip: Ryžu netreba premývať, jej prirodzený škrob sa vyvarí do polievky a dodá jej sýtosť. Polievky chutí lepšie ak ju zalejete namiesto vody hovädzím vývarom. Nič nepokazíte ani kúskami hovädzieho masa.


Kokosový ryžový nákyp
Suroviny na 4 porcie

  • 90 g guľatozrnnej ryže
  • 600 ml kokosového mlieka
  • 300 ml mlieka
  • 60 g práškového cukru
  • plátky masla
  • citrónová alebo limetková kôra
  • štipka mletého voňavého korenia (badián, kardamón, škorica, klinčeky...)
  • tropické ovocie

Zapekaciu misu vymastite maslom. V miske dôkladne premiešajte ryžu s kokosovým mliekom, práškovým cukrom a plátkom citrónovej kôry. Zmes vlejte do misy, na povrch pridajte kúsky masla a pečte v stredne predhriatej rúre približne 30 minút. Po uplynutí času z nákypu vyberte citrónovú kôru. Do zmesi prilejte mlieko, mleté voňavé korenie, všetko spolu premiešajte a vložte späť do rúry. Pečte približne jednu hodinu, kým sa všetko mlieko nevstrebe do ryže a na povrchu sa nevytvorí zlatohnedá kôrka. Ak sa vám zdá, že nákyp rýchlo prihára, ale ryža ešte nie je mäkká, nákyp dopečte prikrytý pokrievkou alebo alobalom. Servírujte s kompótovým alebo s krátko podusenou zmesou tropického ovocia.

ico

Nie je zrnko ako zrnko

  • Ryža sa pokladá za najdôležitejšiu obilninu sveta a rozdeľuje sa podľa spôsobu a podmienok pestovania na horskú a nížinnú. Väčšina ryže sa sadí i presádza ručne.
  • Nelúpané zrnko ryže obsahuje 12 percent vody, 10 percent bielkovín, 2 percentá tuku, 62 percent škrobu, 10 percent celulózy a vitamíny skupiny B. Spomedzi rôznych druhov ryže nájdete aj kultivary, ktoré sú veľmi bohaté na škrob a cukor – tieto druhy sa ľahko rozvaria, a preto vhodné na prípravu kaší, ale i na výrobu alkoholu známeho ako saké či arak.
  • Ryža je zázračná plodina a vďaka nízkemu obsahu tukov a vody má vysokú trvanlivosť. Pri správnom skladovaní vydrží i niekoľko desiatok rokov.
  • Jadro nížinnej ryže je mäkšie, objemnejšie, ba priam zaguľatené. Obsahuje viac lepkavých súčastí a pri varení je preto táto ryža rýchlejšie mäkšia a „špiní“ vodu. Uvarené zrnko je akoby priesvitné a je vhodné na prípravu rizota či nákypov.
  • Z lepkavejších odrôd sa pripravuje sushi, kaše, pudingy, cukrovinky...
  • Z úzkych horských dlhých zrniek sa vám vždy podarí uvariť iba „sypkú“ ryžu, ideálnu ako príloha k ovociu či do šalátov.
  • Nezabudnite ani na jazmínovú ryžu, ktorá očarí nielen svojou snehobielou farbou, ale i jemnou kvetinovou arómou, ktorú už netreba pri varení „kaziť“ nijakým korením či soľou.
  • V posledných rokoch sa začala i u nás zviditeľňovať menej známa ryža tmavá ba priam čierna, ktorá vďaka takmer orieškovej príchuti ulahodila ľuďom hlavne v juhovýchodnej Ázii. Dá sa pripravovať i na sladko i na slano.
  • U nás dlho pretrvávala móda variť ryžu natural alebo ryžu „divokú – indiánsku“. Je označovaná najčastejšie ako „zdravá“ príloha, aj keď mnohých svojou chuťou a konzistenciou príliš nenadchla.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 115
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 8 095
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 7 072
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 493
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 947
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 836
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 794
  8. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 685
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 638
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 316

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lipšic dostal za nehodu z minulého roka podmienečný trest

Súd odsúdil bývalého poslanca Lipšica.

KOMENTÁRE

Vracajú sa deväťdesiate roky a prečo sa Danko drží ruskej letky

Povedať, že Fico III a Mečiar III už sú jedna k jednej, sa ešte nedá, ale synchronizovaná akcia proti Kiskovi je porovnateľná iba a len s únosom mladého Kováča.

DOMOV

Študijný odbor nám preduručuje partnerov. V EÚ sme v tom extrém

Desať správ, ktoré oslovili medzinárodnú komunitu.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.