SME
Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Ryža – malé biele drahokamy

Ryža sa vo svete preslávila najmä ako jedinečná príloha. Nezabúdajte ju však pridávať aj ako závarku do polievok či využiť na prípravu neodolateľných hlavných chodov.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Kuracie rizoto
Suroviny na 4 porcie

  • 800 g kuracieho mäsa
  • 500 g ryže
  • 600 ml kuracieho vývaru
  • 125 g masla
  • 150 ml bieleho vína
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1/2 ČL šafranu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • parmezán

Kuracie mäso pokrájajte na tenké rezance, cibuľu na drobné kocky. V hlbokej panvici rozpustite približne 60 g masla a osmažte na ňom cibuľu a kúsky mäsa. Pridajte premytú a dobre odkvapkanú ryžu a za častého miešania ju smažte 15 minút. Popritom v hrnci priveďte do varu kurací vývar a po naberačkách ho postupne prilievajte do ryže. Pridajte šafran, soľ a korenie a na miernom plameni varte približne 10 minút. Pred koncom varenia prilejte víno. Hotové rizoto servírujte posypané nastrúhaným parmezánom a dozdobte petržlenovou vňaťou.

Tip: Želanú konzistenciu rizota dosiahnete pomocou vývaru. Ku koncu prípravy môžete do rizota pridať hrášok alebo šampiňóny.


Ryžové guľky s karí omáčkou
Suroviny na 4 porcie

Na guľky:

  • 200 g mletého mäsa
  • 400 g ryže
  • 150 g hladkej múky
  • 1 cibuľa
  • 1 vajíčko
  • soľ, mleté čierne korenie
  • plátok masla
  • nasekané bylinky
  • bravčová masť

Na omáčku:

  • 250 ml vývaru
  • 250 ml smotany na varenie
  • 3 PL hladkej múky
  • 2 plátky masla
  • karí korenie
  • soľ

Cibuľu pokrájajte na drobné kocky, speňte na masle a pridajte premytú ryžu. Zalejte vodou tak, aby prekrývala ryžu jeden cm. Uduste do mäkka a nechajte vychladnúť. Do mletého mäsa vmiešajte štipku soli a korenia, vychladenú ryžu, vajíčko a nasekané bylinky. Rukami tvarujte zo zmesi malé guľky, ktorú obaľte v múke. Guľky ukladajte do pekáča vymasteného bravčovou masťou, podlejte vodou a upečte dozlatista. Na panvici rozpustite maslo, pridajte múku a opražte ju, kým nechytí krémovú farbu. Odstavte z plameňa a za stáleho miešania prilievajte vývar a potom smotanu na varenie. Omáčku vráťte na plameň, dochuťte karí korením a soľou a nechajte prejsť varom. Guľky servírujte preliate omáčkou s plátkom ananásu dozdobené bylinkami.

Tip: Do omáčky môžete namiesto vývaru použiť precedený výpek z guliek, omáčka bude lahodnejšia.


Ryžovo-zeleninová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčšia mrkva
  • 1 petržlen
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 2 hrste ryže
  • plátok masla
  • soľ, mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať

Koreňovú zeleninu postrúhajte na hrubšom strúhadle. V hrnci rozpustite maslo, pridajte nastrúhanú zeleninu a prelisovaný cesnak a chvíľku opekajte, aby mrkva pustila farbu a zelenina sa prevoňala. Prilejte približne liter vody a nechajte zovrieť. Nakoniec pridajte na malé kocky pokrájané zemiaky, prebratú ryžu, dochuťte soľou a korením a varte približne 10 minút alebo kým nie sú zemiaky a ryža mäkké. Na záver pridajte do polievky nasekanú petržlenovú vňať.

Tip: Ryžu netreba premývať, jej prirodzený škrob sa vyvarí do polievky a dodá jej sýtosť. Polievky chutí lepšie ak ju zalejete namiesto vody hovädzím vývarom. Nič nepokazíte ani kúskami hovädzieho masa.


Kokosový ryžový nákyp
Suroviny na 4 porcie

  • 90 g guľatozrnnej ryže
  • 600 ml kokosového mlieka
  • 300 ml mlieka
  • 60 g práškového cukru
  • plátky masla
  • citrónová alebo limetková kôra
  • štipka mletého voňavého korenia (badián, kardamón, škorica, klinčeky...)
  • tropické ovocie

Zapekaciu misu vymastite maslom. V miske dôkladne premiešajte ryžu s kokosovým mliekom, práškovým cukrom a plátkom citrónovej kôry. Zmes vlejte do misy, na povrch pridajte kúsky masla a pečte v stredne predhriatej rúre približne 30 minút. Po uplynutí času z nákypu vyberte citrónovú kôru. Do zmesi prilejte mlieko, mleté voňavé korenie, všetko spolu premiešajte a vložte späť do rúry. Pečte približne jednu hodinu, kým sa všetko mlieko nevstrebe do ryže a na povrchu sa nevytvorí zlatohnedá kôrka. Ak sa vám zdá, že nákyp rýchlo prihára, ale ryža ešte nie je mäkká, nákyp dopečte prikrytý pokrievkou alebo alobalom. Servírujte s kompótovým alebo s krátko podusenou zmesou tropického ovocia.

ico

Nie je zrnko ako zrnko

  • Ryža sa pokladá za najdôležitejšiu obilninu sveta a rozdeľuje sa podľa spôsobu a podmienok pestovania na horskú a nížinnú. Väčšina ryže sa sadí i presádza ručne.
  • Nelúpané zrnko ryže obsahuje 12 percent vody, 10 percent bielkovín, 2 percentá tuku, 62 percent škrobu, 10 percent celulózy a vitamíny skupiny B. Spomedzi rôznych druhov ryže nájdete aj kultivary, ktoré sú veľmi bohaté na škrob a cukor – tieto druhy sa ľahko rozvaria, a preto vhodné na prípravu kaší, ale i na výrobu alkoholu známeho ako saké či arak.
  • Ryža je zázračná plodina a vďaka nízkemu obsahu tukov a vody má vysokú trvanlivosť. Pri správnom skladovaní vydrží i niekoľko desiatok rokov.
  • Jadro nížinnej ryže je mäkšie, objemnejšie, ba priam zaguľatené. Obsahuje viac lepkavých súčastí a pri varení je preto táto ryža rýchlejšie mäkšia a „špiní“ vodu. Uvarené zrnko je akoby priesvitné a je vhodné na prípravu rizota či nákypov.
  • Z lepkavejších odrôd sa pripravuje sushi, kaše, pudingy, cukrovinky...
  • Z úzkych horských dlhých zrniek sa vám vždy podarí uvariť iba „sypkú“ ryžu, ideálnu ako príloha k ovociu či do šalátov.
  • Nezabudnite ani na jazmínovú ryžu, ktorá očarí nielen svojou snehobielou farbou, ale i jemnou kvetinovou arómou, ktorú už netreba pri varení „kaziť“ nijakým korením či soľou.
  • V posledných rokoch sa začala i u nás zviditeľňovať menej známa ryža tmavá ba priam čierna, ktorá vďaka takmer orieškovej príchuti ulahodila ľuďom hlavne v juhovýchodnej Ázii. Dá sa pripravovať i na sladko i na slano.
  • U nás dlho pretrvávala móda variť ryžu natural alebo ryžu „divokú – indiánsku“. Je označovaná najčastejšie ako „zdravá“ príloha, aj keď mnohých svojou chuťou a konzistenciou príliš nenadchla.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  2. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  4. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  5. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  6. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  7. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  8. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  9. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Václav Vydra: Ako nedostať pokutu v úseku kde je meraná rýchlosť
  2. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  3. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  4. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  5. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  6. Stiahnite si stovky e-kníh
  7. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  8. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 264
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 599
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 7 746
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 309
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 373
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 4 157
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 520
  8. Crème de la crème po slovensky 3 249
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 855
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 090
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Branislav Harabin na zasadnutí Súdnej rady.

Súdna rada už dočasne odstavila zvolenského sudcu Miľana. Tiež nenosil rúško.


12 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Opatrenia nedodržiavajú aj politici.


a 2 ďalší 8 h