Ryža – malé biele drahokamy

Ryža sa vo svete preslávila najmä ako jedinečná príloha. Nezabúdajte ju však pridávať aj ako závarku do polievok či využiť na prípravu neodolateľných hlavných chodov.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Kuracie rizoto
Suroviny na 4 porcie

  • 800 g kuracieho mäsa
  • 500 g ryže
  • 600 ml kuracieho vývaru
  • 125 g masla
  • 150 ml bieleho vína
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1/2 ČL šafranu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • parmezán

Kuracie mäso pokrájajte na tenké rezance, cibuľu na drobné kocky. V hlbokej panvici rozpustite približne 60 g masla a osmažte na ňom cibuľu a kúsky mäsa. Pridajte premytú a dobre odkvapkanú ryžu a za častého miešania ju smažte 15 minút. Popritom v hrnci priveďte do varu kurací vývar a po naberačkách ho postupne prilievajte do ryže. Pridajte šafran, soľ a korenie a na miernom plameni varte približne 10 minút. Pred koncom varenia prilejte víno. Hotové rizoto servírujte posypané nastrúhaným parmezánom a dozdobte petržlenovou vňaťou.

Tip: Želanú konzistenciu rizota dosiahnete pomocou vývaru. Ku koncu prípravy môžete do rizota pridať hrášok alebo šampiňóny.


Ryžové guľky s karí omáčkou
Suroviny na 4 porcie

Na guľky:

  • 200 g mletého mäsa
  • 400 g ryže
  • 150 g hladkej múky
  • 1 cibuľa
  • 1 vajíčko
  • soľ, mleté čierne korenie
  • plátok masla
  • nasekané bylinky
  • bravčová masť

Na omáčku:

  • 250 ml vývaru
  • 250 ml smotany na varenie
  • 3 PL hladkej múky
  • 2 plátky masla
  • karí korenie
  • soľ

Cibuľu pokrájajte na drobné kocky, speňte na masle a pridajte premytú ryžu. Zalejte vodou tak, aby prekrývala ryžu jeden cm. Uduste do mäkka a nechajte vychladnúť. Do mletého mäsa vmiešajte štipku soli a korenia, vychladenú ryžu, vajíčko a nasekané bylinky. Rukami tvarujte zo zmesi malé guľky, ktorú obaľte v múke. Guľky ukladajte do pekáča vymasteného bravčovou masťou, podlejte vodou a upečte dozlatista. Na panvici rozpustite maslo, pridajte múku a opražte ju, kým nechytí krémovú farbu. Odstavte z plameňa a za stáleho miešania prilievajte vývar a potom smotanu na varenie. Omáčku vráťte na plameň, dochuťte karí korením a soľou a nechajte prejsť varom. Guľky servírujte preliate omáčkou s plátkom ananásu dozdobené bylinkami.

Tip: Do omáčky môžete namiesto vývaru použiť precedený výpek z guliek, omáčka bude lahodnejšia.


Ryžovo-zeleninová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčšia mrkva
  • 1 petržlen
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 2 hrste ryže
  • plátok masla
  • soľ, mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať

Koreňovú zeleninu postrúhajte na hrubšom strúhadle. V hrnci rozpustite maslo, pridajte nastrúhanú zeleninu a prelisovaný cesnak a chvíľku opekajte, aby mrkva pustila farbu a zelenina sa prevoňala. Prilejte približne liter vody a nechajte zovrieť. Nakoniec pridajte na malé kocky pokrájané zemiaky, prebratú ryžu, dochuťte soľou a korením a varte približne 10 minút alebo kým nie sú zemiaky a ryža mäkké. Na záver pridajte do polievky nasekanú petržlenovú vňať.

Tip: Ryžu netreba premývať, jej prirodzený škrob sa vyvarí do polievky a dodá jej sýtosť. Polievky chutí lepšie ak ju zalejete namiesto vody hovädzím vývarom. Nič nepokazíte ani kúskami hovädzieho masa.


Kokosový ryžový nákyp
Suroviny na 4 porcie

  • 90 g guľatozrnnej ryže
  • 600 ml kokosového mlieka
  • 300 ml mlieka
  • 60 g práškového cukru
  • plátky masla
  • citrónová alebo limetková kôra
  • štipka mletého voňavého korenia (badián, kardamón, škorica, klinčeky...)
  • tropické ovocie

Zapekaciu misu vymastite maslom. V miske dôkladne premiešajte ryžu s kokosovým mliekom, práškovým cukrom a plátkom citrónovej kôry. Zmes vlejte do misy, na povrch pridajte kúsky masla a pečte v stredne predhriatej rúre približne 30 minút. Po uplynutí času z nákypu vyberte citrónovú kôru. Do zmesi prilejte mlieko, mleté voňavé korenie, všetko spolu premiešajte a vložte späť do rúry. Pečte približne jednu hodinu, kým sa všetko mlieko nevstrebe do ryže a na povrchu sa nevytvorí zlatohnedá kôrka. Ak sa vám zdá, že nákyp rýchlo prihára, ale ryža ešte nie je mäkká, nákyp dopečte prikrytý pokrievkou alebo alobalom. Servírujte s kompótovým alebo s krátko podusenou zmesou tropického ovocia.

ico

Nie je zrnko ako zrnko

  • Ryža sa pokladá za najdôležitejšiu obilninu sveta a rozdeľuje sa podľa spôsobu a podmienok pestovania na horskú a nížinnú. Väčšina ryže sa sadí i presádza ručne.
  • Nelúpané zrnko ryže obsahuje 12 percent vody, 10 percent bielkovín, 2 percentá tuku, 62 percent škrobu, 10 percent celulózy a vitamíny skupiny B. Spomedzi rôznych druhov ryže nájdete aj kultivary, ktoré sú veľmi bohaté na škrob a cukor – tieto druhy sa ľahko rozvaria, a preto vhodné na prípravu kaší, ale i na výrobu alkoholu známeho ako saké či arak.
  • Ryža je zázračná plodina a vďaka nízkemu obsahu tukov a vody má vysokú trvanlivosť. Pri správnom skladovaní vydrží i niekoľko desiatok rokov.
  • Jadro nížinnej ryže je mäkšie, objemnejšie, ba priam zaguľatené. Obsahuje viac lepkavých súčastí a pri varení je preto táto ryža rýchlejšie mäkšia a „špiní“ vodu. Uvarené zrnko je akoby priesvitné a je vhodné na prípravu rizota či nákypov.
  • Z lepkavejších odrôd sa pripravuje sushi, kaše, pudingy, cukrovinky...
  • Z úzkych horských dlhých zrniek sa vám vždy podarí uvariť iba „sypkú“ ryžu, ideálnu ako príloha k ovociu či do šalátov.
  • Nezabudnite ani na jazmínovú ryžu, ktorá očarí nielen svojou snehobielou farbou, ale i jemnou kvetinovou arómou, ktorú už netreba pri varení „kaziť“ nijakým korením či soľou.
  • V posledných rokoch sa začala i u nás zviditeľňovať menej známa ryža tmavá ba priam čierna, ktorá vďaka takmer orieškovej príchuti ulahodila ľuďom hlavne v juhovýchodnej Ázii. Dá sa pripravovať i na sladko i na slano.
  • U nás dlho pretrvávala móda variť ryžu natural alebo ryžu „divokú – indiánsku“. Je označovaná najčastejšie ako „zdravá“ príloha, aj keď mnohých svojou chuťou a konzistenciou príliš nenadchla.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 7 674
  2. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 7 393
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 561
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 385
  5. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 2 169
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 097
  7. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 636
  8. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 1 591
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 171
  10. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa 808

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Pýcha „ja som baník, kto je viac“ sa minula. Ako sa žije v kraji, kde bane miznú

Tak ich tu vnímajú. Ako náletové buriny, ktoré sa uchytili v pustnúcom baníckom kraji.

SVET

Článok 7: Nukleárna zbraň, ktorá prvýkrát hrozí Poľsku

Štáty sa nebudú hrnúť do používania tohto nástroja, hovorí analytička.

SVET

Poliaci masovo protestujú, krajina stráca slobodu

Vládna strana postupne ovládla súdnictvo či médiá.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.

Britský bulvár ponížil novú hviezdu seriálu Doctor Who, zverejnil jej nahé fotky

V trinástej sérii kultovej série bude z doktora po prvýkrát doktorka.

Nevera z pohľadu mužov a žien: Čo už považujú za prekročenie hranice?

Britský prieskum ukázal, že názory na to, čo je podvádzanie, sa u mužov a žien extrémne líšia.