Zaťažkávacia skúška
Pred sviatkami sa stresujeme, aby sme zohnali najvychytenejšie darčeky pre svojich blízkych, vyluxujeme celý byt a snažíme sa upiecť, prípadne aspoň kúpiť čo najviac druhov koláčikov, veď jeden druh by bol hanbou. A potom sa nevieme dočkať, ako strávime celé hodiny na gauči pri rozprávkach a vianočných dobrotách.
Práve nedostatok pohybu, prejedanie, prípadne zvýšený príjem alkoholu, sú zaťažkávacou skúškou pre naše trávenie. Čo je najčastejšou príčinou našich „sviatočných“ ťažkostí?
Tipy
na lepšie trávenie
Radí gastroenterologička Tatiana Bézayová:
mali by sme jesť menej a častejšie,
sústreďme sa na vhodnú kombináciu jedál – ak si dáme vyprážanú rybu alebo rezeň, nebudeme k nej jesť majonézový šalát, ale uprednostníme varené zemiaky. Ku krémovému múčniku si nedáme čiernu kávu so šľahačkou, pred sladkosťami uprednostníme čerstvé ovocie
majonézu nahradíme jogurtom
v kuchyni využijeme na dochucovanie jedál bylinky, ktoré uľahčujú trávenie – rozmarín, zázvor, fenikel, medovku aj mätu
pred pitím sladených džúsov, malinoviek a kolových nápojov uprednostníme jemne perlivé stolové vody alebo nesladený čierny čaj
nemiešame rôzne druhy alkoholických nápojov – napríklad ak začneme piť víno, zostaneme pri ňom celý večer, samozrejme, v primeranom množstve
po jedle si neľahneme, ale pôjdeme sa aspoň poprechádzať
„Nevhodná kombinácia jedál a nápojov – večeru začneme smotanovou hríbovou polievkou, pokračujeme dobre okoreneným majonézovým šalátom a vyprážanou rybou. Potom nasleduje múčnik plnený maslovým krémom alebo kysnutý orechový a makový koláč, pričom celú večeru zakončíme čiernou kávou so šľahačkou.
Neskôr si dáme kapustnicu so smotanou, údenú šunku s čerstvým chlebom, feferónkou, horčicou a medzitým popíjame džúsy, kolové nápoje, miešané alkoholické nápoje, destiláty, víno a pivo. Samozrejme, že od stola sa ani nepohneme, nanajvýš prejdeme k pohodlnej pohovke,“ opisuje nástrahy vianočného hodovania gastroenterologička Tatiana Bézayová.
Predpríprava?
Zrejme málokto odolá preplnenému stolu. Dá sa pripraviť žalúdok na takúto záťaž? „Zatiaľ neexistuje „fitnespríprava“ pre trávenie. Je však veľký rozdiel, či sme zdraví, alebo trpíme nejakým chronickým ochorením. Zdravý človek ľahšie znesie jednorazové prejedenie.
Horšie je to u ľudí, ktorí majú cukrovku, žlčníkové kamene, ochorenia pečene, dnu alebo vysoký tlak. Pre nich by sa ani počas sviatkov nemal jedálny lístok veľmi odlišovať od bežných dní a alkohol by mali konzumovať naozaj len symbolicky,“ upozorňuje Bézayová.
Au, moje brucho
Stalo sa. Prejedli sme sa. Ako si pomôcť? V takom prípade urobíme úplne najlepšie, ak si dáme v jedení a pití alkoholu prestávku aspoň jeden deň. „Vhodný je čaj z vňate mäty priepornej, púpavového koreňa, rumančekového kvetu, puškvorcového koreňa a repíkovej vňate.
Pomáhajú aj tráviace enzýmy, pri nevoľnosti je vhodné malé množstvo strúhaného zázvoru, pri pálení záhy treba požuť pár kúskov nesolených mandlí bez šupky, vypiť čaj z fenikla, anízu alebo užiť hydrotalcid. Pri hnačkách je vhodné užitie medicinálneho uhlia alebo diosmektitu. Pri zhoršení ťažkostí je nutné vyhľadať pomoc lekára,“ vysvetľuje doktorka Bézayová.
Prírodné recepty
Radí bylinkárka Anna Kopáčová.
Pri prejedení a napínaní na vracanie skúsme čajovú zmes: do ½ litra vody dáme krátko povariť kúsok čerstvého zázvoru. Pridáme 10 g mäty a benediktu. Odstavíme a lúhujeme desať minút. Pridáme pár kvapiek citrónu a po dúškoch počas dňa pijeme.
Na kŕče v bruchu môžu pomôcť karmelitánske bylinkové kvapky, ktoré môžeme zapiť kamilkovým čajom. Recept na kvapky: do zaváraninového pohára dáme 50 g nakrájanej medovky, 50 g citrónovej kôry, 50 g koriandra, 50 g škorice a trošku muškátového orecha. Všetko zalejeme dobrým kvalitným koňakom a pri izbovej teplote necháme macerovať dvadsaťjeden dní. Precedíme cez gázu a užívame dvakrát denne dvadsať kvapiek.
Ak sme si spôsobili hnačku, pijeme čierny čaj alebo čaj z dubovej kôry, prípadne repíkový čaj.
Na pálenie záhy pijeme čaj z fenikla, anízu, kamiliek. Zjeme kúsok surového zemiaka.
Pri žlčníkových ťažkostiach si pomôžeme čajovou zmesou: 50 g ľubovníka, 30 g nátržníka, 10 g slamihy, 10 g mäty. Čaj pijeme dva- až trikrát denne.
Ak sme užili viac alkoholu – použijeme bylinky, ktoré nám odbúrajú rýchlejšie alkohol z krvi: 10 g artičok, 20 g pestreca mariánskeho, 20 g puškvorca, 20 g ovsenej slamy, 20 g kamilky, 10 g rebríčka. Čajovú lyžičku zmesi zalejeme ¼ litra vriacej vody, lúhujeme päť minút. Osladíme medom a citrónom. Pijeme podľa potreby.