Etiketa stolovania

S príchodom Nového Roka mnohých čaká veľa dôležitých podujatí, osláv či plesov. Viete ako si nezavariť na pekný trapas?

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Stolovanie v úlohe hostiteľa

  • Nielen kvalitné a dobré jedlo urobí zo slávnostnej hostiny nezabudnuteľný zážitok. Stolovanie sa nezaobíde bez vkusného prestierania vhodného na danú príležitosť.
  • Základom prestierania je obrus (najčastejšie biely), ktorý by mal presahovať okraj stola približne o 30 cm. Obrus možno dekorovať farebným prestieraním rôznych tvarou alebo stredovou šerpou.
  • Podľa typu slávnosti hostiteľ určí, či uloží taniere na prestieranie vopred alebo ich bude servírovať až s každým jedlom. Príbory a veľký - takzvaný základný podkladací tanier, by už mali ležať na stole. Na základnom tanieri by nemala chýbať servítka alebo obrúsok, ozvláštniť ho pomôže i ceduľka s menom hosťa. Vedľa základného taniera patrí z ľavej strany vidlička a z pravej strany nožík otočený čepeľou k tanieru. Za nožíkom ďalej od taniera nasleduje lyžica. Na predjedlo je potrebný pridať ešte jeden príbor, kladený z vonkajšej strany k hlavnému príboru. Vidlička naľavo a nožík napravo. Celé prestieranie sa začína ukladať dva-tri centimetre od okraja stola. Pomôcť si môžete šírkou meranou – „na dva prsty“.
  • Poháre smerujú k pravej ruke nad tanierom. Prvý položte pohár na aperitív. Mal by stáť nad čepeľou hlavného noža. Poháre na víno, pivo či nealko ukladajte vzostupne od pohárika na aperitív.
  • Prestretý stôl môžete doplniť o kvety alebo svietniky, pozor však na ich veľkosť a rozmiestnenie. Nie je väčším prešľapom ako keď si oproti sediaci hostia nevidia do tváre.
  • Obsluhovať sa začína od hlavnej osoby, pokračuje sa k osobám sediacim vpravo.
  • Nedojedené misy ponechajte na stole, prázdne hneď odnášajte. Postupne odnášajte i prázdne taniere. Základný tanier odneste až na úplný záver.
  • Nezabudnite na prípadnú soľ, korenie alebo iné dochucovadlo, ktoré by ste mali mať na požiadanie hostí po ruke na prenosnom servírovacom stolíku. Buďte všímaví a pozorní.

Zásady správania sa pri stole

  • Stolovanie sa začína v momente, kedy si hostiteľ položí obrúsok na kolená.
  • Za stolom seďte vzpriamene, pokiaľ nejete, ruky držte na kolenách alebo zápästiami na stole. Lakte na stole sú povolené iba medzi chodmi, nikdy nie počas jedenia.
  • Nedochucujte si jedlo skôr ako ho ochutnáte. Je to neslušné. Taktiež sa nepatrí žuť s otvorenými ústami, sŕkať či mľaskať. Hovorte iba s malým sústom v ústach, nikdy nie s plnými ústami.
  • Všetko načo nedosiahnete sami, si zdvorilo vypýtajte. Počas stolovania by ste nemali odchádzať, ak je to nevyhnutné ospravedlňte sa vopred.
  • Ak ste ľavák bude pre všetkých výhodnejšie ak budete sedieť z ľavej strany stola, alebo za jeho vrcholom.
  • Príbor položte na tanier držadlom smerom doprava ak ste už dojedli, ak chcete v jedle neskôr pokračovať, prekrížte príbor na tanieri.
  • Ústa si utierajte do obrúska. Použitý plátený obrúsok poskladajte a odložte vpravo k tanieru, papierový na tanier.
  • Na stoličke by ste sa určite nemali hojdať.
  • Nikdy nelepte žuvačku na okraj taniera.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  2. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  3. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  1. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  2. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  3. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  6. Cíťte sa v priestore príjemne
  7. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  10. Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 9 418
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 516
  3. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 493
  4. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 216
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 801
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 3 589
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 906
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 853
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 1 949
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl? 745

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Máme plán B, chváli sa Erdogan. Európu už nepotrebuje

Turecko potrebuje Európu viac ako Európa Turecko.

DOMOV

Slovensko ako Švajčiarsko, hotová diaľnica. Politici sľubujú, voliči im veria čoraz menej

Denník SME pred troma mesiacmi spustil projekt Sluby.sme.sk, kde odhaľuje nesplnené sľuby politikov.

KOMENTÁRE

S Tureckom sa dá iba bartrovať, nie kádrovať

Európska únia by nemala teraz zmeniť 30-ročný zvyk a povedať Ankare, že ju nikdy neľúbila.

KULTÚRA

Orhan Pamuk: Nie sme radi otrokmi autoritatívnych režimov

Exkluzívny rozhovor s nositeľom Nobelovej ceny.

Neprehliadnite tiež

Nechápavé okolie a žiaden voľný čas. Ako sa žije s hendikepovaným dieťaťom?

Tri matky pre SME porozprávali, s čím sa musia vyrovnávať pri dieťati s postihnutím.

V Česku vymysleli pivo pre ženy, zožalo kritiku aj od zahraničných médií

Nápoj určený špeciálne pre dámy má mramorovo biely a ružovkastý obal. Podľa Britiek je sexistický.

Ako najlepšie vyventilovať hnev a stres? V izbe, kde môžete všetko zničiť

Vo svete vznikajú miestnosti, ktoré môžete kompletne porozbíjať. Prvá je už aj na Slovensku.

Vymysleli sex robota, s ktorým možno simulovať znásilnenie

Odborníci na robotiku veria, že pri sexualite s robotmi netreba zabúdať na etický aspekt.