Etiketa stolovania

S príchodom Nového Roka mnohých čaká veľa dôležitých podujatí, osláv či plesov. Viete ako si nezavariť na pekný trapas?

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Stolovanie v úlohe hostiteľa

  • Nielen kvalitné a dobré jedlo urobí zo slávnostnej hostiny nezabudnuteľný zážitok. Stolovanie sa nezaobíde bez vkusného prestierania vhodného na danú príležitosť.
  • Základom prestierania je obrus (najčastejšie biely), ktorý by mal presahovať okraj stola približne o 30 cm. Obrus možno dekorovať farebným prestieraním rôznych tvarou alebo stredovou šerpou.
  • Podľa typu slávnosti hostiteľ určí, či uloží taniere na prestieranie vopred alebo ich bude servírovať až s každým jedlom. Príbory a veľký - takzvaný základný podkladací tanier, by už mali ležať na stole. Na základnom tanieri by nemala chýbať servítka alebo obrúsok, ozvláštniť ho pomôže i ceduľka s menom hosťa. Vedľa základného taniera patrí z ľavej strany vidlička a z pravej strany nožík otočený čepeľou k tanieru. Za nožíkom ďalej od taniera nasleduje lyžica. Na predjedlo je potrebný pridať ešte jeden príbor, kladený z vonkajšej strany k hlavnému príboru. Vidlička naľavo a nožík napravo. Celé prestieranie sa začína ukladať dva-tri centimetre od okraja stola. Pomôcť si môžete šírkou meranou – „na dva prsty“.
  • Poháre smerujú k pravej ruke nad tanierom. Prvý položte pohár na aperitív. Mal by stáť nad čepeľou hlavného noža. Poháre na víno, pivo či nealko ukladajte vzostupne od pohárika na aperitív.
  • Prestretý stôl môžete doplniť o kvety alebo svietniky, pozor však na ich veľkosť a rozmiestnenie. Nie je väčším prešľapom ako keď si oproti sediaci hostia nevidia do tváre.
  • Obsluhovať sa začína od hlavnej osoby, pokračuje sa k osobám sediacim vpravo.
  • Nedojedené misy ponechajte na stole, prázdne hneď odnášajte. Postupne odnášajte i prázdne taniere. Základný tanier odneste až na úplný záver.
  • Nezabudnite na prípadnú soľ, korenie alebo iné dochucovadlo, ktoré by ste mali mať na požiadanie hostí po ruke na prenosnom servírovacom stolíku. Buďte všímaví a pozorní.

Zásady správania sa pri stole

  • Stolovanie sa začína v momente, kedy si hostiteľ položí obrúsok na kolená.
  • Za stolom seďte vzpriamene, pokiaľ nejete, ruky držte na kolenách alebo zápästiami na stole. Lakte na stole sú povolené iba medzi chodmi, nikdy nie počas jedenia.
  • Nedochucujte si jedlo skôr ako ho ochutnáte. Je to neslušné. Taktiež sa nepatrí žuť s otvorenými ústami, sŕkať či mľaskať. Hovorte iba s malým sústom v ústach, nikdy nie s plnými ústami.
  • Všetko načo nedosiahnete sami, si zdvorilo vypýtajte. Počas stolovania by ste nemali odchádzať, ak je to nevyhnutné ospravedlňte sa vopred.
  • Ak ste ľavák bude pre všetkých výhodnejšie ak budete sedieť z ľavej strany stola, alebo za jeho vrcholom.
  • Príbor položte na tanier držadlom smerom doprava ak ste už dojedli, ak chcete v jedle neskôr pokračovať, prekrížte príbor na tanieri.
  • Ústa si utierajte do obrúska. Použitý plátený obrúsok poskladajte a odložte vpravo k tanieru, papierový na tanier.
  • Na stoličke by ste sa určite nemali hojdať.
  • Nikdy nelepte žuvačku na okraj taniera.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  2. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  3. Zábavný aj sebavedomý
  4. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  5. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  6. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  7. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  8. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  9. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu
  10. Testovanie elektrobicyklov v košickom Cassovare
  1. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku
  2. Poradňa: Ako vybrať účet pre mladých
  3. Sajfa odkázal študentom:„Buďte nároční a vydržte!“
  4. S Kulinariom chutí jar lepšie!
  5. Výstavisko Agrokomplex opäť plné poľnohospodárskej techniky
  6. Udelenie akreditácie (certifikátu) pre Aktuárstvo na EU v BA
  7. Vzorový byt v projekte Nobelova
  8. Do ankety Slovenka roka 2017 je nominovaná aj Adriana Kolesárová
  9. Pripomenuli si Svetový deň vody 2017
  10. Vlastníci bytov sa zatiaľ požiarnym zábranám vyhýbajú
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 22 570
  2. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 7 375
  3. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 5 853
  4. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 4 415
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 297
  6. Gamifikácia: Nový hit v učení finančnej gramotnosti na ZŠ 3 212
  7. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 187
  8. Testovanie elektrobicyklov v košickom Cassovare 3 010
  9. Zábavný aj sebavedomý 3 010
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 2 677

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Šéf Orangeu: Pre roaming môžu zdražieť domáce hovory a dáta

Európska komisia začala pred niekoľkými rokmi tvrdo regulovať ceny roamingu

DOMOV

Bašternákovi pomáha pomalosť prokuratúry, sťahuje sa z vlastných firiem

Zo siedmich prípadov podnikateľa sú živé už len tri. Podozrenia týkajúce sa jeho majetku sa riešia podľa deravého zákona.

KOMENTÁRE

Len zmeny v školstve nás odklonia z cesty do pekiel

Nevzdelaná spoločnosť sa nedá spravovať.

Neprehliadnite tiež

Paul a Linda McCartneyovci: Pomohla mu nájsť stabilitu v čase slávy

Nadaný člen The Beatles patril medzi obletované sexsymboly, „ulovila“ ho platinová blondínka.

Syndróm vyhorenia: Vážny problém, ktorý prichádza potichu

Môže sa objaviť u kohokoľvek, ale dá sa mu zabrániť. Ako bojovať so syndrómom vyhorenia?

Zistili, že sexuálne uspokojenie trvá 48 hodín

Z amerického výskumu vyplýva, že sex a udržanie partnerského puta spolu významne súvisia.

Svetoznámy cvičiteľ psov: Pes musí dôverovať svojmu majiteľovi

Ako vychovať poslušného psa, čo so psom z útulku a kedy je pes šťastný? Rozprávali sme sa s Cesarom Millanom, ktorý príde aj do Bratislavy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop