Etiketa stolovania

S príchodom Nového Roka mnohých čaká veľa dôležitých podujatí, osláv či plesov. Viete ako si nezavariť na pekný trapas?

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Stolovanie v úlohe hostiteľa

  • Nielen kvalitné a dobré jedlo urobí zo slávnostnej hostiny nezabudnuteľný zážitok. Stolovanie sa nezaobíde bez vkusného prestierania vhodného na danú príležitosť.
  • Základom prestierania je obrus (najčastejšie biely), ktorý by mal presahovať okraj stola približne o 30 cm. Obrus možno dekorovať farebným prestieraním rôznych tvarou alebo stredovou šerpou.
  • Podľa typu slávnosti hostiteľ určí, či uloží taniere na prestieranie vopred alebo ich bude servírovať až s každým jedlom. Príbory a veľký - takzvaný základný podkladací tanier, by už mali ležať na stole. Na základnom tanieri by nemala chýbať servítka alebo obrúsok, ozvláštniť ho pomôže i ceduľka s menom hosťa. Vedľa základného taniera patrí z ľavej strany vidlička a z pravej strany nožík otočený čepeľou k tanieru. Za nožíkom ďalej od taniera nasleduje lyžica. Na predjedlo je potrebný pridať ešte jeden príbor, kladený z vonkajšej strany k hlavnému príboru. Vidlička naľavo a nožík napravo. Celé prestieranie sa začína ukladať dva-tri centimetre od okraja stola. Pomôcť si môžete šírkou meranou – „na dva prsty“.
  • Poháre smerujú k pravej ruke nad tanierom. Prvý položte pohár na aperitív. Mal by stáť nad čepeľou hlavného noža. Poháre na víno, pivo či nealko ukladajte vzostupne od pohárika na aperitív.
  • Prestretý stôl môžete doplniť o kvety alebo svietniky, pozor však na ich veľkosť a rozmiestnenie. Nie je väčším prešľapom ako keď si oproti sediaci hostia nevidia do tváre.
  • Obsluhovať sa začína od hlavnej osoby, pokračuje sa k osobám sediacim vpravo.
  • Nedojedené misy ponechajte na stole, prázdne hneď odnášajte. Postupne odnášajte i prázdne taniere. Základný tanier odneste až na úplný záver.
  • Nezabudnite na prípadnú soľ, korenie alebo iné dochucovadlo, ktoré by ste mali mať na požiadanie hostí po ruke na prenosnom servírovacom stolíku. Buďte všímaví a pozorní.

Zásady správania sa pri stole

  • Stolovanie sa začína v momente, kedy si hostiteľ položí obrúsok na kolená.
  • Za stolom seďte vzpriamene, pokiaľ nejete, ruky držte na kolenách alebo zápästiami na stole. Lakte na stole sú povolené iba medzi chodmi, nikdy nie počas jedenia.
  • Nedochucujte si jedlo skôr ako ho ochutnáte. Je to neslušné. Taktiež sa nepatrí žuť s otvorenými ústami, sŕkať či mľaskať. Hovorte iba s malým sústom v ústach, nikdy nie s plnými ústami.
  • Všetko načo nedosiahnete sami, si zdvorilo vypýtajte. Počas stolovania by ste nemali odchádzať, ak je to nevyhnutné ospravedlňte sa vopred.
  • Ak ste ľavák bude pre všetkých výhodnejšie ak budete sedieť z ľavej strany stola, alebo za jeho vrcholom.
  • Príbor položte na tanier držadlom smerom doprava ak ste už dojedli, ak chcete v jedle neskôr pokračovať, prekrížte príbor na tanieri.
  • Ústa si utierajte do obrúska. Použitý plátený obrúsok poskladajte a odložte vpravo k tanieru, papierový na tanier.
  • Na stoličke by ste sa určite nemali hojdať.
  • Nikdy nelepte žuvačku na okraj taniera.
_INSERT_DA_STUFF_HEEERE_

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Talent - vzdelanie - úspech
  5. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  6. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  8. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  10. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 22 993
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 11 077
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 10 791
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 9 007
  5. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 6 529
  6. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 735
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 169
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 983
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 621
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 505

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Pochopí len ten, kto to zažil. Aká je realita s Alzheimerovou chorobou

Nechodia na návštevy a nonstop je v strehu.

KOMENTÁRE

Víťazný február nepriniesol spravodlivejšiu spoločnosť

Funkcionári nakupovali v lepších obchodoch.

KOMENTÁRE

Tiež by ste chceli žiť v modernej krajine?

Hrádza proti všetkému novému je výsledkom starého myslenia.

Neprehliadnite tiež

Domáce spa: Ako sa zbaviť stresu v kúpeľni?

Wellness v pohodlí domova je ideálnou formou ako načerpať nové sily a ešte aj skrášliť svoj zovňajšok.

Stubai: Do lyžiarskeho raja cestuje čoraz viac Slovákov

Chcete si byť snehom istí? Navštívte tirolské ľadovce v rakúskom Stubai.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských koelgov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.