SME

Novoročná hostina

Ak sa túžite stretávať počas celého roka so svojimi blízkymi pri dobrom jedle, začnite slávnostným obedom na privítanie Nového roka. Nie nadarmo platí - ako na Nový rok, tak po celý rok!

Zaujímavosti o Novom roku

  • Podľa tradícií a zvykov našich babičiek a prababičiek platilo pravidlo, že na Nový rok by sa nemala jest hydina, aby majetok neuletel, zajace a ani ryby, aby neodplávalo a nezcupitalo rodinné šťastie. Na stole nesmelo chýbať bravčové mäso, ktoré predznamenávalo blahobyt. V niektorých lokalitách platilo na celé vianočné sviatky, že šošovica, hrach, ale i mak sú znakom bohatstva a koľko drobných zrniek strukovín sa dá do polievky či makových zrniek do závinu, toľko peňazí sa pritrafí zarobiť v nasledujúcom roku.
  • V tento sviatočný deň by sa mal každý dobre a dosýta najesť, aby sme nemali o jedlo núdzu počas celého roka. Stôl sa preto musel prehýbať od plnosti, aby sa ušlo všetkým a všetko.
  • A ako to už pri väčších rodinných oslavách býva, s plnými bruchami sa všetci pustili do spoločnej debaty. Tu i keď už o trošku neskôr sa ujal zvyk dávania si novoročných predsavzatí.

Plnená bravčová roláda
Suroviny na 4 porcie

  • 800 g bôčika bez kostí a kože
  • 2 jablká
  • sušené slivky
  • šťava z jedného pomaranča
  • mäsový vývar
  • olej
  • maslo
  • soľ, mleté čierne korenie

Mäso podľa potreby obrežte, rozprestrite na plát a polejte ho pomarančovou šťavou. Povrch posoľte, okoreňte a nechajte chvíľku odstáť. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a rozkrájajte. Slivky pokrájajte na tenké rezance. Ovocie rovnomerne rozprestrite na mäso, zrolujte a pevne omotajte potravinárskym špagátikom. Na veľkej panvici rozpáľte olej a roládu prudko opečte z každej strany, aby sa mäso zatiahlo. Roládu preložte do pekáča aj s výpekom, podlejte trochou vývaru a dajte prikryté piecť približne na 50 minút. Počas pečenia kontrolujte a podľa potreby dolievajte vývar. Pred koncom prípravy mäso odokryte, naukladajte naň plátky masla a nechajte zapiecť. Servírujte s bylinkovými zemiakmi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: ak si musíte strážiť líniu, nahraďte bôčik mramorovanou krkovičkou a skráťte čas tepelnej úpravy.



Bravčové karé so šípkovou omáčkou
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g bravčového karé bez kostí
  • 40 g bravčovej masti
  • väčšia cibuľa
  • 4 zrnká čierneho korenia
  • 2 zrnká nového korenia
  • bobkový list
  • mäsový vývar
  • soľ, mleté čierne korenie

Na šípkovú omáčku:

  • 2 PL oleja
  • 40 g hladkej múky
  • 100 g šípkového pretlaku alebo lekváru
  • mäsový vývar
  • citrónová šťava
  • cukor
  • soľ

Očistené mäso osušte a prudko opečte z každej strany na rozohriatej masti. Vložte do pekáča, osoľte, pridajte celé korenia, bobkový list a na kolieska nakrájanú cibuľu. Podlejte vývarom a zakryté dajte piecť do rúry. Občas kontrolujte. Keď je mäkké, odložte vrchnák a dopečte ho do zlatohneda. Pred servírovaním ho rozkrájajte na plátky. Na omáčku opražte na oleji múku, zalejte vývarom a za stáleho miešania priveďte do varu. Nakoniec pridajte prepasírovaný šípkový pretlak alebo lekvár a dochuťte citrónovou šťavou, cukrom a soľou. Servírujte plátky mäsa s knedľou preliate omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: ak neobľubujete šípky alebo sa vám ich nepodarí zohnať, môžete ich nahradiť brusnicami. K takýmto omáčkam najlepšie vynikne mäso z diviny a žemľová knedľa.


Pečená roštenka
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g nízkej roštenky
  • 4 PL oleja
  • worcestrová omáčka
  • mletá sladká paprika
  • maslo
  • soľ, mleté čierne korenie

Mäso dôkladne umyte a podľa potreby odblaňte. Potrite olejom a vmasírujte doň mleté korenie. Nechajte v chladničke odležať najmenej 24 hodín. Najskôr predhrejte rúru na 170 stupňov. Rozpáľte olej a mäso po posolení z každej strany prudko opečte. Opečenú roštenku potrite maslom, preložte ju do zapekacej misy, podlejte trochou vody alebo vývaru a dajte piecť. Čas pečenia si odhadnite podľa chuti. Po 30 minútach je mäso na povrchu prepečené a vo vnútri ružové, po 60 minútach je celé dôkladne prepečené. Pri dlhšom čase pečenia nezabúdajte mäso prelievať výpekom. Hotový rozbif odložte bokom a rozkrájajte. Výpek zlejte do menšej panvice a rozmiešajte v ňom podľa chuti mletú papriku, worcesterovú omáčku, soľ, korenie a nechajte prevrieť. Plátky mäsa naukladajte naspäť do pekáča a zalejte ich šťavou. Servírujte s pečenými zemiakmi alebo hranolčekmi.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: studenú roštenku môžete rozkrájať na tenké plátky a servírovať na obložené misy alebo do sendvičov.


Plnený teľací rezeň v cestíčku
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g teľacieho mäsa zo stehna
  • 3 vajíčka
  • 150 ml mlieka
  • 70 g hladkej múky
  • tvrdý syr
  • sterilizovaná kápia
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na vyprážanie

Mäso rozkrojte na štyri väčšie rezne, naklepte, osoľte a okoreňte. Na každý kúsok položte hrubší plátok syra a pásik kápie. Rezne preložte a okraje sklepte tĺčikom tak, aby sa spoje neroztvárali. Vajíčka rozšľahajte, prilejte mlieko, najemno nastrúhaný syr a nakoniec vmiešavajte hladkú múku. Rezne namáčajte z obidvoch strán do cestíčka a vypražte na rozpálenom tuku. Hotové dozdobte plátkom citróna, kúskom petržlenovej vňate a servírujte so zemiakovou kašou alebo majonézovým šalátom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: naši predkovia vysmážali pokrmy v bravčovej masti, ktorá sa dodnes používa na prípravu najslávnejšieho viedenského rezňa. Ak sa bojíte prehárania, vložte k rezňom do rozpálenej masti i niekoľko plátkov očistenej mrkvy.

ico

Tipy a rady pri nakupovaní

  • Ak máte možnosť kvalitného výberu, uprednostnite mäso z chovu vo voľnom výbehu, hlavne na prípravu šťavnatých ružových kusov mäsa, grilovaných kotliet alebo na krvavé steaky.
  • Vyberajte vyzreté mäso príjemnej vône. Pokiaľ si to situácia vyžaduje, mäso doma odblaňte ostrým nožom a zbavte nechceného tuku.
  • Všímajte si informácie na obale. Čím je mäso „staršie“, tým je tmavšie. Pozrite si pozorne zafarbenie, mali by ste balenie zodvihnúť a prezrieť si ho mimo chladiacich boxov, ktoré sú vybavené svietidlami, vďaka ktorým vyzerá lákavejšie.
  • Chladené mäso balené v plastových vaničkách by nemalo obsahovať priveľa vody. Nikdy nekupujte priveľa mrazeného mäsa do zásoby, aby ste ho mali hneď po ruku. Neustálym mrazením a rozmrazovaním sa vysušuje a stráca na kvalite. Vhodnejšie je siahnuť vždy po čerstvom kuse.
  • Každé mäso sa počas pečenia scvrkne. Ak nemáte odhad, počítajte s tým, že na každých 100 gramov upraveného mäsa musíte pridať približne 50 g mäsa v surovom stave. Ak pečiete mäso s kosťou, pridajte ešte raz toľko.
  • Obzvlášť obozretní by ste mali byť pri kupovaní vopred naporciovaného či nebodaj marinovaného mäsa. Pozor dávajte i na povianočné zľavy a výpredaje.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 278
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 378
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 197
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 238
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 867
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 367
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 553
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 108
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 693
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 217
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 20 622
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 635
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 220
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 131
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 372
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 502
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  6. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
SkryťZatvoriť reklamu