Novoročná hostina

Ak sa túžite stretávať počas celého roka so svojimi blízkymi pri dobrom jedle, začnite slávnostným obedom na privítanie Nového roka. Nie nadarmo platí - ako na Nový rok, tak po celý rok!

Zaujímavosti o Novom roku

  • Podľa tradícií a zvykov našich babičiek a prababičiek platilo pravidlo, že na Nový rok by sa nemala jest hydina, aby majetok neuletel, zajace a ani ryby, aby neodplávalo a nezcupitalo rodinné šťastie. Na stole nesmelo chýbať bravčové mäso, ktoré predznamenávalo blahobyt. V niektorých lokalitách platilo na celé vianočné sviatky, že šošovica, hrach, ale i mak sú znakom bohatstva a koľko drobných zrniek strukovín sa dá do polievky či makových zrniek do závinu, toľko peňazí sa pritrafí zarobiť v nasledujúcom roku.
  • V tento sviatočný deň by sa mal každý dobre a dosýta najesť, aby sme nemali o jedlo núdzu počas celého roka. Stôl sa preto musel prehýbať od plnosti, aby sa ušlo všetkým a všetko.
  • A ako to už pri väčších rodinných oslavách býva, s plnými bruchami sa všetci pustili do spoločnej debaty. Tu i keď už o trošku neskôr sa ujal zvyk dávania si novoročných predsavzatí.

Plnená bravčová roláda
Suroviny na 4 porcie

  • 800 g bôčika bez kostí a kože
  • 2 jablká
  • sušené slivky
  • šťava z jedného pomaranča
  • mäsový vývar
  • olej
  • maslo
  • soľ, mleté čierne korenie

Mäso podľa potreby obrežte, rozprestrite na plát a polejte ho pomarančovou šťavou. Povrch posoľte, okoreňte a nechajte chvíľku odstáť. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a rozkrájajte. Slivky pokrájajte na tenké rezance. Ovocie rovnomerne rozprestrite na mäso, zrolujte a pevne omotajte potravinárskym špagátikom. Na veľkej panvici rozpáľte olej a roládu prudko opečte z každej strany, aby sa mäso zatiahlo. Roládu preložte do pekáča aj s výpekom, podlejte trochou vývaru a dajte prikryté piecť približne na 50 minút. Počas pečenia kontrolujte a podľa potreby dolievajte vývar. Pred koncom prípravy mäso odokryte, naukladajte naň plátky masla a nechajte zapiecť. Servírujte s bylinkovými zemiakmi.

Tip: ak si musíte strážiť líniu, nahraďte bôčik mramorovanou krkovičkou a skráťte čas tepelnej úpravy.



Bravčové karé so šípkovou omáčkou
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g bravčového karé bez kostí
  • 40 g bravčovej masti
  • väčšia cibuľa
  • 4 zrnká čierneho korenia
  • 2 zrnká nového korenia
  • bobkový list
  • mäsový vývar
  • soľ, mleté čierne korenie

Na šípkovú omáčku:

  • 2 PL oleja
  • 40 g hladkej múky
  • 100 g šípkového pretlaku alebo lekváru
  • mäsový vývar
  • citrónová šťava
  • cukor
  • soľ

Očistené mäso osušte a prudko opečte z každej strany na rozohriatej masti. Vložte do pekáča, osoľte, pridajte celé korenia, bobkový list a na kolieska nakrájanú cibuľu. Podlejte vývarom a zakryté dajte piecť do rúry. Občas kontrolujte. Keď je mäkké, odložte vrchnák a dopečte ho do zlatohneda. Pred servírovaním ho rozkrájajte na plátky. Na omáčku opražte na oleji múku, zalejte vývarom a za stáleho miešania priveďte do varu. Nakoniec pridajte prepasírovaný šípkový pretlak alebo lekvár a dochuťte citrónovou šťavou, cukrom a soľou. Servírujte plátky mäsa s knedľou preliate omáčkou.

Tip: ak neobľubujete šípky alebo sa vám ich nepodarí zohnať, môžete ich nahradiť brusnicami. K takýmto omáčkam najlepšie vynikne mäso z diviny a žemľová knedľa.


Pečená roštenka
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g nízkej roštenky
  • 4 PL oleja
  • worcestrová omáčka
  • mletá sladká paprika
  • maslo
  • soľ, mleté čierne korenie

Mäso dôkladne umyte a podľa potreby odblaňte. Potrite olejom a vmasírujte doň mleté korenie. Nechajte v chladničke odležať najmenej 24 hodín. Najskôr predhrejte rúru na 170 stupňov. Rozpáľte olej a mäso po posolení z každej strany prudko opečte. Opečenú roštenku potrite maslom, preložte ju do zapekacej misy, podlejte trochou vody alebo vývaru a dajte piecť. Čas pečenia si odhadnite podľa chuti. Po 30 minútach je mäso na povrchu prepečené a vo vnútri ružové, po 60 minútach je celé dôkladne prepečené. Pri dlhšom čase pečenia nezabúdajte mäso prelievať výpekom. Hotový rozbif odložte bokom a rozkrájajte. Výpek zlejte do menšej panvice a rozmiešajte v ňom podľa chuti mletú papriku, worcesterovú omáčku, soľ, korenie a nechajte prevrieť. Plátky mäsa naukladajte naspäť do pekáča a zalejte ich šťavou. Servírujte s pečenými zemiakmi alebo hranolčekmi.

Tip: studenú roštenku môžete rozkrájať na tenké plátky a servírovať na obložené misy alebo do sendvičov.


Plnený teľací rezeň v cestíčku
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g teľacieho mäsa zo stehna
  • 3 vajíčka
  • 150 ml mlieka
  • 70 g hladkej múky
  • tvrdý syr
  • sterilizovaná kápia
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na vyprážanie

Mäso rozkrojte na štyri väčšie rezne, naklepte, osoľte a okoreňte. Na každý kúsok položte hrubší plátok syra a pásik kápie. Rezne preložte a okraje sklepte tĺčikom tak, aby sa spoje neroztvárali. Vajíčka rozšľahajte, prilejte mlieko, najemno nastrúhaný syr a nakoniec vmiešavajte hladkú múku. Rezne namáčajte z obidvoch strán do cestíčka a vypražte na rozpálenom tuku. Hotové dozdobte plátkom citróna, kúskom petržlenovej vňate a servírujte so zemiakovou kašou alebo majonézovým šalátom.

Tip: naši predkovia vysmážali pokrmy v bravčovej masti, ktorá sa dodnes používa na prípravu najslávnejšieho viedenského rezňa. Ak sa bojíte prehárania, vložte k rezňom do rozpálenej masti i niekoľko plátkov očistenej mrkvy.

ico

Tipy a rady pri nakupovaní

  • Ak máte možnosť kvalitného výberu, uprednostnite mäso z chovu vo voľnom výbehu, hlavne na prípravu šťavnatých ružových kusov mäsa, grilovaných kotliet alebo na krvavé steaky.
  • Vyberajte vyzreté mäso príjemnej vône. Pokiaľ si to situácia vyžaduje, mäso doma odblaňte ostrým nožom a zbavte nechceného tuku.
  • Všímajte si informácie na obale. Čím je mäso „staršie“, tým je tmavšie. Pozrite si pozorne zafarbenie, mali by ste balenie zodvihnúť a prezrieť si ho mimo chladiacich boxov, ktoré sú vybavené svietidlami, vďaka ktorým vyzerá lákavejšie.
  • Chladené mäso balené v plastových vaničkách by nemalo obsahovať priveľa vody. Nikdy nekupujte priveľa mrazeného mäsa do zásoby, aby ste ho mali hneď po ruku. Neustálym mrazením a rozmrazovaním sa vysušuje a stráca na kvalite. Vhodnejšie je siahnuť vždy po čerstvom kuse.
  • Každé mäso sa počas pečenia scvrkne. Ak nemáte odhad, počítajte s tým, že na každých 100 gramov upraveného mäsa musíte pridať približne 50 g mäsa v surovom stave. Ak pečiete mäso s kosťou, pridajte ešte raz toľko.
  • Obzvlášť obozretní by ste mali byť pri kupovaní vopred naporciovaného či nebodaj marinovaného mäsa. Pozor dávajte i na povianočné zľavy a výpredaje.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 13 662
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 127
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 170
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 548
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 843
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 539
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 752
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 560
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 321
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 866

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Pre Trumpa je svetová politika len hra

Putin sa opäť priznal, že Krym bola hra Kremľa.

KULTÚRA

Merčiak fandí Chorvátsku. Finále nebolo vrcholom profesionality RTVS

Nie všetci Slováci sa cítia byť Chorváti.

Neprehliadnite tiež

Nebehaj holá pred deťmi! Aké sú hranice nahoty doma?

Je správne, aby deti videli rodičov nahých?

Leto, hudba, romantika. Ako sa dá nájsť láska na hudobnom festivale

Aj lásky z letných festivalov môžu vydržať.

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Herečka Judit Bárdos: Nie každá chvíľa v tomto povolaní vás stopercentne baví

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.