SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Novoročná hostina

Ak sa túžite stretávať počas celého roka so svojimi blízkymi pri dobrom jedle, začnite slávnostným obedom na privítanie Nového roka. Nie nadarmo platí - ako na Nový rok, tak po celý rok!

Zaujímavosti o Novom roku

  • Podľa tradícií a zvykov našich babičiek a prababičiek platilo pravidlo, že na Nový rok by sa nemala jest hydina, aby majetok neuletel, zajace a ani ryby, aby neodplávalo a nezcupitalo rodinné šťastie. Na stole nesmelo chýbať bravčové mäso, ktoré predznamenávalo blahobyt. V niektorých lokalitách platilo na celé vianočné sviatky, že šošovica, hrach, ale i mak sú znakom bohatstva a koľko drobných zrniek strukovín sa dá do polievky či makových zrniek do závinu, toľko peňazí sa pritrafí zarobiť v nasledujúcom roku.
  • V tento sviatočný deň by sa mal každý dobre a dosýta najesť, aby sme nemali o jedlo núdzu počas celého roka. Stôl sa preto musel prehýbať od plnosti, aby sa ušlo všetkým a všetko.
  • A ako to už pri väčších rodinných oslavách býva, s plnými bruchami sa všetci pustili do spoločnej debaty. Tu i keď už o trošku neskôr sa ujal zvyk dávania si novoročných predsavzatí.

Plnená bravčová roláda
Suroviny na 4 porcie

  • 800 g bôčika bez kostí a kože
  • 2 jablká
  • sušené slivky
  • šťava z jedného pomaranča
  • mäsový vývar
  • olej
  • maslo
  • soľ, mleté čierne korenie

Mäso podľa potreby obrežte, rozprestrite na plát a polejte ho pomarančovou šťavou. Povrch posoľte, okoreňte a nechajte chvíľku odstáť. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a rozkrájajte. Slivky pokrájajte na tenké rezance. Ovocie rovnomerne rozprestrite na mäso, zrolujte a pevne omotajte potravinárskym špagátikom. Na veľkej panvici rozpáľte olej a roládu prudko opečte z každej strany, aby sa mäso zatiahlo. Roládu preložte do pekáča aj s výpekom, podlejte trochou vývaru a dajte prikryté piecť približne na 50 minút. Počas pečenia kontrolujte a podľa potreby dolievajte vývar. Pred koncom prípravy mäso odokryte, naukladajte naň plátky masla a nechajte zapiecť. Servírujte s bylinkovými zemiakmi.

Tip: ak si musíte strážiť líniu, nahraďte bôčik mramorovanou krkovičkou a skráťte čas tepelnej úpravy.



Bravčové karé so šípkovou omáčkou
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g bravčového karé bez kostí
  • 40 g bravčovej masti
  • väčšia cibuľa
  • 4 zrnká čierneho korenia
  • 2 zrnká nového korenia
  • bobkový list
  • mäsový vývar
  • soľ, mleté čierne korenie

Na šípkovú omáčku:

  • 2 PL oleja
  • 40 g hladkej múky
  • 100 g šípkového pretlaku alebo lekváru
  • mäsový vývar
  • citrónová šťava
  • cukor
  • soľ

Očistené mäso osušte a prudko opečte z každej strany na rozohriatej masti. Vložte do pekáča, osoľte, pridajte celé korenia, bobkový list a na kolieska nakrájanú cibuľu. Podlejte vývarom a zakryté dajte piecť do rúry. Občas kontrolujte. Keď je mäkké, odložte vrchnák a dopečte ho do zlatohneda. Pred servírovaním ho rozkrájajte na plátky. Na omáčku opražte na oleji múku, zalejte vývarom a za stáleho miešania priveďte do varu. Nakoniec pridajte prepasírovaný šípkový pretlak alebo lekvár a dochuťte citrónovou šťavou, cukrom a soľou. Servírujte plátky mäsa s knedľou preliate omáčkou.

Tip: ak neobľubujete šípky alebo sa vám ich nepodarí zohnať, môžete ich nahradiť brusnicami. K takýmto omáčkam najlepšie vynikne mäso z diviny a žemľová knedľa.


Pečená roštenka
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g nízkej roštenky
  • 4 PL oleja
  • worcestrová omáčka
  • mletá sladká paprika
  • maslo
  • soľ, mleté čierne korenie

Mäso dôkladne umyte a podľa potreby odblaňte. Potrite olejom a vmasírujte doň mleté korenie. Nechajte v chladničke odležať najmenej 24 hodín. Najskôr predhrejte rúru na 170 stupňov. Rozpáľte olej a mäso po posolení z každej strany prudko opečte. Opečenú roštenku potrite maslom, preložte ju do zapekacej misy, podlejte trochou vody alebo vývaru a dajte piecť. Čas pečenia si odhadnite podľa chuti. Po 30 minútach je mäso na povrchu prepečené a vo vnútri ružové, po 60 minútach je celé dôkladne prepečené. Pri dlhšom čase pečenia nezabúdajte mäso prelievať výpekom. Hotový rozbif odložte bokom a rozkrájajte. Výpek zlejte do menšej panvice a rozmiešajte v ňom podľa chuti mletú papriku, worcesterovú omáčku, soľ, korenie a nechajte prevrieť. Plátky mäsa naukladajte naspäť do pekáča a zalejte ich šťavou. Servírujte s pečenými zemiakmi alebo hranolčekmi.

Tip: studenú roštenku môžete rozkrájať na tenké plátky a servírovať na obložené misy alebo do sendvičov.


Plnený teľací rezeň v cestíčku
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g teľacieho mäsa zo stehna
  • 3 vajíčka
  • 150 ml mlieka
  • 70 g hladkej múky
  • tvrdý syr
  • sterilizovaná kápia
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na vyprážanie

Mäso rozkrojte na štyri väčšie rezne, naklepte, osoľte a okoreňte. Na každý kúsok položte hrubší plátok syra a pásik kápie. Rezne preložte a okraje sklepte tĺčikom tak, aby sa spoje neroztvárali. Vajíčka rozšľahajte, prilejte mlieko, najemno nastrúhaný syr a nakoniec vmiešavajte hladkú múku. Rezne namáčajte z obidvoch strán do cestíčka a vypražte na rozpálenom tuku. Hotové dozdobte plátkom citróna, kúskom petržlenovej vňate a servírujte so zemiakovou kašou alebo majonézovým šalátom.

Tip: naši predkovia vysmážali pokrmy v bravčovej masti, ktorá sa dodnes používa na prípravu najslávnejšieho viedenského rezňa. Ak sa bojíte prehárania, vložte k rezňom do rozpálenej masti i niekoľko plátkov očistenej mrkvy.

ico

Tipy a rady pri nakupovaní

  • Ak máte možnosť kvalitného výberu, uprednostnite mäso z chovu vo voľnom výbehu, hlavne na prípravu šťavnatých ružových kusov mäsa, grilovaných kotliet alebo na krvavé steaky.
  • Vyberajte vyzreté mäso príjemnej vône. Pokiaľ si to situácia vyžaduje, mäso doma odblaňte ostrým nožom a zbavte nechceného tuku.
  • Všímajte si informácie na obale. Čím je mäso „staršie“, tým je tmavšie. Pozrite si pozorne zafarbenie, mali by ste balenie zodvihnúť a prezrieť si ho mimo chladiacich boxov, ktoré sú vybavené svietidlami, vďaka ktorým vyzerá lákavejšie.
  • Chladené mäso balené v plastových vaničkách by nemalo obsahovať priveľa vody. Nikdy nekupujte priveľa mrazeného mäsa do zásoby, aby ste ho mali hneď po ruku. Neustálym mrazením a rozmrazovaním sa vysušuje a stráca na kvalite. Vhodnejšie je siahnuť vždy po čerstvom kuse.
  • Každé mäso sa počas pečenia scvrkne. Ak nemáte odhad, počítajte s tým, že na každých 100 gramov upraveného mäsa musíte pridať približne 50 g mäsa v surovom stave. Ak pečiete mäso s kosťou, pridajte ešte raz toľko.
  • Obzvlášť obozretní by ste mali byť pri kupovaní vopred naporciovaného či nebodaj marinovaného mäsa. Pozor dávajte i na povianočné zľavy a výpredaje.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 201
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 425
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 341
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 165
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 991
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 923
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 193
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 906
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 705
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 593
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rázcestie v obci Martinová.

Maďarov na severe nechcú a Rómov nikde nechcú, opisujú ľudia z Martinovej.

22. jan

O klíme si kladieme falošné otázky.

22. jan
Policajti blokujú demonštrantov počas protestu proti väzneniu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného v Jekaterinburgu.

Rusi demonštrovali proti Putinovmu režimu.

5 h
Nemocnice v Londýne sú pod tlakom.

Nový kmeň môže byť smrteľnejší.

8 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

22. jan

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt