Novoročná hostina

Ak sa túžite stretávať počas celého roka so svojimi blízkymi pri dobrom jedle, začnite slávnostným obedom na privítanie Nového roka. Nie nadarmo platí - ako na Nový rok, tak po celý rok!

Zaujímavosti o Novom roku

  • Podľa tradícií a zvykov našich babičiek a prababičiek platilo pravidlo, že na Nový rok by sa nemala jest hydina, aby majetok neuletel, zajace a ani ryby, aby neodplávalo a nezcupitalo rodinné šťastie. Na stole nesmelo chýbať bravčové mäso, ktoré predznamenávalo blahobyt. V niektorých lokalitách platilo na celé vianočné sviatky, že šošovica, hrach, ale i mak sú znakom bohatstva a koľko drobných zrniek strukovín sa dá do polievky či makových zrniek do závinu, toľko peňazí sa pritrafí zarobiť v nasledujúcom roku.
  • V tento sviatočný deň by sa mal každý dobre a dosýta najesť, aby sme nemali o jedlo núdzu počas celého roka. Stôl sa preto musel prehýbať od plnosti, aby sa ušlo všetkým a všetko.
  • A ako to už pri väčších rodinných oslavách býva, s plnými bruchami sa všetci pustili do spoločnej debaty. Tu i keď už o trošku neskôr sa ujal zvyk dávania si novoročných predsavzatí.

Plnená bravčová roláda
Suroviny na 4 porcie

  • 800 g bôčika bez kostí a kože
  • 2 jablká
  • sušené slivky
  • šťava z jedného pomaranča
  • mäsový vývar
  • olej
  • maslo
  • soľ, mleté čierne korenie

Mäso podľa potreby obrežte, rozprestrite na plát a polejte ho pomarančovou šťavou. Povrch posoľte, okoreňte a nechajte chvíľku odstáť. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a rozkrájajte. Slivky pokrájajte na tenké rezance. Ovocie rovnomerne rozprestrite na mäso, zrolujte a pevne omotajte potravinárskym špagátikom. Na veľkej panvici rozpáľte olej a roládu prudko opečte z každej strany, aby sa mäso zatiahlo. Roládu preložte do pekáča aj s výpekom, podlejte trochou vývaru a dajte prikryté piecť približne na 50 minút. Počas pečenia kontrolujte a podľa potreby dolievajte vývar. Pred koncom prípravy mäso odokryte, naukladajte naň plátky masla a nechajte zapiecť. Servírujte s bylinkovými zemiakmi.

Tip: ak si musíte strážiť líniu, nahraďte bôčik mramorovanou krkovičkou a skráťte čas tepelnej úpravy.



Bravčové karé so šípkovou omáčkou
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g bravčového karé bez kostí
  • 40 g bravčovej masti
  • väčšia cibuľa
  • 4 zrnká čierneho korenia
  • 2 zrnká nového korenia
  • bobkový list
  • mäsový vývar
  • soľ, mleté čierne korenie

Na šípkovú omáčku:

  • 2 PL oleja
  • 40 g hladkej múky
  • 100 g šípkového pretlaku alebo lekváru
  • mäsový vývar
  • citrónová šťava
  • cukor
  • soľ

Očistené mäso osušte a prudko opečte z každej strany na rozohriatej masti. Vložte do pekáča, osoľte, pridajte celé korenia, bobkový list a na kolieska nakrájanú cibuľu. Podlejte vývarom a zakryté dajte piecť do rúry. Občas kontrolujte. Keď je mäkké, odložte vrchnák a dopečte ho do zlatohneda. Pred servírovaním ho rozkrájajte na plátky. Na omáčku opražte na oleji múku, zalejte vývarom a za stáleho miešania priveďte do varu. Nakoniec pridajte prepasírovaný šípkový pretlak alebo lekvár a dochuťte citrónovou šťavou, cukrom a soľou. Servírujte plátky mäsa s knedľou preliate omáčkou.

Tip: ak neobľubujete šípky alebo sa vám ich nepodarí zohnať, môžete ich nahradiť brusnicami. K takýmto omáčkam najlepšie vynikne mäso z diviny a žemľová knedľa.


Pečená roštenka
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g nízkej roštenky
  • 4 PL oleja
  • worcestrová omáčka
  • mletá sladká paprika
  • maslo
  • soľ, mleté čierne korenie

Mäso dôkladne umyte a podľa potreby odblaňte. Potrite olejom a vmasírujte doň mleté korenie. Nechajte v chladničke odležať najmenej 24 hodín. Najskôr predhrejte rúru na 170 stupňov. Rozpáľte olej a mäso po posolení z každej strany prudko opečte. Opečenú roštenku potrite maslom, preložte ju do zapekacej misy, podlejte trochou vody alebo vývaru a dajte piecť. Čas pečenia si odhadnite podľa chuti. Po 30 minútach je mäso na povrchu prepečené a vo vnútri ružové, po 60 minútach je celé dôkladne prepečené. Pri dlhšom čase pečenia nezabúdajte mäso prelievať výpekom. Hotový rozbif odložte bokom a rozkrájajte. Výpek zlejte do menšej panvice a rozmiešajte v ňom podľa chuti mletú papriku, worcesterovú omáčku, soľ, korenie a nechajte prevrieť. Plátky mäsa naukladajte naspäť do pekáča a zalejte ich šťavou. Servírujte s pečenými zemiakmi alebo hranolčekmi.

Tip: studenú roštenku môžete rozkrájať na tenké plátky a servírovať na obložené misy alebo do sendvičov.


Plnený teľací rezeň v cestíčku
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g teľacieho mäsa zo stehna
  • 3 vajíčka
  • 150 ml mlieka
  • 70 g hladkej múky
  • tvrdý syr
  • sterilizovaná kápia
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na vyprážanie

Mäso rozkrojte na štyri väčšie rezne, naklepte, osoľte a okoreňte. Na každý kúsok položte hrubší plátok syra a pásik kápie. Rezne preložte a okraje sklepte tĺčikom tak, aby sa spoje neroztvárali. Vajíčka rozšľahajte, prilejte mlieko, najemno nastrúhaný syr a nakoniec vmiešavajte hladkú múku. Rezne namáčajte z obidvoch strán do cestíčka a vypražte na rozpálenom tuku. Hotové dozdobte plátkom citróna, kúskom petržlenovej vňate a servírujte so zemiakovou kašou alebo majonézovým šalátom.

Tip: naši predkovia vysmážali pokrmy v bravčovej masti, ktorá sa dodnes používa na prípravu najslávnejšieho viedenského rezňa. Ak sa bojíte prehárania, vložte k rezňom do rozpálenej masti i niekoľko plátkov očistenej mrkvy.

ico

Tipy a rady pri nakupovaní

  • Ak máte možnosť kvalitného výberu, uprednostnite mäso z chovu vo voľnom výbehu, hlavne na prípravu šťavnatých ružových kusov mäsa, grilovaných kotliet alebo na krvavé steaky.
  • Vyberajte vyzreté mäso príjemnej vône. Pokiaľ si to situácia vyžaduje, mäso doma odblaňte ostrým nožom a zbavte nechceného tuku.
  • Všímajte si informácie na obale. Čím je mäso „staršie“, tým je tmavšie. Pozrite si pozorne zafarbenie, mali by ste balenie zodvihnúť a prezrieť si ho mimo chladiacich boxov, ktoré sú vybavené svietidlami, vďaka ktorým vyzerá lákavejšie.
  • Chladené mäso balené v plastových vaničkách by nemalo obsahovať priveľa vody. Nikdy nekupujte priveľa mrazeného mäsa do zásoby, aby ste ho mali hneď po ruku. Neustálym mrazením a rozmrazovaním sa vysušuje a stráca na kvalite. Vhodnejšie je siahnuť vždy po čerstvom kuse.
  • Každé mäso sa počas pečenia scvrkne. Ak nemáte odhad, počítajte s tým, že na každých 100 gramov upraveného mäsa musíte pridať približne 50 g mäsa v surovom stave. Ak pečiete mäso s kosťou, pridajte ešte raz toľko.
  • Obzvlášť obozretní by ste mali byť pri kupovaní vopred naporciovaného či nebodaj marinovaného mäsa. Pozor dávajte i na povianočné zľavy a výpredaje.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Top First moment dovolenky na leto 2018
  4. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  5. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  6. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  8. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať
  9. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  10. Slováci triedia lepšie
  1. HB Reavis sťahuje žiadosť na pridelenie osvedčenia o Smart City
  2. Do zóny Nové Nivy v Bratislave pribudne projekt
  3. Ako sa zmenili autá za štvrťstoročie?
  4. Accessible Urban Living
  5. RPSP – A good intention ruined by execution
  6. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Riešenia pre hnedú planétu
  9. Veľtrh vzdelávania v Srbsku
  10. Exkurzia študijných programov AKP a PSA SvF STU v Bratislave
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 12 035
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 6 306
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 4 379
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 3 125
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 329
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 847
  7. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 543
  8. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 420
  9. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 1 366
  10. Slováci triedia lepšie 1 013

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zamestnal černákovca, predal stroje, schválil odmeny. Kotlebu preverí kontrolór

Krátko pred svojím odchodom Marian Kotleba urobil zmeny, ktoré chce nový župan Ján Lunter preveriť.

PLUS

O čo naozaj ide Georgeovi Sorosovi

Mýty, fikcia a fakty. Čo sa všetko spája so známym finančníkom.

KOMENTÁRE

Nesrovnal nezvládol už ani oportunizmus

Prečo vám nikto nepovedal o najväčšom zlepšení bratislavskej MHD.

TECH

Nakrútil na smrť vyhladovaného medveďa. Ukazuje budúcnosť druhu

Polárne medvede majú čoraz väčší problém.

Neprehliadnite tiež

Virginia Apgarová: Vlastné deti nemala, no zachránila milióny novorodencov

V rámci pôrodníctva priniesla revolučný nápad.

Neviete, čo robiť s použitým tehotenským testom? Môžete ho spláchnuť

Splachovateľný a kompostovateľný test príde na trh v roku 2018.

Zuzana Porubjaková: Štve ma, keď hranie niekto fláka

V roku 2018 ju diváci uvidia v novom seriáli aj filme, divadlo je jej druhý domov a z emócií je jej najbližší smútok.

Trendom roka 2018 je Ultra Violet, farba vesmíru aj kvetov

Fialová bude vládnuť móde, dizajnu aj líčeniu.

Vzťahová poradňa: Neviem, ako sa mám rozísť s príliš kontrolujúcim partnerom

Čo robiť, ak nechcete ublížiť rozchodom partnerovi a ak sa hanbíte za kamarátku, ktorá miluje všetko nadprirodzené?