Silvester doma

Pripravujete silvestrovskú oslavu v poslednej chvíli? Nesiahajte po lupienkoch, zachránia vás pochúťky z lístkového cesta.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Pizzové chuťovky
Suroviny na viac porcií

  • 400 g balenie lístkového cesta
  • suroviny podľa vlastného výberu (šampiňóny, klobásy, šunka, olivy...)
  • strúhaný syr
  • paradajkový pretlak
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvá bazalka
  • sušené oregano
  • soľ

Do pretlaku primiešajte prelisovaný cesnak, nasekanú bazalku, v dlani rozmrvené oregano a štipku soli. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cesto rozvaľkajte na plát, rozkrájajte ho na štvorce, kolieska alebo vykrojte rôzne formičkové tvary. Každý kus uložte na plech s papierom na pečenie, potrite pripravenou omáčkou a dozdobte surovinami podľa vlastného výberu. Nakoniec posypte nastrúhaným syrom, ktorý zaručí, aby malé kúsky z pizze neodpadávali. Pečte, kým nie sú okraje zlatisté a chrumkavé.

Tip: Ak sa vám zdá dozdobovanie každého kúska zdĺhavé, vyvaľkaný plát cesta potrite omáčkou, navrstvite pochutiny ako na klasickú pizzu a plát zrolujte na roládu. Rozkrájajte na slimáky a upečte.


Zapečené prekvapenie
Suroviny na 20 kusov

  • 500 g balenie lístkového cesta
  • 20 mini párkov
  • 1 vajíčko
  • oregano
  • hladká múka na podsypanie
  • pretlak na potieranie

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cesto rozvaľkajte a rozkrájajte na dvadsať štvorcov. Do stredu každého štvorca naneste čajovou lyžičkou tenký pásik pretlaku, posypte namrveným oreganom, položte párok a zviňte podľa želaného tvaru. Ak chcete, aby párky pretŕčali, spojte protiľahlé konce cez seba, akoby ste zavíjali dieťa do perinky. Naopak, ak chcete prekvapenie udržať v tajnosti, zaviňte párky do rúrky cesta tak, aby konce kúsok pretŕčali. Cesto postláčajte prstami aby sa na koncoch spojilo a pohybom rúk ho skrúťte do tvaru cukríka. V obidvoch prípadoch povrch cesta popichajte vidličkou a potrite rozšľahaným vajíčkom. Upečte doružova.

Tip: Pri takýchto receptoch popustite uzdu fantázii. Párky môžete doplniť o plátok syra alebo úplne nahradiť. Napríklad varenými prepeličími vajíčkami s trochou horčice, ktoré zabalíte do cesta vytvarovaného do mešca.


Syrové paličky
Suroviny na viac porcií

  • 400 g balenie lístkového cesta
  • 1 vajíčko
  • 200 g ľubovoľnej zmesi syrov (parmezán, ementál, údený syr...)
  • hladká múka na pomúčenie

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Lístkové cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske, potrite dôkladne rozšľahaným vajíčkom a posypte zmesou nastrúhaných syrov. Mäkšie syry sa nebojte prstami vtlačiť do cesta. Plát cesta rozkrojte pozdĺžne na polovicu a zvisle pokrájajte na pásy hrubé približne jeden a pol centimetra. Hotové paličky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a upečte dozlatista.

Tip: Zručnejšie gazdinky, môžu pripravený syrový plát cesta prikryť druhým vyvaľkaným plátom cesta, potrieť na povrchu vajíčkom, rozkrájať a vzniknuté paličky rukami dotvarovať do špirál. Tak docielite plnené syrové špirálky.


Špenátové taštičky
Suroviny na 12 - 15 kusov

  • 500 g balenie lístkového cesta
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 400 g mrazeného špenátu
  • 2 vajíčka
  • 150 g topeného syra
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 PL oleja
  • hladká múka na podsypanie

Na oleji orestujte nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte špenát a odparte z neho všetku vodu. Pred koncom do špenátu vmiešajte topený syr a dochuťte soľou a korením. Odstavte z tepla a na záver do špenátu vmiešajte jedno rozšľahané vajíčko. Dôkladne premiešajte a nechajte čiastočne vychladnúť. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cesto rozvaľkajte a rozkrájajte na štvorce alebo trojuholníky. Stredy naplňte špenátovou plnkou, okraje cesta potrite vlažnou vodou alebo vajíčkom a preložte na polovice a popritláčajte okraje prstami. Hotové taštičky naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom, v strede pripichnite vidličkou, aby skrz unikajúcu paru plnky nepopukali a upečte dozlatista.

Tip: Ak si môžete vybrať, zvoľte špenát s väčšími kúskami listov, ktorý obsahuje menej vody ako špenátový pretlak. Navyše lepšie chutí a plnka získa lahodnejšiu konzistenciu.

ico

Tipy a triky

  • Lístkové cesto má veľa dôležitých predností. Je ľahko dostupné, vhodné na prípravu sladkých i slaných receptov, s jemnou chuťou a neodolateľnou chrumkavosťou a navyše hranie s ním nikdy neomrzí. Či už stavíte na pirohy, slimáky, špirálky, batôžky či základný rovný korpus lahodného krémeša, nadšení budú všetci. A možno najviac vaše deti, ktoré s jeho tvarovaním určite rady pomôžu.
  • Šikovné gazdinky a cukrárky si vedia lístkové cesto pripraviť i doma. Pre väčšinu žien je však jeho príprava časovo náročná a prácna. Dnes už nie je žiadnou hanbou siahnuť po hotovom polotovare. Na výber je lístkové cesto mrazené, ale i chladené.
  • Ak sa rozhodnete použiť mrazené cesto, nechajte ho pred spracovaním dôkladne rozmraziť. Rozmrazenú kocku cesta nikdy pred vaľkaním nerozkladajte ako noviny. Začnite vaľkať od stredu, inak nedosiahnete dokonalé lístkovanie.
  • Nezabudnite pred vaľkaním dosku jemne poprášiť hladkou múkou, inak sa bude cesto lepiť a trhať.
  • Dodržiavajte pokyny na obale a pamätajte na to, že lístkové cesto miluje vysokú teplotu. Inak sa nebude pekne vrstviť.
  • Najjednoduchšie je použiť už pripravený, rozvaľkaný plát chladeného cesta na papieri na pečenie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  2. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  3. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  6. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  7. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  8. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  9. Denník SME oslavuje 25 rokov rekordným počtom predplatiteľov
  10. Najinzerovanejšie zánovné auto roku 2017? Mnohých to prekvapí
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 16 540
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 666
  3. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 5 167
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 4 132
  5. Kam do tepla v januári? 2 542
  6. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 367
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 358
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 140
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 314
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život 1 061

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Šatan a Ramsay spravili to, na čo ich predchodcovia nemali guráž

Na olympiádu nepôjdu známe mená a ani jeden hráč Slovana. Je to správne?

ŠPORT

Hudáčkovci na olympiádu nepôjdu, Šatan a Ramsay zverejnili nomináciu

V nominácii nie je nijaký hráč Slovana.

DOMOV

Bola vonku so psami a zmizla. Po 11 dňoch našli zrejme jej telo

Miroslava Sojáková pracovala na marketingu v bratislavskej zoo.

Neprehliadnite tiež

Chcete mať poriadok v skrini? Tu je spôsob ako na to

Ukladanie oblečenia na seba nefunguje.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.

Úspech by nemal prísť príliš skoro. Kto je nenápadná hviezda Sarah Paulson?

Otvorene hovorí o pozadí svojej kariéry aj o randení so staršími ženami.

Celebrity nosia nepraktické okuliare, ktoré takmer nikomu nepristanú

Trend miniatúrnych okuliarov je plný paradoxov.

Z nemocnice prepustili dieťa, ktoré pri narodení vážilo len 400 gramov

Od predčasného narodenia dievčatka ubehlo pol roka.