SME

Silvester doma

Pripravujete silvestrovskú oslavu v poslednej chvíli? Nesiahajte po lupienkoch, zachránia vás pochúťky z lístkového cesta.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Pizzové chuťovky
Suroviny na viac porcií

  • 400 g balenie lístkového cesta
  • suroviny podľa vlastného výberu (šampiňóny, klobásy, šunka, olivy...)
  • strúhaný syr
  • paradajkový pretlak
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvá bazalka
  • sušené oregano
  • soľ

Do pretlaku primiešajte prelisovaný cesnak, nasekanú bazalku, v dlani rozmrvené oregano a štipku soli. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cesto rozvaľkajte na plát, rozkrájajte ho na štvorce, kolieska alebo vykrojte rôzne formičkové tvary. Každý kus uložte na plech s papierom na pečenie, potrite pripravenou omáčkou a dozdobte surovinami podľa vlastného výberu. Nakoniec posypte nastrúhaným syrom, ktorý zaručí, aby malé kúsky z pizze neodpadávali. Pečte, kým nie sú okraje zlatisté a chrumkavé.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak sa vám zdá dozdobovanie každého kúska zdĺhavé, vyvaľkaný plát cesta potrite omáčkou, navrstvite pochutiny ako na klasickú pizzu a plát zrolujte na roládu. Rozkrájajte na slimáky a upečte.


Zapečené prekvapenie
Suroviny na 20 kusov

  • 500 g balenie lístkového cesta
  • 20 mini párkov
  • 1 vajíčko
  • oregano
  • hladká múka na podsypanie
  • pretlak na potieranie

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cesto rozvaľkajte a rozkrájajte na dvadsať štvorcov. Do stredu každého štvorca naneste čajovou lyžičkou tenký pásik pretlaku, posypte namrveným oreganom, položte párok a zviňte podľa želaného tvaru. Ak chcete, aby párky pretŕčali, spojte protiľahlé konce cez seba, akoby ste zavíjali dieťa do perinky. Naopak, ak chcete prekvapenie udržať v tajnosti, zaviňte párky do rúrky cesta tak, aby konce kúsok pretŕčali. Cesto postláčajte prstami aby sa na koncoch spojilo a pohybom rúk ho skrúťte do tvaru cukríka. V obidvoch prípadoch povrch cesta popichajte vidličkou a potrite rozšľahaným vajíčkom. Upečte doružova.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Pri takýchto receptoch popustite uzdu fantázii. Párky môžete doplniť o plátok syra alebo úplne nahradiť. Napríklad varenými prepeličími vajíčkami s trochou horčice, ktoré zabalíte do cesta vytvarovaného do mešca.


Syrové paličky
Suroviny na viac porcií

  • 400 g balenie lístkového cesta
  • 1 vajíčko
  • 200 g ľubovoľnej zmesi syrov (parmezán, ementál, údený syr...)
  • hladká múka na pomúčenie

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Lístkové cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske, potrite dôkladne rozšľahaným vajíčkom a posypte zmesou nastrúhaných syrov. Mäkšie syry sa nebojte prstami vtlačiť do cesta. Plát cesta rozkrojte pozdĺžne na polovicu a zvisle pokrájajte na pásy hrubé približne jeden a pol centimetra. Hotové paličky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a upečte dozlatista.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Zručnejšie gazdinky, môžu pripravený syrový plát cesta prikryť druhým vyvaľkaným plátom cesta, potrieť na povrchu vajíčkom, rozkrájať a vzniknuté paličky rukami dotvarovať do špirál. Tak docielite plnené syrové špirálky.


Špenátové taštičky
Suroviny na 12 - 15 kusov

  • 500 g balenie lístkového cesta
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 400 g mrazeného špenátu
  • 2 vajíčka
  • 150 g topeného syra
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 PL oleja
  • hladká múka na podsypanie

Na oleji orestujte nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte špenát a odparte z neho všetku vodu. Pred koncom do špenátu vmiešajte topený syr a dochuťte soľou a korením. Odstavte z tepla a na záver do špenátu vmiešajte jedno rozšľahané vajíčko. Dôkladne premiešajte a nechajte čiastočne vychladnúť. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cesto rozvaľkajte a rozkrájajte na štvorce alebo trojuholníky. Stredy naplňte špenátovou plnkou, okraje cesta potrite vlažnou vodou alebo vajíčkom a preložte na polovice a popritláčajte okraje prstami. Hotové taštičky naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom, v strede pripichnite vidličkou, aby skrz unikajúcu paru plnky nepopukali a upečte dozlatista.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ak si môžete vybrať, zvoľte špenát s väčšími kúskami listov, ktorý obsahuje menej vody ako špenátový pretlak. Navyše lepšie chutí a plnka získa lahodnejšiu konzistenciu.

ico

Tipy a triky

  • Lístkové cesto má veľa dôležitých predností. Je ľahko dostupné, vhodné na prípravu sladkých i slaných receptov, s jemnou chuťou a neodolateľnou chrumkavosťou a navyše hranie s ním nikdy neomrzí. Či už stavíte na pirohy, slimáky, špirálky, batôžky či základný rovný korpus lahodného krémeša, nadšení budú všetci. A možno najviac vaše deti, ktoré s jeho tvarovaním určite rady pomôžu.
  • Šikovné gazdinky a cukrárky si vedia lístkové cesto pripraviť i doma. Pre väčšinu žien je však jeho príprava časovo náročná a prácna. Dnes už nie je žiadnou hanbou siahnuť po hotovom polotovare. Na výber je lístkové cesto mrazené, ale i chladené.
  • Ak sa rozhodnete použiť mrazené cesto, nechajte ho pred spracovaním dôkladne rozmraziť. Rozmrazenú kocku cesta nikdy pred vaľkaním nerozkladajte ako noviny. Začnite vaľkať od stredu, inak nedosiahnete dokonalé lístkovanie.
  • Nezabudnite pred vaľkaním dosku jemne poprášiť hladkou múkou, inak sa bude cesto lepiť a trhať.
  • Dodržiavajte pokyny na obale a pamätajte na to, že lístkové cesto miluje vysokú teplotu. Inak sa nebude pekne vrstviť.
  • Najjednoduchšie je použiť už pripravený, rozvaľkaný plát chladeného cesta na papieri na pečenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Mladým sa nič nechce? Rodičia často netušia, ako deti na sebe pracujú
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 14 972
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 401
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 658
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 532
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 2 921
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 901
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 519
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 409
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 27 457
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 19 198
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 431
  4. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 17 708
  5. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 785
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 671
  7. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 5 572
  8. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 550
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  2. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  3. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  4. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  5. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  6. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  7. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  8. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
SkryťZatvoriť reklamu