Silvester doma

Pripravujete silvestrovskú oslavu v poslednej chvíli? Nesiahajte po lupienkoch, zachránia vás pochúťky z lístkového cesta.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Pizzové chuťovky
Suroviny na viac porcií

  • 400 g balenie lístkového cesta
  • suroviny podľa vlastného výberu (šampiňóny, klobásy, šunka, olivy...)
  • strúhaný syr
  • paradajkový pretlak
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvá bazalka
  • sušené oregano
  • soľ

Do pretlaku primiešajte prelisovaný cesnak, nasekanú bazalku, v dlani rozmrvené oregano a štipku soli. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cesto rozvaľkajte na plát, rozkrájajte ho na štvorce, kolieska alebo vykrojte rôzne formičkové tvary. Každý kus uložte na plech s papierom na pečenie, potrite pripravenou omáčkou a dozdobte surovinami podľa vlastného výberu. Nakoniec posypte nastrúhaným syrom, ktorý zaručí, aby malé kúsky z pizze neodpadávali. Pečte, kým nie sú okraje zlatisté a chrumkavé.

Tip: Ak sa vám zdá dozdobovanie každého kúska zdĺhavé, vyvaľkaný plát cesta potrite omáčkou, navrstvite pochutiny ako na klasickú pizzu a plát zrolujte na roládu. Rozkrájajte na slimáky a upečte.


Zapečené prekvapenie
Suroviny na 20 kusov

  • 500 g balenie lístkového cesta
  • 20 mini párkov
  • 1 vajíčko
  • oregano
  • hladká múka na podsypanie
  • pretlak na potieranie

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cesto rozvaľkajte a rozkrájajte na dvadsať štvorcov. Do stredu každého štvorca naneste čajovou lyžičkou tenký pásik pretlaku, posypte namrveným oreganom, položte párok a zviňte podľa želaného tvaru. Ak chcete, aby párky pretŕčali, spojte protiľahlé konce cez seba, akoby ste zavíjali dieťa do perinky. Naopak, ak chcete prekvapenie udržať v tajnosti, zaviňte párky do rúrky cesta tak, aby konce kúsok pretŕčali. Cesto postláčajte prstami aby sa na koncoch spojilo a pohybom rúk ho skrúťte do tvaru cukríka. V obidvoch prípadoch povrch cesta popichajte vidličkou a potrite rozšľahaným vajíčkom. Upečte doružova.

Tip: Pri takýchto receptoch popustite uzdu fantázii. Párky môžete doplniť o plátok syra alebo úplne nahradiť. Napríklad varenými prepeličími vajíčkami s trochou horčice, ktoré zabalíte do cesta vytvarovaného do mešca.


Syrové paličky
Suroviny na viac porcií

  • 400 g balenie lístkového cesta
  • 1 vajíčko
  • 200 g ľubovoľnej zmesi syrov (parmezán, ementál, údený syr...)
  • hladká múka na pomúčenie

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Lístkové cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske, potrite dôkladne rozšľahaným vajíčkom a posypte zmesou nastrúhaných syrov. Mäkšie syry sa nebojte prstami vtlačiť do cesta. Plát cesta rozkrojte pozdĺžne na polovicu a zvisle pokrájajte na pásy hrubé približne jeden a pol centimetra. Hotové paličky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a upečte dozlatista.

Tip: Zručnejšie gazdinky, môžu pripravený syrový plát cesta prikryť druhým vyvaľkaným plátom cesta, potrieť na povrchu vajíčkom, rozkrájať a vzniknuté paličky rukami dotvarovať do špirál. Tak docielite plnené syrové špirálky.


Špenátové taštičky
Suroviny na 12 - 15 kusov

  • 500 g balenie lístkového cesta
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 400 g mrazeného špenátu
  • 2 vajíčka
  • 150 g topeného syra
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 PL oleja
  • hladká múka na podsypanie

Na oleji orestujte nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte špenát a odparte z neho všetku vodu. Pred koncom do špenátu vmiešajte topený syr a dochuťte soľou a korením. Odstavte z tepla a na záver do špenátu vmiešajte jedno rozšľahané vajíčko. Dôkladne premiešajte a nechajte čiastočne vychladnúť. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cesto rozvaľkajte a rozkrájajte na štvorce alebo trojuholníky. Stredy naplňte špenátovou plnkou, okraje cesta potrite vlažnou vodou alebo vajíčkom a preložte na polovice a popritláčajte okraje prstami. Hotové taštičky naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom, v strede pripichnite vidličkou, aby skrz unikajúcu paru plnky nepopukali a upečte dozlatista.

Tip: Ak si môžete vybrať, zvoľte špenát s väčšími kúskami listov, ktorý obsahuje menej vody ako špenátový pretlak. Navyše lepšie chutí a plnka získa lahodnejšiu konzistenciu.

ico

Tipy a triky

  • Lístkové cesto má veľa dôležitých predností. Je ľahko dostupné, vhodné na prípravu sladkých i slaných receptov, s jemnou chuťou a neodolateľnou chrumkavosťou a navyše hranie s ním nikdy neomrzí. Či už stavíte na pirohy, slimáky, špirálky, batôžky či základný rovný korpus lahodného krémeša, nadšení budú všetci. A možno najviac vaše deti, ktoré s jeho tvarovaním určite rady pomôžu.
  • Šikovné gazdinky a cukrárky si vedia lístkové cesto pripraviť i doma. Pre väčšinu žien je však jeho príprava časovo náročná a prácna. Dnes už nie je žiadnou hanbou siahnuť po hotovom polotovare. Na výber je lístkové cesto mrazené, ale i chladené.
  • Ak sa rozhodnete použiť mrazené cesto, nechajte ho pred spracovaním dôkladne rozmraziť. Rozmrazenú kocku cesta nikdy pred vaľkaním nerozkladajte ako noviny. Začnite vaľkať od stredu, inak nedosiahnete dokonalé lístkovanie.
  • Nezabudnite pred vaľkaním dosku jemne poprášiť hladkou múkou, inak sa bude cesto lepiť a trhať.
  • Dodržiavajte pokyny na obale a pamätajte na to, že lístkové cesto miluje vysokú teplotu. Inak sa nebude pekne vrstviť.
  • Najjednoduchšie je použiť už pripravený, rozvaľkaný plát chladeného cesta na papieri na pečenie.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 567
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 664
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 440
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 437
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 663
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 442
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 703
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 659
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 797
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 238

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.