SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Silvester doma

Pripravujete silvestrovskú oslavu v poslednej chvíli? Nesiahajte po lupienkoch, zachránia vás pochúťky z lístkového cesta.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Pizzové chuťovky
Suroviny na viac porcií

  • 400 g balenie lístkového cesta
  • suroviny podľa vlastného výberu (šampiňóny, klobásy, šunka, olivy...)
  • strúhaný syr
  • paradajkový pretlak
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvá bazalka
  • sušené oregano
  • soľ

Do pretlaku primiešajte prelisovaný cesnak, nasekanú bazalku, v dlani rozmrvené oregano a štipku soli. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cesto rozvaľkajte na plát, rozkrájajte ho na štvorce, kolieska alebo vykrojte rôzne formičkové tvary. Každý kus uložte na plech s papierom na pečenie, potrite pripravenou omáčkou a dozdobte surovinami podľa vlastného výberu. Nakoniec posypte nastrúhaným syrom, ktorý zaručí, aby malé kúsky z pizze neodpadávali. Pečte, kým nie sú okraje zlatisté a chrumkavé.

Tip: Ak sa vám zdá dozdobovanie každého kúska zdĺhavé, vyvaľkaný plát cesta potrite omáčkou, navrstvite pochutiny ako na klasickú pizzu a plát zrolujte na roládu. Rozkrájajte na slimáky a upečte.


Zapečené prekvapenie
Suroviny na 20 kusov

  • 500 g balenie lístkového cesta
  • 20 mini párkov
  • 1 vajíčko
  • oregano
  • hladká múka na podsypanie
  • pretlak na potieranie

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cesto rozvaľkajte a rozkrájajte na dvadsať štvorcov. Do stredu každého štvorca naneste čajovou lyžičkou tenký pásik pretlaku, posypte namrveným oreganom, položte párok a zviňte podľa želaného tvaru. Ak chcete, aby párky pretŕčali, spojte protiľahlé konce cez seba, akoby ste zavíjali dieťa do perinky. Naopak, ak chcete prekvapenie udržať v tajnosti, zaviňte párky do rúrky cesta tak, aby konce kúsok pretŕčali. Cesto postláčajte prstami aby sa na koncoch spojilo a pohybom rúk ho skrúťte do tvaru cukríka. V obidvoch prípadoch povrch cesta popichajte vidličkou a potrite rozšľahaným vajíčkom. Upečte doružova.

Tip: Pri takýchto receptoch popustite uzdu fantázii. Párky môžete doplniť o plátok syra alebo úplne nahradiť. Napríklad varenými prepeličími vajíčkami s trochou horčice, ktoré zabalíte do cesta vytvarovaného do mešca.


Syrové paličky
Suroviny na viac porcií

  • 400 g balenie lístkového cesta
  • 1 vajíčko
  • 200 g ľubovoľnej zmesi syrov (parmezán, ementál, údený syr...)
  • hladká múka na pomúčenie

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Lístkové cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske, potrite dôkladne rozšľahaným vajíčkom a posypte zmesou nastrúhaných syrov. Mäkšie syry sa nebojte prstami vtlačiť do cesta. Plát cesta rozkrojte pozdĺžne na polovicu a zvisle pokrájajte na pásy hrubé približne jeden a pol centimetra. Hotové paličky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a upečte dozlatista.

Tip: Zručnejšie gazdinky, môžu pripravený syrový plát cesta prikryť druhým vyvaľkaným plátom cesta, potrieť na povrchu vajíčkom, rozkrájať a vzniknuté paličky rukami dotvarovať do špirál. Tak docielite plnené syrové špirálky.


Špenátové taštičky
Suroviny na 12 - 15 kusov

  • 500 g balenie lístkového cesta
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 400 g mrazeného špenátu
  • 2 vajíčka
  • 150 g topeného syra
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 PL oleja
  • hladká múka na podsypanie

Na oleji orestujte nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte špenát a odparte z neho všetku vodu. Pred koncom do špenátu vmiešajte topený syr a dochuťte soľou a korením. Odstavte z tepla a na záver do špenátu vmiešajte jedno rozšľahané vajíčko. Dôkladne premiešajte a nechajte čiastočne vychladnúť. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cesto rozvaľkajte a rozkrájajte na štvorce alebo trojuholníky. Stredy naplňte špenátovou plnkou, okraje cesta potrite vlažnou vodou alebo vajíčkom a preložte na polovice a popritláčajte okraje prstami. Hotové taštičky naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom, v strede pripichnite vidličkou, aby skrz unikajúcu paru plnky nepopukali a upečte dozlatista.

Tip: Ak si môžete vybrať, zvoľte špenát s väčšími kúskami listov, ktorý obsahuje menej vody ako špenátový pretlak. Navyše lepšie chutí a plnka získa lahodnejšiu konzistenciu.

ico

Tipy a triky

  • Lístkové cesto má veľa dôležitých predností. Je ľahko dostupné, vhodné na prípravu sladkých i slaných receptov, s jemnou chuťou a neodolateľnou chrumkavosťou a navyše hranie s ním nikdy neomrzí. Či už stavíte na pirohy, slimáky, špirálky, batôžky či základný rovný korpus lahodného krémeša, nadšení budú všetci. A možno najviac vaše deti, ktoré s jeho tvarovaním určite rady pomôžu.
  • Šikovné gazdinky a cukrárky si vedia lístkové cesto pripraviť i doma. Pre väčšinu žien je však jeho príprava časovo náročná a prácna. Dnes už nie je žiadnou hanbou siahnuť po hotovom polotovare. Na výber je lístkové cesto mrazené, ale i chladené.
  • Ak sa rozhodnete použiť mrazené cesto, nechajte ho pred spracovaním dôkladne rozmraziť. Rozmrazenú kocku cesta nikdy pred vaľkaním nerozkladajte ako noviny. Začnite vaľkať od stredu, inak nedosiahnete dokonalé lístkovanie.
  • Nezabudnite pred vaľkaním dosku jemne poprášiť hladkou múkou, inak sa bude cesto lepiť a trhať.
  • Dodržiavajte pokyny na obale a pamätajte na to, že lístkové cesto miluje vysokú teplotu. Inak sa nebude pekne vrstviť.
  • Najjednoduchšie je použiť už pripravený, rozvaľkaný plát chladeného cesta na papieri na pečenie.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 547
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 392
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 874
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 728
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 074
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 056
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 396
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 218
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 055
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 948
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

12 h

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan