Pizzové chuťovky
Suroviny na viac porcií
- 400 g balenie lístkového cesta
- suroviny podľa vlastného výberu (šampiňóny, klobásy, šunka, olivy...)
- strúhaný syr
- paradajkový pretlak
- 2 strúčiky cesnaku
- čerstvá bazalka
- sušené oregano
- soľ

Do pretlaku primiešajte prelisovaný cesnak, nasekanú bazalku, v dlani rozmrvené oregano a štipku soli. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cesto rozvaľkajte na plát, rozkrájajte ho na štvorce, kolieska alebo vykrojte rôzne formičkové tvary. Každý kus uložte na plech s papierom na pečenie, potrite pripravenou omáčkou a dozdobte surovinami podľa vlastného výberu. Nakoniec posypte nastrúhaným syrom, ktorý zaručí, aby malé kúsky z pizze neodpadávali. Pečte, kým nie sú okraje zlatisté a chrumkavé.
Tip: Ak sa vám zdá dozdobovanie každého kúska zdĺhavé, vyvaľkaný plát cesta potrite omáčkou, navrstvite pochutiny ako na klasickú pizzu a plát zrolujte na roládu. Rozkrájajte na slimáky a upečte.
Zapečené prekvapenie
Suroviny na 20 kusov
- 500 g balenie lístkového cesta
- 20 mini párkov
- 1 vajíčko
- oregano
- hladká múka na podsypanie
- pretlak na potieranie

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cesto rozvaľkajte a rozkrájajte na dvadsať štvorcov. Do stredu každého štvorca naneste čajovou lyžičkou tenký pásik pretlaku, posypte namrveným oreganom, položte párok a zviňte podľa želaného tvaru. Ak chcete, aby párky pretŕčali, spojte protiľahlé konce cez seba, akoby ste zavíjali dieťa do perinky. Naopak, ak chcete prekvapenie udržať v tajnosti, zaviňte párky do rúrky cesta tak, aby konce kúsok pretŕčali. Cesto postláčajte prstami aby sa na koncoch spojilo a pohybom rúk ho skrúťte do tvaru cukríka. V obidvoch prípadoch povrch cesta popichajte vidličkou a potrite rozšľahaným vajíčkom. Upečte doružova.
Tip: Pri takýchto receptoch popustite uzdu fantázii. Párky môžete doplniť o plátok syra alebo úplne nahradiť. Napríklad varenými prepeličími vajíčkami s trochou horčice, ktoré zabalíte do cesta vytvarovaného do mešca.
Syrové paličky
Suroviny na viac porcií
- 400 g balenie lístkového cesta
- 1 vajíčko
- 200 g ľubovoľnej zmesi syrov (parmezán, ementál, údený syr...)
- hladká múka na pomúčenie

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Lístkové cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske, potrite dôkladne rozšľahaným vajíčkom a posypte zmesou nastrúhaných syrov. Mäkšie syry sa nebojte prstami vtlačiť do cesta. Plát cesta rozkrojte pozdĺžne na polovicu a zvisle pokrájajte na pásy hrubé približne jeden a pol centimetra. Hotové paličky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a upečte dozlatista.
Tip: Zručnejšie gazdinky, môžu pripravený syrový plát cesta prikryť druhým vyvaľkaným plátom cesta, potrieť na povrchu vajíčkom, rozkrájať a vzniknuté paličky rukami dotvarovať do špirál. Tak docielite plnené syrové špirálky.
Špenátové taštičky
Suroviny na 12 - 15 kusov
- 500 g balenie lístkového cesta
- 1 stredne veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 400 g mrazeného špenátu
- 2 vajíčka
- 150 g topeného syra
- soľ, mleté čierne korenie
- 1 PL oleja
- hladká múka na podsypanie

Na oleji orestujte nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte špenát a odparte z neho všetku vodu. Pred koncom do špenátu vmiešajte topený syr a dochuťte soľou a korením. Odstavte z tepla a na záver do špenátu vmiešajte jedno rozšľahané vajíčko. Dôkladne premiešajte a nechajte čiastočne vychladnúť. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cesto rozvaľkajte a rozkrájajte na štvorce alebo trojuholníky. Stredy naplňte špenátovou plnkou, okraje cesta potrite vlažnou vodou alebo vajíčkom a preložte na polovice a popritláčajte okraje prstami. Hotové taštičky naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom, v strede pripichnite vidličkou, aby skrz unikajúcu paru plnky nepopukali a upečte dozlatista.
Tip: Ak si môžete vybrať, zvoľte špenát s väčšími kúskami listov, ktorý obsahuje menej vody ako špenátový pretlak. Navyše lepšie chutí a plnka získa lahodnejšiu konzistenciu.
Tipy a triky
- Lístkové cesto má veľa dôležitých predností. Je ľahko dostupné, vhodné na prípravu sladkých i slaných receptov, s jemnou chuťou a neodolateľnou chrumkavosťou a navyše hranie s ním nikdy neomrzí. Či už stavíte na pirohy, slimáky, špirálky, batôžky či základný rovný korpus lahodného krémeša, nadšení budú všetci. A možno najviac vaše deti, ktoré s jeho tvarovaním určite rady pomôžu.
- Šikovné gazdinky a cukrárky si vedia lístkové cesto pripraviť i doma. Pre väčšinu žien je však jeho príprava časovo náročná a prácna. Dnes už nie je žiadnou hanbou siahnuť po hotovom polotovare. Na výber je lístkové cesto mrazené, ale i chladené.
- Ak sa rozhodnete použiť mrazené cesto, nechajte ho pred spracovaním dôkladne rozmraziť. Rozmrazenú kocku cesta nikdy pred vaľkaním nerozkladajte ako noviny. Začnite vaľkať od stredu, inak nedosiahnete dokonalé lístkovanie.
- Nezabudnite pred vaľkaním dosku jemne poprášiť hladkou múkou, inak sa bude cesto lepiť a trhať.
- Dodržiavajte pokyny na obale a pamätajte na to, že lístkové cesto miluje vysokú teplotu. Inak sa nebude pekne vrstviť.
- Najjednoduchšie je použiť už pripravený, rozvaľkaný plát chladeného cesta na papieri na pečenie.
Autor: mag