SME
Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky
VIANOČNÝ ŠPECIÁL

Pečenie bez stresu? Poradíme vám...

I ten najosvedčenejší recept sa môže pri všetkom tom zhone a roztržitosti "nepodariť". Niekedy sa však dá ešte všeličo zachrániť...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Osvedčené rady a tipy

  • Začnite výberom surovín. Čím kvalitnejšie a hlavne overené a čerstvé suroviny zvolíte, tým sa bude vaša radosť z podareného pečenia znásobovať. Experimentovanie s novými „nepoznanými“ surovinami si odložte na inokedy...
  • Pri výbere plechov na pečenie nič nepokazíte teflónovým alebo smaltovaným povrchom. Výborným pomocníkom je papier na pečenie alebo silikónová podložka vhodná aj na pečenie pri vysokých teplotách. Ak už musíte pri pečení zákuskov siahnuť po klasicky vymastenom plechu, na vysypávanie, uprednostnite neutrálnu polohrubú múku pred strúhankou, ktorá môže jemné piškótové cesto pokaziť...
  • Ak to receptúra vyžaduje, rúru vždy poriadne predhrejte. Teplota môže pri vkladaní cesta zakolísať alebo klesnúť, čo sa môže odraziť na výsledku. Ak to situácia nevyžaduje, zbytočne počas pečenia rúru neotvárajte a nenazerajte. V súčasnosti už má väčšina rúr na dvierkach kontrolné sklo...
  • Múčniky nepečte dlhšie ako je potrebné! I keď niektoré recepty neuvádzajú presný čas pečenia, pri príprave piškót a korpusov je dôležité odhadnúť správny čas pečenia, inak nebudú nadýchané, jemné ba zostanú priam vysušené. Dobrým pomocníkom je obyčajná drevená špajdľa alebo špáradlo. Ak sa cesto nelepí a neťahá, je hotové. Nezľaknite sa veľmi krátkeho ani dlhého času pečenia. Napríklad cesto na tenkú jednoduchú piškótovú roládu stačí piecť 6 – 8 minút, naopak čas pečenia vysokej bábovky a tortových korpusov môžete prekročiť i jednu hodinu.
  • Nepodceňujte preosievanie múky a práškového cukru. Nielenže sa zbavíte neželaných nečistôt a hrudiek, ale cestá a pečivá budú oveľa vzdušnejšie a nadýchanejšie.
  • Pri šľahaní ručným metličkovým šľahačom voľte vždy stredné otáčky. Veľmi prudký a vysoký výkon spôsobí veľký nápor vzduchu, ten trhá a ničí bublinky v ceste. Venujte teda šľahaniu dostatok času a nesnažte sa skrátiť prípravu prirýchlim výkonom. Spomeňte si na časy, keď sa všetko pripravovalo ručne – i nadýchaný tuhý sneh z bielkov.

Pečenie a uskladňovanie

  • Každé typ cesta vyžaduje iné zaobchádzanie, podmienky a prípravu.
    Kysnuté cesto pripravujte vždy z čerstvého droždia. Po dokonalom vymiesení ho nechajte dobre vykysnúť, ideálne je, ak zdvojnásobí svoj objem. Po spracovaní, vykrojení alebo naplnení ho preložte na plech alebo do formy a pred samotným pečením ho opäť nechajte aspoň 20 minút podkysnúť.
    Piškótové cesto nepokazíte, ak najprv dokonale vyšľaháte sneh z bielkov, potom spracujete ostatné suroviny a nakoniec len varechou ručne primiešavate pripravený sneh. Vyhýbajte sa veľkému množstvu cukru v receptúrach, ten piškótu pri pečení zbytočne vysušuje. Spomínané bielky dôkladne a precízne oddeľte. I malé množstvo žĺtka alebo špinka v miske znemožní ich správne našľahanie. Na kvalitný sneh používajte iba kryštálový cukor. Práškový cukor sa rýchlo rozpúšťa a jeho nežiadané prísady proti vlhnutiu, hrudkovateniu, obsiahnutej bieliacej látke a škrobu, spôsobujú jeho klesaniu ku dnu.
    Lístkové cesto v kocke (mrazené) nikdy nerozkladajte. Začnite ho rozvaľkávať od stredu z pôvodnej kocky, inak nebude pekne lístkovať. Dôležitá je predhriata rúra a vysoká teplota od 200 –230 stupňov, inak sa nepodarí vrstvovanie.
  • Tukové a keksíkové cesto na čajové pečivo by ste mali iba zľahka premiešať studenými rukami a dať zachladiť. Pracujte s ním rýchlo a nikdy ho nemieste! Z premieseného cesta s rozpusteným tukom by sa už koláčiky nemuseli podariť.
  • Múčniky a zákusky z piškótového alebo odpaľovaného cesta so šľahačkovými alebo pudingovými krémami a náplňami skladujte v chlade a aj to nie viac ako 3 – 4 dni. Nezabudnite i na plnené košíčky z čajového pečiva alebo vlhké a tukové nepečené cukrovinky. Zákusok vždy dôkladne prikryte pergamenovým papierom, alobalom, potravinárskou fóliou alebo špeciálnymi plastovými krytmi vhodnými na celé plechy alebo formy. Prikrytie zabráni tomu, aby voňavé múčniky nepohltili okolité pachy. Hlavne počas sviatkov skladujeme takto v chladničkách a komorách suroviny a hotové jedlá. Niet väčšieho sklamania, ako keď pekný ovocný zákusok so šľahačkou chutí ako kapustnica či dokonca pečená ryba.
    Čajové pečivo, sušienky i slané pečivo skladujte v škatuľkách vystlaných papierovými servítkami alebo v originálnych sušienkových dózach a plechoviciach. Takto uskladnené vydržia i pri izbovej teplote, chlad špajze alebo balkóna im však trvanlivosť určite predĺži.
ico

Zaujímavý tip!

Ak sa vám podarilo suché pečivo doslova „prepiecť“, alebo po niekoľkých dňoch z nevysvetliteľných príčin medovníčky stvrdli, nestrácajte hlavu. Zoberte papierovú škatuľu alebo uzatvárateľnú plastovú dózu, vysteľte jej dno servítkami a do stredu vložte kúsok jablka alebo pomaranča. Naokolo naukladajte pečivo a sušienky a uzatvorte. Po niekoľkých dňoch pečivo zmäkne pôsobením odparujúcej sa šťavy z ovocia. Ovocie môžete nahradiť štamprlíkom kvalitného voňavého alkoholu, alebo prevarenej vody s trochou mletej škorice. Pečivo ostane jemné a mäkké, s opojnou vôňou Vianoc.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  2. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  8. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  9. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  10. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 25 115
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 21 462
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 15 967
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 171
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 046
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 729
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 882
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 661
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 632
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Navrhli odvolať rektora STU Fikara, na rokovaní bola polícia

Akademici si odhlasovali koniec Miroslava Fikara.

Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Miroslav Fikar.

Slovensko otestujú celoplošne cez víkend (minúta po minúte)

Počas pilotnej fázy plošného testovania otestovali 140 945 ľudí.

v popredí vpravo premiér Igor Matovič, v pozadí sprava minister zdravotníctva Marek Krajčí, minister obrany Jaroslav Naď a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Daniel Zmeko na brífingu s novinármi počas prestávky zasadnutia Ústredného krízového štábu.
Komentár Petra Schutza

Do análov hlavným vchodom

Ani päťtisíc odhalených v predpremiére nedáva odpoveď na záhadu, že načo je dobré plošné testovanie.

Peter Schutz
Južný pól Mesiaca. V tejto oblasti má v roku 2024 pristáť misia Artemis III.

Neprehliadnite tiež

Seriál o farbách (7. diel)

Legendy o čiernych zvieratách: Mačky odoženú zlé sily, slovanský zmok nosí majetok

Kedy znamená čierna farba dobré správy?

Čierna mačka nenosí vždy iba smolu.

Štyridsať vecí, ktoré môžete robiť doma v čase izolácie

Čím vyplniť čas, keď človek nesmie nikam chodiť?

Ilustračné foto.
Kristen Welkerová pred diskusiou
Petra Polnišová