VIANOČNÝ ŠPECIÁL

Pečenie bez stresu? Poradíme vám...

I ten najosvedčenejší recept sa môže pri všetkom tom zhone a roztržitosti "nepodariť". Niekedy sa však dá ešte všeličo zachrániť...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Osvedčené rady a tipy

  • Začnite výberom surovín. Čím kvalitnejšie a hlavne overené a čerstvé suroviny zvolíte, tým sa bude vaša radosť z podareného pečenia znásobovať. Experimentovanie s novými „nepoznanými“ surovinami si odložte na inokedy...
  • Pri výbere plechov na pečenie nič nepokazíte teflónovým alebo smaltovaným povrchom. Výborným pomocníkom je papier na pečenie alebo silikónová podložka vhodná aj na pečenie pri vysokých teplotách. Ak už musíte pri pečení zákuskov siahnuť po klasicky vymastenom plechu, na vysypávanie, uprednostnite neutrálnu polohrubú múku pred strúhankou, ktorá môže jemné piškótové cesto pokaziť...
  • Ak to receptúra vyžaduje, rúru vždy poriadne predhrejte. Teplota môže pri vkladaní cesta zakolísať alebo klesnúť, čo sa môže odraziť na výsledku. Ak to situácia nevyžaduje, zbytočne počas pečenia rúru neotvárajte a nenazerajte. V súčasnosti už má väčšina rúr na dvierkach kontrolné sklo...
  • Múčniky nepečte dlhšie ako je potrebné! I keď niektoré recepty neuvádzajú presný čas pečenia, pri príprave piškót a korpusov je dôležité odhadnúť správny čas pečenia, inak nebudú nadýchané, jemné ba zostanú priam vysušené. Dobrým pomocníkom je obyčajná drevená špajdľa alebo špáradlo. Ak sa cesto nelepí a neťahá, je hotové. Nezľaknite sa veľmi krátkeho ani dlhého času pečenia. Napríklad cesto na tenkú jednoduchú piškótovú roládu stačí piecť 6 – 8 minút, naopak čas pečenia vysokej bábovky a tortových korpusov môžete prekročiť i jednu hodinu.
  • Nepodceňujte preosievanie múky a práškového cukru. Nielenže sa zbavíte neželaných nečistôt a hrudiek, ale cestá a pečivá budú oveľa vzdušnejšie a nadýchanejšie.
  • Pri šľahaní ručným metličkovým šľahačom voľte vždy stredné otáčky. Veľmi prudký a vysoký výkon spôsobí veľký nápor vzduchu, ten trhá a ničí bublinky v ceste. Venujte teda šľahaniu dostatok času a nesnažte sa skrátiť prípravu prirýchlim výkonom. Spomeňte si na časy, keď sa všetko pripravovalo ručne – i nadýchaný tuhý sneh z bielkov.

Pečenie a uskladňovanie

  • Každé typ cesta vyžaduje iné zaobchádzanie, podmienky a prípravu.
    Kysnuté cesto pripravujte vždy z čerstvého droždia. Po dokonalom vymiesení ho nechajte dobre vykysnúť, ideálne je, ak zdvojnásobí svoj objem. Po spracovaní, vykrojení alebo naplnení ho preložte na plech alebo do formy a pred samotným pečením ho opäť nechajte aspoň 20 minút podkysnúť.
    Piškótové cesto nepokazíte, ak najprv dokonale vyšľaháte sneh z bielkov, potom spracujete ostatné suroviny a nakoniec len varechou ručne primiešavate pripravený sneh. Vyhýbajte sa veľkému množstvu cukru v receptúrach, ten piškótu pri pečení zbytočne vysušuje. Spomínané bielky dôkladne a precízne oddeľte. I malé množstvo žĺtka alebo špinka v miske znemožní ich správne našľahanie. Na kvalitný sneh používajte iba kryštálový cukor. Práškový cukor sa rýchlo rozpúšťa a jeho nežiadané prísady proti vlhnutiu, hrudkovateniu, obsiahnutej bieliacej látke a škrobu, spôsobujú jeho klesaniu ku dnu.
    Lístkové cesto v kocke (mrazené) nikdy nerozkladajte. Začnite ho rozvaľkávať od stredu z pôvodnej kocky, inak nebude pekne lístkovať. Dôležitá je predhriata rúra a vysoká teplota od 200 –230 stupňov, inak sa nepodarí vrstvovanie.
  • Tukové a keksíkové cesto na čajové pečivo by ste mali iba zľahka premiešať studenými rukami a dať zachladiť. Pracujte s ním rýchlo a nikdy ho nemieste! Z premieseného cesta s rozpusteným tukom by sa už koláčiky nemuseli podariť.
  • Múčniky a zákusky z piškótového alebo odpaľovaného cesta so šľahačkovými alebo pudingovými krémami a náplňami skladujte v chlade a aj to nie viac ako 3 – 4 dni. Nezabudnite i na plnené košíčky z čajového pečiva alebo vlhké a tukové nepečené cukrovinky. Zákusok vždy dôkladne prikryte pergamenovým papierom, alobalom, potravinárskou fóliou alebo špeciálnymi plastovými krytmi vhodnými na celé plechy alebo formy. Prikrytie zabráni tomu, aby voňavé múčniky nepohltili okolité pachy. Hlavne počas sviatkov skladujeme takto v chladničkách a komorách suroviny a hotové jedlá. Niet väčšieho sklamania, ako keď pekný ovocný zákusok so šľahačkou chutí ako kapustnica či dokonca pečená ryba.
    Čajové pečivo, sušienky i slané pečivo skladujte v škatuľkách vystlaných papierovými servítkami alebo v originálnych sušienkových dózach a plechoviciach. Takto uskladnené vydržia i pri izbovej teplote, chlad špajze alebo balkóna im však trvanlivosť určite predĺži.
ico

Zaujímavý tip!

Ak sa vám podarilo suché pečivo doslova „prepiecť“, alebo po niekoľkých dňoch z nevysvetliteľných príčin medovníčky stvrdli, nestrácajte hlavu. Zoberte papierovú škatuľu alebo uzatvárateľnú plastovú dózu, vysteľte jej dno servítkami a do stredu vložte kúsok jablka alebo pomaranča. Naokolo naukladajte pečivo a sušienky a uzatvorte. Po niekoľkých dňoch pečivo zmäkne pôsobením odparujúcej sa šťavy z ovocia. Ovocie môžete nahradiť štamprlíkom kvalitného voňavého alkoholu, alebo prevarenej vody s trochou mletej škorice. Pečivo ostane jemné a mäkké, s opojnou vôňou Vianoc.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  2. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  3. Cestou - necestou
  4. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  5. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  7. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  8. Zábavný aj sebavedomý
  9. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  10. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  1. Ako financovať obnovu bytového domu v 2017
  2. Dom od ES - bolo to fajn
  3. Zdravé zuby rovná sa zdravý kôň
  4. Majsterka Európy v silovom trojboji zo SvF STU
  5. Obnova kaštieľa v Malinove
  6. Vklad na kataster vybavíte od marca elektronicky
  7. Nulový úrok pre klientov, ktorí si do mBank prenesú kreditku
  8. Ako inovovať vo vašej firme? Poradí vám odborný seminár
  9. Nové bývanie bez murovania
  10. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 14 165
  2. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 10 562
  3. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 10 121
  4. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 4 042
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 539
  6. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 3 258
  7. Zábavný aj sebavedomý 2 924
  8. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 474
  9. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 227
  10. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre 1 871

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Držiteľka Pulizterovej ceny: Jeden článok môže zmeniť svet

Novinárka pomohla vyslobodiť viac ako dvetisíc otrokov thajského krevetového priemyslu.

SVET

Ryby, ktoré ste si kúpili, možno ulovili otroci

Komplikovaná sieť maskuje súvislosť medzi rybami a ľuďmi, ktorí ich chytajú.

DOMOV

Kriminalista: Sú prípady, keď predali dcéru na sex rodičia

Cena za človeka na čiernom trhu sa pohybuje od 3500 až do 20-tisíc eur.

Neprehliadnite tiež

Giulietta Masina: Legendárna Perinbaba ožije na filmovom plátne

Aj keď už od smrti Giulietty Masiny uplynulo dvadsaťtri rokov, znovu ju uvidíme.

Kate Middletonová sa rozhovorila o strastiach materstva, zažíva ich aj ona

Pocit ťažoby, stres a tlak zo zodpovednosti za deti sa nevyhýba ani princeznám. Anglická vojvodkyňa o tom hovorila na rovinu.

Herecké osobnosti, ktoré páchali násilie na ženách, no svet im odpustil

Na ich umelecké výkony vrhlo zlý tieň násilné správanie. Hoci časť fanúšikov sklamali, ich kariéry sa to väčšinou nedotklo.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop