VIANOČNÝ ŠPECIÁL

Pečenie bez stresu? Poradíme vám...

I ten najosvedčenejší recept sa môže pri všetkom tom zhone a roztržitosti "nepodariť". Niekedy sa však dá ešte všeličo zachrániť...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Osvedčené rady a tipy

  • Začnite výberom surovín. Čím kvalitnejšie a hlavne overené a čerstvé suroviny zvolíte, tým sa bude vaša radosť z podareného pečenia znásobovať. Experimentovanie s novými „nepoznanými“ surovinami si odložte na inokedy...
  • Pri výbere plechov na pečenie nič nepokazíte teflónovým alebo smaltovaným povrchom. Výborným pomocníkom je papier na pečenie alebo silikónová podložka vhodná aj na pečenie pri vysokých teplotách. Ak už musíte pri pečení zákuskov siahnuť po klasicky vymastenom plechu, na vysypávanie, uprednostnite neutrálnu polohrubú múku pred strúhankou, ktorá môže jemné piškótové cesto pokaziť...
  • Ak to receptúra vyžaduje, rúru vždy poriadne predhrejte. Teplota môže pri vkladaní cesta zakolísať alebo klesnúť, čo sa môže odraziť na výsledku. Ak to situácia nevyžaduje, zbytočne počas pečenia rúru neotvárajte a nenazerajte. V súčasnosti už má väčšina rúr na dvierkach kontrolné sklo...
  • Múčniky nepečte dlhšie ako je potrebné! I keď niektoré recepty neuvádzajú presný čas pečenia, pri príprave piškót a korpusov je dôležité odhadnúť správny čas pečenia, inak nebudú nadýchané, jemné ba zostanú priam vysušené. Dobrým pomocníkom je obyčajná drevená špajdľa alebo špáradlo. Ak sa cesto nelepí a neťahá, je hotové. Nezľaknite sa veľmi krátkeho ani dlhého času pečenia. Napríklad cesto na tenkú jednoduchú piškótovú roládu stačí piecť 6 – 8 minút, naopak čas pečenia vysokej bábovky a tortových korpusov môžete prekročiť i jednu hodinu.
  • Nepodceňujte preosievanie múky a práškového cukru. Nielenže sa zbavíte neželaných nečistôt a hrudiek, ale cestá a pečivá budú oveľa vzdušnejšie a nadýchanejšie.
  • Pri šľahaní ručným metličkovým šľahačom voľte vždy stredné otáčky. Veľmi prudký a vysoký výkon spôsobí veľký nápor vzduchu, ten trhá a ničí bublinky v ceste. Venujte teda šľahaniu dostatok času a nesnažte sa skrátiť prípravu prirýchlim výkonom. Spomeňte si na časy, keď sa všetko pripravovalo ručne – i nadýchaný tuhý sneh z bielkov.

Pečenie a uskladňovanie

  • Každé typ cesta vyžaduje iné zaobchádzanie, podmienky a prípravu.
    Kysnuté cesto pripravujte vždy z čerstvého droždia. Po dokonalom vymiesení ho nechajte dobre vykysnúť, ideálne je, ak zdvojnásobí svoj objem. Po spracovaní, vykrojení alebo naplnení ho preložte na plech alebo do formy a pred samotným pečením ho opäť nechajte aspoň 20 minút podkysnúť.
    Piškótové cesto nepokazíte, ak najprv dokonale vyšľaháte sneh z bielkov, potom spracujete ostatné suroviny a nakoniec len varechou ručne primiešavate pripravený sneh. Vyhýbajte sa veľkému množstvu cukru v receptúrach, ten piškótu pri pečení zbytočne vysušuje. Spomínané bielky dôkladne a precízne oddeľte. I malé množstvo žĺtka alebo špinka v miske znemožní ich správne našľahanie. Na kvalitný sneh používajte iba kryštálový cukor. Práškový cukor sa rýchlo rozpúšťa a jeho nežiadané prísady proti vlhnutiu, hrudkovateniu, obsiahnutej bieliacej látke a škrobu, spôsobujú jeho klesaniu ku dnu.
    Lístkové cesto v kocke (mrazené) nikdy nerozkladajte. Začnite ho rozvaľkávať od stredu z pôvodnej kocky, inak nebude pekne lístkovať. Dôležitá je predhriata rúra a vysoká teplota od 200 –230 stupňov, inak sa nepodarí vrstvovanie.
  • Tukové a keksíkové cesto na čajové pečivo by ste mali iba zľahka premiešať studenými rukami a dať zachladiť. Pracujte s ním rýchlo a nikdy ho nemieste! Z premieseného cesta s rozpusteným tukom by sa už koláčiky nemuseli podariť.
  • Múčniky a zákusky z piškótového alebo odpaľovaného cesta so šľahačkovými alebo pudingovými krémami a náplňami skladujte v chlade a aj to nie viac ako 3 – 4 dni. Nezabudnite i na plnené košíčky z čajového pečiva alebo vlhké a tukové nepečené cukrovinky. Zákusok vždy dôkladne prikryte pergamenovým papierom, alobalom, potravinárskou fóliou alebo špeciálnymi plastovými krytmi vhodnými na celé plechy alebo formy. Prikrytie zabráni tomu, aby voňavé múčniky nepohltili okolité pachy. Hlavne počas sviatkov skladujeme takto v chladničkách a komorách suroviny a hotové jedlá. Niet väčšieho sklamania, ako keď pekný ovocný zákusok so šľahačkou chutí ako kapustnica či dokonca pečená ryba.
    Čajové pečivo, sušienky i slané pečivo skladujte v škatuľkách vystlaných papierovými servítkami alebo v originálnych sušienkových dózach a plechoviciach. Takto uskladnené vydržia i pri izbovej teplote, chlad špajze alebo balkóna im však trvanlivosť určite predĺži.
ico

Zaujímavý tip!

Ak sa vám podarilo suché pečivo doslova „prepiecť“, alebo po niekoľkých dňoch z nevysvetliteľných príčin medovníčky stvrdli, nestrácajte hlavu. Zoberte papierovú škatuľu alebo uzatvárateľnú plastovú dózu, vysteľte jej dno servítkami a do stredu vložte kúsok jablka alebo pomaranča. Naokolo naukladajte pečivo a sušienky a uzatvorte. Po niekoľkých dňoch pečivo zmäkne pôsobením odparujúcej sa šťavy z ovocia. Ovocie môžete nahradiť štamprlíkom kvalitného voňavého alkoholu, alebo prevarenej vody s trochou mletej škorice. Pečivo ostane jemné a mäkké, s opojnou vôňou Vianoc.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  2. Zažite zmenu s najpredávanejším SUV Hyundai Tucson
  3. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  4. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  5. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  6. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  7. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  9. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Obyvatelia si zabezpečujú domácnosti bezpečnostnými dverami
  2. Slováci sa hojne stávajú majiteľmi nehnuteľností v cudzine
  3. Prečo mamy lákali deti na mobil, kľúče či diaľkové ovládanie?
  4. Zažite zmenu s najpredávanejším SUV Hyundai Tucson
  5. Neviete si rady s vaším ročným vyúčtovaním? Pomôže vám FiiFree
  6. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  7. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  8. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  9. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  10. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 18 175
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 16 630
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 7 360
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 969
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 6 396
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 307
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 5 007
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 4 858
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 4 001
  10. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov 3 362

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Má anorexiu a 26 kilogramov. Jej manžel je zúfalý, lebo jej nikto nevie pomôcť

Povedali mi, že s takouto diagnózou nepochodíte nikde na Slovensku. Nikto vám ju nezoberie, spomína manžel na reakciu samosprávy.

DOMOV

Minúta po minúte: Mediálny výbor čaká ešte Ťapáková a Dírer

O post šéfa zabojuje deväť kandidátov.

Neprehliadnite tiež

Ako nosiť košeľové šaty? Odborníčka na módu ponúka návod

Klasický kúsok patrí do šatníka každej ženy milujúcej nadčasový štýl a eleganciu.

Martina Hankerová: Naštartovala svoj sladký biznis, vyrába najkrajšie cupcaky

Zo dňa na deň dala výpoveď a skončila pri pečení sladkých ruží.

Psychologička: Keď nám chýba sebaláska, žijeme v oklieštených vzťahoch

Nie každý, kto tvrdí, že sa má rád, hovorí pravdu. Prečo je sebaláska dôležitá a ako sa človek zbaví komplexov?

Svadba pod holým nebom: Odborníčky radia, ako si ju nepokaziť

S príchodom prvých teplých dní sa svadobná hostina častejšie presúva do exteriérov. Na čo všetko myslieť?