VIANOČNÝ ŠPECIÁL

Pečenie bez stresu? Poradíme vám...

I ten najosvedčenejší recept sa môže pri všetkom tom zhone a roztržitosti "nepodariť". Niekedy sa však dá ešte všeličo zachrániť...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Osvedčené rady a tipy

  • Začnite výberom surovín. Čím kvalitnejšie a hlavne overené a čerstvé suroviny zvolíte, tým sa bude vaša radosť z podareného pečenia znásobovať. Experimentovanie s novými „nepoznanými“ surovinami si odložte na inokedy...
  • Pri výbere plechov na pečenie nič nepokazíte teflónovým alebo smaltovaným povrchom. Výborným pomocníkom je papier na pečenie alebo silikónová podložka vhodná aj na pečenie pri vysokých teplotách. Ak už musíte pri pečení zákuskov siahnuť po klasicky vymastenom plechu, na vysypávanie, uprednostnite neutrálnu polohrubú múku pred strúhankou, ktorá môže jemné piškótové cesto pokaziť...
  • Ak to receptúra vyžaduje, rúru vždy poriadne predhrejte. Teplota môže pri vkladaní cesta zakolísať alebo klesnúť, čo sa môže odraziť na výsledku. Ak to situácia nevyžaduje, zbytočne počas pečenia rúru neotvárajte a nenazerajte. V súčasnosti už má väčšina rúr na dvierkach kontrolné sklo...
  • Múčniky nepečte dlhšie ako je potrebné! I keď niektoré recepty neuvádzajú presný čas pečenia, pri príprave piškót a korpusov je dôležité odhadnúť správny čas pečenia, inak nebudú nadýchané, jemné ba zostanú priam vysušené. Dobrým pomocníkom je obyčajná drevená špajdľa alebo špáradlo. Ak sa cesto nelepí a neťahá, je hotové. Nezľaknite sa veľmi krátkeho ani dlhého času pečenia. Napríklad cesto na tenkú jednoduchú piškótovú roládu stačí piecť 6 – 8 minút, naopak čas pečenia vysokej bábovky a tortových korpusov môžete prekročiť i jednu hodinu.
  • Nepodceňujte preosievanie múky a práškového cukru. Nielenže sa zbavíte neželaných nečistôt a hrudiek, ale cestá a pečivá budú oveľa vzdušnejšie a nadýchanejšie.
  • Pri šľahaní ručným metličkovým šľahačom voľte vždy stredné otáčky. Veľmi prudký a vysoký výkon spôsobí veľký nápor vzduchu, ten trhá a ničí bublinky v ceste. Venujte teda šľahaniu dostatok času a nesnažte sa skrátiť prípravu prirýchlim výkonom. Spomeňte si na časy, keď sa všetko pripravovalo ručne – i nadýchaný tuhý sneh z bielkov.

Pečenie a uskladňovanie

  • Každé typ cesta vyžaduje iné zaobchádzanie, podmienky a prípravu.
    Kysnuté cesto pripravujte vždy z čerstvého droždia. Po dokonalom vymiesení ho nechajte dobre vykysnúť, ideálne je, ak zdvojnásobí svoj objem. Po spracovaní, vykrojení alebo naplnení ho preložte na plech alebo do formy a pred samotným pečením ho opäť nechajte aspoň 20 minút podkysnúť.
    Piškótové cesto nepokazíte, ak najprv dokonale vyšľaháte sneh z bielkov, potom spracujete ostatné suroviny a nakoniec len varechou ručne primiešavate pripravený sneh. Vyhýbajte sa veľkému množstvu cukru v receptúrach, ten piškótu pri pečení zbytočne vysušuje. Spomínané bielky dôkladne a precízne oddeľte. I malé množstvo žĺtka alebo špinka v miske znemožní ich správne našľahanie. Na kvalitný sneh používajte iba kryštálový cukor. Práškový cukor sa rýchlo rozpúšťa a jeho nežiadané prísady proti vlhnutiu, hrudkovateniu, obsiahnutej bieliacej látke a škrobu, spôsobujú jeho klesaniu ku dnu.
    Lístkové cesto v kocke (mrazené) nikdy nerozkladajte. Začnite ho rozvaľkávať od stredu z pôvodnej kocky, inak nebude pekne lístkovať. Dôležitá je predhriata rúra a vysoká teplota od 200 –230 stupňov, inak sa nepodarí vrstvovanie.
  • Tukové a keksíkové cesto na čajové pečivo by ste mali iba zľahka premiešať studenými rukami a dať zachladiť. Pracujte s ním rýchlo a nikdy ho nemieste! Z premieseného cesta s rozpusteným tukom by sa už koláčiky nemuseli podariť.
  • Múčniky a zákusky z piškótového alebo odpaľovaného cesta so šľahačkovými alebo pudingovými krémami a náplňami skladujte v chlade a aj to nie viac ako 3 – 4 dni. Nezabudnite i na plnené košíčky z čajového pečiva alebo vlhké a tukové nepečené cukrovinky. Zákusok vždy dôkladne prikryte pergamenovým papierom, alobalom, potravinárskou fóliou alebo špeciálnymi plastovými krytmi vhodnými na celé plechy alebo formy. Prikrytie zabráni tomu, aby voňavé múčniky nepohltili okolité pachy. Hlavne počas sviatkov skladujeme takto v chladničkách a komorách suroviny a hotové jedlá. Niet väčšieho sklamania, ako keď pekný ovocný zákusok so šľahačkou chutí ako kapustnica či dokonca pečená ryba.
    Čajové pečivo, sušienky i slané pečivo skladujte v škatuľkách vystlaných papierovými servítkami alebo v originálnych sušienkových dózach a plechoviciach. Takto uskladnené vydržia i pri izbovej teplote, chlad špajze alebo balkóna im však trvanlivosť určite predĺži.
ico

Zaujímavý tip!

Ak sa vám podarilo suché pečivo doslova „prepiecť“, alebo po niekoľkých dňoch z nevysvetliteľných príčin medovníčky stvrdli, nestrácajte hlavu. Zoberte papierovú škatuľu alebo uzatvárateľnú plastovú dózu, vysteľte jej dno servítkami a do stredu vložte kúsok jablka alebo pomaranča. Naokolo naukladajte pečivo a sušienky a uzatvorte. Po niekoľkých dňoch pečivo zmäkne pôsobením odparujúcej sa šťavy z ovocia. Ovocie môžete nahradiť štamprlíkom kvalitného voňavého alkoholu, alebo prevarenej vody s trochou mletej škorice. Pečivo ostane jemné a mäkké, s opojnou vôňou Vianoc.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  8. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
  1. Jadrové vŕtanie je zárukou rýchlosti, presnosti a bezprašnosti
  2. Tepelné hospodárstvo Moldava plánuje preinvestovať 600 tisíc eur
  3. Do you need to unwind after a stressful week at work?
  4. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  5. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  6. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  7. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  8. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  9. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  10. Kreditná karta – áno alebo nie
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 13 725
  2. Kreditná karta – áno alebo nie 8 051
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 7 969
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 506
  5. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 727
  6. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 5 725
  7. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 5 142
  8. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 5 099
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 4 460
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 875

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Ivan Mikloš

Rusko a my - naozaj sme nepoučiteľní?

Čo by sme mali vedieť o Putinovom režime.

Neprehliadnite tiež

Štrnásť rád, ako vyzerať dobre na fotkách

Každý môže vyzerať fotogenickejšie.

Šetrenie peňazí sa dá naučiť, veda radí ako na to

Štyri tipy ako začať so sporením.

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.