SME
Streda, 27. október, 2021 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky
VIANOČNÝ ŠPECIÁL

Pečenie bez stresu? Poradíme vám...

I ten najosvedčenejší recept sa môže pri všetkom tom zhone a roztržitosti "nepodariť". Niekedy sa však dá ešte všeličo zachrániť...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Osvedčené rady a tipy

  • Začnite výberom surovín. Čím kvalitnejšie a hlavne overené a čerstvé suroviny zvolíte, tým sa bude vaša radosť z podareného pečenia znásobovať. Experimentovanie s novými „nepoznanými“ surovinami si odložte na inokedy...
  • Pri výbere plechov na pečenie nič nepokazíte teflónovým alebo smaltovaným povrchom. Výborným pomocníkom je papier na pečenie alebo silikónová podložka vhodná aj na pečenie pri vysokých teplotách. Ak už musíte pri pečení zákuskov siahnuť po klasicky vymastenom plechu, na vysypávanie, uprednostnite neutrálnu polohrubú múku pred strúhankou, ktorá môže jemné piškótové cesto pokaziť...
  • Ak to receptúra vyžaduje, rúru vždy poriadne predhrejte. Teplota môže pri vkladaní cesta zakolísať alebo klesnúť, čo sa môže odraziť na výsledku. Ak to situácia nevyžaduje, zbytočne počas pečenia rúru neotvárajte a nenazerajte. V súčasnosti už má väčšina rúr na dvierkach kontrolné sklo...
  • Múčniky nepečte dlhšie ako je potrebné! I keď niektoré recepty neuvádzajú presný čas pečenia, pri príprave piškót a korpusov je dôležité odhadnúť správny čas pečenia, inak nebudú nadýchané, jemné ba zostanú priam vysušené. Dobrým pomocníkom je obyčajná drevená špajdľa alebo špáradlo. Ak sa cesto nelepí a neťahá, je hotové. Nezľaknite sa veľmi krátkeho ani dlhého času pečenia. Napríklad cesto na tenkú jednoduchú piškótovú roládu stačí piecť 6 – 8 minút, naopak čas pečenia vysokej bábovky a tortových korpusov môžete prekročiť i jednu hodinu.
  • Nepodceňujte preosievanie múky a práškového cukru. Nielenže sa zbavíte neželaných nečistôt a hrudiek, ale cestá a pečivá budú oveľa vzdušnejšie a nadýchanejšie.
  • Pri šľahaní ručným metličkovým šľahačom voľte vždy stredné otáčky. Veľmi prudký a vysoký výkon spôsobí veľký nápor vzduchu, ten trhá a ničí bublinky v ceste. Venujte teda šľahaniu dostatok času a nesnažte sa skrátiť prípravu prirýchlim výkonom. Spomeňte si na časy, keď sa všetko pripravovalo ručne – i nadýchaný tuhý sneh z bielkov.

Pečenie a uskladňovanie

  • Každé typ cesta vyžaduje iné zaobchádzanie, podmienky a prípravu.
    Kysnuté cesto pripravujte vždy z čerstvého droždia. Po dokonalom vymiesení ho nechajte dobre vykysnúť, ideálne je, ak zdvojnásobí svoj objem. Po spracovaní, vykrojení alebo naplnení ho preložte na plech alebo do formy a pred samotným pečením ho opäť nechajte aspoň 20 minút podkysnúť.
    Piškótové cesto nepokazíte, ak najprv dokonale vyšľaháte sneh z bielkov, potom spracujete ostatné suroviny a nakoniec len varechou ručne primiešavate pripravený sneh. Vyhýbajte sa veľkému množstvu cukru v receptúrach, ten piškótu pri pečení zbytočne vysušuje. Spomínané bielky dôkladne a precízne oddeľte. I malé množstvo žĺtka alebo špinka v miske znemožní ich správne našľahanie. Na kvalitný sneh používajte iba kryštálový cukor. Práškový cukor sa rýchlo rozpúšťa a jeho nežiadané prísady proti vlhnutiu, hrudkovateniu, obsiahnutej bieliacej látke a škrobu, spôsobujú jeho klesaniu ku dnu.
    Lístkové cesto v kocke (mrazené) nikdy nerozkladajte. Začnite ho rozvaľkávať od stredu z pôvodnej kocky, inak nebude pekne lístkovať. Dôležitá je predhriata rúra a vysoká teplota od 200 –230 stupňov, inak sa nepodarí vrstvovanie.
  • Tukové a keksíkové cesto na čajové pečivo by ste mali iba zľahka premiešať studenými rukami a dať zachladiť. Pracujte s ním rýchlo a nikdy ho nemieste! Z premieseného cesta s rozpusteným tukom by sa už koláčiky nemuseli podariť.
  • Múčniky a zákusky z piškótového alebo odpaľovaného cesta so šľahačkovými alebo pudingovými krémami a náplňami skladujte v chlade a aj to nie viac ako 3 – 4 dni. Nezabudnite i na plnené košíčky z čajového pečiva alebo vlhké a tukové nepečené cukrovinky. Zákusok vždy dôkladne prikryte pergamenovým papierom, alobalom, potravinárskou fóliou alebo špeciálnymi plastovými krytmi vhodnými na celé plechy alebo formy. Prikrytie zabráni tomu, aby voňavé múčniky nepohltili okolité pachy. Hlavne počas sviatkov skladujeme takto v chladničkách a komorách suroviny a hotové jedlá. Niet väčšieho sklamania, ako keď pekný ovocný zákusok so šľahačkou chutí ako kapustnica či dokonca pečená ryba.
    Čajové pečivo, sušienky i slané pečivo skladujte v škatuľkách vystlaných papierovými servítkami alebo v originálnych sušienkových dózach a plechoviciach. Takto uskladnené vydržia i pri izbovej teplote, chlad špajze alebo balkóna im však trvanlivosť určite predĺži.
ico

Zaujímavý tip!

Ak sa vám podarilo suché pečivo doslova „prepiecť“, alebo po niekoľkých dňoch z nevysvetliteľných príčin medovníčky stvrdli, nestrácajte hlavu. Zoberte papierovú škatuľu alebo uzatvárateľnú plastovú dózu, vysteľte jej dno servítkami a do stredu vložte kúsok jablka alebo pomaranča. Naokolo naukladajte pečivo a sušienky a uzatvorte. Po niekoľkých dňoch pečivo zmäkne pôsobením odparujúcej sa šťavy z ovocia. Ovocie môžete nahradiť štamprlíkom kvalitného voňavého alkoholu, alebo prevarenej vody s trochou mletej škorice. Pečivo ostane jemné a mäkké, s opojnou vôňou Vianoc.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  2. Ako by ste chceli bývať? Zapojte sa do prieskumu o bývaní
  3. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  4. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  5. Takto ochránite peniaze pred infláciou
  6. Adecco: Personálna agentúra má byť pre klienta partnerom
  7. Digitálne zručnosti žiakov a študentov podporí Nadácia Orange
  8. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus
  9. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna
  10. Peniaze začali strácať hodnotu, treba sa brániť!
  1. Digitálne zručnosti žiakov a študentov podporí Nadácia Orange
  2. Chcete dočasné tetovanie, používajte Hennu
  3. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus
  4. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna
  5. Spoľahlivá energia a úspora technológiami
  6. P3 stavia pri Lozorne novú halu
  7. Ako by ste chceli bývať? Zapojte sa do prieskumu o bývaní
  8. Až dve tretiny Slovákov chcú mať všetky služby v jednom balíku
  9. A čokoládového Oscara získava – táto slovenská pralinka! Mňam!
  10. Takto ochránite peniaze pred infláciou
  1. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova 9 571
  2. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku 9 402
  3. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 9 104
  4. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 5 952
  5. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie 5 228
  6. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 3 697
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 209
  8. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite 2 451
  9. Nechajte kryptomeny na Fumbi 2 377
  10. Peniaze začali strácať hodnotu, treba sa brániť! 2 330
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Aktuality.sk získali zábery z chaty, kde sa stretával Robert Fico (vpravo hore), Miroslav Bödör (vpravo hore), advokát Marek Para (vľavo dole) a syn Tibora Gašpara (vpravo dole).

Z deviatich stretnutí v poľovníckej chate pozná verejnosť zatiaľ len pár minút.


a 1 ďalší 7 h

Blogy SME

  1. Unicef Slovensko: Ako svet bojuje proti detskej obrne
  2. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  3. Michael Achberger: Najväčšie chyby pri vážení sa: na toto si dajte pozor
  4. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  5. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  6. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  7. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  8. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  1. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 16 141
  2. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 12 941
  3. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 9 057
  4. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 7 480
  5. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 6 265
  6. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 301
  7. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 5 122
  8. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 979
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Zatvoriť reklamu