Florentínky
Suroviny na 6 - 10 kusov
- 100 g masla
- 180 g mandlí
- 150 g kryštálového cukru
- 50 g medu
- 70 ml šľahačkovej smotany
- 30 g kondenzovaného ovocia
- kôra z jedného citróna
- čokoláda
Rúru predhrejte na 175 stupňov Celzia. V panvici s nepriľnavým povrchom zmiešajte maslo, cukor, med, smotanu a citrónovú kôru. Priveďte k varu a pomaly varte približne 5 minút alebo kým zmes nezačne tuhnúť. Nakoniec pridajte pomleté alebo nasekané mandle a kandizované ovocie. Všetko dobre premiešajte a čajovou lyžičkou ukladajte malé kôpky na plech vystlaný papierom na pečenie. Dodržiavajte vzdialenosť približne 10 cm od seba. Dajte piecť na 10 minút. Kôpky sa roztečú na kolieska, ktorých tvar môžete po vybraní z rúry upraviť príborovým nožíkom. Florentínky nechajte vychladnúť a potom ich natrite z jednej strany rozpustenou čokoládou, na ktorej pri tuhnutí urobte vidličkou vlnkové ozdoby.
Tip: Tmavú čokoládu môžete nahradiť i bielou polevou. Ak chcete, aby florentínky vyzerali slávnostnejšie, posypte ich strúhaným kokosom.
Miniroládky
Suroviny na 2 malé rolády
- 6 vajíčok
- 150 g polohrubej múky
- 120 g kryštálového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 3 PL studenej vody
- 300 g jahodového džemu
- štipka soli
- práškový cukor na poprášenie
Rúru predhrejte na 160 stupňov. Bielky vyšľahajte so studenou vodou a štipkou soli na tuhý sneh. Pridajte cukor a žĺtky. Nakoniec primiešajte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto nalejte na papierom vystlaný plech a uhlaďte. Pečte približne 8 - 10 minút. Upečený plát rozkrojte po dĺžke na polovicu. Rez musí byť silný, aby prerezal aj papier na pečenie. Oba pláty zrolujte na dlhú tenkú roládu. Nechajte vychladnúť. Rolády vyrovnajte, odlepte z nich papier na pečenie, natrite džemom a opäť zrolujte. Bohato poprášte práškovým cukrom a rozkrájajte na 2 cm hrubé kolieska. Pred servírovaním môžete mini roládky dozdobiť šľahačkou a kúskami čerstvých jahôd.
Tip: Ak nahradíte polovicu múky kukuričným alebo zemiakovým škrobom, cesto bude jemnejšie a šťavnatejšie.
Marcipánové zemiačiky
Suroviny na viac porcií
- 300 g marcipánovej hmoty
- 1 balenie okrúhlych detských piškót
- marhuľový džem
- práškový cukor na podsypávanie
- kakao na obaľovanie

Dve a dve piškóty natrite džemom a pozliepajte. Pracovnú dosku podsypte práškovým cukrom a vyvaľkajte na ňom marcipánovú hmotu. Marcipán rozkrájajte na rovnako veľké štvorce alebo povykrajujte pohárom kolieska. Pozliepané piškóty zabaľte do marcipánu, vytvarujte na guľku a obaľte v kakaovom prášku. Servírujte v papierových košíčkoch.
Tip: Ak sa vám zdá džem príliš tuhý, zmiešajte ho s trochou čaju alebo džúsu. Lepšie priľne na piškóty a tie budú šťavnatejšie.
Autor: mag