VIANOČNÝ ŠPECIÁL

Rýchle cukrovinky, ktoré zachránia deň

Nejednej zaneprázdnenej gazdinke príde vhod rýchly nápad na poslednú chvíľu. Navyše pri tak jednoduchých receptoch môžete nechať hrať hlavné husle i vaše deti...

Florentínky
Suroviny na 6 - 10 kusov

  • 100 g masla
  • 180 g mandlí
  • 150 g kryštálového cukru
  • 50 g medu
  • 70 ml šľahačkovej smotany
  • 30 g kondenzovaného ovocia
  • kôra z jedného citróna
  • čokoláda

Rúru predhrejte na 175 stupňov Celzia. V panvici s nepriľnavým povrchom zmiešajte maslo, cukor, med, smotanu a citrónovú kôru. Priveďte k varu a pomaly varte približne 5 minút alebo kým zmes nezačne tuhnúť. Nakoniec pridajte pomleté alebo nasekané mandle a kandizované ovocie. Všetko dobre premiešajte a čajovou lyžičkou ukladajte malé kôpky na plech vystlaný papierom na pečenie. Dodržiavajte vzdialenosť približne 10 cm od seba. Dajte piecť na 10 minút. Kôpky sa roztečú na kolieska, ktorých tvar môžete po vybraní z rúry upraviť príborovým nožíkom. Florentínky nechajte vychladnúť a potom ich natrite z jednej strany rozpustenou čokoládou, na ktorej pri tuhnutí urobte vidličkou vlnkové ozdoby.

Tip: Tmavú čokoládu môžete nahradiť i bielou polevou. Ak chcete, aby florentínky vyzerali slávnostnejšie, posypte ich strúhaným kokosom.


Miniroládky
Suroviny na 2 malé rolády

  • 6 vajíčok
  • 150 g polohrubej múky
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 3 PL studenej vody
  • 300 g jahodového džemu
  • štipka soli
  • práškový cukor na poprášenie

Rúru predhrejte na 160 stupňov. Bielky vyšľahajte so studenou vodou a štipkou soli na tuhý sneh. Pridajte cukor a žĺtky. Nakoniec primiešajte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto nalejte na papierom vystlaný plech a uhlaďte. Pečte približne 8 - 10 minút. Upečený plát rozkrojte po dĺžke na polovicu. Rez musí byť silný, aby prerezal aj papier na pečenie. Oba pláty zrolujte na dlhú tenkú roládu. Nechajte vychladnúť. Rolády vyrovnajte, odlepte z nich papier na pečenie, natrite džemom a opäť zrolujte. Bohato poprášte práškovým cukrom a rozkrájajte na 2 cm hrubé kolieska. Pred servírovaním môžete mini roládky dozdobiť šľahačkou a kúskami čerstvých jahôd.

Tip: Ak nahradíte polovicu múky kukuričným alebo zemiakovým škrobom, cesto bude jemnejšie a šťavnatejšie.


Marcipánové zemiačiky
Suroviny na viac porcií

  • 300 g marcipánovej hmoty
  • 1 balenie okrúhlych detských piškót
  • marhuľový džem
  • práškový cukor na podsypávanie
  • kakao na obaľovanie

Dve a dve piškóty natrite džemom a pozliepajte. Pracovnú dosku podsypte práškovým cukrom a vyvaľkajte na ňom marcipánovú hmotu. Marcipán rozkrájajte na rovnako veľké štvorce alebo povykrajujte pohárom kolieska. Pozliepané piškóty zabaľte do marcipánu, vytvarujte na guľku a obaľte v kakaovom prášku. Servírujte v papierových košíčkoch.

Tip: Ak sa vám zdá džem príliš tuhý, zmiešajte ho s trochou čaju alebo džúsu. Lepšie priľne na piškóty a tie budú šťavnatejšie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  3. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  4. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  5. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  6. Top First moment dovolenky na leto 2018
  7. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  9. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  1. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  2. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  3. HB Reavis sťahuje žiadosť na pridelenie osvedčenia o Smart City
  4. Do zóny Nové Nivy v Bratislave pribudne projekt
  5. Ako sa zmenili autá za štvrťstoročie?
  6. Accessible Urban Living
  7. RPSP – A good intention ruined by execution
  8. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  10. Riešenia pre hnedú planétu
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 10 072
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 5 830
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 3 765
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 2 795
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 204
  6. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 2 071
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 840
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 504
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 428
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 357

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Róbert Bezák: Radi počúvame, ako niekto vyrieši naše problémy

Možno je to taká diagnóza spoločnosti, že je schopná si kohokoľvek zvoliť. Som z toho smutný.

KOŠICE KORZÁR

Raši: Pre EEI nie som župan. Treba s ňou skončiť

Z ničoho sa urobila megakauza, sťažoval sa primátor.

Neprehliadnite tiež

Virginia Apgarová: Vlastné deti nemala, no zachránila milióny novorodencov

V rámci pôrodníctva priniesla revolučný nápad.

Tehotenský test už nebude rovnaký, budete ho môcť spláchnuť

Splachovateľný a kompostovateľný test príde na trh v roku 2018.

Zuzana Porubjaková: Štve ma, keď hranie niekto fláka

V roku 2018 ju diváci uvidia v novom seriáli aj filme, divadlo je jej druhý domov a z emócií je jej najbližší smútok.

Trendom roka 2018 je Ultra Violet, farba vesmíru aj kvetov

Fialová bude vládnuť móde, dizajnu aj líčeniu.

Vzťahová poradňa: Neviem, ako sa mám rozísť s príliš kontrolujúcim partnerom

Čo robiť, ak nechcete ublížiť rozchodom partnerovi a ak sa hanbíte za kamarátku, ktorá miluje všetko nadprirodzené?