VIANOČNÝ ŠPECIÁL

Rýchle cukrovinky, ktoré zachránia deň

Nejednej zaneprázdnenej gazdinke príde vhod rýchly nápad na poslednú chvíľu. Navyše pri tak jednoduchých receptoch môžete nechať hrať hlavné husle i vaše deti...

Florentínky
Suroviny na 6 - 10 kusov

  • 100 g masla
  • 180 g mandlí
  • 150 g kryštálového cukru
  • 50 g medu
  • 70 ml šľahačkovej smotany
  • 30 g kondenzovaného ovocia
  • kôra z jedného citróna
  • čokoláda

Rúru predhrejte na 175 stupňov Celzia. V panvici s nepriľnavým povrchom zmiešajte maslo, cukor, med, smotanu a citrónovú kôru. Priveďte k varu a pomaly varte približne 5 minút alebo kým zmes nezačne tuhnúť. Nakoniec pridajte pomleté alebo nasekané mandle a kandizované ovocie. Všetko dobre premiešajte a čajovou lyžičkou ukladajte malé kôpky na plech vystlaný papierom na pečenie. Dodržiavajte vzdialenosť približne 10 cm od seba. Dajte piecť na 10 minút. Kôpky sa roztečú na kolieska, ktorých tvar môžete po vybraní z rúry upraviť príborovým nožíkom. Florentínky nechajte vychladnúť a potom ich natrite z jednej strany rozpustenou čokoládou, na ktorej pri tuhnutí urobte vidličkou vlnkové ozdoby.

Tip: Tmavú čokoládu môžete nahradiť i bielou polevou. Ak chcete, aby florentínky vyzerali slávnostnejšie, posypte ich strúhaným kokosom.


Miniroládky
Suroviny na 2 malé rolády

  • 6 vajíčok
  • 150 g polohrubej múky
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 3 PL studenej vody
  • 300 g jahodového džemu
  • štipka soli
  • práškový cukor na poprášenie

Rúru predhrejte na 160 stupňov. Bielky vyšľahajte so studenou vodou a štipkou soli na tuhý sneh. Pridajte cukor a žĺtky. Nakoniec primiešajte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto nalejte na papierom vystlaný plech a uhlaďte. Pečte približne 8 - 10 minút. Upečený plát rozkrojte po dĺžke na polovicu. Rez musí byť silný, aby prerezal aj papier na pečenie. Oba pláty zrolujte na dlhú tenkú roládu. Nechajte vychladnúť. Rolády vyrovnajte, odlepte z nich papier na pečenie, natrite džemom a opäť zrolujte. Bohato poprášte práškovým cukrom a rozkrájajte na 2 cm hrubé kolieska. Pred servírovaním môžete mini roládky dozdobiť šľahačkou a kúskami čerstvých jahôd.

Tip: Ak nahradíte polovicu múky kukuričným alebo zemiakovým škrobom, cesto bude jemnejšie a šťavnatejšie.


Marcipánové zemiačiky
Suroviny na viac porcií

  • 300 g marcipánovej hmoty
  • 1 balenie okrúhlych detských piškót
  • marhuľový džem
  • práškový cukor na podsypávanie
  • kakao na obaľovanie

Dve a dve piškóty natrite džemom a pozliepajte. Pracovnú dosku podsypte práškovým cukrom a vyvaľkajte na ňom marcipánovú hmotu. Marcipán rozkrájajte na rovnako veľké štvorce alebo povykrajujte pohárom kolieska. Pozliepané piškóty zabaľte do marcipánu, vytvarujte na guľku a obaľte v kakaovom prášku. Servírujte v papierových košíčkoch.

Tip: Ak sa vám zdá džem príliš tuhý, zmiešajte ho s trochou čaju alebo džúsu. Lepšie priľne na piškóty a tie budú šťavnatejšie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 810
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 556
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 5 256
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 072
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 070
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 539
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 294
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 227
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 204
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 660

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan, Sagan a opäť Sagan. Chlapec bez nervov je tretí raz majstrom sveta

Pre mňa je to neuveriteľné, výnimočné, vravel slovenský cyklista.

ŠPORT

Titul venoval Sagan manželke a šampiónovi, ktorý zahynul

Využil jedinú šancu, ktorú mal. Má tretí titul majstra sveta.

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.