VIANOČNÝ ŠPECIÁL

Rýchle cukrovinky, ktoré zachránia deň

Nejednej zaneprázdnenej gazdinke príde vhod rýchly nápad na poslednú chvíľu. Navyše pri tak jednoduchých receptoch môžete nechať hrať hlavné husle i vaše deti...

Florentínky
Suroviny na 6 - 10 kusov

  • 100 g masla
  • 180 g mandlí
  • 150 g kryštálového cukru
  • 50 g medu
  • 70 ml šľahačkovej smotany
  • 30 g kondenzovaného ovocia
  • kôra z jedného citróna
  • čokoláda

Rúru predhrejte na 175 stupňov Celzia. V panvici s nepriľnavým povrchom zmiešajte maslo, cukor, med, smotanu a citrónovú kôru. Priveďte k varu a pomaly varte približne 5 minút alebo kým zmes nezačne tuhnúť. Nakoniec pridajte pomleté alebo nasekané mandle a kandizované ovocie. Všetko dobre premiešajte a čajovou lyžičkou ukladajte malé kôpky na plech vystlaný papierom na pečenie. Dodržiavajte vzdialenosť približne 10 cm od seba. Dajte piecť na 10 minút. Kôpky sa roztečú na kolieska, ktorých tvar môžete po vybraní z rúry upraviť príborovým nožíkom. Florentínky nechajte vychladnúť a potom ich natrite z jednej strany rozpustenou čokoládou, na ktorej pri tuhnutí urobte vidličkou vlnkové ozdoby.

Tip: Tmavú čokoládu môžete nahradiť i bielou polevou. Ak chcete, aby florentínky vyzerali slávnostnejšie, posypte ich strúhaným kokosom.


Miniroládky
Suroviny na 2 malé rolády

  • 6 vajíčok
  • 150 g polohrubej múky
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 3 PL studenej vody
  • 300 g jahodového džemu
  • štipka soli
  • práškový cukor na poprášenie

Rúru predhrejte na 160 stupňov. Bielky vyšľahajte so studenou vodou a štipkou soli na tuhý sneh. Pridajte cukor a žĺtky. Nakoniec primiešajte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto nalejte na papierom vystlaný plech a uhlaďte. Pečte približne 8 - 10 minút. Upečený plát rozkrojte po dĺžke na polovicu. Rez musí byť silný, aby prerezal aj papier na pečenie. Oba pláty zrolujte na dlhú tenkú roládu. Nechajte vychladnúť. Rolády vyrovnajte, odlepte z nich papier na pečenie, natrite džemom a opäť zrolujte. Bohato poprášte práškovým cukrom a rozkrájajte na 2 cm hrubé kolieska. Pred servírovaním môžete mini roládky dozdobiť šľahačkou a kúskami čerstvých jahôd.

Tip: Ak nahradíte polovicu múky kukuričným alebo zemiakovým škrobom, cesto bude jemnejšie a šťavnatejšie.


Marcipánové zemiačiky
Suroviny na viac porcií

  • 300 g marcipánovej hmoty
  • 1 balenie okrúhlych detských piškót
  • marhuľový džem
  • práškový cukor na podsypávanie
  • kakao na obaľovanie

Dve a dve piškóty natrite džemom a pozliepajte. Pracovnú dosku podsypte práškovým cukrom a vyvaľkajte na ňom marcipánovú hmotu. Marcipán rozkrájajte na rovnako veľké štvorce alebo povykrajujte pohárom kolieska. Pozliepané piškóty zabaľte do marcipánu, vytvarujte na guľku a obaľte v kakaovom prášku. Servírujte v papierových košíčkoch.

Tip: Ak sa vám zdá džem príliš tuhý, zmiešajte ho s trochou čaju alebo džúsu. Lepšie priľne na piškóty a tie budú šťavnatejšie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  2. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  3. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  4. Zábavný aj sebavedomý
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  6. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  7. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  8. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  9. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  10. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu
  1. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  2. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  3. Prednáška holandského veľvyslanca na EU v Bratislave
  4. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku
  5. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  6. Poradňa: Ako vybrať účet pre mladých
  7. Sajfa odkázal študentom:„Buďte nároční a vydržte!“
  8. S Kulinariom chutí jar lepšie!
  9. Výstavisko Agrokomplex opäť plné poľnohospodárskej techniky
  10. Udelenie akreditácie (certifikátu) pre Aktuárstvo na EU v BA
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 23 394
  2. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 6 286
  3. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 5 727
  4. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 4 563
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 476
  6. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 193
  7. Zábavný aj sebavedomý 3 184
  8. Gamifikácia: Nový hit v učení finančnej gramotnosti na ZŠ 2 834
  9. Testovanie elektrobicyklov v košickom Cassovare 2 790
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 2 642

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Honba na amnestie, údolie psychopatov a veľmajster Zeman (Schutzov týždeň)

Ku kolaterálnym škodám neznámeho rozsahu môže viesť aj veľký právnický konsenzus.

KULTÚRA

Danka prirovnali k tučniakovi z Nórska. Obnovená relácia Sedem sa vydarila

Lasica, Leško a Kňažko opäť komentujú.

Neprehliadnite tiež

Hormonálna antikoncepcia ochráni ženy pred rakovinou až na tridsať rokov

Vedci zbierali dáta od tisícok žien takmer 44 rokov. Výsledkom je najväčšia štúdia o tabletkovej antikoncepcii.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Humoristka a glosátorka Elena Vacvalová hovorí o tom, prečo sa nestala herečkou a čo pre ňu znamená zmysel pre humor.

Paul a Linda McCartneyovci: Pomohla mu nájsť stabilitu v čase slávy

Nadaný člen The Beatles patril medzi obletované sexsymboly, „ulovila“ ho platinová blondínka.

Syndróm vyhorenia: Vážny problém, ktorý prichádza potichu

Môže sa objaviť u kohokoľvek, ale dá sa mu zabrániť. Ako bojovať so syndrómom vyhorenia?


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop