VIANOČNÝ ŠPECIÁL

Rýchle cukrovinky, ktoré zachránia deň

Nejednej zaneprázdnenej gazdinke príde vhod rýchly nápad na poslednú chvíľu. Navyše pri tak jednoduchých receptoch môžete nechať hrať hlavné husle i vaše deti...

Florentínky
Suroviny na 6 - 10 kusov

  • 100 g masla
  • 180 g mandlí
  • 150 g kryštálového cukru
  • 50 g medu
  • 70 ml šľahačkovej smotany
  • 30 g kondenzovaného ovocia
  • kôra z jedného citróna
  • čokoláda

Rúru predhrejte na 175 stupňov Celzia. V panvici s nepriľnavým povrchom zmiešajte maslo, cukor, med, smotanu a citrónovú kôru. Priveďte k varu a pomaly varte približne 5 minút alebo kým zmes nezačne tuhnúť. Nakoniec pridajte pomleté alebo nasekané mandle a kandizované ovocie. Všetko dobre premiešajte a čajovou lyžičkou ukladajte malé kôpky na plech vystlaný papierom na pečenie. Dodržiavajte vzdialenosť približne 10 cm od seba. Dajte piecť na 10 minút. Kôpky sa roztečú na kolieska, ktorých tvar môžete po vybraní z rúry upraviť príborovým nožíkom. Florentínky nechajte vychladnúť a potom ich natrite z jednej strany rozpustenou čokoládou, na ktorej pri tuhnutí urobte vidličkou vlnkové ozdoby.

Tip: Tmavú čokoládu môžete nahradiť i bielou polevou. Ak chcete, aby florentínky vyzerali slávnostnejšie, posypte ich strúhaným kokosom.


Miniroládky
Suroviny na 2 malé rolády

  • 6 vajíčok
  • 150 g polohrubej múky
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 3 PL studenej vody
  • 300 g jahodového džemu
  • štipka soli
  • práškový cukor na poprášenie

Rúru predhrejte na 160 stupňov. Bielky vyšľahajte so studenou vodou a štipkou soli na tuhý sneh. Pridajte cukor a žĺtky. Nakoniec primiešajte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto nalejte na papierom vystlaný plech a uhlaďte. Pečte približne 8 - 10 minút. Upečený plát rozkrojte po dĺžke na polovicu. Rez musí byť silný, aby prerezal aj papier na pečenie. Oba pláty zrolujte na dlhú tenkú roládu. Nechajte vychladnúť. Rolády vyrovnajte, odlepte z nich papier na pečenie, natrite džemom a opäť zrolujte. Bohato poprášte práškovým cukrom a rozkrájajte na 2 cm hrubé kolieska. Pred servírovaním môžete mini roládky dozdobiť šľahačkou a kúskami čerstvých jahôd.

Tip: Ak nahradíte polovicu múky kukuričným alebo zemiakovým škrobom, cesto bude jemnejšie a šťavnatejšie.


Marcipánové zemiačiky
Suroviny na viac porcií

  • 300 g marcipánovej hmoty
  • 1 balenie okrúhlych detských piškót
  • marhuľový džem
  • práškový cukor na podsypávanie
  • kakao na obaľovanie

Dve a dve piškóty natrite džemom a pozliepajte. Pracovnú dosku podsypte práškovým cukrom a vyvaľkajte na ňom marcipánovú hmotu. Marcipán rozkrájajte na rovnako veľké štvorce alebo povykrajujte pohárom kolieska. Pozliepané piškóty zabaľte do marcipánu, vytvarujte na guľku a obaľte v kakaovom prášku. Servírujte v papierových košíčkoch.

Tip: Ak sa vám zdá džem príliš tuhý, zmiešajte ho s trochou čaju alebo džúsu. Lepšie priľne na piškóty a tie budú šťavnatejšie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 13 714
  2. Moskva alebo Petrohrad? 6 853
  3. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 5 256
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 2 857
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 320
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 022
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 942
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 571
  9. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 1 537
  10. Chcela vyliečiť syna, vyvinula prírodnú kozmetiku Ťuli a Ťuli 1 477

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lesník: Tetrov z lesov nemizne preto, že tam ťažíme

Riaditeľ odštepného závodu Lesov SR v Liptovskom Hrádku JÁN VRBENSKÝ hovorí, že za holé časti národných parkov môžu kalamity, nie lesníci.

KOMENTÁRE

Už opäť Air Kiska

Kiskov portrét zaujíma v obrazárni nepriateľov Fica (Smeru a SNS) stále popredné miesto.

DOMOV

Ochranár, pred ktorým cúvli lesníci aj štát

Za dlhodobý prínos získal Bielu vranu Erik Baláž.

ŠPORT

Dvaja hráči dali hetrik. Diváci v Bratislave videli 22 gólov

Oba tímy delia dve miesta v tabuľke.

Neprehliadnite tiež

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?