Zdravie na vianočnom stole

Sviatočné menu ponúka množstvo chutných a hlavne zdravých produktov. Čo by nemalo chýbať na štedrovečernom stole?

Kyslá kapusta

Kapusta je vraj najlepšie vykvasená okolo Vianoc. Vysokým obsahom vitamínu C môže smelo konkurovať aj citrusovým plodom. Čerstvá je bohatá na vitamíny, minerálne látky a vlákninu. „Patrí medzi neveľký počet potravín s prirodzeným obsahom prospešných probiotických baktérií,“ informuje lekárka Katarína Babinská zo Združenia pre zdravie a výživu.

„Kyselina mliečna vytvorená pri kvasení kapusty má dezinfekčné účinky, brzdí rast choroboplodných zárodkov a potláča hnilobné procesy v čreve.“ Typickú arómu dodávajú kapuste sírne zlúčeniny, ktoré tiež priaznivo pôsobia proti baktériám a plesniam. Odborníci hovoria aj o jej protinádorových účinkoch.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ryby

723028_96099126.jpgKvalitné a ľahko stráviteľné bielkoviny potrebné na rast a regeneráciu tela nájdete v rybách. Okrem toho obsahujú aj minerálne látky a sú významným zdrojom vitamínu D, ktorý je potrebný na ukladanie vápnika do kostí.

„Predovšetkým si ich ceníme ako hlavný zdroj nenasýtených mastných kyselín zo skupiny n-3,“ vysvetľuje Katarína Babinská. „Tieto zdraviu prospešné tukové látky, ktoré si náš organizmus nedokáže vytvoriť v dostatočnom množstve, sú účinné pri prevencii srdcovo-cievnych a nádorových ochorení, vysokého krvného tlaku a priaznivo vplývajú na priebeh zápalových ochorení.“

Med

1068457_87651157.jpgBez medu si hádam Vianoce ani nevieme predstaviť. Niektorí si ho doprajú len cez sviatky, a to je chyba. Na rozdiel od „prázdnych kalórií“, ktoré čerpáme z cukru, toto sladidlo obsahuje i účinné látky, ako sú vitamíny skupiny B, draslík, sodík, železo, vápnik a horčík, éterické oleje a enzýmy. „Vďaka neveľkému obsahu peroxidu vodíka má med schopnosť ničiť baktérie,“ tvrdí Katarína Babinská.

„Navyše hladinu cukru v krvi zvyšuje podstatne menej ako cukor.“ Lekárka však dodáva, že aj napriek tomu, že je zdravšou alternatívou cukru, podobne ako pri iných sladkostiach by sme ho mali konzumovať s mierou. Vybrať si môžete z rôznych druhov. Kvetový med je voňavejší a sladší, lesný obsahuje viac stopových prvkov, agátový vďaka vyššiemu obsahu fruktózy vydrží dlhšie v tekutom stave a navyše priaznivo vplýva na látkovú výmenu.

Orechy

708193_73874498.jpgOrechy sú neoddeliteľnou súčasťou zdravej výživy, pretože obsahujú nenasýtené tuky, ktoré sú vhodné pre organizmus. Bohaté sú tiež na minerálne látky a vitamíny. O orechoch je známe, že podporujú činnosť a výkonnosť nervového systému, priaznivo vplývajú na imunitný systém a dokonca sa podieľajú aj na tvorbe krvi.

„Zdravé sú všetky druhy orechov. Cenné tukové látky sa nachádzajú najmä vo vlašských. Konzumujte ich však v primeranom množstve, lebo patria medzi kalorické pochúťky,“ upozorňuje Babinská a dodáva, že podobné zloženie ako orechy má aj mak, ktorý sa navyše vyznačuje mimoriadne vysokým obsahom vápnika.

Cesnak

1267368_43264360.jpgPodľa starých tradícií cesnak vyháňal choroby a zlých duchov. Naši predkovia pripisovali cesnaku čarovnú moc, no netušili, že za jeho zázračnosťou stojí práve jeho zloženie. Cenný je vďaka obsahu látok s protiplesňovým a protibakteriálnym účinkom, preto sa často o ňom hovorí ako o prírodnom antibiotiku.

„Zložky v cesnaku majú pozitívny účinok na tráviacu sústavu, podporujú vylučovanie tráviacich štiav, priaznivo ovplyvňujú mikrobiálne osídlenie čreva a tlmia zápalové procesy,“ hovorí Katarína Babinská. „Cesnak navyše pomáha znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi.“

Sušené ovocie

692397_77702260.jpgMnohí dietológovia odporúčajú v prípade, že dostanete neprekonateľnú chuť na sladké, siahnuť po sušenom ovocí. Predtým, ako tak urobíte, uistite sa, či ovocie je naozaj spracované iba sušením. V prípade kandizovaného ovocia do tela zbytočne dostanete vysoký obsah kalórií, pretože takto upravené má veľa cukru.

„Prednosťou sušeného ovocia je významný podiel vlákniny. Pri šetrnom spracovaní sa v ňom zachováva relatívne dosť vitamínov, minerálov i ďalších látok s ochranným účinkom,“ vysvetľuje Babinská.

Jablká

1281252_25917495.jpgTradičné slovenské ovocie v sebe ukrýva veľa zdraviu prospešných látok. Pravidelná konzumácia jabĺk pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, chráni pred srdcovo-cievnymi chorobami a dokonca aj pred rakovinou.

„Jablká sú zvlášť bohaté najmä na rozpustnú vlákninu, obsahujú i pestrú škálu vitamínov a minerálnych látok, významný je napríklad draslík,“ informuje lekárka Katarína Babinská. „Hodnotné zložky sa ukrývajú najmä v šupke, preto by sme mali uprednostniť neošúpané jablká.“

Huby

907767_95221264.jpgKapustnica bez húb by nebola tým pravým štedrovečerným pokrmom. Lekárka Katarína Babinská hovorí o ich pozitívnom vplyve na ľudský organizmus: „Huby sú bohaté na aminokyseliny, vlákninu, minerálne látky. Podporujú činnosť čriev a dobre vplývajú na hladinu cholesterolu. Ich veľkou prednosťou je, že obsahujú málo kalórií.“

Podávať huby malým deťom sa však neodporúča. Pre ich ťažšiu stráviteľnosť by sa ich konzumácii mali vyhnúť aj ľudia s tráviacimi ťažkosťami.

Strukoviny

298008_9972.jpgV mnohých rodinách namiesto kapustnice jedia na Vianoce šošovicovú polievku. Spolu s ostatnými strukovinami je šošovica mimoriadne výživná pre ľudský organizmus. „Strukoviny sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, sacharidov, vitamínov skupiny B, vápnika a bielkovín,“ tvrdí Katarína Babinská.

„Naklíčené strukoviny sa stávajú obľúbenou súčasťou zeleninových tanierov. Počas klíčenia sa v nich znižuje obsah nafukujúcich látok a zlepšuje sa využiteľnosť minerálov. Obsah vitamínu B sa v takto upravenej strukovine štyrikrát zvýši a je obohatená aj o nemalé množstvo vitamínu C.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  1. Spomaľovači internetu v mobile – 5 tipov ako s nimi zatočíte
  2. Create your own map in a new museum
  3. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  9. S dobrým pivom leto chutí
  10. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 207
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 406
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 22 364
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 10 703
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 158
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 565
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 998
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 264
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 2 990
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 949

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA TKAČENKA

Tri mýty o brexite

Briti už si hrozienka vyberať nebudú.

Píše Vladimír Bednár

Potrebujeme 14 strojov. Ale najmä kvalitnú diskusiu

Vôbec nejde o počet stíhačiek. Ale o to, či obranu riadia kompetentní ľudia.

Neprehliadnite tiež

Slovenky organizujú islandský festival: Objednať si ich kapelu je drahé

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.