Kyslá kapusta
Kapusta je vraj najlepšie vykvasená okolo Vianoc. Vysokým obsahom vitamínu C môže smelo konkurovať aj citrusovým plodom. Čerstvá je bohatá na vitamíny, minerálne látky a vlákninu. „Patrí medzi neveľký počet potravín s prirodzeným obsahom prospešných probiotických baktérií,“ informuje lekárka Katarína Babinská zo Združenia pre zdravie a výživu.
„Kyselina mliečna vytvorená pri kvasení kapusty má dezinfekčné účinky, brzdí rast choroboplodných zárodkov a potláča hnilobné procesy v čreve.“ Typickú arómu dodávajú kapuste sírne zlúčeniny, ktoré tiež priaznivo pôsobia proti baktériám a plesniam. Odborníci hovoria aj o jej protinádorových účinkoch.
Ryby
Kvalitné a ľahko stráviteľné bielkoviny potrebné na rast a regeneráciu tela nájdete v rybách. Okrem toho obsahujú aj minerálne látky a sú významným zdrojom vitamínu D, ktorý je potrebný na ukladanie vápnika do kostí.
„Predovšetkým si ich ceníme ako hlavný zdroj nenasýtených mastných kyselín zo skupiny n-3,“ vysvetľuje Katarína Babinská. „Tieto zdraviu prospešné tukové látky, ktoré si náš organizmus nedokáže vytvoriť v dostatočnom množstve, sú účinné pri prevencii srdcovo-cievnych a nádorových ochorení, vysokého krvného tlaku a priaznivo vplývajú na priebeh zápalových ochorení.“
Med
Bez medu si hádam Vianoce ani nevieme predstaviť. Niektorí si ho doprajú len cez sviatky, a to je chyba. Na rozdiel od „prázdnych kalórií“, ktoré čerpáme z cukru, toto sladidlo obsahuje i účinné látky, ako sú vitamíny skupiny B, draslík, sodík, železo, vápnik a horčík, éterické oleje a enzýmy. „Vďaka neveľkému obsahu peroxidu vodíka má med schopnosť ničiť baktérie,“ tvrdí Katarína Babinská.
„Navyše hladinu cukru v krvi zvyšuje podstatne menej ako cukor.“ Lekárka však dodáva, že aj napriek tomu, že je zdravšou alternatívou cukru, podobne ako pri iných sladkostiach by sme ho mali konzumovať s mierou. Vybrať si môžete z rôznych druhov. Kvetový med je voňavejší a sladší, lesný obsahuje viac stopových prvkov, agátový vďaka vyššiemu obsahu fruktózy vydrží dlhšie v tekutom stave a navyše priaznivo vplýva na látkovú výmenu.
Orechy
Orechy sú neoddeliteľnou súčasťou zdravej výživy, pretože obsahujú nenasýtené tuky, ktoré sú vhodné pre organizmus. Bohaté sú tiež na minerálne látky a vitamíny. O orechoch je známe, že podporujú činnosť a výkonnosť nervového systému, priaznivo vplývajú na imunitný systém a dokonca sa podieľajú aj na tvorbe krvi.
„Zdravé sú všetky druhy orechov. Cenné tukové látky sa nachádzajú najmä vo vlašských. Konzumujte ich však v primeranom množstve, lebo patria medzi kalorické pochúťky,“ upozorňuje Babinská a dodáva, že podobné zloženie ako orechy má aj mak, ktorý sa navyše vyznačuje mimoriadne vysokým obsahom vápnika.
Cesnak
Podľa starých tradícií cesnak vyháňal choroby a zlých duchov. Naši predkovia pripisovali cesnaku čarovnú moc, no netušili, že za jeho zázračnosťou stojí práve jeho zloženie. Cenný je vďaka obsahu látok s protiplesňovým a protibakteriálnym účinkom, preto sa často o ňom hovorí ako o prírodnom antibiotiku.
„Zložky v cesnaku majú pozitívny účinok na tráviacu sústavu, podporujú vylučovanie tráviacich štiav, priaznivo ovplyvňujú mikrobiálne osídlenie čreva a tlmia zápalové procesy,“ hovorí Katarína Babinská. „Cesnak navyše pomáha znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi.“
Sušené ovocie
Mnohí dietológovia odporúčajú v prípade, že dostanete neprekonateľnú chuť na sladké, siahnuť po sušenom ovocí. Predtým, ako tak urobíte, uistite sa, či ovocie je naozaj spracované iba sušením. V prípade kandizovaného ovocia do tela zbytočne dostanete vysoký obsah kalórií, pretože takto upravené má veľa cukru.
„Prednosťou sušeného ovocia je významný podiel vlákniny. Pri šetrnom spracovaní sa v ňom zachováva relatívne dosť vitamínov, minerálov i ďalších látok s ochranným účinkom,“ vysvetľuje Babinská.
Jablká
Tradičné slovenské ovocie v sebe ukrýva veľa zdraviu prospešných látok. Pravidelná konzumácia jabĺk pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, chráni pred srdcovo-cievnymi chorobami a dokonca aj pred rakovinou.
„Jablká sú zvlášť bohaté najmä na rozpustnú vlákninu, obsahujú i pestrú škálu vitamínov a minerálnych látok, významný je napríklad draslík,“ informuje lekárka Katarína Babinská. „Hodnotné zložky sa ukrývajú najmä v šupke, preto by sme mali uprednostniť neošúpané jablká.“
Huby
Kapustnica bez húb by nebola tým pravým štedrovečerným pokrmom. Lekárka Katarína Babinská hovorí o ich pozitívnom vplyve na ľudský organizmus: „Huby sú bohaté na aminokyseliny, vlákninu, minerálne látky. Podporujú činnosť čriev a dobre vplývajú na hladinu cholesterolu. Ich veľkou prednosťou je, že obsahujú málo kalórií.“
Podávať huby malým deťom sa však neodporúča. Pre ich ťažšiu stráviteľnosť by sa ich konzumácii mali vyhnúť aj ľudia s tráviacimi ťažkosťami.
Strukoviny
V mnohých rodinách namiesto kapustnice jedia na Vianoce šošovicovú polievku. Spolu s ostatnými strukovinami je šošovica mimoriadne výživná pre ľudský organizmus. „Strukoviny sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, sacharidov, vitamínov skupiny B, vápnika a bielkovín,“ tvrdí Katarína Babinská.
„Naklíčené strukoviny sa stávajú obľúbenou súčasťou zeleninových tanierov. Počas klíčenia sa v nich znižuje obsah nafukujúcich látok a zlepšuje sa využiteľnosť minerálov. Obsah vitamínu B sa v takto upravenej strukovine štyrikrát zvýši a je obohatená aj o nemalé množstvo vitamínu C.“