VIANOČNÝ ŠPECIÁL

Hra s formičkami

Kolieska, srdiečka, hviezdičky, rožteky či košíčky sa nezaobídu bez použitia formičiek a vykrajovačiek.

Orechové hviezdičky
Suroviny na 30 – 50 kusov

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g mletých orechov
  • 250 g tuku na pečenie
  • 120 g práškového cukru
  • 1/2 balenia kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 žĺtky

Na obaľovanie:

  • 1 balíček vanilínového cukru
  • práškový cukor

Zmäknutý alebo nastrúhaný tuk zmiešajte s práškovým cukrom, pridajte žĺtky, orechy a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na doske rýchlymi pohybmi vypracujte hladké cesto a dajte ho na niekoľko hodín odležať do chladničky. Vychladnuté cesto vyvaľkajte na plát a formičkami vykrajujte hviezdičky. Tie naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a upečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch dozlatista. Ešte horúce obaľte v zmesi práškového a vanilínového cukru, naukladajte a nechajte vychladnúť.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Namiesto orechov môžete pridať i mleté mandle, ktoré svojou výraznou chuťou a vôňou dodajú koláčikom noblesu. Hotové hviezdičky môžete pozliepať marhuľovým džemom ako klasické linecké pečivo.


Kokosové pečivo
Suroviny na 40 – 60 kusov

  • 500 g práškového cukru
  • 250 g strúhaného kokosu
  • 250 g tuku na pečenie
  • 200 g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Práškový cukor vysypte do stredu pracovnej dosky. Prstami urobte jamku, do ktorej vlejte dva žĺtky. Pridajte nakrájaný alebo nastrúhaný tuk na pečenie a začnite rukami zľahka miesiť. Prisypte kokos a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Rukami vypracujte hladké cesto. Cesto dajte na chvíľku do chladničky. Medzitým si pripravte plniace formičky a predhrejte rúru na 180 stupňov C. Z cesta prstami odtrhávajte malé kúsky, ktoré vtláčajte do formičky. S cestom pracujte opatrne, formičky neprepĺňajte, hmotu v nich tvarujte tak, aby v strede ostala malá jamka, pretože pri pečení sa pečivo nafúkne. Naplnené formičky naukladajte na plech a upečte dozlatista. Ešte za tepla pečivo z formičiek klepnutím vyberte a po vychladnutí dozdobte rozpustenou čokoládou.

Tip: Plniace formičky na krehké pečivo netreba umývať, stačí ich iba dôkladne vytrieť papierovými utierkami, aby sa v nich zvyšky tuku neskazili. V takto uskladnených formičkách sa vám pečivo nebude lepiť a po dopečení ľahšie „vyskočí“ von.


Medovníky
Suroviny na 50 – 60 kusov

  • 400 g hladkej múky
  • 60 g masla
  • 140 g práškového cukru
  • 2 PL medu
  • 2 vajíčka
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL perníkového korenia
  • vajíčko na potieranie

Zmäknuté maslo rozmiešajte s práškovým cukrom, medom a vajíčkami. Múku zmiešajte s jedlou sódou a perníkovým korením. Sypkú múčnu zmes primiešavajte do riedkej zmesi a vypracujte hladké cesto. Cesto prikryte potravinárskou fóliou a odložte na dve hodiny do chladničky. Odstáte cesto rozvaľkajte na päťmilimetrový plát a vykrajujte formičkami rôzne tvary. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov C približne 10 minút. Ešte za horúca ich na plechu potrite dobre rozšľahaným vajíčkom. Nechajte vychladnúť a môžete zdobiť alebo uskladniť v papierovej škatuľke.

Tip: Medovníčky potierajte rozšľahaným žĺtkom s kvapkou vody. Z bielka, 100 g práškového cukru a kvapky citrónu si môžete pripraviť polevu na zdobenie.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 707
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 710
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 345
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 396
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 868
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 383
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 734
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 659
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 796
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 248

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.