SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky
VIANOČNÝ ŠPECIÁL

Hra s formičkami

Kolieska, srdiečka, hviezdičky, rožteky či košíčky sa nezaobídu bez použitia formičiek a vykrajovačiek.

Orechové hviezdičky
Suroviny na 30 – 50 kusov

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g mletých orechov
  • 250 g tuku na pečenie
  • 120 g práškového cukru
  • 1/2 balenia kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 žĺtky

Na obaľovanie:

  • 1 balíček vanilínového cukru
  • práškový cukor

Zmäknutý alebo nastrúhaný tuk zmiešajte s práškovým cukrom, pridajte žĺtky, orechy a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na doske rýchlymi pohybmi vypracujte hladké cesto a dajte ho na niekoľko hodín odležať do chladničky. Vychladnuté cesto vyvaľkajte na plát a formičkami vykrajujte hviezdičky. Tie naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a upečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch dozlatista. Ešte horúce obaľte v zmesi práškového a vanilínového cukru, naukladajte a nechajte vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Namiesto orechov môžete pridať i mleté mandle, ktoré svojou výraznou chuťou a vôňou dodajú koláčikom noblesu. Hotové hviezdičky môžete pozliepať marhuľovým džemom ako klasické linecké pečivo.


Kokosové pečivo
Suroviny na 40 – 60 kusov

  • 500 g práškového cukru
  • 250 g strúhaného kokosu
  • 250 g tuku na pečenie
  • 200 g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Práškový cukor vysypte do stredu pracovnej dosky. Prstami urobte jamku, do ktorej vlejte dva žĺtky. Pridajte nakrájaný alebo nastrúhaný tuk na pečenie a začnite rukami zľahka miesiť. Prisypte kokos a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Rukami vypracujte hladké cesto. Cesto dajte na chvíľku do chladničky. Medzitým si pripravte plniace formičky a predhrejte rúru na 180 stupňov C. Z cesta prstami odtrhávajte malé kúsky, ktoré vtláčajte do formičky. S cestom pracujte opatrne, formičky neprepĺňajte, hmotu v nich tvarujte tak, aby v strede ostala malá jamka, pretože pri pečení sa pečivo nafúkne. Naplnené formičky naukladajte na plech a upečte dozlatista. Ešte za tepla pečivo z formičiek klepnutím vyberte a po vychladnutí dozdobte rozpustenou čokoládou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Plniace formičky na krehké pečivo netreba umývať, stačí ich iba dôkladne vytrieť papierovými utierkami, aby sa v nich zvyšky tuku neskazili. V takto uskladnených formičkách sa vám pečivo nebude lepiť a po dopečení ľahšie „vyskočí“ von.


Medovníky
Suroviny na 50 – 60 kusov

  • 400 g hladkej múky
  • 60 g masla
  • 140 g práškového cukru
  • 2 PL medu
  • 2 vajíčka
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL perníkového korenia
  • vajíčko na potieranie

Zmäknuté maslo rozmiešajte s práškovým cukrom, medom a vajíčkami. Múku zmiešajte s jedlou sódou a perníkovým korením. Sypkú múčnu zmes primiešavajte do riedkej zmesi a vypracujte hladké cesto. Cesto prikryte potravinárskou fóliou a odložte na dve hodiny do chladničky. Odstáte cesto rozvaľkajte na päťmilimetrový plát a vykrajujte formičkami rôzne tvary. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov C približne 10 minút. Ešte za horúca ich na plechu potrite dobre rozšľahaným vajíčkom. Nechajte vychladnúť a môžete zdobiť alebo uskladniť v papierovej škatuľke.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Medovníčky potierajte rozšľahaným žĺtkom s kvapkou vody. Z bielka, 100 g práškového cukru a kvapky citrónu si môžete pripraviť polevu na zdobenie.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. Päť chýb pri zateplení strechy
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 284
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 521
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 301
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 545
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 813
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 709
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 631
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 371
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 176
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 166
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia