Orechové hviezdičky
Suroviny na 30 – 50 kusov
- 300 g hladkej múky
- 100 g mletých orechov
- 250 g tuku na pečenie
- 120 g práškového cukru
- 1/2 balenia kypriaceho prášku do pečiva
- 2 žĺtky
Na obaľovanie:
- 1 balíček vanilínového cukru
- práškový cukor
Zmäknutý alebo nastrúhaný tuk zmiešajte s práškovým cukrom, pridajte žĺtky, orechy a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na doske rýchlymi pohybmi vypracujte hladké cesto a dajte ho na niekoľko hodín odležať do chladničky. Vychladnuté cesto vyvaľkajte na plát a formičkami vykrajujte hviezdičky. Tie naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a upečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch dozlatista. Ešte horúce obaľte v zmesi práškového a vanilínového cukru, naukladajte a nechajte vychladnúť.
Tip: Namiesto orechov môžete pridať i mleté mandle, ktoré svojou výraznou chuťou a vôňou dodajú koláčikom noblesu. Hotové hviezdičky môžete pozliepať marhuľovým džemom ako klasické linecké pečivo.
Kokosové pečivo
Suroviny na 40 – 60 kusov
- 500 g práškového cukru
- 250 g strúhaného kokosu
- 250 g tuku na pečenie
- 200 g hladkej múky
- 2 žĺtky
- 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
Práškový cukor vysypte do stredu pracovnej dosky. Prstami urobte jamku, do ktorej vlejte dva žĺtky. Pridajte nakrájaný alebo nastrúhaný tuk na pečenie a začnite rukami zľahka miesiť. Prisypte kokos a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Rukami vypracujte hladké cesto. Cesto dajte na chvíľku do chladničky. Medzitým si pripravte plniace formičky a predhrejte rúru na 180 stupňov C. Z cesta prstami odtrhávajte malé kúsky, ktoré vtláčajte do formičky. S cestom pracujte opatrne, formičky neprepĺňajte, hmotu v nich tvarujte tak, aby v strede ostala malá jamka, pretože pri pečení sa pečivo nafúkne. Naplnené formičky naukladajte na plech a upečte dozlatista. Ešte za tepla pečivo z formičiek klepnutím vyberte a po vychladnutí dozdobte rozpustenou čokoládou.
Tip: Plniace formičky na krehké pečivo netreba umývať, stačí ich iba dôkladne vytrieť papierovými utierkami, aby sa v nich zvyšky tuku neskazili. V takto uskladnených formičkách sa vám pečivo nebude lepiť a po dopečení ľahšie „vyskočí“ von.
Medovníky
Suroviny na 50 – 60 kusov
- 400 g hladkej múky
- 60 g masla
- 140 g práškového cukru
- 2 PL medu
- 2 vajíčka
- 1 ČL jedlej sódy
- 1 ČL perníkového korenia
- vajíčko na potieranie

Zmäknuté maslo rozmiešajte s práškovým cukrom, medom a vajíčkami. Múku zmiešajte s jedlou sódou a perníkovým korením. Sypkú múčnu zmes primiešavajte do riedkej zmesi a vypracujte hladké cesto. Cesto prikryte potravinárskou fóliou a odložte na dve hodiny do chladničky. Odstáte cesto rozvaľkajte na päťmilimetrový plát a vykrajujte formičkami rôzne tvary. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov C približne 10 minút. Ešte za horúca ich na plechu potrite dobre rozšľahaným vajíčkom. Nechajte vychladnúť a môžete zdobiť alebo uskladniť v papierovej škatuľke.
Tip: Medovníčky potierajte rozšľahaným žĺtkom s kvapkou vody. Z bielka, 100 g práškového cukru a kvapky citrónu si môžete pripraviť polevu na zdobenie.
Autor: mag