VIANOČNÝ ŠPECIÁL

Hra s formičkami

Kolieska, srdiečka, hviezdičky, rožteky či košíčky sa nezaobídu bez použitia formičiek a vykrajovačiek.

Orechové hviezdičky
Suroviny na 30 – 50 kusov

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g mletých orechov
  • 250 g tuku na pečenie
  • 120 g práškového cukru
  • 1/2 balenia kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 žĺtky

Na obaľovanie:

  • 1 balíček vanilínového cukru
  • práškový cukor

Zmäknutý alebo nastrúhaný tuk zmiešajte s práškovým cukrom, pridajte žĺtky, orechy a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na doske rýchlymi pohybmi vypracujte hladké cesto a dajte ho na niekoľko hodín odležať do chladničky. Vychladnuté cesto vyvaľkajte na plát a formičkami vykrajujte hviezdičky. Tie naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a upečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch dozlatista. Ešte horúce obaľte v zmesi práškového a vanilínového cukru, naukladajte a nechajte vychladnúť.

Tip: Namiesto orechov môžete pridať i mleté mandle, ktoré svojou výraznou chuťou a vôňou dodajú koláčikom noblesu. Hotové hviezdičky môžete pozliepať marhuľovým džemom ako klasické linecké pečivo.


Kokosové pečivo
Suroviny na 40 – 60 kusov

  • 500 g práškového cukru
  • 250 g strúhaného kokosu
  • 250 g tuku na pečenie
  • 200 g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Práškový cukor vysypte do stredu pracovnej dosky. Prstami urobte jamku, do ktorej vlejte dva žĺtky. Pridajte nakrájaný alebo nastrúhaný tuk na pečenie a začnite rukami zľahka miesiť. Prisypte kokos a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Rukami vypracujte hladké cesto. Cesto dajte na chvíľku do chladničky. Medzitým si pripravte plniace formičky a predhrejte rúru na 180 stupňov C. Z cesta prstami odtrhávajte malé kúsky, ktoré vtláčajte do formičky. S cestom pracujte opatrne, formičky neprepĺňajte, hmotu v nich tvarujte tak, aby v strede ostala malá jamka, pretože pri pečení sa pečivo nafúkne. Naplnené formičky naukladajte na plech a upečte dozlatista. Ešte za tepla pečivo z formičiek klepnutím vyberte a po vychladnutí dozdobte rozpustenou čokoládou.

Tip: Plniace formičky na krehké pečivo netreba umývať, stačí ich iba dôkladne vytrieť papierovými utierkami, aby sa v nich zvyšky tuku neskazili. V takto uskladnených formičkách sa vám pečivo nebude lepiť a po dopečení ľahšie „vyskočí“ von.


Medovníky
Suroviny na 50 – 60 kusov

  • 400 g hladkej múky
  • 60 g masla
  • 140 g práškového cukru
  • 2 PL medu
  • 2 vajíčka
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL perníkového korenia
  • vajíčko na potieranie

Zmäknuté maslo rozmiešajte s práškovým cukrom, medom a vajíčkami. Múku zmiešajte s jedlou sódou a perníkovým korením. Sypkú múčnu zmes primiešavajte do riedkej zmesi a vypracujte hladké cesto. Cesto prikryte potravinárskou fóliou a odložte na dve hodiny do chladničky. Odstáte cesto rozvaľkajte na päťmilimetrový plát a vykrajujte formičkami rôzne tvary. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov C približne 10 minút. Ešte za horúca ich na plechu potrite dobre rozšľahaným vajíčkom. Nechajte vychladnúť a môžete zdobiť alebo uskladniť v papierovej škatuľke.

Tip: Medovníčky potierajte rozšľahaným žĺtkom s kvapkou vody. Z bielka, 100 g práškového cukru a kvapky citrónu si môžete pripraviť polevu na zdobenie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  2. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. Leto nekončí!
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  8. Už aj seniori presadajú do SUV
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 402
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 3 964
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 154
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 695
  5. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 355
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 317
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 072
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 031
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 654
  10. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 601

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Málo tu oslavujeme to dobro, čo na Slovensku bolo, je a bude

Možno to zle vidím; možno Slovákom budú tieto slová znieť trochu pateticky alebo prehnane.

DOMOV

Danko zatiaľ nepovedal, ako ďalej, krízu budú riešiť v piatok

SMS-kou oznámil, že jeho ministri na rokovanie vlády tak skoro neprídu.

KOMENTÁRE

SNS neodíde. Nikto na ňu nečaká

V prípade predčasných volieb by sa SNS nemuselo dostať do vlády.

DOMOV

Soták nie je jediným podnikateľom, ktorý zachraňoval politikov

Podnikateľ sa k školstvu vyjadrovať nechce.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.