SME

Hra s formičkami

Kolieska, srdiečka, hviezdičky, rožteky či košíčky sa nezaobídu bez použitia formičiek a vykrajovačiek.

Orechové hviezdičky
Suroviny na 30 – 50 kusov

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g mletých orechov
  • 250 g tuku na pečenie
  • 120 g práškového cukru
  • 1/2 balenia kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 žĺtky

Na obaľovanie:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 1 balíček vanilínového cukru
  • práškový cukor

Zmäknutý alebo nastrúhaný tuk zmiešajte s práškovým cukrom, pridajte žĺtky, orechy a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na doske rýchlymi pohybmi vypracujte hladké cesto a dajte ho na niekoľko hodín odležať do chladničky. Vychladnuté cesto vyvaľkajte na plát a formičkami vykrajujte hviezdičky. Tie naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a upečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch dozlatista. Ešte horúce obaľte v zmesi práškového a vanilínového cukru, naukladajte a nechajte vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Namiesto orechov môžete pridať i mleté mandle, ktoré svojou výraznou chuťou a vôňou dodajú koláčikom noblesu. Hotové hviezdičky môžete pozliepať marhuľovým džemom ako klasické linecké pečivo.


Kokosové pečivo
Suroviny na 40 – 60 kusov

  • 500 g práškového cukru
  • 250 g strúhaného kokosu
  • 250 g tuku na pečenie
  • 200 g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Práškový cukor vysypte do stredu pracovnej dosky. Prstami urobte jamku, do ktorej vlejte dva žĺtky. Pridajte nakrájaný alebo nastrúhaný tuk na pečenie a začnite rukami zľahka miesiť. Prisypte kokos a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Rukami vypracujte hladké cesto. Cesto dajte na chvíľku do chladničky. Medzitým si pripravte plniace formičky a predhrejte rúru na 180 stupňov C. Z cesta prstami odtrhávajte malé kúsky, ktoré vtláčajte do formičky. S cestom pracujte opatrne, formičky neprepĺňajte, hmotu v nich tvarujte tak, aby v strede ostala malá jamka, pretože pri pečení sa pečivo nafúkne. Naplnené formičky naukladajte na plech a upečte dozlatista. Ešte za tepla pečivo z formičiek klepnutím vyberte a po vychladnutí dozdobte rozpustenou čokoládou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Plniace formičky na krehké pečivo netreba umývať, stačí ich iba dôkladne vytrieť papierovými utierkami, aby sa v nich zvyšky tuku neskazili. V takto uskladnených formičkách sa vám pečivo nebude lepiť a po dopečení ľahšie „vyskočí“ von.


Medovníky
Suroviny na 50 – 60 kusov

  • 400 g hladkej múky
  • 60 g masla
  • 140 g práškového cukru
  • 2 PL medu
  • 2 vajíčka
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL perníkového korenia
  • vajíčko na potieranie

Zmäknuté maslo rozmiešajte s práškovým cukrom, medom a vajíčkami. Múku zmiešajte s jedlou sódou a perníkovým korením. Sypkú múčnu zmes primiešavajte do riedkej zmesi a vypracujte hladké cesto. Cesto prikryte potravinárskou fóliou a odložte na dve hodiny do chladničky. Odstáte cesto rozvaľkajte na päťmilimetrový plát a vykrajujte formičkami rôzne tvary. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov C približne 10 minút. Ešte za horúca ich na plechu potrite dobre rozšľahaným vajíčkom. Nechajte vychladnúť a môžete zdobiť alebo uskladniť v papierovej škatuľke.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Medovníčky potierajte rozšľahaným žĺtkom s kvapkou vody. Z bielka, 100 g práškového cukru a kvapky citrónu si môžete pripraviť polevu na zdobenie.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 88 810
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 684
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 392
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 449
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 086
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 463
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 234
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 524
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 762
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 604
  3. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 32 798
  4. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 22 115
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 17 310
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 530
  7. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 001
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 942
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  4. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  5. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  6. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  7. Tupou Ceruzou: Businessman
  8. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu