VIANOČNÝ ŠPECIÁL

„Opité“ Vianoce

Opojná vôňa koňaku či likéru už k Vianociam neodmysliteľne patrí. Tak prečo po roku opäť nezhrešiť?

Vianočný punč
Suroviny na viac porcií

  • 700 ml červeného vína
  • 250 ml alkoholu s rumovou arómou
  • 500 ml vody
  • 100 g kryštálového cukru
  • celá škorica
  • 4 klinčeky
  • šťava z polovice pomaranča
  • šťava z polovice citróna

Vodu s cukrom, celou škoricou a klinčekmi priveďte k varu. Prilejte víno, tvrdý alkohol, šťavu z citrusov a pomaly zahrievajte až do bodu varu. Servírujte horúce. Poháre s punčom môžete podľa chuti doplniť o kúsky čerstvého jablka alebo pomaranča. Vyskúšať môžete i sušené hrozienka.


Opitý františkán
Suroviny na 1 plech

Na cesto:

Článok pokračuje pod video reklamou
  • 150 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 4 vajíčka
  • 90 g hrubej múky
  • 120 g mletých orechov
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 PL kakaa
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu
  • čokoládová poleva

Na orechovú plnku:

  • 450 g mletých vlašských orechov
  • 5 PL práškového cukru
  • 250 ml koňaku
  • 4 PL pikantného ríbezľového džemu

Na kakaovú plnku:

  • 5 žĺtkov
  • 3 PL kakaa
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru

Zo 4 bielkov ušľahajte tuhý sneh. Zmäknuté maslo, cukor a 4 žĺtky vymiešajte na penu. Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakao a mleté orechy. Nakoniec zľahka zapracujte do hmoty sneh z bielkov. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech a dajte piecť do vyhriatej rúry na 190 stupňov. Po 10 minútach teplotu znížte na 170 stupňov a dopečte ešte približne 10 minút. Upečený korpus nechajte vychladnúť. Na prípravu kakaovej plnky vyšľahajte nad parou žĺtky s cukrom a kakaom, kým hmota nezhustne. Nechajte vychladnúť a neskôr primiešajte zmäknuté maslo. Na orechovú plnku zmiešajte mleté orechy s práškovým cukrom a koňakom. Upečený a dobre vychladnutý korpus potrite rovnomerne džemom a potom orechovou plnkou. Nakoniec navrstvite kakaovú plnku a celý zákusok polejte čokoládovou polevou. Odložte stuhnúť do chladničky a pred servírovaním rozkrájajte.


Kokosové guľky
Suroviny na 30 guliek

  • 120 g masla
  • 90 g kakaa
  • 150 g strúhaného kokosu
  • 300 g práškového cukru
  • 3 PL koňaku

  • 150 g strúhaného kokosu na obaľovanie

V miske zmiešajte zmäknuté maslo, cukor, kokos, kakao a koňak. Spracovanú hmotu odložte do chladničky jemne stuhnúť. Z hmoty tvarujte malé guľky, ktoré obaľte v kokose. Guľky servírujte v malých papierových košíčkoch.

Tip: Pri tvorení guliek môžete do ich stredu schovať kandizované čerešne, mandle alebo lieskové oriešky.


Gaštanové tyčinky
Suroviny na 40 - 60 kusov

  • 80 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 250 g gaštanového pyré
  • 150 g sušienok
  • 4 PL koňaku
  • čokoládová poleva

Maslo vymiešajte s cukrom. Pridajte rozmrvené gaštanové pyré, najemno nastrúhané sušienky, koňak a rukami spracujte. Z hmoty rukami odtrhávajte kúsky cesta, ktorá najskôr dlaňami sformujte do guľky a potom na pracovnej doske vytvarujte do valčeka. Hotové tyčinky naukladajte na podnos vedľa seba tak, aby sa nelepili a dajte na chvíľku schladiť. Konce stuhnutých tyčiniek namáčajte striedavo do bielej a horkej čokolády, alebo ich jednoducho „popíšte“ čokoládovou polevou.


Nepečená vianočná „saláma“
Suroviny na viac porcií

  • 400 g detských okrúhlych piškót
  • 240 g práškového cukru
  • 5 PL orieškového likéru
  • 3 PL kakaa
  • 250 g stuženého tuku
  • 2 vajíčka
  • 100 g horkej čokolády

  • mleté orechy na obalenie

Piškóty rozkrájajte na štvorce alebo čiastočne podrvte. Stužený tuk nakrájajte na kocky a vo vodnom kúpeli rozpustite spolu s nalámanou čokoládou. Pridajte cukor, kakao, likér a vidličkou rozšľahané vajíčka. Metličkou miešajte niekoľko minút. Nakoniec zapracujte do hmoty piškóty a utvorte cesto. To sformujte do jedného alebo dvoch menších valčekov, ktoré vyváľajte v mletých orechoch. Zabaľte do alobalu a nechajte stuhnúť v chladničke. Pred servírovaním nakrájajte na kolieska.

Tip: Namiesto detských piškót môžete použiť i sušienky, ktoré sa budú jednoduchšie lámať na menšie kúsky. Podľa chuti môžete do hmoty zapracovať i sušené ovocie.


Banánové rezy
Suroviny na 1 plech

  • 6 vajíčok
  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 PL kakaa
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • vaječný koňak
  • banány
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu
  • čokoláda na varenie

Na krém:

  • 300 ml mlieka
  • 3 PL polohrubej múky
  • 250 g práškového cukru
  • 250 g masla

Bielky vyšľahajte na tuhý sneh, postupne pridávajte cukor, žĺtky, múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakao. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečte približne 35 minút. Po vybraní z rúry ešte horúci korpus poprepichujte na viacerých miestach špajdľou a natrite rovnomerne hustým vaječným koňakom. Po úplnom vychladnutí poukladajte na koňak na kolieska nakrájané banány. Medzitým pripravte krém. Z mlieka a múky uvarte hustú kašu, ktorú nechajte za občasného premiešania vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom a postupne zapracúvajte vychladnutú kašu. Rozšľahajte na krém, ktorý opatrne natrite na vrstvu banánov a uhlaďte. Nakoniec pofŕkajte rozpustenou čokoládou, nechajte stuhnúť a rozkrájajte. Pred servírovaním môžete dozdobiť kúskami banánu.

Tip: Takéto typy zákuskov rozkrajujte nožíkom, ktorý si pred každým rezom umyte v horúcej vode.


Mandľové sušienky
Suroviny na 50 kusov

  • 500 g hladkej múky
  • 50 g kakaa
  • 200 g tuku na pečenie
  • 250 g práškového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 vajíčka
  • 6 PL mandľového likéru
  • 2 balíčky vanilínového cukru

  • 150 g čokolády
  • 150 g mandlí

Čokoládu a 100 g mandlí nasekajte na drobné kúsky. Všetky sypké suroviny spolu premiešajte, pridajte zmäknutý tuk, likér a vajíčka. Všetky suroviny sparujte na cesto a dajte ho na niekoľko minút zachladiť. Z cesta prstami odtŕhajte rovnaké kúsky, ktoré vytvarujte do guliek a na ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi guľkami nechávajte medzery, aby sa pri pečení nezlepili. Do každej guľky urobte palcom jamku do ktorej nasypte štipku zvyšných nastrúhaných mandlí. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 8 -10 minút.


Domáci kávový likér
Suroviny na viac porcií

  • 300 ml šľahačkovej smotany
  • 3 žĺtka
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 3 PL sladeného kondenzovaného mlieka
  • 3 PL rozpustnej kávy
  • 150 ml koňaku

Smotanu zahrejte a rozpustite v nej kávu. Žĺtky s cukrom vymiešajte nad parou. Primiešajte sladené kondenzované mlieko, kávovú smotanu a nakoniec koňak. Všetko dobre premiešajte. Ak sa pri miešaní vytvorila na povrchu pena, nechajte likér približne 1 hodinu odstáť, aby pena opadla, a až potom ho prelejte do fľaše. Servírujte dobre vychladený, dozdobený postrúhanou čokoládou.

Tip: Ťažkú šľahačkovú smotanu môžete v recepte nahradiť obyčajným prevareným mliekom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  2. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  3. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  4. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  5. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  6. Keď Slováci krotia morský vietor
  7. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  8. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  9. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  10. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  1. Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe
  2. OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára
  3. OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana
  4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  5. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  6. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  7. Všetko, čo rodiny milujú
  8. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 24 383
  2. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek 14 247
  3. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 10 059
  4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely 7 698
  5. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 7 205
  6. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 5 866
  7. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 5 520
  8. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 5 276
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby 4 180
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť 3 457

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA BORISA VANYU

Prečo sa na malom ostrove strieľalo aj po nemeckej kapitulácii

Zabíjajme, lebo aj tak nás zabijú.

SPIŠ KORZÁR

Po prietrži mračien ostali popradské ulice pod vodou

Počasie dalo v sobotu Tatrancom opäť zabrať.

Neprehliadnite tiež

Leto v Štajersku po novom: Šesť miest, ktoré by ste mali navštíviť

Rakúsky región je typický pôvabnou zeleňou, ktorá nabíja energiou.

Prispeli k poznaniu astronómie, fyziky aj genetiky, no svet na ne zabudol

Spoznajte šesť výnimočných žien, ktoré zmenili vedu.

V Nosene si môžete kúpiť oblečenie známych osobností, prispejete na dobrú vec

Bratislavský second hand organizuje Celodenné dobré nakupovanie.

Japonskí dôchodcovia sú módne hviezdy Instagramu

Seniori Bon a Pon bavia ľudí zladenými outfitmi.

Desať receptov na zákusky a koláčiky s pudingom

Známe aj nové recepty na neodolateľné dobroty.