VIANOČNÝ ŠPECIÁL

„Opité“ Vianoce

Opojná vôňa koňaku či likéru už k Vianociam neodmysliteľne patrí. Tak prečo po roku opäť nezhrešiť?

Vianočný punč
Suroviny na viac porcií

  • 700 ml červeného vína
  • 250 ml alkoholu s rumovou arómou
  • 500 ml vody
  • 100 g kryštálového cukru
  • celá škorica
  • 4 klinčeky
  • šťava z polovice pomaranča
  • šťava z polovice citróna

Vodu s cukrom, celou škoricou a klinčekmi priveďte k varu. Prilejte víno, tvrdý alkohol, šťavu z citrusov a pomaly zahrievajte až do bodu varu. Servírujte horúce. Poháre s punčom môžete podľa chuti doplniť o kúsky čerstvého jablka alebo pomaranča. Vyskúšať môžete i sušené hrozienka.


Opitý františkán
Suroviny na 1 plech

Na cesto:

  • 150 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 4 vajíčka
  • 90 g hrubej múky
  • 120 g mletých orechov
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 PL kakaa
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu
  • čokoládová poleva

Na orechovú plnku:

  • 450 g mletých vlašských orechov
  • 5 PL práškového cukru
  • 250 ml koňaku
  • 4 PL pikantného ríbezľového džemu

Na kakaovú plnku:

  • 5 žĺtkov
  • 3 PL kakaa
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru

Zo 4 bielkov ušľahajte tuhý sneh. Zmäknuté maslo, cukor a 4 žĺtky vymiešajte na penu. Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakao a mleté orechy. Nakoniec zľahka zapracujte do hmoty sneh z bielkov. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech a dajte piecť do vyhriatej rúry na 190 stupňov. Po 10 minútach teplotu znížte na 170 stupňov a dopečte ešte približne 10 minút. Upečený korpus nechajte vychladnúť. Na prípravu kakaovej plnky vyšľahajte nad parou žĺtky s cukrom a kakaom, kým hmota nezhustne. Nechajte vychladnúť a neskôr primiešajte zmäknuté maslo. Na orechovú plnku zmiešajte mleté orechy s práškovým cukrom a koňakom. Upečený a dobre vychladnutý korpus potrite rovnomerne džemom a potom orechovou plnkou. Nakoniec navrstvite kakaovú plnku a celý zákusok polejte čokoládovou polevou. Odložte stuhnúť do chladničky a pred servírovaním rozkrájajte.


Kokosové guľky
Suroviny na 30 guliek

  • 120 g masla
  • 90 g kakaa
  • 150 g strúhaného kokosu
  • 300 g práškového cukru
  • 3 PL koňaku

  • 150 g strúhaného kokosu na obaľovanie

V miske zmiešajte zmäknuté maslo, cukor, kokos, kakao a koňak. Spracovanú hmotu odložte do chladničky jemne stuhnúť. Z hmoty tvarujte malé guľky, ktoré obaľte v kokose. Guľky servírujte v malých papierových košíčkoch.

Tip: Pri tvorení guliek môžete do ich stredu schovať kandizované čerešne, mandle alebo lieskové oriešky.


Gaštanové tyčinky
Suroviny na 40 - 60 kusov

  • 80 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 250 g gaštanového pyré
  • 150 g sušienok
  • 4 PL koňaku
  • čokoládová poleva

Maslo vymiešajte s cukrom. Pridajte rozmrvené gaštanové pyré, najemno nastrúhané sušienky, koňak a rukami spracujte. Z hmoty rukami odtrhávajte kúsky cesta, ktorá najskôr dlaňami sformujte do guľky a potom na pracovnej doske vytvarujte do valčeka. Hotové tyčinky naukladajte na podnos vedľa seba tak, aby sa nelepili a dajte na chvíľku schladiť. Konce stuhnutých tyčiniek namáčajte striedavo do bielej a horkej čokolády, alebo ich jednoducho „popíšte“ čokoládovou polevou.


Nepečená vianočná „saláma“
Suroviny na viac porcií

  • 400 g detských okrúhlych piškót
  • 240 g práškového cukru
  • 5 PL orieškového likéru
  • 3 PL kakaa
  • 250 g stuženého tuku
  • 2 vajíčka
  • 100 g horkej čokolády

  • mleté orechy na obalenie

Piškóty rozkrájajte na štvorce alebo čiastočne podrvte. Stužený tuk nakrájajte na kocky a vo vodnom kúpeli rozpustite spolu s nalámanou čokoládou. Pridajte cukor, kakao, likér a vidličkou rozšľahané vajíčka. Metličkou miešajte niekoľko minút. Nakoniec zapracujte do hmoty piškóty a utvorte cesto. To sformujte do jedného alebo dvoch menších valčekov, ktoré vyváľajte v mletých orechoch. Zabaľte do alobalu a nechajte stuhnúť v chladničke. Pred servírovaním nakrájajte na kolieska.

Tip: Namiesto detských piškót môžete použiť i sušienky, ktoré sa budú jednoduchšie lámať na menšie kúsky. Podľa chuti môžete do hmoty zapracovať i sušené ovocie.


Banánové rezy
Suroviny na 1 plech

  • 6 vajíčok
  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 PL kakaa
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • vaječný koňak
  • banány
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu
  • čokoláda na varenie

Na krém:

  • 300 ml mlieka
  • 3 PL polohrubej múky
  • 250 g práškového cukru
  • 250 g masla

Bielky vyšľahajte na tuhý sneh, postupne pridávajte cukor, žĺtky, múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakao. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečte približne 35 minút. Po vybraní z rúry ešte horúci korpus poprepichujte na viacerých miestach špajdľou a natrite rovnomerne hustým vaječným koňakom. Po úplnom vychladnutí poukladajte na koňak na kolieska nakrájané banány. Medzitým pripravte krém. Z mlieka a múky uvarte hustú kašu, ktorú nechajte za občasného premiešania vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom a postupne zapracúvajte vychladnutú kašu. Rozšľahajte na krém, ktorý opatrne natrite na vrstvu banánov a uhlaďte. Nakoniec pofŕkajte rozpustenou čokoládou, nechajte stuhnúť a rozkrájajte. Pred servírovaním môžete dozdobiť kúskami banánu.

Tip: Takéto typy zákuskov rozkrajujte nožíkom, ktorý si pred každým rezom umyte v horúcej vode.


Mandľové sušienky
Suroviny na 50 kusov

  • 500 g hladkej múky
  • 50 g kakaa
  • 200 g tuku na pečenie
  • 250 g práškového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 vajíčka
  • 6 PL mandľového likéru
  • 2 balíčky vanilínového cukru

  • 150 g čokolády
  • 150 g mandlí

Čokoládu a 100 g mandlí nasekajte na drobné kúsky. Všetky sypké suroviny spolu premiešajte, pridajte zmäknutý tuk, likér a vajíčka. Všetky suroviny sparujte na cesto a dajte ho na niekoľko minút zachladiť. Z cesta prstami odtŕhajte rovnaké kúsky, ktoré vytvarujte do guliek a na ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi guľkami nechávajte medzery, aby sa pri pečení nezlepili. Do každej guľky urobte palcom jamku do ktorej nasypte štipku zvyšných nastrúhaných mandlí. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 8 -10 minút.


Domáci kávový likér
Suroviny na viac porcií

  • 300 ml šľahačkovej smotany
  • 3 žĺtka
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 3 PL sladeného kondenzovaného mlieka
  • 3 PL rozpustnej kávy
  • 150 ml koňaku

Smotanu zahrejte a rozpustite v nej kávu. Žĺtky s cukrom vymiešajte nad parou. Primiešajte sladené kondenzované mlieko, kávovú smotanu a nakoniec koňak. Všetko dobre premiešajte. Ak sa pri miešaní vytvorila na povrchu pena, nechajte likér približne 1 hodinu odstáť, aby pena opadla, a až potom ho prelejte do fľaše. Servírujte dobre vychladený, dozdobený postrúhanou čokoládou.

Tip: Ťažkú šľahačkovú smotanu môžete v recepte nahradiť obyčajným prevareným mliekom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  2. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  3. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  4. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  5. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  6. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  7. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  8. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  9. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  10. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 9 220
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 326
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 670
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 681
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 440
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 754
  7. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 407
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 398
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 250
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 817

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Pánik potvrdil skvelú formu

Útočník získal v posledných šiestich zápasoch deväť bodov za päť gólov a štyri prihrávky.

EKONOMIKA

Ľudia ju zbierajú pri lese, jej pestovanie podporí štát

Štát chce podporiť ovocie, ktoré na Slovensku pestuje len zopár ľudí.

EKONOMIKA

Prečo je pre ľudí dobré, že začali ceny opäť rásť?

Výška prídavkov a dávok by sa mala rozmraziť a ich suma by mala opäť začať rásť.

DOMOV

SaS sa vzďaľuje liberalizmu, odchodom Mihála stráca výhodu

Mnohé výrazné osobnosti už v SaS chýbajú.

Neprehliadnite tiež

Šesť najznámejších modeliek, ktoré sa narodili ako muži

V modelingovom priemysle sa im darí rúcať všetky tabu.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Každá masáž je iná. Viete, ktorá je pre vás tá pravá?

Naše telo potrebuje dotyky a jednou z foriem, ako mu ich dopriať, sú relaxačné či liečivé masáže.

Jamie Dornan z Fifty Shades: S Christianom Greyom by som sa nepriatelil

„Rád hrám postavy, ktoré sú v hĺbke zlomené, narušené. Má to pre mňa väčšiu výpovednú hodnotu,“ hovorí herec o filmových charakteroch.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop