VIANOČNÝ ŠPECIÁL

„Opité“ Vianoce

Opojná vôňa koňaku či likéru už k Vianociam neodmysliteľne patrí. Tak prečo po roku opäť nezhrešiť?

Vianočný punč
Suroviny na viac porcií

  • 700 ml červeného vína
  • 250 ml alkoholu s rumovou arómou
  • 500 ml vody
  • 100 g kryštálového cukru
  • celá škorica
  • 4 klinčeky
  • šťava z polovice pomaranča
  • šťava z polovice citróna

Vodu s cukrom, celou škoricou a klinčekmi priveďte k varu. Prilejte víno, tvrdý alkohol, šťavu z citrusov a pomaly zahrievajte až do bodu varu. Servírujte horúce. Poháre s punčom môžete podľa chuti doplniť o kúsky čerstvého jablka alebo pomaranča. Vyskúšať môžete i sušené hrozienka.


Opitý františkán
Suroviny na 1 plech

Na cesto:

  • 150 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 4 vajíčka
  • 90 g hrubej múky
  • 120 g mletých orechov
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 PL kakaa
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu
  • čokoládová poleva

Na orechovú plnku:

  • 450 g mletých vlašských orechov
  • 5 PL práškového cukru
  • 250 ml koňaku
  • 4 PL pikantného ríbezľového džemu

Na kakaovú plnku:

  • 5 žĺtkov
  • 3 PL kakaa
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru

Zo 4 bielkov ušľahajte tuhý sneh. Zmäknuté maslo, cukor a 4 žĺtky vymiešajte na penu. Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakao a mleté orechy. Nakoniec zľahka zapracujte do hmoty sneh z bielkov. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech a dajte piecť do vyhriatej rúry na 190 stupňov. Po 10 minútach teplotu znížte na 170 stupňov a dopečte ešte približne 10 minút. Upečený korpus nechajte vychladnúť. Na prípravu kakaovej plnky vyšľahajte nad parou žĺtky s cukrom a kakaom, kým hmota nezhustne. Nechajte vychladnúť a neskôr primiešajte zmäknuté maslo. Na orechovú plnku zmiešajte mleté orechy s práškovým cukrom a koňakom. Upečený a dobre vychladnutý korpus potrite rovnomerne džemom a potom orechovou plnkou. Nakoniec navrstvite kakaovú plnku a celý zákusok polejte čokoládovou polevou. Odložte stuhnúť do chladničky a pred servírovaním rozkrájajte.


Kokosové guľky
Suroviny na 30 guliek

  • 120 g masla
  • 90 g kakaa
  • 150 g strúhaného kokosu
  • 300 g práškového cukru
  • 3 PL koňaku

  • 150 g strúhaného kokosu na obaľovanie

V miske zmiešajte zmäknuté maslo, cukor, kokos, kakao a koňak. Spracovanú hmotu odložte do chladničky jemne stuhnúť. Z hmoty tvarujte malé guľky, ktoré obaľte v kokose. Guľky servírujte v malých papierových košíčkoch.

Tip: Pri tvorení guliek môžete do ich stredu schovať kandizované čerešne, mandle alebo lieskové oriešky.


Gaštanové tyčinky
Suroviny na 40 - 60 kusov

  • 80 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 250 g gaštanového pyré
  • 150 g sušienok
  • 4 PL koňaku
  • čokoládová poleva

Maslo vymiešajte s cukrom. Pridajte rozmrvené gaštanové pyré, najemno nastrúhané sušienky, koňak a rukami spracujte. Z hmoty rukami odtrhávajte kúsky cesta, ktorá najskôr dlaňami sformujte do guľky a potom na pracovnej doske vytvarujte do valčeka. Hotové tyčinky naukladajte na podnos vedľa seba tak, aby sa nelepili a dajte na chvíľku schladiť. Konce stuhnutých tyčiniek namáčajte striedavo do bielej a horkej čokolády, alebo ich jednoducho „popíšte“ čokoládovou polevou.


Nepečená vianočná „saláma“
Suroviny na viac porcií

  • 400 g detských okrúhlych piškót
  • 240 g práškového cukru
  • 5 PL orieškového likéru
  • 3 PL kakaa
  • 250 g stuženého tuku
  • 2 vajíčka
  • 100 g horkej čokolády

  • mleté orechy na obalenie

Piškóty rozkrájajte na štvorce alebo čiastočne podrvte. Stužený tuk nakrájajte na kocky a vo vodnom kúpeli rozpustite spolu s nalámanou čokoládou. Pridajte cukor, kakao, likér a vidličkou rozšľahané vajíčka. Metličkou miešajte niekoľko minút. Nakoniec zapracujte do hmoty piškóty a utvorte cesto. To sformujte do jedného alebo dvoch menších valčekov, ktoré vyváľajte v mletých orechoch. Zabaľte do alobalu a nechajte stuhnúť v chladničke. Pred servírovaním nakrájajte na kolieska.

Tip: Namiesto detských piškót môžete použiť i sušienky, ktoré sa budú jednoduchšie lámať na menšie kúsky. Podľa chuti môžete do hmoty zapracovať i sušené ovocie.


Banánové rezy
Suroviny na 1 plech

  • 6 vajíčok
  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 PL kakaa
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • vaječný koňak
  • banány
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu
  • čokoláda na varenie

Na krém:

  • 300 ml mlieka
  • 3 PL polohrubej múky
  • 250 g práškového cukru
  • 250 g masla

Bielky vyšľahajte na tuhý sneh, postupne pridávajte cukor, žĺtky, múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakao. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečte približne 35 minút. Po vybraní z rúry ešte horúci korpus poprepichujte na viacerých miestach špajdľou a natrite rovnomerne hustým vaječným koňakom. Po úplnom vychladnutí poukladajte na koňak na kolieska nakrájané banány. Medzitým pripravte krém. Z mlieka a múky uvarte hustú kašu, ktorú nechajte za občasného premiešania vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom a postupne zapracúvajte vychladnutú kašu. Rozšľahajte na krém, ktorý opatrne natrite na vrstvu banánov a uhlaďte. Nakoniec pofŕkajte rozpustenou čokoládou, nechajte stuhnúť a rozkrájajte. Pred servírovaním môžete dozdobiť kúskami banánu.

Tip: Takéto typy zákuskov rozkrajujte nožíkom, ktorý si pred každým rezom umyte v horúcej vode.


Mandľové sušienky
Suroviny na 50 kusov

  • 500 g hladkej múky
  • 50 g kakaa
  • 200 g tuku na pečenie
  • 250 g práškového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 vajíčka
  • 6 PL mandľového likéru
  • 2 balíčky vanilínového cukru

  • 150 g čokolády
  • 150 g mandlí

Čokoládu a 100 g mandlí nasekajte na drobné kúsky. Všetky sypké suroviny spolu premiešajte, pridajte zmäknutý tuk, likér a vajíčka. Všetky suroviny sparujte na cesto a dajte ho na niekoľko minút zachladiť. Z cesta prstami odtŕhajte rovnaké kúsky, ktoré vytvarujte do guliek a na ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi guľkami nechávajte medzery, aby sa pri pečení nezlepili. Do každej guľky urobte palcom jamku do ktorej nasypte štipku zvyšných nastrúhaných mandlí. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 8 -10 minút.


Domáci kávový likér
Suroviny na viac porcií

  • 300 ml šľahačkovej smotany
  • 3 žĺtka
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 3 PL sladeného kondenzovaného mlieka
  • 3 PL rozpustnej kávy
  • 150 ml koňaku

Smotanu zahrejte a rozpustite v nej kávu. Žĺtky s cukrom vymiešajte nad parou. Primiešajte sladené kondenzované mlieko, kávovú smotanu a nakoniec koňak. Všetko dobre premiešajte. Ak sa pri miešaní vytvorila na povrchu pena, nechajte likér približne 1 hodinu odstáť, aby pena opadla, a až potom ho prelejte do fľaše. Servírujte dobre vychladený, dozdobený postrúhanou čokoládou.

Tip: Ťažkú šľahačkovú smotanu môžete v recepte nahradiť obyčajným prevareným mliekom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako financovať obnovu bytového domu v 2017
  2. Zvažujete nové auto? Namiesto platenia celej sumy skúste paušál
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  4. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  5. Cestou - necestou
  6. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  7. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  8. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  9. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  10. Zábavný aj sebavedomý
  1. Poradňa: Ako používať peniaze banky aj bez pôžičky
  2. Konferencia Fakulty informatiky PEVŠ má rečníkov z celého sveta
  3. Ďalší doktorandský program a strediská praxe Fakulty manažmentu
  4. Špecialisti v Prešove bezplatne poradia, ako ušetriť energiu
  5. Zvažujete nové auto? Namiesto platenia celej sumy skúste paušál
  6. Ako financovať obnovu bytového domu v 2017
  7. Dom od ES - bolo to fajn
  8. Zdravé zuby rovná sa zdravý kôň
  9. Majsterka Európy v silovom trojboji zo SvF STU
  10. Obnova kaštieľa v Malinove
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 13 437
  2. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 11 647
  3. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 10 647
  4. Zvažujete nové auto? Namiesto platenia celej sumy skúste paušál 4 093
  5. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 3 523
  6. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 3 298
  7. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 189
  8. Zábavný aj sebavedomý 2 715
  9. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 511
  10. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre 2 059

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Od centrály SIS po úkryt v Maďarsku: Navštívili sme miesta spojené s únosom

Pozrite si, ako vyzerajú miesta, kde uniesli Kováča a zavraždili Remiáša.

DOMOV

Ako vyzeral prvý úkryt korunného svedka únosu

Oskar Fegyveres netušil, ako dlho sa zdrží na úteku mimo Slovenska.

SVET

Ryby, ktoré ste si kúpili, možno ulovili otroci

Komplikovaná sieť maskuje súvislosť medzi rybami a ľuďmi, ktorí ich chytajú.

Neprehliadnite tiež

Pätnásť celebritných párov, na ktoré svet zabudol

Na slávnych zaľúbencov si dnes verejnosť spomenie len málokedy, niektoré dvojice sú však prekvapením.

Sedem vecí, na ktoré ženy pri sexe zabúdajú

Prečo by pochopenie vlastného tela a potrieb nemali ísť bokom?

Chutne a zdravo: Desať spôsobov, ako v receptoch použiť cviklu

Vyberte si z našich tipov, ako v kuchyni čarovať s touto zdravou potravinou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop