Vianočný punč
Suroviny na viac porcií
- 700 ml červeného vína
- 250 ml alkoholu s rumovou arómou
- 500 ml vody
- 100 g kryštálového cukru
- celá škorica
- 4 klinčeky
- šťava z polovice pomaranča
- šťava z polovice citróna
Vodu s cukrom, celou škoricou a klinčekmi priveďte k varu. Prilejte víno, tvrdý alkohol, šťavu z citrusov a pomaly zahrievajte až do bodu varu. Servírujte horúce. Poháre s punčom môžete podľa chuti doplniť o kúsky čerstvého jablka alebo pomaranča. Vyskúšať môžete i sušené hrozienka.
Opitý františkán
Suroviny na 1 plech
Na cesto:
- 150 g masla
- 100 g práškového cukru
- 4 vajíčka
- 90 g hrubej múky
- 120 g mletých orechov
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 PL kakaa
- tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu
- čokoládová poleva
Na orechovú plnku:
- 450 g mletých vlašských orechov
- 5 PL práškového cukru
- 250 ml koňaku
- 4 PL pikantného ríbezľového džemu
Na kakaovú plnku:
- 5 žĺtkov
- 3 PL kakaa
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
Zo 4 bielkov ušľahajte tuhý sneh. Zmäknuté maslo, cukor a 4 žĺtky vymiešajte na penu. Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakao a mleté orechy. Nakoniec zľahka zapracujte do hmoty sneh z bielkov. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech a dajte piecť do vyhriatej rúry na 190 stupňov. Po 10 minútach teplotu znížte na 170 stupňov a dopečte ešte približne 10 minút. Upečený korpus nechajte vychladnúť. Na prípravu kakaovej plnky vyšľahajte nad parou žĺtky s cukrom a kakaom, kým hmota nezhustne. Nechajte vychladnúť a neskôr primiešajte zmäknuté maslo. Na orechovú plnku zmiešajte mleté orechy s práškovým cukrom a koňakom. Upečený a dobre vychladnutý korpus potrite rovnomerne džemom a potom orechovou plnkou. Nakoniec navrstvite kakaovú plnku a celý zákusok polejte čokoládovou polevou. Odložte stuhnúť do chladničky a pred servírovaním rozkrájajte.
Kokosové guľky
Suroviny na 30 guliek
- 120 g masla
- 90 g kakaa
- 150 g strúhaného kokosu
- 300 g práškového cukru
- 3 PL koňaku
- 150 g strúhaného kokosu na obaľovanie
V miske zmiešajte zmäknuté maslo, cukor, kokos, kakao a koňak. Spracovanú hmotu odložte do chladničky jemne stuhnúť. Z hmoty tvarujte malé guľky, ktoré obaľte v kokose. Guľky servírujte v malých papierových košíčkoch.
Tip: Pri tvorení guliek môžete do ich stredu schovať kandizované čerešne, mandle alebo lieskové oriešky.
Gaštanové tyčinky
Suroviny na 40 - 60 kusov
- 80 g masla
- 80 g práškového cukru
- 250 g gaštanového pyré
- 150 g sušienok
- 4 PL koňaku
- čokoládová poleva
Maslo vymiešajte s cukrom. Pridajte rozmrvené gaštanové pyré, najemno nastrúhané sušienky, koňak a rukami spracujte. Z hmoty rukami odtrhávajte kúsky cesta, ktorá najskôr dlaňami sformujte do guľky a potom na pracovnej doske vytvarujte do valčeka. Hotové tyčinky naukladajte na podnos vedľa seba tak, aby sa nelepili a dajte na chvíľku schladiť. Konce stuhnutých tyčiniek namáčajte striedavo do bielej a horkej čokolády, alebo ich jednoducho „popíšte“ čokoládovou polevou.
Nepečená vianočná „saláma“
Suroviny na viac porcií
- 400 g detských okrúhlych piškót
- 240 g práškového cukru
- 5 PL orieškového likéru
- 3 PL kakaa
- 250 g stuženého tuku
- 2 vajíčka
- 100 g horkej čokolády
- mleté orechy na obalenie
Piškóty rozkrájajte na štvorce alebo čiastočne podrvte. Stužený tuk nakrájajte na kocky a vo vodnom kúpeli rozpustite spolu s nalámanou čokoládou. Pridajte cukor, kakao, likér a vidličkou rozšľahané vajíčka. Metličkou miešajte niekoľko minút. Nakoniec zapracujte do hmoty piškóty a utvorte cesto. To sformujte do jedného alebo dvoch menších valčekov, ktoré vyváľajte v mletých orechoch. Zabaľte do alobalu a nechajte stuhnúť v chladničke. Pred servírovaním nakrájajte na kolieska.
Tip: Namiesto detských piškót môžete použiť i sušienky, ktoré sa budú jednoduchšie lámať na menšie kúsky. Podľa chuti môžete do hmoty zapracovať i sušené ovocie.
Banánové rezy
Suroviny na 1 plech
- 6 vajíčok
- 150 g kryštálového cukru
- 150 g polohrubej múky
- 1 PL kakaa
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- vaječný koňak
- banány
- tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu
- čokoláda na varenie
Na krém:
- 300 ml mlieka
- 3 PL polohrubej múky
- 250 g práškového cukru
- 250 g masla
Bielky vyšľahajte na tuhý sneh, postupne pridávajte cukor, žĺtky, múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakao. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečte približne 35 minút. Po vybraní z rúry ešte horúci korpus poprepichujte na viacerých miestach špajdľou a natrite rovnomerne hustým vaječným koňakom. Po úplnom vychladnutí poukladajte na koňak na kolieska nakrájané banány. Medzitým pripravte krém. Z mlieka a múky uvarte hustú kašu, ktorú nechajte za občasného premiešania vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom a postupne zapracúvajte vychladnutú kašu. Rozšľahajte na krém, ktorý opatrne natrite na vrstvu banánov a uhlaďte. Nakoniec pofŕkajte rozpustenou čokoládou, nechajte stuhnúť a rozkrájajte. Pred servírovaním môžete dozdobiť kúskami banánu.
Tip: Takéto typy zákuskov rozkrajujte nožíkom, ktorý si pred každým rezom umyte v horúcej vode.
Mandľové sušienky
Suroviny na 50 kusov
- 500 g hladkej múky
- 50 g kakaa
- 200 g tuku na pečenie
- 250 g práškového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 vajíčka
- 6 PL mandľového likéru
- 2 balíčky vanilínového cukru
- 150 g čokolády
- 150 g mandlí
Čokoládu a 100 g mandlí nasekajte na drobné kúsky. Všetky sypké suroviny spolu premiešajte, pridajte zmäknutý tuk, likér a vajíčka. Všetky suroviny sparujte na cesto a dajte ho na niekoľko minút zachladiť. Z cesta prstami odtŕhajte rovnaké kúsky, ktoré vytvarujte do guliek a na ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi guľkami nechávajte medzery, aby sa pri pečení nezlepili. Do každej guľky urobte palcom jamku do ktorej nasypte štipku zvyšných nastrúhaných mandlí. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 8 -10 minút.
Domáci kávový likér
Suroviny na viac porcií
- 300 ml šľahačkovej smotany
- 3 žĺtka
- 3 PL kryštálového cukru
- 3 PL sladeného kondenzovaného mlieka
- 3 PL rozpustnej kávy
- 150 ml koňaku
Smotanu zahrejte a rozpustite v nej kávu. Žĺtky s cukrom vymiešajte nad parou. Primiešajte sladené kondenzované mlieko, kávovú smotanu a nakoniec koňak. Všetko dobre premiešajte. Ak sa pri miešaní vytvorila na povrchu pena, nechajte likér približne 1 hodinu odstáť, aby pena opadla, a až potom ho prelejte do fľaše. Servírujte dobre vychladený, dozdobený postrúhanou čokoládou.
Tip: Ťažkú šľahačkovú smotanu môžete v recepte nahradiť obyčajným prevareným mliekom.
Autor: mag