SME
Sobota, 24. júl, 2021 | Meniny má VladimírKrížovkyKrížovky
VIANOČNÝ ŠPECIÁL

„Opité“ Vianoce

Opojná vôňa koňaku či likéru už k Vianociam neodmysliteľne patrí. Tak prečo po roku opäť nezhrešiť?

Vianočný punč
Suroviny na viac porcií

  • 700 ml červeného vína
  • 250 ml alkoholu s rumovou arómou
  • 500 ml vody
  • 100 g kryštálového cukru
  • celá škorica
  • 4 klinčeky
  • šťava z polovice pomaranča
  • šťava z polovice citróna

Vodu s cukrom, celou škoricou a klinčekmi priveďte k varu. Prilejte víno, tvrdý alkohol, šťavu z citrusov a pomaly zahrievajte až do bodu varu. Servírujte horúce. Poháre s punčom môžete podľa chuti doplniť o kúsky čerstvého jablka alebo pomaranča. Vyskúšať môžete i sušené hrozienka.


Opitý františkán
Suroviny na 1 plech

Na cesto:

Skryť Vypnúť reklamu
  • 150 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 4 vajíčka
  • 90 g hrubej múky
  • 120 g mletých orechov
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 PL kakaa
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu
  • čokoládová poleva

Na orechovú plnku:

  • 450 g mletých vlašských orechov
  • 5 PL práškového cukru
  • 250 ml koňaku
  • 4 PL pikantného ríbezľového džemu

Na kakaovú plnku:

  • 5 žĺtkov
  • 3 PL kakaa
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru

Zo 4 bielkov ušľahajte tuhý sneh. Zmäknuté maslo, cukor a 4 žĺtky vymiešajte na penu. Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakao a mleté orechy. Nakoniec zľahka zapracujte do hmoty sneh z bielkov. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech a dajte piecť do vyhriatej rúry na 190 stupňov. Po 10 minútach teplotu znížte na 170 stupňov a dopečte ešte približne 10 minút. Upečený korpus nechajte vychladnúť. Na prípravu kakaovej plnky vyšľahajte nad parou žĺtky s cukrom a kakaom, kým hmota nezhustne. Nechajte vychladnúť a neskôr primiešajte zmäknuté maslo. Na orechovú plnku zmiešajte mleté orechy s práškovým cukrom a koňakom. Upečený a dobre vychladnutý korpus potrite rovnomerne džemom a potom orechovou plnkou. Nakoniec navrstvite kakaovú plnku a celý zákusok polejte čokoládovou polevou. Odložte stuhnúť do chladničky a pred servírovaním rozkrájajte.

Skryť Vypnúť reklamu

Kokosové guľky
Suroviny na 30 guliek

  • 120 g masla
  • 90 g kakaa
  • 150 g strúhaného kokosu
  • 300 g práškového cukru
  • 3 PL koňaku

  • 150 g strúhaného kokosu na obaľovanie

V miske zmiešajte zmäknuté maslo, cukor, kokos, kakao a koňak. Spracovanú hmotu odložte do chladničky jemne stuhnúť. Z hmoty tvarujte malé guľky, ktoré obaľte v kokose. Guľky servírujte v malých papierových košíčkoch.

Tip: Pri tvorení guliek môžete do ich stredu schovať kandizované čerešne, mandle alebo lieskové oriešky.


Gaštanové tyčinky
Suroviny na 40 - 60 kusov

  • 80 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 250 g gaštanového pyré
  • 150 g sušienok
  • 4 PL koňaku
  • čokoládová poleva

Maslo vymiešajte s cukrom. Pridajte rozmrvené gaštanové pyré, najemno nastrúhané sušienky, koňak a rukami spracujte. Z hmoty rukami odtrhávajte kúsky cesta, ktorá najskôr dlaňami sformujte do guľky a potom na pracovnej doske vytvarujte do valčeka. Hotové tyčinky naukladajte na podnos vedľa seba tak, aby sa nelepili a dajte na chvíľku schladiť. Konce stuhnutých tyčiniek namáčajte striedavo do bielej a horkej čokolády, alebo ich jednoducho „popíšte“ čokoládovou polevou.

Skryť Vypnúť reklamu

Nepečená vianočná „saláma“
Suroviny na viac porcií

  • 400 g detských okrúhlych piškót
  • 240 g práškového cukru
  • 5 PL orieškového likéru
  • 3 PL kakaa
  • 250 g stuženého tuku
  • 2 vajíčka
  • 100 g horkej čokolády

  • mleté orechy na obalenie

Piškóty rozkrájajte na štvorce alebo čiastočne podrvte. Stužený tuk nakrájajte na kocky a vo vodnom kúpeli rozpustite spolu s nalámanou čokoládou. Pridajte cukor, kakao, likér a vidličkou rozšľahané vajíčka. Metličkou miešajte niekoľko minút. Nakoniec zapracujte do hmoty piškóty a utvorte cesto. To sformujte do jedného alebo dvoch menších valčekov, ktoré vyváľajte v mletých orechoch. Zabaľte do alobalu a nechajte stuhnúť v chladničke. Pred servírovaním nakrájajte na kolieska.

Tip: Namiesto detských piškót môžete použiť i sušienky, ktoré sa budú jednoduchšie lámať na menšie kúsky. Podľa chuti môžete do hmoty zapracovať i sušené ovocie.

Skryť Vypnúť reklamu

Banánové rezy
Suroviny na 1 plech

  • 6 vajíčok
  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 PL kakaa
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • vaječný koňak
  • banány
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu
  • čokoláda na varenie

Na krém:

  • 300 ml mlieka
  • 3 PL polohrubej múky
  • 250 g práškového cukru
  • 250 g masla

Bielky vyšľahajte na tuhý sneh, postupne pridávajte cukor, žĺtky, múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakao. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečte približne 35 minút. Po vybraní z rúry ešte horúci korpus poprepichujte na viacerých miestach špajdľou a natrite rovnomerne hustým vaječným koňakom. Po úplnom vychladnutí poukladajte na koňak na kolieska nakrájané banány. Medzitým pripravte krém. Z mlieka a múky uvarte hustú kašu, ktorú nechajte za občasného premiešania vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom a postupne zapracúvajte vychladnutú kašu. Rozšľahajte na krém, ktorý opatrne natrite na vrstvu banánov a uhlaďte. Nakoniec pofŕkajte rozpustenou čokoládou, nechajte stuhnúť a rozkrájajte. Pred servírovaním môžete dozdobiť kúskami banánu.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Takéto typy zákuskov rozkrajujte nožíkom, ktorý si pred každým rezom umyte v horúcej vode.


Mandľové sušienky
Suroviny na 50 kusov

  • 500 g hladkej múky
  • 50 g kakaa
  • 200 g tuku na pečenie
  • 250 g práškového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 vajíčka
  • 6 PL mandľového likéru
  • 2 balíčky vanilínového cukru

  • 150 g čokolády
  • 150 g mandlí

Čokoládu a 100 g mandlí nasekajte na drobné kúsky. Všetky sypké suroviny spolu premiešajte, pridajte zmäknutý tuk, likér a vajíčka. Všetky suroviny sparujte na cesto a dajte ho na niekoľko minút zachladiť. Z cesta prstami odtŕhajte rovnaké kúsky, ktoré vytvarujte do guliek a na ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi guľkami nechávajte medzery, aby sa pri pečení nezlepili. Do každej guľky urobte palcom jamku do ktorej nasypte štipku zvyšných nastrúhaných mandlí. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 8 -10 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Domáci kávový likér
Suroviny na viac porcií

  • 300 ml šľahačkovej smotany
  • 3 žĺtka
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 3 PL sladeného kondenzovaného mlieka
  • 3 PL rozpustnej kávy
  • 150 ml koňaku

Smotanu zahrejte a rozpustite v nej kávu. Žĺtky s cukrom vymiešajte nad parou. Primiešajte sladené kondenzované mlieko, kávovú smotanu a nakoniec koňak. Všetko dobre premiešajte. Ak sa pri miešaní vytvorila na povrchu pena, nechajte likér približne 1 hodinu odstáť, aby pena opadla, a až potom ho prelejte do fľaše. Servírujte dobre vychladený, dozdobený postrúhanou čokoládou.

Tip: Ťažkú šľahačkovú smotanu môžete v recepte nahradiť obyčajným prevareným mliekom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  3. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  4. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  5. Od Česka až po Jadran
  6. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu?
  7. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci
  8. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie
  9. Deti často nie sú na letnú škôlku alebo tábor vhodne pobalené
  10. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. Riziko úrazov je počas letných prázdnin vyššie
  3. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  4. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  5. Tatravagónka Poprad ponúka stabilnú prácu a kariérny rast
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Svet bude fungovať na dátach a tie sú pre Slovensko priorita
  9. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  1. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 11 408
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 7 134
  3. Vedci skúmali slovenskú magnéziovú minerálku. Výsledok prekvapí. 6 208
  4. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 877
  5. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky 4 928
  6. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 3 943
  7. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 474
  8. Od Česka až po Jadran 3 271
  9. Nový Volkswagen Polo GTI prináša radosť z jazdy s dvojlitrom! 2 561
  10. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 2 494
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Eduard Heger.

Pred parlamentom boli stovky ľudí.


3 h
Milan Lasica počas klaňačky na svojom poslednom koncerte so súborom Bratislava Hot Serenaders 18. júla 2021 v Štúdiu L+S.

Teraz by som bol rád, keby sme o Milanovi Lasicovi spolu mlčali, hovorí.


23. júl
Predseda vlády SR Eduard Heger.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 392-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 534 obetí.


a 3 ďalší 22 h
Publicista Matúš Ritomský.

Môžeme si povedať pravdu alebo emocionálne vydierať.


22. júl