VIANOČNÝ ŠPECIÁL

Pečieme zdravo pre alergikov

Pripravte pre svojich blízkych netradičné maškrty, ktoré určite potešia i tých, pre ktorých je zdravie na prvom mieste a nemôžu si ich dopriať každý deň.

Biskupské plnené koláčiky
bez lepku
Suroviny na 36 kusov

Na cesto:

  • 240 g sójovej múky
  • 120 g zemiakovej múky
  • 120 g ryžovej múky
  • 100 ml cukru
  • 400 g masla
  • 50 ml vody
  • 20 ml citrónovej šťavy

Na plnku:

  • 100 g hrozienok
  • 100 g zmesi sušeného ovocia
  • 1 stredne veľké jablko
  • 30 g lúpaných mandlí
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 75 ml pomarančovej šťavy
  • 40 ml medu
  • 20 ml koňaku
  • 1 vajíčko na potieranie
  • práškový cukor na dozdobenie

Jablko očistite a nakrájajte na malé kocky. Mandle nasekajte. Podľa potreby nasekajte aj väčšie kúsky sušené ovocie. Ovocie, mandle a perníkové korenie zmiešajte v hrnci a zalejte pomarančovou šťavou, medom, koňakom a dajte variť na sporák. Poriadne premiešajte, odstavte a nechajte vychladnúť. Zmiešajte vo väčšej miske všetky druhy múky s cukrom, pridajte nakrájané alebo nastrúhané maslo. Hmota musí začať tvoriť hrudky, pomôcť si môžete príborovým nožíkom a jemne hmotu spracovávať na posýpku. Nakoniec prilievajte citrónovú šťavu a vodu. Cesto prikryte a odložte na 30 minút do chladničky. Rozdeľte ho na dve časti. Prvú polovicu vyvaľkajte na plát hrubý približne 3 mm. Ak sa vám hmota lepí, podsypávajte ju sójovou múkou. Z plátu vykrojte 36 kruhov, ktorými postupne naplňte formu na mafiny, alebo nimi vysteľte formičky na košíčky. Každý košíček naplňte lyžicou plnky. Z druhej polovice cesta vykrojte 36 menších hviezdičiek, ktorými prikryte vrchy koláčikov. Cípy hviezd popritláčajte o okraje koláčikov. Potrite rozšľahaným vajíčkom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečte približne 20 minút alebo do zlatohneda. Hotové nechajte vychladnúť. Pred servírovaním pocukrujte. Skladujte v uzatvárateľnej nádobe.

Článok pokračuje pod video reklamou

Voňavý ovocný koláč
bez vajíčok
Suroviny na 15 cm tortovú formu

  • 80 g datlí
  • 100 g hrozienok
  • 50 g kandizovaných čerešní
  • 20 g kandizovanej citrusovej kôry
  • 30 g ríbezlí
  • 250 ml čierneho čaju
  • 275 g hladkej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 1/2 ČL jedlej sódy
  • 150 g masla
  • 150 g nerafinovaného cukru
  • 250 ml mlieka
  • 45 ml melasy
  • 100-150 ml koňaku

Datle a kandizované čerešne vykôstkujte a pokrájajte na menšie kúsky. Sušené ovocie zamiešajte v miske, zalejte ho vychladnutým čiernym čajom a nechajte pôsobiť približne 15 minút. Suché prísady zmiešajte, pridajte do nich nakrájané alebo nastrúhané maslo a začnite spracúvať rukami na mrveničku. Nakoniec primiešajte cukor a scedené ovocie. Mlieko zmiešajte s melasou, pridajte ríbezle a opatrne zapracujte do cesta. Zmes vylejte do vymastenej a vysypanej formy a vložte do rúry predhriatej na 170 stupňov. Po hodine pečenia prikryte alobalom a pečte ďalších 30 minút. Koláč je hotový, ak na zapichnutom špáradle nezostanú stopy cesta. Po vybratí z rúry ešte za horúca polejte koňakom. Odformujte, až keď koláč úplne vychladne.

Tip: Tento koláč si môžete pripraviť i niekoľko týždňov pred servírovaním. Aby ste ho udržali stále čerstvý a mokrý, raz týždenne ho zalejte trochou koňaku. Skladujte prikryté pergamenovým papierom.


Malý vianočný nákyp
bez cukru
Suroviny na 10 kusov

  • 125 g datlí
  • 100 ml pomarančovej šťavy
  • 60 g sušených marhúľ
  • 100 g hrozienok
  • 75 g strúhanky z bieleho pečiva
  • 75 g celozrnnej múky
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 1 jablko
  • 1 mrkva
  • 1 vajíčko
  • 50 - 100 ml odtučneného mlieka

Datle vykôstkujte a pokrájajte na menšie kocky. Zalejte ich pomarančovým džúsom a na malom plameni zahrejte. Nechajte prevrieť a odložte bokom vychladnúť. Jablko a mrkvu očistite a nastrúhajte, sušené marhule premyte v horúcej vode a nakrájajte nadrobno. Všetky prísady spolu pomiešajte, naplňte do misky, povrch uhlaďte lyžicou a prikryte potravinárskou fóliou. Nechajte niekoľko hodín v chladničke, aby sa chute prepojili. Malé keramické misky vymažte maslom a naplňte zmesou. Na každú nádobku vystrihnite z pergamenového papiera štvorec alebo kruh, ktorý prečnieva cez okraje. Tie uviažte zvonka naokolo špagátikom. Mištičky vložte do hrnca s vriacou vodou, tak aby boli do trištvrte zaliate. Nákyp varte vo vodnom kúpeli približne dve hodiny. Po vybratí z mištičiek odstráňte pergamenový papier, nechajte vychladnúť a až potom ich vyklopte z misiek. Servírujte s vanilkovou omáčkou s umelým sladidlom.

Tip: Vyklopené nákypy môžete skladovať v uzatvárateľnej nádobe v chlade i niekoľko týždňov. Pri varení nezabudnite kontrolovať odparujúcu sa hladinu vody.


Ovocno-krémový pohár
bez mlieka
Suroviny na 8 - 10 porcií

  • 1 balenie dlhých cukrárenských piškót
  • 50 ml višňového alebo jahodového džúsu
  • 1 balíček cukrárenského želé
  • jahody
  • 100 g mandľových lupienkov
  • 250 ml sójovej alebo ryžovej šľahačky

Na pudingový krém:

  • 6 žĺtkov
  • 100 g cukru
  • 500 ml sójového mlieka
  • 5 ml vanilkovej esencie

Cukrárenské želé pripravte podľa návodu na obale a nechajte stuhnúť. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do penista. Mlieko priveďte do varu a horúce ho pomaly za stáleho miešania prilievajte do vyšľahaných žĺtkov. Krém dajte zahrievať na sporák a za občasného miešania ho uvarte do zhustnutia. Nakoniec pridajte vanilkovú esenciu a nechajte vychladnúť. Do servírovacích pohárov alebo misiek naukladajte piškóty a pokvapkajte ich ovocným džúsom. Želé rozkrájajte na kocky a striedavo naplňte poháre krémom a kúskami želé. Nakoniec dozdobte jahodami, mandľovými lupienkami a šľahačkou.

Tip: Cukrárenské želé bude mať lahodnejšiu chuť, ak ho namiesto z vody pripravíte z ovocného džúsu. Po uvarení ho môžete naliať do vymastenej formy na ľad, ušetríte si tak krájanie na úhľadné kocky.


Jemné maslové sušienky
bez lepku
Suroviny na 30 kusov

  • 500 g masla
  • 350 g práškového cukru
  • 260 g bezlepkovej múky
  • 50 g kukuričnej múky
  • práškový cukor na posypanie

Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom do hladka. Obidva druhy múky zmiešajte dohromady a postupne zapracujte. Cesto sformujte do valčeka, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na 15 minút do chladničky. Po vybratí z chladničky ho zľahka premieste a vyvaľkajte na plát, ktorý položte na suchý plech. Cesto rovnomerne každé dva centimetre popichajte vidličkou a vložte do predhriatej rúry. Pečte pri 160 stupňoch približne 30 minút. Potom teplotu znížte na 140 stupňov a dopečte ešte približne 40 minút alebo kým nie je povrch zlatohnedý. Po vybratí z rúry nechajte chvíľku vychladnúť a nakrájajte na štvorce alebo paličky. Sušienky poprášte práškovým cukrom, vyberte z plechu a nechajte na mriežke vychladnúť, aby sa zospodu nezarosili.

Tip: Plech nie je potrebné vymazať, keďže cesto je mastné. Môžete ho však rozvaľkať i na papieri na pečenie, s ktorým ho ľahšie prenesiete na plech.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
  1. Jadrové vŕtanie je zárukou rýchlosti, presnosti a bezprašnosti
  2. Tepelné hospodárstvo Moldava plánuje preinvestovať 600 tisíc eur
  3. Do you need to unwind after a stressful week at work?
  4. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  5. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  6. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  7. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  8. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  9. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  10. Kreditná karta – áno alebo nie
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 14 109
  2. Kreditná karta – áno alebo nie 8 051
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 7 991
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 580
  5. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 726
  6. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 5 708
  7. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 5 142
  8. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 5 109
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 4 460
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 875

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Ivan Mikloš

Rusko a my - naozaj sme nepoučiteľní?

Čo by sme mali vedieť o Putinovom režime.

Neprehliadnite tiež

Štrnásť rád, ako vyzerať dobre na fotkách

Každý môže vyzerať fotogenickejšie.

Šetrenie peňazí sa dá naučiť, veda radí ako na to

Štyri tipy ako začať so sporením.

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.