SME
Streda, 4. august, 2021 | Meniny má Dominik, DominikaKrížovkyKrížovky
VIANOČNÝ ŠPECIÁL

Pečieme zdravo pre alergikov

Pripravte pre svojich blízkych netradičné maškrty, ktoré určite potešia i tých, pre ktorých je zdravie na prvom mieste a nemôžu si ich dopriať každý deň.

Biskupské plnené koláčiky
bez lepku
Suroviny na 36 kusov

Na cesto:

  • 240 g sójovej múky
  • 120 g zemiakovej múky
  • 120 g ryžovej múky
  • 100 ml cukru
  • 400 g masla
  • 50 ml vody
  • 20 ml citrónovej šťavy

Na plnku:

  • 100 g hrozienok
  • 100 g zmesi sušeného ovocia
  • 1 stredne veľké jablko
  • 30 g lúpaných mandlí
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 75 ml pomarančovej šťavy
  • 40 ml medu
  • 20 ml koňaku
  • 1 vajíčko na potieranie
  • práškový cukor na dozdobenie

Jablko očistite a nakrájajte na malé kocky. Mandle nasekajte. Podľa potreby nasekajte aj väčšie kúsky sušené ovocie. Ovocie, mandle a perníkové korenie zmiešajte v hrnci a zalejte pomarančovou šťavou, medom, koňakom a dajte variť na sporák. Poriadne premiešajte, odstavte a nechajte vychladnúť. Zmiešajte vo väčšej miske všetky druhy múky s cukrom, pridajte nakrájané alebo nastrúhané maslo. Hmota musí začať tvoriť hrudky, pomôcť si môžete príborovým nožíkom a jemne hmotu spracovávať na posýpku. Nakoniec prilievajte citrónovú šťavu a vodu. Cesto prikryte a odložte na 30 minút do chladničky. Rozdeľte ho na dve časti. Prvú polovicu vyvaľkajte na plát hrubý približne 3 mm. Ak sa vám hmota lepí, podsypávajte ju sójovou múkou. Z plátu vykrojte 36 kruhov, ktorými postupne naplňte formu na mafiny, alebo nimi vysteľte formičky na košíčky. Každý košíček naplňte lyžicou plnky. Z druhej polovice cesta vykrojte 36 menších hviezdičiek, ktorými prikryte vrchy koláčikov. Cípy hviezd popritláčajte o okraje koláčikov. Potrite rozšľahaným vajíčkom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečte približne 20 minút alebo do zlatohneda. Hotové nechajte vychladnúť. Pred servírovaním pocukrujte. Skladujte v uzatvárateľnej nádobe.

Skryť Vypnúť reklamu

Voňavý ovocný koláč
bez vajíčok
Suroviny na 15 cm tortovú formu

  • 80 g datlí
  • 100 g hrozienok
  • 50 g kandizovaných čerešní
  • 20 g kandizovanej citrusovej kôry
  • 30 g ríbezlí
  • 250 ml čierneho čaju
  • 275 g hladkej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 1/2 ČL jedlej sódy
  • 150 g masla
  • 150 g nerafinovaného cukru
  • 250 ml mlieka
  • 45 ml melasy
  • 100-150 ml koňaku

Datle a kandizované čerešne vykôstkujte a pokrájajte na menšie kúsky. Sušené ovocie zamiešajte v miske, zalejte ho vychladnutým čiernym čajom a nechajte pôsobiť približne 15 minút. Suché prísady zmiešajte, pridajte do nich nakrájané alebo nastrúhané maslo a začnite spracúvať rukami na mrveničku. Nakoniec primiešajte cukor a scedené ovocie. Mlieko zmiešajte s melasou, pridajte ríbezle a opatrne zapracujte do cesta. Zmes vylejte do vymastenej a vysypanej formy a vložte do rúry predhriatej na 170 stupňov. Po hodine pečenia prikryte alobalom a pečte ďalších 30 minút. Koláč je hotový, ak na zapichnutom špáradle nezostanú stopy cesta. Po vybratí z rúry ešte za horúca polejte koňakom. Odformujte, až keď koláč úplne vychladne.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Tento koláč si môžete pripraviť i niekoľko týždňov pred servírovaním. Aby ste ho udržali stále čerstvý a mokrý, raz týždenne ho zalejte trochou koňaku. Skladujte prikryté pergamenovým papierom.


Malý vianočný nákyp
bez cukru
Suroviny na 10 kusov

  • 125 g datlí
  • 100 ml pomarančovej šťavy
  • 60 g sušených marhúľ
  • 100 g hrozienok
  • 75 g strúhanky z bieleho pečiva
  • 75 g celozrnnej múky
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 1 jablko
  • 1 mrkva
  • 1 vajíčko
  • 50 - 100 ml odtučneného mlieka

Datle vykôstkujte a pokrájajte na menšie kocky. Zalejte ich pomarančovým džúsom a na malom plameni zahrejte. Nechajte prevrieť a odložte bokom vychladnúť. Jablko a mrkvu očistite a nastrúhajte, sušené marhule premyte v horúcej vode a nakrájajte nadrobno. Všetky prísady spolu pomiešajte, naplňte do misky, povrch uhlaďte lyžicou a prikryte potravinárskou fóliou. Nechajte niekoľko hodín v chladničke, aby sa chute prepojili. Malé keramické misky vymažte maslom a naplňte zmesou. Na každú nádobku vystrihnite z pergamenového papiera štvorec alebo kruh, ktorý prečnieva cez okraje. Tie uviažte zvonka naokolo špagátikom. Mištičky vložte do hrnca s vriacou vodou, tak aby boli do trištvrte zaliate. Nákyp varte vo vodnom kúpeli približne dve hodiny. Po vybratí z mištičiek odstráňte pergamenový papier, nechajte vychladnúť a až potom ich vyklopte z misiek. Servírujte s vanilkovou omáčkou s umelým sladidlom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Vyklopené nákypy môžete skladovať v uzatvárateľnej nádobe v chlade i niekoľko týždňov. Pri varení nezabudnite kontrolovať odparujúcu sa hladinu vody.


Ovocno-krémový pohár
bez mlieka
Suroviny na 8 - 10 porcií

  • 1 balenie dlhých cukrárenských piškót
  • 50 ml višňového alebo jahodového džúsu
  • 1 balíček cukrárenského želé
  • jahody
  • 100 g mandľových lupienkov
  • 250 ml sójovej alebo ryžovej šľahačky

Na pudingový krém:

  • 6 žĺtkov
  • 100 g cukru
  • 500 ml sójového mlieka
  • 5 ml vanilkovej esencie

Cukrárenské želé pripravte podľa návodu na obale a nechajte stuhnúť. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do penista. Mlieko priveďte do varu a horúce ho pomaly za stáleho miešania prilievajte do vyšľahaných žĺtkov. Krém dajte zahrievať na sporák a za občasného miešania ho uvarte do zhustnutia. Nakoniec pridajte vanilkovú esenciu a nechajte vychladnúť. Do servírovacích pohárov alebo misiek naukladajte piškóty a pokvapkajte ich ovocným džúsom. Želé rozkrájajte na kocky a striedavo naplňte poháre krémom a kúskami želé. Nakoniec dozdobte jahodami, mandľovými lupienkami a šľahačkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Cukrárenské želé bude mať lahodnejšiu chuť, ak ho namiesto z vody pripravíte z ovocného džúsu. Po uvarení ho môžete naliať do vymastenej formy na ľad, ušetríte si tak krájanie na úhľadné kocky.


Jemné maslové sušienky
bez lepku
Suroviny na 30 kusov

  • 500 g masla
  • 350 g práškového cukru
  • 260 g bezlepkovej múky
  • 50 g kukuričnej múky
  • práškový cukor na posypanie

Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom do hladka. Obidva druhy múky zmiešajte dohromady a postupne zapracujte. Cesto sformujte do valčeka, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na 15 minút do chladničky. Po vybratí z chladničky ho zľahka premieste a vyvaľkajte na plát, ktorý položte na suchý plech. Cesto rovnomerne každé dva centimetre popichajte vidličkou a vložte do predhriatej rúry. Pečte pri 160 stupňoch približne 30 minút. Potom teplotu znížte na 140 stupňov a dopečte ešte približne 40 minút alebo kým nie je povrch zlatohnedý. Po vybratí z rúry nechajte chvíľku vychladnúť a nakrájajte na štvorce alebo paličky. Sušienky poprášte práškovým cukrom, vyberte z plechu a nechajte na mriežke vychladnúť, aby sa zospodu nezarosili.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Plech nie je potrebné vymazať, keďže cesto je mastné. Môžete ho však rozvaľkať i na papieri na pečenie, s ktorým ho ľahšie prenesiete na plech.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  2. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  3. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  7. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  8. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  2. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  5. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  6. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  9. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  10. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 773
  2. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise 5 220
  3. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 4 814
  4. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 4 454
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 921
  6. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 593
  7. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci 3 538
  8. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 319
  9. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 2 876
  10. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca 2 500
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zablokovaný autobus počas protestu.

Presmerujú 11 liniek mestskej dopravy.


3 h
Peter Tkačenko

Ficovi a Pellegrinimu sa bude ťažko zaspávať.


1 h
Výtvarník Peter Kalmus.

Zaútočili na neho pri odhaľovaní busty Dubčekovi.


a 2 ďalší 3 h

Neprehliadnite tiež

Psychologička Kataríny Nagy Pázmány

Katarína Nagy Pázmány rozpráva o tom, ako žiť v neistom svete.


5 h
Čokoládová Šarlota

Dá sa to aj bez pečenia


a 1 ďalší 3. aug