VIANOČNÝ ŠPECIÁL

Pečieme zdravo pre alergikov

Pripravte pre svojich blízkych netradičné maškrty, ktoré určite potešia i tých, pre ktorých je zdravie na prvom mieste a nemôžu si ich dopriať každý deň.

Biskupské plnené koláčiky
bez lepku
Suroviny na 36 kusov

Na cesto:

  • 240 g sójovej múky
  • 120 g zemiakovej múky
  • 120 g ryžovej múky
  • 100 ml cukru
  • 400 g masla
  • 50 ml vody
  • 20 ml citrónovej šťavy

Na plnku:

  • 100 g hrozienok
  • 100 g zmesi sušeného ovocia
  • 1 stredne veľké jablko
  • 30 g lúpaných mandlí
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 75 ml pomarančovej šťavy
  • 40 ml medu
  • 20 ml koňaku
  • 1 vajíčko na potieranie
  • práškový cukor na dozdobenie

Jablko očistite a nakrájajte na malé kocky. Mandle nasekajte. Podľa potreby nasekajte aj väčšie kúsky sušené ovocie. Ovocie, mandle a perníkové korenie zmiešajte v hrnci a zalejte pomarančovou šťavou, medom, koňakom a dajte variť na sporák. Poriadne premiešajte, odstavte a nechajte vychladnúť. Zmiešajte vo väčšej miske všetky druhy múky s cukrom, pridajte nakrájané alebo nastrúhané maslo. Hmota musí začať tvoriť hrudky, pomôcť si môžete príborovým nožíkom a jemne hmotu spracovávať na posýpku. Nakoniec prilievajte citrónovú šťavu a vodu. Cesto prikryte a odložte na 30 minút do chladničky. Rozdeľte ho na dve časti. Prvú polovicu vyvaľkajte na plát hrubý približne 3 mm. Ak sa vám hmota lepí, podsypávajte ju sójovou múkou. Z plátu vykrojte 36 kruhov, ktorými postupne naplňte formu na mafiny, alebo nimi vysteľte formičky na košíčky. Každý košíček naplňte lyžicou plnky. Z druhej polovice cesta vykrojte 36 menších hviezdičiek, ktorými prikryte vrchy koláčikov. Cípy hviezd popritláčajte o okraje koláčikov. Potrite rozšľahaným vajíčkom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečte približne 20 minút alebo do zlatohneda. Hotové nechajte vychladnúť. Pred servírovaním pocukrujte. Skladujte v uzatvárateľnej nádobe.


Voňavý ovocný koláč
bez vajíčok
Suroviny na 15 cm tortovú formu

  • 80 g datlí
  • 100 g hrozienok
  • 50 g kandizovaných čerešní
  • 20 g kandizovanej citrusovej kôry
  • 30 g ríbezlí
  • 250 ml čierneho čaju
  • 275 g hladkej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 1/2 ČL jedlej sódy
  • 150 g masla
  • 150 g nerafinovaného cukru
  • 250 ml mlieka
  • 45 ml melasy
  • 100-150 ml koňaku

Datle a kandizované čerešne vykôstkujte a pokrájajte na menšie kúsky. Sušené ovocie zamiešajte v miske, zalejte ho vychladnutým čiernym čajom a nechajte pôsobiť približne 15 minút. Suché prísady zmiešajte, pridajte do nich nakrájané alebo nastrúhané maslo a začnite spracúvať rukami na mrveničku. Nakoniec primiešajte cukor a scedené ovocie. Mlieko zmiešajte s melasou, pridajte ríbezle a opatrne zapracujte do cesta. Zmes vylejte do vymastenej a vysypanej formy a vložte do rúry predhriatej na 170 stupňov. Po hodine pečenia prikryte alobalom a pečte ďalších 30 minút. Koláč je hotový, ak na zapichnutom špáradle nezostanú stopy cesta. Po vybratí z rúry ešte za horúca polejte koňakom. Odformujte, až keď koláč úplne vychladne.

Tip: Tento koláč si môžete pripraviť i niekoľko týždňov pred servírovaním. Aby ste ho udržali stále čerstvý a mokrý, raz týždenne ho zalejte trochou koňaku. Skladujte prikryté pergamenovým papierom.


Malý vianočný nákyp
bez cukru
Suroviny na 10 kusov

  • 125 g datlí
  • 100 ml pomarančovej šťavy
  • 60 g sušených marhúľ
  • 100 g hrozienok
  • 75 g strúhanky z bieleho pečiva
  • 75 g celozrnnej múky
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 1 jablko
  • 1 mrkva
  • 1 vajíčko
  • 50 - 100 ml odtučneného mlieka

Datle vykôstkujte a pokrájajte na menšie kocky. Zalejte ich pomarančovým džúsom a na malom plameni zahrejte. Nechajte prevrieť a odložte bokom vychladnúť. Jablko a mrkvu očistite a nastrúhajte, sušené marhule premyte v horúcej vode a nakrájajte nadrobno. Všetky prísady spolu pomiešajte, naplňte do misky, povrch uhlaďte lyžicou a prikryte potravinárskou fóliou. Nechajte niekoľko hodín v chladničke, aby sa chute prepojili. Malé keramické misky vymažte maslom a naplňte zmesou. Na každú nádobku vystrihnite z pergamenového papiera štvorec alebo kruh, ktorý prečnieva cez okraje. Tie uviažte zvonka naokolo špagátikom. Mištičky vložte do hrnca s vriacou vodou, tak aby boli do trištvrte zaliate. Nákyp varte vo vodnom kúpeli približne dve hodiny. Po vybratí z mištičiek odstráňte pergamenový papier, nechajte vychladnúť a až potom ich vyklopte z misiek. Servírujte s vanilkovou omáčkou s umelým sladidlom.

Tip: Vyklopené nákypy môžete skladovať v uzatvárateľnej nádobe v chlade i niekoľko týždňov. Pri varení nezabudnite kontrolovať odparujúcu sa hladinu vody.


Ovocno-krémový pohár
bez mlieka
Suroviny na 8 - 10 porcií

  • 1 balenie dlhých cukrárenských piškót
  • 50 ml višňového alebo jahodového džúsu
  • 1 balíček cukrárenského želé
  • jahody
  • 100 g mandľových lupienkov
  • 250 ml sójovej alebo ryžovej šľahačky

Na pudingový krém:

  • 6 žĺtkov
  • 100 g cukru
  • 500 ml sójového mlieka
  • 5 ml vanilkovej esencie

Cukrárenské želé pripravte podľa návodu na obale a nechajte stuhnúť. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do penista. Mlieko priveďte do varu a horúce ho pomaly za stáleho miešania prilievajte do vyšľahaných žĺtkov. Krém dajte zahrievať na sporák a za občasného miešania ho uvarte do zhustnutia. Nakoniec pridajte vanilkovú esenciu a nechajte vychladnúť. Do servírovacích pohárov alebo misiek naukladajte piškóty a pokvapkajte ich ovocným džúsom. Želé rozkrájajte na kocky a striedavo naplňte poháre krémom a kúskami želé. Nakoniec dozdobte jahodami, mandľovými lupienkami a šľahačkou.

Tip: Cukrárenské želé bude mať lahodnejšiu chuť, ak ho namiesto z vody pripravíte z ovocného džúsu. Po uvarení ho môžete naliať do vymastenej formy na ľad, ušetríte si tak krájanie na úhľadné kocky.


Jemné maslové sušienky
bez lepku
Suroviny na 30 kusov

  • 500 g masla
  • 350 g práškového cukru
  • 260 g bezlepkovej múky
  • 50 g kukuričnej múky
  • práškový cukor na posypanie

Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom do hladka. Obidva druhy múky zmiešajte dohromady a postupne zapracujte. Cesto sformujte do valčeka, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na 15 minút do chladničky. Po vybratí z chladničky ho zľahka premieste a vyvaľkajte na plát, ktorý položte na suchý plech. Cesto rovnomerne každé dva centimetre popichajte vidličkou a vložte do predhriatej rúry. Pečte pri 160 stupňoch približne 30 minút. Potom teplotu znížte na 140 stupňov a dopečte ešte približne 40 minút alebo kým nie je povrch zlatohnedý. Po vybratí z rúry nechajte chvíľku vychladnúť a nakrájajte na štvorce alebo paličky. Sušienky poprášte práškovým cukrom, vyberte z plechu a nechajte na mriežke vychladnúť, aby sa zospodu nezarosili.

Tip: Plech nie je potrebné vymazať, keďže cesto je mastné. Môžete ho však rozvaľkať i na papieri na pečenie, s ktorým ho ľahšie prenesiete na plech.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  4. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  5. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  6. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  7. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  2. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  3. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  4. Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!
  5. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  6. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  7. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 8 074
  2. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 5 792
  3. Moskva alebo Petrohrad? 4 622
  4. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 3 293
  5. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 2 856
  6. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 2 703
  7. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 2 307
  8. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 140
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 553
  10. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 1 445

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Ak sa bude chcieť pacient objednať, vyšetrenie nech si zaplatí sám

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker chce zmeniť spôsob objednávania pacientov.

SVET

Mariňák: Ak ponorku nájdu, námorníkov aj tak nezachránia

Stratenú argentínsku ponorku by mohol nájsť sonar, hovorí Ross Hall.

ŠPORT

Prerušenie ligy? Neexistuje na to dôvod, tvrdí Lintner

Kluby si môžu vyskúšať, aké je to hrať bez kľúčových hráčov, hovorí šéf ligy.

Neprehliadnite tiež

Playboy sa púšťa do neprebádaných vôd, nafotil kampaň s plus size modelkou

Fotky patria k decentnejším kampaniam modelky Molly Constable.

Vraždili a znásilňovali, no ženy ich milujú a obdivujú. Prečo?

Za ich správaním nie je len sexuálna porucha, psychológia má viaceré vysvetlenia.

Účinné tipy, ako sa správne nalíčiť pod okuliare

Pre správny výsledok berte do úvahy sklá aj farbu rámu.

Florbalová kapitánka Lucia Košturiaková: Florbal nie je ženský ani mužský šport

V decembri bude viesť slovenský tím na majstrovstvá sveta vo florbale v Bratislave.