Ako si poradiť so živou rybou

Najčerstvejšia ryba je tá, ktorá pred vašimi očami vypustí dušu. Ak si chcete na sviatky dopriať chutné sústo kvalitnej rybaciny, vyberte sa na najbližšie sádky.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Najčerstvejšia ryba je tá, ktorá pred vašimi očami vypustí dušu. Ak si chcete na sviatky dopriať chutné sústo kvalitnej rybaciny, vyberte sa na najbližšie sádky a pokochajte sa tým, čo sa rybárom podarilo odchovať. Určite neodídete s prázdnou kapsou.

Do nádrží v sádkach putujú ryby z jesenného výlovu, ktoré sú určené na konzum a ďalšie spracovanie. Sú živou mäsovou konzervou, ktorá nestráca na kvalite. Ak nemáte chuť na tradičného kapra či amura, určite si vyberiete z ponuky iných druhov. Tolstobik, pstruh, jeseter či zubáč nie sú žiadnou raritou.

1. Zdochlina alebo šampión?

Kvalitná ryba musí mať kondičku a prekypovať životom. Spoznáte ju podľa jasnočervených alebo žiarivoružových žiabier, lesklého tela a očí s neprehliadnuteľnou iskrou. Je aktívna, bojuje o život a keď stratí kontakt s vodou, stáva sa nepokojnou. Nepozerajte sa pri výbere na rybu ako na porciu chutnej delikatesy, ale hľadajte v nej živého tvora pre ďalší chov. Iba tak zamedzíte tomu, aby ste kúpili zdochlinu, za cenu šampióna.

Kým na sádkach nebýva núdza o kvalitu, pri kúpe ryby z kade pred supermarketom by ste mali byť obzvlášť obozretní. V malých nádržiach sa ryby vzájomne doráňajú a nedostatok kyslíka im tiež na kvalite nepridá. Každý druh ryby má svoju ideálnu hmotnosť, keď dosahuje najvyššiu kvalitu. Pri kaprovi je to v rozmedzí od dvoch do 2,5 kilogramu.

2. Radšej do chladničky, ako do vane

Živé ryby vo vani môžu byť pre niekoho sviatočnou atrakciou, pobyt v nehostinnom prostredí však kvalite ich mäsa neprospieva. Čerstvo napustená voda obsahuje dráždivý chlór, vytráca sa z nej kyslík potrebný pre život a v prekúrenej kúpeľni sa veľmi rýchlo zohrieva. Pohotová zásoba ľadu v mrazničke a vypnutý radiátor síce teplotu vody udržia pod kontrolou, okysličovanie však môže byť bez prípravy bariérou. Ak nemáte vo dvore živé jazierko, konajte čo najskôr.

Pobavte deti a vnúčatá živou atrakciou a skráťte pobyt vo vani na minimum. Čerstvo zabitá ryba vydrží v chladničke tri-štyri dni bez ujmy.

3. Na zabitie skúsenosti netreba

Každé mäso treba dokonale vykrviť, aby malo jemnú chuť a jeho spracovanie bolo čo najjednoduchšie. To platí aj pre ryby. Zabaľte ju do suchého uteráka, položte bruchom nadol a uštedrite jej ráznu ranu do hlavy v priestore nad očami. To otupí jej zmysly a omráči ju natoľko, aby ste ju mohli vykrviť. Ostrým nožom prepichnite žiabre, alebo urobte zárez v ich spodnej časti tak, aby ste prerušili cievy vedúce zo srdca. To vypumpuje krv zo žíl a premení živého tvora na kus mŕtveho mäsa.

Pripravte si všetky pomôcky vopred a myslite aj na to, kam nasmerujete prúd valiacej sa krvi. Kuchynský drez, väčšia misa na cesto či hlboký plech na pečenie sú správnou voľbou.

4. Čistenie nie je špinavá práca

Šupinaté ryby čistite škrabkou alebo chrbtom noža smerom od chvosta k hlave. Šupiny nebudú lietať navôkol, ak rybu očistíte v kuchynskom dreze pod vodou. Aby vám ryba v rukách nekĺzala, položte ju na dosku vhodnej veľkosti a pribite jej chvost klincom. Ak máte možnosť vybehnúť za dom, čistenie môžete urobiť aj vo dvore. Zo snehovej periny poupratujete rozlietané šupiny bez väčšej námahy.

Malým ostrým nožíkom očistenú rybu vyvrhnite. Začnite rez pri vylučovacom otvore a jemne postupujte smerom k hlave. Rez musí byť plytký, aby nepoškodil vnútornosti. Len čo rez otvorí brušnú dutinu, pomôžte si pri jej ďalšom otváraní prstami. Čím viac sa nožíkom priblížite k hlave, tým viac treba dávať pozor na to, aby ste nepoškodili žlčník. Jeho obsah by pri vytečení mohol znehodnotiť mäso. Rukou vyberte z brušnej dutiny všetky vnútornosti, prípadné ikry či mlieč si odložte do polievky.

5. Na filety treba dobrý nôž

Filety sú tradičným spôsobom porciovania ryby pre ďalšie spracovanie. Ostrým dlhým nožom odrežte hlavu a chvost, nožnicami odstrihnite prsné plutvy tesne pri koži. Dlhým pozdĺžnym rezom popri chrbtovej plutve kopírujte chrbticu, aby ste uvoľnili vrchnú časť filetu. Rovnaký rez uskutočnite na brušnej strane popri plutve za vylučovacím otvorom. Nadvihnite filetu v chvostovej časti a dlhým rezom ho oddeľte od kostry. Odložte filetu bokom a pustite sa do druhej.

Kostičky možno z filet odstrániť tak, že rubovou stranou noža prejdete po ich povrchu, aby ste napriamili kostičky. Vytiahnite ich pinzetou alebo klieštikmi na ryby. Kožu možno z filet odstrániť tenkým, dlhým nožom. Položte filetu kožou nadol, zarežte pri chvostovej časti a prstami uchopte uvoľnený kúsok kože. Nožom tlačte oproti doske a postupujte rezaním smerom vpred, kým sa koža neoddelí od mäsa.

Na doske pred vami zostanú dve krásne filety čerstvej ryby, ktoré treba uskladniť pred ďalším spracovaním v chladničke.

6. Podkovičky zvládne každý

Ak sa vám zdá byť filetovanie príliš zložitou prácou, ktorú zvládnu iba trénovaní rybári a kuchári, rozhodnúť sa môžete aj pre prípravu ryby v celku, či jej naporciovanie vo forme podkovičiek. Dlhým ostrým nožom odstráňte hlavu, nožnicami odstrihnite plutvy a priečnymi rezmi oddeľujte jednotlivé podkovičky. Ich hrúbku prispôsobte veľkosti ryby a ďalšiemu spracovaniu. Pre marinovanie a varenie v pare voľte tenšie, hrubšie sú vhodné na vyprážanie a pečenie.

Čím bližšie je podkovička k chvostu, tým viac menších kostičiek sa v nej nachádza. Preto sa pri porciovaní neriaďte iba apetítom vašich stolovníkov ale aj ich schopnosťami poradiť si s kostičkami v každom súste.

7. Nech nič nevyjde nazmar

Hlavu, kožu a torzo kostry po príprave filet použite na prípravu silného rybieho vývaru. Ponorte ich do studenej vody s koreňovou zeleninou a varte na malom plameni dovtedy, kým zo seba nevydajú aj tú poslednú kvapku chuti. Či ho po scedení využijete na prípravu rybej polievky s kúskami mäsa, ikier a mlieča, rybieho rôsolu, alebo na ochutenie rybích pokrmov pri zapekaní a gratinovaní, je iba na vás.

Chuť čerstvej ryby vynikne najviac, ak pri príprave použijete minimum surovín. Nesnažte sa máčať kúsky ryby v mlieku a prekryť ich chuť mliečnym cukrom a bielkovinami. Obaľte rybu v múke a pečte na masle do zlatista, obaľte ju v trojobale a vyprážajte, siahnite po paráku či uvarte v zeleninovom vývare s octom a cukrom. Nezabudnite ani na gril.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Real-time technológie: nový byt z papiera uvidíte na vlastné oči
  2. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  10. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  1. Stretnutie po rokoch alebo predaj z papiera
  2. Trend zánovných luxusov dorazil i na Slovensko
  3. Real-time technológie: nový byt z papiera uvidíte na vlastné oči
  4. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  5. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  6. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  7. Hitparáda štiav
  8. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  9. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  10. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 11 514
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 7 375
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 6 288
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 601
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 4 600
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 4 368
  7. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 3 588
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 2 479
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 1 919
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 1 816

Téma: Kulinária a recepty


Článok je zaradený aj do ďalších tém Víkend

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zomrel bývalý šéf BMG Invest Vladimír Fruni

Vladimírovi Frunimu operovali vo Veľkej Británii žlčník, zomrel doma po návrate z nemocnice.

EKONOMIKA

Môžu vám zvýšiť cenu uprostred viazanosti, ako to urobilo UPC?

Aj keď človek podpíše viazanosť, nemá istotu, že ju aj dokončí.

KOMENTÁRE

Skutok sa stal. Únos sa vracia sa do kín aj do parlamentu

Mantru „skutok sa nestal“ verejnosť často vníma presne naopak.

SVET

Američania sú blízko k ozajstnému Iron Manovi. Testy začnú o rok

Oblek TALOS dokáže vojakov ochrániť pred strelami.

Neprehliadnite tiež

Rihanna sa stala humanitárnou osobnosťou roka

Barbadoská speváčka získala ocenenie Harvardskej univerzity za svoju humanitárnu činnosť.

Inteligencia v hlavnej úlohe: Sapiosexuálov nezaujíma výzor, ale IQ

Ľudia s novo pomenovanou sexuálnou orientáciou zhmotňujú azda najväčšie klišé romantických vzťahov.

Voňavý boršč

Ponúkame recept na národné jedlo Rusov, Ukrajincov či Bielorusov. Základom je vždy červená repa.

Známe osobnosti, ktoré neveria v monogamiu

V Hollywoode existuje medzi pármi množstvo dohôd, v niektorých prípadoch pred zaviazaním sa jeden druhému, volia skôr otvorený vzťah.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop