Ako si poradiť so živou rybou

Najčerstvejšia ryba je tá, ktorá pred vašimi očami vypustí dušu. Ak si chcete na sviatky dopriať chutné sústo kvalitnej rybaciny, vyberte sa na najbližšie sádky.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Najčerstvejšia ryba je tá, ktorá pred vašimi očami vypustí dušu. Ak si chcete na sviatky dopriať chutné sústo kvalitnej rybaciny, vyberte sa na najbližšie sádky a pokochajte sa tým, čo sa rybárom podarilo odchovať. Určite neodídete s prázdnou kapsou.

Do nádrží v sádkach putujú ryby z jesenného výlovu, ktoré sú určené na konzum a ďalšie spracovanie. Sú živou mäsovou konzervou, ktorá nestráca na kvalite. Ak nemáte chuť na tradičného kapra či amura, určite si vyberiete z ponuky iných druhov. Tolstobik, pstruh, jeseter či zubáč nie sú žiadnou raritou.

1. Zdochlina alebo šampión?

Kvalitná ryba musí mať kondičku a prekypovať životom. Spoznáte ju podľa jasnočervených alebo žiarivoružových žiabier, lesklého tela a očí s neprehliadnuteľnou iskrou. Je aktívna, bojuje o život a keď stratí kontakt s vodou, stáva sa nepokojnou. Nepozerajte sa pri výbere na rybu ako na porciu chutnej delikatesy, ale hľadajte v nej živého tvora pre ďalší chov. Iba tak zamedzíte tomu, aby ste kúpili zdochlinu, za cenu šampióna.

Kým na sádkach nebýva núdza o kvalitu, pri kúpe ryby z kade pred supermarketom by ste mali byť obzvlášť obozretní. V malých nádržiach sa ryby vzájomne doráňajú a nedostatok kyslíka im tiež na kvalite nepridá. Každý druh ryby má svoju ideálnu hmotnosť, keď dosahuje najvyššiu kvalitu. Pri kaprovi je to v rozmedzí od dvoch do 2,5 kilogramu.

2. Radšej do chladničky, ako do vane

Živé ryby vo vani môžu byť pre niekoho sviatočnou atrakciou, pobyt v nehostinnom prostredí však kvalite ich mäsa neprospieva. Čerstvo napustená voda obsahuje dráždivý chlór, vytráca sa z nej kyslík potrebný pre život a v prekúrenej kúpeľni sa veľmi rýchlo zohrieva. Pohotová zásoba ľadu v mrazničke a vypnutý radiátor síce teplotu vody udržia pod kontrolou, okysličovanie však môže byť bez prípravy bariérou. Ak nemáte vo dvore živé jazierko, konajte čo najskôr.

Pobavte deti a vnúčatá živou atrakciou a skráťte pobyt vo vani na minimum. Čerstvo zabitá ryba vydrží v chladničke tri-štyri dni bez ujmy.

3. Na zabitie skúsenosti netreba

Každé mäso treba dokonale vykrviť, aby malo jemnú chuť a jeho spracovanie bolo čo najjednoduchšie. To platí aj pre ryby. Zabaľte ju do suchého uteráka, položte bruchom nadol a uštedrite jej ráznu ranu do hlavy v priestore nad očami. To otupí jej zmysly a omráči ju natoľko, aby ste ju mohli vykrviť. Ostrým nožom prepichnite žiabre, alebo urobte zárez v ich spodnej časti tak, aby ste prerušili cievy vedúce zo srdca. To vypumpuje krv zo žíl a premení živého tvora na kus mŕtveho mäsa.

Pripravte si všetky pomôcky vopred a myslite aj na to, kam nasmerujete prúd valiacej sa krvi. Kuchynský drez, väčšia misa na cesto či hlboký plech na pečenie sú správnou voľbou.

4. Čistenie nie je špinavá práca

Šupinaté ryby čistite škrabkou alebo chrbtom noža smerom od chvosta k hlave. Šupiny nebudú lietať navôkol, ak rybu očistíte v kuchynskom dreze pod vodou. Aby vám ryba v rukách nekĺzala, položte ju na dosku vhodnej veľkosti a pribite jej chvost klincom. Ak máte možnosť vybehnúť za dom, čistenie môžete urobiť aj vo dvore. Zo snehovej periny poupratujete rozlietané šupiny bez väčšej námahy.

Malým ostrým nožíkom očistenú rybu vyvrhnite. Začnite rez pri vylučovacom otvore a jemne postupujte smerom k hlave. Rez musí byť plytký, aby nepoškodil vnútornosti. Len čo rez otvorí brušnú dutinu, pomôžte si pri jej ďalšom otváraní prstami. Čím viac sa nožíkom priblížite k hlave, tým viac treba dávať pozor na to, aby ste nepoškodili žlčník. Jeho obsah by pri vytečení mohol znehodnotiť mäso. Rukou vyberte z brušnej dutiny všetky vnútornosti, prípadné ikry či mlieč si odložte do polievky.

5. Na filety treba dobrý nôž

Filety sú tradičným spôsobom porciovania ryby pre ďalšie spracovanie. Ostrým dlhým nožom odrežte hlavu a chvost, nožnicami odstrihnite prsné plutvy tesne pri koži. Dlhým pozdĺžnym rezom popri chrbtovej plutve kopírujte chrbticu, aby ste uvoľnili vrchnú časť filetu. Rovnaký rez uskutočnite na brušnej strane popri plutve za vylučovacím otvorom. Nadvihnite filetu v chvostovej časti a dlhým rezom ho oddeľte od kostry. Odložte filetu bokom a pustite sa do druhej.

Kostičky možno z filet odstrániť tak, že rubovou stranou noža prejdete po ich povrchu, aby ste napriamili kostičky. Vytiahnite ich pinzetou alebo klieštikmi na ryby. Kožu možno z filet odstrániť tenkým, dlhým nožom. Položte filetu kožou nadol, zarežte pri chvostovej časti a prstami uchopte uvoľnený kúsok kože. Nožom tlačte oproti doske a postupujte rezaním smerom vpred, kým sa koža neoddelí od mäsa.

Na doske pred vami zostanú dve krásne filety čerstvej ryby, ktoré treba uskladniť pred ďalším spracovaním v chladničke.

6. Podkovičky zvládne každý

Ak sa vám zdá byť filetovanie príliš zložitou prácou, ktorú zvládnu iba trénovaní rybári a kuchári, rozhodnúť sa môžete aj pre prípravu ryby v celku, či jej naporciovanie vo forme podkovičiek. Dlhým ostrým nožom odstráňte hlavu, nožnicami odstrihnite plutvy a priečnymi rezmi oddeľujte jednotlivé podkovičky. Ich hrúbku prispôsobte veľkosti ryby a ďalšiemu spracovaniu. Pre marinovanie a varenie v pare voľte tenšie, hrubšie sú vhodné na vyprážanie a pečenie.

Čím bližšie je podkovička k chvostu, tým viac menších kostičiek sa v nej nachádza. Preto sa pri porciovaní neriaďte iba apetítom vašich stolovníkov ale aj ich schopnosťami poradiť si s kostičkami v každom súste.

7. Nech nič nevyjde nazmar

Hlavu, kožu a torzo kostry po príprave filet použite na prípravu silného rybieho vývaru. Ponorte ich do studenej vody s koreňovou zeleninou a varte na malom plameni dovtedy, kým zo seba nevydajú aj tú poslednú kvapku chuti. Či ho po scedení využijete na prípravu rybej polievky s kúskami mäsa, ikier a mlieča, rybieho rôsolu, alebo na ochutenie rybích pokrmov pri zapekaní a gratinovaní, je iba na vás.

Chuť čerstvej ryby vynikne najviac, ak pri príprave použijete minimum surovín. Nesnažte sa máčať kúsky ryby v mlieku a prekryť ich chuť mliečnym cukrom a bielkovinami. Obaľte rybu v múke a pečte na masle do zlatista, obaľte ju v trojobale a vyprážajte, siahnite po paráku či uvarte v zeleninovom vývare s octom a cukrom. Nezabudnite ani na gril.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  2. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  7. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  8. Inteligencia vo všetkom
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  1. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  2. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  3. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  6. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  7. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  8. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  9. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  10. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  1. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 8 064
  2. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 308
  3. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 7 137
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 6 946
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 094
  6. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 5 152
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 5 122
  8. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 4 108
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu 3 129
  10. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 061

Téma: Víkend


Článok je zaradený aj do ďalších tém Kulinária a recepty

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Nevstupovať. Iba ak zháňate hašiš (reportáž)

Boli sme sa pozrieť na miesto, ktoré funguje ako európsky veľkosklad pre drogy.

BRATISLAVA

Podnájom v Bratislave stojí približne toľko ako hypotéka

Najlacnejšie podnájmy sú v Dúbravke a Karlovej Vsi.

ŠPORT

Mladý americký cyklista zomrel následkom pádu

Dvadsaťjedenročný pretekár spadol v záverečnej etape Tour of de Gila.

Neprehliadnite tiež

Návod na prežitie v kancelárii: tipy, ako zvládnuť sedavé zamestnanie

Sedieť celý deň v práci môže mať fatálne následky na zdravie.

Nepočujúcemu môže tlmočník zachrániť rodinu, dokonca aj život

Milena Fabšičová (29) je tlmočníčkou posunkového jazyka, ktorý považuje za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.

Nové trendy pre svadobné šaty? Čipka a odhalené ramená

Inšpiráciu pre budúce nevesty priniesol Týždeň svadobnej módy v New Yorku.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop