SME
Piatok, 17. september, 2021 | Meniny má OlympiaKrížovkyKrížovky

Večerať chutne a rýchlo

Chutná a teplá večera po náročnom dni padne vhod každému. Navyše to pre vás nemusí znamenať horu špinavého riadu a kopec času. Ide to aj jednoduchšie...

Špagety Carbonara
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g špagiet
  • 4 vajíčka
  • 150 g neúdenej mäsovej slaniny (pancetta, guanciale)
  • 100 g parmezánu (pecorino)
  • 50 g masla
  • soľ, mleté čierne korenie

Špagety uvarte podľa návodu na obale v slanej vode. Medzitým si pokrájajte slaninu na malé kocky, nastrúhajte parmezán a rozšľahajte vajíčka. Špagety sceďte, ale trochu vody, v ktorej sa varili, si odložte bokom. V hlbokej panvici rozohrejte maslo alebo olivový olej a osmažte na ňom slaninu do chrumkava. Pridajte odkvapkané špagety, poriadne premiešajte, stiahnite horák na najmenší stupeň a prilejte rozšľahané vajíčka. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa vajíčka pomaly na horúcich špagetách uvarili a nevznikli z nich kusy praženice prilepených na dne panvice. Nakoniec primiešajte polovicu nastrúhaného parmezánu, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte, ak sa vám zdá zmes suchá, prilejte odloženú vodu zo špagiet. Servírujte horúce posypané zvyšným syrom, dozdobené lístkom bazalky.

Tip: pasta carbonara má ako väčšina talianskych jedál podľa širokého územia i viacero variácií. Niekde pridávajú k pečúcej sa slanine aj nadrobno pokrájanú cibuľu či cesnak, namiesto slanej škrobovej vody zo špagiet skúste podliať jedlo vínom. Špagety možno nahradiť inou dlhou cestovinou.


Hawaiské zapekané sendviče
Suroviny na 4 porcie

  • 8 kúskov toastového chleba
  • 150 g hydinovej šunky
  • 150 g syra (ementál, gouda...)
  • plátky čerstvého alebo konzervovaného ananásu
  • ľadový šalát
  • mleté čierne korenie

Toastový chlieb naukladajte na rošt alebo mriežku na pečenie. Mriežky zaistia, aby sa prebytočná vlhkosť chlebov odparila. Na polovicu chlebov navrstvite plátok šunky, koliesko ananásu, posypte štipkou mletého čierneho korenia a prikryte plátkom syra. Dajte zapekať pod rozpálený gril približne na päť minút. Pred servírovaním položte na roztopený syr list ľadového šalátu a prikryte druhou polovicou chleba. Sendviče môžete prekrojiť priečnym rezom a servírovať.

Tip: sendvič bude chutiť honosnejšie a sýtejšie ak siahnete po kvalitných surovinách. Šunku nahraďte predpečeným kuracím mäsom, sterilizovaný ananás vymeňte za čerstvý. Ak v obchodoch ponúkajú nedozreté, ale svieže plody, nechajte ich doma dozrieť v papierom vrecku s niekoľkými jablkami.


Zapekané bryndzové zemiaky
Suroviny na 4 porcie

  • 8 stredne veľkých zemiakov (najlepšie rovnakej veľkosti)
  • 200 g bryndze
  • soľ, mleté čierne korenie

Podľa chuti:

  • plátky slaniny
  • 2 ČL mletej sladkej papriky
  • nasekané bylinky (petržlen, pažítka...)

Umyté zemiaky dajte variť v šupke do polomäkka. Nechajte ich čiastočne vychladnúť, každý zemiak pozdĺžne prekrojte na polovicu a stred vydlabte, aby ostala približne pol centimetra hrubá lodička. V miske rozmiešajte vydlabané kúsky zemiakov spolu s bryndzou, korením, mletou paprikou, kockami slaniny a bylinkami podľa chuti. Vytvorenou nátierkou naplňte zemiakové lodičky, naukladajte ich na plech a zapekajte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 20 minút. Servírujte ozdobené bylinkami s kyslou smotanou alebo kyslým mliekom.

Tip: bryndzu môžete nahradiť syrom s modrou plesňou. Ak ste ochotní obetovať viac času na prípravu, skúste zemiaky naplniť predsmaženou zmesou mletého mäsa a kyslej kapusty.

ico

V rýchlosti, ale chutne...

  • Nebojte sa vyskúšať i nové a nepoznané chute! Rýchlou a výbornou voľbou na večeru je aj kuskus. Tieto „čarovné “ guľôčky stačí jemne osmažiť na olivovom oleji spolu s cibuľkou a kúskami mrazenej zeleniny, dochutiť soľou a výrazným karí korením a zaliať vývarom tak, aby tekutina pretŕčala nad zmesou približne dva centimetre. Za občasného miešania nechajte časť tekutiny odpariť, potom kuskus prikryte pokrievkou a nechajte dôjsť.
  • Ak už naozaj nestíhate a čas je vaším nepriateľom, nebojte sa siahnuť aj po sterilizovaných, ale kvalitných potravinách. Z konzervy plnej lúpaných paradajok pripravíte nejednu skvelú omáčku a polievku. Mexické fazule s opečenou slaninou a volským okom navodia „kovbojskú“ večeru k dobrému filmu, jedným pohárikom kvalitného pesta dochutíte a hlavne u rodiny zabodujete aj s obyčajnou cestovinou či varenými zemiakmi.
  • Zapekaním tiež nič nepokazíte! Takto rýchlo a hlavne bez nutného nákupu sa dajú pripraviť nielen všakovaké druhy zeleniny a cestovín, ale aj ryba, mleté mäso, ryžový nákyp či žemľovka. Stačí sa poobzerať po špajze po večne sa nemíňajúcich zásobách a hneď máte o teplú večeru postarané...
  • Nedojedený obed nevyhadzujte! Miešaným falošným rizotom si získate nielen pozornosť manžela, ale aj detí, zo zvyškov pečeného kuriatka pripravíte nielen skvelé šaláty, ale aj nátierky. Sýtosť šalátom pridáte vareným vajíčkom. Placky či fašírky zachránia nejeden večer ...
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Ašot Haas v Bratislave: Nenechajte si ujsť umelecký zážitok
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  5. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  6. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  7. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  8. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  10. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  1. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  2. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  3. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  4. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  5. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  6. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  7. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  8. Pápež František požehnal základný kameň novej nemocnice
  9. Ašot Haas v Bratislave: Nenechajte si ujsť umelecký zážitok
  10. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  1. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 6 585
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 6 550
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 5 044
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 200
  5. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 2 102
  6. Mayo Galuška praží extra kávu, oligarcha Hodorovský je Mr. Krach 2 037
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 033
  8. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 809
  9. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 1 767
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 1 758
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dušan Kováčik prichádza na pojednávanie.

Prokurátor navrhuje Kováčikov minimálne 13-ročný nepodmienečný trest.


5 h
Kritický pohľad Michala Havrana.

Rokuješ s Dubajčanmi o investičných príležitostiach, robíš kampane, zadávaš kampane, dávaš rozkopávať cesty.


15. sep
Boris Kollár.

Kollár ostro kritizoval koaličných partnerov.


a 2 ďalší 1 h

Neprehliadnite tiež

Necitlivý jazyk iných môže brániť včasnej liečbe.


a 1 ďalší 21 h
Čokoládovo-hruškový koláč

Kombinácii hruška a čokoláda neodoláte.


14. sep
Ženy protestujú proti obmedzeniu interrupcií v Texase.

Snahy započalo KDH už v 90. rokoch.


14. sep

Vplyvy na zdravie potvrdzuje aj veda.


13. sep
Skryť Zatvoriť reklamu