Večerať chutne a rýchlo

Chutná a teplá večera po náročnom dni padne vhod každému. Navyše to pre vás nemusí znamenať horu špinavého riadu a kopec času. Ide to aj jednoduchšie...

Špagety Carbonara
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g špagiet
  • 4 vajíčka
  • 150 g neúdenej mäsovej slaniny (pancetta, guanciale)
  • 100 g parmezánu (pecorino)
  • 50 g masla
  • soľ, mleté čierne korenie

Špagety uvarte podľa návodu na obale v slanej vode. Medzitým si pokrájajte slaninu na malé kocky, nastrúhajte parmezán a rozšľahajte vajíčka. Špagety sceďte, ale trochu vody, v ktorej sa varili, si odložte bokom. V hlbokej panvici rozohrejte maslo alebo olivový olej a osmažte na ňom slaninu do chrumkava. Pridajte odkvapkané špagety, poriadne premiešajte, stiahnite horák na najmenší stupeň a prilejte rozšľahané vajíčka. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa vajíčka pomaly na horúcich špagetách uvarili a nevznikli z nich kusy praženice prilepených na dne panvice. Nakoniec primiešajte polovicu nastrúhaného parmezánu, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte, ak sa vám zdá zmes suchá, prilejte odloženú vodu zo špagiet. Servírujte horúce posypané zvyšným syrom, dozdobené lístkom bazalky.

Tip: pasta carbonara má ako väčšina talianskych jedál podľa širokého územia i viacero variácií. Niekde pridávajú k pečúcej sa slanine aj nadrobno pokrájanú cibuľu či cesnak, namiesto slanej škrobovej vody zo špagiet skúste podliať jedlo vínom. Špagety možno nahradiť inou dlhou cestovinou.


Hawaiské zapekané sendviče
Suroviny na 4 porcie

  • 8 kúskov toastového chleba
  • 150 g hydinovej šunky
  • 150 g syra (ementál, gouda...)
  • plátky čerstvého alebo konzervovaného ananásu
  • ľadový šalát
  • mleté čierne korenie

Toastový chlieb naukladajte na rošt alebo mriežku na pečenie. Mriežky zaistia, aby sa prebytočná vlhkosť chlebov odparila. Na polovicu chlebov navrstvite plátok šunky, koliesko ananásu, posypte štipkou mletého čierneho korenia a prikryte plátkom syra. Dajte zapekať pod rozpálený gril približne na päť minút. Pred servírovaním položte na roztopený syr list ľadového šalátu a prikryte druhou polovicou chleba. Sendviče môžete prekrojiť priečnym rezom a servírovať.

Tip: sendvič bude chutiť honosnejšie a sýtejšie ak siahnete po kvalitných surovinách. Šunku nahraďte predpečeným kuracím mäsom, sterilizovaný ananás vymeňte za čerstvý. Ak v obchodoch ponúkajú nedozreté, ale svieže plody, nechajte ich doma dozrieť v papierom vrecku s niekoľkými jablkami.


Zapekané bryndzové zemiaky
Suroviny na 4 porcie

  • 8 stredne veľkých zemiakov (najlepšie rovnakej veľkosti)
  • 200 g bryndze
  • soľ, mleté čierne korenie

Podľa chuti:

  • plátky slaniny
  • 2 ČL mletej sladkej papriky
  • nasekané bylinky (petržlen, pažítka...)

Umyté zemiaky dajte variť v šupke do polomäkka. Nechajte ich čiastočne vychladnúť, každý zemiak pozdĺžne prekrojte na polovicu a stred vydlabte, aby ostala približne pol centimetra hrubá lodička. V miske rozmiešajte vydlabané kúsky zemiakov spolu s bryndzou, korením, mletou paprikou, kockami slaniny a bylinkami podľa chuti. Vytvorenou nátierkou naplňte zemiakové lodičky, naukladajte ich na plech a zapekajte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 20 minút. Servírujte ozdobené bylinkami s kyslou smotanou alebo kyslým mliekom.

Tip: bryndzu môžete nahradiť syrom s modrou plesňou. Ak ste ochotní obetovať viac času na prípravu, skúste zemiaky naplniť predsmaženou zmesou mletého mäsa a kyslej kapusty.

ico

V rýchlosti, ale chutne...

  • Nebojte sa vyskúšať i nové a nepoznané chute! Rýchlou a výbornou voľbou na večeru je aj kuskus. Tieto „čarovné “ guľôčky stačí jemne osmažiť na olivovom oleji spolu s cibuľkou a kúskami mrazenej zeleniny, dochutiť soľou a výrazným karí korením a zaliať vývarom tak, aby tekutina pretŕčala nad zmesou približne dva centimetre. Za občasného miešania nechajte časť tekutiny odpariť, potom kuskus prikryte pokrievkou a nechajte dôjsť.
  • Ak už naozaj nestíhate a čas je vaším nepriateľom, nebojte sa siahnuť aj po sterilizovaných, ale kvalitných potravinách. Z konzervy plnej lúpaných paradajok pripravíte nejednu skvelú omáčku a polievku. Mexické fazule s opečenou slaninou a volským okom navodia „kovbojskú“ večeru k dobrému filmu, jedným pohárikom kvalitného pesta dochutíte a hlavne u rodiny zabodujete aj s obyčajnou cestovinou či varenými zemiakmi.
  • Zapekaním tiež nič nepokazíte! Takto rýchlo a hlavne bez nutného nákupu sa dajú pripraviť nielen všakovaké druhy zeleniny a cestovín, ale aj ryba, mleté mäso, ryžový nákyp či žemľovka. Stačí sa poobzerať po špajze po večne sa nemíňajúcich zásobách a hneď máte o teplú večeru postarané...
  • Nedojedený obed nevyhadzujte! Miešaným falošným rizotom si získate nielen pozornosť manžela, ale aj detí, zo zvyškov pečeného kuriatka pripravíte nielen skvelé šaláty, ale aj nátierky. Sýtosť šalátom pridáte vareným vajíčkom. Placky či fašírky zachránia nejeden večer ...

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  2. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. Leto nekončí!
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  8. Už aj seniori presadajú do SUV
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 400
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 3 422
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 178
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 705
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 288
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 162
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 063
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 000
  9. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 754
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 645

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Málo tu oslavujeme to dobro, čo na Slovensku bolo, je a bude

Možno to zle vidím; možno Slovákom budú tieto slová znieť trochu pateticky alebo prehnane.

KOMENTÁRE

SNS neodíde. Nikto na ňu nečaká

V prípade predčasných volieb by sa SNS nemuselo dostať do vlády.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.