SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Večerať chutne a rýchlo

Chutná a teplá večera po náročnom dni padne vhod každému. Navyše to pre vás nemusí znamenať horu špinavého riadu a kopec času. Ide to aj jednoduchšie...

Špagety Carbonara
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g špagiet
  • 4 vajíčka
  • 150 g neúdenej mäsovej slaniny (pancetta, guanciale)
  • 100 g parmezánu (pecorino)
  • 50 g masla
  • soľ, mleté čierne korenie

Špagety uvarte podľa návodu na obale v slanej vode. Medzitým si pokrájajte slaninu na malé kocky, nastrúhajte parmezán a rozšľahajte vajíčka. Špagety sceďte, ale trochu vody, v ktorej sa varili, si odložte bokom. V hlbokej panvici rozohrejte maslo alebo olivový olej a osmažte na ňom slaninu do chrumkava. Pridajte odkvapkané špagety, poriadne premiešajte, stiahnite horák na najmenší stupeň a prilejte rozšľahané vajíčka. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa vajíčka pomaly na horúcich špagetách uvarili a nevznikli z nich kusy praženice prilepených na dne panvice. Nakoniec primiešajte polovicu nastrúhaného parmezánu, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte, ak sa vám zdá zmes suchá, prilejte odloženú vodu zo špagiet. Servírujte horúce posypané zvyšným syrom, dozdobené lístkom bazalky.

Tip: pasta carbonara má ako väčšina talianskych jedál podľa širokého územia i viacero variácií. Niekde pridávajú k pečúcej sa slanine aj nadrobno pokrájanú cibuľu či cesnak, namiesto slanej škrobovej vody zo špagiet skúste podliať jedlo vínom. Špagety možno nahradiť inou dlhou cestovinou.


Hawaiské zapekané sendviče
Suroviny na 4 porcie

  • 8 kúskov toastového chleba
  • 150 g hydinovej šunky
  • 150 g syra (ementál, gouda...)
  • plátky čerstvého alebo konzervovaného ananásu
  • ľadový šalát
  • mleté čierne korenie

Toastový chlieb naukladajte na rošt alebo mriežku na pečenie. Mriežky zaistia, aby sa prebytočná vlhkosť chlebov odparila. Na polovicu chlebov navrstvite plátok šunky, koliesko ananásu, posypte štipkou mletého čierneho korenia a prikryte plátkom syra. Dajte zapekať pod rozpálený gril približne na päť minút. Pred servírovaním položte na roztopený syr list ľadového šalátu a prikryte druhou polovicou chleba. Sendviče môžete prekrojiť priečnym rezom a servírovať.

Tip: sendvič bude chutiť honosnejšie a sýtejšie ak siahnete po kvalitných surovinách. Šunku nahraďte predpečeným kuracím mäsom, sterilizovaný ananás vymeňte za čerstvý. Ak v obchodoch ponúkajú nedozreté, ale svieže plody, nechajte ich doma dozrieť v papierom vrecku s niekoľkými jablkami.


Zapekané bryndzové zemiaky
Suroviny na 4 porcie

  • 8 stredne veľkých zemiakov (najlepšie rovnakej veľkosti)
  • 200 g bryndze
  • soľ, mleté čierne korenie

Podľa chuti:

  • plátky slaniny
  • 2 ČL mletej sladkej papriky
  • nasekané bylinky (petržlen, pažítka...)

Umyté zemiaky dajte variť v šupke do polomäkka. Nechajte ich čiastočne vychladnúť, každý zemiak pozdĺžne prekrojte na polovicu a stred vydlabte, aby ostala približne pol centimetra hrubá lodička. V miske rozmiešajte vydlabané kúsky zemiakov spolu s bryndzou, korením, mletou paprikou, kockami slaniny a bylinkami podľa chuti. Vytvorenou nátierkou naplňte zemiakové lodičky, naukladajte ich na plech a zapekajte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 20 minút. Servírujte ozdobené bylinkami s kyslou smotanou alebo kyslým mliekom.

Tip: bryndzu môžete nahradiť syrom s modrou plesňou. Ak ste ochotní obetovať viac času na prípravu, skúste zemiaky naplniť predsmaženou zmesou mletého mäsa a kyslej kapusty.

ico

V rýchlosti, ale chutne...

  • Nebojte sa vyskúšať i nové a nepoznané chute! Rýchlou a výbornou voľbou na večeru je aj kuskus. Tieto „čarovné “ guľôčky stačí jemne osmažiť na olivovom oleji spolu s cibuľkou a kúskami mrazenej zeleniny, dochutiť soľou a výrazným karí korením a zaliať vývarom tak, aby tekutina pretŕčala nad zmesou približne dva centimetre. Za občasného miešania nechajte časť tekutiny odpariť, potom kuskus prikryte pokrievkou a nechajte dôjsť.
  • Ak už naozaj nestíhate a čas je vaším nepriateľom, nebojte sa siahnuť aj po sterilizovaných, ale kvalitných potravinách. Z konzervy plnej lúpaných paradajok pripravíte nejednu skvelú omáčku a polievku. Mexické fazule s opečenou slaninou a volským okom navodia „kovbojskú“ večeru k dobrému filmu, jedným pohárikom kvalitného pesta dochutíte a hlavne u rodiny zabodujete aj s obyčajnou cestovinou či varenými zemiakmi.
  • Zapekaním tiež nič nepokazíte! Takto rýchlo a hlavne bez nutného nákupu sa dajú pripraviť nielen všakovaké druhy zeleniny a cestovín, ale aj ryba, mleté mäso, ryžový nákyp či žemľovka. Stačí sa poobzerať po špajze po večne sa nemíňajúcich zásobách a hneď máte o teplú večeru postarané...
  • Nedojedený obed nevyhadzujte! Miešaným falošným rizotom si získate nielen pozornosť manžela, ale aj detí, zo zvyškov pečeného kuriatka pripravíte nielen skvelé šaláty, ale aj nátierky. Sýtosť šalátom pridáte vareným vajíčkom. Placky či fašírky zachránia nejeden večer ...
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Zelená Bratislava
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  2. Bezbariérové vozidlo
  3. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  4. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Zelená Bratislava
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Ruža zmeny
  9. Úpravy automobilov pre ZŤP
  10. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 859
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 155
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 852
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 730
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 368
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 10 536
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 228
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 118
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 077
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 920
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zákaz vychádzania pre netestovaných? Pochybnosti majú ústavní právnici aj prezidentka

Vláda riskuje, že Ústavný súd zruší testovanie skôr, ako sa začne.

Ilustračné foto.
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a premiér SR Igor Matovič počas zasadnutia Bezpečnostnej rady SR.

Koronavírus na Slovensku: Prezidentka nepodporuje sankcie za odmietnutie testovania (minúta po minúte)

Pribudlo ďalších šesť úmrtí na Covid-19, zomrel aj lekár z Oravy.

Prezidentka Zuzana Čaputová na rokovaní bezpečnostnej rady.
Zamestnanci spoločnosti Volkswagen Slovakia pracujú na výrobnej linke.