Večerať chutne a rýchlo

Chutná a teplá večera po náročnom dni padne vhod každému. Navyše to pre vás nemusí znamenať horu špinavého riadu a kopec času. Ide to aj jednoduchšie...

Špagety Carbonara
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g špagiet
  • 4 vajíčka
  • 150 g neúdenej mäsovej slaniny (pancetta, guanciale)
  • 100 g parmezánu (pecorino)
  • 50 g masla
  • soľ, mleté čierne korenie

Špagety uvarte podľa návodu na obale v slanej vode. Medzitým si pokrájajte slaninu na malé kocky, nastrúhajte parmezán a rozšľahajte vajíčka. Špagety sceďte, ale trochu vody, v ktorej sa varili, si odložte bokom. V hlbokej panvici rozohrejte maslo alebo olivový olej a osmažte na ňom slaninu do chrumkava. Pridajte odkvapkané špagety, poriadne premiešajte, stiahnite horák na najmenší stupeň a prilejte rozšľahané vajíčka. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa vajíčka pomaly na horúcich špagetách uvarili a nevznikli z nich kusy praženice prilepených na dne panvice. Nakoniec primiešajte polovicu nastrúhaného parmezánu, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte, ak sa vám zdá zmes suchá, prilejte odloženú vodu zo špagiet. Servírujte horúce posypané zvyšným syrom, dozdobené lístkom bazalky.

Tip: pasta carbonara má ako väčšina talianskych jedál podľa širokého územia i viacero variácií. Niekde pridávajú k pečúcej sa slanine aj nadrobno pokrájanú cibuľu či cesnak, namiesto slanej škrobovej vody zo špagiet skúste podliať jedlo vínom. Špagety možno nahradiť inou dlhou cestovinou.


Hawaiské zapekané sendviče
Suroviny na 4 porcie

  • 8 kúskov toastového chleba
  • 150 g hydinovej šunky
  • 150 g syra (ementál, gouda...)
  • plátky čerstvého alebo konzervovaného ananásu
  • ľadový šalát
  • mleté čierne korenie

Toastový chlieb naukladajte na rošt alebo mriežku na pečenie. Mriežky zaistia, aby sa prebytočná vlhkosť chlebov odparila. Na polovicu chlebov navrstvite plátok šunky, koliesko ananásu, posypte štipkou mletého čierneho korenia a prikryte plátkom syra. Dajte zapekať pod rozpálený gril približne na päť minút. Pred servírovaním položte na roztopený syr list ľadového šalátu a prikryte druhou polovicou chleba. Sendviče môžete prekrojiť priečnym rezom a servírovať.

Tip: sendvič bude chutiť honosnejšie a sýtejšie ak siahnete po kvalitných surovinách. Šunku nahraďte predpečeným kuracím mäsom, sterilizovaný ananás vymeňte za čerstvý. Ak v obchodoch ponúkajú nedozreté, ale svieže plody, nechajte ich doma dozrieť v papierom vrecku s niekoľkými jablkami.


Zapekané bryndzové zemiaky
Suroviny na 4 porcie

  • 8 stredne veľkých zemiakov (najlepšie rovnakej veľkosti)
  • 200 g bryndze
  • soľ, mleté čierne korenie

Podľa chuti:

  • plátky slaniny
  • 2 ČL mletej sladkej papriky
  • nasekané bylinky (petržlen, pažítka...)

Umyté zemiaky dajte variť v šupke do polomäkka. Nechajte ich čiastočne vychladnúť, každý zemiak pozdĺžne prekrojte na polovicu a stred vydlabte, aby ostala približne pol centimetra hrubá lodička. V miske rozmiešajte vydlabané kúsky zemiakov spolu s bryndzou, korením, mletou paprikou, kockami slaniny a bylinkami podľa chuti. Vytvorenou nátierkou naplňte zemiakové lodičky, naukladajte ich na plech a zapekajte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 20 minút. Servírujte ozdobené bylinkami s kyslou smotanou alebo kyslým mliekom.

Tip: bryndzu môžete nahradiť syrom s modrou plesňou. Ak ste ochotní obetovať viac času na prípravu, skúste zemiaky naplniť predsmaženou zmesou mletého mäsa a kyslej kapusty.

ico

V rýchlosti, ale chutne...

  • Nebojte sa vyskúšať i nové a nepoznané chute! Rýchlou a výbornou voľbou na večeru je aj kuskus. Tieto „čarovné “ guľôčky stačí jemne osmažiť na olivovom oleji spolu s cibuľkou a kúskami mrazenej zeleniny, dochutiť soľou a výrazným karí korením a zaliať vývarom tak, aby tekutina pretŕčala nad zmesou približne dva centimetre. Za občasného miešania nechajte časť tekutiny odpariť, potom kuskus prikryte pokrievkou a nechajte dôjsť.
  • Ak už naozaj nestíhate a čas je vaším nepriateľom, nebojte sa siahnuť aj po sterilizovaných, ale kvalitných potravinách. Z konzervy plnej lúpaných paradajok pripravíte nejednu skvelú omáčku a polievku. Mexické fazule s opečenou slaninou a volským okom navodia „kovbojskú“ večeru k dobrému filmu, jedným pohárikom kvalitného pesta dochutíte a hlavne u rodiny zabodujete aj s obyčajnou cestovinou či varenými zemiakmi.
  • Zapekaním tiež nič nepokazíte! Takto rýchlo a hlavne bez nutného nákupu sa dajú pripraviť nielen všakovaké druhy zeleniny a cestovín, ale aj ryba, mleté mäso, ryžový nákyp či žemľovka. Stačí sa poobzerať po špajze po večne sa nemíňajúcich zásobách a hneď máte o teplú večeru postarané...
  • Nedojedený obed nevyhadzujte! Miešaným falošným rizotom si získate nielen pozornosť manžela, ale aj detí, zo zvyškov pečeného kuriatka pripravíte nielen skvelé šaláty, ale aj nátierky. Sýtosť šalátom pridáte vareným vajíčkom. Placky či fašírky zachránia nejeden večer ...

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  7. Inteligencia vo všetkom
  8. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  10. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  1. BILLA a Jamie Oliver pozývajú deti do zázračnej záhradky!
  2. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  3. Odšťavovač s veľkým plniacim otvorom? Nenachytajte sa!
  4. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  7. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  8. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  9. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  10. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 23 111
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 8 907
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 171
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 7 726
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 519
  6. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 3 947
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 925
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 803
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 602
  10. Inteligencia vo všetkom 1 522

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Vyprodukovali Kolesíka aj Procházku, dnes sú študentské liahne v útlme

Mladí poslanci Smeru rozdávali lístočky pred tajnou voľbou či potápali kolegov.

KOMENTÁRE

Moskvu zbavia jedného z jej symbolov

Chruščovky zbúrajú, milióny ľudí sa presťahujú.

DOMOV

Študenti z 1989: Začína sa to tu podobať na obdobie pred revolúciou

Vtedajšie a dnešné okolnosti sa podobajú.

Neprehliadnite tiež

Petra Trnková: Vyriešenie korupčného prípadu bez svedectva je nepravdepodobné

Jej hlavnou náplňou práce je boj proti ľahostajnosti ľudí a ich zapájanie do boja proti korupcii.

Hygge: Dánsky štýl bývania, ktorý pristane každej domácnosti

Podľa dizajnérov robí ľudí šťastnejšími.

Jane Birkinová: preslávil ju erotický duet, ona preslávila kabelku

Ako Britka spravila kariéru vo Francúzsku, kde ju považovali za kuriozitu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop