SME

Večerať chutne a rýchlo

Chutná a teplá večera po náročnom dni padne vhod každému. Navyše to pre vás nemusí znamenať horu špinavého riadu a kopec času. Ide to aj jednoduchšie...

Špagety Carbonara
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g špagiet
  • 4 vajíčka
  • 150 g neúdenej mäsovej slaniny (pancetta, guanciale)
  • 100 g parmezánu (pecorino)
  • 50 g masla
  • soľ, mleté čierne korenie

Špagety uvarte podľa návodu na obale v slanej vode. Medzitým si pokrájajte slaninu na malé kocky, nastrúhajte parmezán a rozšľahajte vajíčka. Špagety sceďte, ale trochu vody, v ktorej sa varili, si odložte bokom. V hlbokej panvici rozohrejte maslo alebo olivový olej a osmažte na ňom slaninu do chrumkava. Pridajte odkvapkané špagety, poriadne premiešajte, stiahnite horák na najmenší stupeň a prilejte rozšľahané vajíčka. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa vajíčka pomaly na horúcich špagetách uvarili a nevznikli z nich kusy praženice prilepených na dne panvice. Nakoniec primiešajte polovicu nastrúhaného parmezánu, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte, ak sa vám zdá zmes suchá, prilejte odloženú vodu zo špagiet. Servírujte horúce posypané zvyšným syrom, dozdobené lístkom bazalky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: pasta carbonara má ako väčšina talianskych jedál podľa širokého územia i viacero variácií. Niekde pridávajú k pečúcej sa slanine aj nadrobno pokrájanú cibuľu či cesnak, namiesto slanej škrobovej vody zo špagiet skúste podliať jedlo vínom. Špagety možno nahradiť inou dlhou cestovinou.


Hawaiské zapekané sendviče
Suroviny na 4 porcie

  • 8 kúskov toastového chleba
  • 150 g hydinovej šunky
  • 150 g syra (ementál, gouda...)
  • plátky čerstvého alebo konzervovaného ananásu
  • ľadový šalát
  • mleté čierne korenie

Toastový chlieb naukladajte na rošt alebo mriežku na pečenie. Mriežky zaistia, aby sa prebytočná vlhkosť chlebov odparila. Na polovicu chlebov navrstvite plátok šunky, koliesko ananásu, posypte štipkou mletého čierneho korenia a prikryte plátkom syra. Dajte zapekať pod rozpálený gril približne na päť minút. Pred servírovaním položte na roztopený syr list ľadového šalátu a prikryte druhou polovicou chleba. Sendviče môžete prekrojiť priečnym rezom a servírovať.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: sendvič bude chutiť honosnejšie a sýtejšie ak siahnete po kvalitných surovinách. Šunku nahraďte predpečeným kuracím mäsom, sterilizovaný ananás vymeňte za čerstvý. Ak v obchodoch ponúkajú nedozreté, ale svieže plody, nechajte ich doma dozrieť v papierom vrecku s niekoľkými jablkami.


Zapekané bryndzové zemiaky
Suroviny na 4 porcie

  • 8 stredne veľkých zemiakov (najlepšie rovnakej veľkosti)
  • 200 g bryndze
  • soľ, mleté čierne korenie

Podľa chuti:

  • plátky slaniny
  • 2 ČL mletej sladkej papriky
  • nasekané bylinky (petržlen, pažítka...)

Umyté zemiaky dajte variť v šupke do polomäkka. Nechajte ich čiastočne vychladnúť, každý zemiak pozdĺžne prekrojte na polovicu a stred vydlabte, aby ostala približne pol centimetra hrubá lodička. V miske rozmiešajte vydlabané kúsky zemiakov spolu s bryndzou, korením, mletou paprikou, kockami slaniny a bylinkami podľa chuti. Vytvorenou nátierkou naplňte zemiakové lodičky, naukladajte ich na plech a zapekajte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 20 minút. Servírujte ozdobené bylinkami s kyslou smotanou alebo kyslým mliekom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: bryndzu môžete nahradiť syrom s modrou plesňou. Ak ste ochotní obetovať viac času na prípravu, skúste zemiaky naplniť predsmaženou zmesou mletého mäsa a kyslej kapusty.

ico

V rýchlosti, ale chutne...

  • Nebojte sa vyskúšať i nové a nepoznané chute! Rýchlou a výbornou voľbou na večeru je aj kuskus. Tieto „čarovné “ guľôčky stačí jemne osmažiť na olivovom oleji spolu s cibuľkou a kúskami mrazenej zeleniny, dochutiť soľou a výrazným karí korením a zaliať vývarom tak, aby tekutina pretŕčala nad zmesou približne dva centimetre. Za občasného miešania nechajte časť tekutiny odpariť, potom kuskus prikryte pokrievkou a nechajte dôjsť.
  • Ak už naozaj nestíhate a čas je vaším nepriateľom, nebojte sa siahnuť aj po sterilizovaných, ale kvalitných potravinách. Z konzervy plnej lúpaných paradajok pripravíte nejednu skvelú omáčku a polievku. Mexické fazule s opečenou slaninou a volským okom navodia „kovbojskú“ večeru k dobrému filmu, jedným pohárikom kvalitného pesta dochutíte a hlavne u rodiny zabodujete aj s obyčajnou cestovinou či varenými zemiakmi.
  • Zapekaním tiež nič nepokazíte! Takto rýchlo a hlavne bez nutného nákupu sa dajú pripraviť nielen všakovaké druhy zeleniny a cestovín, ale aj ryba, mleté mäso, ryžový nákyp či žemľovka. Stačí sa poobzerať po špajze po večne sa nemíňajúcich zásobách a hneď máte o teplú večeru postarané...
  • Nedojedený obed nevyhadzujte! Miešaným falošným rizotom si získate nielen pozornosť manžela, ale aj detí, zo zvyškov pečeného kuriatka pripravíte nielen skvelé šaláty, ale aj nátierky. Sýtosť šalátom pridáte vareným vajíčkom. Placky či fašírky zachránia nejeden večer ...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 749
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 871
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 374
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 301
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 144
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 829
  7. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 2 761
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 2 447
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 9
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 904
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 540
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 19 171
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 899
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 495
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 946
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 530
  8. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 288
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
SkryťZatvoriť reklamu