Cukrovka je ochorenie, ktoré síce nebolí, ale môžu sa k nemu pridružiť iné závažné komplikácie, ako sú amputácie končatín, oslepnutie, zlyhanie obličiek, infarkt, mozgová príhoda. Našťastie, svoje zdravie vedia diabetici výrazne ovplyvniť sami. „Správna diéta spojená s pohybovou aktivitou ovplyvňuje ochorenie na 75 - 80 %,“ objasňuje diabetologička Adriana Ilavská.
Slovo diéta v nás väčšinou evokuje odopieranie väčšiny dobrôt a stravovanie podľa určitých komplikovaných pravidiel. Nie je to celkom tak. Diabetická diéta je veľmi podobná zásadám správnej výživy, takže rovnaké jedlo môžete pokojne pripravovať celej rodine.
Diabetické potraviny
Byť diabetikom neznamená, že môžete jesť všetko s nálepkou „dia“ v ľubovoľnom množstve. Lepšie je siahnuť po prirodzene diabetických potravinách, ako sú zelenina, chudé druhy mäsa, ryby a nízkotučné mliečne výrobky, ktoré obsahujú menej sacharidových jednotiek. Diabetologička odporúča tmavé alebo celozrnné pečivo, v ktorom je obsah sacharidov síce porovnateľný s bielym pečivom, ale prevažujú zložité sacharidy, ktoré sa pomalšie metabolizujú, a tým menej ovplyvňujú hladinu cukru.
„V súčasnosti vyslovene zakázané jedlá pre diabetikov neexistujú. Oproti minulosti sa dokonca uvoľňuje aj príjem cukrov, len ich treba započítať do celkového množstva energie a sacharidov,“ vysvetľuje Adriana Ilavská. Pozor by ste si mali dať najmä na jedlá, ktoré môžu rýchlo zvýšiť hladinu cukru – predovšetkým na pečivo, múčniky, ovocie a cestoviny. Pri nich je dôležité neprekročiť odporúčané množstvo – jednu porciu.
A čo používanie umelých sladidiel? O ich „prospešnosti“ sa vedú dlhé polemiky. Ich úlohou je nahradiť chuť obyčajného cukru, pričom sú niekoľkostonásobne sladšie, preto sa odporúča používať ich v obmedzenom množstve. Existuje však aj prírodný variant sladidla – sladká tráva s názvom stévia, ktorú poznali Indiáni už pred mnohými storočiami. Jej výhodou je, že napriek tomu, že je sladšia ako obyčajný cukor, nespôsobuje zvýšenie hladiny cukru v krvi, a preto je vhodná aj pre cukrovkárov.
Sviatočné menu
Práve Vianoce sú obdobím, keď sa nám stôl prehýba pod ťarchou všakovakých dobrôt. Musia sa diabetici aj počas sviatkov obmedzovať? „Všetko závisí od stavu metabolickej kompenzácie. Dobre liečený diabetik si môže počas sviatkov dovoliť malé prehrešky. Napríklad namiesto dusenej a grilovanej ryby si môže dať vyprážaného kapra, varené zemiaky nahradiť zemiakovým šalátom bez majonézy, šošovicovú polievku nezahustiť zásmažkou, ale samotnou šošovicou, do kapustnice dať menej zemiakov a pridať viac hríbov a samotnej kapusty.
Zle kompenzovaný diabetik by si však vybočenie z diéty nemal dovoliť. Otázne je, prečo nemá najlepšie glykémie – ak zvyčajne nedodržiava odporúčania a ešte povolí uzdu všetkým svojim chuťovým vnemom a túžbam, mal by rátať s možnými zdravotnými komplikáciami,“ upozorňuje diabetologička Ilavská.
Čo teda spraviť, ak človek „zhreší“ a nedodrží diabetickú diétu? „Jednorazové porušenie diéty nijako podstatne neovplyvní stav diabetika. Je však dôležité, aby sa to stávalo skutočne iba občas. Čo najskôr sa potom treba vrátiť k vhodnému výberu potravín a nezlyhať. Výnimkou je diabetik liečený inzulínom, pretože zmene stravy musí prispôsobiť dávku inzulínu. Pritom je potrebné sledovať glykémie pri sebakontrole glukomerom,“ vysvetľuje Ilavská. Okrem toho je dobré si pri porušení zásad primeraného energetického príjmu spraviť prechádzku alebo si zacvičiť.
Stravovací "diamanuál"
Čo diabetici môžu a čo nie.
- 2/3 stravy by mali tvoriť výrobky s vysokým obsahom sacharidov a vlákniny. „Ide o rastlinné potraviny, ako sú celozrnné obilniny, strukoviny, zemiaky, ryža, zelenina a ovocie. Denne odporúčame skonzumovať asi 700 g zeleniny a ovocia, čo predstavuje asi tri až štyri porcie zeleniny (vrátane zemiakov) a dve až tri porcie ovocia,“ tvrdí doktorka Ilavská.
- 17 - 20 % stravy by mali byť bielkovinové potraviny, rovnomerne rozdelené na živočíšne a rastlinné. Doktorka radí jesť nízkotučné mliečne výrobky, biele mäso, ako sú hydina, ryby, a chudé druhy červeného mäsa. Z rastlinných bielkovín by ste mali asi o štvrtinu zvýšiť príjem strukovín.
- Príjem tukov by mali znížiť predovšetkým obézni diabetici. Nezabudnite, že tuky sa nenachádzajú len v masle a oleji, ale sú skryté aj v mliečnych a mäsových výrobkoch. „Z tukov je potrebné sledovať aj príjem cholesterolu, ktorý sa zo živočíšnych výrobkov najviac nachádza vo vajíčkach. Ich konzumáciu je vhodné obmedziť na dva až tri kusy týždenne,“ radí Ilavská.