SME

Sviatky v štýle „dia“

Môžu si diabetici dovoliť počas Vianoc chutné prehrešky? Čo sa stane, keď neodoláte? Prečítajte si stravovací „diamanuál“.

Cukrovka je ochorenie, ktoré síce nebolí, ale môžu sa k nemu pridružiť iné závažné komplikácie, ako sú amputácie končatín, oslepnutie, zlyhanie obličiek, infarkt, mozgová príhoda. Našťastie, svoje zdravie vedia diabetici výrazne ovplyvniť sami. „Správna diéta spojená s pohybovou aktivitou ovplyvňuje ochorenie na 75 - 80 %,“ objasňuje diabetologička Adriana Ilavská.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slovo diéta v nás väčšinou evokuje odopieranie väčšiny dobrôt a stravovanie podľa určitých komplikovaných pravidiel. Nie je to celkom tak. Diabetická diéta je veľmi podobná zásadám správnej výživy, takže rovnaké jedlo môžete pokojne pripravovať celej rodine.

SkryťVypnúť reklamu

Diabetické potraviny

Byť diabetikom neznamená, že môžete jesť všetko s nálepkou „dia“ v ľubovoľnom množstve. Lepšie je siahnuť po prirodzene diabetických potravinách, ako sú zelenina, chudé druhy mäsa, ryby a nízkotučné mliečne výrobky, ktoré obsahujú menej sacharidových jednotiek. Diabetologička odporúča tmavé alebo celozrnné pečivo, v ktorom je obsah sacharidov síce porovnateľný s bielym pečivom, ale prevažujú zložité sacharidy, ktoré sa pomalšie metabolizujú, a tým menej ovplyvňujú hladinu cukru.

„V súčasnosti vyslovene zakázané jedlá pre diabetikov neexistujú. Oproti minulosti sa dokonca uvoľňuje aj príjem cukrov, len ich treba započítať do celkového množstva energie a sacharidov,“ vysvetľuje Adriana Ilavská. Pozor by ste si mali dať najmä na jedlá, ktoré môžu rýchlo zvýšiť hladinu cukru – predovšetkým na pečivo, múčniky, ovocie a cestoviny. Pri nich je dôležité neprekročiť odporúčané množstvo – jednu porciu.

SkryťVypnúť reklamu

A čo používanie umelých sladidiel? O ich „prospešnosti“ sa vedú dlhé polemiky. Ich úlohou je nahradiť chuť obyčajného cukru, pričom sú niekoľkostonásobne sladšie, preto sa odporúča používať ich v obmedzenom množstve. Existuje však aj prírodný variant sladidla – sladká tráva s názvom stévia, ktorú poznali Indiáni už pred mnohými storočiami. Jej výhodou je, že napriek tomu, že je sladšia ako obyčajný cukor, nespôsobuje zvýšenie hladiny cukru v krvi, a preto je vhodná aj pre cukrovkárov.

Sviatočné menu

Práve Vianoce sú obdobím, keď sa nám stôl prehýba pod ťarchou všakovakých dobrôt. Musia sa diabetici aj počas sviatkov obmedzovať? „Všetko závisí od stavu metabolickej kompenzácie. Dobre liečený diabetik si môže počas sviatkov dovoliť malé prehrešky. Napríklad namiesto dusenej a grilovanej ryby si môže dať vyprážaného kapra, varené zemiaky nahradiť zemiakovým šalátom bez majonézy, šošovicovú polievku nezahustiť zásmažkou, ale samotnou šošovicou, do kapustnice dať menej zemiakov a pridať viac hríbov a samotnej kapusty.

SkryťVypnúť reklamu

Zle kompenzovaný diabetik by si však vybočenie z diéty nemal dovoliť. Otázne je, prečo nemá najlepšie glykémie – ak zvyčajne nedodržiava odporúčania a ešte povolí uzdu všetkým svojim chuťovým vnemom a túžbam, mal by rátať s možnými zdravotnými komplikáciami,“ upozorňuje diabetologička Ilavská.

Čo teda spraviť, ak človek „zhreší“ a nedodrží diabetickú diétu? „Jednorazové porušenie diéty nijako podstatne neovplyvní stav diabetika. Je však dôležité, aby sa to stávalo skutočne iba občas. Čo najskôr sa potom treba vrátiť k vhodnému výberu potravín a nezlyhať. Výnimkou je diabetik liečený inzulínom, pretože zmene stravy musí prispôsobiť dávku inzulínu. Pritom je potrebné sledovať glykémie pri sebakontrole glukomerom,“ vysvetľuje Ilavská. Okrem toho je dobré si pri porušení zásad primeraného energetického príjmu spraviť prechádzku alebo si zacvičiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Stravovací "diamanuál"

Čo diabetici môžu a čo nie.

- 2/3 stravy by mali tvoriť výrobky s vysokým obsahom sacharidov a vlákniny. „Ide o rastlinné potraviny, ako sú celozrnné obilniny, strukoviny, zemiaky, ryža, zelenina a ovocie. Denne odporúčame skonzumovať asi 700 g zeleniny a ovocia, čo predstavuje asi tri až štyri porcie zeleniny (vrátane zemiakov) a dve až tri porcie ovocia,“ tvrdí doktorka Ilavská.

- 17 - 20 % stravy by mali byť bielkovinové potraviny, rovnomerne rozdelené na živočíšne a rastlinné. Doktorka radí jesť nízkotučné mliečne výrobky, biele mäso, ako sú hydina, ryby, a chudé druhy červeného mäsa. Z rastlinných bielkovín by ste mali asi o štvrtinu zvýšiť príjem strukovín.

- Príjem tukov by mali znížiť predovšetkým obézni diabetici. Nezabudnite, že tuky sa nenachádzajú len v masle a oleji, ale sú skryté aj v mliečnych a mäsových výrobkoch. „Z tukov je potrebné sledovať aj príjem cholesterolu, ktorý sa zo živočíšnych výrobkov najviac nachádza vo vajíčkach. Ich konzumáciu je vhodné obmedziť na dva až tri kusy týždenne,“ radí Ilavská.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 964
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 702
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 490
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 357
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 677
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 327
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 601
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 522
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 81 095
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 66 402
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 63 180
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 599
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 135
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 068
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 053
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 443
  1. Marcel Rebro: Vojenský kaplán Askold: Machno a jeho chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  2. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  3. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  4. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  5. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  6. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  7. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  8. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
SkryťZatvoriť reklamu