Sladké raňajky

Výdatné raňajky vám dodajú energiu na celý deň. Ak ich „nestíhate“ cez týždeň, doprajte ich sebe a svojim blízkym aspoň cez víkendy.

"Americké" palacinky
Suroviny na 4 porcie

  • 100 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 1 vajíčko
  • 1 žĺtok
  • 300 ml mlieka
  • 15 g rozpusteného masla
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 1 PL cukru
  • štipka soli
  • olej na smaženie

Múku zmiešanú so soľou a práškom do pečiva preosejte do misky. V strede urobte prstami jamku a vlejte do nej vajíčko a žĺtok. Za stáleho miešania začnite prilievať mlieko. Po priliatí polovice mlieka, primiešajte i roztopené maslo. Nakoniec dolejte zvyšné mlieko a zmes premiešajte alebo vyšľahajte dohladka. Cesto nechajte niekoľko minút oddýchnuť, aby sa prebudil prášok do pečiva. Na rozpálenej palacinkárni alebo na panvici s rovným dnom zahrejte kvapku oleja a malou naberačkou vlejte cesto. Pohybom panvice alebo naberačky palacinku upravte do tvaru kruhu, palacinka by však mala ostať aspoň pol centimetra hrubá. Keď sa začnú uvoľňovať bublinky a zo spodnej strany je palacinka upečená do hneda prevráťte ju. Servírujte teplé poliate javorovým, cukrovým alebo iným sirupom, rozpusteným maslom, poprípade s kúskami ovocia a čokoládovou polevou.

Tip: Americké palacinky sú hrubšie a nápadne sa podobajú na naše lievance. Lievancové cesto s droždím si môžete pripraviť i deň vopred, cez noc ho nechať v chladničke a upiecť až ráno pred servírovaním.


Domáce zapekané müsli
Suroviny na viac porcií

  • 300 g výberových ovsených vločiek
  • 300 g zmesi sušených orechov, semienok a ovocia (hrozienka, lieskovce, kokos, ľanové semienka,
  • mandle, jabĺčka...)
  • 80 g masla
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 3 PL medu
  • štipka mletej škorice

Orechy a sušené ovocie nasekajte na menšie kúsky. Na suchej panvici opečte ovsené vločky, kým nezačnú voňať, pridajte k nim na chvíľku aj zmes orechov a ovocia, premiešajte a dajte bokom. V menšom hrnci rozpustite maslo s cukrom, medom a mletou škoricou a vlejte na opečenú zmes vločiek. Dôkladne premiešajte. Hlboký plech alebo zapekaciu misu vyložte papierom na pečenie. Zmes müsli do nej navrstvite tak, aby bola vysoká približne 1,5 – 2 cm. Naplnený plech dajte zapiecť do rúry predhriatej na 175 stupňov a pečte približne 15-20 minút. Po zapečení nechajte vychladnúť a rukou alebo varechou zmes rozmrvte. Uskladnite v uzavretej dóze. Servírujte podľa chuti s mliekom, jogurtom, ovocným džúsom alebo horúcim pudingom.

Tip: Ak sa vám zdá príprava zdĺhavá alebo vaše zuby neobľubujú príliš chrumkavé pokrmy, pripravte si nezapekané voňavé müsli jednoduchým opečením všetkých suchých surovín na panvici. V dóze vám takto pripravená zmes vydrží dlho a navyše je zhotovená z vecí, ktoré si sami vyberiete.


Sladké francúzske toasty
Suroviny na 4 porcie

  • 8 plátkov vianočky (mazanec, brioška...)
  • 2 vajíčka
  • 100 ml smotany alebo plnotučného mlieka
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 2 PL práškového cukru
  • olej na prípravu

Vajíčka vidličkou dobre našľahajte. Pridajte smotanu, vanilínový cukor a práškový cukor. Všetko dobre premiešajte. Plátky vianočky namáčajte do vajíčka a opečte na rozohriatom oleji z každej strany do zlatista. Servírujte horúce poliate poprášené práškovým cukrom alebo poliate medom, javorovým sirupom alebo melasou.

Tip: Na sladké francúzske toasty môžete použiť i biely toastový chlieb, ktorý má sladkastú chuť. Ak k rozpálenému oleju pridáte i kúsok masla, chuť toastu bude ešte lahodnejšia.


Mliečna ryža s jablkami a škoricou
Suroviny na 4 porcie

  • 150 g guľatozrnnej ryže
  • 400 ml mlieka
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 2 PL kryštálového cukru
  • mletá škorica
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • 3 jablká

Premytú ryžu uvarte v mlieku spolu s vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou do mäkka. Jablká očistite, nastrúhajte alebo nakrájajte a dajte dusiť spolu s cukrom a mletou škoricou. Podľa potreby podlievajte trochou vody. Mäkká jablká a ryžu môžete spolu premiešať alebo navrstviť do servírovacích misiek a pohárov. Servírujte posypané škoricovým alebo vanilínovým cukrom.

Tip: Túto pochúťku možno servírovať ako za horúca tak aj za studena. Ryžu možno nahradiť tapiokovými guľôčkami.


ico

Raňajkové nápady...

Ideálne „zdravé“ raňajky nájdete hádam iba v televíznych reklamách na hriankovač, odšťavovač alebo kapsulový kávovar. Rodinné posedenia v slnečnej kuchyni, s čerstvými novinami v ruke, v mäkučkom župane a až neuveriteľne poslušné deti s plnými lyžičkami čokoládových guľôčok v mlieku. Takýto obraz ale v bežných rodinách nenájdete ani cez víkend nieto ešte počas rozlietaného pracovného týždňa. Čo s tým?

  • Rána vám určite spríjemnia mliečne výrobky ako jogurty, tvaroh, niektoré druhy syrov, vajíčka a čerstvé cereálne pečivo. Pre vaše telo bude výhodnejšie ak nesiahnete po údeninách a paštétach
  • Nezabúdajte i na klasické domáce nátierky ako na slano tak na sladko. Zaspomínajte na „škôlkarské časy“ a častejšie siahnite po džemoch, mede alebo rybičkách či varenej zelenine
  • Cez víkendy si doprajte sladké teplé raňajky pre celú rodinu ako puding, krupicovú či ovsenú kašu alebo horúce kakao
  • Nezabúdajte na sezónnosť. Nie je hrdinstvo zohnať v supermarkete sladký melón uprostred mrazivej zimy. Naše telo však privíta vitamíny, na ktoré boli zvyknutí i naši predkovia. Ak nemáte uskladnenú vlastnú zásobu jesenných plodov, doprajte si aspoň tie naše sušené slovenské jablká, hrušky, slivky, orechy, mak...
  • Ak máte hektické rána, pripravte si už večer akýsi „polotovar“, ktorý stihnete ráno dokončiť. Chlebíky a bagety sa môžu samé zapekať, kým vy pracujete na svojej rannej hygiene. Nezabije vás ani rýchla placka či palacinka z cesta pripraveného v chladničke.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 593
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 479
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 6 115
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 002
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 126
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 617
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 315
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 289
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 215
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 688

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan, Sagan a opäť Sagan. Chlapec bez nervov je tretí raz majstrom sveta

Pre mňa je to neuveriteľné, výnimočné, vravel slovenský cyklista.

ŠPORT

Titul venoval Sagan manželke a šampiónovi, ktorý zahynul

Využil jedinú šancu, ktorú mal. Má tretí titul majstra sveta.

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.