Sladké raňajky

Výdatné raňajky vám dodajú energiu na celý deň. Ak ich „nestíhate“ cez týždeň, doprajte ich sebe a svojim blízkym aspoň cez víkendy.

"Americké" palacinky
Suroviny na 4 porcie

  • 100 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 1 vajíčko
  • 1 žĺtok
  • 300 ml mlieka
  • 15 g rozpusteného masla
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 1 PL cukru
  • štipka soli
  • olej na smaženie

Múku zmiešanú so soľou a práškom do pečiva preosejte do misky. V strede urobte prstami jamku a vlejte do nej vajíčko a žĺtok. Za stáleho miešania začnite prilievať mlieko. Po priliatí polovice mlieka, primiešajte i roztopené maslo. Nakoniec dolejte zvyšné mlieko a zmes premiešajte alebo vyšľahajte dohladka. Cesto nechajte niekoľko minút oddýchnuť, aby sa prebudil prášok do pečiva. Na rozpálenej palacinkárni alebo na panvici s rovným dnom zahrejte kvapku oleja a malou naberačkou vlejte cesto. Pohybom panvice alebo naberačky palacinku upravte do tvaru kruhu, palacinka by však mala ostať aspoň pol centimetra hrubá. Keď sa začnú uvoľňovať bublinky a zo spodnej strany je palacinka upečená do hneda prevráťte ju. Servírujte teplé poliate javorovým, cukrovým alebo iným sirupom, rozpusteným maslom, poprípade s kúskami ovocia a čokoládovou polevou.

Tip: Americké palacinky sú hrubšie a nápadne sa podobajú na naše lievance. Lievancové cesto s droždím si môžete pripraviť i deň vopred, cez noc ho nechať v chladničke a upiecť až ráno pred servírovaním.


Domáce zapekané müsli
Suroviny na viac porcií

  • 300 g výberových ovsených vločiek
  • 300 g zmesi sušených orechov, semienok a ovocia (hrozienka, lieskovce, kokos, ľanové semienka,
  • mandle, jabĺčka...)
  • 80 g masla
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 3 PL medu
  • štipka mletej škorice

Orechy a sušené ovocie nasekajte na menšie kúsky. Na suchej panvici opečte ovsené vločky, kým nezačnú voňať, pridajte k nim na chvíľku aj zmes orechov a ovocia, premiešajte a dajte bokom. V menšom hrnci rozpustite maslo s cukrom, medom a mletou škoricou a vlejte na opečenú zmes vločiek. Dôkladne premiešajte. Hlboký plech alebo zapekaciu misu vyložte papierom na pečenie. Zmes müsli do nej navrstvite tak, aby bola vysoká približne 1,5 – 2 cm. Naplnený plech dajte zapiecť do rúry predhriatej na 175 stupňov a pečte približne 15-20 minút. Po zapečení nechajte vychladnúť a rukou alebo varechou zmes rozmrvte. Uskladnite v uzavretej dóze. Servírujte podľa chuti s mliekom, jogurtom, ovocným džúsom alebo horúcim pudingom.

Tip: Ak sa vám zdá príprava zdĺhavá alebo vaše zuby neobľubujú príliš chrumkavé pokrmy, pripravte si nezapekané voňavé müsli jednoduchým opečením všetkých suchých surovín na panvici. V dóze vám takto pripravená zmes vydrží dlho a navyše je zhotovená z vecí, ktoré si sami vyberiete.


Sladké francúzske toasty
Suroviny na 4 porcie

  • 8 plátkov vianočky (mazanec, brioška...)
  • 2 vajíčka
  • 100 ml smotany alebo plnotučného mlieka
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 2 PL práškového cukru
  • olej na prípravu

Vajíčka vidličkou dobre našľahajte. Pridajte smotanu, vanilínový cukor a práškový cukor. Všetko dobre premiešajte. Plátky vianočky namáčajte do vajíčka a opečte na rozohriatom oleji z každej strany do zlatista. Servírujte horúce poliate poprášené práškovým cukrom alebo poliate medom, javorovým sirupom alebo melasou.

Tip: Na sladké francúzske toasty môžete použiť i biely toastový chlieb, ktorý má sladkastú chuť. Ak k rozpálenému oleju pridáte i kúsok masla, chuť toastu bude ešte lahodnejšia.


Mliečna ryža s jablkami a škoricou
Suroviny na 4 porcie

  • 150 g guľatozrnnej ryže
  • 400 ml mlieka
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 2 PL kryštálového cukru
  • mletá škorica
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • 3 jablká

Premytú ryžu uvarte v mlieku spolu s vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou do mäkka. Jablká očistite, nastrúhajte alebo nakrájajte a dajte dusiť spolu s cukrom a mletou škoricou. Podľa potreby podlievajte trochou vody. Mäkká jablká a ryžu môžete spolu premiešať alebo navrstviť do servírovacích misiek a pohárov. Servírujte posypané škoricovým alebo vanilínovým cukrom.

Tip: Túto pochúťku možno servírovať ako za horúca tak aj za studena. Ryžu možno nahradiť tapiokovými guľôčkami.


ico

Raňajkové nápady...

Ideálne „zdravé“ raňajky nájdete hádam iba v televíznych reklamách na hriankovač, odšťavovač alebo kapsulový kávovar. Rodinné posedenia v slnečnej kuchyni, s čerstvými novinami v ruke, v mäkučkom župane a až neuveriteľne poslušné deti s plnými lyžičkami čokoládových guľôčok v mlieku. Takýto obraz ale v bežných rodinách nenájdete ani cez víkend nieto ešte počas rozlietaného pracovného týždňa. Čo s tým?

  • Rána vám určite spríjemnia mliečne výrobky ako jogurty, tvaroh, niektoré druhy syrov, vajíčka a čerstvé cereálne pečivo. Pre vaše telo bude výhodnejšie ak nesiahnete po údeninách a paštétach
  • Nezabúdajte i na klasické domáce nátierky ako na slano tak na sladko. Zaspomínajte na „škôlkarské časy“ a častejšie siahnite po džemoch, mede alebo rybičkách či varenej zelenine
  • Cez víkendy si doprajte sladké teplé raňajky pre celú rodinu ako puding, krupicovú či ovsenú kašu alebo horúce kakao
  • Nezabúdajte na sezónnosť. Nie je hrdinstvo zohnať v supermarkete sladký melón uprostred mrazivej zimy. Naše telo však privíta vitamíny, na ktoré boli zvyknutí i naši predkovia. Ak nemáte uskladnenú vlastnú zásobu jesenných plodov, doprajte si aspoň tie naše sušené slovenské jablká, hrušky, slivky, orechy, mak...
  • Ak máte hektické rána, pripravte si už večer akýsi „polotovar“, ktorý stihnete ráno dokončiť. Chlebíky a bagety sa môžu samé zapekať, kým vy pracujete na svojej rannej hygiene. Nezabije vás ani rýchla placka či palacinka z cesta pripraveného v chladničke.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  6. Inteligencia vo všetkom
  7. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  8. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  9. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  10. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie
  1. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  3. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  4. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  7. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  10. Pôžička, ktorá odmeňuje? Nie, nepomýlili sme sa
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 21 644
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 12 503
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 842
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 6 000
  5. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 4 120
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 3 555
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 898
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 790
  9. Budú Slováci čoskoro ovládať svoje domácnosti cez smartfón? 1 724
  10. Inteligencia vo všetkom 1 641

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Kedy spoznáme víťaza francúzskych prezidentských volieb?

Návod k sledovaniu francúzskych volieb.

KOMENTÁRE

Francúzi vo voľbách nerozhodujú len o sebe

Tí, ktorí si už Európu vybrali, si teraz hryzú nechty.

Neprehliadnite tiež

Sedem obedov z jedného hrnca

Eintopf jedlá, teda pokrmy pripravené v jednom hrnci, sú populárne nielen kvôli spotrebe riadu. Nemecký kuchársky vynález oceníte aj vy.

Ako rozbehnúť svoje trávenie a ozdraviť ho

Viete, ako prebieha tento životne dôležitý proces a či je ten váš v poriadku?

Jean-Paul Belmondo: Zmenil ideál mužskej krásy

Francúzsky herecký idol nedávno oslávil osemdesiatštyri rokov.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 22. júna, nájdete v stánkoch nové číslo magazínu smeŽeny a rozhovor s Petrou Regnácq Trnkovou, s ktorou sme hovorili o korupcii.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop