SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Sladké raňajky

Výdatné raňajky vám dodajú energiu na celý deň. Ak ich „nestíhate“ cez týždeň, doprajte ich sebe a svojim blízkym aspoň cez víkendy.

"Americké" palacinky
Suroviny na 4 porcie

  • 100 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 1 vajíčko
  • 1 žĺtok
  • 300 ml mlieka
  • 15 g rozpusteného masla
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 1 PL cukru
  • štipka soli
  • olej na smaženie

Múku zmiešanú so soľou a práškom do pečiva preosejte do misky. V strede urobte prstami jamku a vlejte do nej vajíčko a žĺtok. Za stáleho miešania začnite prilievať mlieko. Po priliatí polovice mlieka, primiešajte i roztopené maslo. Nakoniec dolejte zvyšné mlieko a zmes premiešajte alebo vyšľahajte dohladka. Cesto nechajte niekoľko minút oddýchnuť, aby sa prebudil prášok do pečiva. Na rozpálenej palacinkárni alebo na panvici s rovným dnom zahrejte kvapku oleja a malou naberačkou vlejte cesto. Pohybom panvice alebo naberačky palacinku upravte do tvaru kruhu, palacinka by však mala ostať aspoň pol centimetra hrubá. Keď sa začnú uvoľňovať bublinky a zo spodnej strany je palacinka upečená do hneda prevráťte ju. Servírujte teplé poliate javorovým, cukrovým alebo iným sirupom, rozpusteným maslom, poprípade s kúskami ovocia a čokoládovou polevou.

Tip: Americké palacinky sú hrubšie a nápadne sa podobajú na naše lievance. Lievancové cesto s droždím si môžete pripraviť i deň vopred, cez noc ho nechať v chladničke a upiecť až ráno pred servírovaním.


Domáce zapekané müsli
Suroviny na viac porcií

  • 300 g výberových ovsených vločiek
  • 300 g zmesi sušených orechov, semienok a ovocia (hrozienka, lieskovce, kokos, ľanové semienka,
  • mandle, jabĺčka...)
  • 80 g masla
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 3 PL medu
  • štipka mletej škorice

Orechy a sušené ovocie nasekajte na menšie kúsky. Na suchej panvici opečte ovsené vločky, kým nezačnú voňať, pridajte k nim na chvíľku aj zmes orechov a ovocia, premiešajte a dajte bokom. V menšom hrnci rozpustite maslo s cukrom, medom a mletou škoricou a vlejte na opečenú zmes vločiek. Dôkladne premiešajte. Hlboký plech alebo zapekaciu misu vyložte papierom na pečenie. Zmes müsli do nej navrstvite tak, aby bola vysoká približne 1,5 – 2 cm. Naplnený plech dajte zapiecť do rúry predhriatej na 175 stupňov a pečte približne 15-20 minút. Po zapečení nechajte vychladnúť a rukou alebo varechou zmes rozmrvte. Uskladnite v uzavretej dóze. Servírujte podľa chuti s mliekom, jogurtom, ovocným džúsom alebo horúcim pudingom.

Tip: Ak sa vám zdá príprava zdĺhavá alebo vaše zuby neobľubujú príliš chrumkavé pokrmy, pripravte si nezapekané voňavé müsli jednoduchým opečením všetkých suchých surovín na panvici. V dóze vám takto pripravená zmes vydrží dlho a navyše je zhotovená z vecí, ktoré si sami vyberiete.


Sladké francúzske toasty
Suroviny na 4 porcie

  • 8 plátkov vianočky (mazanec, brioška...)
  • 2 vajíčka
  • 100 ml smotany alebo plnotučného mlieka
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 2 PL práškového cukru
  • olej na prípravu

Vajíčka vidličkou dobre našľahajte. Pridajte smotanu, vanilínový cukor a práškový cukor. Všetko dobre premiešajte. Plátky vianočky namáčajte do vajíčka a opečte na rozohriatom oleji z každej strany do zlatista. Servírujte horúce poliate poprášené práškovým cukrom alebo poliate medom, javorovým sirupom alebo melasou.

Tip: Na sladké francúzske toasty môžete použiť i biely toastový chlieb, ktorý má sladkastú chuť. Ak k rozpálenému oleju pridáte i kúsok masla, chuť toastu bude ešte lahodnejšia.


Mliečna ryža s jablkami a škoricou
Suroviny na 4 porcie

  • 150 g guľatozrnnej ryže
  • 400 ml mlieka
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 2 PL kryštálového cukru
  • mletá škorica
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • 3 jablká

Premytú ryžu uvarte v mlieku spolu s vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou do mäkka. Jablká očistite, nastrúhajte alebo nakrájajte a dajte dusiť spolu s cukrom a mletou škoricou. Podľa potreby podlievajte trochou vody. Mäkká jablká a ryžu môžete spolu premiešať alebo navrstviť do servírovacích misiek a pohárov. Servírujte posypané škoricovým alebo vanilínovým cukrom.

Tip: Túto pochúťku možno servírovať ako za horúca tak aj za studena. Ryžu možno nahradiť tapiokovými guľôčkami.


ico

Raňajkové nápady...

Ideálne „zdravé“ raňajky nájdete hádam iba v televíznych reklamách na hriankovač, odšťavovač alebo kapsulový kávovar. Rodinné posedenia v slnečnej kuchyni, s čerstvými novinami v ruke, v mäkučkom župane a až neuveriteľne poslušné deti s plnými lyžičkami čokoládových guľôčok v mlieku. Takýto obraz ale v bežných rodinách nenájdete ani cez víkend nieto ešte počas rozlietaného pracovného týždňa. Čo s tým?

  • Rána vám určite spríjemnia mliečne výrobky ako jogurty, tvaroh, niektoré druhy syrov, vajíčka a čerstvé cereálne pečivo. Pre vaše telo bude výhodnejšie ak nesiahnete po údeninách a paštétach
  • Nezabúdajte i na klasické domáce nátierky ako na slano tak na sladko. Zaspomínajte na „škôlkarské časy“ a častejšie siahnite po džemoch, mede alebo rybičkách či varenej zelenine
  • Cez víkendy si doprajte sladké teplé raňajky pre celú rodinu ako puding, krupicovú či ovsenú kašu alebo horúce kakao
  • Nezabúdajte na sezónnosť. Nie je hrdinstvo zohnať v supermarkete sladký melón uprostred mrazivej zimy. Naše telo však privíta vitamíny, na ktoré boli zvyknutí i naši predkovia. Ak nemáte uskladnenú vlastnú zásobu jesenných plodov, doprajte si aspoň tie naše sušené slovenské jablká, hrušky, slivky, orechy, mak...
  • Ak máte hektické rána, pripravte si už večer akýsi „polotovar“, ktorý stihnete ráno dokončiť. Chlebíky a bagety sa môžu samé zapekať, kým vy pracujete na svojej rannej hygiene. Nezabije vás ani rýchla placka či palacinka z cesta pripraveného v chladničke.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Úprava osobného motorového vozidla
  2. Important information for Brazilians living in Slovakia
  3. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Päť chýb pri zateplení strechy
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 057
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 024
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 13 979
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 775
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 720
  6. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 10 483
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 603
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 594
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 358
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 145
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie na nový koronavírus.

Koronavírus: Slovensko má denné maximum nakazených, v hre je lockdown (minúta po minúte)

Nakazených koronavírusom na Slovensku je 25 100 osôb. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič po stredajšom rokovaní vlády.
Česko má najvyššie tempo nárastu šírenia nákazy spomedzi okolitých krajín.
Autorská strana Petra Šabatu

Keď v Česku umierajú mŕtvi (píše Petr Šabata)

Popis jedného smutného slovensko-českého koronavírusového zápasu.

Ilustračné foto.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia