Čo poviete na fondue?

Ak sa už dlho chystáte pripraviť pre svojich priateľov kulinársky zážitok plný zábavy, opojných vôní a chutí, jeseň je tým najvhodnejším obdobím. Horúce sústa fondue zahrejú nielen telo, ale táto spoločenská udalosť rozpáli i vzťahy stolovníkov.

(Zdroj: Isifa)

Základné syrové fondue
Suroviny na 4-6 porcií

  • 50 g mladého syra gouda (svetložltý pružný syr s maslovou arómou, pripomínajúci topený syr)
  • 350 g zrelého syra gouda (v strede tmavý a tvrdý syr so zhrubnutou kôrkou na okrajoch, so slanou
  • miestami ovocnou príchuťou)
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • 2 PL zemiakového škrobu
  • 6 PL mlieka
  • šťava z jedného citróna
  • biele víno
  • muškátový oriešok
  • mleté biele korenie
  • veka
  • 100 g kvalitnej šunky

Zo syra odkrojte tvrdé okraje a nakrájajte ho na väčšie kusy. Tie potom nastrúhajte alebo pomeľte na mäsovom mlynčeku. Nádobu na fondue potrite zvnútra prelisovaným cesnakom. Citrónovú šťavu doplňte v odmerke vínom do 250 ml a nalejte do nádoby. Nádobu dajte zahrievať. Postupne pridávajte syr, ktorý nechajte za stáleho jemného miešania rozpustiť. V mlieku rozmiešajte škrobový prášok a zľahka zmes vmiešajte do syrovej omáčky. Omáčku nechajte prejsť varom. Nakoniec omáčku okoreňte, pridajte nastrúhaný muškátový oriešok poprípade ďalší prelisovaný strúčik cesnaku. Veku nakrájajte na jednohubky, rozložte ich po tanieri, na každú položte kúsok šunky a môžete servírovať. Napichnuté kúsky namáčajte do syrovej omáčky.

Tip: Všetky druhy syra sa strúhajú jednoduchšie, ak sú dobre vychladené. Omáčky môžete začať pripravovať na normálnom sporáku, aby ste dosiahli rýchlejší bod varu a na výhrevnú podložku alebo kahanec ju premiestnite až pri servírovaní.


Fondue zo syra s modrou plesňou
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 250 ml mlieka
  • 200 g mäkkého tvarohu
  • 200 g syra s modrou plesňou
  • 1/2 ČL cesnakovej soli
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 2 PL šľahačkovej smotany
  • španielska klobása
  • tmavý chlieb

Tvaroh vyložte niekoľko hodín pred prípravou z chladničky. Mlieko s tvarohom vyšľahajte elektrickým šľahačom na jemnú krémovú hmotu. Hmotu dajte do fondue nádoby a začnite zahrievať na malom plameni. Postupne vmiešajte nakrájaný alebo nastrúhaný plesnivý syr. Pokračujte v miešaní, pokiaľ sa hmota nespojí a všetok syr nerozpustí. V menšej miske rozmiešajte cesnakovú soľ s kukuričným škrobom a smotanou. Zahustenú smotanu potom za priebežného miešania vlejte do omáčky a približne 2 minúty povarte, kým nevznikne hutná krémová omáčka. Servírujte s kúskami tmavého chleba alebo pečiva spolu s kvalitnou španielskou klobásou.

Tip: Ak sa vám zdá omáčka príliš slaná alebo fádna, dochuťte ju niekoľkými lyžičkami ružového vína alebo šťavou z pomaranča. Nič nepokazíte ak ku naservírovanému pečivu pridáte kúsky tvrdej zeleniny


Mäsové fondue
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 1 kg bravčovej panenky alebo teľacej roštenky
  • 500 ml slnečnicového oleja
  • 250 ml kyslej smotany
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 200 ml majonézy
  • 4 PL pálivého kečupu
  • soľ
  • petržlenová vňať
  • mix sterilizovanej zeleniny v sladkokyslom náleve (olivy, uhorky, feferóny, cibuľky, kapary....)

Najskôr pripravte omáčky. Do kyslej smotany vmiešajte nadrobno pokrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak, štipku soli a nasekanú petržlenovú vňať. V druhej miske rozmiešajte majonézu s kečupom. Misky s omáčkami a naserírovanú zmes zeleniny rozložte okolo stojana na fondue. Mäso pokrájajte na rovnomerné kocky veľké približne 2x2 centimetra a naservírujte buď do jednej väčšej misy, alebo po niekoľkých kúskoch na tanier každému stolovníkovi. V nádobe na fondue dajte na šporák rozpáliť olej, potom nádobku premiestnite na stôl s kahancom alebo výhrevnou platňou. Každý stolovník si do oleja namáča napichnuté mäso, čím si hostia sami určia prepečenosť mäsa. Hotový kúsok mäsa sa namáča do omáčky a zajedá zeleninou poprípade pečivom.

Tip: Použiť môžete i kuracie prsia, hovädziu sviečkovú alebo ryby. Ak nechcete aby rozpálený olej prskal na stolovníkov, pridajte do neho dve čajové lyžičky soli. Olej môžete nahradiť vývarom a jemnejšie mäso namiesto smaženia povariť.


Čokoládovo-kávové fondue
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 500 ml mlieka alebo smotany
  • 300 g horkej čokolády z vyšším obsahom kakaa
  • 3 PL rozpustnej kávy
  • prírodný hnedý cukor

Mlieko zahrejte vo fondue nádobe na sporáku a tesne pred prevarením ho preložte na podstavec s kahancom. Pridajte nalámané kúsky čokolády, ktoré miešaním rozpustite do mlieka. Nakoniec pridajte kávu a dochuťte cukrom podľa potreby. Servírujte s kúskami ovocia, alebo rozkrájanou upečenou piškótou, poprípade sladkými kúskami pečiva alebo vianočky. Deťom urobíte radosť s penovými alebo želé cukríkmi.

Tip: Milovníci kávy môžu pri príprave použiť kvalitnú veľmi najemno zomletú zrnkovú kávu, ktorá dodá rozpustenej čokoláde silnejšiu chuť a štruktúru.


ico

Fondue

Čo to vlastne je a ako sa pripravuje?

  • Fondue pochádza z francúzštiny a znamená topiť sa alebo rozpúšťať. Pochádza z historického územia Savojska a francúzskej časti Švajčiarska, teda z krajín ktoré sú povestné svojimi syrmi.
  • Fondue sa musí udržiavať stále teplé, preto sú sety a nádoby vyrobené z takých materiálov, ktoré pomáhajú teplo udržať. Nádoby môžu byť z kameniny, glazovanej keramiky alebo liatiny. Vhodným materiálom je i oceľ a to predovšetkým na fondue pripravované vo vývare alebo rozpálenom tuku. Veľkosť, tvar a typ nádoby by mal tiež zodpovedať druhu pripravovaného fondue.
  • Ďalšia príprava a servírovanie sa nezaobídu bez fonduových dlhých vidličiek s rukoväťou proti popáleniu a vhodne tvarovaných servírovacích mištičiek na omáčky a kúsky pokrmov. Namiesto originálnych vidličiek môžete použiť i tvrdé bambusové špajdle. Nezaškodí ani pripravený obyčajný príbor na chladnúce kúsky mäsa.
  • Najznámejšie fondue je práve to spomínané syrové, ktoré sa pripravuje z kvalitných „rozpúšťavých“ syrov, ktoré sa zásadne tavia v dobrom bielom víne s prídavkom voňavého korenia a cesnaku.
  • Príprava fondue sa vždy začína na normálno sporáku, aby sa dosiahla vyššia teplota. Až neskôr sa fondue prenesie a servíruje nad horiacou čajovou sviečkou alebo plynovým kahancom. S kahancom pracujte opatrne, aby sa vaša hostina nezmenila na nebezpečný požiar – hlavne za použitia oleja.

Rady a tipy

  • Plameň pod syrovým fondue by mal byť mierny, syr by sa nemal pripaľovať inak by zhorkol. Nemal by však ani príliš chladnúť, inak by nemal správnu konzistenciu a chladnutím by sa tvorili hrudky.
  • Ak sa vám zdá omáčka príliš hustá, zrieďte ju bielym muškátovým vínom, citrónovou šťavou alebo ovocnou pálenkou. Najvhodnejšia je čerešňová, malinová alebo marhuľová.
  • Pri mäsovom fondue môžete olej použiť viacnásobne, maximálne 2-3 krát, po dôslednom precedení. Aj počas stolovania si pripravte malé kovové alebo čajové sitko, aby ste mohli jednoducho vyloviť zošmyknutý kúsok mäsa alebo zeleniny, ktorý by inak v oleji preháral.Ak sa rozhodnete pre fondue pripravené s vývarom alebo olejom nezabudnite pri stolovaní na to, že pokiaľ vám chladne prvý kúsok mäsa na tanieri a rozmýšľate pre ktorú omáčku či prílohu sa rozhodnemt, v kotlíku sa už môže pomaly pripravovať ďalšie sústo. Pozor však na „zarozprávanie sa“, ktoré by váš ďalší kúsok neochránilo pred pripálením.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 15 895
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 124
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 760
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 057
  5. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 7 600
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 069
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 462
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 047
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 565
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 525

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Beaty Balogovej

Trump je prázdna nádoba, napĺňajú ho masy

Trump je zrkadlom ich horšieho ja, ktoré museli často skrývať pred svojimi deťmi, susedmi či zamestnávateľom.

SVET

Vlastizrada. Trumpa kritizujú za podlizovanie sa Putinovi

Európa sa obáva, či sa môže ešte na USA spoliehať.

DOMOV

Zálohovanie plastových fliaš je bližšie. Na aké prekážky naráža?

Zálohovaním sa vyzbiera 90 percent fliaš.

Neprehliadnite tiež

Nebehaj holá pred deťmi! Aké sú hranice nahoty doma?

Je správne, aby deti videli rodičov nahých?

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Herečka Judit Bárdos: Nie každá chvíľa v tomto povolaní vás stopercentne baví

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.