Čo poviete na fondue?

Ak sa už dlho chystáte pripraviť pre svojich priateľov kulinársky zážitok plný zábavy, opojných vôní a chutí, jeseň je tým najvhodnejším obdobím. Horúce sústa fondue zahrejú nielen telo, ale táto spoločenská udalosť rozpáli i vzťahy stolovníkov.

(Zdroj: Isifa)

Základné syrové fondue
Suroviny na 4-6 porcií

  • 50 g mladého syra gouda (svetložltý pružný syr s maslovou arómou, pripomínajúci topený syr)
  • 350 g zrelého syra gouda (v strede tmavý a tvrdý syr so zhrubnutou kôrkou na okrajoch, so slanou
  • miestami ovocnou príchuťou)
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • 2 PL zemiakového škrobu
  • 6 PL mlieka
  • šťava z jedného citróna
  • biele víno
  • muškátový oriešok
  • mleté biele korenie
  • veka
  • 100 g kvalitnej šunky

Zo syra odkrojte tvrdé okraje a nakrájajte ho na väčšie kusy. Tie potom nastrúhajte alebo pomeľte na mäsovom mlynčeku. Nádobu na fondue potrite zvnútra prelisovaným cesnakom. Citrónovú šťavu doplňte v odmerke vínom do 250 ml a nalejte do nádoby. Nádobu dajte zahrievať. Postupne pridávajte syr, ktorý nechajte za stáleho jemného miešania rozpustiť. V mlieku rozmiešajte škrobový prášok a zľahka zmes vmiešajte do syrovej omáčky. Omáčku nechajte prejsť varom. Nakoniec omáčku okoreňte, pridajte nastrúhaný muškátový oriešok poprípade ďalší prelisovaný strúčik cesnaku. Veku nakrájajte na jednohubky, rozložte ich po tanieri, na každú položte kúsok šunky a môžete servírovať. Napichnuté kúsky namáčajte do syrovej omáčky.

Tip: Všetky druhy syra sa strúhajú jednoduchšie, ak sú dobre vychladené. Omáčky môžete začať pripravovať na normálnom sporáku, aby ste dosiahli rýchlejší bod varu a na výhrevnú podložku alebo kahanec ju premiestnite až pri servírovaní.


Fondue zo syra s modrou plesňou
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 250 ml mlieka
  • 200 g mäkkého tvarohu
  • 200 g syra s modrou plesňou
  • 1/2 ČL cesnakovej soli
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 2 PL šľahačkovej smotany
  • španielska klobása
  • tmavý chlieb

Tvaroh vyložte niekoľko hodín pred prípravou z chladničky. Mlieko s tvarohom vyšľahajte elektrickým šľahačom na jemnú krémovú hmotu. Hmotu dajte do fondue nádoby a začnite zahrievať na malom plameni. Postupne vmiešajte nakrájaný alebo nastrúhaný plesnivý syr. Pokračujte v miešaní, pokiaľ sa hmota nespojí a všetok syr nerozpustí. V menšej miske rozmiešajte cesnakovú soľ s kukuričným škrobom a smotanou. Zahustenú smotanu potom za priebežného miešania vlejte do omáčky a približne 2 minúty povarte, kým nevznikne hutná krémová omáčka. Servírujte s kúskami tmavého chleba alebo pečiva spolu s kvalitnou španielskou klobásou.

Tip: Ak sa vám zdá omáčka príliš slaná alebo fádna, dochuťte ju niekoľkými lyžičkami ružového vína alebo šťavou z pomaranča. Nič nepokazíte ak ku naservírovanému pečivu pridáte kúsky tvrdej zeleniny


Mäsové fondue
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 1 kg bravčovej panenky alebo teľacej roštenky
  • 500 ml slnečnicového oleja
  • 250 ml kyslej smotany
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 200 ml majonézy
  • 4 PL pálivého kečupu
  • soľ
  • petržlenová vňať
  • mix sterilizovanej zeleniny v sladkokyslom náleve (olivy, uhorky, feferóny, cibuľky, kapary....)

Najskôr pripravte omáčky. Do kyslej smotany vmiešajte nadrobno pokrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak, štipku soli a nasekanú petržlenovú vňať. V druhej miske rozmiešajte majonézu s kečupom. Misky s omáčkami a naserírovanú zmes zeleniny rozložte okolo stojana na fondue. Mäso pokrájajte na rovnomerné kocky veľké približne 2x2 centimetra a naservírujte buď do jednej väčšej misy, alebo po niekoľkých kúskoch na tanier každému stolovníkovi. V nádobe na fondue dajte na šporák rozpáliť olej, potom nádobku premiestnite na stôl s kahancom alebo výhrevnou platňou. Každý stolovník si do oleja namáča napichnuté mäso, čím si hostia sami určia prepečenosť mäsa. Hotový kúsok mäsa sa namáča do omáčky a zajedá zeleninou poprípade pečivom.

Tip: Použiť môžete i kuracie prsia, hovädziu sviečkovú alebo ryby. Ak nechcete aby rozpálený olej prskal na stolovníkov, pridajte do neho dve čajové lyžičky soli. Olej môžete nahradiť vývarom a jemnejšie mäso namiesto smaženia povariť.


Čokoládovo-kávové fondue
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 500 ml mlieka alebo smotany
  • 300 g horkej čokolády z vyšším obsahom kakaa
  • 3 PL rozpustnej kávy
  • prírodný hnedý cukor

Mlieko zahrejte vo fondue nádobe na sporáku a tesne pred prevarením ho preložte na podstavec s kahancom. Pridajte nalámané kúsky čokolády, ktoré miešaním rozpustite do mlieka. Nakoniec pridajte kávu a dochuťte cukrom podľa potreby. Servírujte s kúskami ovocia, alebo rozkrájanou upečenou piškótou, poprípade sladkými kúskami pečiva alebo vianočky. Deťom urobíte radosť s penovými alebo želé cukríkmi.

Tip: Milovníci kávy môžu pri príprave použiť kvalitnú veľmi najemno zomletú zrnkovú kávu, ktorá dodá rozpustenej čokoláde silnejšiu chuť a štruktúru.


ico

Fondue

Čo to vlastne je a ako sa pripravuje?

  • Fondue pochádza z francúzštiny a znamená topiť sa alebo rozpúšťať. Pochádza z historického územia Savojska a francúzskej časti Švajčiarska, teda z krajín ktoré sú povestné svojimi syrmi.
  • Fondue sa musí udržiavať stále teplé, preto sú sety a nádoby vyrobené z takých materiálov, ktoré pomáhajú teplo udržať. Nádoby môžu byť z kameniny, glazovanej keramiky alebo liatiny. Vhodným materiálom je i oceľ a to predovšetkým na fondue pripravované vo vývare alebo rozpálenom tuku. Veľkosť, tvar a typ nádoby by mal tiež zodpovedať druhu pripravovaného fondue.
  • Ďalšia príprava a servírovanie sa nezaobídu bez fonduových dlhých vidličiek s rukoväťou proti popáleniu a vhodne tvarovaných servírovacích mištičiek na omáčky a kúsky pokrmov. Namiesto originálnych vidličiek môžete použiť i tvrdé bambusové špajdle. Nezaškodí ani pripravený obyčajný príbor na chladnúce kúsky mäsa.
  • Najznámejšie fondue je práve to spomínané syrové, ktoré sa pripravuje z kvalitných „rozpúšťavých“ syrov, ktoré sa zásadne tavia v dobrom bielom víne s prídavkom voňavého korenia a cesnaku.
  • Príprava fondue sa vždy začína na normálno sporáku, aby sa dosiahla vyššia teplota. Až neskôr sa fondue prenesie a servíruje nad horiacou čajovou sviečkou alebo plynovým kahancom. S kahancom pracujte opatrne, aby sa vaša hostina nezmenila na nebezpečný požiar – hlavne za použitia oleja.

Rady a tipy

  • Plameň pod syrovým fondue by mal byť mierny, syr by sa nemal pripaľovať inak by zhorkol. Nemal by však ani príliš chladnúť, inak by nemal správnu konzistenciu a chladnutím by sa tvorili hrudky.
  • Ak sa vám zdá omáčka príliš hustá, zrieďte ju bielym muškátovým vínom, citrónovou šťavou alebo ovocnou pálenkou. Najvhodnejšia je čerešňová, malinová alebo marhuľová.
  • Pri mäsovom fondue môžete olej použiť viacnásobne, maximálne 2-3 krát, po dôslednom precedení. Aj počas stolovania si pripravte malé kovové alebo čajové sitko, aby ste mohli jednoducho vyloviť zošmyknutý kúsok mäsa alebo zeleniny, ktorý by inak v oleji preháral.Ak sa rozhodnete pre fondue pripravené s vývarom alebo olejom nezabudnite pri stolovaní na to, že pokiaľ vám chladne prvý kúsok mäsa na tanieri a rozmýšľate pre ktorú omáčku či prílohu sa rozhodnemt, v kotlíku sa už môže pomaly pripravovať ďalšie sústo. Pozor však na „zarozprávanie sa“, ktoré by váš ďalší kúsok neochránilo pred pripálením.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 833
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 14 583
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 11 793
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 688
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 414
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 631
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 401
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 572
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 4 025
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 883

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Čo sa deje v hokeji? Je to divadlo, vinníkmi sme všetci, tvrdí Graňák

Zlá skúsenosť s Cígerom a Švehlom mohla odradiť hráčov z NHL od štartu na majstrovstvách sveta, hovorí skúsený obranca.

KULTÚRA

Iva Bittová: Nemôžem si dovoliť strácať čas a báť sa

Česká speváčka žije v USA. Koncertuje u nás so skupinou Čikori.

TECH

Vedci sú na stope tajomstvu DNA

Vďaka úžasnému technologickému vývoju vznikajú nové vedné odbory.

TECH

Na čom hrať hry? Na PC či konzolách?

Porovnávať má zmysel hlavne produkty najväčších hráčov na trhu.

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.