Už vyše dvadsať rokov si 25. novembra pripomíname Medzinárodný deň bez mäsa a deň práv zvierat. Jeho vznik iniciovala India v roku 1986. Indická kultúra a hinduistické náboženstvo zakazujú jesť mäso, preto väčšina obyvateľov Indie sú vegetariáni.
Indovia veria, že vegetariánstvo je cestou k pevnému zdraviu a trvalému šťastiu. Vyčleňujú päť hlavných dôvodov, prečo sa rozhodli nejesť mäso. Okrem duchovného, zdravotného, ekologického a náboženského, vegetariánstvo súvisí aj s karmou. Hinduisti veria, že výber potravín má vplyv na osobnú karmu človeka.
Môže za to zemepisná šírka
Menej mäsa jedia aj ľudia v krajinách s teplejším podnebím, kde sa urodí veľa ovocia a zeleniny. Obyvatelia tropických a subtropických krajín konzumujú menej stravy živočíšneho pôvodu.
„Vyššia konzumácia živočíšnych tukov, najmä vo forme mäsa, je vážnym problémom predovšetkým v ekonomicky vyspelých krajinách sveta," konštatuje lekárka Silvia Kontrošová, vedúca odboru podpory zdravia banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.
"Slováci majú mäso radi, hlavne mastné, ktoré obsahuje nasýtené mastné kyseliny zvyšujúce aj prívod cholesterolu do ľudského tela. Ten stojí za arterosklerózou, upchávaním ciev, nadváhou až obezitou, vysokým krvným tlakom, ale aj za cukrovku, či ďalšími ochoreniami."
Údeniny si môžete odpustiť
Nadmerná konzumácia údenín sa neodporúča, kvôli možnému zvýšeniu rizika ochorení tráviaceho traktu a rakovinových ochorení. Lekárka však upozorňuje, že úplné vynechanie mäsa z jedálnička tiež nie je zdravé. Mäso obsahuje veľké množstvo bielkovín, ktoré sú pre ľudský organizmus nevyhnutné.
„S konzumáciou živočíšnych tukov by sme to však nemali ani preháňať. Receptom je pestrá a vyvážená strava, v ktorej má zastúpenie rovnako ľahko stráviteľné mäso - hlavne hydinové, teľacie, no predovšetkým morské ryby. Tie sú neoceniteľným zdrojom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre výživu človeka dôležité a pre náš organizmus zdravé," zdôrazňuje Kontrošová.
Mäso je dôležité aj pre energetický príjem vitamínu B12, ktorý sa na rozdiel od viacerých bielkovín vo vegeratiánskej strave nenachádza. Ak sa predsa len chcete stať vegetariánom, treba svoje rozhodnutie konzultovať s lekárom. Pre deti do troch rokov sa vegetariánstvo neodporúča.
Mäso – za a proti
Mäso jatočných zvierat (najmä hovädzie a bravčové) mnohým veľmi chutí, ale rozhodne nie je zdravé konzumovať ho denne. Obsahuje totiž dosť veľa zdraviu neprospievajúceho tuku. Naproti tomu obsahuje rôzne pre ľudský organizmus dôležité látky a prvky. V prvom rade je zdrojom cenných bielkovín - jednotlivé aminokyseliny sú v ňom zastúpené v podobnom pomere ako v ľudskom tele. Za nezdravé sa považuje i častá konzumácia vnútorností, napríklad pečienky, ktorá obsahujú veľa cholesterolu, no zároveň i nezvyklo vysoké množstvá vitamínov a minerálov.
Mäso z hydiny (kuracie, morčacie) obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, nenasýtené mastné kyseliny a málo zbytočného tuku. Tiež je v ňom obsiahnuté množstvo vitamínov a minerálov. Kačacie a husacie mäso je však tučnejšie a pri diéte sa vôbec neodporúča.
Ryby sú zdrojom kvalitných bielkovín a nenasýtených kyselín, preto by ste ich mali mať na stole aspoň dvakrát do týždňa. Tiež obsahujú vitamíny a minerály, napríklad vitamíny A a D, ďalej sú výborným zdrojom jódu a omega-3 mastných kyselín, ktoré chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami.
Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica