SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky
PRÍLOHA MLADÉ VÍNO

Ľadové víno

Za každou kvapkou ľadového vína sa skrýva viac ako nízka teplota a predpísaná cukornatosť.

Občas sa v televízii objavia reportáže o zbere hrozna na ľadové víno. Napriek tomu si mnohí pod ľadovým vínom predstavuje čosi iné.

Strohé vysvetlenie výroby ľadových vín hovorí o podmienke teploty nižšej ako -7 °C a dosiahnutej cukornatosti 27 °NM. Za každou kvapkou ľadového vína sa však skrýva toho podstatne viac. Oberačky v priemernom ročníku sa končia niekedy koncom októbra. To ešte zďaleka nie je čas na zber ľadového vína.

Čakať treba aj do januára

Vinohradník a vinár musia na ľadové víno vybrať vhodné hrozno. Najčastejšie sa na výrobu ľadového vína nechávajú odrody, ako sú Rizling rýnsky, Veltlínske zelené, Rulandské biele, Rulandské šedé, Rizling vlašský, Tramín červený Frankovka modrá či Cabernet Sauvignon.

Ľadové víno sa dá vyrobiť aj z iných odrôd, ale z tých skôr dozrievajúcich, ako je Muškát moravský, Muškát Otonel či Müller Thurgau, nájdete ľadové víno iba ojedinele.

Druhou podmienkou je dokonalý zdravotný stav hrozna. Nikdy sa nevie, ako dlho bude musieť hrozno vo vinohrade čakať. Nezriedka príde vhodný mráz až v januári. Aj jedna jediná napadnutá bobuľka hrozna by za taký čas spôsobila rozšírenie choroby na značnú časť vinohradu.

Treba počítať aj s rannými hmlami či dažďom, takže starostlivosť o hrozno ponechané na výrobu ľadového vína musí byť dokonalá. Nezanedbateľným faktorom je aj ochrana hrozna. Či už pred vtákmi, alebo pred ľuďmi.

Ak človek toto všetko zvládne, ešte stále má posledné slovo príroda. Proste sa môže stať, že kým prídu vhodné mrazy, hrozno sa dostane do stavu, keď ho jednoducho vinár bude musieť obrať a z ľadového vína nie je nič. Čo je to teda vhodný mráz a prečo práve -7 °C je tou hraničnou teplotou? Prečo nestačí -1 °C alebo naopak -10 °C?

Rozhoduje fyzika

Zjednodušene možno povedať, že čím je teplota nižšia, tým lepšie. Pri teplote vyššej ako -7 °C sa ľadové víno nedá vyrobiť, nie z legislatívnych dôvodov, ale z fyzikálnych. Pri 0 °C zamrzne voda. Čistá, destilovaná voda. V hroznovej šťave sú však rozpustené rôzne minerálne a organické látky, ako je cukor či organické kyseliny, ktoré teplotu kryštalizácie znižujú až na -7 °C.

Pri dosiahnutí tejto teploty v hroznovej šťave začne kryštalizovať časť vody. Tým sa látky, ktoré sú v nej rozpustené, zahusťujú a koncentrujú v zostávajúcej šťave.

Čím nižšia teplota, tým väčší podiel vody v hroznovej šťave sa vyzráža a tým koncentrovanejší je zvyšok šťavy. V zostávajúcej šťave však nie je skoncentrovaný iba cukor, ale všetky látky obsiahnuté v hroznovej šťave.

Zamrznuté hrozno je nevyhnutné čo najrýchlejšie obrať a okamžite vylisovať. Ak by sa zamrznutá voda roztopila došlo by k znehodnoteniu suroviny, pretože kryštáliky ľadu mechanicky poškodia bunkové steny hrozna. Výlisnosť ľadového vína je veľmi malá. Kým pri normálnom víne vylisujeme zo 100 kilogramov hrozna asi 75 litrov muštu, pri ľadovom víne je to najviac 10 litrov. Problémom je aj samotné lisovanie, pretože zamrznuté hrozno pri lisovaní vytvorí ľadový blok a ten už nie je možné vylisovať. Nejeden vinár už zaplatil daň v podobe zničenia svojho lisu za snahu vytlačiť z hrozna čo najviac šťavy.

Sladké rekordy

Ak sa vinárovi v spolupráci s vinohradníkom podarí dostať až do tohto štádia, odmena je viac ako sladká. Na výrobu ľadového vína sa použilo dokonale vyzreté hrozno a všetko sa v ňom skoncentrovalo. V prípade ľadového vína zákon vyžaduje cukornatosť najmenej 27 °NM, ale ľadové vína dosahujú cukornatosť nad 30 °NM. Viac už muštomer nedokáže odmerať. Skutočná cukornatosť sa neskôr stanovuje laboratórne. Rekordérmi sú vína s obsahom cukru nad 50 °NM. Tramín červený ročníka 2003 z Pivnice Tibava dokonca dosiahol cukornatosť 52 °NM.

Modrá sa zmení na bielu

Ľadové vína sa však odlišujú ešte čímsi výnimočným, čo nikde inde nenájdete. Mráz okrem toho, že hroznovú šťavu zahustí, dodá vínu špecifickú, neopakovateľnú vôňu a chuť, ktorá sa označuje ako príchuť po mraze alebo aj ľadová pripálenina, aj keď s pripálením nemá nič spoločné. Zaujímavosťou je, že modré odrody, z ktorých sa normálne robí červené víno, v prípade ľadového vína majú farbu bieleho vína, najviac idú trochu doružova.

Ľadové víno si zachováva prejav odrody, z ktorej je vyrobené. Vyznačuje sa ovocnosťou, sladkosťou je extraktívne a koncentrované. Spolu s cukrom sa koncentruje aj kyselina, takže víno si zachováva harmóniu a šťavnatosť.

V záujme zachovania čo najvyššieho obsahu cukru vo víne niektorí vinári pristupujú k prerušeniu fermentácie. Takéto víno má potom nižší obsah alkoholu, najčastejšie medzi 9 a 10 percentami. Okrem tohto (nazvime ho klasického štýlu) sa sporadicky na trhu objavujú aj ľadové vína, vyzrievané v bariku a podobné špeciality.

ico

Tip redakcie

Medzi najzaujímavejšie produkty vyrobené z ľadového vína, s ktorými sme sa stretli, patrí sekt. Kanadská spoločnosť Pillitteri winery vyrába sekt z ľadového vína s použitím technológie ASTI.

V sekte je zachovaná ovocná aromatika žltého tropického ovocia, disponuje unikátnou kyselinou a je šumivé. Je to skutočný skvost, ktorý zozbieral veľké zlaté medaily z celého sveta. Dá sa kúpiť aj na Slovensku.

Vedeli ste?

Vo svete má výroba ľadového vína tradíciu v krajinách, ako sú Nemecko či Rakúsko. No najvýznamnejšie postavenie na trhu s ľadovým vínom má Kanada. Okrem týchto štátov možno ľadové víno nájsť takmer všade, kde sa pestuje hrozno. Ľadové víno už vyrobili aj v Španielsku alebo Argentíne. Aj keď je pravda, že si pomáhajú kryokomorami, čo už nie je skutočné ľadové víno. Prvé zmienky o ľadovom víne pochádzajú ešte z čias Rímskej ríše. Predpokladá sa, že Plíniova zmienka patrila ľadovému vínu z Frankonie, dnešného
Nemecka.

Rovnako je doložené použitie zmrznutých bobúľ hrozna na výrobu najslávnejšieho a najdrahšieho vína starého Ríma, Falernského vína, ktoré sa pestovalo na juhu Talianska, iba niekoľko kilometrov severne od Neapola.

Čo k nemu?

Ľadové víno je ako partner predurčené k sladkým jedlám, predovšetkým k dezertom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Päť chýb pri zateplení strechy
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  2. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. Úprava osobného motorového vozidla
  6. Important information for Brazilians living in Slovakia
  7. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  8. Vitajte v postapokalyptickom svete
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 24 970
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 998
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 792
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 526
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 841
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 746
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 472
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 368
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 156
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 143
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cynická obluda

Zázrak v parlemente

Záborská, pevne sa spoliehajúca na hlasy fašistov, už videla svoje obmedzenie interrupcií ako hotovú vec.

NAKA zadržala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika

Dôvodo zadržania zatiaľ nie je známy.

Dušan Kováčik.

Koronavírus: Na Slovensku potvrdili 17 úmrtí, Česko pokračuje v rekordoch (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 33 602. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Odberové miesto na testovanie pacientov na ochorenie COVID-19 pred Infekčným pavilónom na Kramároch.
Pacientov s covidom budú musieť zrejme zakrátko voziť do iných nemocníc, lebo bojnická bola v utorok už plná.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia