Šéfredaktorka magazínu smeŽeny Ema Tekelyová so svojou slávnou mamou Emmou vydala knižku receptov Sladkosti, od ktorých sa nepriberá. Na krste predstavili nielen publikáciu, ale aj „novú generáciu“ zákuskov, ktoré ochutnala aj krstná mama knihy Zdenka Studenková: „Každý pôžitok patrí k životu. Človek, ktorý sa vyhýba sladkostiam, akoby ani nežil“.
Tajomstvo sladkostí, ktoré strážia vašu líniu spočíva v prísadách. Bielu múku nahrádza celozrnná, miesto klasického cukru nájdete v nich trstinový a na umelé tuky zabudnite. V receptoch je často použitý tvaroh, ovsené vločky a čersté ovocie. "Chceli sme ukázať, že niekedy stačí iba výmena niektorých ingrediencií a dezerty môžu byť oveľa menej kalorické, pričom rovnako chutia," hovorí o svojej novej knižke Emma Tekelyová.
Hlavnou cukrárkou je mladšia Ema Tekelyová, ktorú pečenie veľmi baví. Ako na ňu prezradila jej mama, napriek tomu, že vyštudovala dejiny umenia, už pätnásť rokov zbiera a vymýšľa recepty. "Kým iné dievčatá zbierali céčka, Emka si založila knihu receptov s podrobnými návodmi a obrázkami. Myslela som si, že z toho vyrastie, ona sa rozhodla, že nie."
Napriek tomu, že v dnešnej dobe je klasické pečenie už staromódne, autorky Sladkostí tvrdia, že neexistuje lepší liek na zlý deň ako koláč vytiahnutý z rúry. "Ak je na stole čerstvo upečený voňavý koláč a cez jeho opar sa šíri vôňa dobrej kávy, človeku je dobre, cíti sa doma, medzi svojimi. A tak to má byť," dodáva Emma.
Foto z krstu knihy: zľava - Lucia Kollárová, Oľga Belešová, Emma Tekelyová, Ema Pospíšilová Tekelyová, Zdena Studenková, Jaro Buček, Katka Brychtová, Evita Urbaníková a Jožo Pročko