Varenie z koreničky sveta

Pikantné či voňavé, lahodné aj neznesiteľne horké či pálivé, práškové či vcelku. Všetky korenia pomáhajú nielen zahnať fádnu chuť pokrmov, ale prospievajú aj nášmu zdraviu.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Ako správne koreniť?

  • Korenie pomáha jedlu získať tú „pravú“ chuť. Pri správnom varení a korenení treba zachovať i prirodzenú chuť zeleniny, mäsa alebo vývaru a polievok. Koreniny by mali chuť zvýrazniť, ale nie prebiť či potlačiť.
  • Najčastejší spôsob korenenia je taký, že na rozpálenom tuku opražíte pripravenú zmes korenia, kým nedostane charakteristickú arómu.
  • Pokiaľ je to možné v obchode kupujte iba celé korenie a zomeľte ho až doma tesne pred použitím. Iba čerstvo namleté alebo v mažiari potlčené korenie má omnoho intenzívnejšiu arómu.
  • Koreniace zmesi lepšie vyniknú ak pri oprážaní použijete namiesto oleja maslo.

Pikantné kuracie stehienka
Suroviny na 4 porcie

  • 8 kuracích stehienok
  • 420 g čerstvých alebo konzervovaných paradajok
  • 130 g mrazenej kukurice
  • 2 PL hustého paradajkového pretlaku
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 2 ČL práškového čili
  • 1 PL údenej mletej papriky
  • 1 ČL mletého koriandru
    soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu a cesnak pokrájajte na drobné kocky. Čerstvé paradajky zbavte šupky a nakrájajte na veľmi malé kocky. Vo väčšej panvici rozohrejte olej a osmažte na ňom umyté a osušené stehienka, pokiaľ zo všetkých strán nezhnednú. Odložte ich bokom. Do tej istej rozohriatej panvice dajte smažiť cibuľu s cesnakom, keď spriesvitnejú posypte ich práškovým čili, paprikou, mletým koriandrom a opekajte niekoľko sekúnd. Pridajte sekané paradajky aj so šťavou a paradajkový pretlak. Všetko spolu premiešajte a na vrch naukladajte opečené stehienka. Na miernom plameni duste prikryté približne 25 minút, alebo kým nieje mäso dokonale mäkké. Podľa potreby podlejte trochou vody. Na záver pridajte kukuricu, chvíľku povarte a dochuťte soľou a korením. Servírujte s ryžou a paprikovou cibuľovým šalátom.

Tip: Na tento rýchly recept sú ideálne dolné časti kuracích stehien poprípade kuracie krídelká. Pre zvýšenie mexického efektu môžete na záver pridať ku kukurici i predvarenú alebo konzervovanú čiernu fazuľu.


Pálivá šošovicová polievka
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 200 g šošovice
  • 300 g paradajok
  • 2 stonky zeleru
  • 1, 5 l zeleninového vývaru
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 50 g masla
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL mletých klinčekov
  • 1/2 ČL mletej kurkumy
  • 1/2 ČL mletého ďumbiera
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • soľ
  • nastrúhaná citrónová kôra
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • nasekaná petržlenová vňať

Všetky suché koreniny spolu zamiešajte spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou. Na panvici zahrejte maslo a opražte na ňom nadrobno nasekanú cibuľu. Pridajte zmes korenia a za stáleho miešania opekajte 2 minúty. Pridajte prelisovaný cesnak, premytú šošovicu a na kocky nakrájané paradajky a stonky zeleru. Všetko spolu premiešajte a zalejte zeleninovým vývarom. Varte na miernom ohni prikryté pokrievkou približne 50 minút alebo kým šošovica úplne nezmäkne. Hotovú polievku prepasírujte alebo rozmixujte ponorným mixérom, dochuťte soľou a citrónovou šťavou a servírujte posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Ak zoženiete indickú oranžovú šošovicu, polievka bude mať krajšiu farbu. Hotovú polievku môžete posypať nasekanou vňaťou voňavého koriandra.


Opekaná ryža s krevetami
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g dlhozrnnej ryže
  • 2 vajíčka
  • 2 väčšie póry
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL karí pasty
  • 125 g šampiňónov
  • 250 g predvarených olúpaných kreviet
  • 200 g sterilizovaných bambusových výhonkov
  • 3 PL slnečnicového oleja
  • 2 vajíčka
  • 2 PL ustricovej omáčky
  • soľ, mleté čierne korenie

Pór nakrájajte na kolieska, šampiňóny na plátky a cesnak na malé kocky. Ryžu uvarte podľa návodu. Do hotovej horúcej ryže vmiešajte rozšľahané vajíčka a udržujte ju teplú. Vo woku alebo veľkej panvici rozohrejte olej, pridajte pór, cesnak a karí pastu a za stáleho miešanie oprážajte 2 minúty, pridajte šampiňóny a smažte ďalšie dve minútu, nakoniec pridajte plátky bambusových výhonkov, krevety, ustricovú omáčku, všetko dobre premiešajte a varte ešte 2 minúty. Nakoniec vmiešajte uvarenú vajíčkovú ryžu a za občasného miešania smažte 5 minút. Nechajte chvíľku postáť a servírujte.


Smažené kuracie rezance
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g kuracích pŕs
  • 250 g čínskych rezancov
  • 3 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 biela paprika
  • 1/2 hrubostennej červenej papriky
  • 2 čili papričky
  • 2 cm koreň ďumbiera
  • 1 PL čínskej sójovej omáčky
  • 1 PL zemiakového škrobu
  • 3 PL oleja
  • 1 PL medu
  • soľ

Cibuľu nakrájajte na väčšie kúsky, ďumbier a papriky na tenké rezance a cesnak a čili papričky na drobné kocky. Kuracie mäso nakrájajte na kocky a obaľte v zemiakovom škrobe. Rezance uvarte podľa návodu na obale, zlejte ich a nechajte odkvapkať. Vo woku alebo panvici rozohrejte olej a vhoďte doň kúsky mäsa. Prudko opražte a vyberte bokom. Do panvice vsypte zeleninu a opekajte kým nie je cibuľa sklovitá. Vyberte zeleninu bokom a nakoniec vhoďte do panvice odkvapkané rezance a smažte ich približne 2 minúty na prudkom ohni. Do rezancov pridajte sójovú omáčku a soľ. Nakoniec primiešajte i mäso a zeleninu. Dochuťte medom a soľou a servírujte.


Voňavé mafiny
Suroviny na viac porcií

  • 130 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g tuku na pečenie
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 3 PL mlieka
  • 2 vajíčka
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL mletého nového korenia

Vajíčka s cukrom a vanilínovým cukrom vyšľahajte do peny, pridajte roztopený tuk, mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva a koreninami. Dôkladne vymiešajte, naplňte do dvoch tretín papierových košíčkov, poukladajte na plech a dajte piecť do vyhriatej rúry pri 170 stupňoch. Pečte približne 15 minút. Pred servírovaním môžete povrch dozdobiť rozpustenou čokoládou.

Tip: V mlynčeku na kávu si môžete pripraviť vlastnú zmes voňavého korenia. Stačí rozmixovať jeden klinček, kardamón, badyán, nové korenie, fenikel, pridať mletú škoricu či štipku muškátového korenia.


ico

Čo ste o účinkoch použitých korenín možno nevedeli

Ďumbier (zázvor) – sa používa už viac ako 3000 rokov. Jedlu dodáva zaujímavú vôňu a pikantnú chuť. Podporuje trávenie, stimuluje srdce , pomáha pri prechladnutí a prehrieva organizmus hlavne v podobe čaju, pôsobí antibakteriálne. Žutím kúska čerstvého koreňa si vďaka éterickým olejom uľavíte pri žalúdočných neurózach alebo bolesti zubov.

Čili papričky – bývajú cenené hlavne pre obsah vitamínu C a vďaka červenej farbe obsahujú veľa betakaroténu. Sušené obsahujú vitamín A. Majú tiež antibakteriálne a antioxidačné účinky. Pri pravidelnej konzumácií upravuje čili spánkový režim. Kapsaicín v papričkách je afrodiziakum.

Škorica – podporuje trávenie vďaka vláknine, blahodarne pôsobí na nervový systém a dokonca upravuje hladinu cukru v krvi. Navyše príjemne vonia a vďaka svojej pikantnej chuti ju môžete pridávať ako do sladkých koláčov a ovocia, tak k mäsu, do polievok, omáčok a marinád ako aj do mliečnych nápojov či alkoholických kokteilov.

Klinčeky – majú antiseptické a analgetické účinky vďaka ktorým vám uľavia od bolesti zubov. Celkovo postavia na nohy v chrípkovom období, povzbudzujú chuť do jedla a potláčajú nechutenstvo po prejedení.

Kurkuma – zvaná aj indický šafran, podporuje funkciu pečene. Znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí proti alergiám, poskytuje šľachám a boľavým kĺbom poddajnosť, podporuje látkovú výmenu. Má antiseptický účinok.

Kardamón – pomáha pri astme, kašli a prechladnutí, upravuje poruchy trávenia. Pre svoju výraznú a príjemnú vôňu a chuť sa najčastejšie používa na mäso a do sladkých koláčov. Spolu s feniklom a anízom sa pridáva do čajov ako pre prieduškárov, tak pre novorodencov.

Cesnak – je účinným pomocníkom pri prevencií rakoviny. Cesnak je najznámejšie prírodné antibiotikum, pôsobí ako antioxidant a posilňuje imunitu. Pomáha pri rozpúšťaní tukov, nánosov, krvných zrazenín, znižuje cholesterol a krvný tlak. Navyše zvyšuje potenciu a libido.

Koriander – Zvyšuje chuť do jedla, užíva s apri pocite plnosti, pri kŕčovitých a žalúdočných či črevných ťažkostiach . Tak ako aj rasca, fenykel a aníz sa suchý mletý koriander používa proti nadúvaniu. Pôsobí priaznivo aj proti migréne a silnej bolesti hlavy. Koriander si ľahko dopestujete aj doma, listy rastliny sa podobajú petržlenovej vňati, majú však citrónovú až mydlovú arómu.

Mletá paprika – Sladká paprika znižuje výskyt srdcových chorôb. Keďže ide o vysušenú zeleninu netreba sa báť použitého množstva. Najlepšia je domáca - maďarská, ktorej sa odporúča zjesť denne 1 kávovú lyžičku. Štipľavá paprika zvyšuje krvný obeh a pôsobí na reumu.

Čierne korenie – rovnako ako viacfarebné i biele zlepšuje chuť do jedla, pôsobí proti plynatosti a zápche a upravuje krvný obeh. Korenie odstraňuje únavu a pomáha skoncentrovať sa. Pôsobí povzbudivo a navyše dámam čistí pleť.

Nové korenie – pripomína chuťou čierne korenie no vôňou zas zmes klinčeka a škorice. Pomáha slabému žalúdku. Keďže má oveľa jemnejšie účinky a miernejšie zloženie je určené pri diétach a pre alergikov, ktorým práve čierne korenie prekáža. Používa sa na výrobu voňaviek a likérov.

Vanilka – podporuje funkciu obličiek a navyše uvoľňuje napätie v organizme, čím podnecuje dobrú náladu. U zaľúbených ľudí pôsobí eroticky a to nielen v jedle ale i v parfumoch.

Rasca – stimuluje trávenie, znižuje nafukovanie. Zlepšuje vstrebávanie minerálnych a stopových prvkov. Pôsobí proti zvracaniu i hnačke. Blokuje negatívne účinok pri prejedení sa a častej konzumácií „ťažkých“ jedál.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  2. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. Leto nekončí!
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  8. Už aj seniori presadajú do SUV
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 401
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 3 235
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 191
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 712
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 286
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 113
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 061
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 013
  9. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 806
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 649

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Smrť blízkeho majú platiť poisťovne, rozhodol súd. Tie nesúhlasia

Spor, či majú poisťovne platiť blízkym bolestné, sa na Slovensku vlečie už desať rokov.

KOMENTÁRE

Málo tu oslavujeme to dobro, čo na Slovensku bolo, je a bude

Slovákom budú tieto slová znieť trochu pateticky.

KOMENTÁRE

SNS neodíde. Nikto na ňu nečaká

V prípade predčasných volieb by sa SNS nemuselo dostať do vlády.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.