Ako správne koreniť?
- Korenie pomáha jedlu získať tú „pravú“ chuť. Pri správnom varení a korenení treba zachovať i prirodzenú chuť zeleniny, mäsa alebo vývaru a polievok. Koreniny by mali chuť zvýrazniť, ale nie prebiť či potlačiť.
- Najčastejší spôsob korenenia je taký, že na rozpálenom tuku opražíte pripravenú zmes korenia, kým nedostane charakteristickú arómu.
- Pokiaľ je to možné v obchode kupujte iba celé korenie a zomeľte ho až doma tesne pred použitím. Iba čerstvo namleté alebo v mažiari potlčené korenie má omnoho intenzívnejšiu arómu.
- Koreniace zmesi lepšie vyniknú ak pri oprážaní použijete namiesto oleja maslo.
Pikantné kuracie stehienka
Suroviny na 4 porcie
- 8 kuracích stehienok
- 420 g čerstvých alebo konzervovaných paradajok
- 130 g mrazenej kukurice
- 2 PL hustého paradajkového pretlaku
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL slnečnicového oleja
- 2 ČL práškového čili
- 1 PL údenej mletej papriky
- 1 ČL mletého koriandru
soľ, mleté čierne korenie
Cibuľu a cesnak pokrájajte na drobné kocky. Čerstvé paradajky zbavte šupky a nakrájajte na veľmi malé kocky. Vo väčšej panvici rozohrejte olej a osmažte na ňom umyté a osušené stehienka, pokiaľ zo všetkých strán nezhnednú. Odložte ich bokom. Do tej istej rozohriatej panvice dajte smažiť cibuľu s cesnakom, keď spriesvitnejú posypte ich práškovým čili, paprikou, mletým koriandrom a opekajte niekoľko sekúnd. Pridajte sekané paradajky aj so šťavou a paradajkový pretlak. Všetko spolu premiešajte a na vrch naukladajte opečené stehienka. Na miernom plameni duste prikryté približne 25 minút, alebo kým nieje mäso dokonale mäkké. Podľa potreby podlejte trochou vody. Na záver pridajte kukuricu, chvíľku povarte a dochuťte soľou a korením. Servírujte s ryžou a paprikovou cibuľovým šalátom.
Tip: Na tento rýchly recept sú ideálne dolné časti kuracích stehien poprípade kuracie krídelká. Pre zvýšenie mexického efektu môžete na záver pridať ku kukurici i predvarenú alebo konzervovanú čiernu fazuľu.
Pálivá šošovicová polievka
Suroviny na 4 – 6 porcií
- 200 g šošovice
- 300 g paradajok
- 2 stonky zeleru
- 1, 5 l zeleninového vývaru
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 50 g masla
- 1/2 ČL mletej škorice
- 1/2 ČL mletých klinčekov
- 1/2 ČL mletej kurkumy
- 1/2 ČL mletého ďumbiera
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- soľ
- nastrúhaná citrónová kôra
- 2 PL citrónovej šťavy
- nasekaná petržlenová vňať

Všetky suché koreniny spolu zamiešajte spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou. Na panvici zahrejte maslo a opražte na ňom nadrobno nasekanú cibuľu. Pridajte zmes korenia a za stáleho miešania opekajte 2 minúty. Pridajte prelisovaný cesnak, premytú šošovicu a na kocky nakrájané paradajky a stonky zeleru. Všetko spolu premiešajte a zalejte zeleninovým vývarom. Varte na miernom ohni prikryté pokrievkou približne 50 minút alebo kým šošovica úplne nezmäkne. Hotovú polievku prepasírujte alebo rozmixujte ponorným mixérom, dochuťte soľou a citrónovou šťavou a servírujte posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tip: Ak zoženiete indickú oranžovú šošovicu, polievka bude mať krajšiu farbu. Hotovú polievku môžete posypať nasekanou vňaťou voňavého koriandra.
Opekaná ryža s krevetami
Suroviny na 4 porcie
- 300 g dlhozrnnej ryže
- 2 vajíčka
- 2 väčšie póry
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL karí pasty
- 125 g šampiňónov
- 250 g predvarených olúpaných kreviet
- 200 g sterilizovaných bambusových výhonkov
- 3 PL slnečnicového oleja
- 2 vajíčka
- 2 PL ustricovej omáčky
- soľ, mleté čierne korenie

Pór nakrájajte na kolieska, šampiňóny na plátky a cesnak na malé kocky. Ryžu uvarte podľa návodu. Do hotovej horúcej ryže vmiešajte rozšľahané vajíčka a udržujte ju teplú. Vo woku alebo veľkej panvici rozohrejte olej, pridajte pór, cesnak a karí pastu a za stáleho miešanie oprážajte 2 minúty, pridajte šampiňóny a smažte ďalšie dve minútu, nakoniec pridajte plátky bambusových výhonkov, krevety, ustricovú omáčku, všetko dobre premiešajte a varte ešte 2 minúty. Nakoniec vmiešajte uvarenú vajíčkovú ryžu a za občasného miešania smažte 5 minút. Nechajte chvíľku postáť a servírujte.
Smažené kuracie rezance
Suroviny na 4 porcie
- 400 g kuracích pŕs
- 250 g čínskych rezancov
- 3 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 biela paprika
- 1/2 hrubostennej červenej papriky
- 2 čili papričky
- 2 cm koreň ďumbiera
- 1 PL čínskej sójovej omáčky
- 1 PL zemiakového škrobu
- 3 PL oleja
- 1 PL medu
- soľ

Cibuľu nakrájajte na väčšie kúsky, ďumbier a papriky na tenké rezance a cesnak a čili papričky na drobné kocky. Kuracie mäso nakrájajte na kocky a obaľte v zemiakovom škrobe. Rezance uvarte podľa návodu na obale, zlejte ich a nechajte odkvapkať. Vo woku alebo panvici rozohrejte olej a vhoďte doň kúsky mäsa. Prudko opražte a vyberte bokom. Do panvice vsypte zeleninu a opekajte kým nie je cibuľa sklovitá. Vyberte zeleninu bokom a nakoniec vhoďte do panvice odkvapkané rezance a smažte ich približne 2 minúty na prudkom ohni. Do rezancov pridajte sójovú omáčku a soľ. Nakoniec primiešajte i mäso a zeleninu. Dochuťte medom a soľou a servírujte.
Voňavé mafiny
Suroviny na viac porcií
- 130 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 100 g tuku na pečenie
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 balíček vanilínového cukru
- 3 PL mlieka
- 2 vajíčka
- 1 ČL mletej škorice
- 1/2 ČL mletého nového korenia

Vajíčka s cukrom a vanilínovým cukrom vyšľahajte do peny, pridajte roztopený tuk, mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva a koreninami. Dôkladne vymiešajte, naplňte do dvoch tretín papierových košíčkov, poukladajte na plech a dajte piecť do vyhriatej rúry pri 170 stupňoch. Pečte približne 15 minút. Pred servírovaním môžete povrch dozdobiť rozpustenou čokoládou.
Tip: V mlynčeku na kávu si môžete pripraviť vlastnú zmes voňavého korenia. Stačí rozmixovať jeden klinček, kardamón, badyán, nové korenie, fenikel, pridať mletú škoricu či štipku muškátového korenia.
Čo ste o účinkoch použitých korenín možno nevedeli
Ďumbier (zázvor) – sa používa už viac ako 3000 rokov. Jedlu dodáva zaujímavú vôňu a pikantnú chuť. Podporuje trávenie, stimuluje srdce , pomáha pri prechladnutí a prehrieva organizmus hlavne v podobe čaju, pôsobí antibakteriálne. Žutím kúska čerstvého koreňa si vďaka éterickým olejom uľavíte pri žalúdočných neurózach alebo bolesti zubov.
Čili papričky – bývajú cenené hlavne pre obsah vitamínu C a vďaka červenej farbe obsahujú veľa betakaroténu. Sušené obsahujú vitamín A. Majú tiež antibakteriálne a antioxidačné účinky. Pri pravidelnej konzumácií upravuje čili spánkový režim. Kapsaicín v papričkách je afrodiziakum.

Škorica – podporuje trávenie vďaka vláknine, blahodarne pôsobí na nervový systém a dokonca upravuje hladinu cukru v krvi. Navyše príjemne vonia a vďaka svojej pikantnej chuti ju môžete pridávať ako do sladkých koláčov a ovocia, tak k mäsu, do polievok, omáčok a marinád ako aj do mliečnych nápojov či alkoholických kokteilov.
Klinčeky – majú antiseptické a analgetické účinky vďaka ktorým vám uľavia od bolesti zubov. Celkovo postavia na nohy v chrípkovom období, povzbudzujú chuť do jedla a potláčajú nechutenstvo po prejedení.
Kurkuma – zvaná aj indický šafran, podporuje funkciu pečene. Znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí proti alergiám, poskytuje šľachám a boľavým kĺbom poddajnosť, podporuje látkovú výmenu. Má antiseptický účinok.
Kardamón – pomáha pri astme, kašli a prechladnutí, upravuje poruchy trávenia. Pre svoju výraznú a príjemnú vôňu a chuť sa najčastejšie používa na mäso a do sladkých koláčov. Spolu s feniklom a anízom sa pridáva do čajov ako pre prieduškárov, tak pre novorodencov.
Cesnak – je účinným pomocníkom pri prevencií rakoviny. Cesnak je najznámejšie prírodné antibiotikum, pôsobí ako antioxidant a posilňuje imunitu. Pomáha pri rozpúšťaní tukov, nánosov, krvných zrazenín, znižuje cholesterol a krvný tlak. Navyše zvyšuje potenciu a libido.
Koriander – Zvyšuje chuť do jedla, užíva s apri pocite plnosti, pri kŕčovitých a žalúdočných či črevných ťažkostiach . Tak ako aj rasca, fenykel a aníz sa suchý mletý koriander používa proti nadúvaniu. Pôsobí priaznivo aj proti migréne a silnej bolesti hlavy. Koriander si ľahko dopestujete aj doma, listy rastliny sa podobajú petržlenovej vňati, majú však citrónovú až mydlovú arómu.

Mletá paprika – Sladká paprika znižuje výskyt srdcových chorôb. Keďže ide o vysušenú zeleninu netreba sa báť použitého množstva. Najlepšia je domáca - maďarská, ktorej sa odporúča zjesť denne 1 kávovú lyžičku. Štipľavá paprika zvyšuje krvný obeh a pôsobí na reumu.
Čierne korenie – rovnako ako viacfarebné i biele zlepšuje chuť do jedla, pôsobí proti plynatosti a zápche a upravuje krvný obeh. Korenie odstraňuje únavu a pomáha skoncentrovať sa. Pôsobí povzbudivo a navyše dámam čistí pleť.
Nové korenie – pripomína chuťou čierne korenie no vôňou zas zmes klinčeka a škorice. Pomáha slabému žalúdku. Keďže má oveľa jemnejšie účinky a miernejšie zloženie je určené pri diétach a pre alergikov, ktorým práve čierne korenie prekáža. Používa sa na výrobu voňaviek a likérov.
Vanilka – podporuje funkciu obličiek a navyše uvoľňuje napätie v organizme, čím podnecuje dobrú náladu. U zaľúbených ľudí pôsobí eroticky a to nielen v jedle ale i v parfumoch.
Rasca – stimuluje trávenie, znižuje nafukovanie. Zlepšuje vstrebávanie minerálnych a stopových prvkov. Pôsobí proti zvracaniu i hnačke. Blokuje negatívne účinok pri prejedení sa a častej konzumácií „ťažkých“ jedál.