Varenie z koreničky sveta

Pikantné či voňavé, lahodné aj neznesiteľne horké či pálivé, práškové či vcelku. Všetky korenia pomáhajú nielen zahnať fádnu chuť pokrmov, ale prospievajú aj nášmu zdraviu.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Ako správne koreniť?

  • Korenie pomáha jedlu získať tú „pravú“ chuť. Pri správnom varení a korenení treba zachovať i prirodzenú chuť zeleniny, mäsa alebo vývaru a polievok. Koreniny by mali chuť zvýrazniť, ale nie prebiť či potlačiť.
  • Najčastejší spôsob korenenia je taký, že na rozpálenom tuku opražíte pripravenú zmes korenia, kým nedostane charakteristickú arómu.
  • Pokiaľ je to možné v obchode kupujte iba celé korenie a zomeľte ho až doma tesne pred použitím. Iba čerstvo namleté alebo v mažiari potlčené korenie má omnoho intenzívnejšiu arómu.
  • Koreniace zmesi lepšie vyniknú ak pri oprážaní použijete namiesto oleja maslo.

Pikantné kuracie stehienka
Suroviny na 4 porcie

  • 8 kuracích stehienok
  • 420 g čerstvých alebo konzervovaných paradajok
  • 130 g mrazenej kukurice
  • 2 PL hustého paradajkového pretlaku
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 2 ČL práškového čili
  • 1 PL údenej mletej papriky
  • 1 ČL mletého koriandru
    soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu a cesnak pokrájajte na drobné kocky. Čerstvé paradajky zbavte šupky a nakrájajte na veľmi malé kocky. Vo väčšej panvici rozohrejte olej a osmažte na ňom umyté a osušené stehienka, pokiaľ zo všetkých strán nezhnednú. Odložte ich bokom. Do tej istej rozohriatej panvice dajte smažiť cibuľu s cesnakom, keď spriesvitnejú posypte ich práškovým čili, paprikou, mletým koriandrom a opekajte niekoľko sekúnd. Pridajte sekané paradajky aj so šťavou a paradajkový pretlak. Všetko spolu premiešajte a na vrch naukladajte opečené stehienka. Na miernom plameni duste prikryté približne 25 minút, alebo kým nieje mäso dokonale mäkké. Podľa potreby podlejte trochou vody. Na záver pridajte kukuricu, chvíľku povarte a dochuťte soľou a korením. Servírujte s ryžou a paprikovou cibuľovým šalátom.

Tip: Na tento rýchly recept sú ideálne dolné časti kuracích stehien poprípade kuracie krídelká. Pre zvýšenie mexického efektu môžete na záver pridať ku kukurici i predvarenú alebo konzervovanú čiernu fazuľu.


Pálivá šošovicová polievka
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 200 g šošovice
  • 300 g paradajok
  • 2 stonky zeleru
  • 1, 5 l zeleninového vývaru
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 50 g masla
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL mletých klinčekov
  • 1/2 ČL mletej kurkumy
  • 1/2 ČL mletého ďumbiera
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • soľ
  • nastrúhaná citrónová kôra
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • nasekaná petržlenová vňať

Všetky suché koreniny spolu zamiešajte spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou. Na panvici zahrejte maslo a opražte na ňom nadrobno nasekanú cibuľu. Pridajte zmes korenia a za stáleho miešania opekajte 2 minúty. Pridajte prelisovaný cesnak, premytú šošovicu a na kocky nakrájané paradajky a stonky zeleru. Všetko spolu premiešajte a zalejte zeleninovým vývarom. Varte na miernom ohni prikryté pokrievkou približne 50 minút alebo kým šošovica úplne nezmäkne. Hotovú polievku prepasírujte alebo rozmixujte ponorným mixérom, dochuťte soľou a citrónovou šťavou a servírujte posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Ak zoženiete indickú oranžovú šošovicu, polievka bude mať krajšiu farbu. Hotovú polievku môžete posypať nasekanou vňaťou voňavého koriandra.


Opekaná ryža s krevetami
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g dlhozrnnej ryže
  • 2 vajíčka
  • 2 väčšie póry
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL karí pasty
  • 125 g šampiňónov
  • 250 g predvarených olúpaných kreviet
  • 200 g sterilizovaných bambusových výhonkov
  • 3 PL slnečnicového oleja
  • 2 vajíčka
  • 2 PL ustricovej omáčky
  • soľ, mleté čierne korenie

Pór nakrájajte na kolieska, šampiňóny na plátky a cesnak na malé kocky. Ryžu uvarte podľa návodu. Do hotovej horúcej ryže vmiešajte rozšľahané vajíčka a udržujte ju teplú. Vo woku alebo veľkej panvici rozohrejte olej, pridajte pór, cesnak a karí pastu a za stáleho miešanie oprážajte 2 minúty, pridajte šampiňóny a smažte ďalšie dve minútu, nakoniec pridajte plátky bambusových výhonkov, krevety, ustricovú omáčku, všetko dobre premiešajte a varte ešte 2 minúty. Nakoniec vmiešajte uvarenú vajíčkovú ryžu a za občasného miešania smažte 5 minút. Nechajte chvíľku postáť a servírujte.


Smažené kuracie rezance
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g kuracích pŕs
  • 250 g čínskych rezancov
  • 3 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 biela paprika
  • 1/2 hrubostennej červenej papriky
  • 2 čili papričky
  • 2 cm koreň ďumbiera
  • 1 PL čínskej sójovej omáčky
  • 1 PL zemiakového škrobu
  • 3 PL oleja
  • 1 PL medu
  • soľ

Cibuľu nakrájajte na väčšie kúsky, ďumbier a papriky na tenké rezance a cesnak a čili papričky na drobné kocky. Kuracie mäso nakrájajte na kocky a obaľte v zemiakovom škrobe. Rezance uvarte podľa návodu na obale, zlejte ich a nechajte odkvapkať. Vo woku alebo panvici rozohrejte olej a vhoďte doň kúsky mäsa. Prudko opražte a vyberte bokom. Do panvice vsypte zeleninu a opekajte kým nie je cibuľa sklovitá. Vyberte zeleninu bokom a nakoniec vhoďte do panvice odkvapkané rezance a smažte ich približne 2 minúty na prudkom ohni. Do rezancov pridajte sójovú omáčku a soľ. Nakoniec primiešajte i mäso a zeleninu. Dochuťte medom a soľou a servírujte.


Voňavé mafiny
Suroviny na viac porcií

  • 130 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g tuku na pečenie
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 3 PL mlieka
  • 2 vajíčka
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL mletého nového korenia

Vajíčka s cukrom a vanilínovým cukrom vyšľahajte do peny, pridajte roztopený tuk, mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva a koreninami. Dôkladne vymiešajte, naplňte do dvoch tretín papierových košíčkov, poukladajte na plech a dajte piecť do vyhriatej rúry pri 170 stupňoch. Pečte približne 15 minút. Pred servírovaním môžete povrch dozdobiť rozpustenou čokoládou.

Tip: V mlynčeku na kávu si môžete pripraviť vlastnú zmes voňavého korenia. Stačí rozmixovať jeden klinček, kardamón, badyán, nové korenie, fenikel, pridať mletú škoricu či štipku muškátového korenia.


ico

Čo ste o účinkoch použitých korenín možno nevedeli

Ďumbier (zázvor) – sa používa už viac ako 3000 rokov. Jedlu dodáva zaujímavú vôňu a pikantnú chuť. Podporuje trávenie, stimuluje srdce , pomáha pri prechladnutí a prehrieva organizmus hlavne v podobe čaju, pôsobí antibakteriálne. Žutím kúska čerstvého koreňa si vďaka éterickým olejom uľavíte pri žalúdočných neurózach alebo bolesti zubov.

Čili papričky – bývajú cenené hlavne pre obsah vitamínu C a vďaka červenej farbe obsahujú veľa betakaroténu. Sušené obsahujú vitamín A. Majú tiež antibakteriálne a antioxidačné účinky. Pri pravidelnej konzumácií upravuje čili spánkový režim. Kapsaicín v papričkách je afrodiziakum.

Škorica – podporuje trávenie vďaka vláknine, blahodarne pôsobí na nervový systém a dokonca upravuje hladinu cukru v krvi. Navyše príjemne vonia a vďaka svojej pikantnej chuti ju môžete pridávať ako do sladkých koláčov a ovocia, tak k mäsu, do polievok, omáčok a marinád ako aj do mliečnych nápojov či alkoholických kokteilov.

Klinčeky – majú antiseptické a analgetické účinky vďaka ktorým vám uľavia od bolesti zubov. Celkovo postavia na nohy v chrípkovom období, povzbudzujú chuť do jedla a potláčajú nechutenstvo po prejedení.

Kurkuma – zvaná aj indický šafran, podporuje funkciu pečene. Znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí proti alergiám, poskytuje šľachám a boľavým kĺbom poddajnosť, podporuje látkovú výmenu. Má antiseptický účinok.

Kardamón – pomáha pri astme, kašli a prechladnutí, upravuje poruchy trávenia. Pre svoju výraznú a príjemnú vôňu a chuť sa najčastejšie používa na mäso a do sladkých koláčov. Spolu s feniklom a anízom sa pridáva do čajov ako pre prieduškárov, tak pre novorodencov.

Cesnak – je účinným pomocníkom pri prevencií rakoviny. Cesnak je najznámejšie prírodné antibiotikum, pôsobí ako antioxidant a posilňuje imunitu. Pomáha pri rozpúšťaní tukov, nánosov, krvných zrazenín, znižuje cholesterol a krvný tlak. Navyše zvyšuje potenciu a libido.

Koriander – Zvyšuje chuť do jedla, užíva s apri pocite plnosti, pri kŕčovitých a žalúdočných či črevných ťažkostiach . Tak ako aj rasca, fenykel a aníz sa suchý mletý koriander používa proti nadúvaniu. Pôsobí priaznivo aj proti migréne a silnej bolesti hlavy. Koriander si ľahko dopestujete aj doma, listy rastliny sa podobajú petržlenovej vňati, majú však citrónovú až mydlovú arómu.

Mletá paprika – Sladká paprika znižuje výskyt srdcových chorôb. Keďže ide o vysušenú zeleninu netreba sa báť použitého množstva. Najlepšia je domáca - maďarská, ktorej sa odporúča zjesť denne 1 kávovú lyžičku. Štipľavá paprika zvyšuje krvný obeh a pôsobí na reumu.

Čierne korenie – rovnako ako viacfarebné i biele zlepšuje chuť do jedla, pôsobí proti plynatosti a zápche a upravuje krvný obeh. Korenie odstraňuje únavu a pomáha skoncentrovať sa. Pôsobí povzbudivo a navyše dámam čistí pleť.

Nové korenie – pripomína chuťou čierne korenie no vôňou zas zmes klinčeka a škorice. Pomáha slabému žalúdku. Keďže má oveľa jemnejšie účinky a miernejšie zloženie je určené pri diétach a pre alergikov, ktorým práve čierne korenie prekáža. Používa sa na výrobu voňaviek a likérov.

Vanilka – podporuje funkciu obličiek a navyše uvoľňuje napätie v organizme, čím podnecuje dobrú náladu. U zaľúbených ľudí pôsobí eroticky a to nielen v jedle ale i v parfumoch.

Rasca – stimuluje trávenie, znižuje nafukovanie. Zlepšuje vstrebávanie minerálnych a stopových prvkov. Pôsobí proti zvracaniu i hnačke. Blokuje negatívne účinok pri prejedení sa a častej konzumácií „ťažkých“ jedál.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  2. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  3. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  4. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  5. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  7. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  8. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  9. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  10. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
  1. Návštevníkov Gardenie zaujali expozície SPU v Nitre
  2. Slováci si nevedia predstaviť svoj deň bez chleba a pečiva
  3. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  4. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  5. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  6. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  7. Zdravý životný štýl - dá sa v dnešnej dobe udržať?
  8. Klima efekt bez klimatizácie
  9. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  10. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 319
  2. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 15 875
  3. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 12 274
  4. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 11 268
  5. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 9 845
  6. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 7 392
  7. Tento test pomohol viac ako 100 ľuďom znížiť vysoký krvný tlak 4 391
  8. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 3 446
  9. 3 spôsoby, ako využiť GDPR vo váš prospech. 3 380
  10. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 267

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Koalícia chce ľuďom prispieť na dovolenky a pôžičky. Hovorí aj o vyšších platoch

Sociálny balíček strán Smer, SNS a Most-Híd začína naberať reálne obrysy.

BRATISLAVA

Bratislava má novú atrakciu. Prechádzku vo výške 85 metrov

Záujemcovia sa môžu pokochať výhľadom z parapetnej rímsy okolo reštaurácie Ufo.

ŠPORT

Prečo chytil Sagan hostesku za zadok? Nahovorili ho kamaráti

Peter Sagan poskytol rozhovor anglickému Guardianu.

KOMENTÁRE

Za zvýšenie životnej úrovne v réžii koalície sa nedoplatíme

Maďari dnes dlhujú polovicu záväzku priemerného Slováka.

Neprehliadnite tiež

Sex po pôrode môže byť plný ťažkostí, dá sa im však pomôcť

Sedem rád ako obnoviť stagnujúci sexuálny život po narodení dieťaťa.

Desať tipov, ako si čo najlepšie užiť každý víkend

Aby boli dva voľné dni v znamení pohody, mali by ste sa na ne pripraviť.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V novom čísle nájdete rozhovor s režisérkou Valeriou Schulczovou, ktorá sa nebojí ťažkých a problematických tém.

AKTUALIZOVANÉ 19.4. O 10:25

Chýbajú postupy aj štandardy. Baby friendly nemocnice majú znova ožiť

Nemocnice priateľské k deťom v minulosti nedodržiavali pravidlá. Ministerstvo zdravotníctva teraz chystá zmeny.

STĹPČEK OSMELENÉ

Anorexia je ako alkoholizmus, nikdy nie ste celkom za vodou

Vidieť, kam som bola schopná doviesť svoje telo, je strašidelné.