PRÍLOHA MLADÉ VÍNO

Za vínom do Montepulciana

Po čarovnom Toskánsku sa dá túlať donekonečna. Nech idete ktorýmkoľvek smerom, omámený, či už vôňou vína, alebo z každého kameňa dýchajúceho históriou, nemôžete urobiť chybu. Nás cesta doviedla do malebného etruského mestečka Montepulciano.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Po čarovnom Toskánsku sa dá túlať donekonečna. Nech idete ktorýmkoľvek smerom, omámený, či už vôňou vína, alebo z každého kameňa dýchajúceho históriou, nemôžete urobiť chybu. Nás cesta doviedla do malebného etruského mestečka Montepulciano.

Montepulciano leží na vrchole vyvýšeniny na juhovýchode Toskánska, už mimo slávneho historického územia zóny Chianti classico, aj keď stále patrí do provincie Siena. Možno je to aj dobre, pretože by to bola iba ďalšia z viacerých zón Chianti, ktorá by bojovala o miesto pod slnkom.

V roku 1925 miestny vinár Adamo Fanetti vyrobil prvé víno pod označením Vino Nobile di Montepulciano. Neskôr v roku 1933 už na výstave prémiových vín v Siene patrilo medzi tie drahšie a zožal s ním veľký úspech. Čiastočne k tomu prispel aj Tancredi Biondi Santi, člen dynastie, ktorej vďačíme za vznik vína Brunello di Montalcino. Tancredi Biondi Santi sa už vtedy vyjadril o Fanettiho víne: „Toto víno má veľkú budúcnosť.“

Kráľovský klenot

Príklady priťahujú, a tak už o niekoľko rokov začali aj ostatní vinári označovať svoje víno ako Vino Nobile di Montepulciano. Dovtedy svoje vína označovali ako základné Chianti. Ono to v podstate vlastne Chianti aj je. Víno je vyrobené zo 70 percent Sangiovese, ktoré nesie lokálny názov Prugnolo gentile. Ďalších 20 percent tvorí Canaiolo nero a zvyšok ostatné mieste odrody, najčastejšie Mammolo. Táto formulácia zodpovedá približne historickému zloženiu Chianti.

V Montepulciane historické zloženie vína dodržujú úzkostlivejšie ako v samotnej zóne Chianti classico. Od roku 1980 má Vino Nobile di Montepulciano najvyšší štatút D.O.C.G. a právom patrí medzi klenoty toskánskej koruny.

Ak prejdete bránou v historickom opevnení, atmosféra mesta vás pohltí. Rovnako ako v Montalcine aj v Montepulciane narazíte na víno doslova na kaž dom kroku. Desiatky vínoték a malých obchodíkov, kde okrem vína a olivového oleja dostanete kúpiť aj mäsové výrobky z bravčového mäsa alebo miestnu špecialitu ručne robené cestoviny podobné hrubším špagetám, ktoré volajú pici. To „c“ sa číta s mäkčeňom. Všetky sa predháňajú v ponuke vín. V niektorých z nich môžete vybrané vína ochutnať zadarmo.

Na rozdiel od Montalcina, kde iné víno prakticky nevidíte, v Montepulciane dostanete kúpiť aj predsa len o trochu slávnejšie Brunello di Montalcino.

Kam sa oplatí ísť

Ak vás do Montepulciana pritiahlo víno, určite nesmiete obísť historické pivnice združenia La Vecchia Cantina del Montepulciano, ktorú nazývajú Cantina del Redi. Podľa historickej osobnosti zo 17. storočia Francesca Rediho, ktorého prezývali Bacco in Toscana, Bakchus v Toskánsku, a ktorý miloval vína z Montepulciana. V naozaj rozsiahlych niekoľkoúrovňových priestoroch dodnes vyzrieva víno v obrovských sudoch, desiatky až stovky sudov obsahujú až 700 000 litrov vína, ktoré sa v oblasti vyrába. Je to predovšetkým Vino Nobile di Montepulciano, ale aj Rosso di Montepulciano, našlo by sa aj zopár sudov Chianti Colli Senesi či iných vín.

Ak mesto pôsobí stredoveko, pre túto pivnicu to platí obzvlášť. Vôňa vína, starých sudov pod obrovskými klenbami, ešte staršia studňa, pivničné plesne, reťaze, horiace sviece a veľa nesprístupnených priestorov, kam však môžete aspoň nazrieť cez zamrežované otvory. Pivnica skôr pripomínala múzeum ako pivnicu, kde sa víno stále vyrába. Iba niektoré drobnosti napovedali, že tu víno naozaj zreje.

Kvapkajúca zátka, presakujúci sud, ale obzvlášť nezameniteľná vôňa vína, ktoré sa vyparuje zo stoviek sudov. Prirodzenou súčasťou je neveľká predajňa, kde možno víno ochutnať či si niektoré z nich kúpiť.

La Vecchia Cantina del Montepulciano má vyše 300 členov, ale v okolí aj tak nájdete desiatky vinárstiev, kde môžete ochutnať skvelé Vino Nobile di Montepulciano.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  6. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  2. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  3. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  4. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  5. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  6. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  9. Vysoká hra o súdne trovy
  10. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 14 295
  2. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 8 363
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 4 548
  4. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 2 581
  5. Splnený sen 1 814
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 1 742
  7. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 1 491
  8. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 1 416
  9. Ako na refinancovanie hypotéky 999
  10. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou 943

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Španielsko si vybralo jadrovú možnosť. Čo znamená spustenie článku 155?

Katalánsko po referende môže prísť aj o tú mieru autonómie, ktorú malo doteraz.

KOMENTÁRE

Katalánsky líder nechce stratiť tvár, Španielsko zas Katalánsko

Puigdemont sa oháňa nezávislosťou.

TECH

Ako najlepšie trénovať pamäť a pozornosť podľa vedy

Po mesiaci trénovania sa pamäť zlepšila.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odchádzať z domu je hraničná situácia

Dieťa som vynosila a porodila ľahko, ale logistika je moje rodičovské peklo.

Na materskej rozbehla biznis na Amazone. Čo radí začínajúcim podnikateľkám?

Zuzana Sotáková je ukážkou, ako odvážny plán dotiahnuť do úspešného konca.

Facky, traumy, málo ľudskosti. Aj tak zobrazuje dokument slovenské pôrodníctvo

Na Slovensku sa znova hovorí o pôrodoch, začínajú sa ozývať hlasy traumatizovaných žien.