PRÍLOHA MLADÉ VÍNO

Za vínom do Montepulciana

Po čarovnom Toskánsku sa dá túlať donekonečna. Nech idete ktorýmkoľvek smerom, omámený, či už vôňou vína, alebo z každého kameňa dýchajúceho históriou, nemôžete urobiť chybu. Nás cesta doviedla do malebného etruského mestečka Montepulciano.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Po čarovnom Toskánsku sa dá túlať donekonečna. Nech idete ktorýmkoľvek smerom, omámený, či už vôňou vína, alebo z každého kameňa dýchajúceho históriou, nemôžete urobiť chybu. Nás cesta doviedla do malebného etruského mestečka Montepulciano.

Montepulciano leží na vrchole vyvýšeniny na juhovýchode Toskánska, už mimo slávneho historického územia zóny Chianti classico, aj keď stále patrí do provincie Siena. Možno je to aj dobre, pretože by to bola iba ďalšia z viacerých zón Chianti, ktorá by bojovala o miesto pod slnkom.

Článok pokračuje pod video reklamou

V roku 1925 miestny vinár Adamo Fanetti vyrobil prvé víno pod označením Vino Nobile di Montepulciano. Neskôr v roku 1933 už na výstave prémiových vín v Siene patrilo medzi tie drahšie a zožal s ním veľký úspech. Čiastočne k tomu prispel aj Tancredi Biondi Santi, člen dynastie, ktorej vďačíme za vznik vína Brunello di Montalcino. Tancredi Biondi Santi sa už vtedy vyjadril o Fanettiho víne: „Toto víno má veľkú budúcnosť.“

Kráľovský klenot

Príklady priťahujú, a tak už o niekoľko rokov začali aj ostatní vinári označovať svoje víno ako Vino Nobile di Montepulciano. Dovtedy svoje vína označovali ako základné Chianti. Ono to v podstate vlastne Chianti aj je. Víno je vyrobené zo 70 percent Sangiovese, ktoré nesie lokálny názov Prugnolo gentile. Ďalších 20 percent tvorí Canaiolo nero a zvyšok ostatné mieste odrody, najčastejšie Mammolo. Táto formulácia zodpovedá približne historickému zloženiu Chianti.

V Montepulciane historické zloženie vína dodržujú úzkostlivejšie ako v samotnej zóne Chianti classico. Od roku 1980 má Vino Nobile di Montepulciano najvyšší štatút D.O.C.G. a právom patrí medzi klenoty toskánskej koruny.

Ak prejdete bránou v historickom opevnení, atmosféra mesta vás pohltí. Rovnako ako v Montalcine aj v Montepulciane narazíte na víno doslova na kaž dom kroku. Desiatky vínoték a malých obchodíkov, kde okrem vína a olivového oleja dostanete kúpiť aj mäsové výrobky z bravčového mäsa alebo miestnu špecialitu ručne robené cestoviny podobné hrubším špagetám, ktoré volajú pici. To „c“ sa číta s mäkčeňom. Všetky sa predháňajú v ponuke vín. V niektorých z nich môžete vybrané vína ochutnať zadarmo.

Na rozdiel od Montalcina, kde iné víno prakticky nevidíte, v Montepulciane dostanete kúpiť aj predsa len o trochu slávnejšie Brunello di Montalcino.

Kam sa oplatí ísť

Ak vás do Montepulciana pritiahlo víno, určite nesmiete obísť historické pivnice združenia La Vecchia Cantina del Montepulciano, ktorú nazývajú Cantina del Redi. Podľa historickej osobnosti zo 17. storočia Francesca Rediho, ktorého prezývali Bacco in Toscana, Bakchus v Toskánsku, a ktorý miloval vína z Montepulciana. V naozaj rozsiahlych niekoľkoúrovňových priestoroch dodnes vyzrieva víno v obrovských sudoch, desiatky až stovky sudov obsahujú až 700 000 litrov vína, ktoré sa v oblasti vyrába. Je to predovšetkým Vino Nobile di Montepulciano, ale aj Rosso di Montepulciano, našlo by sa aj zopár sudov Chianti Colli Senesi či iných vín.

Ak mesto pôsobí stredoveko, pre túto pivnicu to platí obzvlášť. Vôňa vína, starých sudov pod obrovskými klenbami, ešte staršia studňa, pivničné plesne, reťaze, horiace sviece a veľa nesprístupnených priestorov, kam však môžete aspoň nazrieť cez zamrežované otvory. Pivnica skôr pripomínala múzeum ako pivnicu, kde sa víno stále vyrába. Iba niektoré drobnosti napovedali, že tu víno naozaj zreje.

Kvapkajúca zátka, presakujúci sud, ale obzvlášť nezameniteľná vôňa vína, ktoré sa vyparuje zo stoviek sudov. Prirodzenou súčasťou je neveľká predajňa, kde možno víno ochutnať či si niektoré z nich kúpiť.

La Vecchia Cantina del Montepulciano má vyše 300 členov, ale v okolí aj tak nájdete desiatky vinárstiev, kde môžete ochutnať skvelé Vino Nobile di Montepulciano.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  2. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  5. Talent - vzdelanie - úspech
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  7. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  10. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 22 300
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 14 994
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 8 377
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 7 906
  5. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 7 517
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 639
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 349
  8. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 5 210
  9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 807
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 310

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Procházka: Prečo vláda vznikla tak rýchlo? Smer rozdával karty

Špeciálne vydanie podcastu. Peter Tkačenko sa rozprával s Radoslavom Procházkom.

Neprehliadnite tiež

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských koelgov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.

Prečo sa anča volá Anča a robertko Robertko

Sú za tým skutočné príbehy. Čo sa stalo, že sa so sexuálnymi pomôckami spojili práve tieto mená?

Desať receptov na mandľové zákusky, koláče a torty

Vyskúšajte dobroty, v ktorých hrajú hlavnú úlohu mandle.