SME

Za vínom do Montepulciana

Po čarovnom Toskánsku sa dá túlať donekonečna. Nech idete ktorýmkoľvek smerom, omámený, či už vôňou vína, alebo z každého kameňa dýchajúceho históriou, nemôžete urobiť chybu. Nás cesta doviedla do malebného etruského mestečka Montepulciano.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Po čarovnom Toskánsku sa dá túlať donekonečna. Nech idete ktorýmkoľvek smerom, omámený, či už vôňou vína, alebo z každého kameňa dýchajúceho históriou, nemôžete urobiť chybu. Nás cesta doviedla do malebného etruského mestečka Montepulciano.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Montepulciano leží na vrchole vyvýšeniny na juhovýchode Toskánska, už mimo slávneho historického územia zóny Chianti classico, aj keď stále patrí do provincie Siena. Možno je to aj dobre, pretože by to bola iba ďalšia z viacerých zón Chianti, ktorá by bojovala o miesto pod slnkom.

SkryťVypnúť reklamu

V roku 1925 miestny vinár Adamo Fanetti vyrobil prvé víno pod označením Vino Nobile di Montepulciano. Neskôr v roku 1933 už na výstave prémiových vín v Siene patrilo medzi tie drahšie a zožal s ním veľký úspech. Čiastočne k tomu prispel aj Tancredi Biondi Santi, člen dynastie, ktorej vďačíme za vznik vína Brunello di Montalcino. Tancredi Biondi Santi sa už vtedy vyjadril o Fanettiho víne: „Toto víno má veľkú budúcnosť.“

Kráľovský klenot

Príklady priťahujú, a tak už o niekoľko rokov začali aj ostatní vinári označovať svoje víno ako Vino Nobile di Montepulciano. Dovtedy svoje vína označovali ako základné Chianti. Ono to v podstate vlastne Chianti aj je. Víno je vyrobené zo 70 percent Sangiovese, ktoré nesie lokálny názov Prugnolo gentile. Ďalších 20 percent tvorí Canaiolo nero a zvyšok ostatné mieste odrody, najčastejšie Mammolo. Táto formulácia zodpovedá približne historickému zloženiu Chianti.

SkryťVypnúť reklamu

V Montepulciane historické zloženie vína dodržujú úzkostlivejšie ako v samotnej zóne Chianti classico. Od roku 1980 má Vino Nobile di Montepulciano najvyšší štatút D.O.C.G. a právom patrí medzi klenoty toskánskej koruny.

Ak prejdete bránou v historickom opevnení, atmosféra mesta vás pohltí. Rovnako ako v Montalcine aj v Montepulciane narazíte na víno doslova na kaž dom kroku. Desiatky vínoték a malých obchodíkov, kde okrem vína a olivového oleja dostanete kúpiť aj mäsové výrobky z bravčového mäsa alebo miestnu špecialitu ručne robené cestoviny podobné hrubším špagetám, ktoré volajú pici. To „c“ sa číta s mäkčeňom. Všetky sa predháňajú v ponuke vín. V niektorých z nich môžete vybrané vína ochutnať zadarmo.

Na rozdiel od Montalcina, kde iné víno prakticky nevidíte, v Montepulciane dostanete kúpiť aj predsa len o trochu slávnejšie Brunello di Montalcino.

SkryťVypnúť reklamu

Kam sa oplatí ísť

Ak vás do Montepulciana pritiahlo víno, určite nesmiete obísť historické pivnice združenia La Vecchia Cantina del Montepulciano, ktorú nazývajú Cantina del Redi. Podľa historickej osobnosti zo 17. storočia Francesca Rediho, ktorého prezývali Bacco in Toscana, Bakchus v Toskánsku, a ktorý miloval vína z Montepulciana. V naozaj rozsiahlych niekoľkoúrovňových priestoroch dodnes vyzrieva víno v obrovských sudoch, desiatky až stovky sudov obsahujú až 700 000 litrov vína, ktoré sa v oblasti vyrába. Je to predovšetkým Vino Nobile di Montepulciano, ale aj Rosso di Montepulciano, našlo by sa aj zopár sudov Chianti Colli Senesi či iných vín.

Ak mesto pôsobí stredoveko, pre túto pivnicu to platí obzvlášť. Vôňa vína, starých sudov pod obrovskými klenbami, ešte staršia studňa, pivničné plesne, reťaze, horiace sviece a veľa nesprístupnených priestorov, kam však môžete aspoň nazrieť cez zamrežované otvory. Pivnica skôr pripomínala múzeum ako pivnicu, kde sa víno stále vyrába. Iba niektoré drobnosti napovedali, že tu víno naozaj zreje.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kvapkajúca zátka, presakujúci sud, ale obzvlášť nezameniteľná vôňa vína, ktoré sa vyparuje zo stoviek sudov. Prirodzenou súčasťou je neveľká predajňa, kde možno víno ochutnať či si niektoré z nich kúpiť.

La Vecchia Cantina del Montepulciano má vyše 300 členov, ale v okolí aj tak nájdete desiatky vinárstiev, kde môžete ochutnať skvelé Vino Nobile di Montepulciano.

Autor: SME.SK

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 090
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 704
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 037
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 797
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 295
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 624
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 305
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 208
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 247
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 329
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 970
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 924
  5. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 472
  6. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 396
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 054
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 639
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu