PRÍLOHA MLADÉ VÍNO

Za vínom do Montepulciana

Po čarovnom Toskánsku sa dá túlať donekonečna. Nech idete ktorýmkoľvek smerom, omámený, či už vôňou vína, alebo z každého kameňa dýchajúceho históriou, nemôžete urobiť chybu. Nás cesta doviedla do malebného etruského mestečka Montepulciano.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Po čarovnom Toskánsku sa dá túlať donekonečna. Nech idete ktorýmkoľvek smerom, omámený, či už vôňou vína, alebo z každého kameňa dýchajúceho históriou, nemôžete urobiť chybu. Nás cesta doviedla do malebného etruského mestečka Montepulciano.

Montepulciano leží na vrchole vyvýšeniny na juhovýchode Toskánska, už mimo slávneho historického územia zóny Chianti classico, aj keď stále patrí do provincie Siena. Možno je to aj dobre, pretože by to bola iba ďalšia z viacerých zón Chianti, ktorá by bojovala o miesto pod slnkom.

Článok pokračuje pod video reklamou

V roku 1925 miestny vinár Adamo Fanetti vyrobil prvé víno pod označením Vino Nobile di Montepulciano. Neskôr v roku 1933 už na výstave prémiových vín v Siene patrilo medzi tie drahšie a zožal s ním veľký úspech. Čiastočne k tomu prispel aj Tancredi Biondi Santi, člen dynastie, ktorej vďačíme za vznik vína Brunello di Montalcino. Tancredi Biondi Santi sa už vtedy vyjadril o Fanettiho víne: „Toto víno má veľkú budúcnosť.“

Kráľovský klenot

Príklady priťahujú, a tak už o niekoľko rokov začali aj ostatní vinári označovať svoje víno ako Vino Nobile di Montepulciano. Dovtedy svoje vína označovali ako základné Chianti. Ono to v podstate vlastne Chianti aj je. Víno je vyrobené zo 70 percent Sangiovese, ktoré nesie lokálny názov Prugnolo gentile. Ďalších 20 percent tvorí Canaiolo nero a zvyšok ostatné mieste odrody, najčastejšie Mammolo. Táto formulácia zodpovedá približne historickému zloženiu Chianti.

V Montepulciane historické zloženie vína dodržujú úzkostlivejšie ako v samotnej zóne Chianti classico. Od roku 1980 má Vino Nobile di Montepulciano najvyšší štatút D.O.C.G. a právom patrí medzi klenoty toskánskej koruny.

Ak prejdete bránou v historickom opevnení, atmosféra mesta vás pohltí. Rovnako ako v Montalcine aj v Montepulciane narazíte na víno doslova na kaž dom kroku. Desiatky vínoték a malých obchodíkov, kde okrem vína a olivového oleja dostanete kúpiť aj mäsové výrobky z bravčového mäsa alebo miestnu špecialitu ručne robené cestoviny podobné hrubším špagetám, ktoré volajú pici. To „c“ sa číta s mäkčeňom. Všetky sa predháňajú v ponuke vín. V niektorých z nich môžete vybrané vína ochutnať zadarmo.

Na rozdiel od Montalcina, kde iné víno prakticky nevidíte, v Montepulciane dostanete kúpiť aj predsa len o trochu slávnejšie Brunello di Montalcino.

Kam sa oplatí ísť

Ak vás do Montepulciana pritiahlo víno, určite nesmiete obísť historické pivnice združenia La Vecchia Cantina del Montepulciano, ktorú nazývajú Cantina del Redi. Podľa historickej osobnosti zo 17. storočia Francesca Rediho, ktorého prezývali Bacco in Toscana, Bakchus v Toskánsku, a ktorý miloval vína z Montepulciana. V naozaj rozsiahlych niekoľkoúrovňových priestoroch dodnes vyzrieva víno v obrovských sudoch, desiatky až stovky sudov obsahujú až 700 000 litrov vína, ktoré sa v oblasti vyrába. Je to predovšetkým Vino Nobile di Montepulciano, ale aj Rosso di Montepulciano, našlo by sa aj zopár sudov Chianti Colli Senesi či iných vín.

Ak mesto pôsobí stredoveko, pre túto pivnicu to platí obzvlášť. Vôňa vína, starých sudov pod obrovskými klenbami, ešte staršia studňa, pivničné plesne, reťaze, horiace sviece a veľa nesprístupnených priestorov, kam však môžete aspoň nazrieť cez zamrežované otvory. Pivnica skôr pripomínala múzeum ako pivnicu, kde sa víno stále vyrába. Iba niektoré drobnosti napovedali, že tu víno naozaj zreje.

Kvapkajúca zátka, presakujúci sud, ale obzvlášť nezameniteľná vôňa vína, ktoré sa vyparuje zo stoviek sudov. Prirodzenou súčasťou je neveľká predajňa, kde možno víno ochutnať či si niektoré z nich kúpiť.

La Vecchia Cantina del Montepulciano má vyše 300 členov, ale v okolí aj tak nájdete desiatky vinárstiev, kde môžete ochutnať skvelé Vino Nobile di Montepulciano.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 20 948
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 805
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 14 752
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 144
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 589
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 311
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 328
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 399
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 302
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 117

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Chorvátsky novinár pre SME: Nie som šťastný z futbalového úspechu

Tréner Zlatko Dalič premrhal možnosť zmeniť veci.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

A čo majú urobiť, aby boli dobrí Francúzi?

Národnosť sa neurčuje podľa DNA.

DOMOV

Známu vilu po šéfovi piťovcov sa vydražiť nepodarilo

Majetok Juraja Ondrejčáka prepadol po jeho odsúdení v prospech štátu.

Neprehliadnite tiež