SME

Neodolateľné gaštany

Gaštany sú symbolom jesene a najmä zvestovateľmi vianočných trhov, ktoré lákajú za mrazivých dní na všakovaké pochúťky. Ponorte sa do „voňavej“ atmosféry v pohodlí vášho domova.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Nie len pre chuť, ale aj pre zdravie

  • V tradičnom čínskom liečiteľstve sú gaštany považované za dôležitý zdroj životodarnej energie. My zatiaľ o nich vieme, že sú výborným prostriedkom na posilnenie kĺbov a kostí, zvyšujú vitálnu energiu a vytrvalosť organizmu. Obnovujú činnosť obličiek.
  • Pomáhajú pri liečení krvotvorby a kardiovaskulárnych poruchách. Pripisujú sa im aj priaznivé účinky na zlepšenie kvality vlasov a kože.
  • Obsahujú veľké množstvo vitamínu C a vyrovnajú sa tak aj citrónom. Sú bohatým zdrojom vitamínov B1, B2, K a E a minerálov ako vápnik, horčík, zinok, draslík, fosfor a železo.
  • Sú vhodné ako pre diabetikov tak aj pre celiatikov, keďže neobsahujú lepok.

Plody gaštana sú veľmi výživné. Obsahujú 30-60 percent škrobu, 6-10 percent bielkovín a iba 3 percentá tuku. Vykazujú i veľmi nízky obsah vody a dobrý obsah sacharidov (dobré cukry a škroby). Ich energetická hodnota ja približne 170 kcal na 100 g plodov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pečené gaštany

  • jedlé gaštany
  • voda

Jedlé gaštany narežte ostrým nožom na vypuklej časti do kríža. Dajte pritom pozor, aby ste prekrojili iba šupku a nie vnútro gaštana. Po narezaní gaštany zalejte vodou a dajte ich na 10 minút variť. Povarené gaštany zlejte a nechajte odkvapkať. Vysypte ich na plech a pečte v rúre pri teplote 190 stupňov približne 30 minút. Počas pečenia môžete gaštany ochutnávať, aby sa nevysušili. Gaštany sú hotové ak sa na rezoch krásne otvoria a dajú sa ľahko šúpať.

Tip: Rez musí byť dostatočne veľký, aby gaštany pri pečení nevybuchovali. Čím viac času venujete nakrojeniu o to ľahšie sa budú dať šúpať po upečení. Ak sa s prípravou neponáhľate, gaštany nakrojte krížovým rezom až po uvarení a vychladnutí. S mäkšou kožou sa bude pracovať jednoduchšie.

SkryťVypnúť reklamu

Pečená morka s gaštanovou plnkou
Suroviny na 4 porcie

  • 1 menšia morka (max. 3 kg)
  • 1 morčacia pečeň
  • 2 -3 PL kvalitného koňaku
  • 250 g kvalitnej šunky alebo anglickej slaniny
  • 1 cibuľa
  • 300 g jedlých gaštanov
  • 200 g masla
  • 4 vajíčka
  • 100 ml mlieka
  • 400 g žemlí
  • muškátový oriešok

  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Gaštany narežte a uvarte alebo upečte. Po ošúpaní ich pomeľte na mäsovom mlynčeku. Morčaciu pečeň pokvapkajte polovicou koňaku a nechajte postáť. Na panvici na troške masla opražte dozlatista na malé kocky pokrájané žemle, dajte ich bokom a zalejte mliekom. Na ďalšom plátku masla orestujte nadrobno pokrájanú cibuľu a slaninu, pridajte nasekanú petržlenovú vňať, pomleté gaštany a naškrabanú alebo pomletú pečeň. Do zmesi primiešajte predmočené žemle, zvyšný koňak, soľ, korenie a nastrúhaný muškátový oriešok. Po čiastočnom vychladnutí primiešajte vajíčka. Umytú a osušenú morku naplňte v dutine, prípadne aj pod kožou plnkou, spojte ihlicami alebo zošite, zvonka ju potrite maslom a nasoľte. Naplnenú morku vložte do pekáča a upečte vo vyhriatej rúre do mäkka. Podľa potreby podlievajte vodou alebo pridávajte plátky masla. Servírujte s ryžou alebo zemiakmi.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak sa vám nepodarí zohnať morčaciu pečeň, použite kuracie drobky.


Gaštanové rezy
Suroviny na viac porcií

  • 400 g medových plátov
  • 250 g gaštanového pyré
  • 2-3 PL koňaku
  • 500 ml mlieka
  • 1 balenie vanilkového pudingu v prášku
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 125 g masla
  • 1 žĺtok
  • pikantný džem (marhuľový alebo ríbezľový)
  • 2 PL práškového cukru

Z mlieka, pudingového prášku, vanilínového cukru a žĺtka uvarte puding. Za občasného miešania ho nechajte vychladnúť. Do vychladnutého pudingu metličkovým šľahačom vmiešajte zmäknuté maslo, práškový cukor, gaštanové pyré a koňak. Vymiešajte na hladký krém. Medové pláty natrite najskôr džemom, potom krémovou plnkou a vrstvy opakujte. Hotový múčnik zaťažte a dajte do chladu. Pred servírovaním dezert nakrájajte na štvorce a dozdobte šľahačkou a nastrúhanou čokoládou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Gaštanová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g jedlých gaštanov
  • 800 ml mäsového vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • 100 g bieleho chleba
  • 2 PL masla
  • nasekaná petržlenová vňať
  • štipka cukru

  • soľ, mleté biele korenie

Dôkladne očistené gaštany narežte, vložte do mäsového vývaru a varte približne 35 minút. Uvarené gaštany vyberte a ošúpte. Niekoľko gaštanov si odložte bokom, ostatné roztlačte alebo pomeľte a vráťte do vývaru. Z bieleho chleba odkrojte kôrku, striedku natrhajte priamo do polievky a chvíľku povarte. Pred koncom varenia pridajte smotanu a maslo na zjemnenie. Nakoniec polievku dochuťte soľou, korením a cukrom. Odložené gaštany nožíkom nasekajte a vráťte do polievky. Servírujte dozdobené petržlenovou vňaťou a niekoľkými kockami opraženej kôrky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Polievka sa výborne dopĺňa s opraženými plátkami čerstvých šampiňónov.


Bábovka s gaštanovým pyré
Suroviny na 1 bábovku

  • 150 g masla
  • 400 g gaštanového pyré
  • 150 g kryštálového cukru
  • 3 vajíčka
  • 300 g polohrubej múky
  • 100 ml mlieka
  • polovica balíčka prášku do pečiva
  • 4 PL šľahačkovej smotany
  • 2 PL malinového likéru

Gaštanové pyré zmiešajte so smotanou a likérom na krém. Maslo a cukor vymiešajte do hladka. Pridávajte po jednom žĺtky a nakoniec primiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, ktorý do cesta jemne vmiešajte. Bábovkovú formu vymažte a vysypte. Polovicu cesta dajte do formy, pridajte gaštanovú plnku a na to navrstvite druhú polovicu cesta. Dajte upiecť do vyhriatej rúry a pečte pri teplote 180 stupňov približne jednu hodinu. Vyklopenú bábovku poprášte práškovým cukrom a môžete servírovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Zo zvyšnej smotany môžete ušľahať šľahačku a servírovať s bábovkou.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 89 142
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 695
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 401
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 451
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 055
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 487
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 238
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 534
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 768
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 604
  3. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 32 184
  4. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 23 254
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 16 629
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 532
  7. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 003
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 942
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  4. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  7. Tupou Ceruzou: Businessman
  8. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
SkryťZatvoriť reklamu