Neodolateľné gaštany

Gaštany sú symbolom jesene a najmä zvestovateľmi vianočných trhov, ktoré lákajú za mrazivých dní na všakovaké pochúťky. Ponorte sa do „voňavej“ atmosféry v pohodlí vášho domova.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Nie len pre chuť, ale aj pre zdravie

  • V tradičnom čínskom liečiteľstve sú gaštany považované za dôležitý zdroj životodarnej energie. My zatiaľ o nich vieme, že sú výborným prostriedkom na posilnenie kĺbov a kostí, zvyšujú vitálnu energiu a vytrvalosť organizmu. Obnovujú činnosť obličiek.
  • Pomáhajú pri liečení krvotvorby a kardiovaskulárnych poruchách. Pripisujú sa im aj priaznivé účinky na zlepšenie kvality vlasov a kože.
  • Obsahujú veľké množstvo vitamínu C a vyrovnajú sa tak aj citrónom. Sú bohatým zdrojom vitamínov B1, B2, K a E a minerálov ako vápnik, horčík, zinok, draslík, fosfor a železo.
  • Sú vhodné ako pre diabetikov tak aj pre celiatikov, keďže neobsahujú lepok.
  • Plody gaštana sú veľmi výživné. Obsahujú 30-60 percent škrobu, 6-10 percent bielkovín a iba 3 percentá tuku. Vykazujú i veľmi nízky obsah vody a dobrý obsah sacharidov (dobré cukry a škroby). Ich energetická hodnota ja približne 170 kcal na 100 g plodov.

Pečené gaštany

  • jedlé gaštany
  • voda

Jedlé gaštany narežte ostrým nožom na vypuklej časti do kríža. Dajte pritom pozor, aby ste prekrojili iba šupku a nie vnútro gaštana. Po narezaní gaštany zalejte vodou a dajte ich na 10 minút variť. Povarené gaštany zlejte a nechajte odkvapkať. Vysypte ich na plech a pečte v rúre pri teplote 190 stupňov približne 30 minút. Počas pečenia môžete gaštany ochutnávať, aby sa nevysušili. Gaštany sú hotové ak sa na rezoch krásne otvoria a dajú sa ľahko šúpať.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Rez musí byť dostatočne veľký, aby gaštany pri pečení nevybuchovali. Čím viac času venujete nakrojeniu o to ľahšie sa budú dať šúpať po upečení. Ak sa s prípravou neponáhľate, gaštany nakrojte krížovým rezom až po uvarení a vychladnutí. S mäkšou kožou sa bude pracovať jednoduchšie.


Pečená morka s gaštanovou plnkou
Suroviny na 4 porcie

  • 1 menšia morka (max. 3 kg)
  • 1 morčacia pečeň
  • 2 -3 PL kvalitného koňaku
  • 250 g kvalitnej šunky alebo anglickej slaniny
  • 1 cibuľa
  • 300 g jedlých gaštanov
  • 200 g masla
  • 4 vajíčka
  • 100 ml mlieka
  • 400 g žemlí
  • muškátový oriešok
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Gaštany narežte a uvarte alebo upečte. Po ošúpaní ich pomeľte na mäsovom mlynčeku. Morčaciu pečeň pokvapkajte polovicou koňaku a nechajte postáť. Na panvici na troške masla opražte dozlatista na malé kocky pokrájané žemle, dajte ich bokom a zalejte mliekom. Na ďalšom plátku masla orestujte nadrobno pokrájanú cibuľu a slaninu, pridajte nasekanú petržlenovú vňať, pomleté gaštany a naškrabanú alebo pomletú pečeň. Do zmesi primiešajte predmočené žemle, zvyšný koňak, soľ, korenie a nastrúhaný muškátový oriešok. Po čiastočnom vychladnutí primiešajte vajíčka. Umytú a osušenú morku naplňte v dutine, prípadne aj pod kožou plnkou, spojte ihlicami alebo zošite, zvonka ju potrite maslom a nasoľte. Naplnenú morku vložte do pekáča a upečte vo vyhriatej rúre do mäkka. Podľa potreby podlievajte vodou alebo pridávajte plátky masla. Servírujte s ryžou alebo zemiakmi.

Tip: Ak sa vám nepodarí zohnať morčaciu pečeň, použite kuracie drobky.


Gaštanové rezy
Suroviny na viac porcií

  • 400 g medových plátov
  • 250 g gaštanového pyré
  • 2-3 PL koňaku
  • 500 ml mlieka
  • 1 balenie vanilkového pudingu v prášku
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 125 g masla
  • 1 žĺtok
  • pikantný džem (marhuľový alebo ríbezľový)
  • 2 PL práškového cukru

Z mlieka, pudingového prášku, vanilínového cukru a žĺtka uvarte puding. Za občasného miešania ho nechajte vychladnúť. Do vychladnutého pudingu metličkovým šľahačom vmiešajte zmäknuté maslo, práškový cukor, gaštanové pyré a koňak. Vymiešajte na hladký krém. Medové pláty natrite najskôr džemom, potom krémovou plnkou a vrstvy opakujte. Hotový múčnik zaťažte a dajte do chladu. Pred servírovaním dezert nakrájajte na štvorce a dozdobte šľahačkou a nastrúhanou čokoládou.


Gaštanová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g jedlých gaštanov
  • 800 ml mäsového vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • 100 g bieleho chleba
  • 2 PL masla
  • nasekaná petržlenová vňať
  • štipka cukru
  • soľ, mleté biele korenie

Dôkladne očistené gaštany narežte, vložte do mäsového vývaru a varte približne 35 minút. Uvarené gaštany vyberte a ošúpte. Niekoľko gaštanov si odložte bokom, ostatné roztlačte alebo pomeľte a vráťte do vývaru. Z bieleho chleba odkrojte kôrku, striedku natrhajte priamo do polievky a chvíľku povarte. Pred koncom varenia pridajte smotanu a maslo na zjemnenie. Nakoniec polievku dochuťte soľou, korením a cukrom. Odložené gaštany nožíkom nasekajte a vráťte do polievky. Servírujte dozdobené petržlenovou vňaťou a niekoľkými kockami opraženej kôrky.

Tip: Polievka sa výborne dopĺňa s opraženými plátkami čerstvých šampiňónov.


Bábovka s gaštanovým pyré
Suroviny na 1 bábovku

  • 150 g masla
  • 400 g gaštanového pyré
  • 150 g kryštálového cukru
  • 3 vajíčka
  • 300 g polohrubej múky
  • 100 ml mlieka
  • polovica balíčka prášku do pečiva
  • 4 PL šľahačkovej smotany
  • 2 PL malinového likéru

Gaštanové pyré zmiešajte so smotanou a likérom na krém. Maslo a cukor vymiešajte do hladka. Pridávajte po jednom žĺtky a nakoniec primiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, ktorý do cesta jemne vmiešajte. Bábovkovú formu vymažte a vysypte. Polovicu cesta dajte do formy, pridajte gaštanovú plnku a na to navrstvite druhú polovicu cesta. Dajte upiecť do vyhriatej rúry a pečte pri teplote 180 stupňov približne jednu hodinu. Vyklopenú bábovku poprášte práškovým cukrom a môžete servírovať.

Tip: Zo zvyšnej smotany môžete ušľahať šľahačku a servírovať s bábovkou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
  1. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  2. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  3. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  4. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  5. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  6. Šariš obliekol svoje pivá do unikátneho šatu
  7. Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!
  8. Events you should not miss during your visit in Bratislava
  9. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  10. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 49 878
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 22 859
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 17 208
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 16 825
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 471
  6. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 7 062
  7. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 210
  8. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 019
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 5 679
  10. Ostrov Ischia sa stáva top európskou letnou destináciou 3 322

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Robil radikálnejšie reformy ako Mikloš: Nemali sme inú možnosť

Krajiny, ktoré s trhovými reformami otáľali, sú dnes na tom horšie ako Poľsko, tvrdí Leszek Balcerowicz, autor radikálnych reforiem zo začiatku 90. rokov.

PÍŠE PETR ŠABATA

Prečo je také mrzuté, že sa Kiska rozhodol pre odchádzanie

Kiskovo nasadenie v straníckej politike bude skôr symbolické a nedostatočné.

Píše Miroslav Kocúr

Pozvať Kuffu na festival Lumen je problém

Miera nekontrolovanej nenávisti dosahuje stále nové maximá.

Neprehliadnite tiež

Ceny MTV opäť prekvapili: Prišli muži v sukniach aj polonahé ženy

Červený koberec bol počas odovzdávania filmových cien celkom bez pravidiel.

Etnologička: Aj na slovenskej dedine boli panny len naoko

O predstieraných, posvätných aj starých pannách rozpráva Tatiana Bužeková.

Dizajnérka: Mnohé firmy, ktoré robia eko módu, nie sú poctivé

Vlasta Kubušová vytvára eko módu aj poháre.

Chcem to až po svadbe. Aké to je, keď počkáte so sexom

Niektorí ľudia sú presvedčení, že sex patrí až do manželstva.