SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Neodolateľné gaštany

Gaštany sú symbolom jesene a najmä zvestovateľmi vianočných trhov, ktoré lákajú za mrazivých dní na všakovaké pochúťky. Ponorte sa do „voňavej“ atmosféry v pohodlí vášho domova.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Nie len pre chuť, ale aj pre zdravie

  • V tradičnom čínskom liečiteľstve sú gaštany považované za dôležitý zdroj životodarnej energie. My zatiaľ o nich vieme, že sú výborným prostriedkom na posilnenie kĺbov a kostí, zvyšujú vitálnu energiu a vytrvalosť organizmu. Obnovujú činnosť obličiek.
  • Pomáhajú pri liečení krvotvorby a kardiovaskulárnych poruchách. Pripisujú sa im aj priaznivé účinky na zlepšenie kvality vlasov a kože.
  • Obsahujú veľké množstvo vitamínu C a vyrovnajú sa tak aj citrónom. Sú bohatým zdrojom vitamínov B1, B2, K a E a minerálov ako vápnik, horčík, zinok, draslík, fosfor a železo.
  • Sú vhodné ako pre diabetikov tak aj pre celiatikov, keďže neobsahujú lepok.
  • Plody gaštana sú veľmi výživné. Obsahujú 30-60 percent škrobu, 6-10 percent bielkovín a iba 3 percentá tuku. Vykazujú i veľmi nízky obsah vody a dobrý obsah sacharidov (dobré cukry a škroby). Ich energetická hodnota ja približne 170 kcal na 100 g plodov.

Pečené gaštany

  • jedlé gaštany
  • voda

Jedlé gaštany narežte ostrým nožom na vypuklej časti do kríža. Dajte pritom pozor, aby ste prekrojili iba šupku a nie vnútro gaštana. Po narezaní gaštany zalejte vodou a dajte ich na 10 minút variť. Povarené gaštany zlejte a nechajte odkvapkať. Vysypte ich na plech a pečte v rúre pri teplote 190 stupňov približne 30 minút. Počas pečenia môžete gaštany ochutnávať, aby sa nevysušili. Gaštany sú hotové ak sa na rezoch krásne otvoria a dajú sa ľahko šúpať.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Rez musí byť dostatočne veľký, aby gaštany pri pečení nevybuchovali. Čím viac času venujete nakrojeniu o to ľahšie sa budú dať šúpať po upečení. Ak sa s prípravou neponáhľate, gaštany nakrojte krížovým rezom až po uvarení a vychladnutí. S mäkšou kožou sa bude pracovať jednoduchšie.


Pečená morka s gaštanovou plnkou
Suroviny na 4 porcie

  • 1 menšia morka (max. 3 kg)
  • 1 morčacia pečeň
  • 2 -3 PL kvalitného koňaku
  • 250 g kvalitnej šunky alebo anglickej slaniny
  • 1 cibuľa
  • 300 g jedlých gaštanov
  • 200 g masla
  • 4 vajíčka
  • 100 ml mlieka
  • 400 g žemlí
  • muškátový oriešok
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Gaštany narežte a uvarte alebo upečte. Po ošúpaní ich pomeľte na mäsovom mlynčeku. Morčaciu pečeň pokvapkajte polovicou koňaku a nechajte postáť. Na panvici na troške masla opražte dozlatista na malé kocky pokrájané žemle, dajte ich bokom a zalejte mliekom. Na ďalšom plátku masla orestujte nadrobno pokrájanú cibuľu a slaninu, pridajte nasekanú petržlenovú vňať, pomleté gaštany a naškrabanú alebo pomletú pečeň. Do zmesi primiešajte predmočené žemle, zvyšný koňak, soľ, korenie a nastrúhaný muškátový oriešok. Po čiastočnom vychladnutí primiešajte vajíčka. Umytú a osušenú morku naplňte v dutine, prípadne aj pod kožou plnkou, spojte ihlicami alebo zošite, zvonka ju potrite maslom a nasoľte. Naplnenú morku vložte do pekáča a upečte vo vyhriatej rúre do mäkka. Podľa potreby podlievajte vodou alebo pridávajte plátky masla. Servírujte s ryžou alebo zemiakmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak sa vám nepodarí zohnať morčaciu pečeň, použite kuracie drobky.


Gaštanové rezy
Suroviny na viac porcií

  • 400 g medových plátov
  • 250 g gaštanového pyré
  • 2-3 PL koňaku
  • 500 ml mlieka
  • 1 balenie vanilkového pudingu v prášku
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 125 g masla
  • 1 žĺtok
  • pikantný džem (marhuľový alebo ríbezľový)
  • 2 PL práškového cukru

Z mlieka, pudingového prášku, vanilínového cukru a žĺtka uvarte puding. Za občasného miešania ho nechajte vychladnúť. Do vychladnutého pudingu metličkovým šľahačom vmiešajte zmäknuté maslo, práškový cukor, gaštanové pyré a koňak. Vymiešajte na hladký krém. Medové pláty natrite najskôr džemom, potom krémovou plnkou a vrstvy opakujte. Hotový múčnik zaťažte a dajte do chladu. Pred servírovaním dezert nakrájajte na štvorce a dozdobte šľahačkou a nastrúhanou čokoládou.

Skryť Vypnúť reklamu

Gaštanová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g jedlých gaštanov
  • 800 ml mäsového vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • 100 g bieleho chleba
  • 2 PL masla
  • nasekaná petržlenová vňať
  • štipka cukru
  • soľ, mleté biele korenie

Dôkladne očistené gaštany narežte, vložte do mäsového vývaru a varte približne 35 minút. Uvarené gaštany vyberte a ošúpte. Niekoľko gaštanov si odložte bokom, ostatné roztlačte alebo pomeľte a vráťte do vývaru. Z bieleho chleba odkrojte kôrku, striedku natrhajte priamo do polievky a chvíľku povarte. Pred koncom varenia pridajte smotanu a maslo na zjemnenie. Nakoniec polievku dochuťte soľou, korením a cukrom. Odložené gaštany nožíkom nasekajte a vráťte do polievky. Servírujte dozdobené petržlenovou vňaťou a niekoľkými kockami opraženej kôrky.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Polievka sa výborne dopĺňa s opraženými plátkami čerstvých šampiňónov.


Bábovka s gaštanovým pyré
Suroviny na 1 bábovku

  • 150 g masla
  • 400 g gaštanového pyré
  • 150 g kryštálového cukru
  • 3 vajíčka
  • 300 g polohrubej múky
  • 100 ml mlieka
  • polovica balíčka prášku do pečiva
  • 4 PL šľahačkovej smotany
  • 2 PL malinového likéru

Gaštanové pyré zmiešajte so smotanou a likérom na krém. Maslo a cukor vymiešajte do hladka. Pridávajte po jednom žĺtky a nakoniec primiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, ktorý do cesta jemne vmiešajte. Bábovkovú formu vymažte a vysypte. Polovicu cesta dajte do formy, pridajte gaštanovú plnku a na to navrstvite druhú polovicu cesta. Dajte upiecť do vyhriatej rúry a pečte pri teplote 180 stupňov približne jednu hodinu. Vyklopenú bábovku poprášte práškovým cukrom a môžete servírovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Zo zvyšnej smotany môžete ušľahať šľahačku a servírovať s bábovkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 712
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 239
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 085
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 046
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 841
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 753
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 570
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 786
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 668
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 621
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Na Orave sa už od rána tvoria rady ľudí, Matovič pomáha v Tvrdošíne (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 37 911. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 134 obetí.

Premiér Igor Matovič pomáha priamo v odbernom tíme v Tvrdošíne.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba i test.

Ilustračné foto.