Nie len pre chuť, ale aj pre zdravie
- V tradičnom čínskom liečiteľstve sú gaštany považované za dôležitý zdroj životodarnej energie. My zatiaľ o nich vieme, že sú výborným prostriedkom na posilnenie kĺbov a kostí, zvyšujú vitálnu energiu a vytrvalosť organizmu. Obnovujú činnosť obličiek.
- Pomáhajú pri liečení krvotvorby a kardiovaskulárnych poruchách. Pripisujú sa im aj priaznivé účinky na zlepšenie kvality vlasov a kože.
- Obsahujú veľké množstvo vitamínu C a vyrovnajú sa tak aj citrónom. Sú bohatým zdrojom vitamínov B1, B2, K a E a minerálov ako vápnik, horčík, zinok, draslík, fosfor a železo.
- Sú vhodné ako pre diabetikov tak aj pre celiatikov, keďže neobsahujú lepok.
Plody gaštana sú veľmi výživné. Obsahujú 30-60 percent škrobu, 6-10 percent bielkovín a iba 3 percentá tuku. Vykazujú i veľmi nízky obsah vody a dobrý obsah sacharidov (dobré cukry a škroby). Ich energetická hodnota ja približne 170 kcal na 100 g plodov.
Pečené gaštany
- jedlé gaštany
- voda
Jedlé gaštany narežte ostrým nožom na vypuklej časti do kríža. Dajte pritom pozor, aby ste prekrojili iba šupku a nie vnútro gaštana. Po narezaní gaštany zalejte vodou a dajte ich na 10 minút variť. Povarené gaštany zlejte a nechajte odkvapkať. Vysypte ich na plech a pečte v rúre pri teplote 190 stupňov približne 30 minút. Počas pečenia môžete gaštany ochutnávať, aby sa nevysušili. Gaštany sú hotové ak sa na rezoch krásne otvoria a dajú sa ľahko šúpať.
Tip: Rez musí byť dostatočne veľký, aby gaštany pri pečení nevybuchovali. Čím viac času venujete nakrojeniu o to ľahšie sa budú dať šúpať po upečení. Ak sa s prípravou neponáhľate, gaštany nakrojte krížovým rezom až po uvarení a vychladnutí. S mäkšou kožou sa bude pracovať jednoduchšie.
Pečená morka s gaštanovou plnkou
Suroviny na 4 porcie
- 1 menšia morka (max. 3 kg)
- 1 morčacia pečeň
- 2 -3 PL kvalitného koňaku
- 250 g kvalitnej šunky alebo anglickej slaniny
- 1 cibuľa
- 300 g jedlých gaštanov
- 200 g masla
- 4 vajíčka
- 100 ml mlieka
- 400 g žemlí
- muškátový oriešok
- petržlenová vňať
- soľ, mleté čierne korenie
Gaštany narežte a uvarte alebo upečte. Po ošúpaní ich pomeľte na mäsovom mlynčeku. Morčaciu pečeň pokvapkajte polovicou koňaku a nechajte postáť. Na panvici na troške masla opražte dozlatista na malé kocky pokrájané žemle, dajte ich bokom a zalejte mliekom. Na ďalšom plátku masla orestujte nadrobno pokrájanú cibuľu a slaninu, pridajte nasekanú petržlenovú vňať, pomleté gaštany a naškrabanú alebo pomletú pečeň. Do zmesi primiešajte predmočené žemle, zvyšný koňak, soľ, korenie a nastrúhaný muškátový oriešok. Po čiastočnom vychladnutí primiešajte vajíčka. Umytú a osušenú morku naplňte v dutine, prípadne aj pod kožou plnkou, spojte ihlicami alebo zošite, zvonka ju potrite maslom a nasoľte. Naplnenú morku vložte do pekáča a upečte vo vyhriatej rúre do mäkka. Podľa potreby podlievajte vodou alebo pridávajte plátky masla. Servírujte s ryžou alebo zemiakmi.
Tip: Ak sa vám nepodarí zohnať morčaciu pečeň, použite kuracie drobky.
Gaštanové rezy
Suroviny na viac porcií
- 400 g medových plátov
- 250 g gaštanového pyré
- 2-3 PL koňaku
- 500 ml mlieka
- 1 balenie vanilkového pudingu v prášku
- 1 balíček vanilínového cukru
- 125 g masla
- 1 žĺtok
- pikantný džem (marhuľový alebo ríbezľový)
- 2 PL práškového cukru
Z mlieka, pudingového prášku, vanilínového cukru a žĺtka uvarte puding. Za občasného miešania ho nechajte vychladnúť. Do vychladnutého pudingu metličkovým šľahačom vmiešajte zmäknuté maslo, práškový cukor, gaštanové pyré a koňak. Vymiešajte na hladký krém. Medové pláty natrite najskôr džemom, potom krémovou plnkou a vrstvy opakujte. Hotový múčnik zaťažte a dajte do chladu. Pred servírovaním dezert nakrájajte na štvorce a dozdobte šľahačkou a nastrúhanou čokoládou.
Gaštanová polievka
Suroviny na 4 porcie
- 500 g jedlých gaštanov
- 800 ml mäsového vývaru
- 100 ml smotany na varenie
- 100 g bieleho chleba
- 2 PL masla
- nasekaná petržlenová vňať
- štipka cukru
- soľ, mleté biele korenie
Dôkladne očistené gaštany narežte, vložte do mäsového vývaru a varte približne 35 minút. Uvarené gaštany vyberte a ošúpte. Niekoľko gaštanov si odložte bokom, ostatné roztlačte alebo pomeľte a vráťte do vývaru. Z bieleho chleba odkrojte kôrku, striedku natrhajte priamo do polievky a chvíľku povarte. Pred koncom varenia pridajte smotanu a maslo na zjemnenie. Nakoniec polievku dochuťte soľou, korením a cukrom. Odložené gaštany nožíkom nasekajte a vráťte do polievky. Servírujte dozdobené petržlenovou vňaťou a niekoľkými kockami opraženej kôrky.
Tip: Polievka sa výborne dopĺňa s opraženými plátkami čerstvých šampiňónov.
Bábovka s gaštanovým pyré
Suroviny na 1 bábovku
- 150 g masla
- 400 g gaštanového pyré
- 150 g kryštálového cukru
- 3 vajíčka
- 300 g polohrubej múky
- 100 ml mlieka
- polovica balíčka prášku do pečiva
- 4 PL šľahačkovej smotany
- 2 PL malinového likéru
Gaštanové pyré zmiešajte so smotanou a likérom na krém. Maslo a cukor vymiešajte do hladka. Pridávajte po jednom žĺtky a nakoniec primiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, ktorý do cesta jemne vmiešajte. Bábovkovú formu vymažte a vysypte. Polovicu cesta dajte do formy, pridajte gaštanovú plnku a na to navrstvite druhú polovicu cesta. Dajte upiecť do vyhriatej rúry a pečte pri teplote 180 stupňov približne jednu hodinu. Vyklopenú bábovku poprášte práškovým cukrom a môžete servírovať.
Tip: Zo zvyšnej smotany môžete ušľahať šľahačku a servírovať s bábovkou.
Autor: mag