SME
Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Neodolateľné gaštany

Gaštany sú symbolom jesene a najmä zvestovateľmi vianočných trhov, ktoré lákajú za mrazivých dní na všakovaké pochúťky. Ponorte sa do „voňavej“ atmosféry v pohodlí vášho domova.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Nie len pre chuť, ale aj pre zdravie

  • V tradičnom čínskom liečiteľstve sú gaštany považované za dôležitý zdroj životodarnej energie. My zatiaľ o nich vieme, že sú výborným prostriedkom na posilnenie kĺbov a kostí, zvyšujú vitálnu energiu a vytrvalosť organizmu. Obnovujú činnosť obličiek.
  • Pomáhajú pri liečení krvotvorby a kardiovaskulárnych poruchách. Pripisujú sa im aj priaznivé účinky na zlepšenie kvality vlasov a kože.
  • Obsahujú veľké množstvo vitamínu C a vyrovnajú sa tak aj citrónom. Sú bohatým zdrojom vitamínov B1, B2, K a E a minerálov ako vápnik, horčík, zinok, draslík, fosfor a železo.
  • Sú vhodné ako pre diabetikov tak aj pre celiatikov, keďže neobsahujú lepok.
  • Plody gaštana sú veľmi výživné. Obsahujú 30-60 percent škrobu, 6-10 percent bielkovín a iba 3 percentá tuku. Vykazujú i veľmi nízky obsah vody a dobrý obsah sacharidov (dobré cukry a škroby). Ich energetická hodnota ja približne 170 kcal na 100 g plodov.

Pečené gaštany

  • jedlé gaštany
  • voda

Jedlé gaštany narežte ostrým nožom na vypuklej časti do kríža. Dajte pritom pozor, aby ste prekrojili iba šupku a nie vnútro gaštana. Po narezaní gaštany zalejte vodou a dajte ich na 10 minút variť. Povarené gaštany zlejte a nechajte odkvapkať. Vysypte ich na plech a pečte v rúre pri teplote 190 stupňov približne 30 minút. Počas pečenia môžete gaštany ochutnávať, aby sa nevysušili. Gaštany sú hotové ak sa na rezoch krásne otvoria a dajú sa ľahko šúpať.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Rez musí byť dostatočne veľký, aby gaštany pri pečení nevybuchovali. Čím viac času venujete nakrojeniu o to ľahšie sa budú dať šúpať po upečení. Ak sa s prípravou neponáhľate, gaštany nakrojte krížovým rezom až po uvarení a vychladnutí. S mäkšou kožou sa bude pracovať jednoduchšie.


Pečená morka s gaštanovou plnkou
Suroviny na 4 porcie

  • 1 menšia morka (max. 3 kg)
  • 1 morčacia pečeň
  • 2 -3 PL kvalitného koňaku
  • 250 g kvalitnej šunky alebo anglickej slaniny
  • 1 cibuľa
  • 300 g jedlých gaštanov
  • 200 g masla
  • 4 vajíčka
  • 100 ml mlieka
  • 400 g žemlí
  • muškátový oriešok
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Gaštany narežte a uvarte alebo upečte. Po ošúpaní ich pomeľte na mäsovom mlynčeku. Morčaciu pečeň pokvapkajte polovicou koňaku a nechajte postáť. Na panvici na troške masla opražte dozlatista na malé kocky pokrájané žemle, dajte ich bokom a zalejte mliekom. Na ďalšom plátku masla orestujte nadrobno pokrájanú cibuľu a slaninu, pridajte nasekanú petržlenovú vňať, pomleté gaštany a naškrabanú alebo pomletú pečeň. Do zmesi primiešajte predmočené žemle, zvyšný koňak, soľ, korenie a nastrúhaný muškátový oriešok. Po čiastočnom vychladnutí primiešajte vajíčka. Umytú a osušenú morku naplňte v dutine, prípadne aj pod kožou plnkou, spojte ihlicami alebo zošite, zvonka ju potrite maslom a nasoľte. Naplnenú morku vložte do pekáča a upečte vo vyhriatej rúre do mäkka. Podľa potreby podlievajte vodou alebo pridávajte plátky masla. Servírujte s ryžou alebo zemiakmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak sa vám nepodarí zohnať morčaciu pečeň, použite kuracie drobky.


Gaštanové rezy
Suroviny na viac porcií

  • 400 g medových plátov
  • 250 g gaštanového pyré
  • 2-3 PL koňaku
  • 500 ml mlieka
  • 1 balenie vanilkového pudingu v prášku
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 125 g masla
  • 1 žĺtok
  • pikantný džem (marhuľový alebo ríbezľový)
  • 2 PL práškového cukru

Z mlieka, pudingového prášku, vanilínového cukru a žĺtka uvarte puding. Za občasného miešania ho nechajte vychladnúť. Do vychladnutého pudingu metličkovým šľahačom vmiešajte zmäknuté maslo, práškový cukor, gaštanové pyré a koňak. Vymiešajte na hladký krém. Medové pláty natrite najskôr džemom, potom krémovou plnkou a vrstvy opakujte. Hotový múčnik zaťažte a dajte do chladu. Pred servírovaním dezert nakrájajte na štvorce a dozdobte šľahačkou a nastrúhanou čokoládou.

Skryť Vypnúť reklamu

Gaštanová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g jedlých gaštanov
  • 800 ml mäsového vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • 100 g bieleho chleba
  • 2 PL masla
  • nasekaná petržlenová vňať
  • štipka cukru
  • soľ, mleté biele korenie

Dôkladne očistené gaštany narežte, vložte do mäsového vývaru a varte približne 35 minút. Uvarené gaštany vyberte a ošúpte. Niekoľko gaštanov si odložte bokom, ostatné roztlačte alebo pomeľte a vráťte do vývaru. Z bieleho chleba odkrojte kôrku, striedku natrhajte priamo do polievky a chvíľku povarte. Pred koncom varenia pridajte smotanu a maslo na zjemnenie. Nakoniec polievku dochuťte soľou, korením a cukrom. Odložené gaštany nožíkom nasekajte a vráťte do polievky. Servírujte dozdobené petržlenovou vňaťou a niekoľkými kockami opraženej kôrky.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Polievka sa výborne dopĺňa s opraženými plátkami čerstvých šampiňónov.


Bábovka s gaštanovým pyré
Suroviny na 1 bábovku

  • 150 g masla
  • 400 g gaštanového pyré
  • 150 g kryštálového cukru
  • 3 vajíčka
  • 300 g polohrubej múky
  • 100 ml mlieka
  • polovica balíčka prášku do pečiva
  • 4 PL šľahačkovej smotany
  • 2 PL malinového likéru

Gaštanové pyré zmiešajte so smotanou a likérom na krém. Maslo a cukor vymiešajte do hladka. Pridávajte po jednom žĺtky a nakoniec primiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, ktorý do cesta jemne vmiešajte. Bábovkovú formu vymažte a vysypte. Polovicu cesta dajte do formy, pridajte gaštanovú plnku a na to navrstvite druhú polovicu cesta. Dajte upiecť do vyhriatej rúry a pečte pri teplote 180 stupňov približne jednu hodinu. Vyklopenú bábovku poprášte práškovým cukrom a môžete servírovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Zo zvyšnej smotany môžete ušľahať šľahačku a servírovať s bábovkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  2. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  5. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  6. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  7. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  8. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  2. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  5. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  6. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  7. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Legislative intention - recodification of the corporate law
  10. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 016
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 584
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 8 235
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 288
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 721
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 4 973
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 757
  8. Crème de la crème po slovensky 3 249
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 777
  10. Po Slovensku na motorke 2 211
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Mobilné odberové miesto. (Ilustračné foto)

Štát chce testovacie miesta nechať už len v zdravotníckych zariadeniach.


15. jún
Peter Schutz

Lekárov povolávame neskoro.


5 h
Povrchové teploty v Jakutsku na Sibíri.

Verchojansk stále láme rekordy.


5 h
Ilustračné foto.

Spoločnosti Eurolab Lambda niekto požičal pol milióna eur.


6 h