Osem tipov na zimné vitamíny

Ak hriadky v záhrade zívajú po jesennom rýľovaní prázdnotou, neznamená to, že sa musíte spoľahnúť iba na tie vitamíny, ktoré driemu uskladnené v pivnici a špajzi. S trochou šikovnosti možno vitamínovú sezónu predĺžiť aj do včasnej jari, keď zo zamrznutej

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

zeme vypučia prvé lístky špenátu, reďkovky a šalátu.

1.Presuňte bylinky za okno

Aj napriek tomu, že dni sú krátke, mnohé bylinky dokážu na parapete juhovýchodného okna tvoriť zelené lístky aj mimo hlavnej sezóny. Obzvlášť ak ide o trvalky, akými sú pažítka, mäta, šalvia, tymian, medovka či rozmarín. Prispôsobte objem zálievky teplote v miestnosti, chráňte ich pred horúcim vzduchom prúdiacim z radiátora a umiestnite za ne kartónovú zástenu prelepenú alobalom, aby sa k nim dostávalo svetlo z oboch strán.

Vyhýbajte sa hnojeniu, pretože pri spomalenom tempe rastu by ho bylinky z pôdy nestihli odčerpávať. Ak sa začnú blížiť zimné sviatky spojené s kulinárskymi pôžitkami, k rýchlejšiemu rastu ich podnietite prisvecovaním. Svietidlo s výbojkovými trubicami a časovačom dokážu na teplejšom stanovisku v priebehu štrnástich dní zázraky. Porast sa zazelená mladými lístkami a výhonkami, ktoré dodajú vašim pokrmom ten správny šmrnc.

Nespravíte chybu, ak pri zálievke budete používať vodu odpočinutú v blízkosti radiátora, aby ste ňou prehriali zeminu. Siahnuť môžete aj po "živej" okysličenej vode z rozpusteného snehu, ktorej teplota stúpla na izbovú.

2.Prebuďte silu koreňov

Petržlen, zeler, cvikla a mrkva v sebe ukrývajú neuveriteľnú energiu. Ak ich z chladnej pivnice presuniete do izby v črepníku naplnenom ľahkým záhradným substrátom, okamžite sa prebudia a vyrastie na nich mladá vňať. Výhodou je, že vždy, keď ju kompletne zrežete, na rovnakom mieste narastie nová. Je iba na vás, či budete čakať na sýtejšie výhonky s intenzívnou chuťou, alebo zozbierate jemnú omladinu.

Je to práve para, ktorá dokáže v kuchyni vytiahnuť zo zozbieranej úrody maximum chutí. Jemné výhonky dochutia talianske rizoto, vyberane ochutenú cestovinu, ale aj zeleninovú polievku, ktorej na rozdiel od tej jarnej chýba čaro čerstvých surovín.

Na tento zázrak myslite už pri zbere úrody a odkladajte bokom sadivo, ktoré je hrubšie a kratšie, aby ste nemali ťažkú hlavu s výberom kvetináčov.

3.Pošteklite chuťové bunky pikantnou chuťou

Skutočným šprintérom na krátke trate je cibuľa, ktorá v momente, keď vo vzduchu zavetrí vlhkosť a teplo, vysiela na prieskum čerstvé zelené lístky. Prepichnite ju špajdľou, uložte do misky s vodou tak, aby bola do vody ponorená iba tá časť, z ktorej zvyčajne vyrastajú korienky.

Čím viac svetla jej ponúknete, tým budú lístky zelenšie a plnšie chuti. Avšak ani tie žlté z tônistého stanoviska nie sú na zahodenie. Prvé husle zahrajú nadrobno nasekané v raňajkovom menu s jemnou nátierkou a oživia aj zemiakovú prílohu.

Pikantnejšiu chuť môžete čakať od cesnaku, ktorý pred zastoknutím do vlhkého substrátu rozdeľte na strúčiky. Trvá dlhšie, kým vystaví svoje vitamíny v zelenom šate. Buďte však trpezliví a zbierajte úrodu až po tom, čo stratí počiatočnú horkosť. Neobávajte sa experimentovať s cesnakom z cudzokrajných trhov, ktorý vás v chladnom počasí môže prekvapiť viac ako ten zo záhradky.

4.Pochutnajte si na krehučkých pukoch

Čakankové puky sú tým najkrehkejším pokladom zimy. Korene, ktoré boli vystavené mrazu, naukladajte vedľa seba do vedra či kameninového hrnca a zalejte ich vodou približne desať centimetrov. Vytvorte z latiek alebo drôtu oporu na čiernu textíliu, ktorou zabránite ich kontaktu so svetlom.

Ak ich umiestnite do prostredia s teplotou 15 až 18 stupňov, v priebehu piatich až siedmich týždňov sa na nich objavia krehké puky, z ktorých po zbere pripravíte jemné šaláty. Je výhodné, ak si založíte s odstupom niekoľkých týždňov viacero takýchto vedier, aby ste mohli zberať úrodu postupne v priebehu celej zimy.

Rovnaký úžitok vás čaká, ak zo záhonov presadíte do črepníkov endíviu, ktorá takto vydrží až do polovice februára. Buďte však pozorní pri jej zalievaní, aby ste zamedzili hnitiu listov.

5.Dopestujte si čerstvé huby

Pivnica je ideálnym miestom pre pestovanie húb bez ohľadu na to, aké počasie je za oknami. Množitelia dnes ponúkajú široké spektrum hotových substrátov, ktoré stačí umiestniť do vlhkej pivnice s predpísanou teplotou. Stačí iba zaistiť zmenu teploty, aby ste podhubie stimulovali k rastu plodníc.

Ak nazbierate trochu skúseností, niektoré zo substrátov si budete môcť založiť aj sami. Stačí vysterilizovať vhodný materiál pre rast podhubia, uzavrieť ho do fóliového obalu a zaočkovať sadbu konkrétneho druhu húb. V čase peliet z dreveného odpadu a agromateriálov ste k úspešnej hubovej farme bližšie ako kedykoľvek v minulosti.

6.Objavte čaro klíčkov

Nie je tajomstvom, že semená rastlín sú malými fabrikami na výrobu vitamínov a enzýmov. Príroda to zariadila tak, že všetko potrebné zakódovala do malých semienok, ktoré samy vedia, ako prerásť z drobnej guľôčky do majestátnej rastliny. Nakličovanie je také jednoduché, že by ste ho nemali v zimnom období prehliadnuť. Vhodné semienka zakúpite v predajniach so zdravou výživou. Niektoré však nájdete aj doma v špajzi.

Nakličovať môžete fazuľu, hrach, šošovicu, slnečnicu, rukolu, kapustu, sóju, medvedí cesnak, reďkovku a mnoho ďalších rastlín, ktoré poznáte zo svojej záhradky. Stačí, ak semienka na jeden deň ponoríte do vody a následne scedíte. Ideálne je siahnuť po zaváracej fľaši, ktorej hrdlo zagumičkujete gázou. Pri každodennom preplachovaní a scedení sa na semienkach čoskoro objavia klíčky. Ak budete nakličovať v tme, budú jemné a sladké ako hrášok, ak ich necháte na svetle, odhalia ďalšie nepoznané chute.

Blanšírovanie je tou najvhodnejšou tepelnou úpravou, ak vo vás surové klíčky vzbudzujú strach. Použite ich v nátierkach a pokrmoch, ktoré znesú každú novú chuť.

7.Objavte pikantnú chuť "tabaku"

Aj keď sa vás nos snaží presvedčiť, že mladé rastlinky žeruchy zapáchajú ako tabak, neoddajte sa predsudkom a ochutnajte jej jedinečnú korenistú chuť. Na rozdiel od ostatných rastlín žerucha klíči už v prvý deň kontaktu s vodou a celú zásobu živín si so sebou nesie v semienku.

Stačí ju rozsypať na vlhkú vatu, papierovú utierku alebo iný sterilný substrát a o zvyšok sa postarajú svetlo, teplo a voda. Trvá niekoľko dní, kým sa semienka prikryjú hustým zeleným dáždnikom, ktorý si nevyžaduje žiadnu tepelnú úpravu. Na etapy vysievajte vždy novú dávku semienok, aby ste mali vždy čo strihať.

Výhoda vaty či papierovej utierky pred záhradným substrátom je, že sa s ich pomocou jednoduchšie zbavíte šupiek zo semienok. Tie možno vyčesať bez toho, aby ste museli súperiť so sypajúcou sa zeminou.

8.Využite hriadku ako mrazničku

Nie všetky druhy zeleniny sú také citlivky, že si vyžadujú skladovanie v pivnici, kde teplota neklesá pod bod mrazu. Na hriadkach môžete i v intenzívnych mrazoch zberať úrodu ružičkového a kučeravého kelu.

Keďže sú však veľkým lákadlom pre živé tvory, ktoré na snehovej pokrývke zháňajú svoju obživu, sledujte ich, aby ste nezostali s prázdnym hrncom iba preto, že máte prírodu radšej ako svoje brucho.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  2. Zažite zmenu s najpredávanejším SUV Hyundai Tucson
  3. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  4. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  5. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  6. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  7. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  9. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Obyvatelia si zabezpečujú domácnosti bezpečnostnými dverami
  2. Slováci sa hojne stávajú majiteľmi nehnuteľností v cudzine
  3. Prečo mamy lákali deti na mobil, kľúče či diaľkové ovládanie?
  4. Zažite zmenu s najpredávanejším SUV Hyundai Tucson
  5. Neviete si rady s vaším ročným vyúčtovaním? Pomôže vám FiiFree
  6. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  7. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  8. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  9. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  10. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 18 027
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 16 511
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 7 534
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 995
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 6 544
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 353
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 5 257
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 4 889
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 952
  10. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov 3 266

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Má anorexiu a 26 kilogramov. Jej manžel je zúfalý, lebo jej nikto nevie pomôcť

Povedali mi, že s takouto diagnózou nepochodíte nikde na Slovensku. Nikto vám ju nezoberie, spomína manžel na reakciu samosprávy.

DOMOV

Kaliňák lákal na byty za symbolické ceny

Asi tretinovú zľavu na byt dostal aj bývalý policajný viceprezident.

Neprehliadnite tiež

Ako nosiť košeľové šaty? Odborníčka na módu ponúka návod

Klasický kúsok patrí do šatníka každej ženy milujúcej nadčasový štýl a eleganciu.

Martina Hankerová: Naštartovala svoj sladký biznis, vyrába najkrajšie cupcaky

Zo dňa na deň dala výpoveď a skončila pri pečení sladkých ruží.

Psychologička: Keď nám chýba sebaláska, žijeme v oklieštených vzťahoch

Nie každý, kto tvrdí, že sa má rád, hovorí pravdu. Prečo je sebaláska dôležitá a ako sa človek zbaví komplexov?

Svadba pod holým nebom: Odborníčky radia, ako si ju nepokaziť

S príchodom prvých teplých dní sa svadobná hostina častejšie presúva do exteriérov. Na čo všetko myslieť?