SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Osem tipov na zimné vitamíny

Ak hriadky v záhrade zívajú po jesennom rýľovaní prázdnotou, neznamená to, že sa musíte spoľahnúť iba na tie vitamíny, ktoré driemu uskladnené v pivnici a špajzi. S trochou šikovnosti možno vitamínovú sezónu predĺžiť aj do včasnej jari, keď zo zamrznutej

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

zeme vypučia prvé lístky špenátu, reďkovky a šalátu.

1.Presuňte bylinky za okno

Aj napriek tomu, že dni sú krátke, mnohé bylinky dokážu na parapete juhovýchodného okna tvoriť zelené lístky aj mimo hlavnej sezóny. Obzvlášť ak ide o trvalky, akými sú pažítka, mäta, šalvia, tymian, medovka či rozmarín. Prispôsobte objem zálievky teplote v miestnosti, chráňte ich pred horúcim vzduchom prúdiacim z radiátora a umiestnite za ne kartónovú zástenu prelepenú alobalom, aby sa k nim dostávalo svetlo z oboch strán.

Vyhýbajte sa hnojeniu, pretože pri spomalenom tempe rastu by ho bylinky z pôdy nestihli odčerpávať. Ak sa začnú blížiť zimné sviatky spojené s kulinárskymi pôžitkami, k rýchlejšiemu rastu ich podnietite prisvecovaním. Svietidlo s výbojkovými trubicami a časovačom dokážu na teplejšom stanovisku v priebehu štrnástich dní zázraky. Porast sa zazelená mladými lístkami a výhonkami, ktoré dodajú vašim pokrmom ten správny šmrnc.

Nespravíte chybu, ak pri zálievke budete používať vodu odpočinutú v blízkosti radiátora, aby ste ňou prehriali zeminu. Siahnuť môžete aj po "živej" okysličenej vode z rozpusteného snehu, ktorej teplota stúpla na izbovú.

2.Prebuďte silu koreňov

Petržlen, zeler, cvikla a mrkva v sebe ukrývajú neuveriteľnú energiu. Ak ich z chladnej pivnice presuniete do izby v črepníku naplnenom ľahkým záhradným substrátom, okamžite sa prebudia a vyrastie na nich mladá vňať. Výhodou je, že vždy, keď ju kompletne zrežete, na rovnakom mieste narastie nová. Je iba na vás, či budete čakať na sýtejšie výhonky s intenzívnou chuťou, alebo zozbierate jemnú omladinu.

Je to práve para, ktorá dokáže v kuchyni vytiahnuť zo zozbieranej úrody maximum chutí. Jemné výhonky dochutia talianske rizoto, vyberane ochutenú cestovinu, ale aj zeleninovú polievku, ktorej na rozdiel od tej jarnej chýba čaro čerstvých surovín.

Na tento zázrak myslite už pri zbere úrody a odkladajte bokom sadivo, ktoré je hrubšie a kratšie, aby ste nemali ťažkú hlavu s výberom kvetináčov.

3.Pošteklite chuťové bunky pikantnou chuťou

Skutočným šprintérom na krátke trate je cibuľa, ktorá v momente, keď vo vzduchu zavetrí vlhkosť a teplo, vysiela na prieskum čerstvé zelené lístky. Prepichnite ju špajdľou, uložte do misky s vodou tak, aby bola do vody ponorená iba tá časť, z ktorej zvyčajne vyrastajú korienky.

Čím viac svetla jej ponúknete, tým budú lístky zelenšie a plnšie chuti. Avšak ani tie žlté z tônistého stanoviska nie sú na zahodenie. Prvé husle zahrajú nadrobno nasekané v raňajkovom menu s jemnou nátierkou a oživia aj zemiakovú prílohu.

Pikantnejšiu chuť môžete čakať od cesnaku, ktorý pred zastoknutím do vlhkého substrátu rozdeľte na strúčiky. Trvá dlhšie, kým vystaví svoje vitamíny v zelenom šate. Buďte však trpezliví a zbierajte úrodu až po tom, čo stratí počiatočnú horkosť. Neobávajte sa experimentovať s cesnakom z cudzokrajných trhov, ktorý vás v chladnom počasí môže prekvapiť viac ako ten zo záhradky.

4.Pochutnajte si na krehučkých pukoch

Čakankové puky sú tým najkrehkejším pokladom zimy. Korene, ktoré boli vystavené mrazu, naukladajte vedľa seba do vedra či kameninového hrnca a zalejte ich vodou približne desať centimetrov. Vytvorte z latiek alebo drôtu oporu na čiernu textíliu, ktorou zabránite ich kontaktu so svetlom.

Ak ich umiestnite do prostredia s teplotou 15 až 18 stupňov, v priebehu piatich až siedmich týždňov sa na nich objavia krehké puky, z ktorých po zbere pripravíte jemné šaláty. Je výhodné, ak si založíte s odstupom niekoľkých týždňov viacero takýchto vedier, aby ste mohli zberať úrodu postupne v priebehu celej zimy.

Rovnaký úžitok vás čaká, ak zo záhonov presadíte do črepníkov endíviu, ktorá takto vydrží až do polovice februára. Buďte však pozorní pri jej zalievaní, aby ste zamedzili hnitiu listov.

5.Dopestujte si čerstvé huby

Pivnica je ideálnym miestom pre pestovanie húb bez ohľadu na to, aké počasie je za oknami. Množitelia dnes ponúkajú široké spektrum hotových substrátov, ktoré stačí umiestniť do vlhkej pivnice s predpísanou teplotou. Stačí iba zaistiť zmenu teploty, aby ste podhubie stimulovali k rastu plodníc.

Ak nazbierate trochu skúseností, niektoré zo substrátov si budete môcť založiť aj sami. Stačí vysterilizovať vhodný materiál pre rast podhubia, uzavrieť ho do fóliového obalu a zaočkovať sadbu konkrétneho druhu húb. V čase peliet z dreveného odpadu a agromateriálov ste k úspešnej hubovej farme bližšie ako kedykoľvek v minulosti.

6.Objavte čaro klíčkov

Nie je tajomstvom, že semená rastlín sú malými fabrikami na výrobu vitamínov a enzýmov. Príroda to zariadila tak, že všetko potrebné zakódovala do malých semienok, ktoré samy vedia, ako prerásť z drobnej guľôčky do majestátnej rastliny. Nakličovanie je také jednoduché, že by ste ho nemali v zimnom období prehliadnuť. Vhodné semienka zakúpite v predajniach so zdravou výživou. Niektoré však nájdete aj doma v špajzi.

Nakličovať môžete fazuľu, hrach, šošovicu, slnečnicu, rukolu, kapustu, sóju, medvedí cesnak, reďkovku a mnoho ďalších rastlín, ktoré poznáte zo svojej záhradky. Stačí, ak semienka na jeden deň ponoríte do vody a následne scedíte. Ideálne je siahnuť po zaváracej fľaši, ktorej hrdlo zagumičkujete gázou. Pri každodennom preplachovaní a scedení sa na semienkach čoskoro objavia klíčky. Ak budete nakličovať v tme, budú jemné a sladké ako hrášok, ak ich necháte na svetle, odhalia ďalšie nepoznané chute.

Blanšírovanie je tou najvhodnejšou tepelnou úpravou, ak vo vás surové klíčky vzbudzujú strach. Použite ich v nátierkach a pokrmoch, ktoré znesú každú novú chuť.

7.Objavte pikantnú chuť "tabaku"

Aj keď sa vás nos snaží presvedčiť, že mladé rastlinky žeruchy zapáchajú ako tabak, neoddajte sa predsudkom a ochutnajte jej jedinečnú korenistú chuť. Na rozdiel od ostatných rastlín žerucha klíči už v prvý deň kontaktu s vodou a celú zásobu živín si so sebou nesie v semienku.

Stačí ju rozsypať na vlhkú vatu, papierovú utierku alebo iný sterilný substrát a o zvyšok sa postarajú svetlo, teplo a voda. Trvá niekoľko dní, kým sa semienka prikryjú hustým zeleným dáždnikom, ktorý si nevyžaduje žiadnu tepelnú úpravu. Na etapy vysievajte vždy novú dávku semienok, aby ste mali vždy čo strihať.

Výhoda vaty či papierovej utierky pred záhradným substrátom je, že sa s ich pomocou jednoduchšie zbavíte šupiek zo semienok. Tie možno vyčesať bez toho, aby ste museli súperiť so sypajúcou sa zeminou.

8.Využite hriadku ako mrazničku

Nie všetky druhy zeleniny sú také citlivky, že si vyžadujú skladovanie v pivnici, kde teplota neklesá pod bod mrazu. Na hriadkach môžete i v intenzívnych mrazoch zberať úrodu ružičkového a kučeravého kelu.

Keďže sú však veľkým lákadlom pre živé tvory, ktoré na snehovej pokrývke zháňajú svoju obživu, sledujte ich, aby ste nezostali s prázdnym hrncom iba preto, že máte prírodu radšej ako svoje brucho.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 886
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 009
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 110
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 289
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 063
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 739
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 651
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 849
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 721
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 676
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Víkend

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: O testovanie je opäť veľký záujem, Matovič pomáha v odbernom tíme (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných ľudí a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Celkovo si pandémia vyžiadala 159 obetí.

Premiér Igor Matovič pomáha priamo v odbernom tíme v Tvrdošíne.
Ilustračné foto.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba i test.