SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Osem tipov na zimné vitamíny

Ak hriadky v záhrade zívajú po jesennom rýľovaní prázdnotou, neznamená to, že sa musíte spoľahnúť iba na tie vitamíny, ktoré driemu uskladnené v pivnici a špajzi. S trochou šikovnosti možno vitamínovú sezónu predĺžiť aj do včasnej jari, keď zo zamrznutej

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

zeme vypučia prvé lístky špenátu, reďkovky a šalátu.

1.Presuňte bylinky za okno

Aj napriek tomu, že dni sú krátke, mnohé bylinky dokážu na parapete juhovýchodného okna tvoriť zelené lístky aj mimo hlavnej sezóny. Obzvlášť ak ide o trvalky, akými sú pažítka, mäta, šalvia, tymian, medovka či rozmarín. Prispôsobte objem zálievky teplote v miestnosti, chráňte ich pred horúcim vzduchom prúdiacim z radiátora a umiestnite za ne kartónovú zástenu prelepenú alobalom, aby sa k nim dostávalo svetlo z oboch strán.

Vyhýbajte sa hnojeniu, pretože pri spomalenom tempe rastu by ho bylinky z pôdy nestihli odčerpávať. Ak sa začnú blížiť zimné sviatky spojené s kulinárskymi pôžitkami, k rýchlejšiemu rastu ich podnietite prisvecovaním. Svietidlo s výbojkovými trubicami a časovačom dokážu na teplejšom stanovisku v priebehu štrnástich dní zázraky. Porast sa zazelená mladými lístkami a výhonkami, ktoré dodajú vašim pokrmom ten správny šmrnc.

Nespravíte chybu, ak pri zálievke budete používať vodu odpočinutú v blízkosti radiátora, aby ste ňou prehriali zeminu. Siahnuť môžete aj po "živej" okysličenej vode z rozpusteného snehu, ktorej teplota stúpla na izbovú.

2.Prebuďte silu koreňov

Petržlen, zeler, cvikla a mrkva v sebe ukrývajú neuveriteľnú energiu. Ak ich z chladnej pivnice presuniete do izby v črepníku naplnenom ľahkým záhradným substrátom, okamžite sa prebudia a vyrastie na nich mladá vňať. Výhodou je, že vždy, keď ju kompletne zrežete, na rovnakom mieste narastie nová. Je iba na vás, či budete čakať na sýtejšie výhonky s intenzívnou chuťou, alebo zozbierate jemnú omladinu.

Je to práve para, ktorá dokáže v kuchyni vytiahnuť zo zozbieranej úrody maximum chutí. Jemné výhonky dochutia talianske rizoto, vyberane ochutenú cestovinu, ale aj zeleninovú polievku, ktorej na rozdiel od tej jarnej chýba čaro čerstvých surovín.

Na tento zázrak myslite už pri zbere úrody a odkladajte bokom sadivo, ktoré je hrubšie a kratšie, aby ste nemali ťažkú hlavu s výberom kvetináčov.

3.Pošteklite chuťové bunky pikantnou chuťou

Skutočným šprintérom na krátke trate je cibuľa, ktorá v momente, keď vo vzduchu zavetrí vlhkosť a teplo, vysiela na prieskum čerstvé zelené lístky. Prepichnite ju špajdľou, uložte do misky s vodou tak, aby bola do vody ponorená iba tá časť, z ktorej zvyčajne vyrastajú korienky.

Čím viac svetla jej ponúknete, tým budú lístky zelenšie a plnšie chuti. Avšak ani tie žlté z tônistého stanoviska nie sú na zahodenie. Prvé husle zahrajú nadrobno nasekané v raňajkovom menu s jemnou nátierkou a oživia aj zemiakovú prílohu.

Pikantnejšiu chuť môžete čakať od cesnaku, ktorý pred zastoknutím do vlhkého substrátu rozdeľte na strúčiky. Trvá dlhšie, kým vystaví svoje vitamíny v zelenom šate. Buďte však trpezliví a zbierajte úrodu až po tom, čo stratí počiatočnú horkosť. Neobávajte sa experimentovať s cesnakom z cudzokrajných trhov, ktorý vás v chladnom počasí môže prekvapiť viac ako ten zo záhradky.

4.Pochutnajte si na krehučkých pukoch

Čakankové puky sú tým najkrehkejším pokladom zimy. Korene, ktoré boli vystavené mrazu, naukladajte vedľa seba do vedra či kameninového hrnca a zalejte ich vodou približne desať centimetrov. Vytvorte z latiek alebo drôtu oporu na čiernu textíliu, ktorou zabránite ich kontaktu so svetlom.

Ak ich umiestnite do prostredia s teplotou 15 až 18 stupňov, v priebehu piatich až siedmich týždňov sa na nich objavia krehké puky, z ktorých po zbere pripravíte jemné šaláty. Je výhodné, ak si založíte s odstupom niekoľkých týždňov viacero takýchto vedier, aby ste mohli zberať úrodu postupne v priebehu celej zimy.

Rovnaký úžitok vás čaká, ak zo záhonov presadíte do črepníkov endíviu, ktorá takto vydrží až do polovice februára. Buďte však pozorní pri jej zalievaní, aby ste zamedzili hnitiu listov.

5.Dopestujte si čerstvé huby

Pivnica je ideálnym miestom pre pestovanie húb bez ohľadu na to, aké počasie je za oknami. Množitelia dnes ponúkajú široké spektrum hotových substrátov, ktoré stačí umiestniť do vlhkej pivnice s predpísanou teplotou. Stačí iba zaistiť zmenu teploty, aby ste podhubie stimulovali k rastu plodníc.

Ak nazbierate trochu skúseností, niektoré zo substrátov si budete môcť založiť aj sami. Stačí vysterilizovať vhodný materiál pre rast podhubia, uzavrieť ho do fóliového obalu a zaočkovať sadbu konkrétneho druhu húb. V čase peliet z dreveného odpadu a agromateriálov ste k úspešnej hubovej farme bližšie ako kedykoľvek v minulosti.

6.Objavte čaro klíčkov

Nie je tajomstvom, že semená rastlín sú malými fabrikami na výrobu vitamínov a enzýmov. Príroda to zariadila tak, že všetko potrebné zakódovala do malých semienok, ktoré samy vedia, ako prerásť z drobnej guľôčky do majestátnej rastliny. Nakličovanie je také jednoduché, že by ste ho nemali v zimnom období prehliadnuť. Vhodné semienka zakúpite v predajniach so zdravou výživou. Niektoré však nájdete aj doma v špajzi.

Nakličovať môžete fazuľu, hrach, šošovicu, slnečnicu, rukolu, kapustu, sóju, medvedí cesnak, reďkovku a mnoho ďalších rastlín, ktoré poznáte zo svojej záhradky. Stačí, ak semienka na jeden deň ponoríte do vody a následne scedíte. Ideálne je siahnuť po zaváracej fľaši, ktorej hrdlo zagumičkujete gázou. Pri každodennom preplachovaní a scedení sa na semienkach čoskoro objavia klíčky. Ak budete nakličovať v tme, budú jemné a sladké ako hrášok, ak ich necháte na svetle, odhalia ďalšie nepoznané chute.

Blanšírovanie je tou najvhodnejšou tepelnou úpravou, ak vo vás surové klíčky vzbudzujú strach. Použite ich v nátierkach a pokrmoch, ktoré znesú každú novú chuť.

7.Objavte pikantnú chuť "tabaku"

Aj keď sa vás nos snaží presvedčiť, že mladé rastlinky žeruchy zapáchajú ako tabak, neoddajte sa predsudkom a ochutnajte jej jedinečnú korenistú chuť. Na rozdiel od ostatných rastlín žerucha klíči už v prvý deň kontaktu s vodou a celú zásobu živín si so sebou nesie v semienku.

Stačí ju rozsypať na vlhkú vatu, papierovú utierku alebo iný sterilný substrát a o zvyšok sa postarajú svetlo, teplo a voda. Trvá niekoľko dní, kým sa semienka prikryjú hustým zeleným dáždnikom, ktorý si nevyžaduje žiadnu tepelnú úpravu. Na etapy vysievajte vždy novú dávku semienok, aby ste mali vždy čo strihať.

Výhoda vaty či papierovej utierky pred záhradným substrátom je, že sa s ich pomocou jednoduchšie zbavíte šupiek zo semienok. Tie možno vyčesať bez toho, aby ste museli súperiť so sypajúcou sa zeminou.

8.Využite hriadku ako mrazničku

Nie všetky druhy zeleniny sú také citlivky, že si vyžadujú skladovanie v pivnici, kde teplota neklesá pod bod mrazu. Na hriadkach môžete i v intenzívnych mrazoch zberať úrodu ružičkového a kučeravého kelu.

Keďže sú však veľkým lákadlom pre živé tvory, ktoré na snehovej pokrývke zháňajú svoju obživu, sledujte ich, aby ste nezostali s prázdnym hrncom iba preto, že máte prírodu radšej ako svoje brucho.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 27 085
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 354
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 978
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 013
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 640
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 427
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 603
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 490
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 341
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 316
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Víkend

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Plošný skríning sa končí dnes.

Mestá chcú o ďalšom testovaní ešte rokovať.

20 h
Peter Tkačenko

Možno sa ich za tie peniaze aspoň zbavíme.

2 h
Vakcína Comirnaty sa musí skladovať až pri mínus 70 stupňoch Celzia.

Zaočkovať sa môžu seniori nad 75 rokov.

10 h
CYNICKÁ OBLUDA

Vytlačený Uhrík

Kotleba najskôr Uhríka vytlačil z čela strany a teraz už úplne. Aj s Mazurekom a ďalšími Gruppenführermi.

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Niektorí ľudia zo vzťahu odídu.

3 h
Ilwad Elmanovú zaradilo BBC do ankety 1000 Women 2020 a v roku 2019 sa dostala do užšieho výberu kandidátov na Nobelovu cenu.

Ilwad a Iman Elmanovým zabili otca aj sestru.

5 h

Na aféru so šéfom tvrdo doplatila.

22 h
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan