Osem tipov na zimné vitamíny

Ak hriadky v záhrade zívajú po jesennom rýľovaní prázdnotou, neznamená to, že sa musíte spoľahnúť iba na tie vitamíny, ktoré driemu uskladnené v pivnici a špajzi. S trochou šikovnosti možno vitamínovú sezónu predĺžiť aj do včasnej jari, keď zo zamrznutej

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

zeme vypučia prvé lístky špenátu, reďkovky a šalátu.

1.Presuňte bylinky za okno

Aj napriek tomu, že dni sú krátke, mnohé bylinky dokážu na parapete juhovýchodného okna tvoriť zelené lístky aj mimo hlavnej sezóny. Obzvlášť ak ide o trvalky, akými sú pažítka, mäta, šalvia, tymian, medovka či rozmarín. Prispôsobte objem zálievky teplote v miestnosti, chráňte ich pred horúcim vzduchom prúdiacim z radiátora a umiestnite za ne kartónovú zástenu prelepenú alobalom, aby sa k nim dostávalo svetlo z oboch strán.

Vyhýbajte sa hnojeniu, pretože pri spomalenom tempe rastu by ho bylinky z pôdy nestihli odčerpávať. Ak sa začnú blížiť zimné sviatky spojené s kulinárskymi pôžitkami, k rýchlejšiemu rastu ich podnietite prisvecovaním. Svietidlo s výbojkovými trubicami a časovačom dokážu na teplejšom stanovisku v priebehu štrnástich dní zázraky. Porast sa zazelená mladými lístkami a výhonkami, ktoré dodajú vašim pokrmom ten správny šmrnc.

Nespravíte chybu, ak pri zálievke budete používať vodu odpočinutú v blízkosti radiátora, aby ste ňou prehriali zeminu. Siahnuť môžete aj po "živej" okysličenej vode z rozpusteného snehu, ktorej teplota stúpla na izbovú.

2.Prebuďte silu koreňov

Petržlen, zeler, cvikla a mrkva v sebe ukrývajú neuveriteľnú energiu. Ak ich z chladnej pivnice presuniete do izby v črepníku naplnenom ľahkým záhradným substrátom, okamžite sa prebudia a vyrastie na nich mladá vňať. Výhodou je, že vždy, keď ju kompletne zrežete, na rovnakom mieste narastie nová. Je iba na vás, či budete čakať na sýtejšie výhonky s intenzívnou chuťou, alebo zozbierate jemnú omladinu.

Je to práve para, ktorá dokáže v kuchyni vytiahnuť zo zozbieranej úrody maximum chutí. Jemné výhonky dochutia talianske rizoto, vyberane ochutenú cestovinu, ale aj zeleninovú polievku, ktorej na rozdiel od tej jarnej chýba čaro čerstvých surovín.

Na tento zázrak myslite už pri zbere úrody a odkladajte bokom sadivo, ktoré je hrubšie a kratšie, aby ste nemali ťažkú hlavu s výberom kvetináčov.

3.Pošteklite chuťové bunky pikantnou chuťou

Skutočným šprintérom na krátke trate je cibuľa, ktorá v momente, keď vo vzduchu zavetrí vlhkosť a teplo, vysiela na prieskum čerstvé zelené lístky. Prepichnite ju špajdľou, uložte do misky s vodou tak, aby bola do vody ponorená iba tá časť, z ktorej zvyčajne vyrastajú korienky.

Čím viac svetla jej ponúknete, tým budú lístky zelenšie a plnšie chuti. Avšak ani tie žlté z tônistého stanoviska nie sú na zahodenie. Prvé husle zahrajú nadrobno nasekané v raňajkovom menu s jemnou nátierkou a oživia aj zemiakovú prílohu.

Pikantnejšiu chuť môžete čakať od cesnaku, ktorý pred zastoknutím do vlhkého substrátu rozdeľte na strúčiky. Trvá dlhšie, kým vystaví svoje vitamíny v zelenom šate. Buďte však trpezliví a zbierajte úrodu až po tom, čo stratí počiatočnú horkosť. Neobávajte sa experimentovať s cesnakom z cudzokrajných trhov, ktorý vás v chladnom počasí môže prekvapiť viac ako ten zo záhradky.

4.Pochutnajte si na krehučkých pukoch

Čakankové puky sú tým najkrehkejším pokladom zimy. Korene, ktoré boli vystavené mrazu, naukladajte vedľa seba do vedra či kameninového hrnca a zalejte ich vodou približne desať centimetrov. Vytvorte z latiek alebo drôtu oporu na čiernu textíliu, ktorou zabránite ich kontaktu so svetlom.

Ak ich umiestnite do prostredia s teplotou 15 až 18 stupňov, v priebehu piatich až siedmich týždňov sa na nich objavia krehké puky, z ktorých po zbere pripravíte jemné šaláty. Je výhodné, ak si založíte s odstupom niekoľkých týždňov viacero takýchto vedier, aby ste mohli zberať úrodu postupne v priebehu celej zimy.

Rovnaký úžitok vás čaká, ak zo záhonov presadíte do črepníkov endíviu, ktorá takto vydrží až do polovice februára. Buďte však pozorní pri jej zalievaní, aby ste zamedzili hnitiu listov.

5.Dopestujte si čerstvé huby

Pivnica je ideálnym miestom pre pestovanie húb bez ohľadu na to, aké počasie je za oknami. Množitelia dnes ponúkajú široké spektrum hotových substrátov, ktoré stačí umiestniť do vlhkej pivnice s predpísanou teplotou. Stačí iba zaistiť zmenu teploty, aby ste podhubie stimulovali k rastu plodníc.

Ak nazbierate trochu skúseností, niektoré zo substrátov si budete môcť založiť aj sami. Stačí vysterilizovať vhodný materiál pre rast podhubia, uzavrieť ho do fóliového obalu a zaočkovať sadbu konkrétneho druhu húb. V čase peliet z dreveného odpadu a agromateriálov ste k úspešnej hubovej farme bližšie ako kedykoľvek v minulosti.

6.Objavte čaro klíčkov

Nie je tajomstvom, že semená rastlín sú malými fabrikami na výrobu vitamínov a enzýmov. Príroda to zariadila tak, že všetko potrebné zakódovala do malých semienok, ktoré samy vedia, ako prerásť z drobnej guľôčky do majestátnej rastliny. Nakličovanie je také jednoduché, že by ste ho nemali v zimnom období prehliadnuť. Vhodné semienka zakúpite v predajniach so zdravou výživou. Niektoré však nájdete aj doma v špajzi.

Nakličovať môžete fazuľu, hrach, šošovicu, slnečnicu, rukolu, kapustu, sóju, medvedí cesnak, reďkovku a mnoho ďalších rastlín, ktoré poznáte zo svojej záhradky. Stačí, ak semienka na jeden deň ponoríte do vody a následne scedíte. Ideálne je siahnuť po zaváracej fľaši, ktorej hrdlo zagumičkujete gázou. Pri každodennom preplachovaní a scedení sa na semienkach čoskoro objavia klíčky. Ak budete nakličovať v tme, budú jemné a sladké ako hrášok, ak ich necháte na svetle, odhalia ďalšie nepoznané chute.

Blanšírovanie je tou najvhodnejšou tepelnou úpravou, ak vo vás surové klíčky vzbudzujú strach. Použite ich v nátierkach a pokrmoch, ktoré znesú každú novú chuť.

7.Objavte pikantnú chuť "tabaku"

Aj keď sa vás nos snaží presvedčiť, že mladé rastlinky žeruchy zapáchajú ako tabak, neoddajte sa predsudkom a ochutnajte jej jedinečnú korenistú chuť. Na rozdiel od ostatných rastlín žerucha klíči už v prvý deň kontaktu s vodou a celú zásobu živín si so sebou nesie v semienku.

Stačí ju rozsypať na vlhkú vatu, papierovú utierku alebo iný sterilný substrát a o zvyšok sa postarajú svetlo, teplo a voda. Trvá niekoľko dní, kým sa semienka prikryjú hustým zeleným dáždnikom, ktorý si nevyžaduje žiadnu tepelnú úpravu. Na etapy vysievajte vždy novú dávku semienok, aby ste mali vždy čo strihať.

Výhoda vaty či papierovej utierky pred záhradným substrátom je, že sa s ich pomocou jednoduchšie zbavíte šupiek zo semienok. Tie možno vyčesať bez toho, aby ste museli súperiť so sypajúcou sa zeminou.

8.Využite hriadku ako mrazničku

Nie všetky druhy zeleniny sú také citlivky, že si vyžadujú skladovanie v pivnici, kde teplota neklesá pod bod mrazu. Na hriadkach môžete i v intenzívnych mrazoch zberať úrodu ružičkového a kučeravého kelu.

Keďže sú však veľkým lákadlom pre živé tvory, ktoré na snehovej pokrývke zháňajú svoju obživu, sledujte ich, aby ste nezostali s prázdnym hrncom iba preto, že máte prírodu radšej ako svoje brucho.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  7. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  8. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  9. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  1. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  2. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  5. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  6. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  9. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  10. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 8 991
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 6 721
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 665
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 271
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 759
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 666
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 428
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 895
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 885
  10. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 836

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Účtenky frustrujú podnikateľov, no Babišovi lákajú voličov

Sociálni demokrati o registračných pokladniciach hovoria dve desaťročia. Tému aj tak pustili hnutiu ANO.

ŠPORT

Sagan na MS: má dva tituly, ale raz ho zradil žalúdok

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.

TECH

Výmena batérií namiesto nabíjania. Elektroautá sa môžu zmeniť

Nebude zložitejšia ako tankovanie paliva.

Neprehliadnite tiež

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.

Na Slovensku bojuje za zdravšiu módu originálny projekt

Módny priemysel je druhým najšpinavším priemyslom na svete, slovenskí návrhári upozorňujú na jeho alarmujúci stav.