Husacie a kačacie hody

Na pravé jesenné hody netreba utekať do Slovenského Grobu, Pezinka či vyhľadávať ponuky nóbl reštaurácií. Lákavú vôňu husaciny či pečenej kačky si s nami pripravíte aj doma.

(Zdroj: Isifa)

Pečená kačka s kyslou kapustou a jablkami
Suroviny na 4 porcie

  • 1 kačka
  • 600 g kyslej kapusty
  • 4 jablká
  • hydinový vývar
  • 2 bobkové listy
  • 4 zrnká čierneho korenia
  • sladká mletá paprika
  • soľ, mleté čierne korenie

Kačku dočistite, umyte a vložte do osolenej vody povariť približne na 20 minút. Po uplynutí času varenia kačku vyberte, osušte, nasoľte, nakoreňte mletým čiernym korením a posypte mletou paprikou. Jablká ošúpte a bez jadrovníka ich nastrúhajte na hrubom strúhadle. Primiešajte ich ku kyslej kapuste. Polovicu kapustovo-jablkovej zmesi rozložte na dno pekáča a druhou polovicou naplňte kačku. Do pekáča prihoďte celé korenie, bobkové listy, položte do stredu naplnenú kačku a podlejte vývarom. Upečte vo vyhriatej rúre do mäkka. Keďže kačka bola predváraná, pečenie by nemalo trvať dlhšie ako dve hodiny. Počas pečenia kačku polievajte výpekom. Podľa potreby podlievajte vývarom. Kačku servírujte naporciovanú spolu s kapustou a varenými lebo pečenými zemiakmi alebo s krajcami chleba či lokšami.

Tip: Ak chcete, aby sa celá kapusta krásne zapiekla a nechcete ju plniť do kačky, rozložte ju celú na plech, na nej upečte kačicu, ktorej vnútro vypchajte celým veľkým jablkom, aby držala tvar.


Husacia pečeň na jablkách
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g husacej pečene
  • 4 jablká
  • 1 cibuľa
  • 2 PL husacej masti
  • 100 ml tokajského vína
  • hydinový vývar
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu posekajte nadrobno a speňte v rozohriatej husacej masti. Pridajte pečeň pokrájanú na plátky a opražte. Nakoniec pridajte očistené a pokrájané jablká, podlejte trochou vývaru a duste do mäkka. Na záver dochuťte soľou, korením a celý pokrm zalejte vínom. Servírujte s bielym pečivom.

Tip: Vykŕmenú husaciu pečeň namočte na 24 hodín do mlieka, bude jemnejšia.


Pečená hus s kapustou a zemiakovou knedľou
Suroviny na 4 porcie

  • 1 hus
  • drvená rasca
  • soľ
  • voda

Na kapustu:

  • 600 g hlávkovej kapusty
  • 2 cibule
  • 30 g masti
  • drvená rasca
  • soľ
  • cukor
  • ocot

Na zemiakovú knedľu:

  • 500 g zemiakov uvarených v šupke
  • 100 g hrubej múky
  • 50 g krupice
  • 1 vajíčko
  • soľ

Vyčistenú a dobre umytú hus deň vopred dôkladne nasoľte a nechajte cez noc v chladničke odležať. Pred prípravou ju potrite drvenou rascou, vložte do pekáča, podlejte vodou a upečte do mäkka. Medzitým pokrájajte cibuľu nadrobno, speňte ju v rozohriatej masti, pridajte očistenú kapustu pokrájanú na tenké rezance, posypte ju rascou, soľou a zalejte trochou vody. Prikrytú ju uduste do mäkka a nakoniec dochuťte cukrom a octom. Na prípravu knedle uvarené zemiaky ošúpte a nastrúhajte a popučte najemno. Pridajte múku, krupicu, vajíčko, štipku soli a vypracujte cesto. Z cesta na pomúčenej doske vypracujte valček, ktorý dajte variť do osolenej vody približne na 20 minút. Naporciovanú hus servírujte s kapustou a plátkami knedle. Dozdobiť môžete dozlatista opraženou cibuľou.

Tip: Ak sa obávate časovej náročnosti receptu, kapustu si pripravte deň vopred. Odstátím v chlade získa lepšiu chuť. Hus a knedľu pripravujte zásadne čerstvú. Podľa možnosti použite hlávku červenej kapusty, pre farbu a lahodnejšiu chuť.


Kačacia pečeň v masti
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g kačacej pečene
  • 20 g mandlí
  • 3 klinčeky
  • kačacia masť

Pečeň rozkrájajte na menšie kúsky alebo plátky, prešpikujte ich olúpanými mandľami a posekanými klinčekmi a dajte do panvice opekať na kačacej masti. Po chvíľke pridajte zvyšnú masť a nechajte ju rozpustiť. Opatrne prelejte masť aj s kúskami pečene do pohára alebo inej uzatvárateľnej nádoby a nechajte v chlade stuhnúť. Servírujte ako nátierku na pečivo alebo hrianky s nasolenými plátkami cibule.

Tip: Mimo sezóny vodnej hydiny si môžete takto pripraviť pečeňovú paštétu i z králičích alebo kuracích pečienok zaliatych do bravčovej masti.


Zlatistá pečená hus alebo kačka
Suroviny na 4 porcie

  • 1 kačka alebo hus
  • celá rasca
  • majoránka
  • soľ, mleté čierne korenie

Hydinu dôkladne dočistite, umyte, zvnútra posypte majoránkou a soľou. Zvonka ju riadne nasoľte, posypte celou rascou a jemne pokoreňte. Vložte ju do pekáča, najlepšie hlineného alebo liatinového, podlejte vodou a duste prikryté najmenej hodinu. Potom ju odokryte a za občasného prelievania výpekom ju dopečte. Ak bola hus alebo kačka mastnejšia, počas otvoreného pečenia masť odoberajte a uskladnite si ju na neskoršie použitie, aby zbytočne neprehárala. Nakoniec môžete pekáč vložiť ešte na chvíľu pod rozpálený gril, a tak docieliť krajšiu farbu. Hus alebo kačku servírujte s lokšami, alebo s chlebom.

Tip: Ak chcete, aby vytieklo čo najviac masti, po odokrytí poprepichujte vidličkou kožu na prsiach. Neurobte to však pred dusením, inak by vytiekla všetka šťava a mäso by ostalo suché.


K jesenným kačacím a husacím hodom neodmysliteľne patria i tie najlepšie pravé zemiakové lokše.

Mastené lokše
Suroviny na 4 porcie

  • 80 g uvarených zemiakov
  • 150 g hrubej múky
  • 60 g masti
  • štipka soli

Uvarené zemiaky popučte alebo nastrúhajte na jemno. Pridajte múku a soľ a vypracujte cesto. Cesto porozkrajujte na kúsky, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkajte do tvaru kruhu a krátko opečte z oboch strán na rozpálenej čistej platni. Upečené lokše pomastite z každej strany rozpustenou masťou a servírujte k pečenej husacine alebo kačacine.

Tip: Pomastené lokše môžete servírovať i ako dezert či sladké jedlo. Stačí, ak ich po namastení posypete cukrom, namletým makom alebo orechmi, či iba potriete slivkovým lekvárom.


Všetku pečenú hydinu vcelku je najlepšie naplniť doma robenou plnkou, ktorá dodá slávnostným i obyčajným pokrmom šmrnc.

Čarovná plnka
Suroviny na naplnenie kačky

  • 100 g teľacieho mäsa
  • 100 g bravčového mäsa z bôčika
  • 1 kačacia pečeň
  • 2 žemle
  • 4 PL mlieka
  • 2 vajíčka
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ, mleté čierne korenie

Obidva druhy mäsa zomeľte a premiešajte z naškrabanou kačacou pečeňou. Pridajte na kocky pokrájané a horúcim mliekom sparené žemle, žĺtky, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, korenie a všetko spolu premiešajte. Nakoniec zľahka primiešajte sneh z bielkov. Touto plnkou naplňte kačku, zašite ju a dajte piecť. Plnku môžete upiecť i bez hydiny v zapekacej miske pokrytú plátkami masla. Servírovať ju potom môžete k upečenej hydine namiesto pečiva.

Tip: Do plnky môžete pridať i nadrobno nakrájanú cibuľu alebo kúsočky jabĺk.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  2. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  3. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  1. Modesta Real Estate sprostredkovala pre Emil Frey halu v P3
  2. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  3. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  4. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  5. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  6. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  7. Cíťte sa v priestore príjemne
  8. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 9 698
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 436
  3. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 349
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 330
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 880
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 3 809
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 825
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 711
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 1 861
  10. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek 1 287

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Andrássyovci milovali ženy, na Gemeri dodnes žijú ich potomkovia

Betliar je miesto, kde ožívajú časy Andrássyovcov, hovorí Július Barczi. Vládne tu zmes nostalgie a sentimentu

KOMENTÁRE

Fico, Danko a Bugár slabnú. Kto miesto nich zosilnel?

Podľa preferencií by koalícia nezostavila vládu.

SVET

Máme plán B, chváli sa Erdogan. Európu už nepotrebuje

Turecko potrebuje Európu viac ako Európa Turecko.

Neprehliadnite tiež

Nechápavé okolie a žiaden voľný čas. Ako sa žije s hendikepovaným dieťaťom?

Tri matky pre SME porozprávali, s čím sa musia vyrovnávať pri dieťati s postihnutím.

V Česku vymysleli pivo pre ženy, zožalo kritiku aj od zahraničných médií

Nápoj určený špeciálne pre dámy má mramorovo biely a ružovkastý obal. Podľa Britiek je sexistický.

Ako najlepšie vyventilovať hnev a stres? V izbe, kde môžete všetko zničiť

Vo svete vznikajú miestnosti, ktoré môžete kompletne porozbíjať. Prvá je už aj na Slovensku.

Vymysleli sex robota, s ktorým možno simulovať znásilnenie

Odborníci na robotiku veria, že pri sexualite s robotmi netreba zabúdať na etický aspekt.