SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Husacie a kačacie hody

Na pravé jesenné hody netreba utekať do Slovenského Grobu, Pezinka či vyhľadávať ponuky nóbl reštaurácií. Lákavú vôňu husaciny či pečenej kačky si s nami pripravíte aj doma.

(Zdroj: Isifa)

Pečená kačka s kyslou kapustou a jablkami
Suroviny na 4 porcie

  • 1 kačka
  • 600 g kyslej kapusty
  • 4 jablká
  • hydinový vývar
  • 2 bobkové listy
  • 4 zrnká čierneho korenia
  • sladká mletá paprika
  • soľ, mleté čierne korenie

Kačku dočistite, umyte a vložte do osolenej vody povariť približne na 20 minút. Po uplynutí času varenia kačku vyberte, osušte, nasoľte, nakoreňte mletým čiernym korením a posypte mletou paprikou. Jablká ošúpte a bez jadrovníka ich nastrúhajte na hrubom strúhadle. Primiešajte ich ku kyslej kapuste. Polovicu kapustovo-jablkovej zmesi rozložte na dno pekáča a druhou polovicou naplňte kačku. Do pekáča prihoďte celé korenie, bobkové listy, položte do stredu naplnenú kačku a podlejte vývarom. Upečte vo vyhriatej rúre do mäkka. Keďže kačka bola predváraná, pečenie by nemalo trvať dlhšie ako dve hodiny. Počas pečenia kačku polievajte výpekom. Podľa potreby podlievajte vývarom. Kačku servírujte naporciovanú spolu s kapustou a varenými lebo pečenými zemiakmi alebo s krajcami chleba či lokšami.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak chcete, aby sa celá kapusta krásne zapiekla a nechcete ju plniť do kačky, rozložte ju celú na plech, na nej upečte kačicu, ktorej vnútro vypchajte celým veľkým jablkom, aby držala tvar.


Husacia pečeň na jablkách
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g husacej pečene
  • 4 jablká
  • 1 cibuľa
  • 2 PL husacej masti
  • 100 ml tokajského vína
  • hydinový vývar
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu posekajte nadrobno a speňte v rozohriatej husacej masti. Pridajte pečeň pokrájanú na plátky a opražte. Nakoniec pridajte očistené a pokrájané jablká, podlejte trochou vývaru a duste do mäkka. Na záver dochuťte soľou, korením a celý pokrm zalejte vínom. Servírujte s bielym pečivom.

Tip: Vykŕmenú husaciu pečeň namočte na 24 hodín do mlieka, bude jemnejšia.


Pečená hus s kapustou a zemiakovou knedľou
Suroviny na 4 porcie

  • 1 hus
  • drvená rasca
  • soľ
  • voda

Na kapustu:

Skryť Vypnúť reklamu
  • 600 g hlávkovej kapusty
  • 2 cibule
  • 30 g masti
  • drvená rasca
  • soľ
  • cukor
  • ocot

Na zemiakovú knedľu:

  • 500 g zemiakov uvarených v šupke
  • 100 g hrubej múky
  • 50 g krupice
  • 1 vajíčko
  • soľ

Vyčistenú a dobre umytú hus deň vopred dôkladne nasoľte a nechajte cez noc v chladničke odležať. Pred prípravou ju potrite drvenou rascou, vložte do pekáča, podlejte vodou a upečte do mäkka. Medzitým pokrájajte cibuľu nadrobno, speňte ju v rozohriatej masti, pridajte očistenú kapustu pokrájanú na tenké rezance, posypte ju rascou, soľou a zalejte trochou vody. Prikrytú ju uduste do mäkka a nakoniec dochuťte cukrom a octom. Na prípravu knedle uvarené zemiaky ošúpte a nastrúhajte a popučte najemno. Pridajte múku, krupicu, vajíčko, štipku soli a vypracujte cesto. Z cesta na pomúčenej doske vypracujte valček, ktorý dajte variť do osolenej vody približne na 20 minút. Naporciovanú hus servírujte s kapustou a plátkami knedle. Dozdobiť môžete dozlatista opraženou cibuľou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak sa obávate časovej náročnosti receptu, kapustu si pripravte deň vopred. Odstátím v chlade získa lepšiu chuť. Hus a knedľu pripravujte zásadne čerstvú. Podľa možnosti použite hlávku červenej kapusty, pre farbu a lahodnejšiu chuť.


Kačacia pečeň v masti
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g kačacej pečene
  • 20 g mandlí
  • 3 klinčeky
  • kačacia masť

Pečeň rozkrájajte na menšie kúsky alebo plátky, prešpikujte ich olúpanými mandľami a posekanými klinčekmi a dajte do panvice opekať na kačacej masti. Po chvíľke pridajte zvyšnú masť a nechajte ju rozpustiť. Opatrne prelejte masť aj s kúskami pečene do pohára alebo inej uzatvárateľnej nádoby a nechajte v chlade stuhnúť. Servírujte ako nátierku na pečivo alebo hrianky s nasolenými plátkami cibule.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Mimo sezóny vodnej hydiny si môžete takto pripraviť pečeňovú paštétu i z králičích alebo kuracích pečienok zaliatych do bravčovej masti.


Zlatistá pečená hus alebo kačka
Suroviny na 4 porcie

  • 1 kačka alebo hus
  • celá rasca
  • majoránka
  • soľ, mleté čierne korenie

Hydinu dôkladne dočistite, umyte, zvnútra posypte majoránkou a soľou. Zvonka ju riadne nasoľte, posypte celou rascou a jemne pokoreňte. Vložte ju do pekáča, najlepšie hlineného alebo liatinového, podlejte vodou a duste prikryté najmenej hodinu. Potom ju odokryte a za občasného prelievania výpekom ju dopečte. Ak bola hus alebo kačka mastnejšia, počas otvoreného pečenia masť odoberajte a uskladnite si ju na neskoršie použitie, aby zbytočne neprehárala. Nakoniec môžete pekáč vložiť ešte na chvíľu pod rozpálený gril, a tak docieliť krajšiu farbu. Hus alebo kačku servírujte s lokšami, alebo s chlebom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak chcete, aby vytieklo čo najviac masti, po odokrytí poprepichujte vidličkou kožu na prsiach. Neurobte to však pred dusením, inak by vytiekla všetka šťava a mäso by ostalo suché.


K jesenným kačacím a husacím hodom neodmysliteľne patria i tie najlepšie pravé zemiakové lokše.

Mastené lokše
Suroviny na 4 porcie

  • 80 g uvarených zemiakov
  • 150 g hrubej múky
  • 60 g masti
  • štipka soli

Uvarené zemiaky popučte alebo nastrúhajte na jemno. Pridajte múku a soľ a vypracujte cesto. Cesto porozkrajujte na kúsky, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkajte do tvaru kruhu a krátko opečte z oboch strán na rozpálenej čistej platni. Upečené lokše pomastite z každej strany rozpustenou masťou a servírujte k pečenej husacine alebo kačacine.

Tip: Pomastené lokše môžete servírovať i ako dezert či sladké jedlo. Stačí, ak ich po namastení posypete cukrom, namletým makom alebo orechmi, či iba potriete slivkovým lekvárom.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetku pečenú hydinu vcelku je najlepšie naplniť doma robenou plnkou, ktorá dodá slávnostným i obyčajným pokrmom šmrnc.

Čarovná plnka
Suroviny na naplnenie kačky

  • 100 g teľacieho mäsa
  • 100 g bravčového mäsa z bôčika
  • 1 kačacia pečeň
  • 2 žemle
  • 4 PL mlieka
  • 2 vajíčka
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ, mleté čierne korenie

Obidva druhy mäsa zomeľte a premiešajte z naškrabanou kačacou pečeňou. Pridajte na kocky pokrájané a horúcim mliekom sparené žemle, žĺtky, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, korenie a všetko spolu premiešajte. Nakoniec zľahka primiešajte sneh z bielkov. Touto plnkou naplňte kačku, zašite ju a dajte piecť. Plnku môžete upiecť i bez hydiny v zapekacej miske pokrytú plátkami masla. Servírovať ju potom môžete k upečenej hydine namiesto pečiva.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Do plnky môžete pridať i nadrobno nakrájanú cibuľu alebo kúsočky jabĺk.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 547
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 392
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 874
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 728
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 074
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 056
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 396
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 218
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 055
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 948
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

12 h

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan