Lahodné a sladké hrušky

Jesenná nádielka z našich sadov sa nezaobíde bez sladkých hrušiek, s hrubšou štruktúrou, ale s neodolateľnou maslovou a vanilkovou príchuťou.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Čo o nich vieme?

  • Hrušky sú ovocie s veľmi nízkym obsahom vitamínu C. Obsahujú však vitamín B, fosfor, vápnik, meď, sodík, a najmä ľahko stráviteľné cukry. Majú antibakteriálny a močopudný účinok. V ľudovom liečiteľstve sa šťava z hrušiek podávala pri obezite, močových kameňoch a vysokom krvnom tlaku.
  • Hrušky vďaka vláknine prečisťujú črevá, pomáhajú pri zápche a celkovo majú posilňujúci účinok na organizmus, najmä v spojitosti s ovsenými vločkami.
  • Pestovanie hrušiek vyžaduje veľa slnečných dní v roku. Stromy sú náchylné na choroby a často sa odrody „očkujú“ do odolnejších podpníkov duly. Hrušky dorastajú aj do výšky 15 metrov.
  • Hrušky sa podľa obdobia dozrievania delia na letné, jesenné a zimné. Skoré odrody dozrievajú už na konci júla a začiatku augusta a sú určené na priamu konzumáciu. Podobne je to aj s jesennými odrodami, ktoré tiež rýchlo podliehajú skaze. Dozrievajú v auguste a septembri. Zimné odrody dozrievajú až v októbri a po obratí sú ideálne na zimné uskladnenie.

Ako ich využiť naplno?

  • Hrušky sú sladké a lahodné ovocie, ktoré najlepšie chutí čerstvé. Sú vhodné však i na zaváranie, odšťavovanie a varenie.
  • Dobre sa dopĺňajú aj s prenikavými chuťami slaných pokrmov, najmä s plesňovými syrmi, prerastenou slaninou, divinou alebo pečenou vodnou hydinou.
  • Z hrušiek môžete ďalej vyrábať rôzne druhy pikantného čatní, sladké mušty, z prebytkov sa tešia hlavne muži, čo neodmietnu kvalitný voňavý destilát.

Hruškové batôžky
Suroviny na 4 porcie

  • 4 hrušky
  • 200 g lístkového cesta
  • 3PL kryštálového cukru
  • 2 balíčky škoricového cukru
  • 1 vajíčko
  • šťava z jedného citróna

Na plnku:

  • 40 g namletých orechov
  • 20 g masla
  • 1 PL strúhanky
  • 1 PL práškového cukru

Hrušky ošúpte. Ak je to možné, stopky neodstraňujte. V hrnci zahrejte približne 1 liter vody, v ktorej za stáleho miešania rozpustite práškový cukor, škoricový cukor a citrónovú šťavu. Nakoniec vložte do hrnca hrušky a povarte ich približne 10 - 15 minút do polomäkka, podľa tvrdosti a odrody. Uvarené hrušky vyberte na tanier odkvapkať a vychladnúť. Pomocou vykrajovača alebo nožíka vyberte opatrne odspodu jadrovník tak, aby ste zachovali tvar hrušky. Pomleté orechy zmiešajte s cukrom, so strúhankou a s maslom a vypracujte tuhšiu hmotu. Plnku tvarujte v prstoch a naplňte ňou diery v hruškách. Lístkové cesto rozvaľkajte na plát a rozrežte ho na 4 štvorce. Do každého štvorca položte hrušku, zabaľte ju do batôžka tak, aby stopka vytŕčala, potrite rozšľahaným vajíčkom a naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Upečte dozlatista v predhriatej rúre. Servírujte za tepla.

Tip: Tento recept je obdobou jabĺk v župane, preto záleží iba na vás, akú plnku zvolíte. Pred servírovaním pokvapkajte batôžtek pikantným ríbezľovým džemom, ktorý doplní sladkú chuť hrušiek.


Hruškový koláč
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 400 g hrušiek
  • 180 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 170 g práškového cukru
  • 3 vajíčka
  • 1 PL nastrúhaného čerstvého zázvora
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 PL hnedého cukru
  • tuk a strúhanka na formu
  • okrúhla torta (priemer 22 cm)

Hrušky očistite a rozkrájajte na tenké plátky. Do misy preosejte múku a prášok do pečiva. Primiešajte zmäknuté maslo, cukor, vajíčka a zázvor. Cesto dôkladne našľahajte. Formu vymastite a vysypte strúhankou. Cesto vylejte do formy a na povrch poukladajte plátky hrušiek tak, aby sa prekrývali. Upečte vo vyhriatej rúre dozlatista. Koláč servírujte mierne vychladnutý s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo so šľahačkou.

Tip: Do cesta môžete pridať 2 PL kakaa. Hnedú obdobu koláča servírujte s čokoládovou zmrzlinou alebo poliaty rozpustenou čokoládou.


Hruškový nepečený dezert
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g cukrárenských dlhých piškót
  • 500 g hrušiek
  • 500 ml vody
  • 250 g jemného mäkkého tvarohu
  • 80 g kryštálového cukru
  • 50 masla
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 1 balíček vanilínového cukru

Očistené hrušky postrúhajte na hrubšom strúhadle. V hrnci zahrejte vodu s cukrom, vanilínovým cukrom a maslom. Chvíľku povarte. V troške vody rozmiešajte pudingový prášok a za stáleho miešania ho prilievajte do hrušiek, kým zmes neprejde varom. Po čiastočnom vychladnutí primiešajte do plnky tvaroh. Podľa chuti pridajte vanilínový cukor. Do misky naukladajte piškóty, na ne natrite pripravený krém a postup opakujte. Dezert nechajte niekoľko hodín odležať v chladničke a môžete servírovať.

Tip: Ak sa bojíte, že piškóty za krátky čas nestihnú nasiaknuť a zmäknúť, pred naukladaním do misy ich pofŕkajte hruškovým muštom alebo nektárom.


Opité hrušky
Suroviny na 4 porcie

  • 4 hrušky
  • 1 ČL mletej škorice
  • 100 g kryštálového cukru
  • 500 ml červeného vína
  • 150 g čučoriedkového alebo brusnicového kompótu
  • klinčeky

Hrušky ošúpte, prekrojte pozdĺžne na polovice a vyberte jadrovník. Do hrnca vlejte víno, pridajte niekoľko klinčekov, cukor, škoricu a hrušky. Na malom plameni zmes zahrievajte približne 15 minút. Tekutina by nemala vrieť. Počas zahrievania hrušky otáčajte a prelievajte vínovou zmesou, aby zmäkli a nasiakli farbu. Mäkké hrušky vyberte a tekutinu priveďte k varu. Pridajte do nej kompót a prevarte do zhustnutia. Hrušky naservírujte naplnené a poliate vínovo-kompótovou omáčkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Registrácia partnerov verejného sektora v praxi
  2. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  3. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  4. Zábavný aj sebavedomý
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  6. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  7. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  8. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  9. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  10. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu
  1. Vlastníci bytov sa zatiaľ požiarnym zábranám vyhýbajú
  2. Nový Country Manager Operations IMMOFINANZ na Slovensku
  3. Registrácia partnerov verejného sektora v praxi
  4. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  5. Nový Ružinov na Bajkalskej má za sebou prvý rok
  6. Slováci budú lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  7. Eurokomisárka Věra Jourová navštívila EU v Bratislave
  8. Gyncare, správna adresa, kde pomáhajú v zrodení nového života
  9. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  10. Relax na náš účet. Štartujú módne dni v Poluse
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 19 636
  2. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 7 122
  3. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 6 541
  4. Ako vyzerajú dnešní otroci? 5 590
  5. Gamifikácia: Nový hit v učení finančnej gramotnosti na ZŠ 4 712
  6. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 3 942
  7. Testovanie elektrobicyklov v košickom Cassovare 3 859
  8. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 127
  9. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 3 081
  10. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 2 663

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Rok nádeje pre maniakov a vrahov. Niektorí sa môžu dostať na slobodu

Zločinci odsúdení na smrť majú šancu dostať sa na slobodu. Čo sa deje za múrmi ruského Alcatrazu?

KULTÚRA

Dobyli aj Rusko. Dnes si môžu dať pohov

Dave Gahan má 50 a je čistý. To poznamenalo nový Depeche Mode.

EKONOMIKA

Výrobcovia energií neuspeli, aj tak hrozia štátu žalobami

Ústavný súd zamietol sťažnosť poslancov.

Neprehliadnite tiež

Ako si udržať sex po päťdesiatke? Radia odborníci

Pri sexuálnych problémoch v strednom veku si ľudia málokedy poradia svojpomocne.

Katarína Turnerová: Harfa si vyžaduje oddanosť

Prvá harfistka Slovenskej filharmónie hrala s Plácidom Domingom, Josém Carrerasom, Rayom Charlesom aj Lizou Minneliovou

Tradície ožívajú aj v modernej dobe. Ako to chodí na kurze ľudových tancov?

Ak nerozoznáte čardáš, polku a odzemok, rozdiely vám v Bratislave vysvetlí lektor ľudových tancov.

Ukážeme vám ako si vyrobiť batikované prestieranie

Na jar sa neprebúdza len príroda, v mnohých sa prebudí aj chuť tvoriť. Ukážeme vám krok za krokom, ako sa dá jednoducho v domácich podmienkach batikovať.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop