SME

Lahodné a sladké hrušky

Jesenná nádielka z našich sadov sa nezaobíde bez sladkých hrušiek, s hrubšou štruktúrou, ale s neodolateľnou maslovou a vanilkovou príchuťou.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Čo o nich vieme?

  • Hrušky sú ovocie s veľmi nízkym obsahom vitamínu C. Obsahujú však vitamín B, fosfor, vápnik, meď, sodík, a najmä ľahko stráviteľné cukry. Majú antibakteriálny a močopudný účinok. V ľudovom liečiteľstve sa šťava z hrušiek podávala pri obezite, močových kameňoch a vysokom krvnom tlaku.
  • Hrušky vďaka vláknine prečisťujú črevá, pomáhajú pri zápche a celkovo majú posilňujúci účinok na organizmus, najmä v spojitosti s ovsenými vločkami.
  • Pestovanie hrušiek vyžaduje veľa slnečných dní v roku. Stromy sú náchylné na choroby a často sa odrody „očkujú“ do odolnejších podpníkov duly. Hrušky dorastajú aj do výšky 15 metrov.
  • Hrušky sa podľa obdobia dozrievania delia na letné, jesenné a zimné. Skoré odrody dozrievajú už na konci júla a začiatku augusta a sú určené na priamu konzumáciu. Podobne je to aj s jesennými odrodami, ktoré tiež rýchlo podliehajú skaze. Dozrievajú v auguste a septembri. Zimné odrody dozrievajú až v októbri a po obratí sú ideálne na zimné uskladnenie.

Ako ich využiť naplno?

  • Hrušky sú sladké a lahodné ovocie, ktoré najlepšie chutí čerstvé. Sú vhodné však i na zaváranie, odšťavovanie a varenie.
  • Dobre sa dopĺňajú aj s prenikavými chuťami slaných pokrmov, najmä s plesňovými syrmi, prerastenou slaninou, divinou alebo pečenou vodnou hydinou.
  • Z hrušiek môžete ďalej vyrábať rôzne druhy pikantného čatní, sladké mušty, z prebytkov sa tešia hlavne muži, čo neodmietnu kvalitný voňavý destilát.

Hruškové batôžky
Suroviny na 4 porcie

  • 4 hrušky
  • 200 g lístkového cesta
  • 3PL kryštálového cukru
  • 2 balíčky škoricového cukru
  • 1 vajíčko
  • šťava z jedného citróna

Na plnku:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
  • 40 g namletých orechov
  • 20 g masla
  • 1 PL strúhanky
  • 1 PL práškového cukru

Hrušky ošúpte. Ak je to možné, stopky neodstraňujte. V hrnci zahrejte približne 1 liter vody, v ktorej za stáleho miešania rozpustite práškový cukor, škoricový cukor a citrónovú šťavu. Nakoniec vložte do hrnca hrušky a povarte ich približne 10 - 15 minút do polomäkka, podľa tvrdosti a odrody. Uvarené hrušky vyberte na tanier odkvapkať a vychladnúť. Pomocou vykrajovača alebo nožíka vyberte opatrne odspodu jadrovník tak, aby ste zachovali tvar hrušky. Pomleté orechy zmiešajte s cukrom, so strúhankou a s maslom a vypracujte tuhšiu hmotu. Plnku tvarujte v prstoch a naplňte ňou diery v hruškách. Lístkové cesto rozvaľkajte na plát a rozrežte ho na 4 štvorce. Do každého štvorca položte hrušku, zabaľte ju do batôžka tak, aby stopka vytŕčala, potrite rozšľahaným vajíčkom a naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Upečte dozlatista v predhriatej rúre. Servírujte za tepla.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Tento recept je obdobou jabĺk v župane, preto záleží iba na vás, akú plnku zvolíte. Pred servírovaním pokvapkajte batôžtek pikantným ríbezľovým džemom, ktorý doplní sladkú chuť hrušiek.


Hruškový koláč
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 400 g hrušiek
  • 180 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 170 g práškového cukru
  • 3 vajíčka
  • 1 PL nastrúhaného čerstvého zázvora
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 PL hnedého cukru
  • tuk a strúhanka na formu
  • okrúhla torta (priemer 22 cm)

Hrušky očistite a rozkrájajte na tenké plátky. Do misy preosejte múku a prášok do pečiva. Primiešajte zmäknuté maslo, cukor, vajíčka a zázvor. Cesto dôkladne našľahajte. Formu vymastite a vysypte strúhankou. Cesto vylejte do formy a na povrch poukladajte plátky hrušiek tak, aby sa prekrývali. Upečte vo vyhriatej rúre dozlatista. Koláč servírujte mierne vychladnutý s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo so šľahačkou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Do cesta môžete pridať 2 PL kakaa. Hnedú obdobu koláča servírujte s čokoládovou zmrzlinou alebo poliaty rozpustenou čokoládou.


Hruškový nepečený dezert
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g cukrárenských dlhých piškót
  • 500 g hrušiek
  • 500 ml vody
  • 250 g jemného mäkkého tvarohu
  • 80 g kryštálového cukru
  • 50 masla
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 1 balíček vanilínového cukru

Očistené hrušky postrúhajte na hrubšom strúhadle. V hrnci zahrejte vodu s cukrom, vanilínovým cukrom a maslom. Chvíľku povarte. V troške vody rozmiešajte pudingový prášok a za stáleho miešania ho prilievajte do hrušiek, kým zmes neprejde varom. Po čiastočnom vychladnutí primiešajte do plnky tvaroh. Podľa chuti pridajte vanilínový cukor. Do misky naukladajte piškóty, na ne natrite pripravený krém a postup opakujte. Dezert nechajte niekoľko hodín odležať v chladničke a môžete servírovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ak sa bojíte, že piškóty za krátky čas nestihnú nasiaknuť a zmäknúť, pred naukladaním do misy ich pofŕkajte hruškovým muštom alebo nektárom.


Opité hrušky
Suroviny na 4 porcie

  • 4 hrušky
  • 1 ČL mletej škorice
  • 100 g kryštálového cukru
  • 500 ml červeného vína
  • 150 g čučoriedkového alebo brusnicového kompótu
  • klinčeky

Hrušky ošúpte, prekrojte pozdĺžne na polovice a vyberte jadrovník. Do hrnca vlejte víno, pridajte niekoľko klinčekov, cukor, škoricu a hrušky. Na malom plameni zmes zahrievajte približne 15 minút. Tekutina by nemala vrieť. Počas zahrievania hrušky otáčajte a prelievajte vínovou zmesou, aby zmäkli a nasiakli farbu. Mäkké hrušky vyberte a tekutinu priveďte k varu. Pridajte do nej kompót a prevarte do zhustnutia. Hrušky naservírujte naplnené a poliate vínovo-kompótovou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 441
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 622
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 405
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 449
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 044
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 636
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 4 086
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu