Lahodné a sladké hrušky

Jesenná nádielka z našich sadov sa nezaobíde bez sladkých hrušiek, s hrubšou štruktúrou, ale s neodolateľnou maslovou a vanilkovou príchuťou.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Čo o nich vieme?

  • Hrušky sú ovocie s veľmi nízkym obsahom vitamínu C. Obsahujú však vitamín B, fosfor, vápnik, meď, sodík, a najmä ľahko stráviteľné cukry. Majú antibakteriálny a močopudný účinok. V ľudovom liečiteľstve sa šťava z hrušiek podávala pri obezite, močových kameňoch a vysokom krvnom tlaku.
  • Hrušky vďaka vláknine prečisťujú črevá, pomáhajú pri zápche a celkovo majú posilňujúci účinok na organizmus, najmä v spojitosti s ovsenými vločkami.
  • Pestovanie hrušiek vyžaduje veľa slnečných dní v roku. Stromy sú náchylné na choroby a často sa odrody „očkujú“ do odolnejších podpníkov duly. Hrušky dorastajú aj do výšky 15 metrov.
  • Hrušky sa podľa obdobia dozrievania delia na letné, jesenné a zimné. Skoré odrody dozrievajú už na konci júla a začiatku augusta a sú určené na priamu konzumáciu. Podobne je to aj s jesennými odrodami, ktoré tiež rýchlo podliehajú skaze. Dozrievajú v auguste a septembri. Zimné odrody dozrievajú až v októbri a po obratí sú ideálne na zimné uskladnenie.

Ako ich využiť naplno?

  • Hrušky sú sladké a lahodné ovocie, ktoré najlepšie chutí čerstvé. Sú vhodné však i na zaváranie, odšťavovanie a varenie.
  • Dobre sa dopĺňajú aj s prenikavými chuťami slaných pokrmov, najmä s plesňovými syrmi, prerastenou slaninou, divinou alebo pečenou vodnou hydinou.
  • Z hrušiek môžete ďalej vyrábať rôzne druhy pikantného čatní, sladké mušty, z prebytkov sa tešia hlavne muži, čo neodmietnu kvalitný voňavý destilát.

Hruškové batôžky
Suroviny na 4 porcie

  • 4 hrušky
  • 200 g lístkového cesta
  • 3PL kryštálového cukru
  • 2 balíčky škoricového cukru
  • 1 vajíčko
  • šťava z jedného citróna

Na plnku:

Článok pokračuje pod video reklamou
  • 40 g namletých orechov
  • 20 g masla
  • 1 PL strúhanky
  • 1 PL práškového cukru

Hrušky ošúpte. Ak je to možné, stopky neodstraňujte. V hrnci zahrejte približne 1 liter vody, v ktorej za stáleho miešania rozpustite práškový cukor, škoricový cukor a citrónovú šťavu. Nakoniec vložte do hrnca hrušky a povarte ich približne 10 - 15 minút do polomäkka, podľa tvrdosti a odrody. Uvarené hrušky vyberte na tanier odkvapkať a vychladnúť. Pomocou vykrajovača alebo nožíka vyberte opatrne odspodu jadrovník tak, aby ste zachovali tvar hrušky. Pomleté orechy zmiešajte s cukrom, so strúhankou a s maslom a vypracujte tuhšiu hmotu. Plnku tvarujte v prstoch a naplňte ňou diery v hruškách. Lístkové cesto rozvaľkajte na plát a rozrežte ho na 4 štvorce. Do každého štvorca položte hrušku, zabaľte ju do batôžka tak, aby stopka vytŕčala, potrite rozšľahaným vajíčkom a naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Upečte dozlatista v predhriatej rúre. Servírujte za tepla.

Tip: Tento recept je obdobou jabĺk v župane, preto záleží iba na vás, akú plnku zvolíte. Pred servírovaním pokvapkajte batôžtek pikantným ríbezľovým džemom, ktorý doplní sladkú chuť hrušiek.


Hruškový koláč
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 400 g hrušiek
  • 180 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 170 g práškového cukru
  • 3 vajíčka
  • 1 PL nastrúhaného čerstvého zázvora
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 PL hnedého cukru
  • tuk a strúhanka na formu
  • okrúhla torta (priemer 22 cm)

Hrušky očistite a rozkrájajte na tenké plátky. Do misy preosejte múku a prášok do pečiva. Primiešajte zmäknuté maslo, cukor, vajíčka a zázvor. Cesto dôkladne našľahajte. Formu vymastite a vysypte strúhankou. Cesto vylejte do formy a na povrch poukladajte plátky hrušiek tak, aby sa prekrývali. Upečte vo vyhriatej rúre dozlatista. Koláč servírujte mierne vychladnutý s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo so šľahačkou.

Tip: Do cesta môžete pridať 2 PL kakaa. Hnedú obdobu koláča servírujte s čokoládovou zmrzlinou alebo poliaty rozpustenou čokoládou.


Hruškový nepečený dezert
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g cukrárenských dlhých piškót
  • 500 g hrušiek
  • 500 ml vody
  • 250 g jemného mäkkého tvarohu
  • 80 g kryštálového cukru
  • 50 masla
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 1 balíček vanilínového cukru

Očistené hrušky postrúhajte na hrubšom strúhadle. V hrnci zahrejte vodu s cukrom, vanilínovým cukrom a maslom. Chvíľku povarte. V troške vody rozmiešajte pudingový prášok a za stáleho miešania ho prilievajte do hrušiek, kým zmes neprejde varom. Po čiastočnom vychladnutí primiešajte do plnky tvaroh. Podľa chuti pridajte vanilínový cukor. Do misky naukladajte piškóty, na ne natrite pripravený krém a postup opakujte. Dezert nechajte niekoľko hodín odležať v chladničke a môžete servírovať.

Tip: Ak sa bojíte, že piškóty za krátky čas nestihnú nasiaknuť a zmäknúť, pred naukladaním do misy ich pofŕkajte hruškovým muštom alebo nektárom.


Opité hrušky
Suroviny na 4 porcie

  • 4 hrušky
  • 1 ČL mletej škorice
  • 100 g kryštálového cukru
  • 500 ml červeného vína
  • 150 g čučoriedkového alebo brusnicového kompótu
  • klinčeky

Hrušky ošúpte, prekrojte pozdĺžne na polovice a vyberte jadrovník. Do hrnca vlejte víno, pridajte niekoľko klinčekov, cukor, škoricu a hrušky. Na malom plameni zmes zahrievajte približne 15 minút. Tekutina by nemala vrieť. Počas zahrievania hrušky otáčajte a prelievajte vínovou zmesou, aby zmäkli a nasiakli farbu. Mäkké hrušky vyberte a tekutinu priveďte k varu. Pridajte do nej kompót a prevarte do zhustnutia. Hrušky naservírujte naplnené a poliate vínovo-kompótovou omáčkou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 567
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 664
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 440
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 437
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 663
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 442
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 703
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 659
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 797
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 238

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.