Lahodné a sladké hrušky

Jesenná nádielka z našich sadov sa nezaobíde bez sladkých hrušiek, s hrubšou štruktúrou, ale s neodolateľnou maslovou a vanilkovou príchuťou.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Čo o nich vieme?

  • Hrušky sú ovocie s veľmi nízkym obsahom vitamínu C. Obsahujú však vitamín B, fosfor, vápnik, meď, sodík, a najmä ľahko stráviteľné cukry. Majú antibakteriálny a močopudný účinok. V ľudovom liečiteľstve sa šťava z hrušiek podávala pri obezite, močových kameňoch a vysokom krvnom tlaku.
  • Hrušky vďaka vláknine prečisťujú črevá, pomáhajú pri zápche a celkovo majú posilňujúci účinok na organizmus, najmä v spojitosti s ovsenými vločkami.
  • Pestovanie hrušiek vyžaduje veľa slnečných dní v roku. Stromy sú náchylné na choroby a často sa odrody „očkujú“ do odolnejších podpníkov duly. Hrušky dorastajú aj do výšky 15 metrov.
  • Hrušky sa podľa obdobia dozrievania delia na letné, jesenné a zimné. Skoré odrody dozrievajú už na konci júla a začiatku augusta a sú určené na priamu konzumáciu. Podobne je to aj s jesennými odrodami, ktoré tiež rýchlo podliehajú skaze. Dozrievajú v auguste a septembri. Zimné odrody dozrievajú až v októbri a po obratí sú ideálne na zimné uskladnenie.

Ako ich využiť naplno?

  • Hrušky sú sladké a lahodné ovocie, ktoré najlepšie chutí čerstvé. Sú vhodné však i na zaváranie, odšťavovanie a varenie.
  • Dobre sa dopĺňajú aj s prenikavými chuťami slaných pokrmov, najmä s plesňovými syrmi, prerastenou slaninou, divinou alebo pečenou vodnou hydinou.
  • Z hrušiek môžete ďalej vyrábať rôzne druhy pikantného čatní, sladké mušty, z prebytkov sa tešia hlavne muži, čo neodmietnu kvalitný voňavý destilát.

Hruškové batôžky
Suroviny na 4 porcie

  • 4 hrušky
  • 200 g lístkového cesta
  • 3PL kryštálového cukru
  • 2 balíčky škoricového cukru
  • 1 vajíčko
  • šťava z jedného citróna

Na plnku:

  • 40 g namletých orechov
  • 20 g masla
  • 1 PL strúhanky
  • 1 PL práškového cukru

Hrušky ošúpte. Ak je to možné, stopky neodstraňujte. V hrnci zahrejte približne 1 liter vody, v ktorej za stáleho miešania rozpustite práškový cukor, škoricový cukor a citrónovú šťavu. Nakoniec vložte do hrnca hrušky a povarte ich približne 10 - 15 minút do polomäkka, podľa tvrdosti a odrody. Uvarené hrušky vyberte na tanier odkvapkať a vychladnúť. Pomocou vykrajovača alebo nožíka vyberte opatrne odspodu jadrovník tak, aby ste zachovali tvar hrušky. Pomleté orechy zmiešajte s cukrom, so strúhankou a s maslom a vypracujte tuhšiu hmotu. Plnku tvarujte v prstoch a naplňte ňou diery v hruškách. Lístkové cesto rozvaľkajte na plát a rozrežte ho na 4 štvorce. Do každého štvorca položte hrušku, zabaľte ju do batôžka tak, aby stopka vytŕčala, potrite rozšľahaným vajíčkom a naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Upečte dozlatista v predhriatej rúre. Servírujte za tepla.

Tip: Tento recept je obdobou jabĺk v župane, preto záleží iba na vás, akú plnku zvolíte. Pred servírovaním pokvapkajte batôžtek pikantným ríbezľovým džemom, ktorý doplní sladkú chuť hrušiek.


Hruškový koláč
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 400 g hrušiek
  • 180 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 170 g práškového cukru
  • 3 vajíčka
  • 1 PL nastrúhaného čerstvého zázvora
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 PL hnedého cukru
  • tuk a strúhanka na formu
  • okrúhla torta (priemer 22 cm)

Hrušky očistite a rozkrájajte na tenké plátky. Do misy preosejte múku a prášok do pečiva. Primiešajte zmäknuté maslo, cukor, vajíčka a zázvor. Cesto dôkladne našľahajte. Formu vymastite a vysypte strúhankou. Cesto vylejte do formy a na povrch poukladajte plátky hrušiek tak, aby sa prekrývali. Upečte vo vyhriatej rúre dozlatista. Koláč servírujte mierne vychladnutý s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo so šľahačkou.

Tip: Do cesta môžete pridať 2 PL kakaa. Hnedú obdobu koláča servírujte s čokoládovou zmrzlinou alebo poliaty rozpustenou čokoládou.


Hruškový nepečený dezert
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g cukrárenských dlhých piškót
  • 500 g hrušiek
  • 500 ml vody
  • 250 g jemného mäkkého tvarohu
  • 80 g kryštálového cukru
  • 50 masla
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 1 balíček vanilínového cukru

Očistené hrušky postrúhajte na hrubšom strúhadle. V hrnci zahrejte vodu s cukrom, vanilínovým cukrom a maslom. Chvíľku povarte. V troške vody rozmiešajte pudingový prášok a za stáleho miešania ho prilievajte do hrušiek, kým zmes neprejde varom. Po čiastočnom vychladnutí primiešajte do plnky tvaroh. Podľa chuti pridajte vanilínový cukor. Do misky naukladajte piškóty, na ne natrite pripravený krém a postup opakujte. Dezert nechajte niekoľko hodín odležať v chladničke a môžete servírovať.

Tip: Ak sa bojíte, že piškóty za krátky čas nestihnú nasiaknuť a zmäknúť, pred naukladaním do misy ich pofŕkajte hruškovým muštom alebo nektárom.


Opité hrušky
Suroviny na 4 porcie

  • 4 hrušky
  • 1 ČL mletej škorice
  • 100 g kryštálového cukru
  • 500 ml červeného vína
  • 150 g čučoriedkového alebo brusnicového kompótu
  • klinčeky

Hrušky ošúpte, prekrojte pozdĺžne na polovice a vyberte jadrovník. Do hrnca vlejte víno, pridajte niekoľko klinčekov, cukor, škoricu a hrušky. Na malom plameni zmes zahrievajte približne 15 minút. Tekutina by nemala vrieť. Počas zahrievania hrušky otáčajte a prelievajte vínovou zmesou, aby zmäkli a nasiakli farbu. Mäkké hrušky vyberte a tekutinu priveďte k varu. Pridajte do nej kompót a prevarte do zhustnutia. Hrušky naservírujte naplnené a poliate vínovo-kompótovou omáčkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  6. Inteligencia vo všetkom
  7. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  8. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  9. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  10. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie
  1. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  3. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  4. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  7. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  10. Pôžička, ktorá odmeňuje? Nie, nepomýlili sme sa
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 21 799
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 11 513
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 762
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 6 458
  5. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 4 068
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 3 691
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 906
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 791
  9. Budú Slováci čoskoro ovládať svoje domácnosti cez smartfón? 1 667
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 622

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Pohroma sa blíži, nielen vo Francúzsku

Voľby sú nepredvídateľné, ale trend nespokojnosti je čoraz jasnejší.

PRIMÁR

Športový lekár: Kto chodí denne na pivo, nemôže začať prudko športovať

Malovič hovorí o vplyve a rizikách športu v zrelom veku.

Neprehliadnite tiež

Sedem obedov z jedného hrnca

Eintopf jedlá, teda pokrmy pripravené v jednom hrnci, sú populárne nielen kvôli spotrebe riadu. Nemecký kuchársky vynález oceníte aj vy.

Ako rozbehnúť svoje trávenie a ozdraviť ho

Viete, ako prebieha tento životne dôležitý proces a či je ten váš v poriadku?

Jean-Paul Belmondo: Zmenil ideál mužskej krásy

Francúzsky herecký idol nedávno oslávil osemdesiatštyri rokov.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 22. júna, nájdete v stánkoch nové číslo magazínu smeŽeny a rozhovor s Petrou Regnácq Trnkovou, s ktorou sme hovorili o korupcii.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop