SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky
PRÍLOHA S-BÝVANIE

Šesť vecí, ktoré by ste mali vedieť o kozuboch

Romantika tancujúcich plameňov, vôňa živice a dymu či sálajúce teplo, ktoré preniká do hĺbky kostí, sú k nezaplateniu. Krb či piecka však nie sú ako radiátor v bytovke, na ktorom stačí otočiť ventilom.

(Zdroj: Stock.XCHNG)
1.Kozub alebo krbová piecka?

Krbová piecka je najrýchlejšou cestou k romantickému posedeniu v pohodlí domova pri plápolajúcom ohnisku. S veľkými presklenými dvierkami ju možno bez čakania pripojiť k vyhovujúcemu komínu a užiť si sálajúce teplo, ktoré ohrieva predmety v miestnosti. Je nenáročná na údržbu, možno ju odoslať do opravovne a ak nemáte hlboko do peňaženky, môžete si dopriať škandinávsky luxus prémiových materiálov a vyberaných dizajnov. A to v každej miestnosti trochu inak. Hoci aj s platničkou pre varenie čaju či priečinkom na pečenie buchiet a sušenie ovocia.

Dobrý kozub je pevnou stavebnou súčasťou príbytku a zvyčajne je navrhnutý tak, aby s akumulačnou obstavbou, teplovzdušnými rozvodmi či teplovodným výmenníkom vyhrial aj susedné miestnosti či celý dom. Aj napriek tomu, že krbové vložky sa dizajnom líšia nepatrne, každý kozub má svoj jedinečný vzhľad. Jeho vlastnosti sú pri výstavbe pevne dané a pri nemalej investícii na jeho výstavbu treba myslieť aj na budúcnosť. Stavia sa raz za život s veľkým dôrazom na úžitok. Kým vzhľad možno vynoviť kedykoľvek, jeho vlastnosti sú takmer nemenné. Cena kozubovej vložky je zlomkom toho, čo zaplatíte.

Náš tip

Ak túžite po kozube a váš rozpočet je obmedzený, nechajte si vyčísliť celkové náklady na stavbu lacnej atrapy. Možno zistíte, že za rovnaký peniaz si môžete dovoliť luxusnú krbovú piecku z liatiny.

2.Výkon je takmer nemenný

Každé ohnisko možno tlmiť iba dovtedy, kým to piecka či kozub s komínom dovolia. Inak sa zdroj tepla zmení na udiareň, ktorá nehreje, dymí a zanáša sa dechtom. Pri priškrtení prívodu vzduchu sa horenie stáva nedokonalým, chladnejšie spaliny znižujú ťah komína, vodné pary kondenzujú na podchladených povrchoch a kozub nehreje. Každý kozub a piecka majú nominálny výkon, pri ktorom je ich účinnosť najlepšia. Pri nízkom nefungujú správne.

Náš tip

Nie je nezvyčajné, ak sa dvanásťkilowattová kozubová vložka stane po zateplení domu a výmene okien nepoužiteľnou. Zostáva len otvárať okná a vetrať, alebo ju vymeniť za slabšiu, štvorkilowattovú. Ak stojíte pred rekonštrukciou a stavebnými úpravami, myslite na zmeny, ktoré prinesú.

3.Bez paliva niet tepla

O tom, aké palivo budete môcť používať, rozhodne materiál a vyhotovenie ohniska. Drevo a drevené brikety neublížia ani plechu, ani liatine. Ak si však budete chcieť v najchladnejších dňoch pomôcť uhlím, plech so šamotovým obkladom vydrží iba hnedouhoľné brikety. Na uhlie treba odolnú liatinu, za ktorú zaplatíte viac.

Koľko dreva budete musieť nosiť do izby, aby vám nebolo zima, vám prezradí výkon ohniska. Pri desaťkilowattovom výkone môžete počítať s 2,8 kilogramu suchého dreva na každú hodinu kúrenia.

Náš tip

Do štedro naloženého fúrika sa vmestí približne 40 kilogramov tvrdého dreva, čo vám vystačí na celodenné, štrnásťhodinové kúrenie. Pri mäkkých ihličnanoch rátajte pre nižšiu hustotu s pol fúrikom navyše. Najmenej priestoru zaberú balené brikety, ktoré pri manipulácii nešpinia.

4.Ohrev vodou, vzduchom i sálaním

Ponuka krbových piecok a kozubových vložiek je taká široká, že sa sami rozhodnete aký druh ohrevu vám najviac vyhovuje. Teplovzdušné systémy využívajú teplo z ohniska na ohrev vzduchu, ktorý cirkuluje v miestnosti, alebo je vzduchovodmi rozvádzaný v stavbe. Kúrenie má rýchly nábeh, je vysokoúčinné, v priestore však víri prach a po vyhasnutí sa interiér rýchlo ochladzuje.

Teplovodné výmenníky umožňujú prepojiť kozub či piecku s existujúcim radiátorovým a podlahovým vykurovaním, čo môže zvýšiť komfort kúrenia. Namiesto toho, aby ste v noci chodili prikladať polená do ústredného kotla v pivnici, priložíte ich v izbe. To poteší najmä v prechodnom a jarnom období, pre ktoré je výkon menšieho ohniska dostatočný.

Náš tip

Masívna obstavba kozuba či piecky a čelné presklenie minerálnym sklom sú zdrojom infračerveného žiarenia, ktoré ohrieva priamo predmety v miestnosti. Nábeh je pomalší, zotrvačnosť je však výnimočná.

5.Starý komín môže pýtať úpravu

Kozubová vložka má vyššie nároky na ťah komína ako krbová piecka. Na ich prevádzku je možné starý komín zvyčajne upraviť. Frézovaním prieduchu na väčší priemer a vyvložkovaním. Kým krbové piecky si vystačia s 13- až 15-centimetrovým priemerom prieduchu, kozubová vložka potrebuje 18 až 20 centimetrov a minimálne päť metrov účinnej výšky komína.

Náš tip

Staré komíny boli navrhnuté pre vykurovacie telesá s malými prikladacími dvierkami a vysokou teplotou spalín. Aby stíhali odsávať dym pri otvorení veľkých dvierok, ich ťah musí byť vyšší. To pri chladnejších spalinách zabezpečí vložka, ktorá sa rýchlo zahreje. Najvhodnejšia je z plechu, ktorý odolá agresívnym spalinám a zabezpečí vyhorenie.

6.Najprv upratať, potom priložiť

Krbové piecky a kozuby nemajú objemné popolníky ako pece ústredného kúrenia. Pri plnom nasadení treba počítať s každodenným vyberaním popola, ktorý tvorí menej ako desatinu z objemu spáleného paliva. Rovnako ako práca s palivovým drevom, aj vynášanie popola sa nezaobíde bez drobného neporiadku v interiéri.

Náš tip

Potrebné je aj pravidelné čistenie presklenia, pretože nános popola a spalín výrazne brzdí odovzdávanie tepla do miestnosti.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 943
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 636
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 705
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 434
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 979
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 349
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 999
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 6 791
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 652
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 562
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

15 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

13 h
Mobilné odberové miesto v budove ružinovskej Polikliniky.

V pondelok sa začalo na Slovensku celoplošné skríningové testovanie, ktoré potrvá do 27. januára.

1 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

20 h
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

22. jan

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt