SME
Utorok, 28. september, 2021 | Meniny má VáclavKrížovkyKrížovky
PRÍLOHA S-BÝVANIE

Šesť vecí, ktoré by ste mali vedieť o kozuboch

Romantika tancujúcich plameňov, vôňa živice a dymu či sálajúce teplo, ktoré preniká do hĺbky kostí, sú k nezaplateniu. Krb či piecka však nie sú ako radiátor v bytovke, na ktorom stačí otočiť ventilom.

(Zdroj: Stock.XCHNG)
1.Kozub alebo krbová piecka?

Krbová piecka je najrýchlejšou cestou k romantickému posedeniu v pohodlí domova pri plápolajúcom ohnisku. S veľkými presklenými dvierkami ju možno bez čakania pripojiť k vyhovujúcemu komínu a užiť si sálajúce teplo, ktoré ohrieva predmety v miestnosti. Je nenáročná na údržbu, možno ju odoslať do opravovne a ak nemáte hlboko do peňaženky, môžete si dopriať škandinávsky luxus prémiových materiálov a vyberaných dizajnov. A to v každej miestnosti trochu inak. Hoci aj s platničkou pre varenie čaju či priečinkom na pečenie buchiet a sušenie ovocia.

Dobrý kozub je pevnou stavebnou súčasťou príbytku a zvyčajne je navrhnutý tak, aby s akumulačnou obstavbou, teplovzdušnými rozvodmi či teplovodným výmenníkom vyhrial aj susedné miestnosti či celý dom. Aj napriek tomu, že krbové vložky sa dizajnom líšia nepatrne, každý kozub má svoj jedinečný vzhľad. Jeho vlastnosti sú pri výstavbe pevne dané a pri nemalej investícii na jeho výstavbu treba myslieť aj na budúcnosť. Stavia sa raz za život s veľkým dôrazom na úžitok. Kým vzhľad možno vynoviť kedykoľvek, jeho vlastnosti sú takmer nemenné. Cena kozubovej vložky je zlomkom toho, čo zaplatíte.

Náš tip

Ak túžite po kozube a váš rozpočet je obmedzený, nechajte si vyčísliť celkové náklady na stavbu lacnej atrapy. Možno zistíte, že za rovnaký peniaz si môžete dovoliť luxusnú krbovú piecku z liatiny.

2.Výkon je takmer nemenný

Každé ohnisko možno tlmiť iba dovtedy, kým to piecka či kozub s komínom dovolia. Inak sa zdroj tepla zmení na udiareň, ktorá nehreje, dymí a zanáša sa dechtom. Pri priškrtení prívodu vzduchu sa horenie stáva nedokonalým, chladnejšie spaliny znižujú ťah komína, vodné pary kondenzujú na podchladených povrchoch a kozub nehreje. Každý kozub a piecka majú nominálny výkon, pri ktorom je ich účinnosť najlepšia. Pri nízkom nefungujú správne.

Náš tip

Nie je nezvyčajné, ak sa dvanásťkilowattová kozubová vložka stane po zateplení domu a výmene okien nepoužiteľnou. Zostáva len otvárať okná a vetrať, alebo ju vymeniť za slabšiu, štvorkilowattovú. Ak stojíte pred rekonštrukciou a stavebnými úpravami, myslite na zmeny, ktoré prinesú.

3.Bez paliva niet tepla

O tom, aké palivo budete môcť používať, rozhodne materiál a vyhotovenie ohniska. Drevo a drevené brikety neublížia ani plechu, ani liatine. Ak si však budete chcieť v najchladnejších dňoch pomôcť uhlím, plech so šamotovým obkladom vydrží iba hnedouhoľné brikety. Na uhlie treba odolnú liatinu, za ktorú zaplatíte viac.

Koľko dreva budete musieť nosiť do izby, aby vám nebolo zima, vám prezradí výkon ohniska. Pri desaťkilowattovom výkone môžete počítať s 2,8 kilogramu suchého dreva na každú hodinu kúrenia.

Náš tip

Do štedro naloženého fúrika sa vmestí približne 40 kilogramov tvrdého dreva, čo vám vystačí na celodenné, štrnásťhodinové kúrenie. Pri mäkkých ihličnanoch rátajte pre nižšiu hustotu s pol fúrikom navyše. Najmenej priestoru zaberú balené brikety, ktoré pri manipulácii nešpinia.

4.Ohrev vodou, vzduchom i sálaním

Ponuka krbových piecok a kozubových vložiek je taká široká, že sa sami rozhodnete aký druh ohrevu vám najviac vyhovuje. Teplovzdušné systémy využívajú teplo z ohniska na ohrev vzduchu, ktorý cirkuluje v miestnosti, alebo je vzduchovodmi rozvádzaný v stavbe. Kúrenie má rýchly nábeh, je vysokoúčinné, v priestore však víri prach a po vyhasnutí sa interiér rýchlo ochladzuje.

Teplovodné výmenníky umožňujú prepojiť kozub či piecku s existujúcim radiátorovým a podlahovým vykurovaním, čo môže zvýšiť komfort kúrenia. Namiesto toho, aby ste v noci chodili prikladať polená do ústredného kotla v pivnici, priložíte ich v izbe. To poteší najmä v prechodnom a jarnom období, pre ktoré je výkon menšieho ohniska dostatočný.

Náš tip

Masívna obstavba kozuba či piecky a čelné presklenie minerálnym sklom sú zdrojom infračerveného žiarenia, ktoré ohrieva priamo predmety v miestnosti. Nábeh je pomalší, zotrvačnosť je však výnimočná.

5.Starý komín môže pýtať úpravu

Kozubová vložka má vyššie nároky na ťah komína ako krbová piecka. Na ich prevádzku je možné starý komín zvyčajne upraviť. Frézovaním prieduchu na väčší priemer a vyvložkovaním. Kým krbové piecky si vystačia s 13- až 15-centimetrovým priemerom prieduchu, kozubová vložka potrebuje 18 až 20 centimetrov a minimálne päť metrov účinnej výšky komína.

Náš tip

Staré komíny boli navrhnuté pre vykurovacie telesá s malými prikladacími dvierkami a vysokou teplotou spalín. Aby stíhali odsávať dym pri otvorení veľkých dvierok, ich ťah musí byť vyšší. To pri chladnejších spalinách zabezpečí vložka, ktorá sa rýchlo zahreje. Najvhodnejšia je z plechu, ktorý odolá agresívnym spalinám a zabezpečí vyhorenie.

6.Najprv upratať, potom priložiť

Krbové piecky a kozuby nemajú objemné popolníky ako pece ústredného kúrenia. Pri plnom nasadení treba počítať s každodenným vyberaním popola, ktorý tvorí menej ako desatinu z objemu spáleného paliva. Rovnako ako práca s palivovým drevom, aj vynášanie popola sa nezaobíde bez drobného neporiadku v interiéri.

Náš tip

Potrebné je aj pravidelné čistenie presklenia, pretože nános popola a spalín výrazne brzdí odovzdávanie tepla do miestnosti.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  2. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  4. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  5. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  6. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  7. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  8. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  9. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  10. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  1. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  2. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  3. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  4. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  5. Zahlasujte za ďalší klimatický projekt s podporou dm
  6. Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy
  7. Orange má najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku i v Európe
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  10. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  1. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 7 092
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 080
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 261
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 181
  5. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 963
  6. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 4 606
  7. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 250
  8. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 434
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 132
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 604
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vedia koho vypočuť, ale nedá sa to.


6 h

Neprehliadnite tiež

Stránka stop_catcalling_now zverejnila zábery muža, ktorý vo vlaku masturboval pred mladými ženami.

Video zverejnila stránka, ktorá bojuje proti obťažovaniu.


10 h
Katalin Papp Vargha dostala nápad a vybudovala úspešnú malú čokoládovňu Chocomaze.

Kostým a Brusel vymenila za zásteru a Komárno.


12 h
Múzeum Albertina vo Viedni

Vo Viedni vystavujú desiatky jeho diel.


Maroš Puček 25. sep
Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


redakcia SMEženy 23. sep

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Sixpack u žien ako cieľ. Prečo to neodporúčam?
  2. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  3. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  4. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  5. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  6. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  7. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  8. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 329
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 14 001
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 9 276
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 411
  5. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 5 827
  6. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 656
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 960
  8. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 486
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu