Pestrá fazuľa

Tak rýchlo, ako sa fazuľa rozšírila z Mexika do všetkých kútov sveta, sa udomácnila i v rôznych receptoch, dokonca i v tých zákuskových...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Čím je pre nás vzácna?

  • Fazuľa vďaka svojmu vysokému obsahu kyseliny nukleínovej regeneruje bunky a celkovo má omladzujúce účinky, ktoré potešia hlavne ženy.
  • Z vitamínov obsahuje veľké množstvo železa, vápnika, draslíka, vitamín C, ale aj skupinu vitamínov B. Vďaka vysokému obsahu vlákniny povzbudzuje črevnú činnosť, upravuje trávenie a viaže niektoré jedovaté látky a zlé tuky. Vláknina navyše zaženie na dlhší čas hlad.
  • Fazuľa obsahuje i množstvo stopových prvkov ako mangán, ktorý podporuje zdravý rast vlasov, alebo molybdén ovplyvňujúci látkové premenu a pod.
  • Fazuľa spôsobuje často i nechcené nadúvanie, a to hlavne ľuďom, čo majú nedostatok enzýmov na štiepenie. To spôsobuje, že nestrávené zvyšky cukrov sa stávajú živnou pôdou pre plynotvorné baktérie v spodnej časti čriev, čo môže u citlivejších ľudí vyvolať nadmernú plynatosť, niekedy až hnačky. Tu však platí staré známe pravidlo, že čím častejšie fazuľu jete, tým lepšie si s ňou váš organizmus poradí.
  • Fazuľa je ideálnou potravinou pri držaní redukčných diét, keďže obsahuje zanedbateľné množstvo tukov a pôsobí odvodňujúco.
  • Tehotné mamičky konzumovaním fazule zabezpečia pre svoj plod správny a prirodzený vývoj, vďaka obsahu kyseliny listovej.
  • Fazuľa vám môže znížiť „zlý“ cholesterol a stabilizovať hladinu cukrov v krvi.
  • Fazuľa obsahuje i sacharidy a bielkoviny, ktoré vie naše telo spracovať dokonca ľahšie ako z mäsa.

Fazuľová polievka s klobásou
Suroviny na 4 porcie

  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 300 g suchej fazule
  • 2 nožičky paprikovej klobásy
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 PL paradajkového pretlaku
  • 2 PL hladkej múky
  • 1 PL sladkej mletej papriky
  • 2 PL masla
  • 2 bobkové listy
  • soľ, mleté čierne korenie

Deň vopred namočte fazuľu do studenej vody. Na druhý deň ju zlejte, zalejte vodou tak, by bola 2 cm nad fazuľami a uvarte s bobkovým listom domäkka. Klobásu nakrájajte na kolieska a opražte na masle spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou a cesnakom dozlatista. Nakoniec zaprášte mletou paprikou. Klobásy a cibuľu opatrne odložte bokom a na výpeku opražte múku na tmavú zápražku. Odstavte z plameňa a zalejte 200 ml vývaru, za stáleho miešania prevarte. Zápražku vlejte do fazule, dolejte vývarom, pridajte opečenú klobásu s cibuľou a dochuťte soľou, korením a paradajkovým pretlakom. Nechajte prevariť a môžete servírovať. Hotovú polievku môžete dozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Servírujte s čerstvým pečivom, langošmi alebo so zemiakovými plackami.


Fazuľový prívarok
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g fazule
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • 150 ml kyslej smotany
  • 1 PL octu
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 bobkové listy
  • štipka postrúhaného muškátového orieška
  • soľ, nové mleté korenie

Prebratú, najlepšie veľkú bielu fazuľu deň vopred namočte vo vode. Scedenú dajte variť spolu s bobkovým listom do zeleninového vývaru. Keď je domäkka uvarená, pridajte štipku soli, muškátového oriešku a nového korenia. V smotane na varenie poriadne rozmiešajte hladkú múku spolu s kyslou smotanou a za stáleho miešaniu zmes prilievajte do polievky. Nechajte povariť približne 10 minút a odstavte z plameňa. Nakoniec pridajte lyžicu octu alebo citrónovej šťavy. Servírujte s varenými zemiakmi a fašírkou alebo opečeným špekáčikom či vajíčkom uvareným natvrdo.

Tip: Ocot pridávajte do krémových mliečnych omáčok a polievok až po odstavení z tepla, inak by sa zrazili. Po dovarení skúste vhodiť do tohto prívarku niekoľko namočených sušených sliviek. Slivky dodajú omáčke iný rozmer.


Chilli con carne
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g uvarenej fazule
  • 400 g ošúpaných paradajok z konzervy
  • 600 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 červené papriky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 PL hustého paradajkového pretlaku
  • 2 PL oleja
  • 1 PL sladkej mletej papriky
  • 1 ČL drvenej rasce
  • 1 PL sušeného majoránu
  • 1 ČL čili korenia
  • 1 PL cukru
  • 1 kocka hovädzieho bujónu
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistenú zeleninu nakrájajte na malé kocky. Vo väčšej panvici alebo v hrnci rozohrejte olej a opražte na ňom cibuľu, kým nezmäkne. Pridajte cesnak a červenú papriku. Prisypte mletú papriku, čili a rascu. Opekajte približne 5 minút. Nakoniec pridajte mäso. Počas opekania sa ho snažte varechou rozdeliť na čo najmenšie kúsky. Mäso by sa malo opekať dochrumkava, nie dusiť. Bujónovú kocku zalejte 300 ml horúcej vody, dôkladne rozpustite a vlejte do mäsa. Pridajte konzervované paradajky, paradajkový pretlak, majorán, cukor, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte dusiť za občasného premiešania prikryté pokrievkou na najmenšom plameni približne 25 minút. Mäso by malo pomaly „pobublávať“. Nakoniec pridajte domäkka predvarenú fazuľu, prevarte a nechajte niekoľko minút odkryté odpočívať. Servírujte s ryžou, kukuričnými plackami alebo s čipsami dozdobené čerstvými lístkami byliniek.

Tip: Chilli by malo byť husté a šťavnaté. Nezľaknite sa, ak toto jedlo vyžaduje oveľa viac soli a korenia, ako ste pri varení zvyknutí. Pred koncom varenia môžete spolu s fazuľami pridať i sterilizovanú kukuricu.


Zapečená biela fazuľa s krúpami
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g suchej bielej fazule
  • 300 g jačmenných krúp
  • 2 paradajky
  • 1 cibuľa
  • petržlenová vňať
  • 2 PL bravčovej masti
  • sušený majorán
  • soľ, mleté čierne korenie

Fazuľu namočte deň vopred do studenej vody a potom ju na druhý deň uvarte v tej istej vode domäkka. Osobitne uvarte krúpy spolu s 1 lyžicou masti v malom množstve vody. Uvarené krúpy podľa potreby zlejte a premiešajte s uvarenou fazuľou. Dochuťte soľou, korením a majoránom, primiešajte k zmesi nasekanú petržlenovú vňať a preložte do vymastenej zapekacej misy. Na povrch naukladajte kúsky paradajok a dajte zapiecť do mierne vyhriatej rúry na 25 minút. Servírujte posypané upečenou slaninou alebo cibuľou.


Fazuľová torta
Suroviny na 1 okrúhlu tortu

Na korpus:

  • 200 g uvarenej, prepasírovanej bielej fazule
  • 5 vajíčok
  • 180 g práškového cukru
  • 100 g namletých vlašských orechov
  • rumová aróma

Na plnku:

  • 300 ml mlieka
  • 30 g hrubej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • 100 g prepasírovanej uvarenej fazule
  • 200 g masla
  • koňak alebo likér

Žĺtky s cukrom a vanilínovým cukrom vyšľahajte do peny, pridajte vychladenú prepasírovanú fazuľu a zamiešajte. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a spolu s namletými orechmi ho primiešajte do žĺtkového cesta. Cesto vlejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a upečte vo vyhriatej rúre dozlatista. Upečený korpus vyklopte a nechajte vychladnúť. Medzitým pripravte plnku. V mlieku rozmiešajte cukor, múku, vanilínový cukor a uvarte za stáleho miešania na hustú kašu. Nechajte ju vychladnúť. Prepasírovanú fazuľu vymiešajte so zmäknutým maslom, trochou alkoholu a po lyžiciach primiešavajte vychladnutú kašu, kým nemáte hladký krém. Korpus prekrojte dlhým nožom na polovicu, pokvapkajte rumovou arómou, natrite plnkou a opäť zlepte dokopy. Celý povrch a boky natrite plnkou. Hotovú tortu dozdobte čokoládou, šľahačkou, orechmi alebo fazuľou.

Tip: Uverené fazule, prepasírujte, vymiešajte dohladka a dochuťte cukrom a arómami. Takto nezvyčajne pripravené fazule nahradia i drahé gaštanové pyré. Fazuľovou hmotou môžete po vhodnom dochutení nahradiť tmavé nemastné krémy do zákuskov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
  1. Do you need to unwind after a stressful week at work?
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  4. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  5. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  6. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  7. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  8. Kreditná karta – áno alebo nie
  9. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  10. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 26 388
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 9 073
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 197
  4. Kreditná karta – áno alebo nie 8 001
  5. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 709
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 5 279
  7. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 5 260
  8. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 5 233
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 4 587
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 969

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Dlhy by mal štát odpúšťať budúci rok. Náklady vyčísľujú

Šéf SNS Andrej Danko spomína aj ďalší generálny pardon v Sociálnej poisťovni. Komore exekútorov sa to nepáči.

PODCAST DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Liek existoval, aj tak ho takmer nechali umrieť

Príbeh, ktorý opisuje slovenské zdravotníctvo.

KOMENTÁRE

Turecko v Európe? Po tomto víkende to môžeme definitívne vzdať

Erdogan si neposilnil moc, aby sa jej vzdal.

ŠPORT

Takto Sagana často neuvidíte. Čudoval sa aj Svorada

Trojnásobný majster sveta získal šiesty národný titul skvelým spôsobom.

Neprehliadnite tiež

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.

Móda pre tehotné: Ako sa obliecť s bruškom?

V tehotenstve musí byť šatník praktický a komfortný.

Pijete každý večer a vravíte, že nemáte problém? Máte

Funkčný alkoholizmus sa týka aj matiek.