Pestrá fazuľa

Tak rýchlo, ako sa fazuľa rozšírila z Mexika do všetkých kútov sveta, sa udomácnila i v rôznych receptoch, dokonca i v tých zákuskových...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Čím je pre nás vzácna?

  • Fazuľa vďaka svojmu vysokému obsahu kyseliny nukleínovej regeneruje bunky a celkovo má omladzujúce účinky, ktoré potešia hlavne ženy.
  • Z vitamínov obsahuje veľké množstvo železa, vápnika, draslíka, vitamín C, ale aj skupinu vitamínov B. Vďaka vysokému obsahu vlákniny povzbudzuje črevnú činnosť, upravuje trávenie a viaže niektoré jedovaté látky a zlé tuky. Vláknina navyše zaženie na dlhší čas hlad.
  • Fazuľa obsahuje i množstvo stopových prvkov ako mangán, ktorý podporuje zdravý rast vlasov, alebo molybdén ovplyvňujúci látkové premenu a pod.
  • Fazuľa spôsobuje často i nechcené nadúvanie, a to hlavne ľuďom, čo majú nedostatok enzýmov na štiepenie. To spôsobuje, že nestrávené zvyšky cukrov sa stávajú živnou pôdou pre plynotvorné baktérie v spodnej časti čriev, čo môže u citlivejších ľudí vyvolať nadmernú plynatosť, niekedy až hnačky. Tu však platí staré známe pravidlo, že čím častejšie fazuľu jete, tým lepšie si s ňou váš organizmus poradí.
  • Fazuľa je ideálnou potravinou pri držaní redukčných diét, keďže obsahuje zanedbateľné množstvo tukov a pôsobí odvodňujúco.
  • Tehotné mamičky konzumovaním fazule zabezpečia pre svoj plod správny a prirodzený vývoj, vďaka obsahu kyseliny listovej.
  • Fazuľa vám môže znížiť „zlý“ cholesterol a stabilizovať hladinu cukrov v krvi.
  • Fazuľa obsahuje i sacharidy a bielkoviny, ktoré vie naše telo spracovať dokonca ľahšie ako z mäsa.

Fazuľová polievka s klobásou
Suroviny na 4 porcie

  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 300 g suchej fazule
  • 2 nožičky paprikovej klobásy
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 PL paradajkového pretlaku
  • 2 PL hladkej múky
  • 1 PL sladkej mletej papriky
  • 2 PL masla
  • 2 bobkové listy
  • soľ, mleté čierne korenie

Deň vopred namočte fazuľu do studenej vody. Na druhý deň ju zlejte, zalejte vodou tak, by bola 2 cm nad fazuľami a uvarte s bobkovým listom domäkka. Klobásu nakrájajte na kolieska a opražte na masle spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou a cesnakom dozlatista. Nakoniec zaprášte mletou paprikou. Klobásy a cibuľu opatrne odložte bokom a na výpeku opražte múku na tmavú zápražku. Odstavte z plameňa a zalejte 200 ml vývaru, za stáleho miešania prevarte. Zápražku vlejte do fazule, dolejte vývarom, pridajte opečenú klobásu s cibuľou a dochuťte soľou, korením a paradajkovým pretlakom. Nechajte prevariť a môžete servírovať. Hotovú polievku môžete dozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Tip: Servírujte s čerstvým pečivom, langošmi alebo so zemiakovými plackami.


Fazuľový prívarok
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g fazule
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • 150 ml kyslej smotany
  • 1 PL octu
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 bobkové listy
  • štipka postrúhaného muškátového orieška
  • soľ, nové mleté korenie

Prebratú, najlepšie veľkú bielu fazuľu deň vopred namočte vo vode. Scedenú dajte variť spolu s bobkovým listom do zeleninového vývaru. Keď je domäkka uvarená, pridajte štipku soli, muškátového oriešku a nového korenia. V smotane na varenie poriadne rozmiešajte hladkú múku spolu s kyslou smotanou a za stáleho miešaniu zmes prilievajte do polievky. Nechajte povariť približne 10 minút a odstavte z plameňa. Nakoniec pridajte lyžicu octu alebo citrónovej šťavy. Servírujte s varenými zemiakmi a fašírkou alebo opečeným špekáčikom či vajíčkom uvareným natvrdo.

Tip: Ocot pridávajte do krémových mliečnych omáčok a polievok až po odstavení z tepla, inak by sa zrazili. Po dovarení skúste vhodiť do tohto prívarku niekoľko namočených sušených sliviek. Slivky dodajú omáčke iný rozmer.


Chilli con carne
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g uvarenej fazule
  • 400 g ošúpaných paradajok z konzervy
  • 600 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 červené papriky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 PL hustého paradajkového pretlaku
  • 2 PL oleja
  • 1 PL sladkej mletej papriky
  • 1 ČL drvenej rasce
  • 1 PL sušeného majoránu
  • 1 ČL čili korenia
  • 1 PL cukru
  • 1 kocka hovädzieho bujónu
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistenú zeleninu nakrájajte na malé kocky. Vo väčšej panvici alebo v hrnci rozohrejte olej a opražte na ňom cibuľu, kým nezmäkne. Pridajte cesnak a červenú papriku. Prisypte mletú papriku, čili a rascu. Opekajte približne 5 minút. Nakoniec pridajte mäso. Počas opekania sa ho snažte varechou rozdeliť na čo najmenšie kúsky. Mäso by sa malo opekať dochrumkava, nie dusiť. Bujónovú kocku zalejte 300 ml horúcej vody, dôkladne rozpustite a vlejte do mäsa. Pridajte konzervované paradajky, paradajkový pretlak, majorán, cukor, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte dusiť za občasného premiešania prikryté pokrievkou na najmenšom plameni približne 25 minút. Mäso by malo pomaly „pobublávať“. Nakoniec pridajte domäkka predvarenú fazuľu, prevarte a nechajte niekoľko minút odkryté odpočívať. Servírujte s ryžou, kukuričnými plackami alebo s čipsami dozdobené čerstvými lístkami byliniek.

Tip: Chilli by malo byť husté a šťavnaté. Nezľaknite sa, ak toto jedlo vyžaduje oveľa viac soli a korenia, ako ste pri varení zvyknutí. Pred koncom varenia môžete spolu s fazuľami pridať i sterilizovanú kukuricu.


Zapečená biela fazuľa s krúpami
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g suchej bielej fazule
  • 300 g jačmenných krúp
  • 2 paradajky
  • 1 cibuľa
  • petržlenová vňať
  • 2 PL bravčovej masti
  • sušený majorán
  • soľ, mleté čierne korenie

Fazuľu namočte deň vopred do studenej vody a potom ju na druhý deň uvarte v tej istej vode domäkka. Osobitne uvarte krúpy spolu s 1 lyžicou masti v malom množstve vody. Uvarené krúpy podľa potreby zlejte a premiešajte s uvarenou fazuľou. Dochuťte soľou, korením a majoránom, primiešajte k zmesi nasekanú petržlenovú vňať a preložte do vymastenej zapekacej misy. Na povrch naukladajte kúsky paradajok a dajte zapiecť do mierne vyhriatej rúry na 25 minút. Servírujte posypané upečenou slaninou alebo cibuľou.


Fazuľová torta
Suroviny na 1 okrúhlu tortu

Na korpus:

  • 200 g uvarenej, prepasírovanej bielej fazule
  • 5 vajíčok
  • 180 g práškového cukru
  • 100 g namletých vlašských orechov
  • rumová aróma

Na plnku:

  • 300 ml mlieka
  • 30 g hrubej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • 100 g prepasírovanej uvarenej fazule
  • 200 g masla
  • koňak alebo likér

Žĺtky s cukrom a vanilínovým cukrom vyšľahajte do peny, pridajte vychladenú prepasírovanú fazuľu a zamiešajte. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a spolu s namletými orechmi ho primiešajte do žĺtkového cesta. Cesto vlejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a upečte vo vyhriatej rúre dozlatista. Upečený korpus vyklopte a nechajte vychladnúť. Medzitým pripravte plnku. V mlieku rozmiešajte cukor, múku, vanilínový cukor a uvarte za stáleho miešania na hustú kašu. Nechajte ju vychladnúť. Prepasírovanú fazuľu vymiešajte so zmäknutým maslom, trochou alkoholu a po lyžiciach primiešavajte vychladnutú kašu, kým nemáte hladký krém. Korpus prekrojte dlhým nožom na polovicu, pokvapkajte rumovou arómou, natrite plnkou a opäť zlepte dokopy. Celý povrch a boky natrite plnkou. Hotovú tortu dozdobte čokoládou, šľahačkou, orechmi alebo fazuľou.

Tip: Uverené fazule, prepasírujte, vymiešajte dohladka a dochuťte cukrom a arómami. Takto nezvyčajne pripravené fazule nahradia i drahé gaštanové pyré. Fazuľovou hmotou môžete po vhodnom dochutení nahradiť tmavé nemastné krémy do zákuskov.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 6 642
  2. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 4 917
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 163
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 801
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 2 467
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 083
  7. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 816
  8. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 573
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 124
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM® 661

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Spievajúci dom týral operou celú ulicu

Je to najabsurdnejší susedský spor, ktorý sa na Slovensku odohral. V Štúrove žena štrnásť rokov púšťala od rána do večera nahlas operné árie

SVET

Ugandský Tarantino vraždí pre zábavu. Film je život

Afrika má Chucka Norrisa a točí filmy, ako nik iný.

DOMOV

OĽaNO nie je iba Matovič, hovorí jeho líder. Uvažuje, že sa stiahne z politiky

Matovič hovorí, že sa mu stalo niečo závažné.

Neprehliadnite tiež

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.

Britský bulvár ponížil novú hviezdu seriálu Doctor Who, zverejnil jej nahé fotky

V trinástej sérii kultovej série bude z doktora po prvýkrát doktorka.