SME

Pestrá fazuľa

Tak rýchlo, ako sa fazuľa rozšírila z Mexika do všetkých kútov sveta, sa udomácnila i v rôznych receptoch, dokonca i v tých zákuskových...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Čím je pre nás vzácna?

  • Fazuľa vďaka svojmu vysokému obsahu kyseliny nukleínovej regeneruje bunky a celkovo má omladzujúce účinky, ktoré potešia hlavne ženy.
  • Z vitamínov obsahuje veľké množstvo železa, vápnika, draslíka, vitamín C, ale aj skupinu vitamínov B. Vďaka vysokému obsahu vlákniny povzbudzuje črevnú činnosť, upravuje trávenie a viaže niektoré jedovaté látky a zlé tuky. Vláknina navyše zaženie na dlhší čas hlad.
  • Fazuľa obsahuje i množstvo stopových prvkov ako mangán, ktorý podporuje zdravý rast vlasov, alebo molybdén ovplyvňujúci látkové premenu a pod.
  • Fazuľa spôsobuje často i nechcené nadúvanie, a to hlavne ľuďom, čo majú nedostatok enzýmov na štiepenie. To spôsobuje, že nestrávené zvyšky cukrov sa stávajú živnou pôdou pre plynotvorné baktérie v spodnej časti čriev, čo môže u citlivejších ľudí vyvolať nadmernú plynatosť, niekedy až hnačky. Tu však platí staré známe pravidlo, že čím častejšie fazuľu jete, tým lepšie si s ňou váš organizmus poradí.
  • Fazuľa je ideálnou potravinou pri držaní redukčných diét, keďže obsahuje zanedbateľné množstvo tukov a pôsobí odvodňujúco.
  • Tehotné mamičky konzumovaním fazule zabezpečia pre svoj plod správny a prirodzený vývoj, vďaka obsahu kyseliny listovej.
  • Fazuľa vám môže znížiť „zlý“ cholesterol a stabilizovať hladinu cukrov v krvi.
  • Fazuľa obsahuje i sacharidy a bielkoviny, ktoré vie naše telo spracovať dokonca ľahšie ako z mäsa.

Fazuľová polievka s klobásou
Suroviny na 4 porcie

  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 300 g suchej fazule
  • 2 nožičky paprikovej klobásy
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 PL paradajkového pretlaku
  • 2 PL hladkej múky
  • 1 PL sladkej mletej papriky
  • 2 PL masla
  • 2 bobkové listy
  • soľ, mleté čierne korenie

Deň vopred namočte fazuľu do studenej vody. Na druhý deň ju zlejte, zalejte vodou tak, by bola 2 cm nad fazuľami a uvarte s bobkovým listom domäkka. Klobásu nakrájajte na kolieska a opražte na masle spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou a cesnakom dozlatista. Nakoniec zaprášte mletou paprikou. Klobásy a cibuľu opatrne odložte bokom a na výpeku opražte múku na tmavú zápražku. Odstavte z plameňa a zalejte 200 ml vývaru, za stáleho miešania prevarte. Zápražku vlejte do fazule, dolejte vývarom, pridajte opečenú klobásu s cibuľou a dochuťte soľou, korením a paradajkovým pretlakom. Nechajte prevariť a môžete servírovať. Hotovú polievku môžete dozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Servírujte s čerstvým pečivom, langošmi alebo so zemiakovými plackami.


Fazuľový prívarok
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g fazule
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • 150 ml kyslej smotany
  • 1 PL octu
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 bobkové listy
  • štipka postrúhaného muškátového orieška
  • soľ, nové mleté korenie

Prebratú, najlepšie veľkú bielu fazuľu deň vopred namočte vo vode. Scedenú dajte variť spolu s bobkovým listom do zeleninového vývaru. Keď je domäkka uvarená, pridajte štipku soli, muškátového oriešku a nového korenia. V smotane na varenie poriadne rozmiešajte hladkú múku spolu s kyslou smotanou a za stáleho miešaniu zmes prilievajte do polievky. Nechajte povariť približne 10 minút a odstavte z plameňa. Nakoniec pridajte lyžicu octu alebo citrónovej šťavy. Servírujte s varenými zemiakmi a fašírkou alebo opečeným špekáčikom či vajíčkom uvareným natvrdo.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ocot pridávajte do krémových mliečnych omáčok a polievok až po odstavení z tepla, inak by sa zrazili. Po dovarení skúste vhodiť do tohto prívarku niekoľko namočených sušených sliviek. Slivky dodajú omáčke iný rozmer.


Chilli con carne
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g uvarenej fazule
  • 400 g ošúpaných paradajok z konzervy
  • 600 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 červené papriky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 PL hustého paradajkového pretlaku
  • 2 PL oleja
  • 1 PL sladkej mletej papriky
  • 1 ČL drvenej rasce
  • 1 PL sušeného majoránu
  • 1 ČL čili korenia
  • 1 PL cukru
  • 1 kocka hovädzieho bujónu
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistenú zeleninu nakrájajte na malé kocky. Vo väčšej panvici alebo v hrnci rozohrejte olej a opražte na ňom cibuľu, kým nezmäkne. Pridajte cesnak a červenú papriku. Prisypte mletú papriku, čili a rascu. Opekajte približne 5 minút. Nakoniec pridajte mäso. Počas opekania sa ho snažte varechou rozdeliť na čo najmenšie kúsky. Mäso by sa malo opekať dochrumkava, nie dusiť. Bujónovú kocku zalejte 300 ml horúcej vody, dôkladne rozpustite a vlejte do mäsa. Pridajte konzervované paradajky, paradajkový pretlak, majorán, cukor, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte dusiť za občasného premiešania prikryté pokrievkou na najmenšom plameni približne 25 minút. Mäso by malo pomaly „pobublávať“. Nakoniec pridajte domäkka predvarenú fazuľu, prevarte a nechajte niekoľko minút odkryté odpočívať. Servírujte s ryžou, kukuričnými plackami alebo s čipsami dozdobené čerstvými lístkami byliniek.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Chilli by malo byť husté a šťavnaté. Nezľaknite sa, ak toto jedlo vyžaduje oveľa viac soli a korenia, ako ste pri varení zvyknutí. Pred koncom varenia môžete spolu s fazuľami pridať i sterilizovanú kukuricu.


Zapečená biela fazuľa s krúpami
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g suchej bielej fazule
  • 300 g jačmenných krúp
  • 2 paradajky
  • 1 cibuľa
  • petržlenová vňať
  • 2 PL bravčovej masti
  • sušený majorán
  • soľ, mleté čierne korenie

Fazuľu namočte deň vopred do studenej vody a potom ju na druhý deň uvarte v tej istej vode domäkka. Osobitne uvarte krúpy spolu s 1 lyžicou masti v malom množstve vody. Uvarené krúpy podľa potreby zlejte a premiešajte s uvarenou fazuľou. Dochuťte soľou, korením a majoránom, primiešajte k zmesi nasekanú petržlenovú vňať a preložte do vymastenej zapekacej misy. Na povrch naukladajte kúsky paradajok a dajte zapiecť do mierne vyhriatej rúry na 25 minút. Servírujte posypané upečenou slaninou alebo cibuľou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Fazuľová torta
Suroviny na 1 okrúhlu tortu

Na korpus:

  • 200 g uvarenej, prepasírovanej bielej fazule
  • 5 vajíčok
  • 180 g práškového cukru
  • 100 g namletých vlašských orechov
  • rumová aróma

Na plnku:

  • 300 ml mlieka
  • 30 g hrubej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • 100 g prepasírovanej uvarenej fazule
  • 200 g masla
  • koňak alebo likér

Žĺtky s cukrom a vanilínovým cukrom vyšľahajte do peny, pridajte vychladenú prepasírovanú fazuľu a zamiešajte. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a spolu s namletými orechmi ho primiešajte do žĺtkového cesta. Cesto vlejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a upečte vo vyhriatej rúre dozlatista. Upečený korpus vyklopte a nechajte vychladnúť. Medzitým pripravte plnku. V mlieku rozmiešajte cukor, múku, vanilínový cukor a uvarte za stáleho miešania na hustú kašu. Nechajte ju vychladnúť. Prepasírovanú fazuľu vymiešajte so zmäknutým maslom, trochou alkoholu a po lyžiciach primiešavajte vychladnutú kašu, kým nemáte hladký krém. Korpus prekrojte dlhým nožom na polovicu, pokvapkajte rumovou arómou, natrite plnkou a opäť zlepte dokopy. Celý povrch a boky natrite plnkou. Hotovú tortu dozdobte čokoládou, šľahačkou, orechmi alebo fazuľou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Uverené fazule, prepasírujte, vymiešajte dohladka a dochuťte cukrom a arómami. Takto nezvyčajne pripravené fazule nahradia i drahé gaštanové pyré. Fazuľovou hmotou môžete po vhodnom dochutení nahradiť tmavé nemastné krémy do zákuskov.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 462
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 659
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 444
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 486
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 073
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 685
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 558
  8. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 4 211
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu