SME
Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Zemiaky tradične i netradične

Zemiaky majú miesto v každej domácnosti. Ako príloha a hlavná surovina sú pre našu kuchyňu samozrejmosťou. Povýšte ich na niečo viac.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Nakupujte a varte podľa varných typov!

Slovenské zemiaky z podhorských oblastí sú jednými z najlepších v Európe. Aby ste však s nimi boli spokojní v kuchyni, vyberajte ich podľa varného typu.

  • Varný typ A: predstavuje zemiaky pevné, nerozváravé, lojovité, jemnej štruktúry, slabo múčnaté vhodné na prípravu šalátov, na varenie v šupke alebo ako samostatná príloha jedla.
  • Varný typ B: sú zemiaky polopevné, polomúčnaté, jemnej až hrubšej štruktúry, pri dlhšom varení sa čiastočne rozpadajú, vhodné ako samostatná príloha jedla, alebo na tvorbu cesta na halušky a placky.
  • Varný typ C a D: sú zemiaky múčnaté, rozváravé, hrubšej štruktúry, vhodné na prípravu kaše, pyré, zemiakového cesta z varených zemiakov a hranolčekov.

Bobrovecké šialence (Liptovské droby)
Suroviny na viac porcií

  • 1 kg zemiakov
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 PL hrubej múky
  • 1 PL strúhanky
  • 1 vajíčko
  • sušený majorán
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čistené ovčie črevá
  • bravčová masť

Ošúpané zemiaky postrúhajte na jemnom strúhadle spolu s cibuľou. Pridajte prelisovaný cesnak, hrubú i hladkú múku, strúhanku, vajíčko, majorán, mleté čierne korenie a soľ. Všetko spolu dôkladne premiešajte a natlačte do dobre umytých čriev, konce uzatvorte drevenou špajdľou. Popichajte ihlicou, naukladajte do zapekacej misy a upečte na masti dozlatista. Počas pečenia pri teplote 160 stupňov obracajte. Servírujte ešte horúce s čerstvým chlebom, horčicou a kyslou kapustou.

Tip: Zemiaková hmota by mala mať konzistenciu redšieho cesta na zemiakové placky, ktoré do črievok vlievame cez lievik. Ak sa bojíte popraskania, šialence pred zapečením predvarte vo vode.

Skryť Vypnúť reklamu

Zapekané zemiaky s kapustou
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g zemiakov
  • 500 g hlávkovej kapusty
  • 100 g údenej slaniny
  • 1 cibuľa
  • drvená rasca
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na vymazanie misy

Umyté zemiaky uvarte v šupke, nechajte vychladnúť, ošúpte a pokrájajte na kolieska. Kapustu zbavte hlúbovitých tvrdých častí a nakrájajte na rezance. Údenú slaniny pokrájajte na malé kocky a upražte. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a nakoniec kapustu. Chvíľku opražte potom dochuťte soľou, korením a rascou a uduste domäkka. Do vymastenej zapekacej misy striedavo ukladajte vrstvu zemiakov a kapusty tak, aby na vrchu ostali zemiaky. Zapekajte 25 – 30 minút vo vyhriatej rúre.

Tip: Do kapustovej plnky môžete pridať i hríby, mleté mäso alebo domácu údenú klobásu.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiakový koláč s tuniakom
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 400 g zemiakov
  • 25 g masla
  • 6 PL hladkej múky

Na náplň:

  • 1 cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 1 konzerva kvalitného tuniaka v oleji
  • 50 g sterilizovanej kukurice
  • 150 ml mlieka
  • 3 vajíčka
  • 50 g tvrdého syra
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené zemiaky nakrájajte na malé kocky, uvarte domäkka, sceďte a roztlačte na kašu. Pridajte maslo a múku a utvorte cesto. Rozvaľkajte zemiakové cesto na dobre pomúčenej doske a rukami ho vložte a vytvarujte do okrúhlej koláčovej formy alebo na plech na pizzu tak, aby okraje prevyšovali dno. Popichajte povrch cesta vidličkou a dajte na 20 minút piecť do vyhriatej rúry. Medzitým na panvici rozohrejte olej z tuniaka, pridajte nakrájanú cibuľu, papriku a 5 minút smažte na miernom ohni. Osmaženú zmes rovnomerne naneste na upečený korpus, pridajte kúsky tuniaka, kukuricu a celý koláč zalejte rozšľahanými vajíčkami s mliekom. Povrch dosoľte a dokoreňte a posypte nastrúhaným syrom. Pečte 20 minút alebo kým náplň nestuhne. Servírujte so zeleninovým šalátom dozdobené plátkami citrónu.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiaky plnené mäsom a vajíčkami
Suroviny na 4 porcie

  • 8 väčších zemiakov
  • 130 g pečeného tučného bravčového mäsa
  • 8 vajíčok
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na pečenie

Zemiaky povarte v šupke 5 minút vo vriacej vode. Očistite, umyte a pozdĺžne odkrojte polcentimetrový plátok. Zemiaky vydlabte, poukladajte do vymastenej zapekacej misy a nasoľte. Pečené mäso posekajte nadrobno, premiešajte s nasekanou petržlenovou vňaťou, korením a soľou. Do každého zemiaku vložte na dno 1 PL mäsovej plnky a na ňu vyklopte 1 celé nerozmiešané vajce. Pomedzi naplnené zemiaky rozmiestnite odrezky, všetko osoľte a okoreňte podľa chuti a upečte vo vyhriatej rúre. Servírujte so zeleninou alebo so šalátom, či už ako hlavný chod, alebo ako predjedlo.

Skryť Vypnúť reklamu

Spôsoby prípravy

  • Varenie – je vhodné použiť na zemiaky v šupke na šaláty. Ak idete variť zemiaky rozkrájané, vhodné na prílohu, ochuťte ich soľou, petržlenovou vňaťou alebo rascou. Varené štvrtky zemiakov určite vyniknú v polievkach a gulášoch.
  • Parenie – je dobrá alternatíva k vareniu. Čas na prípravu je o poznanie kratší a navyše si zemiaky a iná zelenina zachovajú svoju pravú chuť a vyššiu hladinu vitamínov a minerálov. Takto pripravené zemiaky stačí ochutiť už len jemne soľou, bylinkami a niekoľkými kvapkami oleja.
  • Pečenie – na pečenie sú vhodné predvarené ale i surové zemiaky. Najlepšie vyniknú nové zemiaky pečené priamo v šupke na troške tuku. Chuť pečených zemiakov je výrazná, stačí ich trošku nasoliť a podľa chuti pridať rozmarín, tymian, rascu, sladkú mletú papriku, ale i bazalku a šalviu. Neodolateľná je kombinácia zemiakov pečených na rozkrájanej cibuli.
  • Vyprážanie – sa najčastejšie používa na zemiaky nakrájané na tenšie kúsky, ako sú hranolčeky a plátky čipsov. Uprednostnite škrobové zemiaky a nezabudnite ich po rozkrájaní osušiť a vhodiť až do poriadne rozpáleného oleja, inak v oleji zmäknú a nebudú pri servírovaní chrumkavé.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 371
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 441
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 19 300
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 823
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 15 062
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 779
  7. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 12 613
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 549
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 119
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 666
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Matovič hovorí o prvých výsledkoch testovania.

Zoroslav Kollár aj dvaja sudcovia idú do väzby

Policajná akcia Víchrica sa týkala celkovo desiatich ľudí.

Eskorta odváža obvineného podnikateľa Zoroslava Kollára (uprostred) do väzby.
Sean Connery v bondovke Žiješ len dvakrát.
Členky Zohry - prvého ženského orchestra v Afganistane.

Neprehliadnite tiež

Ľudovít Winter

Detská psychologička o šikane: Západné krajiny hovoria o epidémii šikanovania

Šinková vraví, že chlapci sú šikanovaní častejšie.

Dokument Neviditeľná odhaľuje drsné zlyhania pôrodníctva. Zase

Režisérka Maia Martiniak odhalila, ako vyzerá trauma žien.

Záber z filmu Neviditeľná (Unseen) 2020

Autorka dokumentu o pôrodoch: Ak by som v nemocnici zasiahla, už by ma tam nepustili

Režisérka Maia Martiniak nakrútila film o pôrodnej traume.

Režisérka Maia Martiniak.