Zemiaky tradične i netradične

Zemiaky majú miesto v každej domácnosti. Ako príloha a hlavná surovina sú pre našu kuchyňu samozrejmosťou. Povýšte ich na niečo viac.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Nakupujte a varte podľa varných typov!

Slovenské zemiaky z podhorských oblastí sú jednými z najlepších v Európe. Aby ste však s nimi boli spokojní v kuchyni, vyberajte ich podľa varného typu.

  • Varný typ A: predstavuje zemiaky pevné, nerozváravé, lojovité, jemnej štruktúry, slabo múčnaté vhodné na prípravu šalátov, na varenie v šupke alebo ako samostatná príloha jedla.
  • Varný typ B: sú zemiaky polopevné, polomúčnaté, jemnej až hrubšej štruktúry, pri dlhšom varení sa čiastočne rozpadajú, vhodné ako samostatná príloha jedla, alebo na tvorbu cesta na halušky a placky.
  • Varný typ C a D: sú zemiaky múčnaté, rozváravé, hrubšej štruktúry, vhodné na prípravu kaše, pyré, zemiakového cesta z varených zemiakov a hranolčekov.

Bobrovecké šialence (Liptovské droby)
Suroviny na viac porcií

  • 1 kg zemiakov
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 PL hrubej múky
  • 1 PL strúhanky
  • 1 vajíčko
  • sušený majorán
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čistené ovčie črevá
  • bravčová masť

Ošúpané zemiaky postrúhajte na jemnom strúhadle spolu s cibuľou. Pridajte prelisovaný cesnak, hrubú i hladkú múku, strúhanku, vajíčko, majorán, mleté čierne korenie a soľ. Všetko spolu dôkladne premiešajte a natlačte do dobre umytých čriev, konce uzatvorte drevenou špajdľou. Popichajte ihlicou, naukladajte do zapekacej misy a upečte na masti dozlatista. Počas pečenia pri teplote 160 stupňov obracajte. Servírujte ešte horúce s čerstvým chlebom, horčicou a kyslou kapustou.

Tip: Zemiaková hmota by mala mať konzistenciu redšieho cesta na zemiakové placky, ktoré do črievok vlievame cez lievik. Ak sa bojíte popraskania, šialence pred zapečením predvarte vo vode.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zapekané zemiaky s kapustou
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g zemiakov
  • 500 g hlávkovej kapusty
  • 100 g údenej slaniny
  • 1 cibuľa
  • drvená rasca
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na vymazanie misy

Umyté zemiaky uvarte v šupke, nechajte vychladnúť, ošúpte a pokrájajte na kolieska. Kapustu zbavte hlúbovitých tvrdých častí a nakrájajte na rezance. Údenú slaniny pokrájajte na malé kocky a upražte. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a nakoniec kapustu. Chvíľku opražte potom dochuťte soľou, korením a rascou a uduste domäkka. Do vymastenej zapekacej misy striedavo ukladajte vrstvu zemiakov a kapusty tak, aby na vrchu ostali zemiaky. Zapekajte 25 – 30 minút vo vyhriatej rúre.

Tip: Do kapustovej plnky môžete pridať i hríby, mleté mäso alebo domácu údenú klobásu.


Zemiakový koláč s tuniakom
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 400 g zemiakov
  • 25 g masla
  • 6 PL hladkej múky

Na náplň:

  • 1 cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 1 konzerva kvalitného tuniaka v oleji
  • 50 g sterilizovanej kukurice
  • 150 ml mlieka
  • 3 vajíčka
  • 50 g tvrdého syra
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené zemiaky nakrájajte na malé kocky, uvarte domäkka, sceďte a roztlačte na kašu. Pridajte maslo a múku a utvorte cesto. Rozvaľkajte zemiakové cesto na dobre pomúčenej doske a rukami ho vložte a vytvarujte do okrúhlej koláčovej formy alebo na plech na pizzu tak, aby okraje prevyšovali dno. Popichajte povrch cesta vidličkou a dajte na 20 minút piecť do vyhriatej rúry. Medzitým na panvici rozohrejte olej z tuniaka, pridajte nakrájanú cibuľu, papriku a 5 minút smažte na miernom ohni. Osmaženú zmes rovnomerne naneste na upečený korpus, pridajte kúsky tuniaka, kukuricu a celý koláč zalejte rozšľahanými vajíčkami s mliekom. Povrch dosoľte a dokoreňte a posypte nastrúhaným syrom. Pečte 20 minút alebo kým náplň nestuhne. Servírujte so zeleninovým šalátom dozdobené plátkami citrónu.


Zemiaky plnené mäsom a vajíčkami
Suroviny na 4 porcie

  • 8 väčších zemiakov
  • 130 g pečeného tučného bravčového mäsa
  • 8 vajíčok
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na pečenie

Zemiaky povarte v šupke 5 minút vo vriacej vode. Očistite, umyte a pozdĺžne odkrojte polcentimetrový plátok. Zemiaky vydlabte, poukladajte do vymastenej zapekacej misy a nasoľte. Pečené mäso posekajte nadrobno, premiešajte s nasekanou petržlenovou vňaťou, korením a soľou. Do každého zemiaku vložte na dno 1 PL mäsovej plnky a na ňu vyklopte 1 celé nerozmiešané vajce. Pomedzi naplnené zemiaky rozmiestnite odrezky, všetko osoľte a okoreňte podľa chuti a upečte vo vyhriatej rúre. Servírujte so zeleninou alebo so šalátom, či už ako hlavný chod, alebo ako predjedlo.


Spôsoby prípravy

  • Varenie – je vhodné použiť na zemiaky v šupke na šaláty. Ak idete variť zemiaky rozkrájané, vhodné na prílohu, ochuťte ich soľou, petržlenovou vňaťou alebo rascou. Varené štvrtky zemiakov určite vyniknú v polievkach a gulášoch.
  • Parenie – je dobrá alternatíva k vareniu. Čas na prípravu je o poznanie kratší a navyše si zemiaky a iná zelenina zachovajú svoju pravú chuť a vyššiu hladinu vitamínov a minerálov. Takto pripravené zemiaky stačí ochutiť už len jemne soľou, bylinkami a niekoľkými kvapkami oleja.
  • Pečenie – na pečenie sú vhodné predvarené ale i surové zemiaky. Najlepšie vyniknú nové zemiaky pečené priamo v šupke na troške tuku. Chuť pečených zemiakov je výrazná, stačí ich trošku nasoliť a podľa chuti pridať rozmarín, tymian, rascu, sladkú mletú papriku, ale i bazalku a šalviu. Neodolateľná je kombinácia zemiakov pečených na rozkrájanej cibuli.
  • Vyprážanie – sa najčastejšie používa na zemiaky nakrájané na tenšie kúsky, ako sú hranolčeky a plátky čipsov. Uprednostnite škrobové zemiaky a nezabudnite ich po rozkrájaní osušiť a vhodiť až do poriadne rozpáleného oleja, inak v oleji zmäknú a nebudú pri servírovaní chrumkavé.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Klima efekt bez klimatizácie
  2. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  3. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  4. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  5. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  6. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  7. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  8. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
  9. V Adlerovej na Furči sa začína stavať!
  10. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
  1. Zdravý životný štýl - dá sa v dnešnej dobe udržať?
  2. Klima efekt bez klimatizácie
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  4. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  5. METRO vyzbieralo takmer päť ton potravín pre ľudí v núdzi
  6. Zonácia stanovuje jasný režim obhospodarovania každého pozemku
  7. Ako vybrať správne sedaciu súpravu?
  8. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  9. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  10. 5. ročník akcie Za čistejšie Staré Mesto práve začína!
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 291
  2. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 18 646
  3. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 11 683
  4. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 11 344
  5. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 10 099
  6. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 9 102
  7. Tento test pomohol viac ako 100 ľuďom znížiť vysoký krvný tlak 5 958
  8. 3 spôsoby, ako využiť GDPR vo váš prospech. 4 598
  9. Bývate v práci unavení? Možno spávate v zlom prostredí 3 755
  10. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 261

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Za slušné Slovensko. Bez smetí a hlupákov

Niektorí si tu žijú ako prasce v žite. A niektorí len ako prasce.

KOMENTÁRE

Vlak obsadený smerákmi idúci do stanice Ničota zrýchlil

Môže sa stať, že veľká občianska energia prítomná na námestiach vyprchá.

KOMENTÁRE

Na východ nás neunesú, ale môžeme tam zostať

Naša kamenistá hruda je azda dobrým priestorom na vychádzky, ale geopoliticky je takmer bezcenná.

Neprehliadnite tiež

Sex po pôrode môže byť plný ťažkostí, dá sa im však pomôcť

Sedem rád ako obnoviť stagnujúci sexuálny život po narodení dieťaťa.

Desať tipov, ako si čo najlepšie užiť každý víkend

Aby boli dva voľné dni v znamení pohody, mali by ste sa na ne pripraviť.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V novom čísle nájdete rozhovor s režisérkou Valeriou Schulczovou, ktorá sa nebojí ťažkých a problematických tém.

AKTUALIZOVANÉ 19.4. O 10:25

Chýbajú postupy aj štandardy. Baby friendly nemocnice majú znova ožiť

Nemocnice priateľské k deťom v minulosti nedodržiavali pravidlá. Ministerstvo zdravotníctva teraz chystá zmeny.

STĹPČEK OSMELENÉ

Anorexia je ako alkoholizmus, nikdy nie ste celkom za vodou

Vidieť, kam som bola schopná doviesť svoje telo, je strašidelné.