Zemiaky tradične i netradične

Zemiaky majú miesto v každej domácnosti. Ako príloha a hlavná surovina sú pre našu kuchyňu samozrejmosťou. Povýšte ich na niečo viac.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Nakupujte a varte podľa varných typov!

Slovenské zemiaky z podhorských oblastí sú jednými z najlepších v Európe. Aby ste však s nimi boli spokojní v kuchyni, vyberajte ich podľa varného typu.

  • Varný typ A: predstavuje zemiaky pevné, nerozváravé, lojovité, jemnej štruktúry, slabo múčnaté vhodné na prípravu šalátov, na varenie v šupke alebo ako samostatná príloha jedla.
  • Varný typ B: sú zemiaky polopevné, polomúčnaté, jemnej až hrubšej štruktúry, pri dlhšom varení sa čiastočne rozpadajú, vhodné ako samostatná príloha jedla, alebo na tvorbu cesta na halušky a placky.
  • Varný typ C a D: sú zemiaky múčnaté, rozváravé, hrubšej štruktúry, vhodné na prípravu kaše, pyré, zemiakového cesta z varených zemiakov a hranolčekov.

Bobrovecké šialence (Liptovské droby)
Suroviny na viac porcií

  • 1 kg zemiakov
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 PL hrubej múky
  • 1 PL strúhanky
  • 1 vajíčko
  • sušený majorán
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čistené ovčie črevá
  • bravčová masť

Ošúpané zemiaky postrúhajte na jemnom strúhadle spolu s cibuľou. Pridajte prelisovaný cesnak, hrubú i hladkú múku, strúhanku, vajíčko, majorán, mleté čierne korenie a soľ. Všetko spolu dôkladne premiešajte a natlačte do dobre umytých čriev, konce uzatvorte drevenou špajdľou. Popichajte ihlicou, naukladajte do zapekacej misy a upečte na masti dozlatista. Počas pečenia pri teplote 160 stupňov obracajte. Servírujte ešte horúce s čerstvým chlebom, horčicou a kyslou kapustou.

Tip: Zemiaková hmota by mala mať konzistenciu redšieho cesta na zemiakové placky, ktoré do črievok vlievame cez lievik. Ak sa bojíte popraskania, šialence pred zapečením predvarte vo vode.


Zapekané zemiaky s kapustou
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g zemiakov
  • 500 g hlávkovej kapusty
  • 100 g údenej slaniny
  • 1 cibuľa
  • drvená rasca
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na vymazanie misy

Umyté zemiaky uvarte v šupke, nechajte vychladnúť, ošúpte a pokrájajte na kolieska. Kapustu zbavte hlúbovitých tvrdých častí a nakrájajte na rezance. Údenú slaniny pokrájajte na malé kocky a upražte. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a nakoniec kapustu. Chvíľku opražte potom dochuťte soľou, korením a rascou a uduste domäkka. Do vymastenej zapekacej misy striedavo ukladajte vrstvu zemiakov a kapusty tak, aby na vrchu ostali zemiaky. Zapekajte 25 – 30 minút vo vyhriatej rúre.

Tip: Do kapustovej plnky môžete pridať i hríby, mleté mäso alebo domácu údenú klobásu.


Zemiakový koláč s tuniakom
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 400 g zemiakov
  • 25 g masla
  • 6 PL hladkej múky

Na náplň:

  • 1 cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 1 konzerva kvalitného tuniaka v oleji
  • 50 g sterilizovanej kukurice
  • 150 ml mlieka
  • 3 vajíčka
  • 50 g tvrdého syra
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené zemiaky nakrájajte na malé kocky, uvarte domäkka, sceďte a roztlačte na kašu. Pridajte maslo a múku a utvorte cesto. Rozvaľkajte zemiakové cesto na dobre pomúčenej doske a rukami ho vložte a vytvarujte do okrúhlej koláčovej formy alebo na plech na pizzu tak, aby okraje prevyšovali dno. Popichajte povrch cesta vidličkou a dajte na 20 minút piecť do vyhriatej rúry. Medzitým na panvici rozohrejte olej z tuniaka, pridajte nakrájanú cibuľu, papriku a 5 minút smažte na miernom ohni. Osmaženú zmes rovnomerne naneste na upečený korpus, pridajte kúsky tuniaka, kukuricu a celý koláč zalejte rozšľahanými vajíčkami s mliekom. Povrch dosoľte a dokoreňte a posypte nastrúhaným syrom. Pečte 20 minút alebo kým náplň nestuhne. Servírujte so zeleninovým šalátom dozdobené plátkami citrónu.


Zemiaky plnené mäsom a vajíčkami
Suroviny na 4 porcie

  • 8 väčších zemiakov
  • 130 g pečeného tučného bravčového mäsa
  • 8 vajíčok
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na pečenie

Zemiaky povarte v šupke 5 minút vo vriacej vode. Očistite, umyte a pozdĺžne odkrojte polcentimetrový plátok. Zemiaky vydlabte, poukladajte do vymastenej zapekacej misy a nasoľte. Pečené mäso posekajte nadrobno, premiešajte s nasekanou petržlenovou vňaťou, korením a soľou. Do každého zemiaku vložte na dno 1 PL mäsovej plnky a na ňu vyklopte 1 celé nerozmiešané vajce. Pomedzi naplnené zemiaky rozmiestnite odrezky, všetko osoľte a okoreňte podľa chuti a upečte vo vyhriatej rúre. Servírujte so zeleninou alebo so šalátom, či už ako hlavný chod, alebo ako predjedlo.


Spôsoby prípravy

  • Varenie – je vhodné použiť na zemiaky v šupke na šaláty. Ak idete variť zemiaky rozkrájané, vhodné na prílohu, ochuťte ich soľou, petržlenovou vňaťou alebo rascou. Varené štvrtky zemiakov určite vyniknú v polievkach a gulášoch.
  • Parenie – je dobrá alternatíva k vareniu. Čas na prípravu je o poznanie kratší a navyše si zemiaky a iná zelenina zachovajú svoju pravú chuť a vyššiu hladinu vitamínov a minerálov. Takto pripravené zemiaky stačí ochutiť už len jemne soľou, bylinkami a niekoľkými kvapkami oleja.
  • Pečenie – na pečenie sú vhodné predvarené ale i surové zemiaky. Najlepšie vyniknú nové zemiaky pečené priamo v šupke na troške tuku. Chuť pečených zemiakov je výrazná, stačí ich trošku nasoliť a podľa chuti pridať rozmarín, tymian, rascu, sladkú mletú papriku, ale i bazalku a šalviu. Neodolateľná je kombinácia zemiakov pečených na rozkrájanej cibuli.
  • Vyprážanie – sa najčastejšie používa na zemiaky nakrájané na tenšie kúsky, ako sú hranolčeky a plátky čipsov. Uprednostnite škrobové zemiaky a nezabudnite ich po rozkrájaní osušiť a vhodiť až do poriadne rozpáleného oleja, inak v oleji zmäknú a nebudú pri servírovaní chrumkavé.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  4. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  7. Moskva alebo Petrohrad?
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  9. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  10. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  1. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  2. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  3. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  4. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. Zóna Nové Nivy splnila kvalifikačné podmienky pre registráciu
  7. Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  8. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  9. Modern luxury next to the Blue Church
  10. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 6 733
  2. Moskva alebo Petrohrad? 5 903
  3. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 275
  4. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 2 586
  5. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 302
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 2 152
  7. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 2 011
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 333
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 272
  10. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 199

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Prečo by sa mali Slováci začať báť Čechov

Slovensko bude musieť vynaložiť viac úsilia a vynaliezavosti, aby ho Brusel v zhluku „podivných“ demokracií na východ od Nemecka rozpoznal

EKONOMIKA

Hranica s Ukrajinou sa môže otvoriť, clo zrušiť a roaming tiež

V najbližších rokoch by sa Ukrajina či Moldavsko mohli dostať do Schengenu.

KOŠICE KORZÁR

Spoluhráči mu neverili. Rusnák v USA pri oslave napodobnil McGregora

Futbalista má za sebou prelomový rok.

Neprehliadnite tiež

Florbalová kapitánka Lucia Košturiaková: Florbal nie je ženský ani mužský šport

V decembri bude viesť slovenský tím na majstrovstvá sveta vo florbale v Bratislave.

Magdalénske práčovne boli dejiskom krutosti. Mníšky v nich týrali mladé dievčatá

„Padlé ženy“ si v nich mali odpracovať svoje hriechy. Desiatky rokov trpeli neprávom.

Prehliadka anjelov: Modelky z Victoria's Secret ohurovali v Šanghaji

Na módnej prehliadke sa zúčastnilo 55 modeliek.

Príbeh manželstva: Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip oslavujú platinovú svadbu

Pred svadbou mal princ na konte šesť libier, no množstvo šarmu.