Zemiaky tradične i netradične

Zemiaky majú miesto v každej domácnosti. Ako príloha a hlavná surovina sú pre našu kuchyňu samozrejmosťou. Povýšte ich na niečo viac.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Nakupujte a varte podľa varných typov!

Slovenské zemiaky z podhorských oblastí sú jednými z najlepších v Európe. Aby ste však s nimi boli spokojní v kuchyni, vyberajte ich podľa varného typu.

  • Varný typ A: predstavuje zemiaky pevné, nerozváravé, lojovité, jemnej štruktúry, slabo múčnaté vhodné na prípravu šalátov, na varenie v šupke alebo ako samostatná príloha jedla.
  • Varný typ B: sú zemiaky polopevné, polomúčnaté, jemnej až hrubšej štruktúry, pri dlhšom varení sa čiastočne rozpadajú, vhodné ako samostatná príloha jedla, alebo na tvorbu cesta na halušky a placky.
  • Varný typ C a D: sú zemiaky múčnaté, rozváravé, hrubšej štruktúry, vhodné na prípravu kaše, pyré, zemiakového cesta z varených zemiakov a hranolčekov.

Bobrovecké šialence (Liptovské droby)
Suroviny na viac porcií

  • 1 kg zemiakov
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 PL hrubej múky
  • 1 PL strúhanky
  • 1 vajíčko
  • sušený majorán
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čistené ovčie črevá
  • bravčová masť

Ošúpané zemiaky postrúhajte na jemnom strúhadle spolu s cibuľou. Pridajte prelisovaný cesnak, hrubú i hladkú múku, strúhanku, vajíčko, majorán, mleté čierne korenie a soľ. Všetko spolu dôkladne premiešajte a natlačte do dobre umytých čriev, konce uzatvorte drevenou špajdľou. Popichajte ihlicou, naukladajte do zapekacej misy a upečte na masti dozlatista. Počas pečenia pri teplote 160 stupňov obracajte. Servírujte ešte horúce s čerstvým chlebom, horčicou a kyslou kapustou.

Tip: Zemiaková hmota by mala mať konzistenciu redšieho cesta na zemiakové placky, ktoré do črievok vlievame cez lievik. Ak sa bojíte popraskania, šialence pred zapečením predvarte vo vode.


Zapekané zemiaky s kapustou
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g zemiakov
  • 500 g hlávkovej kapusty
  • 100 g údenej slaniny
  • 1 cibuľa
  • drvená rasca
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na vymazanie misy

Umyté zemiaky uvarte v šupke, nechajte vychladnúť, ošúpte a pokrájajte na kolieska. Kapustu zbavte hlúbovitých tvrdých častí a nakrájajte na rezance. Údenú slaniny pokrájajte na malé kocky a upražte. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a nakoniec kapustu. Chvíľku opražte potom dochuťte soľou, korením a rascou a uduste domäkka. Do vymastenej zapekacej misy striedavo ukladajte vrstvu zemiakov a kapusty tak, aby na vrchu ostali zemiaky. Zapekajte 25 – 30 minút vo vyhriatej rúre.

Tip: Do kapustovej plnky môžete pridať i hríby, mleté mäso alebo domácu údenú klobásu.


Zemiakový koláč s tuniakom
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 400 g zemiakov
  • 25 g masla
  • 6 PL hladkej múky

Na náplň:

  • 1 cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 1 konzerva kvalitného tuniaka v oleji
  • 50 g sterilizovanej kukurice
  • 150 ml mlieka
  • 3 vajíčka
  • 50 g tvrdého syra
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené zemiaky nakrájajte na malé kocky, uvarte domäkka, sceďte a roztlačte na kašu. Pridajte maslo a múku a utvorte cesto. Rozvaľkajte zemiakové cesto na dobre pomúčenej doske a rukami ho vložte a vytvarujte do okrúhlej koláčovej formy alebo na plech na pizzu tak, aby okraje prevyšovali dno. Popichajte povrch cesta vidličkou a dajte na 20 minút piecť do vyhriatej rúry. Medzitým na panvici rozohrejte olej z tuniaka, pridajte nakrájanú cibuľu, papriku a 5 minút smažte na miernom ohni. Osmaženú zmes rovnomerne naneste na upečený korpus, pridajte kúsky tuniaka, kukuricu a celý koláč zalejte rozšľahanými vajíčkami s mliekom. Povrch dosoľte a dokoreňte a posypte nastrúhaným syrom. Pečte 20 minút alebo kým náplň nestuhne. Servírujte so zeleninovým šalátom dozdobené plátkami citrónu.


Zemiaky plnené mäsom a vajíčkami
Suroviny na 4 porcie

  • 8 väčších zemiakov
  • 130 g pečeného tučného bravčového mäsa
  • 8 vajíčok
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na pečenie

Zemiaky povarte v šupke 5 minút vo vriacej vode. Očistite, umyte a pozdĺžne odkrojte polcentimetrový plátok. Zemiaky vydlabte, poukladajte do vymastenej zapekacej misy a nasoľte. Pečené mäso posekajte nadrobno, premiešajte s nasekanou petržlenovou vňaťou, korením a soľou. Do každého zemiaku vložte na dno 1 PL mäsovej plnky a na ňu vyklopte 1 celé nerozmiešané vajce. Pomedzi naplnené zemiaky rozmiestnite odrezky, všetko osoľte a okoreňte podľa chuti a upečte vo vyhriatej rúre. Servírujte so zeleninou alebo so šalátom, či už ako hlavný chod, alebo ako predjedlo.


Spôsoby prípravy

  • Varenie – je vhodné použiť na zemiaky v šupke na šaláty. Ak idete variť zemiaky rozkrájané, vhodné na prílohu, ochuťte ich soľou, petržlenovou vňaťou alebo rascou. Varené štvrtky zemiakov určite vyniknú v polievkach a gulášoch.
  • Parenie – je dobrá alternatíva k vareniu. Čas na prípravu je o poznanie kratší a navyše si zemiaky a iná zelenina zachovajú svoju pravú chuť a vyššiu hladinu vitamínov a minerálov. Takto pripravené zemiaky stačí ochutiť už len jemne soľou, bylinkami a niekoľkými kvapkami oleja.
  • Pečenie – na pečenie sú vhodné predvarené ale i surové zemiaky. Najlepšie vyniknú nové zemiaky pečené priamo v šupke na troške tuku. Chuť pečených zemiakov je výrazná, stačí ich trošku nasoliť a podľa chuti pridať rozmarín, tymian, rascu, sladkú mletú papriku, ale i bazalku a šalviu. Neodolateľná je kombinácia zemiakov pečených na rozkrájanej cibuli.
  • Vyprážanie – sa najčastejšie používa na zemiaky nakrájané na tenšie kúsky, ako sú hranolčeky a plátky čipsov. Uprednostnite škrobové zemiaky a nezabudnite ich po rozkrájaní osušiť a vhodiť až do poriadne rozpáleného oleja, inak v oleji zmäknú a nebudú pri servírovaní chrumkavé.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 593
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 479
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 6 115
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 002
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 126
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 617
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 315
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 289
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 215
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 688

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan, Sagan a opäť Sagan. Chlapec bez nervov je tretí raz majstrom sveta

Pre mňa je to neuveriteľné, výnimočné, vravel slovenský cyklista.

ŠPORT

Čo všetko sa stalo, aby zo Sagana bola superstar

Začínal na sestrinom bicykli, teraz zarába milióny ročne.

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.