Zemiaky tradične i netradične

Zemiaky majú miesto v každej domácnosti. Ako príloha a hlavná surovina sú pre našu kuchyňu samozrejmosťou. Povýšte ich na niečo viac.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Nakupujte a varte podľa varných typov!

Slovenské zemiaky z podhorských oblastí sú jednými z najlepších v Európe. Aby ste však s nimi boli spokojní v kuchyni, vyberajte ich podľa varného typu.

  • Varný typ A: predstavuje zemiaky pevné, nerozváravé, lojovité, jemnej štruktúry, slabo múčnaté vhodné na prípravu šalátov, na varenie v šupke alebo ako samostatná príloha jedla.
  • Varný typ B: sú zemiaky polopevné, polomúčnaté, jemnej až hrubšej štruktúry, pri dlhšom varení sa čiastočne rozpadajú, vhodné ako samostatná príloha jedla, alebo na tvorbu cesta na halušky a placky.
  • Varný typ C a D: sú zemiaky múčnaté, rozváravé, hrubšej štruktúry, vhodné na prípravu kaše, pyré, zemiakového cesta z varených zemiakov a hranolčekov.

Bobrovecké šialence (Liptovské droby)
Suroviny na viac porcií

  • 1 kg zemiakov
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 PL hrubej múky
  • 1 PL strúhanky
  • 1 vajíčko
  • sušený majorán
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čistené ovčie črevá
  • bravčová masť

Ošúpané zemiaky postrúhajte na jemnom strúhadle spolu s cibuľou. Pridajte prelisovaný cesnak, hrubú i hladkú múku, strúhanku, vajíčko, majorán, mleté čierne korenie a soľ. Všetko spolu dôkladne premiešajte a natlačte do dobre umytých čriev, konce uzatvorte drevenou špajdľou. Popichajte ihlicou, naukladajte do zapekacej misy a upečte na masti dozlatista. Počas pečenia pri teplote 160 stupňov obracajte. Servírujte ešte horúce s čerstvým chlebom, horčicou a kyslou kapustou.

Tip: Zemiaková hmota by mala mať konzistenciu redšieho cesta na zemiakové placky, ktoré do črievok vlievame cez lievik. Ak sa bojíte popraskania, šialence pred zapečením predvarte vo vode.


Zapekané zemiaky s kapustou
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g zemiakov
  • 500 g hlávkovej kapusty
  • 100 g údenej slaniny
  • 1 cibuľa
  • drvená rasca
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na vymazanie misy

Umyté zemiaky uvarte v šupke, nechajte vychladnúť, ošúpte a pokrájajte na kolieska. Kapustu zbavte hlúbovitých tvrdých častí a nakrájajte na rezance. Údenú slaniny pokrájajte na malé kocky a upražte. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a nakoniec kapustu. Chvíľku opražte potom dochuťte soľou, korením a rascou a uduste domäkka. Do vymastenej zapekacej misy striedavo ukladajte vrstvu zemiakov a kapusty tak, aby na vrchu ostali zemiaky. Zapekajte 25 – 30 minút vo vyhriatej rúre.

Tip: Do kapustovej plnky môžete pridať i hríby, mleté mäso alebo domácu údenú klobásu.


Zemiakový koláč s tuniakom
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 400 g zemiakov
  • 25 g masla
  • 6 PL hladkej múky

Na náplň:

  • 1 cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 1 konzerva kvalitného tuniaka v oleji
  • 50 g sterilizovanej kukurice
  • 150 ml mlieka
  • 3 vajíčka
  • 50 g tvrdého syra
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené zemiaky nakrájajte na malé kocky, uvarte domäkka, sceďte a roztlačte na kašu. Pridajte maslo a múku a utvorte cesto. Rozvaľkajte zemiakové cesto na dobre pomúčenej doske a rukami ho vložte a vytvarujte do okrúhlej koláčovej formy alebo na plech na pizzu tak, aby okraje prevyšovali dno. Popichajte povrch cesta vidličkou a dajte na 20 minút piecť do vyhriatej rúry. Medzitým na panvici rozohrejte olej z tuniaka, pridajte nakrájanú cibuľu, papriku a 5 minút smažte na miernom ohni. Osmaženú zmes rovnomerne naneste na upečený korpus, pridajte kúsky tuniaka, kukuricu a celý koláč zalejte rozšľahanými vajíčkami s mliekom. Povrch dosoľte a dokoreňte a posypte nastrúhaným syrom. Pečte 20 minút alebo kým náplň nestuhne. Servírujte so zeleninovým šalátom dozdobené plátkami citrónu.


Zemiaky plnené mäsom a vajíčkami
Suroviny na 4 porcie

  • 8 väčších zemiakov
  • 130 g pečeného tučného bravčového mäsa
  • 8 vajíčok
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na pečenie

Zemiaky povarte v šupke 5 minút vo vriacej vode. Očistite, umyte a pozdĺžne odkrojte polcentimetrový plátok. Zemiaky vydlabte, poukladajte do vymastenej zapekacej misy a nasoľte. Pečené mäso posekajte nadrobno, premiešajte s nasekanou petržlenovou vňaťou, korením a soľou. Do každého zemiaku vložte na dno 1 PL mäsovej plnky a na ňu vyklopte 1 celé nerozmiešané vajce. Pomedzi naplnené zemiaky rozmiestnite odrezky, všetko osoľte a okoreňte podľa chuti a upečte vo vyhriatej rúre. Servírujte so zeleninou alebo so šalátom, či už ako hlavný chod, alebo ako predjedlo.


Spôsoby prípravy

  • Varenie – je vhodné použiť na zemiaky v šupke na šaláty. Ak idete variť zemiaky rozkrájané, vhodné na prílohu, ochuťte ich soľou, petržlenovou vňaťou alebo rascou. Varené štvrtky zemiakov určite vyniknú v polievkach a gulášoch.
  • Parenie – je dobrá alternatíva k vareniu. Čas na prípravu je o poznanie kratší a navyše si zemiaky a iná zelenina zachovajú svoju pravú chuť a vyššiu hladinu vitamínov a minerálov. Takto pripravené zemiaky stačí ochutiť už len jemne soľou, bylinkami a niekoľkými kvapkami oleja.
  • Pečenie – na pečenie sú vhodné predvarené ale i surové zemiaky. Najlepšie vyniknú nové zemiaky pečené priamo v šupke na troške tuku. Chuť pečených zemiakov je výrazná, stačí ich trošku nasoliť a podľa chuti pridať rozmarín, tymian, rascu, sladkú mletú papriku, ale i bazalku a šalviu. Neodolateľná je kombinácia zemiakov pečených na rozkrájanej cibuli.
  • Vyprážanie – sa najčastejšie používa na zemiaky nakrájané na tenšie kúsky, ako sú hranolčeky a plátky čipsov. Uprednostnite škrobové zemiaky a nezabudnite ich po rozkrájaní osušiť a vhodiť až do poriadne rozpáleného oleja, inak v oleji zmäknú a nebudú pri servírovaní chrumkavé.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  2. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  3. Cestou - necestou
  4. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  5. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  7. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  8. Zábavný aj sebavedomý
  9. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  10. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  1. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  2. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  3. Cestou - necestou
  4. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt
  5. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  6. Konferencia o využívaní ITP v trestnom konaní splnila svoj cieľ
  7. Nadácia Poštovej banky podporí grantom folklór a tradície
  8. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  9. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  10. Prednáška holandského veľvyslanca na EU v Bratislave
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 29 668
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 9 083
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 7 534
  4. Zábavný aj sebavedomý 4 439
  5. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 4 272
  6. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 968
  7. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 3 102
  8. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 437
  9. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 408
  10. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 2 330

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Široký vlastní Váhostav cez majora z ŠtB

Vyšetrovanie ukázalo, že Váhostav pre oligarchu Juraja Širokého vlastní jeho niekdajší nadriadený z americkej misie v ŠtB.

KOMENTÁRE

Prečo Široký skrýva vzťah k firme až na Novom Zélande?

Pýtali sme sa už viackrát, tak len aby sme nevyšli z cviku.

DOMOV

Poznali Gauliedera. Vylučujú, že by spáchal samovraždu

Gaulieder mal u seba dokumenty, ktoré by boli aktuálne, keby sa zrušili Mečiarove amnestie, tvrdí poslanec Ján Budaj (OĽaNO).

ŠPORT

Košice po 16 rokoch nepostúpili do semifinále play-off

Nestačili na Martin, ktorý v základnej časti zakaždým zdolali.

Neprehliadnite tiež

Kanadská fotografka nafotila nahé ženy rôznych tvarov, užívatelia žalovali Facebooku

Ukážka pestrosti ženskej krásy opäť niektorých pohoršila.

Barbora Rakovská: Tehotenstvo mi pomohlo osobnostne aj v kariére

Pred rokmi chcela úplne skončiť so šoubiznisom. Dnes berie svoju prácu viac s nadhľadom.

Žena vyhrala v súťaži plastickú operáciu, zmenila sa na nepoznanie

Wijitpraphorn Punbu sa narodila bez brady a s vyčnievajúcimi zubami.

Štyri známe ženy, ktoré porazili rakovinu

Zákerná choroba sa nevyhýba ani hviezdam, tieto celebrity s ňou zvládli boj.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop