Artičoka. Kráľovská burina

Artičoky sa síce podobajú bodliakom, ale ich majestátu podľahol nejeden kráľovský dvor a dokonca majú kapitolku v rámci lexikónu etikety.

Takto kvitne artičoka. na kontumáciu sú však najvhodnejšie mladé puky, ktoré sú svieže, mäkké a majú lahodnú chuť.(Zdroj: FOTO - ARCHÍV)

Artičoky sa síce podobajú bodliakom, ale ich majestátu podľahol nejeden kráľovský dvor, venovali im festival a dokonca majú svoju kapitolku v rámci lexikónu etikety. Možno ich vôbec nazvať takým banálnym slovom, akým je zelenina?

História artičoky spomína už v časoch egyptských faraónov, ako pokrm však najskôr zaujali Grékov a Rimanov. Plínius starší, antický filozof a všestranný učenec, ich nazval pozemskými monštrami. O niekoľko storočí neskôr sa rovnako neúctivo vyjadril aj J. W. Goethe, ktorý povedal, že predsa nebude jesť bodliaky ako nejaký sedliak.

Artičoky pravdepodobne boli spočiatku jedlom chudobných, veď rástli iba vo voľnej prírode. K ich zušľachteniu prispeli šľachtiteľské pokusy Maurov z Grenady v Španielsku. Stadiaľ sa v rámci obchodovania dostali do Anglicka a tiež do Ameriky. Počiatočné ohlasy na túto novinku boli rozpačité.

Zato Francúzi opäť obhájili povesť gurmánov a nadšených experimentátorov v rámci skúšania nových chutí. Artičoky očarili najmä kráľovský dvor. Dôkazom je citát z čias vlády Ľudovíta XIII. Autorkou je jeho manželka Anna Mária Maurícia, ktorá povedala: Život je ako artičoka, musíme prejsť cez mnohé, aby sme sa dostali k tomu málu, čo je na ňom najlepšie.

Anna Mária vedela, o čom hovorí, vyrastala na prudérnom španielskom dvore a ani život s Ľudovítom nebol prechádzkou ružovou záhradou. Táto zaujímavá žena, ktorá sa matkou, oddanou a obdivuhodnou, stala až v neskoršom veku, inšpirovala aj Alexandra Dumasa. Množstvo intríg a najmä jej kontakty s kardinálom Richelieuom však nezodpovedajú osudu knižnej postavy.

Srdce je najlepšie

Možno spojenie s kráľovským dvorom artičoky posunulo medzi honoráciu, ktorou sa dokonca zaoberá etiketa. Keďže väčšina pukov tejto rastliny dorastá približne do veľkosti pomaranča a tvoria ju dužinaté listy, existujú zásady, ktoré labužníka chránia pred spoločenskou blamážou.

info
Artičoky v pare
Pokiaľ v tejto chvíli vyrážate na nákup, aby ste sa zásobili dostatočným množstvom artičok, pri výbere sa sústreďte na pevné hlavičky so sviežimi lístkami. Hnedé škvrny sú znakom nekvality. S organizovaním všeobecného artičokového veselia dlho neváhajte, puky by ste mali skonzumovať do štyroch dní, inak podľahnú skaze. Predtým, než ich vložíte do parného koša, z nich nožnicami odstráňte na pohľad húževnaté lístky. Taktiež ich zvrchu zrežte o dĺžku, ktorá zodpovedá 2/3 vášho palca. Potom už len umyť a šup s nimi na 45 minút do pary. Aby výsledný produkt získal originálnejšiu chuť, do vody pod parným košom vložte strúčik očisteného cesnaku, plátok citróna a bobkový list.
ARTICOKRAMCEK.jpg

Artičoky sú v našich končinách známe najmä ako príloha na pizzi, v skutočnosti však existuje množstvo spôsobov ich prípravy. Zasvätení tvrdia, že najviac chutia také, čo sa jednoducho iba uvaria vo vode či v pare a podávajú sa s rôznymi omáčkami. Podľa etikety patria medzi jedlá, ktoré sa môžu jesť kráľovsky, čiže bez príboru, čo zapája o zmysel viac a znásobuje pôžitok z jedla.

Konzument uchopí puk artičoky do jednej ruky, pričom druhou si odlamuje jednotlivé dužinaté listy. Namočí ich do omáčky, potom si asi polovicu listu vloží do úst. Jemne doň zahryzne a potiahne, čím uvoľní a vysaje dužinu. Kúsok zbavený šťavy položí na tanierik vedľa.

Takto postupne sa prebojováva až k tomu najlepšiemu, čo artičoka núka, čiže k srdiečku. Ešte predtým, než ho labužník začne dolovať zo zvyšného obalu, by si mal prsty opláchnuť v miske s vodou. Srdiečko sa vyberie vidličkou, pokrája sa a pred vložením do úst sa jednotlivé kúsky namáčajú v omáčke.

Kolumbovo dedičstvo

Hoci to bol práve Kolumbus, kto z objavenej Ameriky doviezol rôzne nové potraviny, čo sa týka artičok, bolo to presne naopak. Amerika spočiatku jedlé bodliaky neprijala s priveľkým nadšením. Obrat nastal až začiatkom 20. storočia, keď farmár Andrew Moler namiesto cukrovej repy začal s pestovaním artičok.

Toto rozhodnutie sa mu oplatilo. O niekoľko rokov sa záujem o puky rozšíril natoľko, že mestečko Castroville v Kalifornii začalo žiť takmer výlučne z ich pestovania a predaja, dnes napĺňajú až 75 percent produkcie medzi zásobovateľmi USA. A miestni im na počesť každoročne venujú dvojdňové slávnosti. Za desať dolárov na dospelého a päť dolárov na deti, vojakov v službe a dôchodcov si ich môže užiť každý, kto sa 19. až 20. mája 2012 ocitne v týchto končinách.

Návštevníkov čaká vraj ten najfarebnejší a najväčší sprievod, výstava 3D obrázkov zeleniny a ovocia, rôzne prednášky a rozhovory s pestovateľmi a, samozrejme, menu zostavené z artičok pripravených na rôzne spôsoby. V rámci tohto festivalu sa zakaždým volí kráľ a kráľovná artičok.

V roku 1948 ňou dokonca bola sladká Marilyn Monroe. Možno sa tu spomienku na ňu objavujú ešte aj dnes, isté však je, že strategickému miestu v Castroville po celý rok, nielen počas slávností, dominuje obrovská socha artičoky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  7. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  1. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  2. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  5. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  8. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  9. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  10. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 8 905
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 7 513
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 509
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 126
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 809
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 727
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 559
  8. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 904
  9. Ušetrite až 60 % nákladov na elektrinu využitím slnečnej energie 885
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 790

Téma: TV Oko


Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

V súťaži Anasoft litera zvíťazil príbeh zo súčasnosti Som Paula

Román Som Paula presvedčil porotu túžbou po autentickosti.

SVET

Kiska v OSN: Agresívny sused podkopáva suverenitu Ukrajiny

Lajčák vedie Valné zhromaždenie OSN.

Neprehliadnite tiež

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.

Na Slovensku bojuje za zdravšiu módu originálny projekt

Módny priemysel je druhým najšpinavším priemyslom na svete, slovenskí návrhári upozorňujú na jeho alarmujúci stav.