SME

Artičoka. Kráľovská burina

Artičoky sa síce podobajú bodliakom, ale ich majestátu podľahol nejeden kráľovský dvor a dokonca majú kapitolku v rámci lexikónu etikety.

Takto kvitne artičoka. na kontumáciu sú však najvhodnejšie mladé puky, ktoré sú svieže, mäkké a majú lahodnú chuť.Takto kvitne artičoka. na kontumáciu sú však najvhodnejšie mladé puky, ktoré sú svieže, mäkké a majú lahodnú chuť. (Zdroj: FOTO - ARCHÍV)

Artičoky sa síce podobajú bodliakom, ale ich majestátu podľahol nejeden kráľovský dvor, venovali im festival a dokonca majú svoju kapitolku v rámci lexikónu etikety. Možno ich vôbec nazvať takým banálnym slovom, akým je zelenina? Pokiaľ v tejto chvíli vyrážate na nákup, aby ste sa zásobili dostatočným množstvom artičok, pri výbere sa sústreďte na pevné hlavičky so sviežimi lístkami. Hnedé škvrny sú znakom nekvality. S organizovaním všeobecného artičokového veselia dlho neváhajte, puky by ste mali skonzumovať do štyroch dní, inak podľahnú skaze. Predtým, než ich vložíte do parného koša, z nich nožnicami odstráňte na pohľad húževnaté lístky. Taktiež ich zvrchu zrežte o dĺžku, ktorá zodpovedá 2/3 vášho palca. Potom už len umyť a šup s nimi na 45 minút do pary. Aby výsledný produkt získal originálnejšiu chuť, do vody pod parným košom vložte strúčik očisteného cesnaku, plátok citróna a bobkový list.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

História artičoky spomína už v časoch egyptských faraónov, ako pokrm však najskôr zaujali Grékov a Rimanov. Plínius starší, antický filozof a všestranný učenec, ich nazval pozemskými monštrami. O niekoľko storočí neskôr sa rovnako neúctivo vyjadril aj J. W. Goethe, ktorý povedal, že predsa nebude jesť bodliaky ako nejaký sedliak.

Artičoky pravdepodobne boli spočiatku jedlom chudobných, veď rástli iba vo voľnej prírode. K ich zušľachteniu prispeli šľachtiteľské pokusy Maurov z Grenady v Španielsku. Stadiaľ sa v rámci obchodovania dostali do Anglicka a tiež do Ameriky. Počiatočné ohlasy na túto novinku boli rozpačité.

Zato Francúzi opäť obhájili povesť gurmánov a nadšených experimentátorov v rámci skúšania nových chutí. Artičoky očarili najmä kráľovský dvor. Dôkazom je citát z čias vlády Ľudovíta XIII. Autorkou je jeho manželka Anna Mária Maurícia, ktorá povedala: Život je ako artičoka, musíme prejsť cez mnohé, aby sme sa dostali k tomu málu, čo je na ňom najlepšie.

SkryťVypnúť reklamu

Anna Mária vedela, o čom hovorí, vyrastala na prudérnom španielskom dvore a ani život s Ľudovítom nebol prechádzkou ružovou záhradou. Táto zaujímavá žena, ktorá sa matkou, oddanou a obdivuhodnou, stala až v neskoršom veku, inšpirovala aj Alexandra Dumasa. Množstvo intríg a najmä jej kontakty s kardinálom Richelieuom však nezodpovedajú osudu knižnej postavy.

Srdce je najlepšie

Možno spojenie s kráľovským dvorom artičoky posunulo medzi honoráciu, ktorou sa dokonca zaoberá etiketa. Keďže väčšina pukov tejto rastliny dorastá približne do veľkosti pomaranča a tvoria ju dužinaté listy, existujú zásady, ktoré labužníka chránia pred spoločenskou blamážou.

Artičoky v pare

Artičoky sú v našich končinách známe najmä ako príloha na pizzi, v skutočnosti však existuje množstvo spôsobov ich prípravy. Zasvätení tvrdia, že najviac chutia také, čo sa jednoducho iba uvaria vo vode či v pare a podávajú sa s rôznymi omáčkami. Podľa etikety patria medzi jedlá, ktoré sa môžu jesť kráľovsky, čiže bez príboru, čo zapája o zmysel viac a znásobuje pôžitok z jedla.

SkryťVypnúť reklamu

Konzument uchopí puk artičoky do jednej ruky, pričom druhou si odlamuje jednotlivé dužinaté listy. Namočí ich do omáčky, potom si asi polovicu listu vloží do úst. Jemne doň zahryzne a potiahne, čím uvoľní a vysaje dužinu. Kúsok zbavený šťavy položí na tanierik vedľa.

Takto postupne sa prebojováva až k tomu najlepšiemu, čo artičoka núka, čiže k srdiečku. Ešte predtým, než ho labužník začne dolovať zo zvyšného obalu, by si mal prsty opláchnuť v miske s vodou. Srdiečko sa vyberie vidličkou, pokrája sa a pred vložením do úst sa jednotlivé kúsky namáčajú v omáčke.

Kolumbovo dedičstvo

Hoci to bol práve Kolumbus, kto z objavenej Ameriky doviezol rôzne nové potraviny, čo sa týka artičok, bolo to presne naopak. Amerika spočiatku jedlé bodliaky neprijala s priveľkým nadšením. Obrat nastal až začiatkom 20. storočia, keď farmár Andrew Moler namiesto cukrovej repy začal s pestovaním artičok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Toto rozhodnutie sa mu oplatilo. O niekoľko rokov sa záujem o puky rozšíril natoľko, že mestečko Castroville v Kalifornii začalo žiť takmer výlučne z ich pestovania a predaja, dnes napĺňajú až 75 percent produkcie medzi zásobovateľmi USA. A miestni im na počesť každoročne venujú dvojdňové slávnosti. Za desať dolárov na dospelého a päť dolárov na deti, vojakov v službe a dôchodcov si ich môže užiť každý, kto sa 19. až 20. mája 2012 ocitne v týchto končinách.

Návštevníkov čaká vraj ten najfarebnejší a najväčší sprievod, výstava 3D obrázkov zeleniny a ovocia, rôzne prednášky a rozhovory s pestovateľmi a, samozrejme, menu zostavené z artičok pripravených na rôzne spôsoby. V rámci tohto festivalu sa zakaždým volí kráľ a kráľovná artičok.

V roku 1948 ňou dokonca bola sladká Marilyn Monroe. Možno sa tu spomienku na ňu objavujú ešte aj dnes, isté však je, že strategickému miestu v Castroville po celý rok, nielen počas slávností, dominuje obrovská socha artičoky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Tomáš Čejka

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 189
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 180
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 984
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 042
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 722
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 115
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 847
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 542
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 81 266
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 129
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 28 945
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 627
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 197
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 114
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 339
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 491
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  6. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
SkryťZatvoriť reklamu