Zeleninové placky trikrát inak

Placky a „falošné“ fašírky či karbonátky pripravené z rôznych druhov zeleniny dokážu vyčariť takmer z ničoho plnohodnotný obed alebo rýchlu a navyše teplú večeru.

Zemiakovo-cuketové placky
Suroviny na 4-6 porcií

  • 300 g zemiakov
  • 300 g cukety (patizón, tekvica)
  • 2 vajíčka
  • 150 g hladkej múky
  • 1/2 ČL drvenej rasce
  • sušená majoránka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej alebo masť na smaženie

Zemiaky a cukety ošúpte a najemno nastrúhajte. V miske rozšľahajte vajíčka so soľou a koreninami. Pridajte múku a vypracujte hladké cesto. Nakoniec prisypte nastrúhanú zeleninu zbavenú prebytočnej šťavy a premiešajte. Podľa potreby dohustite múkou. Polievkovou lyžicou tvarujte placky na panvicu a opražte z obidvoch strán do zlatista na rozpálenom oleji alebo masti. Servírujte s kyslou smotanou, kečupom alebo acidofilným mliekom.

Tip: Výraznú chuť a neodolateľnú vôňu placiek zaručíte, ak do cesta prelisujete 2 strúčiky cesnaku. Placky sa výborne dopĺňajú i s kyslou kapustou.


Kelové fašírky
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g kelu
  • 3 rožky alebo menšie žemle
  • 100 ml mlieka
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vajíčka
  • 80 g strúhanky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na smaženie

Očistený kel dajte do vriacej osolenej vody, chvíľu ho povarte, zlejte z vody a nechajte odkvapkať. Vychladnutý posekajte na malé kúsky. Na troške oleja opražte nadrobno pokrájanú cibuľu. Preložte ju do väčšej misy spolu s kelom, rozkrájaným a s pečivom namočeným v mlieku, vajíčkami, soľou, korením a strúhankou. Všetko spolu dôkladne premiešajte na pevnú hmotu. Rukami na doske posypanej strúhankou formujte malé okrúhle fašírky alebo krokety. Vypražte na rozpálenom oleji, kým nemajú zlatistý až hnedastý nádych. Vyberte na papierové obrúsky a nechajte odkvapkať. Hotové fašírky servírujte so zemiakovým pyré a zeleninovým šalátom.

Tip: Do cesta pridajte nastrúhaný tvrdý syr, ktorý vo finálnej podobe pridá fašírkam nielen chuť, ale pri pečení sa roztečie a upraží do chrumkava, čím zvýrazní zlatistú farbu pokrmu.


Zeleninové karbonátky
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g mrkvy
  • 200 g hrášku
  • 200 g brokolice
  • 200 g karfiolu
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vajíčka
  • 100 g hladkej múky
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Na obalenie:

  • vajíčko
  • hladká múka
  • strúhanka

Očistenú zeleninu nahrubo zomeľte na mäsovom mlynčeku, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Ochuťte soľou a korením, primiešajte nasekanú petržlenovú vňať, vajíčka a múku. Podľa potreby dohustite strúhankou. Z hmoty na naolejovanej podložte rukami tvarujte oválne rezne, ktoré obaľte v trojobale a opražte na oleji dozlatista z oboch strán. Servírujte s varenými zemiakmi alebo so zemiakovým prívarkom.

Tip: Namiesto zahusťovania múkou a strúhankou môžete použiť sójový granulát alebo ovsené vločky.


Využite fantáziu naplno!

  • Pri príprave zeleninových fašírok či placiek vám nič nebráni v tom, aby ste vyskúšali rôzne nové kreácie či bláznivé miešanie druhov a chutí.
  • Vyberte si vždy surovinu, ktorá bude tvoriť základ a hlavnú chuťovú zložku. Ďalej sú to ochuteniny, koreniny a bylinky, vajíčka a zahusťovadlo v podobe múky, škrobu alebo strúhanky.
  • Nezabudnite ani na dobrých pomocníkov, ktorí aj veľmi ťažko ochutiteľnej fádnej zelenine dodajú plnú chuť a vôňu, často dokonca nahradia mäso. Reč je hlavne o sójovom granuláte, ovsených vločkách, pohánke, ryži, kuskuse alebo syroch.
  • Fašírky môžete pripraviť i ako hlavný chod z „druhej ruky“. Využiť pritom môžete zvyšky jedál, ktorých sa omylom podarilo navariť viac... Niet nad rýchlu večeru z mäsa a zeleniny vybratej z polievky alebo z nedojedeného smaženého rybieho filé so zemiakovou kašou. Vašich stravníkov by ani vo sne nenapadlo, ako rýchlo ste prečarovali menej obľúbený obed na lákavú a chrumkavú plnohodnotnú večeru.
  • Kúzliť možno i s konzistenciou. Ak sa vašej rodine „prejedli“ hoci i tie najchrumkavejšie karbonátky obalené v nasekaných kukuričných lupienkoch, z tých istých surovín a prášku do pečiva vytvoríte úžasný a nadýchaný nákyp.
  • Mäsové i falošné fašírky a karbonátky sa výborne hodia so zeleninovými šalátmi, prívarkami a omáčkami, varenou zeleninou alebo so zeleninovým pyré či dokonca s čerstvým pečivom ako rýchla desiata či sýty hamburger.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 12 495
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 5 481
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 783
  4. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 983
  5. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 1 839
  6. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 1 518
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 1 151
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 936
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 673
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 621

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Strašifták, Buzik, Čačurák. Ako sa žije ľuďom s netradičným priezviskom?

Hanlivé priezvisko úrad zmení za tri eurá, inak to stojí stovku.

EKONOMIKA

Šéf e-zdravia: Systém spustíme, ako prvé budú online nemocnice

Polovica slovenských lekárov používa zastaraný operačný systém.

KOMENTÁRE

Balada o zrade, alebo bez Babiša to nepôjde

Andrej Babiš vyhral v premiérskom referende.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Manuál pre silnú imunitu: Základom ostáva strava a pohyb

Ako si vypestovať väčšiu odolnosť organizmu proti negatívnym vplyvom?

Navštívte Záhorie, toto je šesť kúzelných zastávok v oblasti

Región, ktorý prepája Čechy a Slovensko, skrýva množstvo atrakcií pre celú rodinu.

Všetko najlepšie, princezná Leia: Herečka Carrie Fisher by oslávila 61 rokov

Odišla nečakane, deň po jej smrti umrela aj jej slávna matka Debbie Reynoldsová.