Zeleninové placky trikrát inak

Placky a „falošné“ fašírky či karbonátky pripravené z rôznych druhov zeleniny dokážu vyčariť takmer z ničoho plnohodnotný obed alebo rýchlu a navyše teplú večeru.

Zemiakovo-cuketové placky
Suroviny na 4-6 porcií

  • 300 g zemiakov
  • 300 g cukety (patizón, tekvica)
  • 2 vajíčka
  • 150 g hladkej múky
  • 1/2 ČL drvenej rasce
  • sušená majoránka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej alebo masť na smaženie

Zemiaky a cukety ošúpte a najemno nastrúhajte. V miske rozšľahajte vajíčka so soľou a koreninami. Pridajte múku a vypracujte hladké cesto. Nakoniec prisypte nastrúhanú zeleninu zbavenú prebytočnej šťavy a premiešajte. Podľa potreby dohustite múkou. Polievkovou lyžicou tvarujte placky na panvicu a opražte z obidvoch strán do zlatista na rozpálenom oleji alebo masti. Servírujte s kyslou smotanou, kečupom alebo acidofilným mliekom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Výraznú chuť a neodolateľnú vôňu placiek zaručíte, ak do cesta prelisujete 2 strúčiky cesnaku. Placky sa výborne dopĺňajú i s kyslou kapustou.


Kelové fašírky
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g kelu
  • 3 rožky alebo menšie žemle
  • 100 ml mlieka
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vajíčka
  • 80 g strúhanky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na smaženie

Očistený kel dajte do vriacej osolenej vody, chvíľu ho povarte, zlejte z vody a nechajte odkvapkať. Vychladnutý posekajte na malé kúsky. Na troške oleja opražte nadrobno pokrájanú cibuľu. Preložte ju do väčšej misy spolu s kelom, rozkrájaným a s pečivom namočeným v mlieku, vajíčkami, soľou, korením a strúhankou. Všetko spolu dôkladne premiešajte na pevnú hmotu. Rukami na doske posypanej strúhankou formujte malé okrúhle fašírky alebo krokety. Vypražte na rozpálenom oleji, kým nemajú zlatistý až hnedastý nádych. Vyberte na papierové obrúsky a nechajte odkvapkať. Hotové fašírky servírujte so zemiakovým pyré a zeleninovým šalátom.

Tip: Do cesta pridajte nastrúhaný tvrdý syr, ktorý vo finálnej podobe pridá fašírkam nielen chuť, ale pri pečení sa roztečie a upraží do chrumkava, čím zvýrazní zlatistú farbu pokrmu.


Zeleninové karbonátky
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g mrkvy
  • 200 g hrášku
  • 200 g brokolice
  • 200 g karfiolu
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vajíčka
  • 100 g hladkej múky
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Na obalenie:

  • vajíčko
  • hladká múka
  • strúhanka

Očistenú zeleninu nahrubo zomeľte na mäsovom mlynčeku, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Ochuťte soľou a korením, primiešajte nasekanú petržlenovú vňať, vajíčka a múku. Podľa potreby dohustite strúhankou. Z hmoty na naolejovanej podložte rukami tvarujte oválne rezne, ktoré obaľte v trojobale a opražte na oleji dozlatista z oboch strán. Servírujte s varenými zemiakmi alebo so zemiakovým prívarkom.

Tip: Namiesto zahusťovania múkou a strúhankou môžete použiť sójový granulát alebo ovsené vločky.


Využite fantáziu naplno!

  • Pri príprave zeleninových fašírok či placiek vám nič nebráni v tom, aby ste vyskúšali rôzne nové kreácie či bláznivé miešanie druhov a chutí.
  • Vyberte si vždy surovinu, ktorá bude tvoriť základ a hlavnú chuťovú zložku. Ďalej sú to ochuteniny, koreniny a bylinky, vajíčka a zahusťovadlo v podobe múky, škrobu alebo strúhanky.
  • Nezabudnite ani na dobrých pomocníkov, ktorí aj veľmi ťažko ochutiteľnej fádnej zelenine dodajú plnú chuť a vôňu, často dokonca nahradia mäso. Reč je hlavne o sójovom granuláte, ovsených vločkách, pohánke, ryži, kuskuse alebo syroch.
  • Fašírky môžete pripraviť i ako hlavný chod z „druhej ruky“. Využiť pritom môžete zvyšky jedál, ktorých sa omylom podarilo navariť viac... Niet nad rýchlu večeru z mäsa a zeleniny vybratej z polievky alebo z nedojedeného smaženého rybieho filé so zemiakovou kašou. Vašich stravníkov by ani vo sne nenapadlo, ako rýchlo ste prečarovali menej obľúbený obed na lákavú a chrumkavú plnohodnotnú večeru.
  • Kúzliť možno i s konzistenciou. Ak sa vašej rodine „prejedli“ hoci i tie najchrumkavejšie karbonátky obalené v nasekaných kukuričných lupienkoch, z tých istých surovín a prášku do pečiva vytvoríte úžasný a nadýchaný nákyp.
  • Mäsové i falošné fašírky a karbonátky sa výborne hodia so zeleninovými šalátmi, prívarkami a omáčkami, varenou zeleninou alebo so zeleninovým pyré či dokonca s čerstvým pečivom ako rýchla desiata či sýty hamburger.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  2. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Talent - vzdelanie - úspech
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  7. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  9. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  10. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 22 239
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 15 767
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 8 265
  4. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 7 712
  5. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 7 416
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 725
  7. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 5 317
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 298
  9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 747
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 283

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Ledecká sa zapísala do histórie. Po lyžiarskom zlate vyhrala aj na snouborde

Ester Ledecká získala v Pjongčangu svoje druhé zlato, keď v snoubordingu vyhrala paralelný obrovský slalom.

Neprehliadnite tiež

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských koelgov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.

Prečo sa anča volá Anča a robertko Robertko

Sú za tým skutočné príbehy. Čo sa stalo, že sa so sexuálnymi pomôckami spojili práve tieto mená?

Desať receptov na mandľové zákusky, koláče a torty

Vyskúšajte dobroty, v ktorých hrajú hlavnú úlohu mandle.