Zeleninové placky trikrát inak

Placky a „falošné“ fašírky či karbonátky pripravené z rôznych druhov zeleniny dokážu vyčariť takmer z ničoho plnohodnotný obed alebo rýchlu a navyše teplú večeru.

Zemiakovo-cuketové placky
Suroviny na 4-6 porcií

  • 300 g zemiakov
  • 300 g cukety (patizón, tekvica)
  • 2 vajíčka
  • 150 g hladkej múky
  • 1/2 ČL drvenej rasce
  • sušená majoránka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej alebo masť na smaženie

Zemiaky a cukety ošúpte a najemno nastrúhajte. V miske rozšľahajte vajíčka so soľou a koreninami. Pridajte múku a vypracujte hladké cesto. Nakoniec prisypte nastrúhanú zeleninu zbavenú prebytočnej šťavy a premiešajte. Podľa potreby dohustite múkou. Polievkovou lyžicou tvarujte placky na panvicu a opražte z obidvoch strán do zlatista na rozpálenom oleji alebo masti. Servírujte s kyslou smotanou, kečupom alebo acidofilným mliekom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Výraznú chuť a neodolateľnú vôňu placiek zaručíte, ak do cesta prelisujete 2 strúčiky cesnaku. Placky sa výborne dopĺňajú i s kyslou kapustou.


Kelové fašírky
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g kelu
  • 3 rožky alebo menšie žemle
  • 100 ml mlieka
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vajíčka
  • 80 g strúhanky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na smaženie

Očistený kel dajte do vriacej osolenej vody, chvíľu ho povarte, zlejte z vody a nechajte odkvapkať. Vychladnutý posekajte na malé kúsky. Na troške oleja opražte nadrobno pokrájanú cibuľu. Preložte ju do väčšej misy spolu s kelom, rozkrájaným a s pečivom namočeným v mlieku, vajíčkami, soľou, korením a strúhankou. Všetko spolu dôkladne premiešajte na pevnú hmotu. Rukami na doske posypanej strúhankou formujte malé okrúhle fašírky alebo krokety. Vypražte na rozpálenom oleji, kým nemajú zlatistý až hnedastý nádych. Vyberte na papierové obrúsky a nechajte odkvapkať. Hotové fašírky servírujte so zemiakovým pyré a zeleninovým šalátom.

Tip: Do cesta pridajte nastrúhaný tvrdý syr, ktorý vo finálnej podobe pridá fašírkam nielen chuť, ale pri pečení sa roztečie a upraží do chrumkava, čím zvýrazní zlatistú farbu pokrmu.


Zeleninové karbonátky
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g mrkvy
  • 200 g hrášku
  • 200 g brokolice
  • 200 g karfiolu
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vajíčka
  • 100 g hladkej múky
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Na obalenie:

  • vajíčko
  • hladká múka
  • strúhanka

Očistenú zeleninu nahrubo zomeľte na mäsovom mlynčeku, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Ochuťte soľou a korením, primiešajte nasekanú petržlenovú vňať, vajíčka a múku. Podľa potreby dohustite strúhankou. Z hmoty na naolejovanej podložte rukami tvarujte oválne rezne, ktoré obaľte v trojobale a opražte na oleji dozlatista z oboch strán. Servírujte s varenými zemiakmi alebo so zemiakovým prívarkom.

Tip: Namiesto zahusťovania múkou a strúhankou môžete použiť sójový granulát alebo ovsené vločky.


Využite fantáziu naplno!

  • Pri príprave zeleninových fašírok či placiek vám nič nebráni v tom, aby ste vyskúšali rôzne nové kreácie či bláznivé miešanie druhov a chutí.
  • Vyberte si vždy surovinu, ktorá bude tvoriť základ a hlavnú chuťovú zložku. Ďalej sú to ochuteniny, koreniny a bylinky, vajíčka a zahusťovadlo v podobe múky, škrobu alebo strúhanky.
  • Nezabudnite ani na dobrých pomocníkov, ktorí aj veľmi ťažko ochutiteľnej fádnej zelenine dodajú plnú chuť a vôňu, často dokonca nahradia mäso. Reč je hlavne o sójovom granuláte, ovsených vločkách, pohánke, ryži, kuskuse alebo syroch.
  • Fašírky môžete pripraviť i ako hlavný chod z „druhej ruky“. Využiť pritom môžete zvyšky jedál, ktorých sa omylom podarilo navariť viac... Niet nad rýchlu večeru z mäsa a zeleniny vybratej z polievky alebo z nedojedeného smaženého rybieho filé so zemiakovou kašou. Vašich stravníkov by ani vo sne nenapadlo, ako rýchlo ste prečarovali menej obľúbený obed na lákavú a chrumkavú plnohodnotnú večeru.
  • Kúzliť možno i s konzistenciou. Ak sa vašej rodine „prejedli“ hoci i tie najchrumkavejšie karbonátky obalené v nasekaných kukuričných lupienkoch, z tých istých surovín a prášku do pečiva vytvoríte úžasný a nadýchaný nákyp.
  • Mäsové i falošné fašírky a karbonátky sa výborne hodia so zeleninovými šalátmi, prívarkami a omáčkami, varenou zeleninou alebo so zeleninovým pyré či dokonca s čerstvým pečivom ako rýchla desiata či sýty hamburger.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  8. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
  1. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  2. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  3. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  4. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  5. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  6. Šariš obliekol svoje pivá do unikátneho šatu
  7. Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!
  8. Events you should not miss during your visit in Bratislava
  9. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  10. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 49 755
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 22 634
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 17 048
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 16 703
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 325
  6. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 7 288
  7. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 209
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 5 905
  9. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 5 882
  10. Ostrov Ischia sa stáva top európskou letnou destináciou 3 656

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenko ma naštval. Ale inscenácia vraždy je bežná

Prípadov, keď polícia a tajné služby použili „fejkvraždu“ na dolapenie vraha, organizátora a zadávateľa, je veľa.

ŠPORT

Vyhrať celú Tour? A prečo by som mal, smial sa Sagan

Vraj to ešte nie je najlepšia forma a musí popracovať. Aj tak posunul hranice.

DOLNÝ ZEMPLÍN KORZÁR

Rodičia nechali malé dieťa na parkovisku v aute počas horúčavy

Prípad z Michaloviec riešila polícia.

Neprehliadnite tiež

Ceny MTV opäť prekvapili: Prišli muži v sukniach aj polonahé ženy

Červený koberec bol počas odovzdávania filmových cien celkom bez pravidiel.

Etnologička: Aj na slovenskej dedine boli panny len naoko

O predstieraných, posvätných aj starých pannách rozpráva Tatiana Bužeková.

Ekologické výrobky sú často nepoctivé, vraví dizajnérka

Vlasta Kubušová navrhuje udržateľnú módu.

Chcem to až po svadbe. Aké to je, keď počkáte so sexom

Niektorí ľudia sú presvedčení, že sex patrí až do manželstva.