SME

Zeleninové placky trikrát inak

Placky a „falošné“ fašírky či karbonátky pripravené z rôznych druhov zeleniny dokážu vyčariť takmer z ničoho plnohodnotný obed alebo rýchlu a navyše teplú večeru.

Zemiakovo-cuketové placky
Suroviny na 4-6 porcií

  • 300 g zemiakov
  • 300 g cukety (patizón, tekvica)
  • 2 vajíčka
  • 150 g hladkej múky
  • 1/2 ČL drvenej rasce
  • sušená majoránka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej alebo masť na smaženie

Zemiaky a cukety ošúpte a najemno nastrúhajte. V miske rozšľahajte vajíčka so soľou a koreninami. Pridajte múku a vypracujte hladké cesto. Nakoniec prisypte nastrúhanú zeleninu zbavenú prebytočnej šťavy a premiešajte. Podľa potreby dohustite múkou. Polievkovou lyžicou tvarujte placky na panvicu a opražte z obidvoch strán do zlatista na rozpálenom oleji alebo masti. Servírujte s kyslou smotanou, kečupom alebo acidofilným mliekom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Výraznú chuť a neodolateľnú vôňu placiek zaručíte, ak do cesta prelisujete 2 strúčiky cesnaku. Placky sa výborne dopĺňajú i s kyslou kapustou.


Kelové fašírky
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g kelu
  • 3 rožky alebo menšie žemle
  • 100 ml mlieka
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vajíčka
  • 80 g strúhanky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na smaženie

Očistený kel dajte do vriacej osolenej vody, chvíľu ho povarte, zlejte z vody a nechajte odkvapkať. Vychladnutý posekajte na malé kúsky. Na troške oleja opražte nadrobno pokrájanú cibuľu. Preložte ju do väčšej misy spolu s kelom, rozkrájaným a s pečivom namočeným v mlieku, vajíčkami, soľou, korením a strúhankou. Všetko spolu dôkladne premiešajte na pevnú hmotu. Rukami na doske posypanej strúhankou formujte malé okrúhle fašírky alebo krokety. Vypražte na rozpálenom oleji, kým nemajú zlatistý až hnedastý nádych. Vyberte na papierové obrúsky a nechajte odkvapkať. Hotové fašírky servírujte so zemiakovým pyré a zeleninovým šalátom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Do cesta pridajte nastrúhaný tvrdý syr, ktorý vo finálnej podobe pridá fašírkam nielen chuť, ale pri pečení sa roztečie a upraží do chrumkava, čím zvýrazní zlatistú farbu pokrmu.


Zeleninové karbonátky
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g mrkvy
  • 200 g hrášku
  • 200 g brokolice
  • 200 g karfiolu
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vajíčka
  • 100 g hladkej múky
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Na obalenie:

  • vajíčko
  • hladká múka
  • strúhanka

Očistenú zeleninu nahrubo zomeľte na mäsovom mlynčeku, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Ochuťte soľou a korením, primiešajte nasekanú petržlenovú vňať, vajíčka a múku. Podľa potreby dohustite strúhankou. Z hmoty na naolejovanej podložte rukami tvarujte oválne rezne, ktoré obaľte v trojobale a opražte na oleji dozlatista z oboch strán. Servírujte s varenými zemiakmi alebo so zemiakovým prívarkom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Namiesto zahusťovania múkou a strúhankou môžete použiť sójový granulát alebo ovsené vločky.


Využite fantáziu naplno!

  • Pri príprave zeleninových fašírok či placiek vám nič nebráni v tom, aby ste vyskúšali rôzne nové kreácie či bláznivé miešanie druhov a chutí.
  • Vyberte si vždy surovinu, ktorá bude tvoriť základ a hlavnú chuťovú zložku. Ďalej sú to ochuteniny, koreniny a bylinky, vajíčka a zahusťovadlo v podobe múky, škrobu alebo strúhanky.
  • Nezabudnite ani na dobrých pomocníkov, ktorí aj veľmi ťažko ochutiteľnej fádnej zelenine dodajú plnú chuť a vôňu, často dokonca nahradia mäso. Reč je hlavne o sójovom granuláte, ovsených vločkách, pohánke, ryži, kuskuse alebo syroch.
  • Fašírky môžete pripraviť i ako hlavný chod z „druhej ruky“. Využiť pritom môžete zvyšky jedál, ktorých sa omylom podarilo navariť viac... Niet nad rýchlu večeru z mäsa a zeleniny vybratej z polievky alebo z nedojedeného smaženého rybieho filé so zemiakovou kašou. Vašich stravníkov by ani vo sne nenapadlo, ako rýchlo ste prečarovali menej obľúbený obed na lákavú a chrumkavú plnohodnotnú večeru.
  • Kúzliť možno i s konzistenciou. Ak sa vašej rodine „prejedli“ hoci i tie najchrumkavejšie karbonátky obalené v nasekaných kukuričných lupienkoch, z tých istých surovín a prášku do pečiva vytvoríte úžasný a nadýchaný nákyp.
  • Mäsové i falošné fašírky a karbonátky sa výborne hodia so zeleninovými šalátmi, prívarkami a omáčkami, varenou zeleninou alebo so zeleninovým pyré či dokonca s čerstvým pečivom ako rýchla desiata či sýty hamburger.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 16 602
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 347
  3. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 4 757
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 561
  5. Plátené tašky a opakované použitie 3 661
  6. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 3 606
  7. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 3 186
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 507
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 43 552
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 593
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 086
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 071
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 986
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 8 305
  7. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 7 446
  8. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne? 4 897
  1. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  2. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  3. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  4. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  5. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  6. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  8. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
SkryťZatvoriť reklamu