Zeleninové placky trikrát inak

Placky a „falošné“ fašírky či karbonátky pripravené z rôznych druhov zeleniny dokážu vyčariť takmer z ničoho plnohodnotný obed alebo rýchlu a navyše teplú večeru.

Zemiakovo-cuketové placky
Suroviny na 4-6 porcií

  • 300 g zemiakov
  • 300 g cukety (patizón, tekvica)
  • 2 vajíčka
  • 150 g hladkej múky
  • 1/2 ČL drvenej rasce
  • sušená majoránka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej alebo masť na smaženie

Zemiaky a cukety ošúpte a najemno nastrúhajte. V miske rozšľahajte vajíčka so soľou a koreninami. Pridajte múku a vypracujte hladké cesto. Nakoniec prisypte nastrúhanú zeleninu zbavenú prebytočnej šťavy a premiešajte. Podľa potreby dohustite múkou. Polievkovou lyžicou tvarujte placky na panvicu a opražte z obidvoch strán do zlatista na rozpálenom oleji alebo masti. Servírujte s kyslou smotanou, kečupom alebo acidofilným mliekom.

Tip: Výraznú chuť a neodolateľnú vôňu placiek zaručíte, ak do cesta prelisujete 2 strúčiky cesnaku. Placky sa výborne dopĺňajú i s kyslou kapustou.


Kelové fašírky
Suroviny na 4 porcie

  • 700 g kelu
  • 3 rožky alebo menšie žemle
  • 100 ml mlieka
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vajíčka
  • 80 g strúhanky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na smaženie

Očistený kel dajte do vriacej osolenej vody, chvíľu ho povarte, zlejte z vody a nechajte odkvapkať. Vychladnutý posekajte na malé kúsky. Na troške oleja opražte nadrobno pokrájanú cibuľu. Preložte ju do väčšej misy spolu s kelom, rozkrájaným a s pečivom namočeným v mlieku, vajíčkami, soľou, korením a strúhankou. Všetko spolu dôkladne premiešajte na pevnú hmotu. Rukami na doske posypanej strúhankou formujte malé okrúhle fašírky alebo krokety. Vypražte na rozpálenom oleji, kým nemajú zlatistý až hnedastý nádych. Vyberte na papierové obrúsky a nechajte odkvapkať. Hotové fašírky servírujte so zemiakovým pyré a zeleninovým šalátom.

Tip: Do cesta pridajte nastrúhaný tvrdý syr, ktorý vo finálnej podobe pridá fašírkam nielen chuť, ale pri pečení sa roztečie a upraží do chrumkava, čím zvýrazní zlatistú farbu pokrmu.


Zeleninové karbonátky
Suroviny na 4 porcie

  • 200 g mrkvy
  • 200 g hrášku
  • 200 g brokolice
  • 200 g karfiolu
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vajíčka
  • 100 g hladkej múky
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Na obalenie:

  • vajíčko
  • hladká múka
  • strúhanka

Očistenú zeleninu nahrubo zomeľte na mäsovom mlynčeku, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Ochuťte soľou a korením, primiešajte nasekanú petržlenovú vňať, vajíčka a múku. Podľa potreby dohustite strúhankou. Z hmoty na naolejovanej podložte rukami tvarujte oválne rezne, ktoré obaľte v trojobale a opražte na oleji dozlatista z oboch strán. Servírujte s varenými zemiakmi alebo so zemiakovým prívarkom.

Tip: Namiesto zahusťovania múkou a strúhankou môžete použiť sójový granulát alebo ovsené vločky.


Využite fantáziu naplno!

  • Pri príprave zeleninových fašírok či placiek vám nič nebráni v tom, aby ste vyskúšali rôzne nové kreácie či bláznivé miešanie druhov a chutí.
  • Vyberte si vždy surovinu, ktorá bude tvoriť základ a hlavnú chuťovú zložku. Ďalej sú to ochuteniny, koreniny a bylinky, vajíčka a zahusťovadlo v podobe múky, škrobu alebo strúhanky.
  • Nezabudnite ani na dobrých pomocníkov, ktorí aj veľmi ťažko ochutiteľnej fádnej zelenine dodajú plnú chuť a vôňu, často dokonca nahradia mäso. Reč je hlavne o sójovom granuláte, ovsených vločkách, pohánke, ryži, kuskuse alebo syroch.
  • Fašírky môžete pripraviť i ako hlavný chod z „druhej ruky“. Využiť pritom môžete zvyšky jedál, ktorých sa omylom podarilo navariť viac... Niet nad rýchlu večeru z mäsa a zeleniny vybratej z polievky alebo z nedojedeného smaženého rybieho filé so zemiakovou kašou. Vašich stravníkov by ani vo sne nenapadlo, ako rýchlo ste prečarovali menej obľúbený obed na lákavú a chrumkavú plnohodnotnú večeru.
  • Kúzliť možno i s konzistenciou. Ak sa vašej rodine „prejedli“ hoci i tie najchrumkavejšie karbonátky obalené v nasekaných kukuričných lupienkoch, z tých istých surovín a prášku do pečiva vytvoríte úžasný a nadýchaný nákyp.
  • Mäsové i falošné fašírky a karbonátky sa výborne hodia so zeleninovými šalátmi, prívarkami a omáčkami, varenou zeleninou alebo so zeleninovým pyré či dokonca s čerstvým pečivom ako rýchla desiata či sýty hamburger.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  4. Top First moment dovolenky na leto 2018
  5. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  6. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  7. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  9. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať
  10. Slováci triedia lepšie
  1. Accessible Urban Living
  2. RPSP – A good intention ruined by execution
  3. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  4. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  5. Riešenia pre hnedú planétu
  6. Veľtrh vzdelávania v Srbsku
  7. Exkurzia študijných programov AKP a PSA SvF STU v Bratislave
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018
  9. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 17 096
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 6 692
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 5 584
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 3 141
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 436
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 930
  7. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 1 742
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 672
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 521
  10. Slováci triedia lepšie 1 163

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Rok 1992: Bleskový rozvod a každý iným smerom. Ako si nás Mečiar s Klausom delili

Rozdelenie Českej a Slovenskej federatívnej republiky nebolo ani zďaleka ľahké.

KOMENTÁRE

SME vás prevedie cez štvrťstoročie

Významné dni si pamätáme aj cez vlastné príbehy.

DOMOV

Dobré ráno: Ľudstvo prehralo, blíži sa zrod Skynetu?

O nových pokrokoch vo vývoji umelej inteligencie.

ŽENA

Trendom roka 2018 je Ultra Violet, farba vesmíru aj kvetov

Fialová bude vládnuť móde aj dizajnu.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Porubjaková: Štve ma, keď hranie niekto fláka

V roku 2018 ju diváci uvidia v novom seriáli aj filme, divadlo je jej druhý domov a z emócií je jej najbližší smútok.

Trendom roka 2018 je Ultra Violet, farba vesmíru aj kvetov

Fialová bude vládnuť móde, dizajnu aj líčeniu.

Vzťahová poradňa: Neviem, ako sa mám rozísť s príliš kontrolujúcim partnerom

Čo robiť, ak nechcete ublížiť rozchodom partnerovi a ak sa hanbíte za kamarátku, ktorá miluje všetko nadprirodzené?

Veľká vianočná súťaž: Hrajte o ceny za viac ako 2400 eur

Zapojte sa a obdarujte seba alebo blízkych.

Fyzioterapeutka radí: Čo robiť, keď vás sekne?

Neprestajné namáhanie chrbta môže viesť k akútnej bolesti.