SME

Magické omáčky a dipy

Omáčky a dipy nepatria len ku grilovačke a na mäso. Dopriať si ich môžete aj so zeleninou ako pochúťku k večernému filmu či ako zdravú desiatu kedykoľvek počas dňa.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Zdravé ujedanie

  • Surová zelenina a ovocie obsahuje pre ľudský organizmus potrebnú dávky vitamínov a hlavne vlákninu. Tá je nutná na dobré trávenie a zabezpečuje správny pohyb čriev. Človek však nie je prispôsobený jesť iba surovú zeleninu, preto by ste mali po takejto „zdravej maškrte“ siahať s mierou a doplniť ju niekoľkými kvapkami kvalitného oleja či už vo forme zálievok a dresingov, aby bolo telo schopné prijať niektoré inak nerozpustné vitamíny.
  • Tvrdá surová zelenina a ovocie pri žuvaní masíruje ďasná čím, ich správne prekrvuje a odstraňuje povlak a pôsobí tak preventívne proti zubnému kameňu.
  • Surová zelenina s omáčkami je výbornou náhradou za chrumky, zemiakové lupienky a iné nezdravé maškrty, po ktorých siahame či už z nudy, pri pozeraní televízie, na párty s priateľmi alebo na rýchly pocit zahnania hladu.

Syrový dip

  • 200 g syru s modrou plesňou
  • 2 trojuholníky topeného syra
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • soľ, mleté čierne korenie
  • pažítka, petržlenová vňať
  • údený syr

Syr s modrou plesňou nastrúhajte najemno, pridajte topený syr, smotanu, prelisovaný strúčik cesnaku a vyšľahajte elektrickým šľahačom. Pridajte korenie a soľ podľa chuti. Nakoniec primiešajte nasekanú pažítku alebo petržlenovú vňať a nastrúhaný údený syr. Všetko zľahka premiešajte a rozdeľte do misiek. Servírujte z krekrami, slanými tyčinkami alebo čerstvou tvrdou zeleninou nakrájanou na dlhé pásy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Soľ pridávajte veľmi opatrne, aby ste dip vďaka slaným syrom nepresolili. Ak sa vám zdá stále nevýrazný pridajte ďalší strúčik cesnaku.

Avokádový dip

  • 1 zrelé avokádo
  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 paradajku
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 3 PL majonézy
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvý koriander

Očistenú cibuľu nakrájajte najemno, paradajku na rovnaké malé kocky približne 1x1cm. Avokádo rozrežte na polovicu, odstráňte kôstku, lyžicou vydlabte dužinu a na tanieri ju roztlačte vidličkou. Všetko preložte do misky a primiešajte majonézu, citrónovú šťavu, nasekaný koriander a dochuťte soľou a korením. Servírujte k mäsu, pečivu a zelenine.

Tip: Túto omáčku výborne dochutí a zvýrazní niekoľko kvapiek extra pálivej omáčky alebo jedna nadrobno nasekaná čili paprička.

SkryťVypnúť reklamu

Uhorkový dip

  • 400 ml bieleho hustého jogurtu
  • 1/2 šalátovej uhorky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL za studena lisovaného olivového oleja
  • čierne olivy
  • soľ, mleté čierne korenie

Uhorku zbavte šupky a nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Primiešajte ju do jogurtu spolu s prelisovaným cesnakom, olejom a dochuťte soľou a korením. Nakoniec dip dozdobte na kolieska nakrájanými čiernymi olivami.

Omáčka z pečenej papriky

  • 100 g pečenej červenej papriky (bez šupky)
  • 4 PL majonézy
  • šťava z polovice citróna
  • štipka cukru
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvý tymian

Jednu až dve papriky upečte v rúre domäkka, sparte v mikroténovom vrecku a ošúpte. Zbavte papriku jadrovníka so semienkami a dajte ju do mixéra spolu s majonézou a citrónovou šťavou. Rozmixujte dohladka a dochuťte trochou cukru, soľou a korením. Nakoniec primiešajte nasekaný tymian. Servírujte k čerstvou uhorkou, uvarenej špargli alebo k mäsu.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Namiesto čerstvej papriky môžete použiť sterilizovanú papriku v oleji.

Čo je to ten dip?

Dip – je omáčka s prídavkom rôznych surovín a korenín plných chutí a vôní. Môže byť krémový ale i s kúskami zeleniny a byliniek. Na rozdiel od klasických omáčok a dresingov ktoré sa servírujú k hlavnému jedlu, do dipu sa kúsky jedla namáčajú. Servíruje sa najčastejšie s čerstvou i varenou zeleninou, kúskami nakrájaného mäsa, s kockami syra, hranolčekmi, mexickými čipsami, arabským chlebom, indickými plackami, či malými krevetami. Dip sa používa najčastejšie ako predkrm.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 017
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 623
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 861
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 671
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 850
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 288
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 141
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 214
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 527
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 350
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 287
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 885
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 789
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 027
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 572
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu