Chcete napomôcť svojmu dieťaťu mať dobré výsledky v škole? Tak mu nezabudnite zabaliť do tašky desiatu, ktorá mu dodá energiu na celodenní vstrebávanie vedomostí, poznatkov a zvládnutie športových výkonov.
Čo by mala obsahovať ideálna desiata?
Obilniny – celozrnné a grahamové pečivo či chlieb, sucháre, knackebrot, obilninové placky...
Bielkoviny – zdravé domáce nátierky, kvalitné syry, plátok kvalitnej šunky...
Zeleninu – mrkva, uhorka, paprika, kaleráb nakrájané na tenké pásy, cherry paradajky, reďkovka, listový šalát, pažítka...
Ovocie – jablká, hrušky, banán, slivky, broskyňa, pomaranč, domáca detská výživa, ovocný šalát (strúhané jablko s mrkvou...)
Sladkosť – müsli tyčinky, sladkosti z celozrnnej múky, sušené ovocie, oriešky, koláče domácej výroby (buchty, perník, bábovka, mafiny...)
Nápoj – citronáda s medom, 100-percentné džúsy a ovocné šťavy riedené vodou, minerálne a stolové nesladené vody, bylinkové a ovocné čaje s trochou hnedého cukru alebo medu, voda s domácim sirupom...
TIP: Ako sladkosť, osvieženie a nápoj v jednom sú dobrými pomocníkmi jogurtové nápoje, jogurty, termixy, malé mliečka a iné mliečne výrobky...
Zakázané potraviny – ak môžete a záleží vám na zdravom vývine vášho dieťaťa z jedálneho lístka, a to ako v škole tak aj doma, by ste mali určite vynechať – sladené malinovky, zemiakové čipsy a iné slané lupienky, solené oriešky, majonézu, salámy a iné údeniny, paštéty a jedlo z konzervy, jedlo z fastfoodu, čokoládové tyčinky z reklamy, mastné sladké pečivo (šišky, croissanty...)
Sendviče s vajíčkovou nátierkou
Suroviny na 1 porciu
1 vajíčko uvarené natvrdo
1-2 plátky masla
1 ČL horčice
soľ, mleté čierne korenie
2 listy ľadového šalátu
4 plátky paradajky
grahamové sendviče
Vajíčko uvarené natvrdo nastrúhajte na jemnom strúhadle. Primiešajte zmäknuté maslo, horčicu a dochuťte soľou a korením. Môžete pridať nasekanú pažítku. Celozrnné sendviče prekrojte, natrite nátierkou a obložte šalátom a plátkami paradajky. Vložte do papierového vrecka na desiatu.
Tip: Takúto desiatu môžete doplniť menším strapcom hrozna, banánom alebo zeleným jablkom nakrájaným na plátky či balíčkom lieskovcov.
Obložené žemle
Suroviny na 1 porciu
2 celozrnné žemle
2 plátky tvrdého netučného syra
2 plátky kvalitnej šunky
1 PL rastlinného masla
1 PL bieleho jogurtu
2 kolieska šalátovej uhorky
2 plátky paradajky
listový šalát
Rastlinné maslo a jogurt rozmiešajte na kašu v malej miske. Narezané žemle natrite zmesou masla a jogurtu. Na dve polovice začnite vrstviť plátok šunky, syra, paradajky a uhorky. Nakoniec položte osušený listový šalát a prikryte zvyšnými dvoma natretými polovičkami žemle. Každý kúsok zabaľte do potravinárskej fólie.
Tip: Desiatu môžete obohatiť o kivi, hrušku a kúsok horkej čokolády s vysokým obsahom kakaa.
Banánovo-orechové mafiny
Suroviny na 12-16 kusov
100 g hladkej múky
100 g polohrubej múky
150 g práškového cukru
1/2 balenia prášku do pečiva
75 ml mlieka
75 ml oleja
150 g banánu
100 g vlašských orechov
1 vajíčko
Zmiešajte v miske obidva druhy múky, cukor, prášok do pečiva spolu s nasekanými orechmi. V druhej miske zmiešajte vajíčko s mliekom, olejom a na kocky nakrájaným banánom. Nakoniec opatrne po častiach zmiešajte tekutú časť cesta so sypkou. Hustota cesta závisí od zrelosti banánu, ak sa vám zdá príliš husté prilejte ešte trochu mlieka. Do formy na mafiny vložte papierové košíčky a lyžicou ich naplňte do dvoch tretín. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 20 minút.
Tip: Počet mafinov na desiatu zvoľte podľa veku dieťaťa. Pribaliť mu môžete i banán a mlieko.
Ovocný šalát
Suroviny na 2 porcie
1 červené jablko
1 hruška
1 broskyňa
1 banán
1 kivi
niekoľko bobúľ hrozna
niekoľko malín alebo čučoriedok
Ovocie dobre umyte. Podľa potreby z jednotlivých druhov ovocia odstráňte jadrovníky (jablko, hruška, broskyňa) alebo šupku (banán, kivi) a rozkrájajte na rovnomerné kúsky. Veľké bobule hrozna prekrojte na polovice. Ovocie spolu zmiešajte a naservírujte do obedára. Podľa chuti môžete šalát obohatiť o dresing z ovocného jogurtu alebo o nasekané a opekané oriešky či ovsené vločky.
Tip: Ak chcete aby sa ovocie zachovalo dlhšie svieže pokvapkajte ho pomarančovou šťavou. Namiesto vmiešania dresingu môžete ovocný jogurt alebo tvarohový dezert pribaliť na desiatu zvlášť. Nič nepokazíte kvalitnou cereálnou tyčinkou alebo sušienkami.
O čom ste možno nevedeli?
Deti veľmi radi a niekedy i nevedomky opakujú po svojich rodičoch. Preto by ste im mali ísť príkladom a dodržiavať niektoré zásady i doma cez víkendy a spoločné dovolenky. Určite by vás vaše ratolesti nemali vidieť úplne vynechávať raňajky a nahradiť ich silnou kávou za pochodu.
Vysvetlite deťom, že i keď sa medzi ich spolužiakmi povráva, že doma robená desiata nie je „in“ tak ako čipsy a šišky z neďalekého obchodu či školského bufetu, práve tá vami pripravená desiata ich ochráni pred nástrahou obezity a inými civilizačnými chorobami.
Dohodnite sa s vašimi deťmi, nech vám označia vo vami určenom zozname „zdravých“ surovín a jedál, ktoré im naozaj chutia. Potom záleží už iba na vašej šikovnosti a nápadoch na prípravu jedla, ktoré nebude chutiť a vyzerať fádne a nakoniec im ho budú spolužiaci dokonca závidieť.
Ak chcete svojmu študentovi naozaj pomôcť pripravte mu desiatu bohatú na sacharidy, vlákninu a pomalé cukry, ktoré sa budú počas dňa pomaly uvoľňovať a zaručia tak vášmu dieťaťu energiu na štúdium i pohyb.
Ideálny jedálničiek sa skladá z minimálne 50 – 60 percent sacharidov, ktoré sú obsiahnuté v pečive, ovocí i zelenine. Ďalej je to maximálne 20 percent tukov a ostatný energetický príjem by mali tvoriť bielkoviny vo forme mäsa, syrov, vajíčok, rýb...
Nápoj neodmysliteľne patrí do aktoviek detí. Prvú polovicu potrebných tekutín by malo vypiť dieťa doobeda, v závislosti od použitej energie na cestu či telocvik, samozrejme v spojení s polievkou v jedálni a závislosti od výkyvov počasia. Poobede doma alebo na krúžkoch či iných aktivitách by potom malo vypiť druhú polovicu z dennej potreby tekutín. Deti často v zápale hry smäd nepociťujú alebo naň jednoducho zabúdajú. Preto je na vás, aby ste im množstvo tekutín starostlivo vymedzili.
Autor: mag