SME

Strážcovia zdravia

Enzýmy nám pomáhajú byť zdravými i mladšími.

Často sa hovorí o vitamínoch, stopových prvkoch, hormónoch alebo bielkovinách ako dôležitých látkach pre naše telo. Zásadný význam pre zachovanie zdravia a fungovania organizmu však majú aj enzýmy. Ako naň vlastne vplývajú?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Sú to bielkovinové látky, ktoré sa podieľajú na všetkých procesoch látkovej výmeny v ľudskom tele. Zjednodušene povedané, umožňujú reakciu medzi dvoma látkami, zúčastňujú sa na každej konštrukcii, rekonštrukcii alebo deštrukcii, ktorá v tele prebieha,“ vraví internistka Eva Smíšková.

SkryťVypnúť reklamu

Enzýmy sú skrátka zodpovedné za každé delenie alebo rast buniek, obnovujú orgány a zároveň ich udržiavajú v činnosti a zdraví. Majú za úlohu zabezpečovať trávenie živín prijatých v potrave, ktoré sa potom využívajú na stavbu tela alebo ako zdroj energie. V ľudskom organizme nájdeme dva druhy enzýmov. Endogénne alebo vnútorné a exogénne, čiže vonkajšie.

Vnútorné pochádzajú z viacerých žliaz a vplývajú na procesy trávenia. „Základnými enzýmami produkovanými v ľudskom tele sú amylázy – štiepia sacharidy, lipázy – rozkladajú tuk a proteázy, ktoré sa podieľajú na premene bielkovín v organizme,“ vraví odborníčka.

Naproti tomu exogénne, čiže vonkajšie enzýmy si nedokáže naše telo vytvoriť samo a musí ich získavať z potravy. Tvoria asi osemdesiat percent z celkového množstva. V našom tele zodpovedajú za zdravé fungovanie buniek i celého organizmu.

SkryťVypnúť reklamu

Najlepšia je surová strava

Problém býva práve s dostatočným prísunom vonkajších enzýmov. Sú totiž veľmi citlivé na teplo a už pri teplotách vyšších ako štyridsaťpäť stupňov sa ničia. Ak sme zvyknutí prijímať väčšinou len potravu tepelne a chemicky upravovanú, čiže biologicky mŕtvu, vyčerpáva sa naše telo produkciou enzýmov, ktoré by za normálnych okolností získavalo zo surovej, neupravovanej stravy.

Málokedy si tiež uvedomujeme, že proces trávenia sa začína už v ústach počas žuvania. Pri spracovávaní surovej potravy prežúvaním dochádza k akejsi aktivácii enzýmov v potrave a k ich premiešaniu, takže proces štiepenia jednotlivých zložiek v jedle prebieha ešte skôr, než sa dostane ďalej do čriev. V nich potom prichádzajú na rad tráviace enzýmy vylúčené telom, ktoré proces spracovania potravy dokončia.

SkryťVypnúť reklamu

Preto je dôležité každý kúsok poriadne požuť. Keď prijímame stravu, ktorá je tepelne upravená a zbavená enzýmov, na trávenie musia „stačiť“ len vnútorné enzýmy, ktorých sa musí vyprodukovať o to viac, o čo menej ich telo dostáva zvonka. Tým viac zaťažujeme žľazy, ktoré ich vyrábajú, a zároveň spotrebúvame viac zložiek, ktoré sú na ich tvorbu potrebné ako vitamíny, minerály a aminokyseliny.

Keď sa organizmus musí venovať zvýšenej tvorbe tráviacich enzýmov, postupom času v ňom začnú ubúdať ostatné enzýmy, rovnako dôležité na správne fungovanie buniek. Inými slovami, ak si príliš zaťažujeme žalúdok stravou bez dostatku enzýmov, začneme si viac opotrebúvať nielen tráviaci systém. Nedostatok enzýmov prijímaných stravou sa môže často podpísať pod rôzne iné chorobné stavy. Je to napríklad zväčšenie štítnej žľazy, pankreasu alebo problémy s obezitou, či predčasným starnutím.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Účinok enzýmov funguje aj naopak, čím viac ich prijímame, tým sa bunky môžu ľahšie regenerovať a tvoriť nové, zvyšuje sa odolnosť organizmu, jeho energetický potenciál, látková výmena prebieha bez problémov, z tela sa odplavujú škodlivé látky, ktoré ho zbytočne zaťažujú. Nenamáhajú sa potom ani žľazy, ktoré produkujú vnútorné enzýmy.

Enzýmy klesajú s vekom

Množstvo enzýmov v tele závisí aj do veku človeka. Mladšie telo je bohatšie na enzýmy ako staršie, v ktorom sa ich zásoby postupne vyčerpávajú. Prejavuje sa to pri problémoch pohybových, dýchacích, tráviacich... Preto je dôležité priebežne udržiavať vysokú hladinu enzýmov a myslieť na to práve s pribúdajúcim vekom. Na druhej strane nedostatok vnútorných enzýmov môže vzniknúť aj pri rôznych poruchách organizmu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„K nedostatku enzýmov dochádza vtedy, keď ich telo z nejakých dôvodov nevie vyprodukovať v dostatočnom množstve napríklad pre poruchu niektorej časti zažívacieho traktu alebo v prípade, že sa zvýši ich spotreba v organizme. K tomu dochádza napríklad pri zdĺhavých alebo rozsiahlych zápalových procesoch,“ uvádza Eva Smíšková.

Výživové doplnky

Dostatočný prísun enzýmov si možno zabezpečiť nielen vhodnou stravou, ale aj enzymoterapiou. „Liečba enzýmami prežíva v súčasnosti boom. Aplikuje sa pri zdĺhavých alebo opakujúcich sa zápalových procesoch, oslabenej imunite, poruchách trávenia. Enzýmy sa používajú ako doplnková liečba prakticky vo všetkých odboroch medicíny,“ vraví Eva Smíšková.

Enzýmy pomáhajú napríklad aj pri hojení najrôznejších poranení, zlomenín, vykĺbeniach, presileniach svalov alebo opuchoch. Na trhu je dnes voľne dostupných množstvo enzýmových potravinových doplnkov, nemali by však byť náhradou pestrej stravy. „Niektoré prípravky sa prezentujú štúdiami medicínskych dôkazov, ktoré ich účinok potvrdzujú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V praxi je ich vplyv, samozrejme, individuálny. Enzýmy nemožno považovať za všeliek, ale ich účinky pacienti vnímajú často veľmi pozitívne,“ dodáva odborníčka.

Potraviny bohaté na enzýmy

„Účinné enzýmy majú potraviny v surovom stave. Najviac je ich v obilí, orechoch, strukovinách, jadierkach a semienkach. Bohatými zdrojmi sú tiež hrozno, avokádo, mango, kiwi, banán a ananás, med alebo extra panenský olivový olej,“ vraví internistka Eva Smíšková. Napríklad bohatým zdrojom enzýmov sú aj klíčky, ktoré podporujú práve proces klíčenia, rastu, čiže biologickej aktivity. Nájdeme ich tiež v mladej zelenine, zrelom ovocí a v čerstvých ovocných šťavách.

K téme sa vyjadruje: všeobecná lekárka pre dospelých Eva Smíšková, www.medissimo.sk

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  5. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 654
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 923
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 172
  4. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 3 658
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 528
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 149
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 991
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 2 603
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 9
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 837
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 491
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 754
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 616
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 411
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 949
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 514
  8. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 222
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
reklama
SkryťZatvoriť reklamu