Často sa hovorí o vitamínoch, stopových prvkoch, hormónoch alebo bielkovinách ako dôležitých látkach pre naše telo. Zásadný význam pre zachovanie zdravia a fungovania organizmu však majú aj enzýmy. Ako naň vlastne vplývajú?
„Sú to bielkovinové látky, ktoré sa podieľajú na všetkých procesoch látkovej výmeny v ľudskom tele. Zjednodušene povedané, umožňujú reakciu medzi dvoma látkami, zúčastňujú sa na každej konštrukcii, rekonštrukcii alebo deštrukcii, ktorá v tele prebieha,“ vraví internistka Eva Smíšková.
Enzýmy sú skrátka zodpovedné za každé delenie alebo rast buniek, obnovujú orgány a zároveň ich udržiavajú v činnosti a zdraví. Majú za úlohu zabezpečovať trávenie živín prijatých v potrave, ktoré sa potom využívajú na stavbu tela alebo ako zdroj energie. V ľudskom organizme nájdeme dva druhy enzýmov. Endogénne alebo vnútorné a exogénne, čiže vonkajšie.
Vnútorné pochádzajú z viacerých žliaz a vplývajú na procesy trávenia. „Základnými enzýmami produkovanými v ľudskom tele sú amylázy – štiepia sacharidy, lipázy – rozkladajú tuk a proteázy, ktoré sa podieľajú na premene bielkovín v organizme,“ vraví odborníčka.
Naproti tomu exogénne, čiže vonkajšie enzýmy si nedokáže naše telo vytvoriť samo a musí ich získavať z potravy. Tvoria asi osemdesiat percent z celkového množstva. V našom tele zodpovedajú za zdravé fungovanie buniek i celého organizmu.
Najlepšia je surová strava
Problém býva práve s dostatočným prísunom vonkajších enzýmov. Sú totiž veľmi citlivé na teplo a už pri teplotách vyšších ako štyridsaťpäť stupňov sa ničia. Ak sme zvyknutí prijímať väčšinou len potravu tepelne a chemicky upravovanú, čiže biologicky mŕtvu, vyčerpáva sa naše telo produkciou enzýmov, ktoré by za normálnych okolností získavalo zo surovej, neupravovanej stravy.
Málokedy si tiež uvedomujeme, že proces trávenia sa začína už v ústach počas žuvania. Pri spracovávaní surovej potravy prežúvaním dochádza k akejsi aktivácii enzýmov v potrave a k ich premiešaniu, takže proces štiepenia jednotlivých zložiek v jedle prebieha ešte skôr, než sa dostane ďalej do čriev. V nich potom prichádzajú na rad tráviace enzýmy vylúčené telom, ktoré proces spracovania potravy dokončia.
Preto je dôležité každý kúsok poriadne požuť. Keď prijímame stravu, ktorá je tepelne upravená a zbavená enzýmov, na trávenie musia „stačiť“ len vnútorné enzýmy, ktorých sa musí vyprodukovať o to viac, o čo menej ich telo dostáva zvonka. Tým viac zaťažujeme žľazy, ktoré ich vyrábajú, a zároveň spotrebúvame viac zložiek, ktoré sú na ich tvorbu potrebné ako vitamíny, minerály a aminokyseliny.
Keď sa organizmus musí venovať zvýšenej tvorbe tráviacich enzýmov, postupom času v ňom začnú ubúdať ostatné enzýmy, rovnako dôležité na správne fungovanie buniek. Inými slovami, ak si príliš zaťažujeme žalúdok stravou bez dostatku enzýmov, začneme si viac opotrebúvať nielen tráviaci systém. Nedostatok enzýmov prijímaných stravou sa môže často podpísať pod rôzne iné chorobné stavy. Je to napríklad zväčšenie štítnej žľazy, pankreasu alebo problémy s obezitou, či predčasným starnutím.
Účinok enzýmov funguje aj naopak, čím viac ich prijímame, tým sa bunky môžu ľahšie regenerovať a tvoriť nové, zvyšuje sa odolnosť organizmu, jeho energetický potenciál, látková výmena prebieha bez problémov, z tela sa odplavujú škodlivé látky, ktoré ho zbytočne zaťažujú. Nenamáhajú sa potom ani žľazy, ktoré produkujú vnútorné enzýmy.
Enzýmy klesajú s vekom
Množstvo enzýmov v tele závisí aj do veku človeka. Mladšie telo je bohatšie na enzýmy ako staršie, v ktorom sa ich zásoby postupne vyčerpávajú. Prejavuje sa to pri problémoch pohybových, dýchacích, tráviacich... Preto je dôležité priebežne udržiavať vysokú hladinu enzýmov a myslieť na to práve s pribúdajúcim vekom. Na druhej strane nedostatok vnútorných enzýmov môže vzniknúť aj pri rôznych poruchách organizmu.
„K nedostatku enzýmov dochádza vtedy, keď ich telo z nejakých dôvodov nevie vyprodukovať v dostatočnom množstve napríklad pre poruchu niektorej časti zažívacieho traktu alebo v prípade, že sa zvýši ich spotreba v organizme. K tomu dochádza napríklad pri zdĺhavých alebo rozsiahlych zápalových procesoch,“ uvádza Eva Smíšková.
Výživové doplnky
Dostatočný prísun enzýmov si možno zabezpečiť nielen vhodnou stravou, ale aj enzymoterapiou. „Liečba enzýmami prežíva v súčasnosti boom. Aplikuje sa pri zdĺhavých alebo opakujúcich sa zápalových procesoch, oslabenej imunite, poruchách trávenia. Enzýmy sa používajú ako doplnková liečba prakticky vo všetkých odboroch medicíny,“ vraví Eva Smíšková.
Enzýmy pomáhajú napríklad aj pri hojení najrôznejších poranení, zlomenín, vykĺbeniach, presileniach svalov alebo opuchoch. Na trhu je dnes voľne dostupných množstvo enzýmových potravinových doplnkov, nemali by však byť náhradou pestrej stravy. „Niektoré prípravky sa prezentujú štúdiami medicínskych dôkazov, ktoré ich účinok potvrdzujú.
V praxi je ich vplyv, samozrejme, individuálny. Enzýmy nemožno považovať za všeliek, ale ich účinky pacienti vnímajú často veľmi pozitívne,“ dodáva odborníčka.
Potraviny bohaté na enzýmy
„Účinné enzýmy majú potraviny v surovom stave. Najviac je ich v obilí, orechoch, strukovinách, jadierkach a semienkach. Bohatými zdrojmi sú tiež hrozno, avokádo, mango, kiwi, banán a ananás, med alebo extra panenský olivový olej,“ vraví internistka Eva Smíšková. Napríklad bohatým zdrojom enzýmov sú aj klíčky, ktoré podporujú práve proces klíčenia, rastu, čiže biologickej aktivity. Nájdeme ich tiež v mladej zelenine, zrelom ovocí a v čerstvých ovocných šťavách.
K téme sa vyjadruje: všeobecná lekárka pre dospelých Eva Smíšková, www.medissimo.sk