Huby v hlavnej úlohe

Leto pomaličky vystrieda jeseň prinášajúca bohaté dary prírody. Jedným z nich sú aj huby. Tí správni „závisláci“ milujú nielen ich chuť, ale určite aj prechádzky a proces ich hľadania a nachádzania. Preto jedlo z nich pripravené chutí lepšie a má osobité

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

čaro. Ponúkame vám tri zaujímavé recepty, ktoré ozvláštnia jesenný čas.

Hubové canneloni

  • 200 g húb
  • 60 g sušených paradajok naložených v oleji
  • 150 g ovčieho syra
  • 150 g bylinkového syra
  • tymian
  • 12 kusov canneloni
  • 1 strúčik jemne nasekaného cesnaku
  • 300 ml vývaru
  • 200 g crème fraîche
  • 150 g nastrúhaného syra
  • soľ, mleté čierne korenie

Huby, rajčiny a ovčí syr nakrájame na jemné kúsky, zmiešame s čerstvým syrom a dochutíme tymianom a korením. Zmesou naplníme canneloni a dáme do nákypovej formy. Vývar zmiešame s crème fraîche, cesnakom a dochutíme soľou a korením. Omáčku nalejeme na canneloni, posypeme syrom a nákyp upečieme do zlatista.


Divoký guláš s hubami

  • 1 500 g mäsa na guláš z diviny
  • 75 g nakrájanej prerastenej slaniny
  • 3 nakrájanej cibule
  • 20 g margarínu
  • 300 g póru nakrájaného na kolieska
  • 500 g nakrájaných húb
  • 100 g paradajkového pretlaku
  • 100 g múky
  • 2 bobkové listy
  • 10 bobuliek jalovca
  • 3 ČL soli, 1/2 ČL čierneho korenia
  • 250 ml červeného vína
  • 750 ml vody
  • 100 g šľahačky
  • 50 g šípkovej marmelády alebo ríbezľového želé

V pekáči na varnej doske podusíme cibuľu s margarínom dohneda. Vložíme kocky mäsa a opečieme, pridáme pór a huby a ešte 10 minút podusíme. Pridáme paradajkový pretlak, múku, bobkový list, jalovec, soľ, korenie, marmeládu a všetko dobre premiešame. Prilejeme červené víno a neprikryté pečieme v rúre asi 45 minút (170–190°C). Mäso obrátime a zalejeme vodou, pečieme ďalších 45 minút. Všetko premiešame a pred podávaním lyžičkou na povrch nanesieme kopčeky hustej šľahačky.


Kuracie prsia na hubách a slanine

  • 4 kuracie prsia
  • 500 g húb (kuriatka, hliva...)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 zväzok oregana
  • 2 PL rozpusteného masla
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • 80 ml bieleho vína
  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • 8 plátkov slaniny
  • 2 PL lyžice crème fraîche
  • morská soľ
  • mleté korenie

Nasekáme cesnak a oregano, zmiešame v mise s maslom, citrónovou kôrou, korením a trochou morskej soli. Zmesou obalíme kuracie prsia a asi 15 minút marinujeme. Śtyri listy alobalu uprostred preložíme a okraje zahneme tak, aby vznikla kapsa. Do každej vložíme kuracie prsia, nakrájané huby, podlejeme vínom a uzavrieme. Pečieme na rošte pri 200 °C 25 až 30 minút. Medzitým na panvici opečieme slaninku a petržlenovú vňať, mierne dosolíme. Kuracie prsia servírujeme v alobale, ozdobené slaninkou, vňaťou a kvapkami crème fraîche.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  5. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  10. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 19 918
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 854
  3. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 781
  4. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 2 406
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 286
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 2 169
  7. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 1 756
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 661
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 488
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 248

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Súdy v Trenčíne odmietajú riešiť Galkovu kauzu odpočúvania

Obžaloba na bývalého šéfa Vojenského obranného spravodajstva Pavla Brychtu leží na súde od februára 2016. Najvyšší súd mu teraz prikázal konať.

KOMENTÁRE

Česi mieria do čiernej diery Európy. Všetko pre korunu

Je možné, že šanca ľahkého vstupu do eurozóny zmizne.

AUTO

Anketa o Svetové auto roka 2018 sa ponesie v znamení SUV

Posledný ročník vyhral Jaguar F-Pace.

Neprehliadnite tiež

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za jej otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.