SME
Streda, 20. október, 2021 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Huby v hlavnej úlohe

Leto pomaličky vystrieda jeseň prinášajúca bohaté dary prírody. Jedným z nich sú aj huby. Tí správni „závisláci“ milujú nielen ich chuť, ale určite aj prechádzky a proces ich hľadania a nachádzania. Preto jedlo z nich pripravené chutí lepšie a má osobité

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

čaro. Ponúkame vám tri zaujímavé recepty, ktoré ozvláštnia jesenný čas.

Hubové canneloni

  • 200 g húb
  • 60 g sušených paradajok naložených v oleji
  • 150 g ovčieho syra
  • 150 g bylinkového syra
  • tymian
  • 12 kusov canneloni
  • 1 strúčik jemne nasekaného cesnaku
  • 300 ml vývaru
  • 200 g crème fraîche
  • 150 g nastrúhaného syra
  • soľ, mleté čierne korenie

Huby, rajčiny a ovčí syr nakrájame na jemné kúsky, zmiešame s čerstvým syrom a dochutíme tymianom a korením. Zmesou naplníme canneloni a dáme do nákypovej formy. Vývar zmiešame s crème fraîche, cesnakom a dochutíme soľou a korením. Omáčku nalejeme na canneloni, posypeme syrom a nákyp upečieme do zlatista.

Skryť Vypnúť reklamu

Divoký guláš s hubami

  • 1 500 g mäsa na guláš z diviny
  • 75 g nakrájanej prerastenej slaniny
  • 3 nakrájanej cibule
  • 20 g margarínu
  • 300 g póru nakrájaného na kolieska
  • 500 g nakrájaných húb
  • 100 g paradajkového pretlaku
  • 100 g múky
  • 2 bobkové listy
  • 10 bobuliek jalovca
  • 3 ČL soli, 1/2 ČL čierneho korenia
  • 250 ml červeného vína
  • 750 ml vody
  • 100 g šľahačky
  • 50 g šípkovej marmelády alebo ríbezľového želé

V pekáči na varnej doske podusíme cibuľu s margarínom dohneda. Vložíme kocky mäsa a opečieme, pridáme pór a huby a ešte 10 minút podusíme. Pridáme paradajkový pretlak, múku, bobkový list, jalovec, soľ, korenie, marmeládu a všetko dobre premiešame. Prilejeme červené víno a neprikryté pečieme v rúre asi 45 minút (170–190°C). Mäso obrátime a zalejeme vodou, pečieme ďalších 45 minút. Všetko premiešame a pred podávaním lyžičkou na povrch nanesieme kopčeky hustej šľahačky.

Skryť Vypnúť reklamu

Kuracie prsia na hubách a slanine

  • 4 kuracie prsia
  • 500 g húb (kuriatka, hliva...)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 zväzok oregana
  • 2 PL rozpusteného masla
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • 80 ml bieleho vína
  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • 8 plátkov slaniny
  • 2 PL lyžice crème fraîche
  • morská soľ
  • mleté korenie

Nasekáme cesnak a oregano, zmiešame v mise s maslom, citrónovou kôrou, korením a trochou morskej soli. Zmesou obalíme kuracie prsia a asi 15 minút marinujeme. Śtyri listy alobalu uprostred preložíme a okraje zahneme tak, aby vznikla kapsa. Do každej vložíme kuracie prsia, nakrájané huby, podlejeme vínom a uzavrieme. Pečieme na rošte pri 200 °C 25 až 30 minút. Medzitým na panvici opečieme slaninku a petržlenovú vňať, mierne dosolíme. Kuracie prsia servírujeme v alobale, ozdobené slaninkou, vňaťou a kvapkami crème fraîche.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  2. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  3. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  4. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  5. 4 hi-tech inovácie, ktoré zmenia Slovensko
  6. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  7. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  8. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  9. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  10. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia
  1. 5. ročník Trhu kože bude po prvý raz aj v Košiciach
  2. Stanovisko Asociácie moderných benefitov k TK RÚZ
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  5. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  6. QSI International School of Bratislava
  7. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  8. Pestovateľské workshopy pre deti v Šamoríne
  9. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  10. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 22 906
  2. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 022
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 162
  4. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 5 737
  5. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 5 660
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 746
  7. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 3 352
  8. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 331
  9. Bratislavu bude sprevádzať luxus 3 164
  10. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 132
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Český prezident Miloš Zeman.

Prezidentská kancelária robí kroky, s ktorými by Zeman nemusel súhlasiť.


6 h
Pôvodná vizualizácia projektu Za stanicou.

Avoris sa stal spolumajiteľom pozemkov pod projektom Za stanicou.


19. okt
Rozhovory ZKH: Štefan Hamran.

Štefan Hamran prevzal vedenie polície po Kovaříkovi, ktorý bol v úrade len rok.


a 1 ďalší 7 h

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  2. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  3. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  4. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  5. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  6. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  7. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  8. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 30 186
  2. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 7 119
  3. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 906
  4. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 655
  5. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 5 618
  6. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 5 163
  7. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 5 070
  8. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 578
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  4. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Zatvoriť reklamu