Rýchle tipy na pribalené pochúťky
- Už dávno nežijeme v časoch, keď sa na výlety nosili rezne, paštéty či suchá saláma a topený syr ako inak s poriadne hrubým krajcom chleba. Veľmi dobrým pomocníkom na hladných turistov sú vajíčka uvarené na tvrdo – sú v pôvodnom prírodnom obale a nepodľahnú hneď skaze. Zasýtia a navyše obohatia iné pokrmy ako napríklad šaláty a sendviče. Dokonca ich môžete obaliť vo fašírkovom ceste z mletého mäsa, upiecť a na piknik priniesť výdatné „mäsové gule“.
- Ak ste celoročne podliehali váženým šalátom, mrazeným dreniam a iným maškrtám v plastových uzatvárateľným obaloch, ktoré ste si navyše starostlivo umyli a odložili, máte vyhraté. Zeleninové a ovocné šaláty si na jednotlivé porcie nadelíte už v pohodlí domova.
- Na piknik sú vhodné všakovaké pečené a grilované kúsky mäsa, ktoré v spojení s horčicou alebo dresingom, zeleninou a pečivom nestrácajú na chuti ani keď sú studené.
- Určite zabodujete aj so zemiakovými alebo cukinovými plackami, zeleninovými alebo ovocnými lievancami či dokonca palacinkami.
- Milovníci sushi si tiež môžu prísť na svoje. I keď ich milovaný pokrm nebude obsahovať surovú rybu pripraviť si ho môžu s kúskom uhorky. Zbaliť sa dá rozkrájané a pokvapkané sójovou omáčkou priamo do plastovej uzatvárateľnej nádoby, ale môžete ho po dokončení nechať ako celú samostatnú rolku zabalenú vo fólii a jednoducho si odhryzávať.
- Deti určite potešíte mafinami, ktorých košíčky sú ideálnym obalom pri konzumácii „za jazdy“, alebo inými suchšími múčnikmi ako je bábovka, bublanina či sušienky.
- Energeticky výborným doplnkom nielen pre deti sú rôzne mixy sušeného ovocia a orieškov.
- Keď sa už rozhodnete zo sebou ťahať moderné plastové fľaše či plechovky s pivom, deťom a vodičom určite spravíte radosť ak im pribalíte na cesty osviežujúcu domácu citronádu.
Tuniakové sendviče
SUROVINY NA 4 PORCIE
- 8 plátkov sendvičového chleba
- 1 cibuľa
- 40 g olív
- 250 g tuniaka v oleji
- 2 PL majonézy
- petržlenová vňať
- listy hlávkového šalátu
- paradajka
- soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu nasekajte nadrobno spolu s petržlenovou vňaťou. Z tuniaka zlejte prebytočný olej a preložte ho do misy a premiešajte so štipkou soli a korením. Olivy nakrájajte na kolieska a pridajte k tuniakovi spolu s majonézou. Premiešajte a natrite na chleby. Chleby pozliepajte, popritláčajte, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky. Pred odchodom sendviče vybaľte, rozkrojte každý priečnym rezom na trojuholníky, dozdobte ich listovým šalátom a kolieskom paradajky, opäť ich zabaľte do fólie alebo alobalu a pripravte na prenos do uzatvárateľnej nádoby.
Tip: Sendviče môžete obohatiť o plátky vareného vajíčka alebo syra.
Kuracie tortilly
SUROVINY NA 4 PORCIE
- 400 g kuracích pŕs
- 2 tortillové placky
- 2 PL oleja
- 1 zelená paprika
- 1 červená paprika
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- listy ľadového šalátu
- 4 PL majonézy alebo dresingu
- pažítka
- soľ, mleté čierne korenie

Kuracie prsia nakrájajte na väčšie pásy, osoľte, nakoreňte a orestujte na rozohriatom oleji. Po niekoľkých minútach pridajte na pásiky nakrájane papriky, na polmesiačiky rozkrájanú cibuľu a cesnak. Restujte niekoľko minút, kým mäso nie je hotové, pričom zelenina by mala ostať chrumkavá. Majonézu alebo dresing zmiešajte s nasekanou pažítkou. Na každú tortillu naukladajte na pásy pokrájaný šalát, zalejte ho dresingom a navrstvite mäso so zeleninou. Tortilly pevne zaviňte a vcelku alebo prerezané na polovice ich zabaľte do potravinárskej fólie alebo desiatového papiera.
Tip: Pre jednoduchosť môžete mäso nahradiť plátkami šunky, naopak šikovnejší si môžu zeleninu orestovať zvlášť a mäso obaliť v trojobale alebo cestíčku a osmažiť do chrumkava.
Fašírkové hamburgery
SUROVINY NA 4 PORCIE
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 50 g strúhanky
- 1 strúčik cesnaku
- 2 cibule
- 2 vajíčka
- 4 žemle alebo kaiserky
- 4 plátky syra
- 2 plátky masla
- soľ, mleté čierne korenie
- majoránka

Cibule očistite, jednu pokrájajte na kolieska, nasoľte a odložte do chladničky. Druhú pokrájajte na malé kocky a spolu s ošúpaným a nakrájaným cesnakom opražte na plátku masle. Mäso preložte do misy a zmiešajte s vajíčkami, soľou, korením, upraženou cibuľou a strúhankou. Rukami vypracujte masu, z ktorej vytvarujte 4 fašírky a opečte z každej strany na zvyšnom masle. Žemle rozkrojte potrite kečupom alebo horčicou, vložte fašírku, syr, plátky cibule a sterilizovanej uhorky. Hamburgery zabaľte do desiatových papierových vreciek.
Čokoládové mafiny
SUROVINY NA VIAC PORCIÍ
- 250 g hladkej múky
- 2 PL prášku do pečiva
- 1 PL jedlej sódy
- 100 g bielej čokolády
- 100 g tmavej čokolády
- 100 g kryštálového cukru
- 140 g sušeného ovocia
- 2 vajíčka
- 150 ml bieleho jogurtu
- 100 g masla

Rúru predhrejte na 190 stupňov. Múku preosejte spolu s práškom do pečiva do misy, pridajte nadrobno rozkrájané sušené ovocie, nasekanú čokoládu a cukor. Do suchej zmesi primiešajte vidličkou rozšľahané vajíčka, jogurt, rozpustené maslo a premiešajte. Cesto vlejte do formy na mafiny vystlanej papierovými košíčkami. Pečte približne 20 minút, kým nenapuchnú a nechytia zlatý nádych.
Balenie a pohodlie
- Ak si chcete užiť „pravý piknik“ a nechcete sa ťahať s nepraktickými taškami a plecniakmi na niekoľko kilometrovú túru mali by ste sa porozhliadnuť po kamenných alebo internetových predajniach so športovým a rekreačným vybavením. Okrem vhodných kúskov oblečenia a obuvi, ktoré vás ochránia pred nástrahami prírody a počasia, si tam môžete vybrať z nemalej ponuky piknikových košíkov a ruksakov, ktoré obsahujú sady ľahčených tanierov, pohárov a príborov.
- Vziať so sebou môžete i jednorazový plastový riad, a plastové vrecia na odpad, ktoré by ste samozrejme nemali nechať na pospas v prírode, ale vyhodiť ich do najbližšieho smetného koša.
- Ku šťastiu vám už stačí len deka a nejaké spoločenské vonkajšie hry ako lietajúci tanier, lopta či bedminton. Na trhu sú dostupné už i špeciálne deky, ktoré majú zospodu izolačnú vrstvu, ktorá vás ochráni pred vlhkou trávou.
- Plánovanie trasy, cyklistická alebo turistická mapa, repelent či pršiplášť sú už len drobnou doplnkovou výbavou.

A čo hygiena?
- Nie vždy natrafíte na krištáľovo čistú studničku či potôčik. Mali by ste preto so sebou nosiť aspoň 1 liter čistej vody a prípadnú dezinfekciu rán a rúk. Ak sa vám zdá kilogram záťaže navyše veľkou prekážkou, pribaľte si na cesty aspoň vlhčené hygienické utierky s obsahom alkoholu.
- Pri veľmi horúcich dňoch si jedlo rozplánujte a pripravte tak, aby ste pokrm s majonézami a dresingami skonzumovali 1-2 hodiny po vybraní z chladničky.
- Snažte sa nekombinovať pokrmy tým, že po odkrojení sendviča s mäsom začnete tým istým nožom rozkrajovať koláčiky.
- Nedojedené pokrmy by ste síce mali priniesť domov, aby ste nimi v lese nekŕmili divú zver, nemali by ste ich už však konzumovať. Po celodennom nosení v batohu už pre vás nebudú lákavou a zdravou pochúťkou.
Autor: mag