Občerstvenie v prírode

Neviete čo so sebou na piknik v tráve, náročnú túru či obyčajný výlet k vode a do prírody. Poradíme vám, čo by nemalo vo vašom piknikovom košíku či ruksaku chýbať...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Rýchle tipy na pribalené pochúťky

  • Už dávno nežijeme v časoch, keď sa na výlety nosili rezne, paštéty či suchá saláma a topený syr ako inak s poriadne hrubým krajcom chleba. Veľmi dobrým pomocníkom na hladných turistov sú vajíčka uvarené na tvrdo – sú v pôvodnom prírodnom obale a nepodľahnú hneď skaze. Zasýtia a navyše obohatia iné pokrmy ako napríklad šaláty a sendviče. Dokonca ich môžete obaliť vo fašírkovom ceste z mletého mäsa, upiecť a na piknik priniesť výdatné „mäsové gule“.
  • Ak ste celoročne podliehali váženým šalátom, mrazeným dreniam a iným maškrtám v plastových uzatvárateľným obaloch, ktoré ste si navyše starostlivo umyli a odložili, máte vyhraté. Zeleninové a ovocné šaláty si na jednotlivé porcie nadelíte už v pohodlí domova.
  • Na piknik sú vhodné všakovaké pečené a grilované kúsky mäsa, ktoré v spojení s horčicou alebo dresingom, zeleninou a pečivom nestrácajú na chuti ani keď sú studené.
  • Určite zabodujete aj so zemiakovými alebo cukinovými plackami, zeleninovými alebo ovocnými lievancami či dokonca palacinkami.
  • Milovníci sushi si tiež môžu prísť na svoje. I keď ich milovaný pokrm nebude obsahovať surovú rybu pripraviť si ho môžu s kúskom uhorky. Zbaliť sa dá rozkrájané a pokvapkané sójovou omáčkou priamo do plastovej uzatvárateľnej nádoby, ale môžete ho po dokončení nechať ako celú samostatnú rolku zabalenú vo fólii a jednoducho si odhryzávať.
  • Deti určite potešíte mafinami, ktorých košíčky sú ideálnym obalom pri konzumácii „za jazdy“, alebo inými suchšími múčnikmi ako je bábovka, bublanina či sušienky.
  • Energeticky výborným doplnkom nielen pre deti sú rôzne mixy sušeného ovocia a orieškov.
  • Keď sa už rozhodnete zo sebou ťahať moderné plastové fľaše či plechovky s pivom, deťom a vodičom určite spravíte radosť ak im pribalíte na cesty osviežujúcu domácu citronádu.

Tuniakové sendviče
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 8 plátkov sendvičového chleba
  • 1 cibuľa
  • 40 g olív
  • 250 g tuniaka v oleji
  • 2 PL majonézy
  • petržlenová vňať
  • listy hlávkového šalátu
  • paradajka
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu nasekajte nadrobno spolu s petržlenovou vňaťou. Z tuniaka zlejte prebytočný olej a preložte ho do misy a premiešajte so štipkou soli a korením. Olivy nakrájajte na kolieska a pridajte k tuniakovi spolu s majonézou. Premiešajte a natrite na chleby. Chleby pozliepajte, popritláčajte, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky. Pred odchodom sendviče vybaľte, rozkrojte každý priečnym rezom na trojuholníky, dozdobte ich listovým šalátom a kolieskom paradajky, opäť ich zabaľte do fólie alebo alobalu a pripravte na prenos do uzatvárateľnej nádoby.

Tip: Sendviče môžete obohatiť o plátky vareného vajíčka alebo syra.


Kuracie tortilly
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 400 g kuracích pŕs
  • 2 tortillové placky
  • 2 PL oleja
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • listy ľadového šalátu
  • 4 PL majonézy alebo dresingu
  • pažítka
  • soľ, mleté čierne korenie

Kuracie prsia nakrájajte na väčšie pásy, osoľte, nakoreňte a orestujte na rozohriatom oleji. Po niekoľkých minútach pridajte na pásiky nakrájane papriky, na polmesiačiky rozkrájanú cibuľu a cesnak. Restujte niekoľko minút, kým mäso nie je hotové, pričom zelenina by mala ostať chrumkavá. Majonézu alebo dresing zmiešajte s nasekanou pažítkou. Na každú tortillu naukladajte na pásy pokrájaný šalát, zalejte ho dresingom a navrstvite mäso so zeleninou. Tortilly pevne zaviňte a vcelku alebo prerezané na polovice ich zabaľte do potravinárskej fólie alebo desiatového papiera.

Tip: Pre jednoduchosť môžete mäso nahradiť plátkami šunky, naopak šikovnejší si môžu zeleninu orestovať zvlášť a mäso obaliť v trojobale alebo cestíčku a osmažiť do chrumkava.


Fašírkové hamburgery
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 50 g strúhanky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 cibule
  • 2 vajíčka
  • 4 žemle alebo kaiserky
  • 4 plátky syra
  • 2 plátky masla
  • soľ, mleté čierne korenie
  • majoránka

Cibule očistite, jednu pokrájajte na kolieska, nasoľte a odložte do chladničky. Druhú pokrájajte na malé kocky a spolu s ošúpaným a nakrájaným cesnakom opražte na plátku masle. Mäso preložte do misy a zmiešajte s vajíčkami, soľou, korením, upraženou cibuľou a strúhankou. Rukami vypracujte masu, z ktorej vytvarujte 4 fašírky a opečte z každej strany na zvyšnom masle. Žemle rozkrojte potrite kečupom alebo horčicou, vložte fašírku, syr, plátky cibule a sterilizovanej uhorky. Hamburgery zabaľte do desiatových papierových vreciek.


Čokoládové mafiny
SUROVINY NA VIAC PORCIÍ

  • 250 g hladkej múky
  • 2 PL prášku do pečiva
  • 1 PL jedlej sódy
  • 100 g bielej čokolády
  • 100 g tmavej čokolády
  • 100 g kryštálového cukru
  • 140 g sušeného ovocia
  • 2 vajíčka
  • 150 ml bieleho jogurtu
  • 100 g masla

Rúru predhrejte na 190 stupňov. Múku preosejte spolu s práškom do pečiva do misy, pridajte nadrobno rozkrájané sušené ovocie, nasekanú čokoládu a cukor. Do suchej zmesi primiešajte vidličkou rozšľahané vajíčka, jogurt, rozpustené maslo a premiešajte. Cesto vlejte do formy na mafiny vystlanej papierovými košíčkami. Pečte približne 20 minút, kým nenapuchnú a nechytia zlatý nádych.

Balenie a pohodlie

  • Ak si chcete užiť „pravý piknik“ a nechcete sa ťahať s nepraktickými taškami a plecniakmi na niekoľko kilometrovú túru mali by ste sa porozhliadnuť po kamenných alebo internetových predajniach so športovým a rekreačným vybavením. Okrem vhodných kúskov oblečenia a obuvi, ktoré vás ochránia pred nástrahami prírody a počasia, si tam môžete vybrať z nemalej ponuky piknikových košíkov a ruksakov, ktoré obsahujú sady ľahčených tanierov, pohárov a príborov.
  • Vziať so sebou môžete i jednorazový plastový riad, a plastové vrecia na odpad, ktoré by ste samozrejme nemali nechať na pospas v prírode, ale vyhodiť ich do najbližšieho smetného koša.
  • Ku šťastiu vám už stačí len deka a nejaké spoločenské vonkajšie hry ako lietajúci tanier, lopta či bedminton. Na trhu sú dostupné už i špeciálne deky, ktoré majú zospodu izolačnú vrstvu, ktorá vás ochráni pred vlhkou trávou.
  • Plánovanie trasy, cyklistická alebo turistická mapa, repelent či pršiplášť sú už len drobnou doplnkovou výbavou.

A čo hygiena?

  • Nie vždy natrafíte na krištáľovo čistú studničku či potôčik. Mali by ste preto so sebou nosiť aspoň 1 liter čistej vody a prípadnú dezinfekciu rán a rúk. Ak sa vám zdá kilogram záťaže navyše veľkou prekážkou, pribaľte si na cesty aspoň vlhčené hygienické utierky s obsahom alkoholu.
  • Pri veľmi horúcich dňoch si jedlo rozplánujte a pripravte tak, aby ste pokrm s majonézami a dresingami skonzumovali 1-2 hodiny po vybraní z chladničky.
  • Snažte sa nekombinovať pokrmy tým, že po odkrojení sendviča s mäsom začnete tým istým nožom rozkrajovať koláčiky.
  • Nedojedené pokrmy by ste síce mali priniesť domov, aby ste nimi v lese nekŕmili divú zver, nemali by ste ich už však konzumovať. Po celodennom nosení v batohu už pre vás nebudú lákavou a zdravou pochúťkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Alarica – new business project in market of shoes
  2. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  3. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  4. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  5. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  6. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  7. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  8. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  9. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  10. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  1. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 5 841
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 691
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 4 489
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 4 029
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 647
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 329
  7. Kam do tepla v januári? 2 450
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 230
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 097
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 197

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Najväčší tender tretej Ficovej vlády sa blíži do finále

ŽSR chcú modernizovať úsek za Bratislavou za viac než 300 miliónov eur.

ŠPORT

Prečo cena Ronalda rapídne klesla?

Ronaldo je na konci svetovej päťdesiatky.

EKONOMIKA

Predaj Telekomu stále nedokončili, štátu chýba sto miliónov eur

Aj zvyšný 49-percentný balík akcií operátora v roku 2015 kúpil nemecký Deutsche Telekom.

DOMOV

Harabin má k prezidentskej petícii bližšie, ako priznáva

Harabin sa zneužitia svojich údajov nebojí.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.

Cestovateľské trendy na rok 2018 podľa slovenských blogerov

Cestujú, píšu o tom a vedia, čo sa oplatí vidieť. Ktoré destinácie odporúčajú známi travel blogeri?

Život vyhral nad aplikáciou, ktorá mala fungovať ako antikoncepcia

Takmer 40 neželaných tehotenstiev ukázalo jej slabinu.

Sedem tehotenských mýtov a faktov

Gynekológ odpovedá na časté povery a presvedčenia, ktoré si ženy medzi sebou vymieňajú.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.