Občerstvenie v prírode

Neviete čo so sebou na piknik v tráve, náročnú túru či obyčajný výlet k vode a do prírody. Poradíme vám, čo by nemalo vo vašom piknikovom košíku či ruksaku chýbať...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Rýchle tipy na pribalené pochúťky

  • Už dávno nežijeme v časoch, keď sa na výlety nosili rezne, paštéty či suchá saláma a topený syr ako inak s poriadne hrubým krajcom chleba. Veľmi dobrým pomocníkom na hladných turistov sú vajíčka uvarené na tvrdo – sú v pôvodnom prírodnom obale a nepodľahnú hneď skaze. Zasýtia a navyše obohatia iné pokrmy ako napríklad šaláty a sendviče. Dokonca ich môžete obaliť vo fašírkovom ceste z mletého mäsa, upiecť a na piknik priniesť výdatné „mäsové gule“.
  • Ak ste celoročne podliehali váženým šalátom, mrazeným dreniam a iným maškrtám v plastových uzatvárateľným obaloch, ktoré ste si navyše starostlivo umyli a odložili, máte vyhraté. Zeleninové a ovocné šaláty si na jednotlivé porcie nadelíte už v pohodlí domova.
  • Na piknik sú vhodné všakovaké pečené a grilované kúsky mäsa, ktoré v spojení s horčicou alebo dresingom, zeleninou a pečivom nestrácajú na chuti ani keď sú studené.
  • Určite zabodujete aj so zemiakovými alebo cukinovými plackami, zeleninovými alebo ovocnými lievancami či dokonca palacinkami.
  • Milovníci sushi si tiež môžu prísť na svoje. I keď ich milovaný pokrm nebude obsahovať surovú rybu pripraviť si ho môžu s kúskom uhorky. Zbaliť sa dá rozkrájané a pokvapkané sójovou omáčkou priamo do plastovej uzatvárateľnej nádoby, ale môžete ho po dokončení nechať ako celú samostatnú rolku zabalenú vo fólii a jednoducho si odhryzávať.
  • Deti určite potešíte mafinami, ktorých košíčky sú ideálnym obalom pri konzumácii „za jazdy“, alebo inými suchšími múčnikmi ako je bábovka, bublanina či sušienky.
  • Energeticky výborným doplnkom nielen pre deti sú rôzne mixy sušeného ovocia a orieškov.
  • Keď sa už rozhodnete zo sebou ťahať moderné plastové fľaše či plechovky s pivom, deťom a vodičom určite spravíte radosť ak im pribalíte na cesty osviežujúcu domácu citronádu.

Tuniakové sendviče
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 8 plátkov sendvičového chleba
  • 1 cibuľa
  • 40 g olív
  • 250 g tuniaka v oleji
  • 2 PL majonézy
  • petržlenová vňať
  • listy hlávkového šalátu
  • paradajka
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu nasekajte nadrobno spolu s petržlenovou vňaťou. Z tuniaka zlejte prebytočný olej a preložte ho do misy a premiešajte so štipkou soli a korením. Olivy nakrájajte na kolieska a pridajte k tuniakovi spolu s majonézou. Premiešajte a natrite na chleby. Chleby pozliepajte, popritláčajte, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky. Pred odchodom sendviče vybaľte, rozkrojte každý priečnym rezom na trojuholníky, dozdobte ich listovým šalátom a kolieskom paradajky, opäť ich zabaľte do fólie alebo alobalu a pripravte na prenos do uzatvárateľnej nádoby.

Tip: Sendviče môžete obohatiť o plátky vareného vajíčka alebo syra.


Kuracie tortilly
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 400 g kuracích pŕs
  • 2 tortillové placky
  • 2 PL oleja
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • listy ľadového šalátu
  • 4 PL majonézy alebo dresingu
  • pažítka
  • soľ, mleté čierne korenie

Kuracie prsia nakrájajte na väčšie pásy, osoľte, nakoreňte a orestujte na rozohriatom oleji. Po niekoľkých minútach pridajte na pásiky nakrájane papriky, na polmesiačiky rozkrájanú cibuľu a cesnak. Restujte niekoľko minút, kým mäso nie je hotové, pričom zelenina by mala ostať chrumkavá. Majonézu alebo dresing zmiešajte s nasekanou pažítkou. Na každú tortillu naukladajte na pásy pokrájaný šalát, zalejte ho dresingom a navrstvite mäso so zeleninou. Tortilly pevne zaviňte a vcelku alebo prerezané na polovice ich zabaľte do potravinárskej fólie alebo desiatového papiera.

Tip: Pre jednoduchosť môžete mäso nahradiť plátkami šunky, naopak šikovnejší si môžu zeleninu orestovať zvlášť a mäso obaliť v trojobale alebo cestíčku a osmažiť do chrumkava.


Fašírkové hamburgery
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 50 g strúhanky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 cibule
  • 2 vajíčka
  • 4 žemle alebo kaiserky
  • 4 plátky syra
  • 2 plátky masla
  • soľ, mleté čierne korenie
  • majoránka

Cibule očistite, jednu pokrájajte na kolieska, nasoľte a odložte do chladničky. Druhú pokrájajte na malé kocky a spolu s ošúpaným a nakrájaným cesnakom opražte na plátku masle. Mäso preložte do misy a zmiešajte s vajíčkami, soľou, korením, upraženou cibuľou a strúhankou. Rukami vypracujte masu, z ktorej vytvarujte 4 fašírky a opečte z každej strany na zvyšnom masle. Žemle rozkrojte potrite kečupom alebo horčicou, vložte fašírku, syr, plátky cibule a sterilizovanej uhorky. Hamburgery zabaľte do desiatových papierových vreciek.


Čokoládové mafiny
SUROVINY NA VIAC PORCIÍ

  • 250 g hladkej múky
  • 2 PL prášku do pečiva
  • 1 PL jedlej sódy
  • 100 g bielej čokolády
  • 100 g tmavej čokolády
  • 100 g kryštálového cukru
  • 140 g sušeného ovocia
  • 2 vajíčka
  • 150 ml bieleho jogurtu
  • 100 g masla

Rúru predhrejte na 190 stupňov. Múku preosejte spolu s práškom do pečiva do misy, pridajte nadrobno rozkrájané sušené ovocie, nasekanú čokoládu a cukor. Do suchej zmesi primiešajte vidličkou rozšľahané vajíčka, jogurt, rozpustené maslo a premiešajte. Cesto vlejte do formy na mafiny vystlanej papierovými košíčkami. Pečte približne 20 minút, kým nenapuchnú a nechytia zlatý nádych.

Balenie a pohodlie

  • Ak si chcete užiť „pravý piknik“ a nechcete sa ťahať s nepraktickými taškami a plecniakmi na niekoľko kilometrovú túru mali by ste sa porozhliadnuť po kamenných alebo internetových predajniach so športovým a rekreačným vybavením. Okrem vhodných kúskov oblečenia a obuvi, ktoré vás ochránia pred nástrahami prírody a počasia, si tam môžete vybrať z nemalej ponuky piknikových košíkov a ruksakov, ktoré obsahujú sady ľahčených tanierov, pohárov a príborov.
  • Vziať so sebou môžete i jednorazový plastový riad, a plastové vrecia na odpad, ktoré by ste samozrejme nemali nechať na pospas v prírode, ale vyhodiť ich do najbližšieho smetného koša.
  • Ku šťastiu vám už stačí len deka a nejaké spoločenské vonkajšie hry ako lietajúci tanier, lopta či bedminton. Na trhu sú dostupné už i špeciálne deky, ktoré majú zospodu izolačnú vrstvu, ktorá vás ochráni pred vlhkou trávou.
  • Plánovanie trasy, cyklistická alebo turistická mapa, repelent či pršiplášť sú už len drobnou doplnkovou výbavou.

A čo hygiena?

  • Nie vždy natrafíte na krištáľovo čistú studničku či potôčik. Mali by ste preto so sebou nosiť aspoň 1 liter čistej vody a prípadnú dezinfekciu rán a rúk. Ak sa vám zdá kilogram záťaže navyše veľkou prekážkou, pribaľte si na cesty aspoň vlhčené hygienické utierky s obsahom alkoholu.
  • Pri veľmi horúcich dňoch si jedlo rozplánujte a pripravte tak, aby ste pokrm s majonézami a dresingami skonzumovali 1-2 hodiny po vybraní z chladničky.
  • Snažte sa nekombinovať pokrmy tým, že po odkrojení sendviča s mäsom začnete tým istým nožom rozkrajovať koláčiky.
  • Nedojedené pokrmy by ste síce mali priniesť domov, aby ste nimi v lese nekŕmili divú zver, nemali by ste ich už však konzumovať. Po celodennom nosení v batohu už pre vás nebudú lákavou a zdravou pochúťkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 391
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 12 224
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 904
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 463
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 437
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 127
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 548
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 427
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 354
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 102

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Astronautka z NASA: Pocit úžasu s vami ostane aj na Zemi

Ako vyzerá tréning a ako sa astronauti pripravujú na zlyhania.

DOMOV

Najhoršiu zmrzlinu toto leto našli v Ružomberku

Takmer v tretine zistili hygienici nedostatky.

PLUS

Angela Merkelová: Krízová manažérka, ktorá ochránila Nemcov

Má dobré nervy a zvláda krízové situácie.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.