SME

Občerstvenie v prírode

Neviete čo so sebou na piknik v tráve, náročnú túru či obyčajný výlet k vode a do prírody. Poradíme vám, čo by nemalo vo vašom piknikovom košíku či ruksaku chýbať...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Rýchle tipy na pribalené pochúťky

  • Už dávno nežijeme v časoch, keď sa na výlety nosili rezne, paštéty či suchá saláma a topený syr ako inak s poriadne hrubým krajcom chleba. Veľmi dobrým pomocníkom na hladných turistov sú vajíčka uvarené na tvrdo – sú v pôvodnom prírodnom obale a nepodľahnú hneď skaze. Zasýtia a navyše obohatia iné pokrmy ako napríklad šaláty a sendviče. Dokonca ich môžete obaliť vo fašírkovom ceste z mletého mäsa, upiecť a na piknik priniesť výdatné „mäsové gule“.
  • Ak ste celoročne podliehali váženým šalátom, mrazeným dreniam a iným maškrtám v plastových uzatvárateľným obaloch, ktoré ste si navyše starostlivo umyli a odložili, máte vyhraté. Zeleninové a ovocné šaláty si na jednotlivé porcie nadelíte už v pohodlí domova.
  • Na piknik sú vhodné všakovaké pečené a grilované kúsky mäsa, ktoré v spojení s horčicou alebo dresingom, zeleninou a pečivom nestrácajú na chuti ani keď sú studené.
  • Určite zabodujete aj so zemiakovými alebo cukinovými plackami, zeleninovými alebo ovocnými lievancami či dokonca palacinkami.
  • Milovníci sushi si tiež môžu prísť na svoje. I keď ich milovaný pokrm nebude obsahovať surovú rybu pripraviť si ho môžu s kúskom uhorky. Zbaliť sa dá rozkrájané a pokvapkané sójovou omáčkou priamo do plastovej uzatvárateľnej nádoby, ale môžete ho po dokončení nechať ako celú samostatnú rolku zabalenú vo fólii a jednoducho si odhryzávať.
  • Deti určite potešíte mafinami, ktorých košíčky sú ideálnym obalom pri konzumácii „za jazdy“, alebo inými suchšími múčnikmi ako je bábovka, bublanina či sušienky.
  • Energeticky výborným doplnkom nielen pre deti sú rôzne mixy sušeného ovocia a orieškov.
  • Keď sa už rozhodnete zo sebou ťahať moderné plastové fľaše či plechovky s pivom, deťom a vodičom určite spravíte radosť ak im pribalíte na cesty osviežujúcu domácu citronádu.

Tuniakové sendviče
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 8 plátkov sendvičového chleba
  • 1 cibuľa
  • 40 g olív
  • 250 g tuniaka v oleji
  • 2 PL majonézy
  • petržlenová vňať
  • listy hlávkového šalátu
  • paradajka
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu nasekajte nadrobno spolu s petržlenovou vňaťou. Z tuniaka zlejte prebytočný olej a preložte ho do misy a premiešajte so štipkou soli a korením. Olivy nakrájajte na kolieska a pridajte k tuniakovi spolu s majonézou. Premiešajte a natrite na chleby. Chleby pozliepajte, popritláčajte, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky. Pred odchodom sendviče vybaľte, rozkrojte každý priečnym rezom na trojuholníky, dozdobte ich listovým šalátom a kolieskom paradajky, opäť ich zabaľte do fólie alebo alobalu a pripravte na prenos do uzatvárateľnej nádoby.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Sendviče môžete obohatiť o plátky vareného vajíčka alebo syra.


Kuracie tortilly
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 400 g kuracích pŕs
  • 2 tortillové placky
  • 2 PL oleja
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • listy ľadového šalátu
  • 4 PL majonézy alebo dresingu
  • pažítka
  • soľ, mleté čierne korenie

Kuracie prsia nakrájajte na väčšie pásy, osoľte, nakoreňte a orestujte na rozohriatom oleji. Po niekoľkých minútach pridajte na pásiky nakrájane papriky, na polmesiačiky rozkrájanú cibuľu a cesnak. Restujte niekoľko minút, kým mäso nie je hotové, pričom zelenina by mala ostať chrumkavá. Majonézu alebo dresing zmiešajte s nasekanou pažítkou. Na každú tortillu naukladajte na pásy pokrájaný šalát, zalejte ho dresingom a navrstvite mäso so zeleninou. Tortilly pevne zaviňte a vcelku alebo prerezané na polovice ich zabaľte do potravinárskej fólie alebo desiatového papiera.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Pre jednoduchosť môžete mäso nahradiť plátkami šunky, naopak šikovnejší si môžu zeleninu orestovať zvlášť a mäso obaliť v trojobale alebo cestíčku a osmažiť do chrumkava.


Fašírkové hamburgery
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 50 g strúhanky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 cibule
  • 2 vajíčka
  • 4 žemle alebo kaiserky
  • 4 plátky syra
  • 2 plátky masla
  • soľ, mleté čierne korenie
  • majoránka

Cibule očistite, jednu pokrájajte na kolieska, nasoľte a odložte do chladničky. Druhú pokrájajte na malé kocky a spolu s ošúpaným a nakrájaným cesnakom opražte na plátku masle. Mäso preložte do misy a zmiešajte s vajíčkami, soľou, korením, upraženou cibuľou a strúhankou. Rukami vypracujte masu, z ktorej vytvarujte 4 fašírky a opečte z každej strany na zvyšnom masle. Žemle rozkrojte potrite kečupom alebo horčicou, vložte fašírku, syr, plátky cibule a sterilizovanej uhorky. Hamburgery zabaľte do desiatových papierových vreciek.

SkryťVypnúť reklamu

Čokoládové mafiny
SUROVINY NA VIAC PORCIÍ

  • 250 g hladkej múky
  • 2 PL prášku do pečiva
  • 1 PL jedlej sódy
  • 100 g bielej čokolády
  • 100 g tmavej čokolády
  • 100 g kryštálového cukru
  • 140 g sušeného ovocia
  • 2 vajíčka
  • 150 ml bieleho jogurtu
  • 100 g masla

Rúru predhrejte na 190 stupňov. Múku preosejte spolu s práškom do pečiva do misy, pridajte nadrobno rozkrájané sušené ovocie, nasekanú čokoládu a cukor. Do suchej zmesi primiešajte vidličkou rozšľahané vajíčka, jogurt, rozpustené maslo a premiešajte. Cesto vlejte do formy na mafiny vystlanej papierovými košíčkami. Pečte približne 20 minút, kým nenapuchnú a nechytia zlatý nádych.

Balenie a pohodlie

  • Ak si chcete užiť „pravý piknik“ a nechcete sa ťahať s nepraktickými taškami a plecniakmi na niekoľko kilometrovú túru mali by ste sa porozhliadnuť po kamenných alebo internetových predajniach so športovým a rekreačným vybavením. Okrem vhodných kúskov oblečenia a obuvi, ktoré vás ochránia pred nástrahami prírody a počasia, si tam môžete vybrať z nemalej ponuky piknikových košíkov a ruksakov, ktoré obsahujú sady ľahčených tanierov, pohárov a príborov.
  • Vziať so sebou môžete i jednorazový plastový riad, a plastové vrecia na odpad, ktoré by ste samozrejme nemali nechať na pospas v prírode, ale vyhodiť ich do najbližšieho smetného koša.
  • Ku šťastiu vám už stačí len deka a nejaké spoločenské vonkajšie hry ako lietajúci tanier, lopta či bedminton. Na trhu sú dostupné už i špeciálne deky, ktoré majú zospodu izolačnú vrstvu, ktorá vás ochráni pred vlhkou trávou.
  • Plánovanie trasy, cyklistická alebo turistická mapa, repelent či pršiplášť sú už len drobnou doplnkovou výbavou.

A čo hygiena?

  • Nie vždy natrafíte na krištáľovo čistú studničku či potôčik. Mali by ste preto so sebou nosiť aspoň 1 liter čistej vody a prípadnú dezinfekciu rán a rúk. Ak sa vám zdá kilogram záťaže navyše veľkou prekážkou, pribaľte si na cesty aspoň vlhčené hygienické utierky s obsahom alkoholu.
  • Pri veľmi horúcich dňoch si jedlo rozplánujte a pripravte tak, aby ste pokrm s majonézami a dresingami skonzumovali 1-2 hodiny po vybraní z chladničky.
  • Snažte sa nekombinovať pokrmy tým, že po odkrojení sendviča s mäsom začnete tým istým nožom rozkrajovať koláčiky.
  • Nedojedené pokrmy by ste síce mali priniesť domov, aby ste nimi v lese nekŕmili divú zver, nemali by ste ich už však konzumovať. Po celodennom nosení v batohu už pre vás nebudú lákavou a zdravou pochúťkou.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  2. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  3. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  4. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  5. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  6. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  7. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  8. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  1. Nový článokSpolupráca v oblasti lesnej pedagogiky v Bojniciach
  2. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti
  3. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba
  4. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  5. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  6. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  7. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  8. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  1. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 10 412
  2. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom 5 779
  3. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 744
  4. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 3 436
  5. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti 2 501
  6. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba 2 231
  7. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 1 852
  8. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 1 549
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  2. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  3. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  4. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  5. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  6. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  7. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  8. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  1. Martin Fronk: Objavil som kúpalisko za 2 eurá 85 227
  2. Martin Kresák: Minimálna mzda 915 €: v Bratislave pohoda, v Gelnici pohroma 15 258
  3. Ivan Čáni: Smer SSD sa definitívne sám spláchol na úplné morálne a ľudské dno, odkiaľ sa už nedá vynoriť. 13 710
  4. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná. 9 665
  5. Michael Achberger: Supermarketové pasce: 10 "fitness" výrobkov, po ktorých priberáte 9 127
  6. Monika Albertiová: Balím kufre! Tu sa nedá žiť a minimálna mzda? Na smiech! 7 617
  7. Juraj Kumičák: Najväčšia tanková bitka v dejinách 7 414
  8. Martin Fronk: Divín: Obec, kde sa sprievodkyne červenajú a umenie visí aj na stenách, nielen vo vzduchu 6 002
  1. Radko Mačuha: Dnes je deň, keď nám Rusi znemožnili ísť čínskou cestou.
  2. Marcel Rebro: Od „dočasného pobytu“ k denacifikácii: dejiny sa opakujú
  3. Post Bellum SK: Keď sa lámal čas a charaktery
  4. Radko Mačuha: Politika, pred ktorou musia utekať už aj "dezoláti".
  5. Věra Tepličková: Maličkosti z temperamentovej poradne:Trump a Putin? Dva absolútne odlišné svety
  6. Marcel Rebro: Putinova "obrana" ruskojazyčných Ukrajincov pred "vyvražďovaním": vyvražďuje ich sám
  7. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná.
  8. Marcel Rebro: Rusofili nás posielajú na ukrajinský front. Ideme. Už zajtra. A radi
reklama
SkryťZatvoriť reklamu