SME

Občerstvenie v prírode

Neviete čo so sebou na piknik v tráve, náročnú túru či obyčajný výlet k vode a do prírody. Poradíme vám, čo by nemalo vo vašom piknikovom košíku či ruksaku chýbať...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Rýchle tipy na pribalené pochúťky

  • Už dávno nežijeme v časoch, keď sa na výlety nosili rezne, paštéty či suchá saláma a topený syr ako inak s poriadne hrubým krajcom chleba. Veľmi dobrým pomocníkom na hladných turistov sú vajíčka uvarené na tvrdo – sú v pôvodnom prírodnom obale a nepodľahnú hneď skaze. Zasýtia a navyše obohatia iné pokrmy ako napríklad šaláty a sendviče. Dokonca ich môžete obaliť vo fašírkovom ceste z mletého mäsa, upiecť a na piknik priniesť výdatné „mäsové gule“.
  • Ak ste celoročne podliehali váženým šalátom, mrazeným dreniam a iným maškrtám v plastových uzatvárateľným obaloch, ktoré ste si navyše starostlivo umyli a odložili, máte vyhraté. Zeleninové a ovocné šaláty si na jednotlivé porcie nadelíte už v pohodlí domova.
  • Na piknik sú vhodné všakovaké pečené a grilované kúsky mäsa, ktoré v spojení s horčicou alebo dresingom, zeleninou a pečivom nestrácajú na chuti ani keď sú studené.
  • Určite zabodujete aj so zemiakovými alebo cukinovými plackami, zeleninovými alebo ovocnými lievancami či dokonca palacinkami.
  • Milovníci sushi si tiež môžu prísť na svoje. I keď ich milovaný pokrm nebude obsahovať surovú rybu pripraviť si ho môžu s kúskom uhorky. Zbaliť sa dá rozkrájané a pokvapkané sójovou omáčkou priamo do plastovej uzatvárateľnej nádoby, ale môžete ho po dokončení nechať ako celú samostatnú rolku zabalenú vo fólii a jednoducho si odhryzávať.
  • Deti určite potešíte mafinami, ktorých košíčky sú ideálnym obalom pri konzumácii „za jazdy“, alebo inými suchšími múčnikmi ako je bábovka, bublanina či sušienky.
  • Energeticky výborným doplnkom nielen pre deti sú rôzne mixy sušeného ovocia a orieškov.
  • Keď sa už rozhodnete zo sebou ťahať moderné plastové fľaše či plechovky s pivom, deťom a vodičom určite spravíte radosť ak im pribalíte na cesty osviežujúcu domácu citronádu.

Tuniakové sendviče
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 8 plátkov sendvičového chleba
  • 1 cibuľa
  • 40 g olív
  • 250 g tuniaka v oleji
  • 2 PL majonézy
  • petržlenová vňať
  • listy hlávkového šalátu
  • paradajka
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu nasekajte nadrobno spolu s petržlenovou vňaťou. Z tuniaka zlejte prebytočný olej a preložte ho do misy a premiešajte so štipkou soli a korením. Olivy nakrájajte na kolieska a pridajte k tuniakovi spolu s majonézou. Premiešajte a natrite na chleby. Chleby pozliepajte, popritláčajte, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky. Pred odchodom sendviče vybaľte, rozkrojte každý priečnym rezom na trojuholníky, dozdobte ich listovým šalátom a kolieskom paradajky, opäť ich zabaľte do fólie alebo alobalu a pripravte na prenos do uzatvárateľnej nádoby.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Sendviče môžete obohatiť o plátky vareného vajíčka alebo syra.


Kuracie tortilly
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 400 g kuracích pŕs
  • 2 tortillové placky
  • 2 PL oleja
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • listy ľadového šalátu
  • 4 PL majonézy alebo dresingu
  • pažítka
  • soľ, mleté čierne korenie

Kuracie prsia nakrájajte na väčšie pásy, osoľte, nakoreňte a orestujte na rozohriatom oleji. Po niekoľkých minútach pridajte na pásiky nakrájane papriky, na polmesiačiky rozkrájanú cibuľu a cesnak. Restujte niekoľko minút, kým mäso nie je hotové, pričom zelenina by mala ostať chrumkavá. Majonézu alebo dresing zmiešajte s nasekanou pažítkou. Na každú tortillu naukladajte na pásy pokrájaný šalát, zalejte ho dresingom a navrstvite mäso so zeleninou. Tortilly pevne zaviňte a vcelku alebo prerezané na polovice ich zabaľte do potravinárskej fólie alebo desiatového papiera.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Pre jednoduchosť môžete mäso nahradiť plátkami šunky, naopak šikovnejší si môžu zeleninu orestovať zvlášť a mäso obaliť v trojobale alebo cestíčku a osmažiť do chrumkava.


Fašírkové hamburgery
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 50 g strúhanky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 cibule
  • 2 vajíčka
  • 4 žemle alebo kaiserky
  • 4 plátky syra
  • 2 plátky masla
  • soľ, mleté čierne korenie
  • majoránka

Cibule očistite, jednu pokrájajte na kolieska, nasoľte a odložte do chladničky. Druhú pokrájajte na malé kocky a spolu s ošúpaným a nakrájaným cesnakom opražte na plátku masle. Mäso preložte do misy a zmiešajte s vajíčkami, soľou, korením, upraženou cibuľou a strúhankou. Rukami vypracujte masu, z ktorej vytvarujte 4 fašírky a opečte z každej strany na zvyšnom masle. Žemle rozkrojte potrite kečupom alebo horčicou, vložte fašírku, syr, plátky cibule a sterilizovanej uhorky. Hamburgery zabaľte do desiatových papierových vreciek.

SkryťVypnúť reklamu

Čokoládové mafiny
SUROVINY NA VIAC PORCIÍ

  • 250 g hladkej múky
  • 2 PL prášku do pečiva
  • 1 PL jedlej sódy
  • 100 g bielej čokolády
  • 100 g tmavej čokolády
  • 100 g kryštálového cukru
  • 140 g sušeného ovocia
  • 2 vajíčka
  • 150 ml bieleho jogurtu
  • 100 g masla

Rúru predhrejte na 190 stupňov. Múku preosejte spolu s práškom do pečiva do misy, pridajte nadrobno rozkrájané sušené ovocie, nasekanú čokoládu a cukor. Do suchej zmesi primiešajte vidličkou rozšľahané vajíčka, jogurt, rozpustené maslo a premiešajte. Cesto vlejte do formy na mafiny vystlanej papierovými košíčkami. Pečte približne 20 minút, kým nenapuchnú a nechytia zlatý nádych.

Balenie a pohodlie

  • Ak si chcete užiť „pravý piknik“ a nechcete sa ťahať s nepraktickými taškami a plecniakmi na niekoľko kilometrovú túru mali by ste sa porozhliadnuť po kamenných alebo internetových predajniach so športovým a rekreačným vybavením. Okrem vhodných kúskov oblečenia a obuvi, ktoré vás ochránia pred nástrahami prírody a počasia, si tam môžete vybrať z nemalej ponuky piknikových košíkov a ruksakov, ktoré obsahujú sady ľahčených tanierov, pohárov a príborov.
  • Vziať so sebou môžete i jednorazový plastový riad, a plastové vrecia na odpad, ktoré by ste samozrejme nemali nechať na pospas v prírode, ale vyhodiť ich do najbližšieho smetného koša.
  • Ku šťastiu vám už stačí len deka a nejaké spoločenské vonkajšie hry ako lietajúci tanier, lopta či bedminton. Na trhu sú dostupné už i špeciálne deky, ktoré majú zospodu izolačnú vrstvu, ktorá vás ochráni pred vlhkou trávou.
  • Plánovanie trasy, cyklistická alebo turistická mapa, repelent či pršiplášť sú už len drobnou doplnkovou výbavou.

A čo hygiena?

  • Nie vždy natrafíte na krištáľovo čistú studničku či potôčik. Mali by ste preto so sebou nosiť aspoň 1 liter čistej vody a prípadnú dezinfekciu rán a rúk. Ak sa vám zdá kilogram záťaže navyše veľkou prekážkou, pribaľte si na cesty aspoň vlhčené hygienické utierky s obsahom alkoholu.
  • Pri veľmi horúcich dňoch si jedlo rozplánujte a pripravte tak, aby ste pokrm s majonézami a dresingami skonzumovali 1-2 hodiny po vybraní z chladničky.
  • Snažte sa nekombinovať pokrmy tým, že po odkrojení sendviča s mäsom začnete tým istým nožom rozkrajovať koláčiky.
  • Nedojedené pokrmy by ste síce mali priniesť domov, aby ste nimi v lese nekŕmili divú zver, nemali by ste ich už však konzumovať. Po celodennom nosení v batohu už pre vás nebudú lákavou a zdravou pochúťkou.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 748
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 883
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 366
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 304
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 144
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 831
  7. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 2 777
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 2 448
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 9
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 904
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 538
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 19 168
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 899
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 495
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 952
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 528
  8. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 288
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
reklama
SkryťZatvoriť reklamu