Hubový špeciál - kto hľadá nájde

Na zber húb treba istú dávku vytrvalosti, ale i šťastia. Ak vám nájdené množstvo húb prerastá cez hlavu, skúste si ich uskladniť na horšie časy...

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Ako ich zbierať a zužitkovať?

  • Hubám sa najlepšie darí ak sú denné a nočné teploty skoro vyrovnané. Majú rady vlhko ale teplo. Nie je teda pravda, že ak je dlho daždivé chladné počasie zaručene porastú.
  • Nikdy nezbierajte huby staré, zoschnuté či inak poškodené slimákmi a plesňou. Staré huby môžu privodiť nevoľnosť rovnako ako huby nejedlé či jedovaté.
  • Vyberajte si aj miesto zberu. Keďže huby rady vstrebávajú škodlivé látky zo svojho okolia ako arzén či olovo, nezbierajte huby popri cestách a čiernych skládkach.
  • Zbierajte len tie huby, ktoré zaručene dobre poznáte a ste si istý, že si ich nemôžete pomýliť s ich jedovatou dvojníčkou.
  • Nájdené huby odrežte pri zemi a na mieste jemne očistite. Ak nemáte nožík nemusíte sa báť jemne ich zo zeme vytrhnúť.
  • Doma huby prezrite, vyhoďte červivé časti a vytrieďte podľa veľkosti, druhov, kvality i podľa plánovanej kuchynskej úpravy.
  • Huby neumývajte, iba ich jemne očistite rukou, papierom alebo handričkou, horšie a staršie časti oškrabte nožom.
  • Huby v chladničke vydržia iba chvíľku a vzhľadom na dlhú cestu a prepravu domov ich čo najrýchlejšie spracujte a rozkrájajte.

Nakladané huby
Suroviny na 4 poháre po 250 ml

  • 500 g rôznych lesných húb
  • 750 ml vody
  • 180 ml vínneho octu
  • 4 PL olivového oleja
  • 3 ČL soli
  • 2 PL octu
  • čerstvé a sušené bylinky
  • kocka zeleninového bujónu
  • práškový nálev na konzervovanie

Huby rozkrájajte a rozdeľte do pohárikov. Do každého pohára pridajte štipku pomôcky na konzervovanie. Vodu prevarte spolu s octom, cukrom, soľou a bujónom. Horúcim nálevom zalejte huby, a do každého pohára vlejte 1 PL oleja. Poháre dôkladne uzatvorte a v nižšom hrnci s vodou sterilizujte v rúre alebo na sporáku približne 1 hodinu.


Huby v soli

Na 1 kg húb pripadá 250 g soli.

Huby dobre očistite, umyte, pokrájajte na požadované tvary a čiastočne osušte. Premiešajte ich s odváženou soľou a premiešajte. Natlačte do pohárov a vrch zasypte 2 PL soli navyše. Poháre uzatvorte a odložte na chladné miesto. Pri varení už pokrm do ktorého takto pripravené huby použijete nesoľte, alebo ich pre pridaním do jedla premyte v studenej vode.


Sterilizované huby

Pripravené hubu povarte v slanej vode približne 5 minút. Poháre dôkladne umyte a osušte. Do každého pohára dajte 1 menší bobkový list, 2 zrnká nového korenia, 3 zrnká čierneho korenia, 2 kolieska mrkvy, 2 plátky cibule, malý plátok zeleru, plátok chrenu, štipku celej rasce, horčicové semienka, 1 klinček, 1 PL cukru a nakoniec huby a nálev. Dobre uzatvorte a sterilizujte približne 30 minút pri teplote 90 stupňov.

Na nálev potrebujete ocot a vodu v pomere 1:3, soľ (na 1 liter nálevu 30 g soli) a trochu zeleninového nakladaču.


Huby v slanom náleve

Huby očistite, rozkrájajte a dajte variť do vody s trochou kyseliny citrónovej (na 1 liter vody 4 g kyseliny citrónovej) na približne 5 minút. Kyselina citrónová zaistí peknú farbu húb a čiastočne odstráni modrosť tmavých húb a vybieli hlúbiky. Po dovarení huby preceďte, prepláchnite v studenej vode, nechajte odkvapkať a natlačte do pohárov a zalejte mierne slaným nálevom (Na 1 liter vody pripadá 1-2 PL soli). Nálev pripravíte tak, že vodu necháte prevrieť, rozpustíte v nej soľ a premiešate. Horúcim nálevom zalejte huby v pohároch, uzatvorte a dajte sterilizovať na 30 minút.

Tip: Po prvom sterilizovaní nechajte poháre pomaly vychladnúť a po 24 hodinách znovu sterilizujte 30 minút. Takto pripravené huby sa nikdy nepokazia a budú aj akurát mäkké a pripravené ako do dlhého varenia omáčok a polievok, tak do šalátov či praženice.


Využitie v kuchyni

  • Huby nie sú príliš kalorické, takže si ich môžu dopriať i ľudia držiaci redukčnú diétu.
  • Jesť huby môžu iba ľudia s dobrým žalúdkom a trávením. Nemali by ich v nadmernom množstve konzumovať deti mladšie ako 10 rokov, pretože ešte nemajú dostatočne stabilizovaný tráviaci systém a ani starší ľudia.
  • Konzumácia húb sa neodporúča ani pacientom po operácii tráviaceho traktu.
  • Časť húb je pre človeka vždy nestráviteľná, preto sa odnepamäti vraví, že huby sú ťažké.
  • Na kvalitu pripraveného jedla vplýva i spôsob prípravy a výber vhodných druhov húb. Pri zostavovaní jedálnička je preto vítané huby kombinovať s inými potravinami najlepšie mäsom, cestovinami, ryžou či zeleninou.
  • Pred samotnou prípravou huby netreba zbytočne namáčať vo vode
  • Pripravované jedlo z húb treba koreniť a soliť len s mierou.
  • Huby je potrebné dôkladne povariť alebo podusiť, tvrdšie huby počas varenia častejšie podlievať vodou, aby boli ľahšie stráviteľné.
  • Nikdy ich nekonzumujte s nadmerne tučným jedlom a pokiaľ sa dá, treba ich pripravovať na menšom množstve tuku.
  • Huby sa nemajú jesť tesne pred spaním a ani veľké množstvo naraz. To platí tiež hlavne na večer.
  • Hotové hubové jedlá je najlepšie skonzumovať hneď po uvarení a neskladovať dlho v chladničke či mrazničke.
  • Po konzumácii húb sa neodporúča piť veľké množstvo alkoholu. Neplatí už však „babičkovské pravidlo“, že huby treba zapiť pre istotu mliekom. Jeden pohár piva alebo vína vám po jedle neuškodí, ba niektoré jedlá z húb výrazne doplní.

Huby a budúce spracovanie

  • Sušenie – očistené hríby (najlepšie hríb smrekový, dubový, osikový, suchohríb...) narežte na plátky hrubé približne 5mm a naukladajte ich na vzdušné, nie slnečné miesto. Dosušiť ich možno i v rúre na pečenie. Usušené hríby uskladnite do suchej uzatvárateľnej nádoby alebo do plátenného vrecúška na tmavé suché miesto. Pred použitím ich musíte predmočiť vo vode.
  • Mrazenie – očistené a pokrájané huby dajte na 5 minút blanžírovať do vriacej slanej vody. Odoberte prípadnú penu z povrchu, preceďte a prepláchnite pod tečúcou vodou. Čiastočne vysušte a naukladajte do vhodných nádob alebo mikroténových vreciek. Odložte do mrazničky.
  • Konzervovanie – najčastejšími pomocníkmi na konzervovanie je soľ, ocot poprípade olej. Naloženie do soli zabraňuje rastu baktérií a udržiava i vhodnú vlhkosť. Slaný či sladko-kyslý nálev prípadne marinovanie v ochuteninách s olejom a poctivé sterilizovanie vašu komoru zásobí hubami na niekoľko mesiacov ba aj rokov.
  • Hubový prášok – z dobre vysušených húb si môžete pripraviť sami hubové korenie. Sušené huby pomeľte alebo rozmixujte, podľa potreby prášok dosušte v rúre na pečenie. Takýto „čarovný prášok“ môžete vmiešať do soli a sušených byliniek a pripraviť si tak zmes vlastného korenia na dochucovanie jedál, alebo ho môžete primiešať do živočíšneho masla, ktoré potom sformujete za pomoci alobalu do valčeka a necháte vychladiť alebo zamraziť.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  2. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  3. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  4. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  5. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  6. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  7. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  8. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  9. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  10. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 9 356
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 9 109
  3. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 982
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 573
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 747
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 461
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 197
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 682
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 276
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 658

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Poliaci a Švédi čistia Európu od slovenských zbraní

Poliaci rozbili gang pašujúci slovenské zbrane, Švédi na prípade stále pracujú.

KOMENTÁRE

Pripomeňme si, že režim bol naozaj zločinecký

Námietka, že ÚPN v Poľsku má väčšie právomoci, je nemiestna.

TECH

Veľký objav astronómov, ďaleké planéty môžu mať vodu aj život

V systéme Trappist-1 je sedem Zemi podobných planét.

Neprehliadnite tiež

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.

Závan jari na tanieri: Pečené kozľa s brusnicami

S blížiacou sa jarou sú stále aktuálnejšie recepty z kozľaciny a jahňaciny.

Aj bez končatín dokážu veľa. Tieto tri ženy inšpirujú svet svojou húževnatosťou

Osud sa s Bethany Hamilton, Aimee Mullins a Jessicou Cox nemaznal.

Lucia Šoralová: Materstvom svoj život odovzdávate niekomu inému

Slovenská šansoniérka, ktorá sa usadila v Česku, spevom vyjadruje svoju identitu ženy, umelkyne, matky aj manželky.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop