SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Hubový špeciál - kto hľadá nájde

Na zber húb treba istú dávku vytrvalosti, ale i šťastia. Ak vám nájdené množstvo húb prerastá cez hlavu, skúste si ich uskladniť na horšie časy...

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Ako ich zbierať a zužitkovať?

  • Hubám sa najlepšie darí ak sú denné a nočné teploty skoro vyrovnané. Majú rady vlhko ale teplo. Nie je teda pravda, že ak je dlho daždivé chladné počasie zaručene porastú.
  • Nikdy nezbierajte huby staré, zoschnuté či inak poškodené slimákmi a plesňou. Staré huby môžu privodiť nevoľnosť rovnako ako huby nejedlé či jedovaté.
  • Vyberajte si aj miesto zberu. Keďže huby rady vstrebávajú škodlivé látky zo svojho okolia ako arzén či olovo, nezbierajte huby popri cestách a čiernych skládkach.
  • Zbierajte len tie huby, ktoré zaručene dobre poznáte a ste si istý, že si ich nemôžete pomýliť s ich jedovatou dvojníčkou.
  • Nájdené huby odrežte pri zemi a na mieste jemne očistite. Ak nemáte nožík nemusíte sa báť jemne ich zo zeme vytrhnúť.
  • Doma huby prezrite, vyhoďte červivé časti a vytrieďte podľa veľkosti, druhov, kvality i podľa plánovanej kuchynskej úpravy.
  • Huby neumývajte, iba ich jemne očistite rukou, papierom alebo handričkou, horšie a staršie časti oškrabte nožom.
  • Huby v chladničke vydržia iba chvíľku a vzhľadom na dlhú cestu a prepravu domov ich čo najrýchlejšie spracujte a rozkrájajte.

Nakladané huby
Suroviny na 4 poháre po 250 ml

  • 500 g rôznych lesných húb
  • 750 ml vody
  • 180 ml vínneho octu
  • 4 PL olivového oleja
  • 3 ČL soli
  • 2 PL octu
  • čerstvé a sušené bylinky
  • kocka zeleninového bujónu
  • práškový nálev na konzervovanie

Huby rozkrájajte a rozdeľte do pohárikov. Do každého pohára pridajte štipku pomôcky na konzervovanie. Vodu prevarte spolu s octom, cukrom, soľou a bujónom. Horúcim nálevom zalejte huby, a do každého pohára vlejte 1 PL oleja. Poháre dôkladne uzatvorte a v nižšom hrnci s vodou sterilizujte v rúre alebo na sporáku približne 1 hodinu.

Skryť Vypnúť reklamu

Huby v soli

Na 1 kg húb pripadá 250 g soli.

Huby dobre očistite, umyte, pokrájajte na požadované tvary a čiastočne osušte. Premiešajte ich s odváženou soľou a premiešajte. Natlačte do pohárov a vrch zasypte 2 PL soli navyše. Poháre uzatvorte a odložte na chladné miesto. Pri varení už pokrm do ktorého takto pripravené huby použijete nesoľte, alebo ich pre pridaním do jedla premyte v studenej vode.


Sterilizované huby

Pripravené hubu povarte v slanej vode približne 5 minút. Poháre dôkladne umyte a osušte. Do každého pohára dajte 1 menší bobkový list, 2 zrnká nového korenia, 3 zrnká čierneho korenia, 2 kolieska mrkvy, 2 plátky cibule, malý plátok zeleru, plátok chrenu, štipku celej rasce, horčicové semienka, 1 klinček, 1 PL cukru a nakoniec huby a nálev. Dobre uzatvorte a sterilizujte približne 30 minút pri teplote 90 stupňov.

Skryť Vypnúť reklamu

Na nálev potrebujete ocot a vodu v pomere 1:3, soľ (na 1 liter nálevu 30 g soli) a trochu zeleninového nakladaču.


Huby v slanom náleve

Huby očistite, rozkrájajte a dajte variť do vody s trochou kyseliny citrónovej (na 1 liter vody 4 g kyseliny citrónovej) na približne 5 minút. Kyselina citrónová zaistí peknú farbu húb a čiastočne odstráni modrosť tmavých húb a vybieli hlúbiky. Po dovarení huby preceďte, prepláchnite v studenej vode, nechajte odkvapkať a natlačte do pohárov a zalejte mierne slaným nálevom (Na 1 liter vody pripadá 1-2 PL soli). Nálev pripravíte tak, že vodu necháte prevrieť, rozpustíte v nej soľ a premiešate. Horúcim nálevom zalejte huby v pohároch, uzatvorte a dajte sterilizovať na 30 minút.

Tip: Po prvom sterilizovaní nechajte poháre pomaly vychladnúť a po 24 hodinách znovu sterilizujte 30 minút. Takto pripravené huby sa nikdy nepokazia a budú aj akurát mäkké a pripravené ako do dlhého varenia omáčok a polievok, tak do šalátov či praženice.

Skryť Vypnúť reklamu

Využitie v kuchyni

  • Huby nie sú príliš kalorické, takže si ich môžu dopriať i ľudia držiaci redukčnú diétu.
  • Jesť huby môžu iba ľudia s dobrým žalúdkom a trávením. Nemali by ich v nadmernom množstve konzumovať deti mladšie ako 10 rokov, pretože ešte nemajú dostatočne stabilizovaný tráviaci systém a ani starší ľudia.
  • Konzumácia húb sa neodporúča ani pacientom po operácii tráviaceho traktu.
  • Časť húb je pre človeka vždy nestráviteľná, preto sa odnepamäti vraví, že huby sú ťažké.
  • Na kvalitu pripraveného jedla vplýva i spôsob prípravy a výber vhodných druhov húb. Pri zostavovaní jedálnička je preto vítané huby kombinovať s inými potravinami najlepšie mäsom, cestovinami, ryžou či zeleninou.
  • Pred samotnou prípravou huby netreba zbytočne namáčať vo vode
  • Pripravované jedlo z húb treba koreniť a soliť len s mierou.
  • Huby je potrebné dôkladne povariť alebo podusiť, tvrdšie huby počas varenia častejšie podlievať vodou, aby boli ľahšie stráviteľné.
  • Nikdy ich nekonzumujte s nadmerne tučným jedlom a pokiaľ sa dá, treba ich pripravovať na menšom množstve tuku.
  • Huby sa nemajú jesť tesne pred spaním a ani veľké množstvo naraz. To platí tiež hlavne na večer.
  • Hotové hubové jedlá je najlepšie skonzumovať hneď po uvarení a neskladovať dlho v chladničke či mrazničke.
  • Po konzumácii húb sa neodporúča piť veľké množstvo alkoholu. Neplatí už však „babičkovské pravidlo“, že huby treba zapiť pre istotu mliekom. Jeden pohár piva alebo vína vám po jedle neuškodí, ba niektoré jedlá z húb výrazne doplní.

Huby a budúce spracovanie

  • Sušenie – očistené hríby (najlepšie hríb smrekový, dubový, osikový, suchohríb...) narežte na plátky hrubé približne 5mm a naukladajte ich na vzdušné, nie slnečné miesto. Dosušiť ich možno i v rúre na pečenie. Usušené hríby uskladnite do suchej uzatvárateľnej nádoby alebo do plátenného vrecúška na tmavé suché miesto. Pred použitím ich musíte predmočiť vo vode.
  • Mrazenie – očistené a pokrájané huby dajte na 5 minút blanžírovať do vriacej slanej vody. Odoberte prípadnú penu z povrchu, preceďte a prepláchnite pod tečúcou vodou. Čiastočne vysušte a naukladajte do vhodných nádob alebo mikroténových vreciek. Odložte do mrazničky.
  • Konzervovanie – najčastejšími pomocníkmi na konzervovanie je soľ, ocot poprípade olej. Naloženie do soli zabraňuje rastu baktérií a udržiava i vhodnú vlhkosť. Slaný či sladko-kyslý nálev prípadne marinovanie v ochuteninách s olejom a poctivé sterilizovanie vašu komoru zásobí hubami na niekoľko mesiacov ba aj rokov.
  • Hubový prášok – z dobre vysušených húb si môžete pripraviť sami hubové korenie. Sušené huby pomeľte alebo rozmixujte, podľa potreby prášok dosušte v rúre na pečenie. Takýto „čarovný prášok“ môžete vmiešať do soli a sušených byliniek a pripraviť si tak zmes vlastného korenia na dochucovanie jedál, alebo ho môžete primiešať do živočíšneho masla, ktoré potom sformujete za pomoci alobalu do valčeka a necháte vychladiť alebo zamraziť.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Úprava osobného motorového vozidla
  2. Important information for Brazilians living in Slovakia
  3. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Päť chýb pri zateplení strechy
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 057
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 024
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 13 979
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 775
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 720
  6. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 10 483
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 603
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 594
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 358
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 145
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie na nový koronavírus.

Koronavírus: Slovensko má denné maximum nakazených, v hre je lockdown (minúta po minúte)

Nakazených koronavírusom na Slovensku je 25 100 osôb. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič po stredajšom rokovaní vlády.
Česko má najvyššie tempo nárastu šírenia nákazy spomedzi okolitých krajín.
Autorská strana Petra Šabatu

Keď v Česku umierajú mŕtvi (píše Petr Šabata)

Popis jedného smutného slovensko-českého koronavírusového zápasu.

Ilustračné foto.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia