SME

Hubový špeciál - kto hľadá nájde

Na zber húb treba istú dávku vytrvalosti, ale i šťastia. Ak vám nájdené množstvo húb prerastá cez hlavu, skúste si ich uskladniť na horšie časy...

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Ako ich zbierať a zužitkovať?

  • Hubám sa najlepšie darí ak sú denné a nočné teploty skoro vyrovnané. Majú rady vlhko ale teplo. Nie je teda pravda, že ak je dlho daždivé chladné počasie zaručene porastú.
  • Nikdy nezbierajte huby staré, zoschnuté či inak poškodené slimákmi a plesňou. Staré huby môžu privodiť nevoľnosť rovnako ako huby nejedlé či jedovaté.
  • Vyberajte si aj miesto zberu. Keďže huby rady vstrebávajú škodlivé látky zo svojho okolia ako arzén či olovo, nezbierajte huby popri cestách a čiernych skládkach.
  • Zbierajte len tie huby, ktoré zaručene dobre poznáte a ste si istý, že si ich nemôžete pomýliť s ich jedovatou dvojníčkou.
  • Nájdené huby odrežte pri zemi a na mieste jemne očistite. Ak nemáte nožík nemusíte sa báť jemne ich zo zeme vytrhnúť.
  • Doma huby prezrite, vyhoďte červivé časti a vytrieďte podľa veľkosti, druhov, kvality i podľa plánovanej kuchynskej úpravy.
  • Huby neumývajte, iba ich jemne očistite rukou, papierom alebo handričkou, horšie a staršie časti oškrabte nožom.
  • Huby v chladničke vydržia iba chvíľku a vzhľadom na dlhú cestu a prepravu domov ich čo najrýchlejšie spracujte a rozkrájajte.

Nakladané huby
Suroviny na 4 poháre po 250 ml

  • 500 g rôznych lesných húb
  • 750 ml vody
  • 180 ml vínneho octu
  • 4 PL olivového oleja
  • 3 ČL soli
  • 2 PL octu
  • čerstvé a sušené bylinky
  • kocka zeleninového bujónu
  • práškový nálev na konzervovanie

Huby rozkrájajte a rozdeľte do pohárikov. Do každého pohára pridajte štipku pomôcky na konzervovanie. Vodu prevarte spolu s octom, cukrom, soľou a bujónom. Horúcim nálevom zalejte huby, a do každého pohára vlejte 1 PL oleja. Poháre dôkladne uzatvorte a v nižšom hrnci s vodou sterilizujte v rúre alebo na sporáku približne 1 hodinu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Huby v soli

Na 1 kg húb pripadá 250 g soli.

Huby dobre očistite, umyte, pokrájajte na požadované tvary a čiastočne osušte. Premiešajte ich s odváženou soľou a premiešajte. Natlačte do pohárov a vrch zasypte 2 PL soli navyše. Poháre uzatvorte a odložte na chladné miesto. Pri varení už pokrm do ktorého takto pripravené huby použijete nesoľte, alebo ich pre pridaním do jedla premyte v studenej vode.


Sterilizované huby

Pripravené hubu povarte v slanej vode približne 5 minút. Poháre dôkladne umyte a osušte. Do každého pohára dajte 1 menší bobkový list, 2 zrnká nového korenia, 3 zrnká čierneho korenia, 2 kolieska mrkvy, 2 plátky cibule, malý plátok zeleru, plátok chrenu, štipku celej rasce, horčicové semienka, 1 klinček, 1 PL cukru a nakoniec huby a nálev. Dobre uzatvorte a sterilizujte približne 30 minút pri teplote 90 stupňov.

SkryťVypnúť reklamu

Na nálev potrebujete ocot a vodu v pomere 1:3, soľ (na 1 liter nálevu 30 g soli) a trochu zeleninového nakladaču.


Huby v slanom náleve

Huby očistite, rozkrájajte a dajte variť do vody s trochou kyseliny citrónovej (na 1 liter vody 4 g kyseliny citrónovej) na približne 5 minút. Kyselina citrónová zaistí peknú farbu húb a čiastočne odstráni modrosť tmavých húb a vybieli hlúbiky. Po dovarení huby preceďte, prepláchnite v studenej vode, nechajte odkvapkať a natlačte do pohárov a zalejte mierne slaným nálevom (Na 1 liter vody pripadá 1-2 PL soli). Nálev pripravíte tak, že vodu necháte prevrieť, rozpustíte v nej soľ a premiešate. Horúcim nálevom zalejte huby v pohároch, uzatvorte a dajte sterilizovať na 30 minút.

Tip: Po prvom sterilizovaní nechajte poháre pomaly vychladnúť a po 24 hodinách znovu sterilizujte 30 minút. Takto pripravené huby sa nikdy nepokazia a budú aj akurát mäkké a pripravené ako do dlhého varenia omáčok a polievok, tak do šalátov či praženice.

SkryťVypnúť reklamu

Využitie v kuchyni

  • Huby nie sú príliš kalorické, takže si ich môžu dopriať i ľudia držiaci redukčnú diétu.
  • Jesť huby môžu iba ľudia s dobrým žalúdkom a trávením. Nemali by ich v nadmernom množstve konzumovať deti mladšie ako 10 rokov, pretože ešte nemajú dostatočne stabilizovaný tráviaci systém a ani starší ľudia.
  • Konzumácia húb sa neodporúča ani pacientom po operácii tráviaceho traktu.
  • Časť húb je pre človeka vždy nestráviteľná, preto sa odnepamäti vraví, že huby sú ťažké.
  • Na kvalitu pripraveného jedla vplýva i spôsob prípravy a výber vhodných druhov húb. Pri zostavovaní jedálnička je preto vítané huby kombinovať s inými potravinami najlepšie mäsom, cestovinami, ryžou či zeleninou.
  • Pred samotnou prípravou huby netreba zbytočne namáčať vo vode
  • Pripravované jedlo z húb treba koreniť a soliť len s mierou.
  • Huby je potrebné dôkladne povariť alebo podusiť, tvrdšie huby počas varenia častejšie podlievať vodou, aby boli ľahšie stráviteľné.
  • Nikdy ich nekonzumujte s nadmerne tučným jedlom a pokiaľ sa dá, treba ich pripravovať na menšom množstve tuku.
  • Huby sa nemajú jesť tesne pred spaním a ani veľké množstvo naraz. To platí tiež hlavne na večer.
  • Hotové hubové jedlá je najlepšie skonzumovať hneď po uvarení a neskladovať dlho v chladničke či mrazničke.
  • Po konzumácii húb sa neodporúča piť veľké množstvo alkoholu. Neplatí už však „babičkovské pravidlo“, že huby treba zapiť pre istotu mliekom. Jeden pohár piva alebo vína vám po jedle neuškodí, ba niektoré jedlá z húb výrazne doplní.

Huby a budúce spracovanie

  • Sušenie – očistené hríby (najlepšie hríb smrekový, dubový, osikový, suchohríb...) narežte na plátky hrubé približne 5mm a naukladajte ich na vzdušné, nie slnečné miesto. Dosušiť ich možno i v rúre na pečenie. Usušené hríby uskladnite do suchej uzatvárateľnej nádoby alebo do plátenného vrecúška na tmavé suché miesto. Pred použitím ich musíte predmočiť vo vode.
  • Mrazenie – očistené a pokrájané huby dajte na 5 minút blanžírovať do vriacej slanej vody. Odoberte prípadnú penu z povrchu, preceďte a prepláchnite pod tečúcou vodou. Čiastočne vysušte a naukladajte do vhodných nádob alebo mikroténových vreciek. Odložte do mrazničky.
  • Konzervovanie – najčastejšími pomocníkmi na konzervovanie je soľ, ocot poprípade olej. Naloženie do soli zabraňuje rastu baktérií a udržiava i vhodnú vlhkosť. Slaný či sladko-kyslý nálev prípadne marinovanie v ochuteninách s olejom a poctivé sterilizovanie vašu komoru zásobí hubami na niekoľko mesiacov ba aj rokov.
  • Hubový prášok – z dobre vysušených húb si môžete pripraviť sami hubové korenie. Sušené huby pomeľte alebo rozmixujte, podľa potreby prášok dosušte v rúre na pečenie. Takýto „čarovný prášok“ môžete vmiešať do soli a sušených byliniek a pripraviť si tak zmes vlastného korenia na dochucovanie jedál, alebo ho môžete primiešať do živočíšneho masla, ktoré potom sformujete za pomoci alobalu do valčeka a necháte vychladiť alebo zamraziť.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 396
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 583
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 355
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 334
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 558
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 249
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 525
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 516
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu