Hubárske polievky

Hubová polievka nemusí vždy končiť iba pri slovách... Prekvapte svojich blízkych dobrým obedom!

Domáca hríbová polievka

Suroviny na 4 porcie

  • 6 stredne veľkých hríbov
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g masla
  • 1 mrkva
  • petržlen
  • zemiak
  • soľ, mleté čierne korenie
  • liter zeleninového vývaru

Na závarku:

  • 100 g hladkej múky
  • vajíčko
  • nasekaná petržlenová vňať

Mrkvu, petržlen a zemiak nastrúhajte na hrubšie rezance. Cibuľu nakrájajte na drobné kocky a opražte na masle. Očistené hríby pokrájajte na plátky a pridajte k cibuli spolu s prelisovaným cesnakom. Chvíľu opekajte, pridajte nastrúhanú zeleninu a zalejte vývarom. Varte, kým nie sú hríby úplne mäkké. Dochuťte soľou a korením. Medzitým z múky, vajíčka, nasekanej petržlenovej vňate, štipky soli a zopár kvapiek vody vypracujte cestíčko, z ktorého do polievky zavarte malé halušky. Servírujte hneď po dovarení.

Tip: Riedke cesto na halušky môžete nahradiť strúhanou mrveničkou.


Hubový guláš
Suroviny na 4 porcie

  • 450 g miešaných lesných húb
  • 200 g cibule
  • 4 zemiaky
  • 1 strúčik cesnaku
  • mletá sladká paprika
  • sušená majoránka
  • 1 PL bravčovej masti
  • 3 PL paradajkového pretlaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Na kocky pokrájanú cibuľu a cesnak orestujte na masti, pridajte mletú sladkú papriku, očistené a pokrájané huby a tri na kocky pokrájané zemiaky. Zalejte vodou alebo zeleninovým vývarom a dochuťte soľou, korením a sušenou majoránkou. Varte kým niesú zemiaky a huby mäkké. Nakoniec pridajte paradajkový pretlak a zahustite nastrúhaným zemiakom. Servírujte dozdobené čerstvou majoránkou.

Tip: Pre výraznejšiu chuť môžete guláš dochutiť hubovým korením, mletou štipľavou paprikou alebo jednou čili papričkou.


Biela hubová polievka
Suroviny na 4 porcie

    • 1 liter mlieka
    • 2 hrste čerstvých alebo sušených húb
    • 4 zemiaky
    • 3 bobkové listy
    • 3 PL hladkej múky
    • soľ, mleté čierne korenie
    • kyslá smotana

Huby nasekajte nadrobno a dajte v troche vody variť. Približne po 10 minútach pridajte na malé kocky nakrájané zemiaky, bobkové listy a mlieko, soľ a korenie. Varte, kým zemiaky nezmäknú. Nakoniec z polievky odoberte 100 ml šťavy, zmiešajte ju s trochou studenej vody a hladkou múkou a pomocou sitka vmiešajte do polievky zátrepku. Nechajte prejsť varom, dochuťte a môžete servírovať dozdobené kyslou smotanou.

Tip: Po dovarení môžete podľa chuti pridať do polievky trochu octu, ale pozor na zrazenie mlieka.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  2. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  4. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 752
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 553
  3. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 6 280
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 041
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 5 716
  6. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 575
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 323
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 872
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 619
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 994

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Křetínský: Desím sa, aby napätie v koalícii neohrozilo Slovensko

Prevážil podľa mňa konsenzus, že problematika je natoľko zložitá, že politická reprezentácia nie je schopná objektívne vyhodnotiť, čo by sa jednotlivým klientom stalo.

PLUS

Nespávajú, aby mohli prekladať titulky. Zadarmo a za pár hodín

I love you, povie filmová postava a v titulkoch sa objaví: Ja láska vy.

TECH

Vytvorili prvú farbu na vlasy, ktorá dokáže meniť odtiene

Farby sa testujú pre komerčné použitie.

Neprehliadnite tiež

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.

Mýty a fakty o menopauze: Čo si myslí gynekológ?

Ženy majú o menopauze často hororové predstavy a obávajú sa jej prejavov. Nie je to nutné.

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.

Angelina Jolie: Superžena s kontroverznou minulosťou

Hollywoodska herečka má za sebou sebapoškodzovanie, nevydarené vzťahy s mužmi a experimenty s bisexualitou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop