Hubárske polievky

Hubová polievka nemusí vždy končiť iba pri slovách... Prekvapte svojich blízkych dobrým obedom!

Domáca hríbová polievka

Suroviny na 4 porcie

  • 6 stredne veľkých hríbov
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g masla
  • 1 mrkva
  • petržlen
  • zemiak
  • soľ, mleté čierne korenie
  • liter zeleninového vývaru

Na závarku:

  • 100 g hladkej múky
  • vajíčko
  • nasekaná petržlenová vňať

Mrkvu, petržlen a zemiak nastrúhajte na hrubšie rezance. Cibuľu nakrájajte na drobné kocky a opražte na masle. Očistené hríby pokrájajte na plátky a pridajte k cibuli spolu s prelisovaným cesnakom. Chvíľu opekajte, pridajte nastrúhanú zeleninu a zalejte vývarom. Varte, kým nie sú hríby úplne mäkké. Dochuťte soľou a korením. Medzitým z múky, vajíčka, nasekanej petržlenovej vňate, štipky soli a zopár kvapiek vody vypracujte cestíčko, z ktorého do polievky zavarte malé halušky. Servírujte hneď po dovarení.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Riedke cesto na halušky môžete nahradiť strúhanou mrveničkou.


Hubový guláš
Suroviny na 4 porcie

  • 450 g miešaných lesných húb
  • 200 g cibule
  • 4 zemiaky
  • 1 strúčik cesnaku
  • mletá sladká paprika
  • sušená majoránka
  • 1 PL bravčovej masti
  • 3 PL paradajkového pretlaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Na kocky pokrájanú cibuľu a cesnak orestujte na masti, pridajte mletú sladkú papriku, očistené a pokrájané huby a tri na kocky pokrájané zemiaky. Zalejte vodou alebo zeleninovým vývarom a dochuťte soľou, korením a sušenou majoránkou. Varte kým niesú zemiaky a huby mäkké. Nakoniec pridajte paradajkový pretlak a zahustite nastrúhaným zemiakom. Servírujte dozdobené čerstvou majoránkou.

Tip: Pre výraznejšiu chuť môžete guláš dochutiť hubovým korením, mletou štipľavou paprikou alebo jednou čili papričkou.


Biela hubová polievka
Suroviny na 4 porcie

    • 1 liter mlieka
    • 2 hrste čerstvých alebo sušených húb
    • 4 zemiaky
    • 3 bobkové listy
    • 3 PL hladkej múky
    • soľ, mleté čierne korenie
    • kyslá smotana

Huby nasekajte nadrobno a dajte v troche vody variť. Približne po 10 minútach pridajte na malé kocky nakrájané zemiaky, bobkové listy a mlieko, soľ a korenie. Varte, kým zemiaky nezmäknú. Nakoniec z polievky odoberte 100 ml šťavy, zmiešajte ju s trochou studenej vody a hladkou múkou a pomocou sitka vmiešajte do polievky zátrepku. Nechajte prejsť varom, dochuťte a môžete servírovať dozdobené kyslou smotanou.

Tip: Po dovarení môžete podľa chuti pridať do polievky trochu octu, ale pozor na zrazenie mlieka.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  3. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  4. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  5. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  6. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  7. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli
  9. Naša freestyle kajakárka: na majstrovstvá ideme tri baby
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70%
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  4. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  5. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  6. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  7. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  8. Atos predstavil najúplnejšie 4G a LTE komunikačné riešenie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 614
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 9 060
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 7 715
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 167
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 012
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 5 156
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 338
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 4 228
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 491
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 134

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Majstri sveta ťažia z Nemecka i Afriky. Esá Francúzov sú potomkami prisťahovalcov

Až 15 hráčov Francúzska nemá pôvod v Európe.

KOMENTÁR TOMÁŠA PROKOPČÁKA

To nie je o manželstve. Bojíte sa, že už nebudete výnimoční

A pritom stačí jednoduché: len sa podeliť.

Neprehliadnite tiež

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.

Kladivárka: Hod kladivom je jeden z najnáročnejších športov atletiky

Martinu Hrašnovú čakajú majstrovstvá aj leto s dcérou.