Hubárske polievky

Hubová polievka nemusí vždy končiť iba pri slovách... Prekvapte svojich blízkych dobrým obedom!

Domáca hríbová polievka

Suroviny na 4 porcie

  • 6 stredne veľkých hríbov
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g masla
  • 1 mrkva
  • petržlen
  • zemiak
  • soľ, mleté čierne korenie
  • liter zeleninového vývaru

Na závarku:

  • 100 g hladkej múky
  • vajíčko
  • nasekaná petržlenová vňať

Mrkvu, petržlen a zemiak nastrúhajte na hrubšie rezance. Cibuľu nakrájajte na drobné kocky a opražte na masle. Očistené hríby pokrájajte na plátky a pridajte k cibuli spolu s prelisovaným cesnakom. Chvíľu opekajte, pridajte nastrúhanú zeleninu a zalejte vývarom. Varte, kým nie sú hríby úplne mäkké. Dochuťte soľou a korením. Medzitým z múky, vajíčka, nasekanej petržlenovej vňate, štipky soli a zopár kvapiek vody vypracujte cestíčko, z ktorého do polievky zavarte malé halušky. Servírujte hneď po dovarení.

Tip: Riedke cesto na halušky môžete nahradiť strúhanou mrveničkou.


Hubový guláš
Suroviny na 4 porcie

  • 450 g miešaných lesných húb
  • 200 g cibule
  • 4 zemiaky
  • 1 strúčik cesnaku
  • mletá sladká paprika
  • sušená majoránka
  • 1 PL bravčovej masti
  • 3 PL paradajkového pretlaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Na kocky pokrájanú cibuľu a cesnak orestujte na masti, pridajte mletú sladkú papriku, očistené a pokrájané huby a tri na kocky pokrájané zemiaky. Zalejte vodou alebo zeleninovým vývarom a dochuťte soľou, korením a sušenou majoránkou. Varte kým niesú zemiaky a huby mäkké. Nakoniec pridajte paradajkový pretlak a zahustite nastrúhaným zemiakom. Servírujte dozdobené čerstvou majoránkou.

Tip: Pre výraznejšiu chuť môžete guláš dochutiť hubovým korením, mletou štipľavou paprikou alebo jednou čili papričkou.


Biela hubová polievka
Suroviny na 4 porcie

    • 1 liter mlieka
    • 2 hrste čerstvých alebo sušených húb
    • 4 zemiaky
    • 3 bobkové listy
    • 3 PL hladkej múky
    • soľ, mleté čierne korenie
    • kyslá smotana

Huby nasekajte nadrobno a dajte v troche vody variť. Približne po 10 minútach pridajte na malé kocky nakrájané zemiaky, bobkové listy a mlieko, soľ a korenie. Varte, kým zemiaky nezmäknú. Nakoniec z polievky odoberte 100 ml šťavy, zmiešajte ju s trochou studenej vody a hladkou múkou a pomocou sitka vmiešajte do polievky zátrepku. Nechajte prejsť varom, dochuťte a môžete servírovať dozdobené kyslou smotanou.

Tip: Po dovarení môžete podľa chuti pridať do polievky trochu octu, ale pozor na zrazenie mlieka.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 12 191
  2. Moskva alebo Petrohrad? 7 233
  3. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 4 418
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 2 678
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 278
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 099
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 966
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 630
  9. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 490
  10. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 1 401

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ocenený psychológ o Rómoch: Ak sú v partii, je tam bašavel a robia

Keď má človek motyku v ruke, pomáha mu to vymotať sa z ťažkostí, hovorí psychológ Štefan Straka, ktorý učí Rómov ekologickému záhradníčeniu.

DOMOV

Lesník: Tetrov z lesov nemizne preto, že tam ťažíme

Ján Vrbenský hovorí, že za holé časti môžu kalamity.

KOMENTÁRE

Už opäť Air Kiska

Kiskov portrét zaujíma v obrazárni nepriateľov Fica (Smeru a SNS) stále popredné miesto.

Neprehliadnite tiež

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?