SME
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Hubárske polievky

Hubová polievka nemusí vždy končiť iba pri slovách... Prekvapte svojich blízkych dobrým obedom!

Domáca hríbová polievka

Suroviny na 4 porcie

  • 6 stredne veľkých hríbov
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g masla
  • 1 mrkva
  • petržlen
  • zemiak
  • soľ, mleté čierne korenie
  • liter zeleninového vývaru

Na závarku:

  • 100 g hladkej múky
  • vajíčko
  • nasekaná petržlenová vňať

Mrkvu, petržlen a zemiak nastrúhajte na hrubšie rezance. Cibuľu nakrájajte na drobné kocky a opražte na masle. Očistené hríby pokrájajte na plátky a pridajte k cibuli spolu s prelisovaným cesnakom. Chvíľu opekajte, pridajte nastrúhanú zeleninu a zalejte vývarom. Varte, kým nie sú hríby úplne mäkké. Dochuťte soľou a korením. Medzitým z múky, vajíčka, nasekanej petržlenovej vňate, štipky soli a zopár kvapiek vody vypracujte cestíčko, z ktorého do polievky zavarte malé halušky. Servírujte hneď po dovarení.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Riedke cesto na halušky môžete nahradiť strúhanou mrveničkou.


Hubový guláš
Suroviny na 4 porcie

  • 450 g miešaných lesných húb
  • 200 g cibule
  • 4 zemiaky
  • 1 strúčik cesnaku
  • mletá sladká paprika
  • sušená majoránka
  • 1 PL bravčovej masti
  • 3 PL paradajkového pretlaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Na kocky pokrájanú cibuľu a cesnak orestujte na masti, pridajte mletú sladkú papriku, očistené a pokrájané huby a tri na kocky pokrájané zemiaky. Zalejte vodou alebo zeleninovým vývarom a dochuťte soľou, korením a sušenou majoránkou. Varte kým niesú zemiaky a huby mäkké. Nakoniec pridajte paradajkový pretlak a zahustite nastrúhaným zemiakom. Servírujte dozdobené čerstvou majoránkou.

Tip: Pre výraznejšiu chuť môžete guláš dochutiť hubovým korením, mletou štipľavou paprikou alebo jednou čili papričkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Biela hubová polievka
Suroviny na 4 porcie

    • 1 liter mlieka
    • 2 hrste čerstvých alebo sušených húb
    • 4 zemiaky
    • 3 bobkové listy
    • 3 PL hladkej múky
    • soľ, mleté čierne korenie
    • kyslá smotana

Huby nasekajte nadrobno a dajte v troche vody variť. Približne po 10 minútach pridajte na malé kocky nakrájané zemiaky, bobkové listy a mlieko, soľ a korenie. Varte, kým zemiaky nezmäknú. Nakoniec z polievky odoberte 100 ml šťavy, zmiešajte ju s trochou studenej vody a hladkou múkou a pomocou sitka vmiešajte do polievky zátrepku. Nechajte prejsť varom, dochuťte a môžete servírovať dozdobené kyslou smotanou.

Tip: Po dovarení môžete podľa chuti pridať do polievky trochu octu, ale pozor na zrazenie mlieka.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 33 819
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 32 813
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 934
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 258
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 216
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 635
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 958
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 686
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 640
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 611
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Miroslav Marček na hlavnom pojednávaní v prípade obžaloby za vraždu Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Petra Molnára začiatkom roka 2020.

Miroslav Marček si odpykáva trest 25 rokov za tri vraždy.

3 h

Už stihol vydať zásadné nariadenia.

2 h
Marcel Slávik

Sulík naňho podal trestné oznámenie.

7 h

Neprehliadnite tiež

Michaela Žureková

Sami seba sa pýtate - nebudem pre toho druhého bremenom?

19 h
Ilustračné foto.

Tipy, ako obmedziť uvoľňovanie mikroplastov pri praní.

20. jan

Fašiangy sú, čo sa jedál týka, obdobím smažených sladkostí.

17. feb

Mení sa ľudské telo aj vzťahy.

28. apr