SME

Hubárske polievky

Hubová polievka nemusí vždy končiť iba pri slovách... Prekvapte svojich blízkych dobrým obedom!

Domáca hríbová polievka

Suroviny na 4 porcie

  • 6 stredne veľkých hríbov
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g masla
  • 1 mrkva
  • petržlen
  • zemiak
  • soľ, mleté čierne korenie
  • liter zeleninového vývaru

Na závarku:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 100 g hladkej múky
  • vajíčko
  • nasekaná petržlenová vňať

Mrkvu, petržlen a zemiak nastrúhajte na hrubšie rezance. Cibuľu nakrájajte na drobné kocky a opražte na masle. Očistené hríby pokrájajte na plátky a pridajte k cibuli spolu s prelisovaným cesnakom. Chvíľu opekajte, pridajte nastrúhanú zeleninu a zalejte vývarom. Varte, kým nie sú hríby úplne mäkké. Dochuťte soľou a korením. Medzitým z múky, vajíčka, nasekanej petržlenovej vňate, štipky soli a zopár kvapiek vody vypracujte cestíčko, z ktorého do polievky zavarte malé halušky. Servírujte hneď po dovarení.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Riedke cesto na halušky môžete nahradiť strúhanou mrveničkou.


Hubový guláš
Suroviny na 4 porcie

  • 450 g miešaných lesných húb
  • 200 g cibule
  • 4 zemiaky
  • 1 strúčik cesnaku
  • mletá sladká paprika
  • sušená majoránka
  • 1 PL bravčovej masti
  • 3 PL paradajkového pretlaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Na kocky pokrájanú cibuľu a cesnak orestujte na masti, pridajte mletú sladkú papriku, očistené a pokrájané huby a tri na kocky pokrájané zemiaky. Zalejte vodou alebo zeleninovým vývarom a dochuťte soľou, korením a sušenou majoránkou. Varte kým niesú zemiaky a huby mäkké. Nakoniec pridajte paradajkový pretlak a zahustite nastrúhaným zemiakom. Servírujte dozdobené čerstvou majoránkou.

Tip: Pre výraznejšiu chuť môžete guláš dochutiť hubovým korením, mletou štipľavou paprikou alebo jednou čili papričkou.

SkryťVypnúť reklamu

Biela hubová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 1 liter mlieka
  • 2 hrste čerstvých alebo sušených húb
  • 4 zemiaky
  • 3 bobkové listy
  • 3 PL hladkej múky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • kyslá smotana

Huby nasekajte nadrobno a dajte v troche vody variť. Približne po 10 minútach pridajte na malé kocky nakrájané zemiaky, bobkové listy a mlieko, soľ a korenie. Varte, kým zemiaky nezmäknú. Nakoniec z polievky odoberte 100 ml šťavy, zmiešajte ju s trochou studenej vody a hladkou múkou a pomocou sitka vmiešajte do polievky zátrepku. Nechajte prejsť varom, dochuťte a môžete servírovať dozdobené kyslou smotanou.

Tip: Po dovarení môžete podľa chuti pridať do polievky trochu octu, ale pozor na zrazenie mlieka.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 974
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 597
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 790
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 609
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 284
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 985
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 485
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 112
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 200
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 10 445
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 510
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 282
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 866
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 709
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 023
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 548
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu