Z lesa do kuchyne - na hubách

Ako najlepšie pripraviť a využiť vzácne dary našich lesov?

Hubové rizoto
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g čerstvých húb
  • 800 ml vývaru
  • 300 g ryže
  • 100 ml bieleho vína
  • 30 g masla
  • 2 PL olivového oleja
  • stredne veľký pór
  • 2 strúčiky cesnaku
  • muškátový oriešok
  • nové korenie
  • soľ, mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať
  • parmezán

Očistené huby rozkrájajte na plátky a za občasného miešania smažte na masle približne 10 minút. Pridajte nové korenie, čierne korenie a nastrúhaný muškátový oriešok. Očistený pór s cesnakom pokrájajte na plátky a dajte speniť do väčšieho hrnca. Po niekoľkých minútach pridajte ryžu, premiešajte, podlejte vínom a miešajte, kým celé víno nevsiakne do ryže. Postupne a za stáleho miešania prilievajte po naberačkách vývar, kým nie je ryža uvarená. Nakoniec do hrnca s ryžou primiešajte huby, dosoľte, dokoreňte a servírujte posypané strúhaným parmezánom a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Ak nemáte poruke čerstvé huby, použiť môžete i sušené. Stačí, ak ich pred varením namočíte na 20 minút do vlažnej vody.


Nákyp s hubami a cesnakom
Suroviny na 4 porcie

  • 50 g masla
  • 200 g húb alebo hríbov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 PL hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 2 vajíčka citrónová šťava
  • bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Na panvici rozpustite polovicu masla, pridajte nakrájané huby, citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak a opekajte niekoľko minút. Zmes preložte do robota alebo mixéra a spolu s čerstvými bylinkami ju rozmixujte. Na čistej panvici rozpustite zvyšok masla, pridajte múku a za stáleho miešania smažte 1 minútu. Odstavte, prilejte mlieko, rozmiešajte a nechajte prejsť varom do zhustnutia. Zmiešajte omáčku s hubovo-bylinkovou pastou a žĺtkami. Z bielkov ušľahajte sneh, vmiešajte ho opatrne do zmesi a hmotu preložte do vymastenej a vysypanej zapekacej misy. Zapekajte v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 10 minút, alebo kým sa nákyp nenafúkne a nezozlatne. Tip: Či je nákyp správne prepečený skontrolujte vpichom špajdle. Ak máte viac menších zapekacích misiek rozdeľte jednotlivé porcie do mištičiek a zapečte ich. Obed bude hotový rýchlejšie a každému sa ujdú chutné chrumkavé okraje.


Hubový kiš
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g lístkového cesta
  • 2 vajíčka
  • 1 smotana
  • 250 g húb
  • 250 g syra s modrou plesňou
  • 100 g strúhaného tvrdého syra
  • menší pór
  • maslo
  • bazalka
  • soľ, mleté čierne korenie

Cesto vyvaľkajte na kruh a uložte do guľatého plechu alebo formy vystlanej papierom na pečenie tak, aby boli pokryté aj okraje formy. Vajíčka metličkou rozšľahajte a zmiešajte so smotanou a nastrúhaným syrom s modrou plesňou. Na masle opražte najemno pokrájaný pór a huby a duste, kým sa neodparí prebytočná voda. Po vychladnutí primiešajte smotanovo-syrovú omáčku a celú zmes vylejte na cesto. Pečte v predhriatej rúre na 200 stupňov približne 20 minút. Pred dopečením posypte syrom a nechajte zapiecť dozlatista.

Tip: Do plnky k póru a hubám môžete primiešať i niekoľko plátkov šunky.


Hríbové krokety
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g hríbov
  • 1 menšia cibuľa
  • 100 g bieleho pečiva
  • 20 g detskej krupice
  • 60 g strúhanky
  • 20 g masla
  • 1 vajíčko
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhanka a olej na obaľovanie a smaženie

Cibuľku pokrájajte na menšie kocky speňte na masle. Na cibuľu vložte pokrájané hríby, podlejte trochou vody a prikryté poduste. Odstavte z ohňa a preložte do misy. Pridajte vyžmýchané pečivo predmočené v troške vody, vajce, krupicu, strúhanku, soľ a korenie. Všetko dobre premiešajte a nechajte chvíľu postáť, aby krupica trochu napučala. Potom zo zmesi vytvarujte valčeky, obaľte ich v strúhanke a vyprážajte na oleji dozlatista. Servírujte so zemiakovým pyré alebo varenými zemiakmi.


Zapekané plnené huby
Suroviny na 4 porcie

  • 16 húb s väčšími klobúkmi (bedľa, pečiarka ovčia...)
  • 4 vajíčka
  • väčšia cibuľa
  • 150 g prerastenej slaniny
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • syr
  • olej

Umyté a odkvapkané klobúčiky húb naukladajte do vymastenej zapekacej misy. Na panvici opražte do ružova cibuľu, pridajte na kocky nakrájané hlúbiky húb a slaninu, dochuťte soľou a korením a chvíľu opekajte. Nakoniec pridajte rozšľahané vajíčka, premiešajte a odstavte z tepla. Pripravenou zmesou naplňte klobúčiky húb, vrch dozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a nastrúhaným syrom. Pečte vo vyhriatej rúre približne 20 minút.

Tip: Slaninu v tomto recepte môžete nahradiť ochutenou mletou mäsovou zmesou.


Cestoviny s hríbmi a strúčikmi
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g dlhých cestovín (špagety, tagliatelle)
  • 400 g čerstvých hríbov
  • 250 čerstvých zelených fazuľových strukov
  • cibuľa
  • 150 g slaniny
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky
  • parmezán

Struky fazuliek umyte, nakrájajte na 2 cm kúsky a dajte variť na 15 minút do slanej vody. Očistené hríby a cibuľu pokrájajte na plátky. Slaninu pokrájajte na malé kocky a opražte ju dozlatista. Opatrne ju vyberte a na masti, ktorú pustila, opražte hríby a cibuľu, kým nezhnedne. Podlejte trochou vody a poduste hríby domäkka. Dochuťte soľou, korením a nasekanými bylinkami. Vráťte naspäť slaninu, precedené uvarené struky a zalejte smotanou. Na najmenšom plameni nechajte prejsť varom. Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Cestoviny primiešajte do omáčky a servírujte posypané parmezánom dozdobené bylinkami.


Hríbová nátierka
Suroviny na viac porcií

  • 500 g hríbov
  • 20 g masla
  • 20 g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 1 PL oleja
  • citrónová šťava
  • biele víno
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené hríby pokrájajte nadrobno, pokvapkajte citrónovou šťavou a na oleji poduste do mäkka. Z masla a múky pripravte bledú zápražku, ktorú podľa potreby zrieďte niekoľkými kvapkami bieleho vína a šťavou z udusených hríbov. Dôkladne omáčku rozšľahajte, aby nemala hrudky, a povarte do zhustnutia. Do omáčky pridajte hríby, soľ, nasekanú petržlenovú alebo zelerovú vňať a nakoniec primiešajte rozšľahané žĺtky. Dôkladne premiešajte a hneď odstavte. Dochuťte podľa potreby soľou a korením a môžete servírovať natreté na čerstvom pečive tak za horúca, ako aj za studena.


Hubový paprikáš
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g čerstvých húb
  • 20 g masla
  • väčšia cibuľa
  • 200 ml kyslej smotany
  • 20 g múky
  • mletá rasca
  • mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie

Na masle speňte nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridajte soľ, korenie, rascu, mletú papriku podľa chuti a farby, pokrájané huby a prikryté duste na miernom ohni. Počas dusenia huby podlievajte vriacou vodou. Pridajte smotanu, v ktorej ste rozmiešali hladkú múku a nechajte prejsť varom. Servírujte s ryžou, s cestovinou alebo domácimi prílohovými haluškami.


Hubová omeleta
Suroviny na 2 porcie

  • 6 vajíčok
  • 130 g surových húb
  • 25 g masla
  • soľ, mleté čierne korenie
  • žerucha
  • syr

Zmes čerstvých húb očistite a pokrájajte na tenké plátky. Na polovici masla huby prudko opečte a dochuťte soľou a korením. Preložte ich do misky, aby čiastočne vychladli. Polovicu húb zmiešajte s rozšľahanými vajíčkami a na zvyšnom masle upečte omeletu. Na hotovú omeletu navrstvite zvyšné huby a preložte ju na polovicu. Omeletu servírujte posypanú nastrúhaným syrom a nasekanou žeruchou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 11 433
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 6 346
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 924
  4. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 312
  5. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 1 908
  6. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 1 657
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 1 105
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 968
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 910
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 745

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Historické fiaská aj rekordné úspechy. Česko má po voľbách víťazov i porazených

V novom českom parlamente zasadne deväť strán. Nie všetky sú so svojim výsledkom spokojné.

KOMENTÁRE

Balada o zrade, alebo bez Babiša to nepôjde

Andrej Babiš vyhral v premiérskom referende.

SVET

Politológ: České voľby? Fenomenálny úspech populizmu

Babiš vyhral, pretože kauzy prezentoval ako snahu o svoje zničenie, hovorí politológ Miloš Gregor

KOMENTÁRE

Česko púšťa k moci populistu s autokratickými tendenciami

Krajina, ktorá už raz autokraciu porazila, jej znovu otvára cestu.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Všetko najlepšie, princezná Leia: Herečka Carrie Fisher by oslávila 61 rokov

Odišla nečakane, deň po jej smrti umrela aj jej slávna matka Debbie Reynoldsová.

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.