SME
Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Z lesa do kuchyne - na hubách

Ako najlepšie pripraviť a využiť vzácne dary našich lesov?

Hubové rizoto
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g čerstvých húb
  • 800 ml vývaru
  • 300 g ryže
  • 100 ml bieleho vína
  • 30 g masla
  • 2 PL olivového oleja
  • stredne veľký pór
  • 2 strúčiky cesnaku
  • muškátový oriešok
  • nové korenie
  • soľ, mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať
  • parmezán

Očistené huby rozkrájajte na plátky a za občasného miešania smažte na masle približne 10 minút. Pridajte nové korenie, čierne korenie a nastrúhaný muškátový oriešok. Očistený pór s cesnakom pokrájajte na plátky a dajte speniť do väčšieho hrnca. Po niekoľkých minútach pridajte ryžu, premiešajte, podlejte vínom a miešajte, kým celé víno nevsiakne do ryže. Postupne a za stáleho miešania prilievajte po naberačkách vývar, kým nie je ryža uvarená. Nakoniec do hrnca s ryžou primiešajte huby, dosoľte, dokoreňte a servírujte posypané strúhaným parmezánom a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak nemáte poruke čerstvé huby, použiť môžete i sušené. Stačí, ak ich pred varením namočíte na 20 minút do vlažnej vody.


Nákyp s hubami a cesnakom
Suroviny na 4 porcie

  • 50 g masla
  • 200 g húb alebo hríbov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 PL hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 2 vajíčka citrónová šťava
  • bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Na panvici rozpustite polovicu masla, pridajte nakrájané huby, citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak a opekajte niekoľko minút. Zmes preložte do robota alebo mixéra a spolu s čerstvými bylinkami ju rozmixujte. Na čistej panvici rozpustite zvyšok masla, pridajte múku a za stáleho miešania smažte 1 minútu. Odstavte, prilejte mlieko, rozmiešajte a nechajte prejsť varom do zhustnutia. Zmiešajte omáčku s hubovo-bylinkovou pastou a žĺtkami. Z bielkov ušľahajte sneh, vmiešajte ho opatrne do zmesi a hmotu preložte do vymastenej a vysypanej zapekacej misy. Zapekajte v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 10 minút, alebo kým sa nákyp nenafúkne a nezozlatne. Tip: Či je nákyp správne prepečený skontrolujte vpichom špajdle. Ak máte viac menších zapekacích misiek rozdeľte jednotlivé porcie do mištičiek a zapečte ich. Obed bude hotový rýchlejšie a každému sa ujdú chutné chrumkavé okraje.

Skryť Vypnúť reklamu

Hubový kiš
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g lístkového cesta
  • 2 vajíčka
  • 1 smotana
  • 250 g húb
  • 250 g syra s modrou plesňou
  • 100 g strúhaného tvrdého syra
  • menší pór
  • maslo
  • bazalka
  • soľ, mleté čierne korenie

Cesto vyvaľkajte na kruh a uložte do guľatého plechu alebo formy vystlanej papierom na pečenie tak, aby boli pokryté aj okraje formy. Vajíčka metličkou rozšľahajte a zmiešajte so smotanou a nastrúhaným syrom s modrou plesňou. Na masle opražte najemno pokrájaný pór a huby a duste, kým sa neodparí prebytočná voda. Po vychladnutí primiešajte smotanovo-syrovú omáčku a celú zmes vylejte na cesto. Pečte v predhriatej rúre na 200 stupňov približne 20 minút. Pred dopečením posypte syrom a nechajte zapiecť dozlatista.

Tip: Do plnky k póru a hubám môžete primiešať i niekoľko plátkov šunky.

Skryť Vypnúť reklamu

Hríbové krokety
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g hríbov
  • 1 menšia cibuľa
  • 100 g bieleho pečiva
  • 20 g detskej krupice
  • 60 g strúhanky
  • 20 g masla
  • 1 vajíčko
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhanka a olej na obaľovanie a smaženie

Cibuľku pokrájajte na menšie kocky speňte na masle. Na cibuľu vložte pokrájané hríby, podlejte trochou vody a prikryté poduste. Odstavte z ohňa a preložte do misy. Pridajte vyžmýchané pečivo predmočené v troške vody, vajce, krupicu, strúhanku, soľ a korenie. Všetko dobre premiešajte a nechajte chvíľu postáť, aby krupica trochu napučala. Potom zo zmesi vytvarujte valčeky, obaľte ich v strúhanke a vyprážajte na oleji dozlatista. Servírujte so zemiakovým pyré alebo varenými zemiakmi.


Zapekané plnené huby
Suroviny na 4 porcie

  • 16 húb s väčšími klobúkmi (bedľa, pečiarka ovčia...)
  • 4 vajíčka
  • väčšia cibuľa
  • 150 g prerastenej slaniny
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • syr
  • olej

Umyté a odkvapkané klobúčiky húb naukladajte do vymastenej zapekacej misy. Na panvici opražte do ružova cibuľu, pridajte na kocky nakrájané hlúbiky húb a slaninu, dochuťte soľou a korením a chvíľu opekajte. Nakoniec pridajte rozšľahané vajíčka, premiešajte a odstavte z tepla. Pripravenou zmesou naplňte klobúčiky húb, vrch dozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a nastrúhaným syrom. Pečte vo vyhriatej rúre približne 20 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Slaninu v tomto recepte môžete nahradiť ochutenou mletou mäsovou zmesou.


Cestoviny s hríbmi a strúčikmi
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g dlhých cestovín (špagety, tagliatelle)
  • 400 g čerstvých hríbov
  • 250 čerstvých zelených fazuľových strukov
  • cibuľa
  • 150 g slaniny
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky
  • parmezán

Struky fazuliek umyte, nakrájajte na 2 cm kúsky a dajte variť na 15 minút do slanej vody. Očistené hríby a cibuľu pokrájajte na plátky. Slaninu pokrájajte na malé kocky a opražte ju dozlatista. Opatrne ju vyberte a na masti, ktorú pustila, opražte hríby a cibuľu, kým nezhnedne. Podlejte trochou vody a poduste hríby domäkka. Dochuťte soľou, korením a nasekanými bylinkami. Vráťte naspäť slaninu, precedené uvarené struky a zalejte smotanou. Na najmenšom plameni nechajte prejsť varom. Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Cestoviny primiešajte do omáčky a servírujte posypané parmezánom dozdobené bylinkami.

Skryť Vypnúť reklamu

Hríbová nátierka
Suroviny na viac porcií

  • 500 g hríbov
  • 20 g masla
  • 20 g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 1 PL oleja
  • citrónová šťava
  • biele víno
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené hríby pokrájajte nadrobno, pokvapkajte citrónovou šťavou a na oleji poduste do mäkka. Z masla a múky pripravte bledú zápražku, ktorú podľa potreby zrieďte niekoľkými kvapkami bieleho vína a šťavou z udusených hríbov. Dôkladne omáčku rozšľahajte, aby nemala hrudky, a povarte do zhustnutia. Do omáčky pridajte hríby, soľ, nasekanú petržlenovú alebo zelerovú vňať a nakoniec primiešajte rozšľahané žĺtky. Dôkladne premiešajte a hneď odstavte. Dochuťte podľa potreby soľou a korením a môžete servírovať natreté na čerstvom pečive tak za horúca, ako aj za studena.

Skryť Vypnúť reklamu

Hubový paprikáš
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g čerstvých húb
  • 20 g masla
  • väčšia cibuľa
  • 200 ml kyslej smotany
  • 20 g múky
  • mletá rasca
  • mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie

Na masle speňte nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridajte soľ, korenie, rascu, mletú papriku podľa chuti a farby, pokrájané huby a prikryté duste na miernom ohni. Počas dusenia huby podlievajte vriacou vodou. Pridajte smotanu, v ktorej ste rozmiešali hladkú múku a nechajte prejsť varom. Servírujte s ryžou, s cestovinou alebo domácimi prílohovými haluškami.


Hubová omeleta
Suroviny na 2 porcie

  • 6 vajíčok
  • 130 g surových húb
  • 25 g masla
  • soľ, mleté čierne korenie
  • žerucha
  • syr

Zmes čerstvých húb očistite a pokrájajte na tenké plátky. Na polovici masla huby prudko opečte a dochuťte soľou a korením. Preložte ich do misky, aby čiastočne vychladli. Polovicu húb zmiešajte s rozšľahanými vajíčkami a na zvyšnom masle upečte omeletu. Na hotovú omeletu navrstvite zvyšné huby a preložte ju na polovicu. Omeletu servírujte posypanú nastrúhaným syrom a nasekanou žeruchou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  2. Ako sa mení dynamika firiem?
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Po Slovensku na motorke
  2. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  3. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  4. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  6. Behind every successful business lies a set of skilled people
  7. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  8. Ako sa mení dynamika firiem?
  9. Hudbou proti holorubom.
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 20 194
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 525
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 416
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 752
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 654
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 295
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 314
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 307
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 599
  10. Slovensko v operácii Barbarossa 4 340
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kauza Kuciak: Marian Kočner je pred súdom.

Prípad vraždy Jána a Martiny posúdi Najvyšší súd.


a 1 ďalší 10 h