Z lesa do kuchyne - na hubách

Ako najlepšie pripraviť a využiť vzácne dary našich lesov?

Hubové rizoto
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g čerstvých húb
  • 800 ml vývaru
  • 300 g ryže
  • 100 ml bieleho vína
  • 30 g masla
  • 2 PL olivového oleja
  • stredne veľký pór
  • 2 strúčiky cesnaku
  • muškátový oriešok
  • nové korenie
  • soľ, mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať
  • parmezán

Očistené huby rozkrájajte na plátky a za občasného miešania smažte na masle približne 10 minút. Pridajte nové korenie, čierne korenie a nastrúhaný muškátový oriešok. Očistený pór s cesnakom pokrájajte na plátky a dajte speniť do väčšieho hrnca. Po niekoľkých minútach pridajte ryžu, premiešajte, podlejte vínom a miešajte, kým celé víno nevsiakne do ryže. Postupne a za stáleho miešania prilievajte po naberačkách vývar, kým nie je ryža uvarená. Nakoniec do hrnca s ryžou primiešajte huby, dosoľte, dokoreňte a servírujte posypané strúhaným parmezánom a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Ak nemáte poruke čerstvé huby, použiť môžete i sušené. Stačí, ak ich pred varením namočíte na 20 minút do vlažnej vody.


Nákyp s hubami a cesnakom
Suroviny na 4 porcie

  • 50 g masla
  • 200 g húb alebo hríbov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 PL hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 2 vajíčka citrónová šťava
  • bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Na panvici rozpustite polovicu masla, pridajte nakrájané huby, citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak a opekajte niekoľko minút. Zmes preložte do robota alebo mixéra a spolu s čerstvými bylinkami ju rozmixujte. Na čistej panvici rozpustite zvyšok masla, pridajte múku a za stáleho miešania smažte 1 minútu. Odstavte, prilejte mlieko, rozmiešajte a nechajte prejsť varom do zhustnutia. Zmiešajte omáčku s hubovo-bylinkovou pastou a žĺtkami. Z bielkov ušľahajte sneh, vmiešajte ho opatrne do zmesi a hmotu preložte do vymastenej a vysypanej zapekacej misy. Zapekajte v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 10 minút, alebo kým sa nákyp nenafúkne a nezozlatne. Tip: Či je nákyp správne prepečený skontrolujte vpichom špajdle. Ak máte viac menších zapekacích misiek rozdeľte jednotlivé porcie do mištičiek a zapečte ich. Obed bude hotový rýchlejšie a každému sa ujdú chutné chrumkavé okraje.


Hubový kiš
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g lístkového cesta
  • 2 vajíčka
  • 1 smotana
  • 250 g húb
  • 250 g syra s modrou plesňou
  • 100 g strúhaného tvrdého syra
  • menší pór
  • maslo
  • bazalka
  • soľ, mleté čierne korenie

Cesto vyvaľkajte na kruh a uložte do guľatého plechu alebo formy vystlanej papierom na pečenie tak, aby boli pokryté aj okraje formy. Vajíčka metličkou rozšľahajte a zmiešajte so smotanou a nastrúhaným syrom s modrou plesňou. Na masle opražte najemno pokrájaný pór a huby a duste, kým sa neodparí prebytočná voda. Po vychladnutí primiešajte smotanovo-syrovú omáčku a celú zmes vylejte na cesto. Pečte v predhriatej rúre na 200 stupňov približne 20 minút. Pred dopečením posypte syrom a nechajte zapiecť dozlatista.

Tip: Do plnky k póru a hubám môžete primiešať i niekoľko plátkov šunky.


Hríbové krokety
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g hríbov
  • 1 menšia cibuľa
  • 100 g bieleho pečiva
  • 20 g detskej krupice
  • 60 g strúhanky
  • 20 g masla
  • 1 vajíčko
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhanka a olej na obaľovanie a smaženie

Cibuľku pokrájajte na menšie kocky speňte na masle. Na cibuľu vložte pokrájané hríby, podlejte trochou vody a prikryté poduste. Odstavte z ohňa a preložte do misy. Pridajte vyžmýchané pečivo predmočené v troške vody, vajce, krupicu, strúhanku, soľ a korenie. Všetko dobre premiešajte a nechajte chvíľu postáť, aby krupica trochu napučala. Potom zo zmesi vytvarujte valčeky, obaľte ich v strúhanke a vyprážajte na oleji dozlatista. Servírujte so zemiakovým pyré alebo varenými zemiakmi.


Zapekané plnené huby
Suroviny na 4 porcie

  • 16 húb s väčšími klobúkmi (bedľa, pečiarka ovčia...)
  • 4 vajíčka
  • väčšia cibuľa
  • 150 g prerastenej slaniny
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • syr
  • olej

Umyté a odkvapkané klobúčiky húb naukladajte do vymastenej zapekacej misy. Na panvici opražte do ružova cibuľu, pridajte na kocky nakrájané hlúbiky húb a slaninu, dochuťte soľou a korením a chvíľu opekajte. Nakoniec pridajte rozšľahané vajíčka, premiešajte a odstavte z tepla. Pripravenou zmesou naplňte klobúčiky húb, vrch dozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a nastrúhaným syrom. Pečte vo vyhriatej rúre približne 20 minút.

Tip: Slaninu v tomto recepte môžete nahradiť ochutenou mletou mäsovou zmesou.


Cestoviny s hríbmi a strúčikmi
Suroviny na 4 porcie

  • 400 g dlhých cestovín (špagety, tagliatelle)
  • 400 g čerstvých hríbov
  • 250 čerstvých zelených fazuľových strukov
  • cibuľa
  • 150 g slaniny
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky
  • parmezán

Struky fazuliek umyte, nakrájajte na 2 cm kúsky a dajte variť na 15 minút do slanej vody. Očistené hríby a cibuľu pokrájajte na plátky. Slaninu pokrájajte na malé kocky a opražte ju dozlatista. Opatrne ju vyberte a na masti, ktorú pustila, opražte hríby a cibuľu, kým nezhnedne. Podlejte trochou vody a poduste hríby domäkka. Dochuťte soľou, korením a nasekanými bylinkami. Vráťte naspäť slaninu, precedené uvarené struky a zalejte smotanou. Na najmenšom plameni nechajte prejsť varom. Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Cestoviny primiešajte do omáčky a servírujte posypané parmezánom dozdobené bylinkami.


Hríbová nátierka
Suroviny na viac porcií

  • 500 g hríbov
  • 20 g masla
  • 20 g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 1 PL oleja
  • citrónová šťava
  • biele víno
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistené hríby pokrájajte nadrobno, pokvapkajte citrónovou šťavou a na oleji poduste do mäkka. Z masla a múky pripravte bledú zápražku, ktorú podľa potreby zrieďte niekoľkými kvapkami bieleho vína a šťavou z udusených hríbov. Dôkladne omáčku rozšľahajte, aby nemala hrudky, a povarte do zhustnutia. Do omáčky pridajte hríby, soľ, nasekanú petržlenovú alebo zelerovú vňať a nakoniec primiešajte rozšľahané žĺtky. Dôkladne premiešajte a hneď odstavte. Dochuťte podľa potreby soľou a korením a môžete servírovať natreté na čerstvom pečive tak za horúca, ako aj za studena.


Hubový paprikáš
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g čerstvých húb
  • 20 g masla
  • väčšia cibuľa
  • 200 ml kyslej smotany
  • 20 g múky
  • mletá rasca
  • mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie

Na masle speňte nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridajte soľ, korenie, rascu, mletú papriku podľa chuti a farby, pokrájané huby a prikryté duste na miernom ohni. Počas dusenia huby podlievajte vriacou vodou. Pridajte smotanu, v ktorej ste rozmiešali hladkú múku a nechajte prejsť varom. Servírujte s ryžou, s cestovinou alebo domácimi prílohovými haluškami.


Hubová omeleta
Suroviny na 2 porcie

  • 6 vajíčok
  • 130 g surových húb
  • 25 g masla
  • soľ, mleté čierne korenie
  • žerucha
  • syr

Zmes čerstvých húb očistite a pokrájajte na tenké plátky. Na polovici masla huby prudko opečte a dochuťte soľou a korením. Preložte ich do misky, aby čiastočne vychladli. Polovicu húb zmiešajte s rozšľahanými vajíčkami a na zvyšnom masle upečte omeletu. Na hotovú omeletu navrstvite zvyšné huby a preložte ju na polovicu. Omeletu servírujte posypanú nastrúhaným syrom a nasekanou žeruchou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  2. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  3. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  6. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  8. Jarné prázdniny pri mori?
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  10. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  2. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  3. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  8. Valentínska nálada v Poluse pokračuje
  9. M.Borguľa vyzýva veľvyslanca USA k urýchlenému odstráneniu plota
  10. Ušetrite s hypotékou viac ako 1 200 eur
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 17 770
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 620
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 866
  4. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 6 095
  5. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 832
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 358
  7. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 3 864
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 3 863
  9. Jarné prázdniny pri mori? 3 755
  10. Fakulta manažmentu prepája štúdium a prax cez ďalšie strediská 3 417

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

BBC ukázalo ruských chuligánov. Jediným pravidlom je nezabiť

Nie pre každého budú MS len o futbale.

KOMENTÁRE

Sulík sa vyfarbil, ruské noviny ho vytočili

Ruské médiá opisujú údajnú petíciu za vystúpenie Slovenska z EÚ.

PLUS

Trpeli vojaci i rodičia. O šikane na vojenčine vedel aj Husák

Realita Československej ľudovej armády.

Neprehliadnite tiež

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.

Angelina Jolie: Superžena s kontroverznou minulosťou

Hollywoodska herečka má za sebou sebapoškodzovanie, nevydarené vzťahy s mužmi a experimenty s bisexualitou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Svieže vydanie o tanečnici, ktorá spája modernu a folklór aj o tom, ako sa prebudiť po zime.

Budovať svalstvo bez mäsa? Dá sa to, pevné svaly môžu mať aj vegáni

Pri snahe získať svalovú hmotu platí potreba proteínov, ich zdroj však nemusíme hľadať len v mäse.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop