Hubové rizoto
Suroviny na 4 porcie
- 300 g čerstvých húb
- 800 ml vývaru
- 300 g ryže
- 100 ml bieleho vína
- 30 g masla
- 2 PL olivového oleja
- stredne veľký pór
- 2 strúčiky cesnaku
- muškátový oriešok
- nové korenie
- soľ, mleté čierne korenie
- petržlenová vňať
- parmezán

Očistené huby rozkrájajte na plátky a za občasného miešania smažte na masle približne 10 minút. Pridajte nové korenie, čierne korenie a nastrúhaný muškátový oriešok. Očistený pór s cesnakom pokrájajte na plátky a dajte speniť do väčšieho hrnca. Po niekoľkých minútach pridajte ryžu, premiešajte, podlejte vínom a miešajte, kým celé víno nevsiakne do ryže. Postupne a za stáleho miešania prilievajte po naberačkách vývar, kým nie je ryža uvarená. Nakoniec do hrnca s ryžou primiešajte huby, dosoľte, dokoreňte a servírujte posypané strúhaným parmezánom a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tip: Ak nemáte poruke čerstvé huby, použiť môžete i sušené. Stačí, ak ich pred varením namočíte na 20 minút do vlažnej vody.
Nákyp s hubami a cesnakom
Suroviny na 4 porcie
- 50 g masla
- 200 g húb alebo hríbov
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 PL hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 2 vajíčka citrónová šťava
- bylinky
- soľ, mleté čierne korenie
Na panvici rozpustite polovicu masla, pridajte nakrájané huby, citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak a opekajte niekoľko minút. Zmes preložte do robota alebo mixéra a spolu s čerstvými bylinkami ju rozmixujte. Na čistej panvici rozpustite zvyšok masla, pridajte múku a za stáleho miešania smažte 1 minútu. Odstavte, prilejte mlieko, rozmiešajte a nechajte prejsť varom do zhustnutia. Zmiešajte omáčku s hubovo-bylinkovou pastou a žĺtkami. Z bielkov ušľahajte sneh, vmiešajte ho opatrne do zmesi a hmotu preložte do vymastenej a vysypanej zapekacej misy. Zapekajte v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 10 minút, alebo kým sa nákyp nenafúkne a nezozlatne. Tip: Či je nákyp správne prepečený skontrolujte vpichom špajdle. Ak máte viac menších zapekacích misiek rozdeľte jednotlivé porcie do mištičiek a zapečte ich. Obed bude hotový rýchlejšie a každému sa ujdú chutné chrumkavé okraje.
Hubový kiš
Suroviny na 4 porcie
- 300 g lístkového cesta
- 2 vajíčka
- 1 smotana
- 250 g húb
- 250 g syra s modrou plesňou
- 100 g strúhaného tvrdého syra
- menší pór
- maslo
- bazalka
- soľ, mleté čierne korenie

Cesto vyvaľkajte na kruh a uložte do guľatého plechu alebo formy vystlanej papierom na pečenie tak, aby boli pokryté aj okraje formy. Vajíčka metličkou rozšľahajte a zmiešajte so smotanou a nastrúhaným syrom s modrou plesňou. Na masle opražte najemno pokrájaný pór a huby a duste, kým sa neodparí prebytočná voda. Po vychladnutí primiešajte smotanovo-syrovú omáčku a celú zmes vylejte na cesto. Pečte v predhriatej rúre na 200 stupňov približne 20 minút. Pred dopečením posypte syrom a nechajte zapiecť dozlatista.
Tip: Do plnky k póru a hubám môžete primiešať i niekoľko plátkov šunky.
Hríbové krokety
Suroviny na 4 porcie
- 500 g hríbov
- 1 menšia cibuľa
- 100 g bieleho pečiva
- 20 g detskej krupice
- 60 g strúhanky
- 20 g masla
- 1 vajíčko
- soľ, mleté čierne korenie
- strúhanka a olej na obaľovanie a smaženie
Cibuľku pokrájajte na menšie kocky speňte na masle. Na cibuľu vložte pokrájané hríby, podlejte trochou vody a prikryté poduste. Odstavte z ohňa a preložte do misy. Pridajte vyžmýchané pečivo predmočené v troške vody, vajce, krupicu, strúhanku, soľ a korenie. Všetko dobre premiešajte a nechajte chvíľu postáť, aby krupica trochu napučala. Potom zo zmesi vytvarujte valčeky, obaľte ich v strúhanke a vyprážajte na oleji dozlatista. Servírujte so zemiakovým pyré alebo varenými zemiakmi.
Zapekané plnené huby
Suroviny na 4 porcie
- 16 húb s väčšími klobúkmi (bedľa, pečiarka ovčia...)
- 4 vajíčka
- väčšia cibuľa
- 150 g prerastenej slaniny
- petržlenová vňať
- soľ, mleté čierne korenie
- syr
- olej

Umyté a odkvapkané klobúčiky húb naukladajte do vymastenej zapekacej misy. Na panvici opražte do ružova cibuľu, pridajte na kocky nakrájané hlúbiky húb a slaninu, dochuťte soľou a korením a chvíľu opekajte. Nakoniec pridajte rozšľahané vajíčka, premiešajte a odstavte z tepla. Pripravenou zmesou naplňte klobúčiky húb, vrch dozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a nastrúhaným syrom. Pečte vo vyhriatej rúre približne 20 minút.
Tip: Slaninu v tomto recepte môžete nahradiť ochutenou mletou mäsovou zmesou.
Cestoviny s hríbmi a strúčikmi
Suroviny na 4 porcie
- 400 g dlhých cestovín (špagety, tagliatelle)
- 400 g čerstvých hríbov
- 250 čerstvých zelených fazuľových strukov
- cibuľa
- 150 g slaniny
- 200 ml šľahačkovej smotany
- soľ, mleté čierne korenie
- bylinky
- parmezán
Struky fazuliek umyte, nakrájajte na 2 cm kúsky a dajte variť na 15 minút do slanej vody. Očistené hríby a cibuľu pokrájajte na plátky. Slaninu pokrájajte na malé kocky a opražte ju dozlatista. Opatrne ju vyberte a na masti, ktorú pustila, opražte hríby a cibuľu, kým nezhnedne. Podlejte trochou vody a poduste hríby domäkka. Dochuťte soľou, korením a nasekanými bylinkami. Vráťte naspäť slaninu, precedené uvarené struky a zalejte smotanou. Na najmenšom plameni nechajte prejsť varom. Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Cestoviny primiešajte do omáčky a servírujte posypané parmezánom dozdobené bylinkami.
Hríbová nátierka
Suroviny na viac porcií
- 500 g hríbov
- 20 g masla
- 20 g hladkej múky
- 2 žĺtky
- 1 PL oleja
- citrónová šťava
- biele víno
- petržlenová vňať
- soľ, mleté čierne korenie

Očistené hríby pokrájajte nadrobno, pokvapkajte citrónovou šťavou a na oleji poduste do mäkka. Z masla a múky pripravte bledú zápražku, ktorú podľa potreby zrieďte niekoľkými kvapkami bieleho vína a šťavou z udusených hríbov. Dôkladne omáčku rozšľahajte, aby nemala hrudky, a povarte do zhustnutia. Do omáčky pridajte hríby, soľ, nasekanú petržlenovú alebo zelerovú vňať a nakoniec primiešajte rozšľahané žĺtky. Dôkladne premiešajte a hneď odstavte. Dochuťte podľa potreby soľou a korením a môžete servírovať natreté na čerstvom pečive tak za horúca, ako aj za studena.
Hubový paprikáš
Suroviny na 4 porcie
- 500 g čerstvých húb
- 20 g masla
- väčšia cibuľa
- 200 ml kyslej smotany
- 20 g múky
- mletá rasca
- mletá sladká paprika
- soľ, mleté čierne korenie
Na masle speňte nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridajte soľ, korenie, rascu, mletú papriku podľa chuti a farby, pokrájané huby a prikryté duste na miernom ohni. Počas dusenia huby podlievajte vriacou vodou. Pridajte smotanu, v ktorej ste rozmiešali hladkú múku a nechajte prejsť varom. Servírujte s ryžou, s cestovinou alebo domácimi prílohovými haluškami.
Hubová omeleta
Suroviny na 2 porcie
- 6 vajíčok
- 130 g surových húb
- 25 g masla
- soľ, mleté čierne korenie
- žerucha
- syr

Zmes čerstvých húb očistite a pokrájajte na tenké plátky. Na polovici masla huby prudko opečte a dochuťte soľou a korením. Preložte ich do misky, aby čiastočne vychladli. Polovicu húb zmiešajte s rozšľahanými vajíčkami a na zvyšnom masle upečte omeletu. Na hotovú omeletu navrstvite zvyšné huby a preložte ju na polovicu. Omeletu servírujte posypanú nastrúhaným syrom a nasekanou žeruchou.
Autor: mag