Chutne a jednoducho

Je pre vás varenie zdĺhavé a prácne? To ste ešte nevyskúšali recepty „z jedného hrnca“! Výsledkom je maximum chutí a vôní.

(Zdroj: Ilustračné)

Guláš
SUROVINY NA 4 - 6 PORCIE

  • 800 g bravčového pliecka
  • 4 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL bravčovej masti
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 2 PL mletej maďarskej sladkej papriky
  • ČL majoránky
  • ČL rasce
  • mleté čierne korenie, soľ

Za stáleho miešania opekajte na masti dozlatista na väčšie kocky pokrájanú cibuľu. Pridajte na veľké kocky nakrájané mäso a prelisovaný cesnak a opekajte, kým mäso nezhnedne. Pridajte mletú papriku, pretlak, korenie, rascu, soľ a podlejte trochou vody. Prikryté duste na miernom ohni približne 1 a pol hodiny. S vodou to nepreháňajte, radšej postupne dolievajte. Nakoniec pridajte majoránku a zahustite nastrúhanými alebo rozmixovanými zemiakmi. Nechajte dôkladne prevariť, dochuťte a servírujte s knedľou.

TIP: Guláš môžete navariť aj vonku na výlete či na stanovačke v kotlíku. Ak nemáte čas pripraviť prílohu, pred dovarením pridajte niekoľko na kocky nakrájaných zemiakov.


Mexické čili
SUROVINY NA 4 - 6 PORCIÍ

  • kilogram hovädzieho mäsa
  • 2 cibule
  • 100 ml oleja
  • 2 papriky
  • čili paprička
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 500 g sekaných paradajok z konzervy
  • 500 g predvarenej červenej fazule
  • 300 g mrazenej kukurice
  • 1 - 2 PL práškového čili
  • ČL mletej rasce
  • soľ
  • syr

Ak ste nepoužili hotovú konzervu, vopred namočenú fazuľu predvarte. Vo väčšom hrnci speňte na oleji na kocky rozkrájanú cibuľu, pridajte prelisovaný cesnak, na hrubo pomleté alebo na menšie kocky pokrájané mäso a čili korenie. Miešajte a opekajte, kým mäso nezhnedne. Pridajte na pásiky nakrájanú papriku, čili papričku, fazuľu, kukuricu, paradajky aj so šťavou, rascu a soľ. Podľa potreby podlejte vodou, prikryte a duste najmenej 2 hodiny. Servírujte posypané strúhaným syrom s plackami alebo s posúchmi.

TIP: Čas a energiu ušetríte ak po opečení mäsa na sporáku celý pokrm vo vhodnom hrnci a pokrievkou vložíte do rúry a pečiete pri teplote 200 stupňov. Pokrm sa pri dvojnásobnej teplote pripraví za polovičný čas.


Karí kura
SUROVINY NA 4 - 6 PORCIÍ

  • celé kurča
  • 12 malých zemiakov
  • 4 paradajky
  • 250 g malých šampiňónov
  • 250 ml bieleho vína
  • 100 ml olivového oleja
  • 2 cibule
  • 2 menšie póry
  • 2 jablká
  • karí korenie
  • soľ

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Do väčšieho hrnca uložte naporciované kurča, zalejte olivovým olejom a posypte 1 PL karí korenia a soľou. Kurča pečte približne 30 minút. Medzitým si načistite a rozkrájajte zeleninu a jablká. Malé zemiaky umyte a nechajte vcelku. Paradajky obarte a ošúpte. Po uplynutí času pridajte ku kuraťu všetku zeleninu, zalejte vínom a prikryté pokrievkou alebo alobalom dajte piecť na 45 minút. Pred koncom pečenia odstráňte pokrievku a dajte na niekoľko minút zapiecť. Servírujte s chlebom alebo s pečivom.

TIP: Chuť a vôňu môžete zlepšiť, ak pred záverečnou fázou varenia prilejete do jedla 250 ml smotany alebo kokosového mlieka.


Prílohu si pripravíte aj samy...

Každé "husté" jedlo alebo sýtu desiatovú polievku nie je nutné zajedať chlebom či pečivom. Nebojte sa pripraviť si prílohy doma!

Posúchy

  • 500 g hladkej múky
  • 120 g kyslej smotany
  • 42 g droždia
  • 250 ml mlieka
  • ČL cukru
  • rasca
  • soľ
  • olej

Droždie, cukor a 1 PL múky zamiešajte do vlažného mlieka. Nechajte postáť. Nakoniec primiešajte soľ, jogurt, rascu a múku a vypracujte vláčne cesto. Cesto nechajte vykysnúť a rozdeľte na pracovnej doske potretej olejom na 15 malých bochníčkov. Medzitým dajte rozpáliť olej, mastnými rukami povyťahujte posúchy do kruhu a vysmažte ich z každej strany dozlatista.


Parená knedľa

  • 500 g polohrubej múky
  • 20 g droždia
  • vajíčko
  • ČL cukru
  • ČL sol
  • 250 ml mlieka

Droždie rozmrvte do vlažného mlieka spolu s cukrom a nechajte postáť. Po niekoľkých minútach primiešajte vajce, soľ, múku a vypracujte cesto, ktoré nechajte v teple vykysnúť. Z hotového cesta vyformujte 1 veľkú alebo 2 menšie knedle, opäť nechajte vykysnúť, potrite olejom a parte 20 minút.


Indické placky

  • 250 g hladkej múky
  • 5 - 6 PL bieleho jogurtu
  • štipka soli
  • štipka prášku do pečiva
  • voda

Zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a jogurt a miesením vypracujte hladké cesto. Podľa potreby si po kvapkách pridávajte vodu. Z bochníka odtrhnite kúsok cesta a rozvaľkajte ho na placku. Placku upečte z obidvoch strán na suchej panvici.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  2. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  3. Cestou - necestou
  4. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  5. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  7. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  8. Zábavný aj sebavedomý
  9. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  10. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  1. Zdravé zuby rovná sa zdravý kôň
  2. Majsterka Európy v silovom trojboji zo SvF STU
  3. Obnova kaštieľa v Malinove
  4. Vklad na kataster vybavíte od marca elektronicky
  5. Nulový úrok pre klientov, ktorí si do mBank prenesú kreditku
  6. Ako inovovať vo vašej firme? Poradí vám odborný seminár
  7. Nové bývanie bez murovania
  8. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  9. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  10. Cestou - necestou
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 19 601
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 9 484
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 8 665
  4. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 4 480
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 731
  6. Zábavný aj sebavedomý 3 656
  7. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 2 952
  8. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 2 574
  9. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 442
  10. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 305

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Obchody počas sviatkov zatvoria. Dotkne sa to aj tržníc a kín? (10 otázok)

Poslanci v utorok schválili, že sa rozšíri zákaz predaja aj na ďalších 12 sviatkov.

DOMOV

Serbin: Za zavlečenie Kováča mladšieho nikoho neodsúdia

Prokurátor pokladá zrušenie amnestíí za nevyhnutné.

DOMOV

Koaliční lídri budú opäť riešiť Mečiarove amnestie

Zmeny v ústave prerokujú poslanci zrýchlene.

KOMENTÁRE

Ako prispeli k brexitu ľudia z východnej Európy?

K odchodu prispel aj odpor k prisťahovalcom z Poľska či Rumunska.

Neprehliadnite tiež

Kate Middletonová sa rozhovorila o strastiach materstva, zažíva ich aj ona

Pocit ťažoby, stres a tlak zo zodpovednosti za deti sa nevyhýba ani princeznám. Anglická vojvodkyňa o tom hovorila na rovinu.

Herecké osobnosti, ktoré páchali násilie na ženách, no svet im odpustil

Na ich umelecké výkony vrhlo zlý tieň násilné správanie. Hoci časť fanúšikov sklamali, ich kariéry sa to väčšinou nedotklo.

Kanadská fotografka nafotila nahé ženy rôznych tvarov, užívatelia žalovali Facebooku

Ukážka pestrosti ženskej krásy opäť niektorých pohoršila.

Barbora Rakovská: Tehotenstvo mi pomohlo osobnostne aj v kariére

Pred rokmi chcela úplne skončiť so šoubiznisom. Dnes berie svoju prácu viac s nadhľadom.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop