Chutne a jednoducho

Je pre vás varenie zdĺhavé a prácne? To ste ešte nevyskúšali recepty „z jedného hrnca“! Výsledkom je maximum chutí a vôní.

(Zdroj: Ilustračné)

Guláš
SUROVINY NA 4 - 6 PORCIE

  • 800 g bravčového pliecka
  • 4 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL bravčovej masti
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 2 PL mletej maďarskej sladkej papriky
  • ČL majoránky
  • ČL rasce
  • mleté čierne korenie, soľ

Za stáleho miešania opekajte na masti dozlatista na väčšie kocky pokrájanú cibuľu. Pridajte na veľké kocky nakrájané mäso a prelisovaný cesnak a opekajte, kým mäso nezhnedne. Pridajte mletú papriku, pretlak, korenie, rascu, soľ a podlejte trochou vody. Prikryté duste na miernom ohni približne 1 a pol hodiny. S vodou to nepreháňajte, radšej postupne dolievajte. Nakoniec pridajte majoránku a zahustite nastrúhanými alebo rozmixovanými zemiakmi. Nechajte dôkladne prevariť, dochuťte a servírujte s knedľou.

Článok pokračuje pod video reklamou

TIP: Guláš môžete navariť aj vonku na výlete či na stanovačke v kotlíku. Ak nemáte čas pripraviť prílohu, pred dovarením pridajte niekoľko na kocky nakrájaných zemiakov.


Mexické čili
SUROVINY NA 4 - 6 PORCIÍ

  • kilogram hovädzieho mäsa
  • 2 cibule
  • 100 ml oleja
  • 2 papriky
  • čili paprička
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 500 g sekaných paradajok z konzervy
  • 500 g predvarenej červenej fazule
  • 300 g mrazenej kukurice
  • 1 - 2 PL práškového čili
  • ČL mletej rasce
  • soľ
  • syr

Ak ste nepoužili hotovú konzervu, vopred namočenú fazuľu predvarte. Vo väčšom hrnci speňte na oleji na kocky rozkrájanú cibuľu, pridajte prelisovaný cesnak, na hrubo pomleté alebo na menšie kocky pokrájané mäso a čili korenie. Miešajte a opekajte, kým mäso nezhnedne. Pridajte na pásiky nakrájanú papriku, čili papričku, fazuľu, kukuricu, paradajky aj so šťavou, rascu a soľ. Podľa potreby podlejte vodou, prikryte a duste najmenej 2 hodiny. Servírujte posypané strúhaným syrom s plackami alebo s posúchmi.

TIP: Čas a energiu ušetríte ak po opečení mäsa na sporáku celý pokrm vo vhodnom hrnci a pokrievkou vložíte do rúry a pečiete pri teplote 200 stupňov. Pokrm sa pri dvojnásobnej teplote pripraví za polovičný čas.


Karí kura
SUROVINY NA 4 - 6 PORCIÍ

  • celé kurča
  • 12 malých zemiakov
  • 4 paradajky
  • 250 g malých šampiňónov
  • 250 ml bieleho vína
  • 100 ml olivového oleja
  • 2 cibule
  • 2 menšie póry
  • 2 jablká
  • karí korenie
  • soľ

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Do väčšieho hrnca uložte naporciované kurča, zalejte olivovým olejom a posypte 1 PL karí korenia a soľou. Kurča pečte približne 30 minút. Medzitým si načistite a rozkrájajte zeleninu a jablká. Malé zemiaky umyte a nechajte vcelku. Paradajky obarte a ošúpte. Po uplynutí času pridajte ku kuraťu všetku zeleninu, zalejte vínom a prikryté pokrievkou alebo alobalom dajte piecť na 45 minút. Pred koncom pečenia odstráňte pokrievku a dajte na niekoľko minút zapiecť. Servírujte s chlebom alebo s pečivom.

TIP: Chuť a vôňu môžete zlepšiť, ak pred záverečnou fázou varenia prilejete do jedla 250 ml smotany alebo kokosového mlieka.


Prílohu si pripravíte aj samy...

Každé "husté" jedlo alebo sýtu desiatovú polievku nie je nutné zajedať chlebom či pečivom. Nebojte sa pripraviť si prílohy doma!

Posúchy

  • 500 g hladkej múky
  • 120 g kyslej smotany
  • 42 g droždia
  • 250 ml mlieka
  • ČL cukru
  • rasca
  • soľ
  • olej

Droždie, cukor a 1 PL múky zamiešajte do vlažného mlieka. Nechajte postáť. Nakoniec primiešajte soľ, jogurt, rascu a múku a vypracujte vláčne cesto. Cesto nechajte vykysnúť a rozdeľte na pracovnej doske potretej olejom na 15 malých bochníčkov. Medzitým dajte rozpáliť olej, mastnými rukami povyťahujte posúchy do kruhu a vysmažte ich z každej strany dozlatista.


Parená knedľa

  • 500 g polohrubej múky
  • 20 g droždia
  • vajíčko
  • ČL cukru
  • ČL sol
  • 250 ml mlieka

Droždie rozmrvte do vlažného mlieka spolu s cukrom a nechajte postáť. Po niekoľkých minútach primiešajte vajce, soľ, múku a vypracujte cesto, ktoré nechajte v teple vykysnúť. Z hotového cesta vyformujte 1 veľkú alebo 2 menšie knedle, opäť nechajte vykysnúť, potrite olejom a parte 20 minút.


Indické placky

  • 250 g hladkej múky
  • 5 - 6 PL bieleho jogurtu
  • štipka soli
  • štipka prášku do pečiva
  • voda

Zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a jogurt a miesením vypracujte hladké cesto. Podľa potreby si po kvapkách pridávajte vodu. Z bochníka odtrhnite kúsok cesta a rozvaľkajte ho na placku. Placku upečte z obidvoch strán na suchej panvici.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  2. Aj staršie životné poistenie môže mať nové výhody
  3. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko
  4. Nukleárna magnetická rezonančná liečba znova v Košiciach
  5. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  6. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov
  7. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  8. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  9. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  10. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  1. Aj staršie životné poistenie môže mať nové výhody
  2. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko
  3. Poistenie.sk v novom a lepšom šate
  4. Nukleárna magnetická rezonančná liečba znova v Košiciach
  5. Navštívte OMV na bratislavskom Autosalóne
  6. Za katastrofálny stav chodníkov je zodpovedný starosta Števčík
  7. BILLA štartuje spoluprácu s lyžiarmi Žampovcami
  8. Bieloruský veľvyslanec sa stretol s rektorom SPU v Nitre
  9. Navštívte OMV na bratislavskom Autosalóne
  10. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  1. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike 17 459
  2. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 16 295
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 959
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 14 045
  5. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 11 423
  6. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 7 495
  7. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 6 107
  8. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 5 342
  9. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 4 168
  10. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov 3 411

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Sakovú vytiahol na ministerstvo bývalý manžel, Kaliňákov kamarát

K aktivitám nádejnej ministerky vnútra sa Alexander Sako nevyjadruje. Sám je v niekoľkých verejných funkciách.

DOMOV

Dobré ráno: Fico s Kaliňákom sa vysmiali protestom aj prezidentovi

Saková je Kaliňákov, teda náš človek.

KOMENTÁRE

Saková je ďalší výkrik zúfalstva

Čím skôr však bude Saková vo funkcii, tým skôr bude môcť vláda žať politické plody svojho rozhodnutia.

SVET

Telo novinárky rozštvrtil, ako vrah sa necíti. Dána odsúdia

Amatérsky vynálezca môže v ostro sledovanom procese dostať doživotie.

Neprehliadnite tiež

Škandalózna Josephine Bakerová: Umelkyňa, špiónka a dvanásťnásobná matka

Nazývali ju aj bronzová venuša a v Európe si ju zamilovali.

Čím nahradiť vajce v receptoch?

Či už sa vajciam vyhýbate cielene, alebo ich skrátka iba nemáte poruke, tieto triky by vám v kuchyni mohli pomôcť.

PR manažérka slovenských hviezd: Práca s bulvárom hrá dôležitú úlohu

Adriána Čahojová sa stará napríklad o Celeste Buckingham či Majka Spirita.

Vojvodkyňa Kate porodila druhého syna

Do kráľovskej rodiny pribudol ďalší člen. Kate a William majú svojho tretieho potomka.