Výsledkom je maximum chutí a vôní. Tu sú recepty na:
Guláš
SUROVINY NA 4 - 6 PORCIE
- 800 g bravčového pliecka
- 4 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL bravčovej masti
- 3 stredne veľké zemiaky
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 2 PL mletej maďarskej sladkej papriky
- ČL majoránky
- ČL rasce
- mleté čierne korenie, soľ
Za stáleho miešania opekajte na masti dozlatista na väčšie kocky pokrájanú cibuľu. Pridajte na veľké kocky nakrájané mäso a prelisovaný cesnak a opekajte, kým mäso nezhnedne. Pridajte mletú papriku, pretlak, korenie, rascu, soľ a podlejte trochou vody. Prikryté duste na miernom ohni približne 1 a pol hodiny. S vodou to nepreháňajte, radšej postupne dolievajte. Nakoniec pridajte majoránku a zahustite nastrúhanými alebo rozmixovanými zemiakmi. Nechajte dôkladne prevariť, dochuťte a servírujte s knedľou.
TIP: Guláš môžete navariť aj vonku na výlete či na stanovačke v kotlíku. Ak nemáte čas pripraviť prílohu, pred dovarením pridajte niekoľko na kocky nakrájaných zemiakov.
Mexické čili
SUROVINY NA 4 - 6 PORCIÍ
- kilogram hovädzieho mäsa
- 2 cibule
- 100 ml oleja
- 2 papriky
- čili paprička
- 4 strúčiky cesnaku
- 500 g sekaných paradajok z konzervy
- 500 g predvarenej červenej fazule
- 300 g mrazenej kukurice
- 1 - 2 PL práškového čili
- ČL mletej rasce
- soľ
- syr
Ak ste nepoužili hotovú konzervu, vopred namočenú fazuľu predvarte. Vo väčšom hrnci speňte na oleji na kocky rozkrájanú cibuľu, pridajte prelisovaný cesnak, na hrubo pomleté alebo na menšie kocky pokrájané mäso a čili korenie. Miešajte a opekajte, kým mäso nezhnedne. Pridajte na pásiky nakrájanú papriku, čili papričku, fazuľu, kukuricu, paradajky aj so šťavou, rascu a soľ. Podľa potreby podlejte vodou, prikryte a duste najmenej 2 hodiny. Servírujte posypané strúhaným syrom s plackami alebo s posúchmi.
TIP: Čas a energiu ušetríte ak po opečení mäsa na sporáku celý pokrm vo vhodnom hrnci a pokrievkou vložíte do rúry a pečiete pri teplote 200 stupňov. Pokrm sa pri dvojnásobnej teplote pripraví za polovičný čas.
Karí kura
SUROVINY NA 4 - 6 PORCIÍ
- celé kurča
- 12 malých zemiakov
- 4 paradajky
- 250 g malých šampiňónov
- 250 ml bieleho vína
- 100 ml olivového oleja
- 2 cibule
- 2 menšie póry
- 2 jablká
- karí korenie
- soľ
Rúru predhrejte na 180 stupňov. Do väčšieho hrnca uložte naporciované kurča, zalejte olivovým olejom a posypte 1 PL karí korenia a soľou. Kurča pečte približne 30 minút. Medzitým si načistite a rozkrájajte zeleninu a jablká. Malé zemiaky umyte a nechajte vcelku. Paradajky obarte a ošúpte. Po uplynutí času pridajte ku kuraťu všetku zeleninu, zalejte vínom a prikryté pokrievkou alebo alobalom dajte piecť na 45 minút. Pred koncom pečenia odstráňte pokrievku a dajte na niekoľko minút zapiecť. Servírujte s chlebom alebo s pečivom.
TIP: Chuť a vôňu môžete zlepšiť, ak pred záverečnou fázou varenia prilejete do jedla 250 ml smotany alebo kokosového mlieka.
Prílohu si pripravíte aj samy...
Každé "husté" jedlo alebo sýtu desiatovú polievku nie je nutné zajedať chlebom či pečivom. Nebojte sa pripraviť si prílohy doma!
Posúchy
- 500 g hladkej múky
- 120 g kyslej smotany
- 42 g droždia
- 250 ml mlieka
- ČL cukru
- rasca
- soľ
- olej
Droždie, cukor a 1 PL múky zamiešajte do vlažného mlieka. Nechajte postáť. Nakoniec primiešajte soľ, jogurt, rascu a múku a vypracujte vláčne cesto. Cesto nechajte vykysnúť a rozdeľte na pracovnej doske potretej olejom na 15 malých bochníčkov. Medzitým dajte rozpáliť olej, mastnými rukami povyťahujte posúchy do kruhu a vysmažte ich z každej strany dozlatista.
Parená knedľa
- 500 g polohrubej múky
- 20 g droždia
- vajíčko
- ČL cukru
- ČL sol
- 250 ml mlieka
Droždie rozmrvte do vlažného mlieka spolu s cukrom a nechajte postáť. Po niekoľkých minútach primiešajte vajce, soľ, múku a vypracujte cesto, ktoré nechajte v teple vykysnúť. Z hotového cesta vyformujte 1 veľkú alebo 2 menšie knedle, opäť nechajte vykysnúť, potrite olejom a parte 20 minút.
Indické placky
- 250 g hladkej múky
- 5 - 6 PL bieleho jogurtu
- štipka soli
- štipka prášku do pečiva
- voda
Zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a jogurt a miesením vypracujte hladké cesto. Podľa potreby si po kvapkách pridávajte vodu. Z bochníka odtrhnite kúsok cesta a rozvaľkajte ho na placku. Placku upečte z obidvoch strán na suchej panvici.
Autor: mag