SME

Chutne a jednoducho

Je pre vás varenie zdĺhavé a prácne? To ste ešte nevyskúšali recepty „z jedného hrnca“!

(Zdroj: Pixabay.com)

Výsledkom je maximum chutí a vôní. Tu sú recepty na:

Guláš

Mexické čili

Karí kura

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Guláš

SUROVINY NA 4 - 6 PORCIE

  • 800 g bravčového pliecka
  • 4 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL bravčovej masti
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 2 PL mletej maďarskej sladkej papriky
  • ČL majoránky
  • ČL rasce
  • mleté čierne korenie, soľ

Za stáleho miešania opekajte na masti dozlatista na väčšie kocky pokrájanú cibuľu. Pridajte na veľké kocky nakrájané mäso a prelisovaný cesnak a opekajte, kým mäso nezhnedne. Pridajte mletú papriku, pretlak, korenie, rascu, soľ a podlejte trochou vody. Prikryté duste na miernom ohni približne 1 a pol hodiny. S vodou to nepreháňajte, radšej postupne dolievajte. Nakoniec pridajte majoránku a zahustite nastrúhanými alebo rozmixovanými zemiakmi. Nechajte dôkladne prevariť, dochuťte a servírujte s knedľou.

SkryťVypnúť reklamu

TIP: Guláš môžete navariť aj vonku na výlete či na stanovačke v kotlíku. Ak nemáte čas pripraviť prílohu, pred dovarením pridajte niekoľko na kocky nakrájaných zemiakov.


Mexické čili

SUROVINY NA 4 - 6 PORCIÍ

  • kilogram hovädzieho mäsa
  • 2 cibule
  • 100 ml oleja
  • 2 papriky
  • čili paprička
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 500 g sekaných paradajok z konzervy
  • 500 g predvarenej červenej fazule
  • 300 g mrazenej kukurice
  • 1 - 2 PL práškového čili
  • ČL mletej rasce
  • soľ
  • syr

Ak ste nepoužili hotovú konzervu, vopred namočenú fazuľu predvarte. Vo väčšom hrnci speňte na oleji na kocky rozkrájanú cibuľu, pridajte prelisovaný cesnak, na hrubo pomleté alebo na menšie kocky pokrájané mäso a čili korenie. Miešajte a opekajte, kým mäso nezhnedne. Pridajte na pásiky nakrájanú papriku, čili papričku, fazuľu, kukuricu, paradajky aj so šťavou, rascu a soľ. Podľa potreby podlejte vodou, prikryte a duste najmenej 2 hodiny. Servírujte posypané strúhaným syrom s plackami alebo s posúchmi.

SkryťVypnúť reklamu

TIP: Čas a energiu ušetríte ak po opečení mäsa na sporáku celý pokrm vo vhodnom hrnci a pokrievkou vložíte do rúry a pečiete pri teplote 200 stupňov. Pokrm sa pri dvojnásobnej teplote pripraví za polovičný čas.


Karí kura

SUROVINY NA 4 - 6 PORCIÍ

  • celé kurča
  • 12 malých zemiakov
  • 4 paradajky
  • 250 g malých šampiňónov
  • 250 ml bieleho vína
  • 100 ml olivového oleja
  • 2 cibule
  • 2 menšie póry
  • 2 jablká
  • karí korenie
  • soľ

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Do väčšieho hrnca uložte naporciované kurča, zalejte olivovým olejom a posypte 1 PL karí korenia a soľou. Kurča pečte približne 30 minút. Medzitým si načistite a rozkrájajte zeleninu a jablká. Malé zemiaky umyte a nechajte vcelku. Paradajky obarte a ošúpte. Po uplynutí času pridajte ku kuraťu všetku zeleninu, zalejte vínom a prikryté pokrievkou alebo alobalom dajte piecť na 45 minút. Pred koncom pečenia odstráňte pokrievku a dajte na niekoľko minút zapiecť. Servírujte s chlebom alebo s pečivom.

SkryťVypnúť reklamu

TIP: Chuť a vôňu môžete zlepšiť, ak pred záverečnou fázou varenia prilejete do jedla 250 ml smotany alebo kokosového mlieka.


Prílohu si pripravíte aj samy...

Každé "husté" jedlo alebo sýtu desiatovú polievku nie je nutné zajedať chlebom či pečivom. Nebojte sa pripraviť si prílohy doma!

Posúchy

  • 500 g hladkej múky
  • 120 g kyslej smotany
  • 42 g droždia
  • 250 ml mlieka
  • ČL cukru
  • rasca
  • soľ
  • olej

Droždie, cukor a 1 PL múky zamiešajte do vlažného mlieka. Nechajte postáť. Nakoniec primiešajte soľ, jogurt, rascu a múku a vypracujte vláčne cesto. Cesto nechajte vykysnúť a rozdeľte na pracovnej doske potretej olejom na 15 malých bochníčkov. Medzitým dajte rozpáliť olej, mastnými rukami povyťahujte posúchy do kruhu a vysmažte ich z každej strany dozlatista.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Parená knedľa

  • 500 g polohrubej múky
  • 20 g droždia
  • vajíčko
  • ČL cukru
  • ČL sol
  • 250 ml mlieka

Droždie rozmrvte do vlažného mlieka spolu s cukrom a nechajte postáť. Po niekoľkých minútach primiešajte vajce, soľ, múku a vypracujte cesto, ktoré nechajte v teple vykysnúť. Z hotového cesta vyformujte 1 veľkú alebo 2 menšie knedle, opäť nechajte vykysnúť, potrite olejom a parte 20 minút.


Indické placky

  • 250 g hladkej múky
  • 5 - 6 PL bieleho jogurtu
  • štipka soli
  • štipka prášku do pečiva
  • voda

Zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a jogurt a miesením vypracujte hladké cesto. Podľa potreby si po kvapkách pridávajte vodu. Z bochníka odtrhnite kúsok cesta a rozvaľkajte ho na placku. Placku upečte z obidvoch strán na suchej panvici.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 17 368
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 139
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 228
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 562
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 146
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 265
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 128
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 1 778
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


2

Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


29
Nepečený cheesecake s ovocím.

Rýchly cheesecake bez pečenia je lahodný a osviežujúci. V tomto článku nájdete recepty aj tipy na cheesecake bez zapínania rúry.


redakcia SME ženy
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 365
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 712
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 59 227
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 170
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 451
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 670
  7. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 614
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 593
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business
SkryťZatvoriť reklamu