SME

Nadopujte sa baktériami

Baktérie vedia byť niekedy aj užitočné. Najmä tie, ktoré sú súčasťou nášho trávenia. Máte ich v tele dostatok?

V súčasnosti sa o nich stále hovorí. Nezdravý životný štýl, stres či nevhodný výber stravy spôsobujú, že sa tieto malé mikroorganizmy dostávajú do popredia záujmu širokej verejnosti. Začali byť žiadané natoľko, že bežný spotrebiteľ sa okrem ceny pozrie aj na obaly výrobkov a všíma si, či je tam týchto látok dostatok. Jednoducho sme si uvedomili, že probiotiká sú pre zdravé fungovanie nášho organizmu jednými z najlepších pomocníkov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Univerzálne využitie

Pri probiotikách sa stretávame s rôznymi druhmi. „Sú to takzvané dobré baktérie, ktoré osídľujú náš tráviaci trakt,“ vysvetľuje lekárka Eva Smíšková. „Je ich niekoľko druhov, najznámejšie z nich sú Acidophillus actiregularis, Lactobacillus bifi dus, Lactobacilus bulgaricus.“

SkryťVypnúť reklamu

Všetky udržiavajú naše trávenie v dobrom stave. Pre črevo vytvárajú vhodné pH prostredie, ktoré zamedzuje premnoženiu „zlých“ hnilobných baktérií a kvasiniek. „Chránia tiež pred poškodením jemnej sliznice čreva, a tak druhotne ovplyvňujú imunologické mechanizmy, teda obranyschopnosť organizmu,“ dodáva Smíšková.

Probiotiká majú totiž vlastnosť zabraňovať vstrebávaniu toxínov v prijímanej potrave a naopak efektívnejšie využívať živiny, ktoré sa jedlom dostávajú do nášho organizmu. Preukázaný je aj ich pozitívny účinok na liečbu zápalových ochorení a ochorení vyvolaných kvasinkami, prípadne infekcií spôsobených Helikobakterom či najnovšou hrozbou E.coli.

Odborníci ich dávajú do pozornosti aj ako prevenciu proti vzniku nádorových ochorení. Ich schopnosť udržiavať pravidelné vyprázdňovanie a správny metabolizmus podporuje tiež boj s obezitou. Zvýšený prísun probiotík je bežnou súčasťou zdravých redukčných diét.

SkryťVypnúť reklamu

Keď ich je v tele málo

Prítomnosť probiotík v tráviacom trakte počas nášho života kolíše. Niekedy ich máme do statok, inokedy sa nám z tela vplyvom rôznych faktorov vytrácajú. Ich nedostatok v organizme môžeme veľmi rýchlo odhaliť. „Prejavuje sa najmä častými tráviacimi problémami, ako je nafúknutie, plynatosť, zmeny vo frekvencii vyprázdňovania a konzistencii stolice,“ spresňuje Eva Smíšková.

Často sa môžeme stretnúť aj s celkovým oslabením imunity organizmu. Pri akútnych problémoch si nie vždy vystačíme s probiotikami prijímanými z potravy. V takýchto prípadoch musíme siahnuť po výživových doplnkoch, probiotických tabletkách. „Pri ťažkom priebehu hnačky alebo výrazných tráviacich ťažkostiach je vhodné na obnovenie mikrofl óry začať užívať tabletky,“ tvrdí Smíšková.

SkryťVypnúť reklamu

„Na udržiavanie dobre fungujúceho alebo len mierne narušeného trávenia postačia potraviny obsahujúce prospešnú laktofl óru.“ Spôsob užívania závisí od druhu a vážnosti problémov. „Najprirodzenejší spôsob spočíva v konzumovaní potravín, ktoré sú v rámci technologického procesu pri ich výrobe upravené pridaním živej kultúry. Odporúčala by som jednu až dve porcie denne,“ radí Smíšková.

„Ak užívame probiotiká ako doplnky v tabletkách, tak jedenkrát denne s malým množstvom jedla pri raňajkách alebo ľahkej večeri, prípadne podľa návodu na obale.“ Predávkovanie probiotikami z potravy nehrozí, pri forme potravinových doplnkov by sme však mali byť ostražitejší. Nadmerné množstvo môže spôsobiť nepríjemné hnačky.

Antibiotiká zabijú všetko

Jedným z dôvodov, prečo sa nám môže znížiť hladina mikrofl óry v tele, je užívanie antibiotík. Lekári odporúčajú pri antibiotickej liečbe automaticky zvýšiť aj prísun probiotík. Okrem neželaných patogénov si totiž z tela vyplavíte aj zdravé baktérie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Preventívne si preto vždy k antibiotikám zadovážte aj probiotiká. Obvykle sa podávajú minimálne tri hodiny po užití antibiotických liekov a s ich zvýšeným prísunom pokračujte aj po skončení liečby. Zdravú mikrofl óru narúšajú aj ďalšie faktory.

„Probiotiká a ich rast potláča nevhodné a nevyvážené zloženie stravy s vysokým podielom mäsa, údenín a vnútorností, pri trávení ktorých sa vytvára prostredie pre premnoženie hnilobných baktérií,“ informuje Eva Smíšková.

„Negatívny vplyv má aj stres, alkohol a niektoré diéty.“ Probiotikám neprospievajú ani sladkosti. Ak chcete mať trávenie v poriadku, miesto tabuľky čokolády zvoľte cereálnu tyčinku bohatú na vlákninu. Tá vám zabezpečí vhodné prostredie na množenie dobrých baktérií.

Probiotiká na pultoch

Ak máte zdravú mikroflóru, stačí vám udržiavať ju dostatočným prísunom probiotík v každodennej strave. V súčasnosti sa poličky v obchodoch priam prehýbajú pod množstvom produktov s pridanými zdraviu prospešnými baktériami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Na každom produkte je vyznačené presné zloženie, v prípade tých, ktoré nájdete v lekárni, aj návod na použitie a dávkovanie,“ informuje Eva Smíšková. Mnohé výrobky, najmä potravinárske, však v skutočnosti obsahujú oveľa nižší podiel probiotík, ako sa uvádza na obale. Je to spôsobené tým, že čím sú staršie, tým sú aj probiotiká v nich slabšie.

„Jogurty s dlhodobým dátumom spotreby musia prejsť takými technologickými úpravami, ktoré v nich pre trvanlivosť zlikvidujú takmer všetok ‚život‘ a pred koncom procesu sa zvlášť kultivovaná živá fl óra pridáva. Preto čím čerstvejšie, tým lepšie,“ hovorí Smíšková. Ak ide o špecializované prípravky, ktoré nájdete v lekárňach, Smíšková odporúča poradiť sa s farmaceutom, ktorý z nich je pre vás najvhodnejší.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Probiotiká a dovolenka

Počas pobytu v cudzej krajine sme viac vystavení tráviacim ťažkostiam. Lekárka Eva Smíšková odporúča konzumáciu probiotík v tabletkách pred a počas dovolenky, najmä v rizikových oblastiach: „Dobre osídlené zdravé črevo ochorie menej často na cestovateľskú hnačku a aj priebeh ochorenia býva miernejší.“

Probiotiká v potrave

  • jogurty
  • čerstvé syry
  • bryndza
  • aci dofilné mlieko
  • kefír
  • pivovarnícke kvasnice

Tip od lekárky: Probiotiká je dobré konzumovať s probiotikami, látkami, ktoré podporujú ich rast a životaschopnosť. Najvýznamnejším prebiotikom je vláknina, ale aj vitamíny skupiny B, inulín a celulóza.

K téme sa vyjadruje: všeobecná lekárka pre dospelých Eva Smíšková, www.medissimo.sk

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 026
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 626
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 871
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 673
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 843
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 268
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 142
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 215
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 336
  3. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 309
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 290
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 886
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 791
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 028
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 574
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu