SME

Zaváranie s fantáziou - sladké maškrtenie

Rozplývajú sa na jazyku, cítiť z nich vôňu slnečných dní a hodia sa takmer na všetko. Kompóty, džemy či sirupy sú najuniverzálnejšou formou spracovania veľkej úrody ovocia.

Detská výživa

Jablká ošúpte, rozkrojte, vyrežte jadrovníky a obité miesta. Podlejte v hrnci do polovice vodou a prikryté duste domäkka. Za horúca prepasírujte na jemno site, alebo rozmixujte ponorným mixérom. Hotový pretlak odvážte, pridajte cukor a varte do požadovanej hustoty. Naplňte do pohárikov a sterilizujte pri teplote 100 stupňov približne 30 minút.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na 1 kg pretlaku pripadá 200 g cukru.

Tip: Ak pripravujete väčšie množstvo naraz, odvážený pretlak s cukrom už varte po menších dávkach. Bude sa vám s ním ľahšie pracovať a nebude vám vyprskávať a prihárať.

SkryťVypnúť reklamu

Tekvicový kompót

  • 5 kg očistenej tekvice
  • 2 l vody
  • 1 PL kyseliny citrónovej

Na nálev:

  • 750 g kryštálového cukru
  • 300 ml citrónovej šťavy
  • 3 balíčky vanilínového cukru
  • 3 l ananásového džúsu
  • ananásový sirup

Očistenú tekvicu pokrájajte na kocky a 4 minúty povarte vo vode s kyselinou citrónovou. Sitkom ju povyberajte a naplňte do pohárov. Vo vode v ktorej sa varila tekvica rozpustite prísady na nálev a povarte 5 minút. Podľa chuti môžete pridať ananásový sirup s trochou vody. Nálevom zalejte tekvicu v pohároch, uzatvorte a sterilizujte približne 10 minút pri teplote 90 stupňov.

Tip: Časť tekvice môžete nahradiť ananásovým kompótom. Namiesto džúsu a sirupu môžete použiť cukrárenskú ananásovú arómu.


Broskyňový džem

Zrelé broskyne umyte, rozštvrťte ich a vyberte z nich kôstky. Dajte ich variť vo vlastnej šťave (ak boli menej zrelé podlejte ich trochou vody), neskôr pridajte cukor a uvarte na džem. Podľa chuti prepasírujte a rozmixujte, nemalo by to však byť pri tomto druhu ovocia potrebné. Horúce rozlejte do pohárov, uzatvorte a nechajte vychladnúť pod dekou.

SkryťVypnúť reklamu

Na 1 kg ovocia je potrebné použiť 400 g cukru.


Mrkvový džús

Dobre umytú mrkvu rozkrájajte na menšie kúsky a dajte variť tak, aby bola celá ponorená vo vode. Uvarte ju domäkka. Za horúca alebo za studena všetko spolu rozmixujte na hladké husté pyré, pridajte trochu citrónovej šťavy, podľa potreby doslaďte cukrom a zrieďte ovocným sto percentným pomarančovým džúsom. Nalejte do fliaš a skladujte v chladničke.

Tip: Samotné pyré môžete skladovať v dobre uzavretej nádobe v chladničke alebo mrazničke a podľa chuti si ho doriediť džúsom s ľubovoľnou príchuťou až tesne pred konzumáciou.


Jablká na koláč

Dobre zrelé jablká nastrúhajte na rezance a naplňte do pohárov. Do každého pohára pridajte 2-3 PL kryštálového cukru, citrónovú šťavu, aby nestratili farbu, uzatvorte ich a sterilizujte približne 20 minút. Menej zrelé po nastrúhaní môžete vo väčšej miske zarobiť s cukrom podľa chuti, počkať kým pustia šťavu, trochu vyžmýkať, naplniť do pohárov a sterilizovať.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Do nastrúhaných jabĺk primiešajte cukor a mletú škoricu a až potom ich zavarte. Budú síce na pohľad nepekne hnedé, zato voňavejšie vhodné do štrúdle či lievancov.


Rýchly sirup z drobných bobúľ

Drobné bobuľky (plody bazy, čučoriedky, trnky, černice...) očistite, prepláchnite, dajte do vhodnej nádoby a zasypte cukrom. Premiešajte a nechajte odležať prikryté 24 hodín. Občas zmes skontrolujte poprípade zľahka premiešajte či sa cukor samovoľne rozpúšťa. Na druhý deň zmes dôkladne popučte, prepasírujte a šťavu varte na slabom plameni približne 15 minút. Nalejte do fliaš a uzatvorené a vychladnuté uskladnite.

Na 1 kg bobúľ alebo drobného ovocia pripadá 800 g cukru.

Tip: Ak sa vám zdá, že sa cukor zle rozpúšťa, po popučení zahrejte ešte neprepasírovanú zmes, kým sa všetok cukor nerozpustí. Skladovanie 24 hodín by nemalo byť v úplnom teple, aby zmes ovocia a cukru nezačala kvasiť na víno.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

NAŠE TIPY:

Ako správne pripraviť kvalitný sirup

• Sirupy sa pripravujú zo šťavy pridaním cukru na takú koncentráciu, aby boli trvácne a nekvasili.
• Výsledný obsah cukru musí byť najmenej 60 percent. Kvaseniu sa dá zabrániť ak sa sirup dobre povarí a za horúca naplní do fliaš.
• Ovocie na sirup sa má oberať úplne zrelé, môže byť i prezreté nie však hnilé. Malo by mať plne vyvinuté chute a výrazné arómy.

Ako to robili naše babičky?

• Najskôr potrebujete ovocnú šťavu , ktorú získate lisovaním alebo parením
• Šťavu zahrejte na teplotu 80 stupňov, pridajte cukor a kyselinu citrónovú
• Na 1 liter ovocnej šťavy je potrebné použiť 1 – 1,5 kg cukru v závislosti od druhu a kyslosti použitého ovocia, a 20 g kyseliny citrónovej (3 PL)
• Po rozpustení cukru sirup opäť dôkladne zahrejte až prevarte a za horúce plňte do čistých fliaš so závitovým uzáverom.
• Pred plnením nezabudnite odstrániť penu!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako najvhodnejšie zavariť sladké ovocné kompóty?

• Cukrový roztok na zalievanie pohárov naplnených ovocím pripravujte vždy z kryštálového cukru
• Cukru netreba dávať príliš veľa, aby si ovocie zachovalo aj svoju pôvodnú chuť
• Na 1 liter vody je potrebné podľa druhu a zrelosti ovocia pridať od 200 do 500 g cukru
• Cukor s vodou neprevárajte, len ho dôkladne rozpustite
• Množstvo cukrového roztoku v pohároch závisí od ovocia. Napríklad ríbezle, maliny a iné druhy drobného ovocia sa zalievajú do 1/4 pohára. Tvrdšie ovocie ako jablká a hrušky sa zalievajú skoro úplne
• Trvanlivosť sladkej zaváraniny nezávisí od množstva cukru ale od vzduchotesného uzavretia pohárov

Tipy, triky, návody

• Podmienkami úspešného zavárania je veľká čistota a dobrá kvalita ovocia. Nádoby na zaváranie musia byť dôkladne umyté. Ovocie na kompót musí byť vždy zrelé ale tvrdé, lebo len také ovocie má peknú farbu, vyvinuté cukry a ovocné kyseliny, ktoré mu dodávajú osobitnú vôňu a chuť.
• Ak máte ovocie z vlastnej záhradky, oberajte ho do košíka, nepresýpajte ho, ale vždy opatrne prekladajte. Prebraté ovocie vložte do okysleného vodného kúpeľa, dôkladne umyte a až potom ho odstopkujte alebo odkôstkujte, aby nenasiakavalo vodu. Premyté ovocie nechajte dobre odkvapkať na sitku alebo košíku v ktorom je čistá utierka.
• Ovocie do pohárov nenasýpajte (okrem drobných bobúľ), ale tesne ukladajte, aby sa ho do pohárov zmestilo čím viac, keďže pri varením klesne a jeho objem sa zmenší.
• Ovocie zavárajte celé alebo rozkrájané, so šupkou alebo bez nej podľa chuti a druhu plodín. Mali by ste už dopredu vedieť na čo ktorý druh ovocia využijete a podľa toho ho pripraviť na vhodné uskladnenie.
• Pri príprave kompótov z ovocia, ktoré zvykne pri krájaní a šúpaní hnednúť (jablká, hrušky, broskyne...) pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy alebo celý plátok citróna.
• Presvedčte sa, že poháre na sladké kompóty sú dokonale umyté bez štipľavého zápachu, aby sa vám nestalo, že sladučké marhule či broskyne budú chutiť minuloročné uhorky alebo pikantné lečo. Zápach z pohárov odstráni niekoľkodenný pobyt na priamom slnku.
• Pri umývaní pohárov a fliaš sa vždy uistite, že nie je z pohára odštiepené a viečka nie sú zdeformované alebo inak poškodené.
• Naplnené poháre ukladajte do hrnca vystlaného novinami alebo utierkou a zalejte ich najmenej do 1/3 výšky vodou.
• Hrniec prikryte pokrievkou, ale nezabudnite strážiť čas a teplotu varu, ktoré sa pre jednotlivé druhy zelenín a ovocia rôznia.
• Ak chcete sterilizáciu urýchliť, ovocie zalievajte horúcim sirupom alebo nálevom.
• Po vychladnutí a pred uskladnením skontrolujte či viečka dobre tesnia. Dobrým pomocníkom je nálepka označujúca rok výroby.
• Zaváraniny uskladňujte pokiaľ možno v chlade, suchu a tme.
• Nezabudnite si poznačiť pomer cukru, presný recept sirupu alebo nálevu, ktorý ste na jednotlivé druhy zaváranín použili. Ak sa nejaká dávka mimoriadne vydarila, aby ste mohli najchutnejšie receptúry znova opakovať a predávať ďalej.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo ste možno nevedeli

Džem - je rôsolovitá hmota s kúskami ovocia alebo celými drobnými plodmi. Vyrába sa zo zrelého ovocia, ktoré sa varí a zahusťuje cukrom.
Rôsol – je jednoduchý pokrm zložený z vody, ovocia, cukru a škrobu či pektínu na zahustenie. Konzistenciou je podobný pudingu, nikdy sa však nepripravuje z mlieka. Je to skôr želé. Servíruje sa zväčša vychladený. Tradičný ovocný rôsol sa pripravuje najmä s egrešov, ríbezlí, malín, jabĺk, višní a to tak, že sa ovocný pretlak alebo sirup primieša do studenej vody s trochou cukru a zemiakového škrobu, krátko sa povarí , naleje do misiek alebo formičiek a po vychladení sa servíruje.
Marmeláda – je polotekutá ovocná zmes, zväčša priemyselne vyrábaná. Pravá marmeláda je na rozdiel od džemov pripravená iba z citrusových plodov.
Lekvár – je len dlhým varením konzervovaná hustá ovocná masa - najznámejší je slivkový a čerešňový
• Mušt – je vylisovaná poprípade aj osladená nevykvasená šťava z vhodných druhov ovocia (hrozno, jablká). Výborne sa hodí na priamy konzum ale i na sterilizáciu a neskoršie využitie
Sirup – je koncentrovaný cukrový roztok s prídavkom byliniek, ovocia...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 651
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 615
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 407
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 026
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 628
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 271
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 518
  8. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 516
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťZatvoriť reklamu