SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Zaváranie s fantáziou - klasika po domácky

Nielen prílohovou zeleninou potešíte v zimných mesiacoch vaše maškrtné jazýčky...

Paradajkový pretlak

Dobre vyzreté paradajky umyte a pokrájajte na menšie kúsky. Varte ich spolu s vodou (na 1 kg paradajok pripadá 1 dl vody) za stáleho miešania. Po rozvarení ich prepasírujte cez jemné sitko, aby ste sa zbavili nežiaducich šúp a semien. Do 1 kg získaného pretlaku primiešajte 20 g soli a 30 – 40 g cukru podľa zrelosti a chuti. Nalejte do fliaš a sterilizujte 35-40 minút.

TIP: Pripravený pretlak môžete namiesto sterilizovania odložiť do mrazničky.


Domáci kečup

  • 1,5 kg zrelých paradajok
  • 2 - 3 červené papriky
  • 2 cibule
  • stredne veľký pór
  • 3 nelúpané jabĺčka
  • kúsok zeleru
  • petržlen
  • 5 zrniek nového korenia
  • 5 zrniek čierneho korenia
  • 5 borievok
  • ČL horčicových semienok
  • kúsok celej škorice
  • 2 klinčeky
  • 2 bobkové listy
  • kúsok zázvoru
  • štipka mletej rasce
  • 0,5 dl octu
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 2 ČL soli
  • ČL mletej sladkej papriky
  • feferónka
  • štipka konzervantu

Všetky koreniny zabaľte do vrecúška z gázy. Zeleninu a jablká umyte, nakrájajte na kúsky a spolu s koreninami dajte dusiť na 30 minút. Za stáleho miešania odparujte prebytočnú vodu. Koreniny vyberte a zmes prepasírujte a rozmixujte. Pridajte cukor, soľ, ocot a konzervačný prípravok. Ak je zmes stále riedka, znovu ju dajte variť. Hotový kečup naplňte do fľaštičiek alebo do pohárov, uzatvorte a krátko sterilizujte.


Pikantná papriková nátierka

Na 2 kg kapie pripadá:

  • 500 g paradajok
  • 500 g cibule
  • 250 g feferónov
  • 1 hlavička cesnaku
  • 1/4 hlávky kapusty
  • 100 g soli
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 dl octu
  • 1 dl oleja

Zeleninu pomelte na mäsovom mlynčeku. Vzniknutú masu dajte do hrnca a dochuťte prísadami. Za stáleho miešania varte na miernom plameni najmenej 1 hodinu alebo do želanej hustoty. Ešte horúce naplňte do menších pohárov a prikryté dekou nechajte vychladnúť. TIP: Ak polovicu papriky nahradíte opečeným mletým bravčovým mäsom vyrobíte si výdatnú domácu paštétu.


Paradajkové čatní

  • 500 g paradajok
  • 2 čili papričky
  • 40 g hrozienok
  • 2 klinčeky
  • 500 g želírovacieho cukru
  • cibuľa
  • 2 PL balzamikového octu

Paradajky povarte vo vriacej vode, ochlaďte v studenej vode a ošúpte. Rozkrájajte ich na menšie kúsky. Pridajte pokrájanú cibuľu, papričky a ostatné suroviny a varte približne 5 minút. Horúce plňte do pohárikov, uzatvorte a sterilizujte 20 minút pri teplote 80 stupňov.


Cuketová horčica

  • 2 kg cukety
  • 2 cibule
  • 3 zelené papriky
  • 1 feferónka
  • trošku chrenu
  • 2 dl vody
  • 2 dl oleja
  • 2 dl octu
  • 1 pohár horčice (300 - 350 g)
  • 130 g cukru
  • 3 ČL mletého čierneho korenia
  • 4 ČL soli

Cukety, cibuľu, papriku, feferónky a chren rozvarte s vodou domäkka. Potom vodu dobre sceďte, pridajte ostatné prísady, premiešajte a naložte do pohárikov. Sterilizujte 10 minút.


Mexické lečo

  • 1 kg fazule
  • 700 g papriky
  • 600 g cibule
  • 400 g paradajok
  • 240 g sterilizovanej kukurice
  • 220 ml paradajkového pretlaku
  • 200 g cukru
  • 2 dl oleja
  • 2 dl octu
  • soľ, mleté čierne korenie

Fazuľu uvarte do polomäkka, pridajte nakrájanú zeleninu a varte do zmäknutia. Nakoniec primiešajte kukuricu, cukor, pretlak, olej, ocot a soľ a korenie podľa chuti. Naplňte do pohárov a sterilizujte približne 15 minút.

Ako si ich zachovať čo najdlhšie?

● NAKLADANIE V SOLI - soľ sa na konzerváciu používa od nepamäti. Má to však malý háčik. So soľou sa nedajú konzervovať všetky druhy zeleniny a už vôbec nie ovocie. Tie, ktorým to neprekáža, ako prelisovaný cesnak, nastrúhaný, koreňová zelenina, čili papričky či zmes nasekaných byliniek, možno takto pripraviť na horšie časy len v obmedzenom množstve.
MLIEČNE KVASENIE - podobne ako soľ aj kyslé prostredie bráni rozmnožovaniu nechcených mikroorganizmov. Na mliečne kvasenie sa najčastejšie používajú uhorky - „kvasáky“, kyslá kapusta z kameninového súdka a v posledných rokoch k nám zo zahraničia zavítali i skvasené zmesi nakrájaných zelenín ako karfiol, cibuľa, cvikla, uhorky či koreňová zelenina. Takáto zmes sa volá - „pickles“ a nejde v podstate o nič iné ako o inak pripravenú čalamádu. Jedinou nevýhodou takto uchovanej zeleniny je jej zmena chuti na kyslú.
SUŠENIE - používali vo veľkom i naše babičky. Sušenie sa skôr používa na zachovanie ovocia, hríbov, byliniek, ale i namletej zeleninovej zmesi, ktorá sa po zmiešaní so soľou používa v kuchyni ako dochucovadlo. Na sušenie môžete využiť elektrickú sušičku, ale i vašu kuchynskú rúru, v nijakom prípade sa neodporúča sušiť na slnku, s výnimkou dosúšania po zbere strukovín, maku a cibuľovín.
STERILIZOVANIE - je asi najznámejším spracovaním úrody. Využíva sa pritom hlavne cukor, kyselina citrónová, soľ alebo ocot. Sterilizuje sa teplom v uzatvárateľných fľašiach bez prístupu vzduchu. Dobre pripravené zaváraniny vám vydržia v špajze či v komore aj niekoľko rokov.
JESENNÉ USKLADNENIE V PIVNICI - uskladnenie zeleniny v zatemnenej pivnici s primeranou teplotou a vlhkosťou v debničkách sa stalo už akousi tradíciou. Jedinou nevýhodou je, že takto uskladniť zeleninu a ovocie si nemôžu dovoliť ľudia, ktorí žijú v panelákových domoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Budovanie zelenej značky
  6. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  7. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 30 505
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 844
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 695
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 082
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 688
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 495
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 561
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 482
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 377
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 306
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

 Milan Uhrík v končí v Kotlebovej strane.

Pozícia Kotlebu sa výrazne upevnila po zmene v stanovách.

37m
Ilustračná fotografia.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 238-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 260 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

7 h
Petra Vlhová počas 1. kola obrovského slalomu v talianskom Kronplatzi.

Slovenka obsadila až deviate miesto.

6 h

Neprehliadnite tiež

Ilwad Elmanovú zarodilo BBC do ankety 1000 Women 2020 a v roku 2019 sa dostala do užšieho výberu kandidátov na Nobelovu cenu.

Ilwad a Iman Elmanovým zabili otca aj sestru.

2 h

Na aféru so šéfom tvrdo doplatila.

19 h
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug