Zaváranie s fantáziou - klasika po domácky

Nielen prílohovou zeleninou potešíte v zimných mesiacoch vaše maškrtné jazýčky...

Paradajkový pretlak

Dobre vyzreté paradajky umyte a pokrájajte na menšie kúsky. Varte ich spolu s vodou (na 1 kg paradajok pripadá 1 dl vody) za stáleho miešania. Po rozvarení ich prepasírujte cez jemné sitko, aby ste sa zbavili nežiaducich šúp a semien. Do 1 kg získaného pretlaku primiešajte 20 g soli a 30 – 40 g cukru podľa zrelosti a chuti. Nalejte do fliaš a sterilizujte 35-40 minút.

TIP: Pripravený pretlak môžete namiesto sterilizovania odložiť do mrazničky.


Domáci kečup

  • 1,5 kg zrelých paradajok
  • 2 - 3 červené papriky
  • 2 cibule
  • stredne veľký pór
  • 3 nelúpané jabĺčka
  • kúsok zeleru
  • petržlen
  • 5 zrniek nového korenia
  • 5 zrniek čierneho korenia
  • 5 borievok
  • ČL horčicových semienok
  • kúsok celej škorice
  • 2 klinčeky
  • 2 bobkové listy
  • kúsok zázvoru
  • štipka mletej rasce
  • 0,5 dl octu
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 2 ČL soli
  • ČL mletej sladkej papriky
  • feferónka
  • štipka konzervantu

Všetky koreniny zabaľte do vrecúška z gázy. Zeleninu a jablká umyte, nakrájajte na kúsky a spolu s koreninami dajte dusiť na 30 minút. Za stáleho miešania odparujte prebytočnú vodu. Koreniny vyberte a zmes prepasírujte a rozmixujte. Pridajte cukor, soľ, ocot a konzervačný prípravok. Ak je zmes stále riedka, znovu ju dajte variť. Hotový kečup naplňte do fľaštičiek alebo do pohárov, uzatvorte a krátko sterilizujte.


Pikantná papriková nátierka

Na 2 kg kapie pripadá:

  • 500 g paradajok
  • 500 g cibule
  • 250 g feferónov
  • 1 hlavička cesnaku
  • 1/4 hlávky kapusty
  • 100 g soli
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 dl octu
  • 1 dl oleja

Zeleninu pomelte na mäsovom mlynčeku. Vzniknutú masu dajte do hrnca a dochuťte prísadami. Za stáleho miešania varte na miernom plameni najmenej 1 hodinu alebo do želanej hustoty. Ešte horúce naplňte do menších pohárov a prikryté dekou nechajte vychladnúť. TIP: Ak polovicu papriky nahradíte opečeným mletým bravčovým mäsom vyrobíte si výdatnú domácu paštétu.


Paradajkové čatní

  • 500 g paradajok
  • 2 čili papričky
  • 40 g hrozienok
  • 2 klinčeky
  • 500 g želírovacieho cukru
  • cibuľa
  • 2 PL balzamikového octu

Paradajky povarte vo vriacej vode, ochlaďte v studenej vode a ošúpte. Rozkrájajte ich na menšie kúsky. Pridajte pokrájanú cibuľu, papričky a ostatné suroviny a varte približne 5 minút. Horúce plňte do pohárikov, uzatvorte a sterilizujte 20 minút pri teplote 80 stupňov.


Cuketová horčica

  • 2 kg cukety
  • 2 cibule
  • 3 zelené papriky
  • 1 feferónka
  • trošku chrenu
  • 2 dl vody
  • 2 dl oleja
  • 2 dl octu
  • 1 pohár horčice (300 - 350 g)
  • 130 g cukru
  • 3 ČL mletého čierneho korenia
  • 4 ČL soli

Cukety, cibuľu, papriku, feferónky a chren rozvarte s vodou domäkka. Potom vodu dobre sceďte, pridajte ostatné prísady, premiešajte a naložte do pohárikov. Sterilizujte 10 minút.


Mexické lečo

  • 1 kg fazule
  • 700 g papriky
  • 600 g cibule
  • 400 g paradajok
  • 240 g sterilizovanej kukurice
  • 220 ml paradajkového pretlaku
  • 200 g cukru
  • 2 dl oleja
  • 2 dl octu
  • soľ, mleté čierne korenie

Fazuľu uvarte do polomäkka, pridajte nakrájanú zeleninu a varte do zmäknutia. Nakoniec primiešajte kukuricu, cukor, pretlak, olej, ocot a soľ a korenie podľa chuti. Naplňte do pohárov a sterilizujte približne 15 minút.

Ako si ich zachovať čo najdlhšie?

● NAKLADANIE V SOLI - soľ sa na konzerváciu používa od nepamäti. Má to však malý háčik. So soľou sa nedajú konzervovať všetky druhy zeleniny a už vôbec nie ovocie. Tie, ktorým to neprekáža, ako prelisovaný cesnak, nastrúhaný, koreňová zelenina, čili papričky či zmes nasekaných byliniek, možno takto pripraviť na horšie časy len v obmedzenom množstve.
MLIEČNE KVASENIE - podobne ako soľ aj kyslé prostredie bráni rozmnožovaniu nechcených mikroorganizmov. Na mliečne kvasenie sa najčastejšie používajú uhorky - „kvasáky“, kyslá kapusta z kameninového súdka a v posledných rokoch k nám zo zahraničia zavítali i skvasené zmesi nakrájaných zelenín ako karfiol, cibuľa, cvikla, uhorky či koreňová zelenina. Takáto zmes sa volá - „pickles“ a nejde v podstate o nič iné ako o inak pripravenú čalamádu. Jedinou nevýhodou takto uchovanej zeleniny je jej zmena chuti na kyslú.
SUŠENIE - používali vo veľkom i naše babičky. Sušenie sa skôr používa na zachovanie ovocia, hríbov, byliniek, ale i namletej zeleninovej zmesi, ktorá sa po zmiešaní so soľou používa v kuchyni ako dochucovadlo. Na sušenie môžete využiť elektrickú sušičku, ale i vašu kuchynskú rúru, v nijakom prípade sa neodporúča sušiť na slnku, s výnimkou dosúšania po zbere strukovín, maku a cibuľovín.
STERILIZOVANIE - je asi najznámejším spracovaním úrody. Využíva sa pritom hlavne cukor, kyselina citrónová, soľ alebo ocot. Sterilizuje sa teplom v uzatvárateľných fľašiach bez prístupu vzduchu. Dobre pripravené zaváraniny vám vydržia v špajze či v komore aj niekoľko rokov.
JESENNÉ USKLADNENIE V PIVNICI - uskladnenie zeleniny v zatemnenej pivnici s primeranou teplotou a vlhkosťou v debničkách sa stalo už akousi tradíciou. Jedinou nevýhodou je, že takto uskladniť zeleninu a ovocie si nemôžu dovoliť ľudia, ktorí žijú v panelákových domoch.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 7 839
  2. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 7 716
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 521
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 345
  5. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 2 208
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 102
  7. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 644
  8. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 1 464
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 175
  10. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa 826

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Ako sa pije a žije v banskom kraji, keď bane miznú

Tak ich tu vnímajú. Ako náletové buriny, ktoré sa uchytili v pustnúcom baníckom kraji.

SVET

Poliaci masovo protestujú, krajina stráca slobodu

Vládna strana postupne ovládla súdnictvo či médiá.

TECH

Rozlúštili záhadu supersilného betónu starovekých Rimanov

Náš betón sa časom drobí, ten z antiky sa stáva pevnejším.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.

Britský bulvár ponížil novú hviezdu seriálu Doctor Who, zverejnil jej nahé fotky

V trinástej sérii kultovej série bude z doktora po prvýkrát doktorka.

Nevera z pohľadu mužov a žien: Čo už považujú za prekročenie hranice?

Britský prieskum ukázal, že názory na to, čo je podvádzanie, sa u mužov a žien extrémne líšia.