Zaváranie s fantáziou - klasika po domácky

Nielen prílohovou zeleninou potešíte v zimných mesiacoch vaše maškrtné jazýčky...

Paradajkový pretlak

Dobre vyzreté paradajky umyte a pokrájajte na menšie kúsky. Varte ich spolu s vodou (na 1 kg paradajok pripadá 1 dl vody) za stáleho miešania. Po rozvarení ich prepasírujte cez jemné sitko, aby ste sa zbavili nežiaducich šúp a semien. Do 1 kg získaného pretlaku primiešajte 20 g soli a 30 – 40 g cukru podľa zrelosti a chuti. Nalejte do fliaš a sterilizujte 35-40 minút.

TIP: Pripravený pretlak môžete namiesto sterilizovania odložiť do mrazničky.


Domáci kečup

  • 1,5 kg zrelých paradajok
  • 2 - 3 červené papriky
  • 2 cibule
  • stredne veľký pór
  • 3 nelúpané jabĺčka
  • kúsok zeleru
  • petržlen
  • 5 zrniek nového korenia
  • 5 zrniek čierneho korenia
  • 5 borievok
  • ČL horčicových semienok
  • kúsok celej škorice
  • 2 klinčeky
  • 2 bobkové listy
  • kúsok zázvoru
  • štipka mletej rasce
  • 0,5 dl octu
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 2 ČL soli
  • ČL mletej sladkej papriky
  • feferónka
  • štipka konzervantu

Všetky koreniny zabaľte do vrecúška z gázy. Zeleninu a jablká umyte, nakrájajte na kúsky a spolu s koreninami dajte dusiť na 30 minút. Za stáleho miešania odparujte prebytočnú vodu. Koreniny vyberte a zmes prepasírujte a rozmixujte. Pridajte cukor, soľ, ocot a konzervačný prípravok. Ak je zmes stále riedka, znovu ju dajte variť. Hotový kečup naplňte do fľaštičiek alebo do pohárov, uzatvorte a krátko sterilizujte.


Pikantná papriková nátierka

Na 2 kg kapie pripadá:

  • 500 g paradajok
  • 500 g cibule
  • 250 g feferónov
  • 1 hlavička cesnaku
  • 1/4 hlávky kapusty
  • 100 g soli
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 dl octu
  • 1 dl oleja

Zeleninu pomelte na mäsovom mlynčeku. Vzniknutú masu dajte do hrnca a dochuťte prísadami. Za stáleho miešania varte na miernom plameni najmenej 1 hodinu alebo do želanej hustoty. Ešte horúce naplňte do menších pohárov a prikryté dekou nechajte vychladnúť. TIP: Ak polovicu papriky nahradíte opečeným mletým bravčovým mäsom vyrobíte si výdatnú domácu paštétu.


Paradajkové čatní

  • 500 g paradajok
  • 2 čili papričky
  • 40 g hrozienok
  • 2 klinčeky
  • 500 g želírovacieho cukru
  • cibuľa
  • 2 PL balzamikového octu

Paradajky povarte vo vriacej vode, ochlaďte v studenej vode a ošúpte. Rozkrájajte ich na menšie kúsky. Pridajte pokrájanú cibuľu, papričky a ostatné suroviny a varte približne 5 minút. Horúce plňte do pohárikov, uzatvorte a sterilizujte 20 minút pri teplote 80 stupňov.


Cuketová horčica

  • 2 kg cukety
  • 2 cibule
  • 3 zelené papriky
  • 1 feferónka
  • trošku chrenu
  • 2 dl vody
  • 2 dl oleja
  • 2 dl octu
  • 1 pohár horčice (300 - 350 g)
  • 130 g cukru
  • 3 ČL mletého čierneho korenia
  • 4 ČL soli

Cukety, cibuľu, papriku, feferónky a chren rozvarte s vodou domäkka. Potom vodu dobre sceďte, pridajte ostatné prísady, premiešajte a naložte do pohárikov. Sterilizujte 10 minút.


Mexické lečo

  • 1 kg fazule
  • 700 g papriky
  • 600 g cibule
  • 400 g paradajok
  • 240 g sterilizovanej kukurice
  • 220 ml paradajkového pretlaku
  • 200 g cukru
  • 2 dl oleja
  • 2 dl octu
  • soľ, mleté čierne korenie

Fazuľu uvarte do polomäkka, pridajte nakrájanú zeleninu a varte do zmäknutia. Nakoniec primiešajte kukuricu, cukor, pretlak, olej, ocot a soľ a korenie podľa chuti. Naplňte do pohárov a sterilizujte približne 15 minút.

Ako si ich zachovať čo najdlhšie?

● NAKLADANIE V SOLI - soľ sa na konzerváciu používa od nepamäti. Má to však malý háčik. So soľou sa nedajú konzervovať všetky druhy zeleniny a už vôbec nie ovocie. Tie, ktorým to neprekáža, ako prelisovaný cesnak, nastrúhaný, koreňová zelenina, čili papričky či zmes nasekaných byliniek, možno takto pripraviť na horšie časy len v obmedzenom množstve.
MLIEČNE KVASENIE - podobne ako soľ aj kyslé prostredie bráni rozmnožovaniu nechcených mikroorganizmov. Na mliečne kvasenie sa najčastejšie používajú uhorky - „kvasáky“, kyslá kapusta z kameninového súdka a v posledných rokoch k nám zo zahraničia zavítali i skvasené zmesi nakrájaných zelenín ako karfiol, cibuľa, cvikla, uhorky či koreňová zelenina. Takáto zmes sa volá - „pickles“ a nejde v podstate o nič iné ako o inak pripravenú čalamádu. Jedinou nevýhodou takto uchovanej zeleniny je jej zmena chuti na kyslú.
SUŠENIE - používali vo veľkom i naše babičky. Sušenie sa skôr používa na zachovanie ovocia, hríbov, byliniek, ale i namletej zeleninovej zmesi, ktorá sa po zmiešaní so soľou používa v kuchyni ako dochucovadlo. Na sušenie môžete využiť elektrickú sušičku, ale i vašu kuchynskú rúru, v nijakom prípade sa neodporúča sušiť na slnku, s výnimkou dosúšania po zbere strukovín, maku a cibuľovín.
STERILIZOVANIE - je asi najznámejším spracovaním úrody. Využíva sa pritom hlavne cukor, kyselina citrónová, soľ alebo ocot. Sterilizuje sa teplom v uzatvárateľných fľašiach bez prístupu vzduchu. Dobre pripravené zaváraniny vám vydržia v špajze či v komore aj niekoľko rokov.
JESENNÉ USKLADNENIE V PIVNICI - uskladnenie zeleniny v zatemnenej pivnici s primeranou teplotou a vlhkosťou v debničkách sa stalo už akousi tradíciou. Jedinou nevýhodou je, že takto uskladniť zeleninu a ovocie si nemôžu dovoliť ľudia, ktorí žijú v panelákových domoch.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
  1. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  2. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  3. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  4. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  5. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  6. Šariš obliekol svoje pivá do unikátneho šatu
  7. Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!
  8. Events you should not miss during your visit in Bratislava
  9. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  10. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 49 755
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 22 634
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 17 048
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 16 703
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 325
  6. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 7 288
  7. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 209
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 5 905
  9. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 5 882
  10. Ostrov Ischia sa stáva top európskou letnou destináciou 3 656

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenko ma naštval. Ale inscenácia vraždy je bežná

Prípadov, keď polícia a tajné služby použili „fejkvraždu“ na dolapenie vraha, organizátora a zadávateľa, je veľa.

ŠPORT

Vyhrať celú Tour? A prečo by som mal, smial sa Sagan

Vraj to ešte nie je najlepšia forma a musí popracovať. Aj tak posunul hranice.

DOLNÝ ZEMPLÍN KORZÁR

Rodičia nechali malé dieťa na parkovisku v aute počas horúčavy

Prípad z Michaloviec riešila polícia.

Neprehliadnite tiež

Ceny MTV opäť prekvapili: Prišli muži v sukniach aj polonahé ženy

Červený koberec bol počas odovzdávania filmových cien celkom bez pravidiel.

Etnologička: Aj na slovenskej dedine boli panny len naoko

O predstieraných, posvätných aj starých pannách rozpráva Tatiana Bužeková.

Ekologické výrobky sú často nepoctivé, vraví dizajnérka

Vlasta Kubušová navrhuje udržateľnú módu.

Chcem to až po svadbe. Aké to je, keď počkáte so sexom

Niektorí ľudia sú presvedčení, že sex patrí až do manželstva.