Zaváranie s fantáziou - klasika po domácky

Nielen prílohovou zeleninou potešíte v zimných mesiacoch vaše maškrtné jazýčky...

Paradajkový pretlak

Dobre vyzreté paradajky umyte a pokrájajte na menšie kúsky. Varte ich spolu s vodou (na 1 kg paradajok pripadá 1 dl vody) za stáleho miešania. Po rozvarení ich prepasírujte cez jemné sitko, aby ste sa zbavili nežiaducich šúp a semien. Do 1 kg získaného pretlaku primiešajte 20 g soli a 30 – 40 g cukru podľa zrelosti a chuti. Nalejte do fliaš a sterilizujte 35-40 minút.

TIP: Pripravený pretlak môžete namiesto sterilizovania odložiť do mrazničky.


Domáci kečup

  • 1,5 kg zrelých paradajok
  • 2 - 3 červené papriky
  • 2 cibule
  • stredne veľký pór
  • 3 nelúpané jabĺčka
  • kúsok zeleru
  • petržlen
  • 5 zrniek nového korenia
  • 5 zrniek čierneho korenia
  • 5 borievok
  • ČL horčicových semienok
  • kúsok celej škorice
  • 2 klinčeky
  • 2 bobkové listy
  • kúsok zázvoru
  • štipka mletej rasce
  • 0,5 dl octu
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 2 ČL soli
  • ČL mletej sladkej papriky
  • feferónka
  • štipka konzervantu

Všetky koreniny zabaľte do vrecúška z gázy. Zeleninu a jablká umyte, nakrájajte na kúsky a spolu s koreninami dajte dusiť na 30 minút. Za stáleho miešania odparujte prebytočnú vodu. Koreniny vyberte a zmes prepasírujte a rozmixujte. Pridajte cukor, soľ, ocot a konzervačný prípravok. Ak je zmes stále riedka, znovu ju dajte variť. Hotový kečup naplňte do fľaštičiek alebo do pohárov, uzatvorte a krátko sterilizujte.


Pikantná papriková nátierka

Na 2 kg kapie pripadá:

  • 500 g paradajok
  • 500 g cibule
  • 250 g feferónov
  • 1 hlavička cesnaku
  • 1/4 hlávky kapusty
  • 100 g soli
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 dl octu
  • 1 dl oleja

Zeleninu pomelte na mäsovom mlynčeku. Vzniknutú masu dajte do hrnca a dochuťte prísadami. Za stáleho miešania varte na miernom plameni najmenej 1 hodinu alebo do želanej hustoty. Ešte horúce naplňte do menších pohárov a prikryté dekou nechajte vychladnúť. TIP: Ak polovicu papriky nahradíte opečeným mletým bravčovým mäsom vyrobíte si výdatnú domácu paštétu.


Paradajkové čatní

  • 500 g paradajok
  • 2 čili papričky
  • 40 g hrozienok
  • 2 klinčeky
  • 500 g želírovacieho cukru
  • cibuľa
  • 2 PL balzamikového octu

Paradajky povarte vo vriacej vode, ochlaďte v studenej vode a ošúpte. Rozkrájajte ich na menšie kúsky. Pridajte pokrájanú cibuľu, papričky a ostatné suroviny a varte približne 5 minút. Horúce plňte do pohárikov, uzatvorte a sterilizujte 20 minút pri teplote 80 stupňov.


Cuketová horčica

  • 2 kg cukety
  • 2 cibule
  • 3 zelené papriky
  • 1 feferónka
  • trošku chrenu
  • 2 dl vody
  • 2 dl oleja
  • 2 dl octu
  • 1 pohár horčice (300 - 350 g)
  • 130 g cukru
  • 3 ČL mletého čierneho korenia
  • 4 ČL soli

Cukety, cibuľu, papriku, feferónky a chren rozvarte s vodou domäkka. Potom vodu dobre sceďte, pridajte ostatné prísady, premiešajte a naložte do pohárikov. Sterilizujte 10 minút.


Mexické lečo

  • 1 kg fazule
  • 700 g papriky
  • 600 g cibule
  • 400 g paradajok
  • 240 g sterilizovanej kukurice
  • 220 ml paradajkového pretlaku
  • 200 g cukru
  • 2 dl oleja
  • 2 dl octu
  • soľ, mleté čierne korenie

Fazuľu uvarte do polomäkka, pridajte nakrájanú zeleninu a varte do zmäknutia. Nakoniec primiešajte kukuricu, cukor, pretlak, olej, ocot a soľ a korenie podľa chuti. Naplňte do pohárov a sterilizujte približne 15 minút.

Ako si ich zachovať čo najdlhšie?

● NAKLADANIE V SOLI - soľ sa na konzerváciu používa od nepamäti. Má to však malý háčik. So soľou sa nedajú konzervovať všetky druhy zeleniny a už vôbec nie ovocie. Tie, ktorým to neprekáža, ako prelisovaný cesnak, nastrúhaný, koreňová zelenina, čili papričky či zmes nasekaných byliniek, možno takto pripraviť na horšie časy len v obmedzenom množstve.
MLIEČNE KVASENIE - podobne ako soľ aj kyslé prostredie bráni rozmnožovaniu nechcených mikroorganizmov. Na mliečne kvasenie sa najčastejšie používajú uhorky - „kvasáky“, kyslá kapusta z kameninového súdka a v posledných rokoch k nám zo zahraničia zavítali i skvasené zmesi nakrájaných zelenín ako karfiol, cibuľa, cvikla, uhorky či koreňová zelenina. Takáto zmes sa volá - „pickles“ a nejde v podstate o nič iné ako o inak pripravenú čalamádu. Jedinou nevýhodou takto uchovanej zeleniny je jej zmena chuti na kyslú.
SUŠENIE - používali vo veľkom i naše babičky. Sušenie sa skôr používa na zachovanie ovocia, hríbov, byliniek, ale i namletej zeleninovej zmesi, ktorá sa po zmiešaní so soľou používa v kuchyni ako dochucovadlo. Na sušenie môžete využiť elektrickú sušičku, ale i vašu kuchynskú rúru, v nijakom prípade sa neodporúča sušiť na slnku, s výnimkou dosúšania po zbere strukovín, maku a cibuľovín.
STERILIZOVANIE - je asi najznámejším spracovaním úrody. Využíva sa pritom hlavne cukor, kyselina citrónová, soľ alebo ocot. Sterilizuje sa teplom v uzatvárateľných fľašiach bez prístupu vzduchu. Dobre pripravené zaváraniny vám vydržia v špajze či v komore aj niekoľko rokov.
JESENNÉ USKLADNENIE V PIVNICI - uskladnenie zeleniny v zatemnenej pivnici s primeranou teplotou a vlhkosťou v debničkách sa stalo už akousi tradíciou. Jedinou nevýhodou je, že takto uskladniť zeleninu a ovocie si nemôžu dovoliť ľudia, ktorí žijú v panelákových domoch.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  7. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  2. Uvažujete nad solárnymi kolektormi? Získajte príspevok až 1750 €
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  4. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
  5. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
  6. Noc architektúry 2018
  7. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
  8. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
  9. Talent - vzdelanie - úspech
  10. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 27 828
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 19 836
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 12 621
  4. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 6 528
  5. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 6 388
  6. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 5 808
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 3 683
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 3 368
  9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 3 203
  10. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 101

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Hovorili sme s Babindolčanmi: Bohatí susedia ich prekvapili

Ľuďom v Babindole sa nepáči, ak sa o nich hovorí ako o bohatej dedine. Zbohatlo podľa nich len pár jednotlivcov.

KOMENTÁRE

Snaha o minimalizáciu škody

Hlavní aktéri babindolskej kauzy nasadili špecialistov na krízovú komunikáciu.

ŠPORT

Za megapodvod minidištanc? Rusov možno na olympiáde omilostia

Rusi túžia kráčať pod svojou vlajkou.

Neprehliadnite tiež

STĹPČEK OSMELENÉ

Dnes sa pomodlím za Istanbulský dohovor

Zdá sa, že predchádzaniu násiliu na ženách pomôže len zázrak.

Štyri trendy pre štýlovú obývačku v roku 2018

Farby v obľúbenej miestnosti v domácnosti ovládnu variácie zemitých tónov.

Nepríjemný zápach z úst má rôzne príčiny, no dá sa vyriešiť

Halitóza je najčastejsie sprievodným znakom ochorení v ústnej dutine.

Po rokoch bolestí si nechala odstrániť maternicu. Nie je to riešenie pre každú ženu

Herečka Lena Dunhamová trpí nevyliečiteľnou chorobou, má len 31 rokov.

Ženy protestujú nahé, aby spoločnosť vypočula ich hlasy. Je to nutné?

Odporcovia argumentujú, či ženy nič lepšie ako svoje telá nemajú.