Tajomstvá zo špajzky - zelenina z pohárikov

Soľ, cukor a ocot. Tri základné suroviny, ktoré nechýbajú v žiadnej domácnosti, sú dobrými pomocníkmi aj pri konzervovaní.

Sladkokyslá červená paprika s olejom

Červenú papriku umyte a povykrajujte jadrovníky. Do vody pridajte ocot, cukor, soľ, olej, a dajte variť. Do vriaceho roztoku dajte toľko papriky, aby bola ponorená. Povarte približne 3 – 5 minút. Papriku vyberte z nálevu, naukladajte ju do pohárov a zalejte vriacim nálevom, v ktorom sa varila. Poháre dôkladne uzatvorte a uložte pod deku, kým samé pomaly nevyhladnú.

Na 1 liter vody pripadá 2 dl octu, 1 dl oleja, 50 g cukru a 20 g soli.

Tip: Ak uprednostňujete pikantnú papriku ako prílohu k mäsu alebo na prípravu šalátov a chlebíčkov môžete k paprikám pridať i niekoľko feferónok .


Cvikla s chrenom

Cviklu (červenú repu) uvarte domäkka, očistite a nastrúhajte. Pridajte nastrúhaný chren, premiešajte a dochuťte soľou, octom a cukrom. Môžete pridať aj celú rascu. Dobre premiešanú zmes naplňte do pohárikov. Sterilizujte 20 minút pri teplote 85 stupňov.

Na 3 diely cvikle potrebujete 1 diel chrenu.


Miešaná zelenina v soli alebo domáci bujón

Z rôznych druhov zeleniny (mrkva, zeler, petržlen, kaleráb, zelená paprika) odvážte rovnaké množstvo. Zeleninu očistite, dôkladne umyte a nechajte na čistej utierke oschnúť. Potom ju nadrobno postrúhajte alebo na hrubšie pomeľte na mäsovom mlynčeku, premiešajte so soľou a naložte do čistých menších fliaš, ktoré uzatvorte viečkom, alebo zaviažte za pomoci celofánu alebo pergamenu. Odložte na chladné miesto.

Na 3 kg zeleniny pripadá 1 kg soli.

Tip: Do takto pripravenej zeleninovej zmesi môžete pridať i huby a bylinky. Rovnakým spôsobom môžete zo samotnej zmesi vňatí a bylín pripraviť bylinkovú soľ. Pri používaní na varenie pripravovaný pokrm už nesoľte!


Paprika plnená kapustou

Mäsité alebo jabĺčkové papriky (alma) umyte a vykrojte jadrovníky. Očistenú hlávkovú kapustu nakrájajte na tenké rezance. Posoľte, posypte kryštálovým cukrom a celou rascou, premiešajte a nechajte postáť približne 1 hodinu, keby pustí kapusta prebytočnú šťavu. Potom ju vyžmýkajte a naplňte ňou papriky. Poukladajte do pohárov a zalejte vychladnutým sladkokyslým nálevom. Navrch každého pohára nalejte trošku rastlinného oleja. Uzatvorte a sterilizujte niekoľko minút vo vodnom kúpeli.

Tip: Použiť môžete ako bielu tak i červenú hlávkovú kapustu. Pri plnení paprík do pohárov môžete každú vrstvu preložiť kolieskami cibule. .


Čalamáda

Bielu kapustu, cibuľu, uhorky, papriku a mrkvu nastrúhajte na rezance a kolieska. Všetko spolu premiešajte vo väčšej nádobe. Zeleninu zalejte octom, posypte cukrom a nakladačom. premiešajte a nechajte prikryté odpočívať na chladnom mieste najmenej 12 hodín. Odstáty šalát poriadne vyžmýkajte a šťavu odoberajte. Čalamádovou zmesou naplňte čisté a suché poháre. Poháre by nemali byť pri napĺňaní ani moc utlačené ani voľné. Odloženou šťavou pozalievajte čalamádu v pohároch a dobre uzatvorte. Sterilizujte v hrnci s vodou od bodu varu približne 7 minút. Ešte horúce poháre ukladajte na utierku hore dnom a nechajte vychladnúť.

Základný pomer surovín:

  • 2 kg bielej hlávkovej kapusty
  • 2 kg šalátových uhoriek
  • 2 kg zelenej nepálivej papriky
  • 2 kg cibule
  • 0,5 kg mrkvy
  • 1 liter octu
  • 1 balíček nakladaču
  • 250 g kryštálového cukru

Kvasené uhorky s nálevom

Do 2,5 litra vody pridajte 90 g soli, krajec chleba a varte približne 5 minút. Do pohárov pripravte uhorky, zalejte ich precedeným nálevom a zatvorte.

Tip: Pridajte do uhoriek kúsok chrenu. Zvýrazní chuť a navyše zachová uhorku aj po skvasení tvrdé .


Voňavé cukety bez vareného nálevu

Očistené a na kúsky nakrájané cukety poukladajte do 7 dl zaváracích pohárov. Do každého pohára pridajte 2 PL kryštálového cukru, 1 ČL soli, 1 dl octu, 1 malý bobkový list, 3 zrnká nového korenia, 3 zrnká čierneho korenia, dva plátky mrkvy, dva plátky cibule1 ČL nasekaného kôpru a 1/2 ČL horčicových semienok. Každý pohár zalejte studenou vodou, dôkladne uzatvorte a dajte sterilizovať na 15-20 minút pri teplote 80 -90 stupňov.

Tip: Takto pripravené uhorky, alebo rezy zeleniny sú ideálnou prílohou aj pre diabetikov, keďže nie je potrebné variť spoločný nálev, stačí v jednotlivých označených pohároch 1 PL cukru nahradiť 2-3 tabletami umelého sladidla.

Základný recept na sladkokyslý nálev

Na 1 liter 8 percentného octu pripadá 3 litre vody, 100 g soli, 350 g cukru.

Všetku uvedené prísady rozpustite v studenej alebo horúcej vode za dôkladného premiešania. Nezabúdajte na to, že koncentrácia jednotlivých látok závisí od množstva nálevu v pohári. Čím dôkladnejšie uhorky do pohára natlačíte tým menej nálevu spotrebujete a preto by mala byť jeho koncentrácia vyššia.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  2. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  3. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  2. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  3. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  4. Alarica – new business project in the market of shoes
  5. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  6. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  7. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  8. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  9. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  10. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 18 654
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 190
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 370
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 125
  5. Kam do tepla v januári? 1 799
  6. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 530
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 402
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 323
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 904
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 857

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zarábajú milióny na úkor štátu. Priekupníkov dreva sa nedarí odstaviť

Niektoré firmy, ktoré len skupujú drevo a posúvajú ho ďalej, majú s Lesmi SR uzatvorené nevypovedateľné zmluvy.

KOMENTÁRE

Starostlivosť vzorného hospodára

Podozrenie, že sa o milióny podelili, asi napadá kdekomu.

ŠPORT

Nechcel som, aby Nasťa odišla. Dnes to chápem, tvrdí jej brat

Ako je možné, že Kuzminová vyhráva, a naši nie, čudujú sa Rusi.

SVET

Nemeckí socialisti tesne odhlasovali koalíciu s Merkelovou

Vláda môže vzniknúť na Veľkú noc.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.