Tajomstvá zo špajzky - zelenina z pohárikov

Soľ, cukor a ocot. Tri základné suroviny, ktoré nechýbajú v žiadnej domácnosti, sú dobrými pomocníkmi aj pri konzervovaní.

Sladkokyslá červená paprika s olejom

Červenú papriku umyte a povykrajujte jadrovníky. Do vody pridajte ocot, cukor, soľ, olej, a dajte variť. Do vriaceho roztoku dajte toľko papriky, aby bola ponorená. Povarte približne 3 – 5 minút. Papriku vyberte z nálevu, naukladajte ju do pohárov a zalejte vriacim nálevom, v ktorom sa varila. Poháre dôkladne uzatvorte a uložte pod deku, kým samé pomaly nevyhladnú.

Na 1 liter vody pripadá 2 dl octu, 1 dl oleja, 50 g cukru a 20 g soli.

Tip: Ak uprednostňujete pikantnú papriku ako prílohu k mäsu alebo na prípravu šalátov a chlebíčkov môžete k paprikám pridať i niekoľko feferónok .


Cvikla s chrenom

Cviklu (červenú repu) uvarte domäkka, očistite a nastrúhajte. Pridajte nastrúhaný chren, premiešajte a dochuťte soľou, octom a cukrom. Môžete pridať aj celú rascu. Dobre premiešanú zmes naplňte do pohárikov. Sterilizujte 20 minút pri teplote 85 stupňov.

Na 3 diely cvikle potrebujete 1 diel chrenu.


Miešaná zelenina v soli alebo domáci bujón

Z rôznych druhov zeleniny (mrkva, zeler, petržlen, kaleráb, zelená paprika) odvážte rovnaké množstvo. Zeleninu očistite, dôkladne umyte a nechajte na čistej utierke oschnúť. Potom ju nadrobno postrúhajte alebo na hrubšie pomeľte na mäsovom mlynčeku, premiešajte so soľou a naložte do čistých menších fliaš, ktoré uzatvorte viečkom, alebo zaviažte za pomoci celofánu alebo pergamenu. Odložte na chladné miesto.

Na 3 kg zeleniny pripadá 1 kg soli.

Tip: Do takto pripravenej zeleninovej zmesi môžete pridať i huby a bylinky. Rovnakým spôsobom môžete zo samotnej zmesi vňatí a bylín pripraviť bylinkovú soľ. Pri používaní na varenie pripravovaný pokrm už nesoľte!


Paprika plnená kapustou

Mäsité alebo jabĺčkové papriky (alma) umyte a vykrojte jadrovníky. Očistenú hlávkovú kapustu nakrájajte na tenké rezance. Posoľte, posypte kryštálovým cukrom a celou rascou, premiešajte a nechajte postáť približne 1 hodinu, keby pustí kapusta prebytočnú šťavu. Potom ju vyžmýkajte a naplňte ňou papriky. Poukladajte do pohárov a zalejte vychladnutým sladkokyslým nálevom. Navrch každého pohára nalejte trošku rastlinného oleja. Uzatvorte a sterilizujte niekoľko minút vo vodnom kúpeli.

Tip: Použiť môžete ako bielu tak i červenú hlávkovú kapustu. Pri plnení paprík do pohárov môžete každú vrstvu preložiť kolieskami cibule. .


Čalamáda

Bielu kapustu, cibuľu, uhorky, papriku a mrkvu nastrúhajte na rezance a kolieska. Všetko spolu premiešajte vo väčšej nádobe. Zeleninu zalejte octom, posypte cukrom a nakladačom. premiešajte a nechajte prikryté odpočívať na chladnom mieste najmenej 12 hodín. Odstáty šalát poriadne vyžmýkajte a šťavu odoberajte. Čalamádovou zmesou naplňte čisté a suché poháre. Poháre by nemali byť pri napĺňaní ani moc utlačené ani voľné. Odloženou šťavou pozalievajte čalamádu v pohároch a dobre uzatvorte. Sterilizujte v hrnci s vodou od bodu varu približne 7 minút. Ešte horúce poháre ukladajte na utierku hore dnom a nechajte vychladnúť.

Základný pomer surovín:

  • 2 kg bielej hlávkovej kapusty
  • 2 kg šalátových uhoriek
  • 2 kg zelenej nepálivej papriky
  • 2 kg cibule
  • 0,5 kg mrkvy
  • 1 liter octu
  • 1 balíček nakladaču
  • 250 g kryštálového cukru

Kvasené uhorky s nálevom

Do 2,5 litra vody pridajte 90 g soli, krajec chleba a varte približne 5 minút. Do pohárov pripravte uhorky, zalejte ich precedeným nálevom a zatvorte.

Tip: Pridajte do uhoriek kúsok chrenu. Zvýrazní chuť a navyše zachová uhorku aj po skvasení tvrdé .


Voňavé cukety bez vareného nálevu

Očistené a na kúsky nakrájané cukety poukladajte do 7 dl zaváracích pohárov. Do každého pohára pridajte 2 PL kryštálového cukru, 1 ČL soli, 1 dl octu, 1 malý bobkový list, 3 zrnká nového korenia, 3 zrnká čierneho korenia, dva plátky mrkvy, dva plátky cibule1 ČL nasekaného kôpru a 1/2 ČL horčicových semienok. Každý pohár zalejte studenou vodou, dôkladne uzatvorte a dajte sterilizovať na 15-20 minút pri teplote 80 -90 stupňov.

Tip: Takto pripravené uhorky, alebo rezy zeleniny sú ideálnou prílohou aj pre diabetikov, keďže nie je potrebné variť spoločný nálev, stačí v jednotlivých označených pohároch 1 PL cukru nahradiť 2-3 tabletami umelého sladidla.

Základný recept na sladkokyslý nálev

Na 1 liter 8 percentného octu pripadá 3 litre vody, 100 g soli, 350 g cukru.

Všetku uvedené prísady rozpustite v studenej alebo horúcej vode za dôkladného premiešania. Nezabúdajte na to, že koncentrácia jednotlivých látok závisí od množstva nálevu v pohári. Čím dôkladnejšie uhorky do pohára natlačíte tým menej nálevu spotrebujete a preto by mala byť jeho koncentrácia vyššia.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  2. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  3. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  4. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  5. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  6. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  7. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  8. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  9. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  10. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 9 356
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 9 109
  3. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 982
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 573
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 747
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 461
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 197
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 682
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 276
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 658

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Poliaci a Švédi čistia Európu od slovenských zbraní

Poliaci rozbili gang pašujúci slovenské zbrane, Švédi na prípade stále pracujú.

KOMENTÁRE

Pripomeňme si, že režim bol naozaj zločinecký

Námietka, že ÚPN v Poľsku má väčšie právomoci, je nemiestna.

TECH

Veľký objav astronómov, ďaleké planéty môžu mať vodu aj život

V systéme Trappist-1 je sedem Zemi podobných planét.

Neprehliadnite tiež

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.

Závan jari na tanieri: Pečené kozľa s brusnicami

S blížiacou sa jarou sú stále aktuálnejšie recepty z kozľaciny a jahňaciny.

Aj bez končatín dokážu veľa. Tieto tri ženy inšpirujú svet svojou húževnatosťou

Osud sa s Bethany Hamilton, Aimee Mullins a Jessicou Cox nemaznal.

Lucia Šoralová: Materstvom svoj život odovzdávate niekomu inému

Slovenská šansoniérka, ktorá sa usadila v Česku, spevom vyjadruje svoju identitu ženy, umelkyne, matky aj manželky.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop