Tajomstvá zo špajzky - zelenina z pohárikov

Soľ, cukor a ocot. Tri základné suroviny, ktoré nechýbajú v žiadnej domácnosti, sú dobrými pomocníkmi aj pri konzervovaní.

Sladkokyslá červená paprika s olejom

Červenú papriku umyte a povykrajujte jadrovníky. Do vody pridajte ocot, cukor, soľ, olej, a dajte variť. Do vriaceho roztoku dajte toľko papriky, aby bola ponorená. Povarte približne 3 – 5 minút. Papriku vyberte z nálevu, naukladajte ju do pohárov a zalejte vriacim nálevom, v ktorom sa varila. Poháre dôkladne uzatvorte a uložte pod deku, kým samé pomaly nevyhladnú.

Na 1 liter vody pripadá 2 dl octu, 1 dl oleja, 50 g cukru a 20 g soli.

Tip: Ak uprednostňujete pikantnú papriku ako prílohu k mäsu alebo na prípravu šalátov a chlebíčkov môžete k paprikám pridať i niekoľko feferónok .

Článok pokračuje pod video reklamou

Cvikla s chrenom

Cviklu (červenú repu) uvarte domäkka, očistite a nastrúhajte. Pridajte nastrúhaný chren, premiešajte a dochuťte soľou, octom a cukrom. Môžete pridať aj celú rascu. Dobre premiešanú zmes naplňte do pohárikov. Sterilizujte 20 minút pri teplote 85 stupňov.

Na 3 diely cvikle potrebujete 1 diel chrenu.


Miešaná zelenina v soli alebo domáci bujón

Z rôznych druhov zeleniny (mrkva, zeler, petržlen, kaleráb, zelená paprika) odvážte rovnaké množstvo. Zeleninu očistite, dôkladne umyte a nechajte na čistej utierke oschnúť. Potom ju nadrobno postrúhajte alebo na hrubšie pomeľte na mäsovom mlynčeku, premiešajte so soľou a naložte do čistých menších fliaš, ktoré uzatvorte viečkom, alebo zaviažte za pomoci celofánu alebo pergamenu. Odložte na chladné miesto.

Na 3 kg zeleniny pripadá 1 kg soli.

Tip: Do takto pripravenej zeleninovej zmesi môžete pridať i huby a bylinky. Rovnakým spôsobom môžete zo samotnej zmesi vňatí a bylín pripraviť bylinkovú soľ. Pri používaní na varenie pripravovaný pokrm už nesoľte!


Paprika plnená kapustou

Mäsité alebo jabĺčkové papriky (alma) umyte a vykrojte jadrovníky. Očistenú hlávkovú kapustu nakrájajte na tenké rezance. Posoľte, posypte kryštálovým cukrom a celou rascou, premiešajte a nechajte postáť približne 1 hodinu, keby pustí kapusta prebytočnú šťavu. Potom ju vyžmýkajte a naplňte ňou papriky. Poukladajte do pohárov a zalejte vychladnutým sladkokyslým nálevom. Navrch každého pohára nalejte trošku rastlinného oleja. Uzatvorte a sterilizujte niekoľko minút vo vodnom kúpeli.

Tip: Použiť môžete ako bielu tak i červenú hlávkovú kapustu. Pri plnení paprík do pohárov môžete každú vrstvu preložiť kolieskami cibule. .


Čalamáda

Bielu kapustu, cibuľu, uhorky, papriku a mrkvu nastrúhajte na rezance a kolieska. Všetko spolu premiešajte vo väčšej nádobe. Zeleninu zalejte octom, posypte cukrom a nakladačom. premiešajte a nechajte prikryté odpočívať na chladnom mieste najmenej 12 hodín. Odstáty šalát poriadne vyžmýkajte a šťavu odoberajte. Čalamádovou zmesou naplňte čisté a suché poháre. Poháre by nemali byť pri napĺňaní ani moc utlačené ani voľné. Odloženou šťavou pozalievajte čalamádu v pohároch a dobre uzatvorte. Sterilizujte v hrnci s vodou od bodu varu približne 7 minút. Ešte horúce poháre ukladajte na utierku hore dnom a nechajte vychladnúť.

Základný pomer surovín:

  • 2 kg bielej hlávkovej kapusty
  • 2 kg šalátových uhoriek
  • 2 kg zelenej nepálivej papriky
  • 2 kg cibule
  • 0,5 kg mrkvy
  • 1 liter octu
  • 1 balíček nakladaču
  • 250 g kryštálového cukru

Kvasené uhorky s nálevom

Do 2,5 litra vody pridajte 90 g soli, krajec chleba a varte približne 5 minút. Do pohárov pripravte uhorky, zalejte ich precedeným nálevom a zatvorte.

Tip: Pridajte do uhoriek kúsok chrenu. Zvýrazní chuť a navyše zachová uhorku aj po skvasení tvrdé .


Voňavé cukety bez vareného nálevu

Očistené a na kúsky nakrájané cukety poukladajte do 7 dl zaváracích pohárov. Do každého pohára pridajte 2 PL kryštálového cukru, 1 ČL soli, 1 dl octu, 1 malý bobkový list, 3 zrnká nového korenia, 3 zrnká čierneho korenia, dva plátky mrkvy, dva plátky cibule1 ČL nasekaného kôpru a 1/2 ČL horčicových semienok. Každý pohár zalejte studenou vodou, dôkladne uzatvorte a dajte sterilizovať na 15-20 minút pri teplote 80 -90 stupňov.

Tip: Takto pripravené uhorky, alebo rezy zeleniny sú ideálnou prílohou aj pre diabetikov, keďže nie je potrebné variť spoločný nálev, stačí v jednotlivých označených pohároch 1 PL cukru nahradiť 2-3 tabletami umelého sladidla.

Základný recept na sladkokyslý nálev

Na 1 liter 8 percentného octu pripadá 3 litre vody, 100 g soli, 350 g cukru.

Všetku uvedené prísady rozpustite v studenej alebo horúcej vode za dôkladného premiešania. Nezabúdajte na to, že koncentrácia jednotlivých látok závisí od množstva nálevu v pohári. Čím dôkladnejšie uhorky do pohára natlačíte tým menej nálevu spotrebujete a preto by mala byť jeho koncentrácia vyššia.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  2. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  3. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  4. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  5. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  6. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  9. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  10. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  1. Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe
  2. OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára
  3. OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana
  4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  5. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  6. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  7. Všetko, čo rodiny milujú
  8. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 24 154
  2. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek 13 715
  3. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 12 775
  4. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 6 630
  5. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 6 548
  6. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely 6 457
  7. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 5 265
  8. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 5 242
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby 3 921
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť 3 436

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Novinár Hanus: Keď som zistil, že som sa v kauze Cervanová mýlil, nemohol som spať

Niektoré katolícke médiá neinformovali o kauze Bezák, lebo sa rozhodli, že budú láskavé, aby neznepokojovali čitateľov, vraví MARTIN HANUS.

Komentár Zuzany Kepplovej

Hanus nepísal, aby sa Glváč lepšie cítil

Martin Hanus tvrdí, že Nitranov si v .týždni spoločne vymysleli.

TECH

Ako si vybrať najlepší fotoaparát podľa toho, čo chcete fotiť

Od lacných kompaktov až po drahú zrkadlovku.

KOMENTÁRE

Danko s Ficom si dávno zvykli na Bugára, ktorý nereptá

Bugár pripravil pre Fica s Dankom naozaj nepríjemnú situáciu.

Neprehliadnite tiež

Leto v Štajersku po novom: Šesť miest, ktoré by ste mali navštíviť

Rakúsky región je typický pôvabnou zeleňou, ktorá nabíja energiou.

Prispeli k poznaniu astronómie, fyziky aj genetiky, no svet na ne zabudol

Spoznajte šesť výnimočných žien, ktoré zmenili vedu.

V Nosene si môžete kúpiť oblečenie známych osobností, prispejete na dobrú vec

Bratislavský second hand organizuje Celodenné dobré nakupovanie.

Japonskí dôchodcovia sú módne hviezdy Instagramu

Seniori Bon a Pon bavia ľudí zladenými outfitmi.

Desať receptov na zákusky a koláčiky s pudingom

Známe aj nové recepty na neodolateľné dobroty.