Tajomstvá zo špajzky - zelenina z pohárikov

Soľ, cukor a ocot. Tri základné suroviny, ktoré nechýbajú v žiadnej domácnosti, sú dobrými pomocníkmi aj pri konzervovaní.

Sladkokyslá červená paprika s olejom

Červenú papriku umyte a povykrajujte jadrovníky. Do vody pridajte ocot, cukor, soľ, olej, a dajte variť. Do vriaceho roztoku dajte toľko papriky, aby bola ponorená. Povarte približne 3 – 5 minút. Papriku vyberte z nálevu, naukladajte ju do pohárov a zalejte vriacim nálevom, v ktorom sa varila. Poháre dôkladne uzatvorte a uložte pod deku, kým samé pomaly nevyhladnú.

Na 1 liter vody pripadá 2 dl octu, 1 dl oleja, 50 g cukru a 20 g soli.

Tip: Ak uprednostňujete pikantnú papriku ako prílohu k mäsu alebo na prípravu šalátov a chlebíčkov môžete k paprikám pridať i niekoľko feferónok .


Cvikla s chrenom

Cviklu (červenú repu) uvarte domäkka, očistite a nastrúhajte. Pridajte nastrúhaný chren, premiešajte a dochuťte soľou, octom a cukrom. Môžete pridať aj celú rascu. Dobre premiešanú zmes naplňte do pohárikov. Sterilizujte 20 minút pri teplote 85 stupňov.

Na 3 diely cvikle potrebujete 1 diel chrenu.


Miešaná zelenina v soli alebo domáci bujón

Z rôznych druhov zeleniny (mrkva, zeler, petržlen, kaleráb, zelená paprika) odvážte rovnaké množstvo. Zeleninu očistite, dôkladne umyte a nechajte na čistej utierke oschnúť. Potom ju nadrobno postrúhajte alebo na hrubšie pomeľte na mäsovom mlynčeku, premiešajte so soľou a naložte do čistých menších fliaš, ktoré uzatvorte viečkom, alebo zaviažte za pomoci celofánu alebo pergamenu. Odložte na chladné miesto.

Na 3 kg zeleniny pripadá 1 kg soli.

Tip: Do takto pripravenej zeleninovej zmesi môžete pridať i huby a bylinky. Rovnakým spôsobom môžete zo samotnej zmesi vňatí a bylín pripraviť bylinkovú soľ. Pri používaní na varenie pripravovaný pokrm už nesoľte!


Paprika plnená kapustou

Mäsité alebo jabĺčkové papriky (alma) umyte a vykrojte jadrovníky. Očistenú hlávkovú kapustu nakrájajte na tenké rezance. Posoľte, posypte kryštálovým cukrom a celou rascou, premiešajte a nechajte postáť približne 1 hodinu, keby pustí kapusta prebytočnú šťavu. Potom ju vyžmýkajte a naplňte ňou papriky. Poukladajte do pohárov a zalejte vychladnutým sladkokyslým nálevom. Navrch každého pohára nalejte trošku rastlinného oleja. Uzatvorte a sterilizujte niekoľko minút vo vodnom kúpeli.

Tip: Použiť môžete ako bielu tak i červenú hlávkovú kapustu. Pri plnení paprík do pohárov môžete každú vrstvu preložiť kolieskami cibule. .


Čalamáda

Bielu kapustu, cibuľu, uhorky, papriku a mrkvu nastrúhajte na rezance a kolieska. Všetko spolu premiešajte vo väčšej nádobe. Zeleninu zalejte octom, posypte cukrom a nakladačom. premiešajte a nechajte prikryté odpočívať na chladnom mieste najmenej 12 hodín. Odstáty šalát poriadne vyžmýkajte a šťavu odoberajte. Čalamádovou zmesou naplňte čisté a suché poháre. Poháre by nemali byť pri napĺňaní ani moc utlačené ani voľné. Odloženou šťavou pozalievajte čalamádu v pohároch a dobre uzatvorte. Sterilizujte v hrnci s vodou od bodu varu približne 7 minút. Ešte horúce poháre ukladajte na utierku hore dnom a nechajte vychladnúť.

Základný pomer surovín:

  • 2 kg bielej hlávkovej kapusty
  • 2 kg šalátových uhoriek
  • 2 kg zelenej nepálivej papriky
  • 2 kg cibule
  • 0,5 kg mrkvy
  • 1 liter octu
  • 1 balíček nakladaču
  • 250 g kryštálového cukru

Kvasené uhorky s nálevom

Do 2,5 litra vody pridajte 90 g soli, krajec chleba a varte približne 5 minút. Do pohárov pripravte uhorky, zalejte ich precedeným nálevom a zatvorte.

Tip: Pridajte do uhoriek kúsok chrenu. Zvýrazní chuť a navyše zachová uhorku aj po skvasení tvrdé .


Voňavé cukety bez vareného nálevu

Očistené a na kúsky nakrájané cukety poukladajte do 7 dl zaváracích pohárov. Do každého pohára pridajte 2 PL kryštálového cukru, 1 ČL soli, 1 dl octu, 1 malý bobkový list, 3 zrnká nového korenia, 3 zrnká čierneho korenia, dva plátky mrkvy, dva plátky cibule1 ČL nasekaného kôpru a 1/2 ČL horčicových semienok. Každý pohár zalejte studenou vodou, dôkladne uzatvorte a dajte sterilizovať na 15-20 minút pri teplote 80 -90 stupňov.

Tip: Takto pripravené uhorky, alebo rezy zeleniny sú ideálnou prílohou aj pre diabetikov, keďže nie je potrebné variť spoločný nálev, stačí v jednotlivých označených pohároch 1 PL cukru nahradiť 2-3 tabletami umelého sladidla.

Základný recept na sladkokyslý nálev

Na 1 liter 8 percentného octu pripadá 3 litre vody, 100 g soli, 350 g cukru.

Všetku uvedené prísady rozpustite v studenej alebo horúcej vode za dôkladného premiešania. Nezabúdajte na to, že koncentrácia jednotlivých látok závisí od množstva nálevu v pohári. Čím dôkladnejšie uhorky do pohára natlačíte tým menej nálevu spotrebujete a preto by mala byť jeho koncentrácia vyššia.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 7 932
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 5 648
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 270
  4. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 2 805
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 227
  6. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 1 408
  7. Ako na refinancovanie hypotéky 1 045
  8. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 1 044
  9. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 1 007
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 994

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Populista, podvodník ale aj blízky človek. Babiša vnímajú ľudia v Smere rôzne

Marián Kéry zo Smeru považuje Andreja Babiša za populistu.

SVET

Český komentátor pre SME: Naša demokracia Babiša prežije

Babiš nerozumie demokracii, tvrdí Jindřich Šidlo.

DOMOV

V bašte Smeru deti chorľavejú a starším sa cnie za socializmom

Ľudia tu na ťažkú prácu nedajú dopustiť.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Všetko najlepšie, princezná Leia: Herečka Carrie Fisher by oslávila 61 rokov

Odišla nečakane, deň po jej smrti umrela aj jej slávna matka Debbie Reynoldsová.

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.