SME
Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Tajomstvá zo špajzky - zelenina z pohárikov

Soľ, cukor a ocot. Tri základné suroviny, ktoré nechýbajú v žiadnej domácnosti, sú dobrými pomocníkmi aj pri konzervovaní.

Sladkokyslá červená paprika s olejom

Červenú papriku umyte a povykrajujte jadrovníky. Do vody pridajte ocot, cukor, soľ, olej, a dajte variť. Do vriaceho roztoku dajte toľko papriky, aby bola ponorená. Povarte približne 3 – 5 minút. Papriku vyberte z nálevu, naukladajte ju do pohárov a zalejte vriacim nálevom, v ktorom sa varila. Poháre dôkladne uzatvorte a uložte pod deku, kým samé pomaly nevyhladnú.

Na 1 liter vody pripadá 2 dl octu, 1 dl oleja, 50 g cukru a 20 g soli.

Tip: Ak uprednostňujete pikantnú papriku ako prílohu k mäsu alebo na prípravu šalátov a chlebíčkov môžete k paprikám pridať i niekoľko feferónok .

Skryť Vypnúť reklamu

Cvikla s chrenom

Cviklu (červenú repu) uvarte domäkka, očistite a nastrúhajte. Pridajte nastrúhaný chren, premiešajte a dochuťte soľou, octom a cukrom. Môžete pridať aj celú rascu. Dobre premiešanú zmes naplňte do pohárikov. Sterilizujte 20 minút pri teplote 85 stupňov.

Na 3 diely cvikle potrebujete 1 diel chrenu.


Miešaná zelenina v soli alebo domáci bujón

Z rôznych druhov zeleniny (mrkva, zeler, petržlen, kaleráb, zelená paprika) odvážte rovnaké množstvo. Zeleninu očistite, dôkladne umyte a nechajte na čistej utierke oschnúť. Potom ju nadrobno postrúhajte alebo na hrubšie pomeľte na mäsovom mlynčeku, premiešajte so soľou a naložte do čistých menších fliaš, ktoré uzatvorte viečkom, alebo zaviažte za pomoci celofánu alebo pergamenu. Odložte na chladné miesto.

Skryť Vypnúť reklamu

Na 3 kg zeleniny pripadá 1 kg soli.

Tip: Do takto pripravenej zeleninovej zmesi môžete pridať i huby a bylinky. Rovnakým spôsobom môžete zo samotnej zmesi vňatí a bylín pripraviť bylinkovú soľ. Pri používaní na varenie pripravovaný pokrm už nesoľte!


Paprika plnená kapustou

Mäsité alebo jabĺčkové papriky (alma) umyte a vykrojte jadrovníky. Očistenú hlávkovú kapustu nakrájajte na tenké rezance. Posoľte, posypte kryštálovým cukrom a celou rascou, premiešajte a nechajte postáť približne 1 hodinu, keby pustí kapusta prebytočnú šťavu. Potom ju vyžmýkajte a naplňte ňou papriky. Poukladajte do pohárov a zalejte vychladnutým sladkokyslým nálevom. Navrch každého pohára nalejte trošku rastlinného oleja. Uzatvorte a sterilizujte niekoľko minút vo vodnom kúpeli.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Použiť môžete ako bielu tak i červenú hlávkovú kapustu. Pri plnení paprík do pohárov môžete každú vrstvu preložiť kolieskami cibule. .


Čalamáda

Bielu kapustu, cibuľu, uhorky, papriku a mrkvu nastrúhajte na rezance a kolieska. Všetko spolu premiešajte vo väčšej nádobe. Zeleninu zalejte octom, posypte cukrom a nakladačom. premiešajte a nechajte prikryté odpočívať na chladnom mieste najmenej 12 hodín. Odstáty šalát poriadne vyžmýkajte a šťavu odoberajte. Čalamádovou zmesou naplňte čisté a suché poháre. Poháre by nemali byť pri napĺňaní ani moc utlačené ani voľné. Odloženou šťavou pozalievajte čalamádu v pohároch a dobre uzatvorte. Sterilizujte v hrnci s vodou od bodu varu približne 7 minút. Ešte horúce poháre ukladajte na utierku hore dnom a nechajte vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Základný pomer surovín:

  • 2 kg bielej hlávkovej kapusty
  • 2 kg šalátových uhoriek
  • 2 kg zelenej nepálivej papriky
  • 2 kg cibule
  • 0,5 kg mrkvy
  • 1 liter octu
  • 1 balíček nakladaču
  • 250 g kryštálového cukru

Kvasené uhorky s nálevom

Do 2,5 litra vody pridajte 90 g soli, krajec chleba a varte približne 5 minút. Do pohárov pripravte uhorky, zalejte ich precedeným nálevom a zatvorte.

Tip: Pridajte do uhoriek kúsok chrenu. Zvýrazní chuť a navyše zachová uhorku aj po skvasení tvrdé .


Voňavé cukety bez vareného nálevu

Očistené a na kúsky nakrájané cukety poukladajte do 7 dl zaváracích pohárov. Do každého pohára pridajte 2 PL kryštálového cukru, 1 ČL soli, 1 dl octu, 1 malý bobkový list, 3 zrnká nového korenia, 3 zrnká čierneho korenia, dva plátky mrkvy, dva plátky cibule1 ČL nasekaného kôpru a 1/2 ČL horčicových semienok. Každý pohár zalejte studenou vodou, dôkladne uzatvorte a dajte sterilizovať na 15-20 minút pri teplote 80 -90 stupňov.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Takto pripravené uhorky, alebo rezy zeleniny sú ideálnou prílohou aj pre diabetikov, keďže nie je potrebné variť spoločný nálev, stačí v jednotlivých označených pohároch 1 PL cukru nahradiť 2-3 tabletami umelého sladidla.

Základný recept na sladkokyslý nálev

Na 1 liter 8 percentného octu pripadá 3 litre vody, 100 g soli, 350 g cukru.

Všetku uvedené prísady rozpustite v studenej alebo horúcej vode za dôkladného premiešania. Nezabúdajte na to, že koncentrácia jednotlivých látok závisí od množstva nálevu v pohári. Čím dôkladnejšie uhorky do pohára natlačíte tým menej nálevu spotrebujete a preto by mala byť jeho koncentrácia vyššia.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  3. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  4. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  10. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 353
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 778
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 059
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 487
  5. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 338
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 113
  7. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 348
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 290
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 141
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 921
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie začne už v pondelok. Dokedy sa treba otestovať a čo sa zmení?

Testovanie si vo februári zopakujú najhoršie okresy.

Igor Matovič.
Dobré ráno

Dobré ráno: Dotácie na rodovú rovnosť rozdali čudne

Ministerstvo rozdávalo viac ako 21-tisíc eur.

Komentár Zuzany Kepplovej

Hluchá linka, nefunkčná appka

Keď štát rieši násilie v rodinách.

Zuzana Kepplová.
Dave Grohl z kapely Foo Fighters, ktorá 5. februára vydáva nový album.

Neprehliadnite tiež

Chôdza ako terapia aj šport. Ako ňou chudnúť aj meditovať?

Prečo je pre nás chôdza taká dôležitá?

Informačná diéta pomáha, no má svoje limity

Novinky treba prijímať striedmo.

Ilustračné foto.
Batátová polievka so zelerom