Zeleninová minestrone
SUROVINY NA 4 PORCIE
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 2 výhonky stonkového zeleru
- 1 menšia cuketa
- 300 g paradajok
- 200 g predvarenej fazule
- 1 l zeleninového vývaru
- 80 g krátkych tenkých rezancov
- 60 g parmezánu
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, mleté čierne korenie
- sušený tymian
- oregano
- 2 PL olivového oleja
Cibuľu a cesnak pokrájajte nadrobno. Koreňovú zeleninu a stonky zeleru pokrájajte na plátky a poduste na olivovom oleji asi 5 minút. Pridajte rozkrájané ošúpané paradajky, fazuľu, vývar a dochuťte soľou, korením a bylinkami. Všetko spolu chvíľu povarte. Nakoniec pridajte do polievky na kolieska nakrájanú cuketu a rezance. Povarte kým cuketa nezmäkne. Servírujte posypané parmezánom.
TIP: Pri klasickej verzii tejto polievky sa používa namiesto olivového oleja približne 50 gramov na kocky pokrájanej prerastenej slaniny.
Uhorková polievka s jogurtom
SUROVINY NA 4 PORCIE
- 500 g šalátových uhoriek
- 250 g bieleho jogurtu
- 100 g smotany na varenie
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 PL olivového oleja
- viazanička kôpru
- soľ, mleté čierne korenie

Polovicu uhoriek nastrúhajte aj so šupkou najemno, druhú polovicu na 1 milimeter hrubé kolieska. Jemne nasoľte aby pustili šťavu a zmiešajte so smotanou a jogurtom. Dochuťte korením, najemno nasekaným kôprom a prelisovaným cesnakom. Nakoniec primiešajte olivový olej a podľa potreby prevarenú vodu. Servírujte ako za tepla tak za studena dozdobené nasekanými vlašskými orechmi.
TIP: Vyskúšajte polovicu uhoriek nahradiť mladými cuketami.
Gazpacho
SUROVINY NA 4 PORCIE
- 4 paradajky
- 1 zelená paprika
- 1 uhorka
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 PL citrónovej šťavy
- 80 ml olivového oleja
- bazalka
- soľ, mleté čierne korenie
- niekoľko plátkov sendviča alebo veky

Z dvoch plátkov pečiva odstráňte kôrku a namočte do vody. Paradajky narežte a namočte do vriacej vody, aby sa dali ošúpať. Pokrájajte ich na menšie kúsky spolu s očistenou paprikou, cibuľou a cesnakom. Všetku suroviny vložte do mixéra a rozmixujte na kašu. Postupne pridávajte olivový olej, citrónovú šťavu, bazalku, soľ a korenie. Všetko spolu dôkladne rozmixujte a dajte schladiť. Servírujte doriedené studenou vodou, s kúskami prerastenej slaniny alebo s opečenými krutónmi.
Autor: mag