SME
Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Varíme zo záhradky - letné polievky plné chuti

Kto si myslí, že polievka má iba zahriať telo v jesenných a zimných mesiacoch, mýli sa. Niet nad letné zeleninové polievky, ktoré za tepla uhasia smäd a za studena dokážu osviežiť.

Zeleninová minestrone
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 2 výhonky stonkového zeleru
  • 1 menšia cuketa
  • 300 g paradajok
  • 200 g predvarenej fazule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 80 g krátkych tenkých rezancov
  • 60 g parmezánu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • sušený tymian
  • oregano
  • 2 PL olivového oleja

Cibuľu a cesnak pokrájajte nadrobno. Koreňovú zeleninu a stonky zeleru pokrájajte na plátky a poduste na olivovom oleji asi 5 minút. Pridajte rozkrájané ošúpané paradajky, fazuľu, vývar a dochuťte soľou, korením a bylinkami. Všetko spolu chvíľu povarte. Nakoniec pridajte do polievky na kolieska nakrájanú cuketu a rezance. Povarte kým cuketa nezmäkne. Servírujte posypané parmezánom.

Skryť Vypnúť reklamu

TIP: Pri klasickej verzii tejto polievky sa používa namiesto olivového oleja približne 50 gramov na kocky pokrájanej prerastenej slaniny.


Uhorková polievka s jogurtom
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g šalátových uhoriek
  • 250 g bieleho jogurtu
  • 100 g smotany na varenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL olivového oleja
  • viazanička kôpru
  • soľ, mleté čierne korenie

Polovicu uhoriek nastrúhajte aj so šupkou najemno, druhú polovicu na 1 milimeter hrubé kolieska. Jemne nasoľte aby pustili šťavu a zmiešajte so smotanou a jogurtom. Dochuťte korením, najemno nasekaným kôprom a prelisovaným cesnakom. Nakoniec primiešajte olivový olej a podľa potreby prevarenú vodu. Servírujte ako za tepla tak za studena dozdobené nasekanými vlašskými orechmi.

TIP: Vyskúšajte polovicu uhoriek nahradiť mladými cuketami.

Skryť Vypnúť reklamu

Gazpacho
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 paradajky
  • 1 zelená paprika
  • 1 uhorka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 80 ml olivového oleja
  • bazalka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • niekoľko plátkov sendviča alebo veky

Z dvoch plátkov pečiva odstráňte kôrku a namočte do vody. Paradajky narežte a namočte do vriacej vody, aby sa dali ošúpať. Pokrájajte ich na menšie kúsky spolu s očistenou paprikou, cibuľou a cesnakom. Všetku suroviny vložte do mixéra a rozmixujte na kašu. Postupne pridávajte olivový olej, citrónovú šťavu, bazalku, soľ a korenie. Všetko spolu dôkladne rozmixujte a dajte schladiť. Servírujte doriedené studenou vodou, s kúskami prerastenej slaniny alebo s opečenými krutónmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  3. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  4. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  10. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 297
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 845
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 127
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 470
  5. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 310
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 088
  7. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 362
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 268
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 121
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 896
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie začne už v pondelok. Dokedy sa treba otestovať a čo sa zmení?

Testovanie si vo februári zopakujú najhoršie okresy.

Igor Matovič.
Dobré ráno

Dobré ráno: Dotácie na rodovú rovnosť rozdali čudne

Ministerstvo rozdávalo viac ako 21-tisíc eur.

Komentár Zuzany Kepplovej

Hluchá linka, nefunkčná appka

Keď štát rieši násilie v rodinách.

Zuzana Kepplová.
Dave Grohl z kapely Foo Fighters, ktorá 5. februára vydáva nový album.

Neprehliadnite tiež

Chôdza ako terapia aj šport. Ako ňou chudnúť aj meditovať?

Prečo je pre nás chôdza taká dôležitá?

Informačná diéta pomáha, no má svoje limity

Novinky treba prijímať striedmo.

Ilustračné foto.
Batátová polievka so zelerom