Varíme zo záhradky - letné polievky plné chuti

Kto si myslí, že polievka má iba zahriať telo v jesenných a zimných mesiacoch, mýli sa. Niet nad letné zeleninové polievky, ktoré za tepla uhasia smäd a za studena dokážu osviežiť.

Zeleninová minestrone
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 2 výhonky stonkového zeleru
  • 1 menšia cuketa
  • 300 g paradajok
  • 200 g predvarenej fazule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 80 g krátkych tenkých rezancov
  • 60 g parmezánu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • sušený tymian
  • oregano
  • 2 PL olivového oleja

Cibuľu a cesnak pokrájajte nadrobno. Koreňovú zeleninu a stonky zeleru pokrájajte na plátky a poduste na olivovom oleji asi 5 minút. Pridajte rozkrájané ošúpané paradajky, fazuľu, vývar a dochuťte soľou, korením a bylinkami. Všetko spolu chvíľu povarte. Nakoniec pridajte do polievky na kolieska nakrájanú cuketu a rezance. Povarte kým cuketa nezmäkne. Servírujte posypané parmezánom.

Článok pokračuje pod video reklamou

TIP: Pri klasickej verzii tejto polievky sa používa namiesto olivového oleja približne 50 gramov na kocky pokrájanej prerastenej slaniny.


Uhorková polievka s jogurtom
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g šalátových uhoriek
  • 250 g bieleho jogurtu
  • 100 g smotany na varenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL olivového oleja
  • viazanička kôpru
  • soľ, mleté čierne korenie

Polovicu uhoriek nastrúhajte aj so šupkou najemno, druhú polovicu na 1 milimeter hrubé kolieska. Jemne nasoľte aby pustili šťavu a zmiešajte so smotanou a jogurtom. Dochuťte korením, najemno nasekaným kôprom a prelisovaným cesnakom. Nakoniec primiešajte olivový olej a podľa potreby prevarenú vodu. Servírujte ako za tepla tak za studena dozdobené nasekanými vlašskými orechmi.

TIP: Vyskúšajte polovicu uhoriek nahradiť mladými cuketami.


Gazpacho
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 paradajky
  • 1 zelená paprika
  • 1 uhorka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 80 ml olivového oleja
  • bazalka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • niekoľko plátkov sendviča alebo veky

Z dvoch plátkov pečiva odstráňte kôrku a namočte do vody. Paradajky narežte a namočte do vriacej vody, aby sa dali ošúpať. Pokrájajte ich na menšie kúsky spolu s očistenou paprikou, cibuľou a cesnakom. Všetku suroviny vložte do mixéra a rozmixujte na kašu. Postupne pridávajte olivový olej, citrónovú šťavu, bazalku, soľ a korenie. Všetko spolu dôkladne rozmixujte a dajte schladiť. Servírujte doriedené studenou vodou, s kúskami prerastenej slaniny alebo s opečenými krutónmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. NBS od leta opäť sprísňuje hypotéky. Viete čo vás čaká?
  2. Atos a Google Cloud nadviazali globálne partnerstvo
  3. Za palivo Shell BMW domov
  4. Košice majú svoju prvú Kozlovnu s najdlhším výčapom
  5. V špeciálnom kole sú vyčlenené 4 milióny € pre kotly a čerpadlá
  6. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
  7. Aj staršie životné poistenie môže mať nové výhody
  8. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko
  9. Nukleárna magnetická rezonančná liečba znova v Košiciach
  10. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  1. Atos a Google Cloud nadviazali globálne partnerstvo
  2. Košice majú svoju prvú Kozlovnu s najdlhším výčapom
  3. Plynové kondenzačné kotly IMMERGAS „šité na mieru“
  4. V špeciálnom kole sú vyčlenené 4 milióny € pre kotly a čerpadlá
  5. NBS od leta opäť sprísňuje hypotéky. Viete čo vás čaká?
  6. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
  7. Naše finančné družstvo zveľaďuje svoje aktíva
  8. Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si piatykrát odnáša Martinus
  9. Za palivo Shell BMW domov
  10. Shell ponúkne najrýchlejšie dobíjanie elektromobilov v Európe
  1. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike 22 403
  2. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 17 425
  3. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 14 071
  4. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 11 729
  5. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko 7 417
  6. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 6 147
  7. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov 5 224
  8. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 4 164
  9. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú 3 500
  10. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien 3 308

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Fico nepripustil chyby, viní Kisku a médiá

???????My nikam neodchádzame, povedal Robert Fico na sneme Smeru v Častej- Papierničke.

DOMOV

Snem Smeru: Fico opäť útočil na Kisku, aktivistov i médiá

Delegáti odštartovali snem hymnou a minútou ticha za Pašku.

KOMENTÁRE

Ficovi už nepomôžu ani dva kamene

Niet dôvodu si myslieť, že Smer a Fico budú robiť niečo iné, ako robili doteraz.

DOMOV

Začali hlásiť potraty cudziniek, stúpli takmer päťstonásobne

Mediklinik z Levíc začal zverejňovať počet potratov, ktoré urobil Poľkám.

Neprehliadnite tiež

Dudince: Poklad hontianskeho regiónu ozdravuje telo aj myseľ

Letná dovolenka na Slovensku nemusí byť nuda.

Anett Vaculíková: Nikto nás neučil, že strava musí byť vyvážená

Odborníčka radí rodičom, ako naučiť deti jesť s rozumom a zdravo.

Upečte si chutné mandarínkové zákusky a koláče

Mandarínky sú obľúbené u detí aj dospelých a hodia sa do sladkých osviežujúcich dezertov.

Kto má nárok vládnuť po Alžbete II.? Nástupníci britského trónu

Kráľovská rodina sa v priebehu rokov rozrástla.

Bolesť po rozchode trvá jedenásť týždňov. Ako ich prečkať?

Poradíme, ako efektívne využiť čas po rozchode.