Varíme zo záhradky - letné polievky plné chuti

Kto si myslí, že polievka má iba zahriať telo v jesenných a zimných mesiacoch, mýli sa. Niet nad letné zeleninové polievky, ktoré za tepla uhasia smäd a za studena dokážu osviežiť.

Zeleninová minestrone
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 2 výhonky stonkového zeleru
  • 1 menšia cuketa
  • 300 g paradajok
  • 200 g predvarenej fazule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 80 g krátkych tenkých rezancov
  • 60 g parmezánu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • sušený tymian
  • oregano
  • 2 PL olivového oleja

Cibuľu a cesnak pokrájajte nadrobno. Koreňovú zeleninu a stonky zeleru pokrájajte na plátky a poduste na olivovom oleji asi 5 minút. Pridajte rozkrájané ošúpané paradajky, fazuľu, vývar a dochuťte soľou, korením a bylinkami. Všetko spolu chvíľu povarte. Nakoniec pridajte do polievky na kolieska nakrájanú cuketu a rezance. Povarte kým cuketa nezmäkne. Servírujte posypané parmezánom.

TIP: Pri klasickej verzii tejto polievky sa používa namiesto olivového oleja približne 50 gramov na kocky pokrájanej prerastenej slaniny.


Uhorková polievka s jogurtom
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g šalátových uhoriek
  • 250 g bieleho jogurtu
  • 100 g smotany na varenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL olivového oleja
  • viazanička kôpru
  • soľ, mleté čierne korenie

Polovicu uhoriek nastrúhajte aj so šupkou najemno, druhú polovicu na 1 milimeter hrubé kolieska. Jemne nasoľte aby pustili šťavu a zmiešajte so smotanou a jogurtom. Dochuťte korením, najemno nasekaným kôprom a prelisovaným cesnakom. Nakoniec primiešajte olivový olej a podľa potreby prevarenú vodu. Servírujte ako za tepla tak za studena dozdobené nasekanými vlašskými orechmi.

TIP: Vyskúšajte polovicu uhoriek nahradiť mladými cuketami.


Gazpacho
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 paradajky
  • 1 zelená paprika
  • 1 uhorka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 80 ml olivového oleja
  • bazalka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • niekoľko plátkov sendviča alebo veky

Z dvoch plátkov pečiva odstráňte kôrku a namočte do vody. Paradajky narežte a namočte do vriacej vody, aby sa dali ošúpať. Pokrájajte ich na menšie kúsky spolu s očistenou paprikou, cibuľou a cesnakom. Všetku suroviny vložte do mixéra a rozmixujte na kašu. Postupne pridávajte olivový olej, citrónovú šťavu, bazalku, soľ a korenie. Všetko spolu dôkladne rozmixujte a dajte schladiť. Servírujte doriedené studenou vodou, s kúskami prerastenej slaniny alebo s opečenými krutónmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako financovať obnovu bytového domu v 2017
  2. Zvažujete nové auto? Namiesto platenia celej sumy skúste paušál
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  4. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  5. Cestou - necestou
  6. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  7. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  8. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  9. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  10. Zábavný aj sebavedomý
  1. Pozvánka na 4. ročník International Week na EU v Bratislave
  2. Poradňa: Ako používať peniaze banky aj bez pôžičky
  3. Konferencia Fakulty informatiky PEVŠ má rečníkov z celého sveta
  4. Ďalší doktorandský program a strediská praxe Fakulty manažmentu
  5. Špecialisti v Prešove bezplatne poradia, ako ušetriť energiu
  6. Zvažujete nové auto? Namiesto platenia celej sumy skúste paušál
  7. Ako financovať obnovu bytového domu v 2017
  8. Dom od ES - bolo to fajn
  9. Zdravé zuby rovná sa zdravý kôň
  10. Majsterka Európy v silovom trojboji zo SvF STU
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 13 096
  2. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 11 949
  3. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 10 827
  4. Zvažujete nové auto? Namiesto platenia celej sumy skúste paušál 6 739
  5. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 3 385
  6. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 3 327
  7. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 2 957
  8. Zábavný aj sebavedomý 2 634
  9. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 516
  10. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre 2 121

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Pre amnestie zmenili ústavu. Čo to vlastne znamená?

Samotné amnestie sa budú rušiť najskôr na budúci týždeň.

DOMOV

Fegyveres: Ak amnestie zrušia, pôjdem znovu vypovedať

Poslanci odhlasovali zmenu ústavy, ktorá umožňuje zrušiť Mečiarove amnestie.

KOMENTÁRE

Pri šéfovi TASR aspoň vieme, na čom sme

TASR pod vedením Rezníka už raz politickej skupine pomohla.

KOMENTÁRE

Zrušenie amnestií už nie je sci-fi. Ale na šampanské je priskoro

Prvý krok má cenu, ak budú nasledovať ďalšie.

Neprehliadnite tiež

Pätnásť celebritných párov, na ktoré svet zabudol

Na slávnych zaľúbencov si dnes verejnosť spomenie len málokedy, niektoré dvojice sú však prekvapením.

Sedem vecí, na ktoré ženy pri sexe zabúdajú

Prečo by pochopenie vlastného tela a potrieb nemali ísť bokom?

Chutne a zdravo: Desať spôsobov, ako v receptoch použiť cviklu

Vyberte si z našich tipov, ako v kuchyni čarovať s touto zdravou potravinou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop