Varíme zo záhradky - letné polievky plné chuti

Kto si myslí, že polievka má iba zahriať telo v jesenných a zimných mesiacoch, mýli sa. Niet nad letné zeleninové polievky, ktoré za tepla uhasia smäd a za studena dokážu osviežiť.

Zeleninová minestrone
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 2 výhonky stonkového zeleru
  • 1 menšia cuketa
  • 300 g paradajok
  • 200 g predvarenej fazule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 80 g krátkych tenkých rezancov
  • 60 g parmezánu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • sušený tymian
  • oregano
  • 2 PL olivového oleja

Cibuľu a cesnak pokrájajte nadrobno. Koreňovú zeleninu a stonky zeleru pokrájajte na plátky a poduste na olivovom oleji asi 5 minút. Pridajte rozkrájané ošúpané paradajky, fazuľu, vývar a dochuťte soľou, korením a bylinkami. Všetko spolu chvíľu povarte. Nakoniec pridajte do polievky na kolieska nakrájanú cuketu a rezance. Povarte kým cuketa nezmäkne. Servírujte posypané parmezánom.

Článok pokračuje pod video reklamou

TIP: Pri klasickej verzii tejto polievky sa používa namiesto olivového oleja približne 50 gramov na kocky pokrájanej prerastenej slaniny.


Uhorková polievka s jogurtom
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g šalátových uhoriek
  • 250 g bieleho jogurtu
  • 100 g smotany na varenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL olivového oleja
  • viazanička kôpru
  • soľ, mleté čierne korenie

Polovicu uhoriek nastrúhajte aj so šupkou najemno, druhú polovicu na 1 milimeter hrubé kolieska. Jemne nasoľte aby pustili šťavu a zmiešajte so smotanou a jogurtom. Dochuťte korením, najemno nasekaným kôprom a prelisovaným cesnakom. Nakoniec primiešajte olivový olej a podľa potreby prevarenú vodu. Servírujte ako za tepla tak za studena dozdobené nasekanými vlašskými orechmi.

TIP: Vyskúšajte polovicu uhoriek nahradiť mladými cuketami.


Gazpacho
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 paradajky
  • 1 zelená paprika
  • 1 uhorka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 80 ml olivového oleja
  • bazalka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • niekoľko plátkov sendviča alebo veky

Z dvoch plátkov pečiva odstráňte kôrku a namočte do vody. Paradajky narežte a namočte do vriacej vody, aby sa dali ošúpať. Pokrájajte ich na menšie kúsky spolu s očistenou paprikou, cibuľou a cesnakom. Všetku suroviny vložte do mixéra a rozmixujte na kašu. Postupne pridávajte olivový olej, citrónovú šťavu, bazalku, soľ a korenie. Všetko spolu dôkladne rozmixujte a dajte schladiť. Servírujte doriedené studenou vodou, s kúskami prerastenej slaniny alebo s opečenými krutónmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo
  2. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  3. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  4. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  5. Všetko, čo rodiny milujú
  6. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  7. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  8. Keď Slováci krotia morský vietor
  9. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  10. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  1. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  2. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  3. Všetko, čo rodiny milujú
  4. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
  5. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  6. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  7. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  8. Keď Slováci krotia morský vietor
  9. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  10. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  1. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 24 455
  2. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 22 515
  3. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 11 811
  4. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 4 450
  5. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 3 770
  6. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 3 413
  7. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 3 348
  8. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 3 085
  9. Mladý Slovák vymyslel aplikáciu pre medicínu. 2 984
  10. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 2 224

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Sulík: Ak by Kiska založil stranu, stane sa len ďalším rozbíjačom pravice

Ficova hviezda padá a teraz by sa ešte vedel zachrániť na jedno volebné obdobie, hovorí pre SME predseda SaS RICHARD SULÍK o tom, komu by vyhovovali predčasné voľby.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Fašisti oklamali konzervatívcov, o potraty im nejde

Rozpútala sa ďalšia časť kulturkampfu.

EKONOMIKA

Rakúska pošta potrebuje ľudí, hľadá ich aj na Slovensku

Priemerný plat zamestnanca Slovenskej pošty je 727 eur.

EKONOMIKA

Pondelok bola veľká katastrofa. Problémy s STK pokračujú

Ministerstvo dopravy zmenilo pravidlá pre stanice technickej kontroly.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Nerobme zo žien vrahyne detí

To, o čom sa treba rozprávať, je sexuálna výchova a prevencia.

Beh a pitný režim: Ako sa správne hydratovať?

Pri cieli schudnúť alebo zabehnúť nejaké preteky myslite na správne prijímanie tekutín.

Praktické rady, ako zariadiť detskú izbu

Pristupujte k detskej izbe vášho potomka s kreativitou aj rozumom.

Ako by mal vyzerať dobrý rozhovor o sexe? Trinásť tipov podľa odborníčok

Postup, ako sa začať s partnerom či partnerkou rozprávať o intímnom živote.

Pozrite si desať receptov na jahodové dezerty

Vybrali sme pre vás zaujímavé, svieže a chutné zákusky a torty plné jahôd.