Viete akú etiketu treba dodržiavať v reštaurácii?

Počas dovolenkovej sezóny sa častejšie vyskytujú príležitosti na posedenie s priateľmi pri jedle či obchodné stretnutia spojené s gurmánskym zážitkom.

Dodržiavanie etikety v reštauráciách je jednoduché pre tých, ktorí ich pravidelne navštevujú. Podľa riaditeľa bratislavského hotela Mercure Ladislava Olcsváryho ľudia však väčšinou varia doma. Správanie sa pri rodinných oslavách alebo pracovných večerách tak môže byť problémom. "Podľa môjho názoru je hosť vždy kráľom, preto by mal v sebe prekonať pocit, že znamená menej ako reštaurácia," poradil pre TASR hoteliér.

Pokiaľ do reštaurácie vedú schody, ide po nich vždy prvá žena. Muž je za ňou, aby ju v prípade, že sa potkne, mohol zachrániť pred pádom. Rovnaké pravidlo platí aj pri schádzaní zo schodov, preto muž ide pred ženou. Dvere otvára muž a tiež vchádza do reštaurácie ako prvý. Pred tým, než si sadne, počká, kým sa usadí dáma, pomôže jej buď on sám alebo prítomný čašník.

Článok pokračuje pod video reklamou

V luxusných reštauráciách obyčajne zákazníkom ponúknu jedálne lístky bohaté na krásne a dômyselné názvy jedál. Ako vysvetlil Olcsváry, každý šéfkuchár má svoj vlastný štýl a podľa toho volí aj názvy pokrmov. "Častokrát sú za sofistikovanými názvami jednoduché jedlá. Pre správny výber sa treba spýtať čašníka, čo názvy v jedálnych lístkoch znamenajú a nechať si poradiť. Čašník povie zloženie aj prípravu jedla, prípadne odporučí špecialitu reštaurácie," konštatoval s tým, že vedieť, čo sme si objednali, je prevencia pred možným sklamaním.

Papierová servítka alebo látkový obrúsok, ktorý je na stole, má svoju praktickú funkciu. "Servítka nie je skúškou z noblesného správania, slúži na to, aby sme zabránili prípadným fľakom na oblekoch, či šatách. Dajte si ju na kolená alebo páni za kravatu, aby si chránili košeľu. Ak ju však budete ignorovať, tiež nič nepokazíte," ozrejmil Olcsváry.

Ako poznamenal, nedávno sa ešte v reštauráciách riešilo, čo je skutočné jedlo a čo je len dekorácia. "Dnes platí, že všetko, čo dostanete na tanieri je jedlé, aj listy či kvety. Zmenilo sa aj tvrdenie, že je neslušné všetko zjesť a musíte na tanieri nechať zvyšky. Práve naopak, tým, že dojete, dávate šéfkuchárovi najavo, že vám chutilo. Ak jedlo necháte, šéfkuchár vie, že vám nechutilo."

Pokiaľ chce zákazník vyskúšať niečo exotické, čo pred tým nikdy nejedol, mal by poprosiť čašníka o radu. "Napríklad slimáky sa jedia pomocou špeciálnych príborov, personál ukáže akým spôsobom. Dnes už každý vie, že pri hydinových krídelkách alebo stehienkach, dostáva aj vlhčený obrúsok alebo misku s vodou na umytie rúk."

Pri stolovaní platí klasické pravidlo, príbor sa používa vždy zvonka smerom dovnútra, čašníci odložia príbory, ktoré nebude potrebné a ak si jedlo vyžaduje špeciálny príbor, prinesú ho. Pokiaľ zákazník nevie, ktorý pohár je na červené alebo biele víno, treba sa nechať viesť servisom.

Za prehrešok voči etikete sa pokladá kladenie rúk, mobilu alebo peňaženky na stôl. Keď sa doje polievka, lyžicu treba vyložiť na tanierik. Pokiaľ počas stolovania spadne na zem kúsok jedla, netreba sa poň zohýbať, nemali by sa tiež zmetať rukami popadané omrvinky. Rovnako sa netreba trápiť ani kvapkami vína na obruse. "Nechajte to na čašníkov, oni stôl upracú, ak je to nutné," uzatvoril Olcsváry.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  2. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  2. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  3. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  4. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  5. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  6. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  7. Šariš obliekol svoje pivá do unikátneho šatu
  8. Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!
  9. Events you should not miss during your visit in Bratislava
  10. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 39 177
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 23 235
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 17 664
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 17 143
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 773
  6. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 6 494
  7. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 320
  8. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 203
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 5 399
  10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 3 052

Téma: Etiketa a protokol


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Gajdošovi úradníci vybrali stíhačky F-16, čakajú na vládu

Ponuku na kúpu stíhačiek F-16 za 2,91 miliardy dolárov schválil americký kongres. Švédske gripeny by boli lacnejšie.

DOMOV

Kalavská chce od jesene spustiť tri skríningy rakoviny

Na rakovinu ročne ochorie menšie mesto. Lekári prípady nehlásia.

PODCAST DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Minister obrany klamal, existuje dôkaz

Podstatou sporu sú nové stíhačky.

Neprehliadnite tiež

S takou pokožkou sa nikdy nevydáš. Fotograf nafotil silné zábery

Útočia na nich pre nedokonalosť. Teraz žiaria.

Ceny MTV opäť prekvapili: Prišli muži v sukniach aj polonahé ženy

Červený koberec bol počas odovzdávania filmových cien celkom bez pravidiel.

Etnologička: Aj na slovenskej dedine boli panny len naoko

O predstieraných, posvätných aj starých pannách rozpráva Tatiana Bužeková.