Varíme zo záhradky - čarovná panvica

Takto pripravený zeleninový obed poteší chuťové poháriky nielen zarytých vegetariánov, ale prenikavá vôňa priláka ku stolu i čisto mäsové typy...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Čo chute, zdravie, kalórie?

  • Ak držíte letnú, očistnú alebo inú diétu mali by ste sa vyhnúť v spojitosti so zeleninou a šalátmi tučným syrom a hustým smotanovým dresingom. Radšej si doprajte kúsok chudého vareného alebo pečeného mäsa či krajček celozrnného pečiva.
  • Ak chcete zachovať v zelenine všetky dôležité vitamíny, mali by ste sa naučiť dodržiavať pár zásad. Pri varení, by ste mali kúsky zeleniny vkladať až do vriacej vody, pretože varom sa uvoľní z vody kyslík, ktorý potom nespôsobuje oxidáciu vitamínov.
    Zeleninu varte krátko, aby si zachovala svoju farbu, tvar a polotuhú konzistenciu. Ak je nevyhnutná pomoc soli, urobte tak až nakoniec varenia.
  • Uvarenú zeleninu je nevyhnutné skonzumovať čo najskôr, inak sa z nej (hlavne zo zemiakov) rýchlo vytráca vitamín C. Ak tak nestihnete spraviť, skladujte ju vždy bez prístupu vzduchu v zatvárateľnej nádobe uloženú v chladničke.
  • Na zachovanie čerstvého vzhľadu a chrumkavosti môžete krátko pre servírovaním namočiť listový šalát odrezanou stopkou do studenej vody. Takto dopomôcť k čerstvosti môžete i hlúbovinám či koreňovej zelenine. Najrýchlejšie sa zregeneruje zavädnutá reďkovka. Močenie vo vede nesmie trvať dlho, aby sa na povrchu zeleniny nevytvoril slizký povlak a nezačala sa kaziť.
  • I keď každá receptúra vyžaduje inú doby prípravy, najzdravšie konzumovanie zeleniny je v jej surovom stave. Čerstvá zelenina obsahuje množstvo enzýmov, minerálov, vitamínov, antioxidantov ale aj dôležitú vlákninu na lepšie trávenie. Navyše žutie tvrdej zeleniny je ideálnou prirodzenou masážou pre ďasná a celej ústnej dutiny, čo môže zabrániť vzniku paradentóze.

Prevrátená zeleninová tortilla
SUROVINY NA 1 PORCIU

  • 1 väčší zemiak (paradajka, mladá cuketa)
  • 2 vajíčka
  • 1 cibuľa
  • 3 PL oleja
  • 50 ml mlieka
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistenú cibuľu a zemiaky alebo ľubovoľnú zeleninu narežte na 3 mm hrubé kolieska, najlepšie na strúhadle. Zemiakové plátky nasoľte a nechajte postáť tak, aby sa vám nepremiešali s cibuľovými. Na panvici rozohrejte olej, poukladajte plátky zemiakov po celom dne a opekajte na miernom ohni z obidvoch strán niekoľko minút. Keď sú zemiaky na trištvrte mäkké pridajte na ne kolieska cibule a opekajte 5 minút. V miske rozšľahajte metličkou na sneh vajíčka s mliekom a vlejte ich na zemiaky. Osoľte a okoreňte. Pečte na miernom ohni pokiaľ nie je spodok tortilly zlatistý. Pooddeľujte obracačkou jedlo od dna panvice a ráznym pohybom preklopte celú tortillu do druhej panvice, na ktorej dopečiete dozlatista aj vrch . Servírujte s čerstvom zeleninou alebo pečivom.

TIP: Pri použití paradajok opečte najskôr plátky cibule, keďže paradajky budú potrebovať iba chvíľku na prehriatie.


Mrkvovo-zelerové fašírky
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 väčšie mrkvy
  • polovica zeleru
  • 2 vajíčka
  • 1 cibuľa
  • 3 PL hladkej múky
  • 2 PL strúhanky
  • 200 g tvrdého syra
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL majoránky
  • 1 ČL rasce
  • 1/2 ČL štipľavej papriky alebo čili korenia
  • soľ, mleté čierne korenie

Navyše:

  • vajíčko
  • strúhanka
  • olej

Mrkvu a zeler očistite, nastrúhajte na jemnom strúhadle, pridajte nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Premiešajte spolu s majoránkou, rascou, štipľavou paprikou, korením a soľou. Všetko spolu dôkladne premiešajte. Nakoniec pridajte vajíčka, najemno nastrúhaný syr, múky a strúhanku. Zo zmesi tvarujte rovnako veľké guľky, ktoré roztlačte v dlani na fašírky. Každú fašírku obaľte v rozšľahanom vajíčku a strúhanke. Vyprážajte na rozpálenom oleji z obidvoch strán dozlatista. Servírujte s varenými zemiakmi a kyslou smotanou.

TIP: Do strúhanky na obalenie môžete pridať pár sezamových semienok alebo rozdrvené kukuričné lupienky. Fašírky budú po upečení ešte chrumkavejšie.


Zeleninové lievance
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g zeleniny podľa chuti (mrkva, hrášok, cibuľa, paprika...)
  • 4 vajíčka
  • 200 ml mlieka
  • 160 g polohrubej múky
  • 2 PL ovsených vločiek
  • štipka droždia alebo prášku do pečiva
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Zeleninu načistite, pokrájajte na malé rovnomerné kocky a s trochou vody a soli poduste do mäkka. Rozšľahajte vajíčka s mliekom, múkou, lyžicou oleja, namrveným droždím alebo práškom do pečiva. Pridajte do cesta ovsené vločky, soľ, korenie a nakoniec kúsky zeleniny. Všetko dobre premiešajte, nechajte chvíľku odstáť a vytvarované lievance oprážajte na panvici potretej olejom z obidvoch strán. Servírujte so zeleninovým šalátom alebo varenými zemiakmi.

TIP: Ak chcete, aby bolo jedlo výdatnejšie, pridajte do cesta na kocky nakrájanú šunku alebo neúdené tofu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  4. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  5. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  6. Splnený sen
  7. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne
  8. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou
  9. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur
  10. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman
  1. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  2. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  3. Vysoká hra o súdne trovy
  4. Pozvánka na verejnú diskusiu o obnove Pisztoryho paláca
  5. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  6. Návšteva zo Southwestern University of Finance and Economics
  7. Medzinárodná letná škola EDGE 2017
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Ako na refinancovanie hypotéky
  10. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 12 387
  2. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 12 255
  3. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 4 123
  4. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 924
  5. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 2 950
  6. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 2 502
  7. 3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete 1 846
  8. Splnený sen 1 821
  9. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný 1 573
  10. Koniec štátnym príspevkom pre mladých 1 302

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

O župu, ktorá sa rozprestiera od Moravy po Maďarsko, má záujem len šesť kandidátov

Trnavskému kraju robia dobré meno kúpele, víno, ale aj golfové ihriská.

SVET

Svätá vojna v českej politike. Ako Okamura bojuje o voličov

Má japonský pôvod, tak predsa nemôže byť rasista.

Neprehliadnite tiež

Michael Fassbender a Alicia Vikander sa zosobášili

Známy herecký pár si povedal svoje áno po troch rokoch vzťahu.

Kým ženy nenosili ani spodnú bielizeň, muži si na pančuchách zakladali

Než sa z pančúch stal symbol ženskosti, nosili ich muži.

Speváčka Pink otvorene o svojom vzťahu: Na monogamii treba neustále pracovať

V partnerstve podľa nej nastanú chvíle, kedy sa pár vyhýba intímnostiam aj celý rok.

V dennom televíznom vysielaní Briti prvýkrát ukázali ženskú bradavku

V boji proti rakovine prsníka sa organizácii CoppaFeel! podarilo získať právo odvysielať svoju reklamu s nahým prsníkom.