Varíme zo záhradky - čarovná panvica

Takto pripravený zeleninový obed poteší chuťové poháriky nielen zarytých vegetariánov, ale prenikavá vôňa priláka ku stolu i čisto mäsové typy...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Čo chute, zdravie, kalórie?

  • Ak držíte letnú, očistnú alebo inú diétu mali by ste sa vyhnúť v spojitosti so zeleninou a šalátmi tučným syrom a hustým smotanovým dresingom. Radšej si doprajte kúsok chudého vareného alebo pečeného mäsa či krajček celozrnného pečiva.
  • Ak chcete zachovať v zelenine všetky dôležité vitamíny, mali by ste sa naučiť dodržiavať pár zásad. Pri varení, by ste mali kúsky zeleniny vkladať až do vriacej vody, pretože varom sa uvoľní z vody kyslík, ktorý potom nespôsobuje oxidáciu vitamínov.
    Zeleninu varte krátko, aby si zachovala svoju farbu, tvar a polotuhú konzistenciu. Ak je nevyhnutná pomoc soli, urobte tak až nakoniec varenia.
  • Uvarenú zeleninu je nevyhnutné skonzumovať čo najskôr, inak sa z nej (hlavne zo zemiakov) rýchlo vytráca vitamín C. Ak tak nestihnete spraviť, skladujte ju vždy bez prístupu vzduchu v zatvárateľnej nádobe uloženú v chladničke.
  • Na zachovanie čerstvého vzhľadu a chrumkavosti môžete krátko pre servírovaním namočiť listový šalát odrezanou stopkou do studenej vody. Takto dopomôcť k čerstvosti môžete i hlúbovinám či koreňovej zelenine. Najrýchlejšie sa zregeneruje zavädnutá reďkovka. Močenie vo vede nesmie trvať dlho, aby sa na povrchu zeleniny nevytvoril slizký povlak a nezačala sa kaziť.
  • I keď každá receptúra vyžaduje inú doby prípravy, najzdravšie konzumovanie zeleniny je v jej surovom stave. Čerstvá zelenina obsahuje množstvo enzýmov, minerálov, vitamínov, antioxidantov ale aj dôležitú vlákninu na lepšie trávenie. Navyše žutie tvrdej zeleniny je ideálnou prirodzenou masážou pre ďasná a celej ústnej dutiny, čo môže zabrániť vzniku paradentóze.

Prevrátená zeleninová tortilla
SUROVINY NA 1 PORCIU

  • 1 väčší zemiak (paradajka, mladá cuketa)
  • 2 vajíčka
  • 1 cibuľa
  • 3 PL oleja
  • 50 ml mlieka
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistenú cibuľu a zemiaky alebo ľubovoľnú zeleninu narežte na 3 mm hrubé kolieska, najlepšie na strúhadle. Zemiakové plátky nasoľte a nechajte postáť tak, aby sa vám nepremiešali s cibuľovými. Na panvici rozohrejte olej, poukladajte plátky zemiakov po celom dne a opekajte na miernom ohni z obidvoch strán niekoľko minút. Keď sú zemiaky na trištvrte mäkké pridajte na ne kolieska cibule a opekajte 5 minút. V miske rozšľahajte metličkou na sneh vajíčka s mliekom a vlejte ich na zemiaky. Osoľte a okoreňte. Pečte na miernom ohni pokiaľ nie je spodok tortilly zlatistý. Pooddeľujte obracačkou jedlo od dna panvice a ráznym pohybom preklopte celú tortillu do druhej panvice, na ktorej dopečiete dozlatista aj vrch . Servírujte s čerstvom zeleninou alebo pečivom.

TIP: Pri použití paradajok opečte najskôr plátky cibule, keďže paradajky budú potrebovať iba chvíľku na prehriatie.


Mrkvovo-zelerové fašírky
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 väčšie mrkvy
  • polovica zeleru
  • 2 vajíčka
  • 1 cibuľa
  • 3 PL hladkej múky
  • 2 PL strúhanky
  • 200 g tvrdého syra
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL majoránky
  • 1 ČL rasce
  • 1/2 ČL štipľavej papriky alebo čili korenia
  • soľ, mleté čierne korenie

Navyše:

  • vajíčko
  • strúhanka
  • olej

Mrkvu a zeler očistite, nastrúhajte na jemnom strúhadle, pridajte nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Premiešajte spolu s majoránkou, rascou, štipľavou paprikou, korením a soľou. Všetko spolu dôkladne premiešajte. Nakoniec pridajte vajíčka, najemno nastrúhaný syr, múky a strúhanku. Zo zmesi tvarujte rovnako veľké guľky, ktoré roztlačte v dlani na fašírky. Každú fašírku obaľte v rozšľahanom vajíčku a strúhanke. Vyprážajte na rozpálenom oleji z obidvoch strán dozlatista. Servírujte s varenými zemiakmi a kyslou smotanou.

TIP: Do strúhanky na obalenie môžete pridať pár sezamových semienok alebo rozdrvené kukuričné lupienky. Fašírky budú po upečení ešte chrumkavejšie.


Zeleninové lievance
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g zeleniny podľa chuti (mrkva, hrášok, cibuľa, paprika...)
  • 4 vajíčka
  • 200 ml mlieka
  • 160 g polohrubej múky
  • 2 PL ovsených vločiek
  • štipka droždia alebo prášku do pečiva
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Zeleninu načistite, pokrájajte na malé rovnomerné kocky a s trochou vody a soli poduste do mäkka. Rozšľahajte vajíčka s mliekom, múkou, lyžicou oleja, namrveným droždím alebo práškom do pečiva. Pridajte do cesta ovsené vločky, soľ, korenie a nakoniec kúsky zeleniny. Všetko dobre premiešajte, nechajte chvíľku odstáť a vytvarované lievance oprážajte na panvici potretej olejom z obidvoch strán. Servírujte so zeleninovým šalátom alebo varenými zemiakmi.

TIP: Ak chcete, aby bolo jedlo výdatnejšie, pridajte do cesta na kocky nakrájanú šunku alebo neúdené tofu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 14 323
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 972
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 4 110
  4. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 485
  5. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 2 751
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 612
  7. Kam do tepla v januári? 1 971
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 792
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 615
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 975

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Opäť si zavaril. Trump nevie skrývať, že je rasista

Trump útočí na Mexičanov, nemá rád Afroameričanov. Prezidentovi neveria, že nie je rasista.

KOMENTÁRE

Trumpova Amerika prichádza o líderstvo

Neschopnosť a nepredvídateľnosť Trumpa je dôvodom pádu povesti USA.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.