Varíme zo záhradky - čarovná panvica

Takto pripravený zeleninový obed poteší chuťové poháriky nielen zarytých vegetariánov, ale prenikavá vôňa priláka ku stolu i čisto mäsové typy...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Čo chute, zdravie, kalórie?

  • Ak držíte letnú, očistnú alebo inú diétu mali by ste sa vyhnúť v spojitosti so zeleninou a šalátmi tučným syrom a hustým smotanovým dresingom. Radšej si doprajte kúsok chudého vareného alebo pečeného mäsa či krajček celozrnného pečiva.
  • Ak chcete zachovať v zelenine všetky dôležité vitamíny, mali by ste sa naučiť dodržiavať pár zásad. Pri varení, by ste mali kúsky zeleniny vkladať až do vriacej vody, pretože varom sa uvoľní z vody kyslík, ktorý potom nespôsobuje oxidáciu vitamínov.
    Zeleninu varte krátko, aby si zachovala svoju farbu, tvar a polotuhú konzistenciu. Ak je nevyhnutná pomoc soli, urobte tak až nakoniec varenia.
  • Uvarenú zeleninu je nevyhnutné skonzumovať čo najskôr, inak sa z nej (hlavne zo zemiakov) rýchlo vytráca vitamín C. Ak tak nestihnete spraviť, skladujte ju vždy bez prístupu vzduchu v zatvárateľnej nádobe uloženú v chladničke.
  • Na zachovanie čerstvého vzhľadu a chrumkavosti môžete krátko pre servírovaním namočiť listový šalát odrezanou stopkou do studenej vody. Takto dopomôcť k čerstvosti môžete i hlúbovinám či koreňovej zelenine. Najrýchlejšie sa zregeneruje zavädnutá reďkovka. Močenie vo vede nesmie trvať dlho, aby sa na povrchu zeleniny nevytvoril slizký povlak a nezačala sa kaziť.
  • I keď každá receptúra vyžaduje inú doby prípravy, najzdravšie konzumovanie zeleniny je v jej surovom stave. Čerstvá zelenina obsahuje množstvo enzýmov, minerálov, vitamínov, antioxidantov ale aj dôležitú vlákninu na lepšie trávenie. Navyše žutie tvrdej zeleniny je ideálnou prirodzenou masážou pre ďasná a celej ústnej dutiny, čo môže zabrániť vzniku paradentóze.

Prevrátená zeleninová tortilla
SUROVINY NA 1 PORCIU

  • 1 väčší zemiak (paradajka, mladá cuketa)
  • 2 vajíčka
  • 1 cibuľa
  • 3 PL oleja
  • 50 ml mlieka
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistenú cibuľu a zemiaky alebo ľubovoľnú zeleninu narežte na 3 mm hrubé kolieska, najlepšie na strúhadle. Zemiakové plátky nasoľte a nechajte postáť tak, aby sa vám nepremiešali s cibuľovými. Na panvici rozohrejte olej, poukladajte plátky zemiakov po celom dne a opekajte na miernom ohni z obidvoch strán niekoľko minút. Keď sú zemiaky na trištvrte mäkké pridajte na ne kolieska cibule a opekajte 5 minút. V miske rozšľahajte metličkou na sneh vajíčka s mliekom a vlejte ich na zemiaky. Osoľte a okoreňte. Pečte na miernom ohni pokiaľ nie je spodok tortilly zlatistý. Pooddeľujte obracačkou jedlo od dna panvice a ráznym pohybom preklopte celú tortillu do druhej panvice, na ktorej dopečiete dozlatista aj vrch . Servírujte s čerstvom zeleninou alebo pečivom.

TIP: Pri použití paradajok opečte najskôr plátky cibule, keďže paradajky budú potrebovať iba chvíľku na prehriatie.


Mrkvovo-zelerové fašírky
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 väčšie mrkvy
  • polovica zeleru
  • 2 vajíčka
  • 1 cibuľa
  • 3 PL hladkej múky
  • 2 PL strúhanky
  • 200 g tvrdého syra
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL majoránky
  • 1 ČL rasce
  • 1/2 ČL štipľavej papriky alebo čili korenia
  • soľ, mleté čierne korenie

Navyše:

  • vajíčko
  • strúhanka
  • olej

Mrkvu a zeler očistite, nastrúhajte na jemnom strúhadle, pridajte nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Premiešajte spolu s majoránkou, rascou, štipľavou paprikou, korením a soľou. Všetko spolu dôkladne premiešajte. Nakoniec pridajte vajíčka, najemno nastrúhaný syr, múky a strúhanku. Zo zmesi tvarujte rovnako veľké guľky, ktoré roztlačte v dlani na fašírky. Každú fašírku obaľte v rozšľahanom vajíčku a strúhanke. Vyprážajte na rozpálenom oleji z obidvoch strán dozlatista. Servírujte s varenými zemiakmi a kyslou smotanou.

TIP: Do strúhanky na obalenie môžete pridať pár sezamových semienok alebo rozdrvené kukuričné lupienky. Fašírky budú po upečení ešte chrumkavejšie.


Zeleninové lievance
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g zeleniny podľa chuti (mrkva, hrášok, cibuľa, paprika...)
  • 4 vajíčka
  • 200 ml mlieka
  • 160 g polohrubej múky
  • 2 PL ovsených vločiek
  • štipka droždia alebo prášku do pečiva
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Zeleninu načistite, pokrájajte na malé rovnomerné kocky a s trochou vody a soli poduste do mäkka. Rozšľahajte vajíčka s mliekom, múkou, lyžicou oleja, namrveným droždím alebo práškom do pečiva. Pridajte do cesta ovsené vločky, soľ, korenie a nakoniec kúsky zeleniny. Všetko dobre premiešajte, nechajte chvíľku odstáť a vytvarované lievance oprážajte na panvici potretej olejom z obidvoch strán. Servírujte so zeleninovým šalátom alebo varenými zemiakmi.

TIP: Ak chcete, aby bolo jedlo výdatnejšie, pridajte do cesta na kocky nakrájanú šunku alebo neúdené tofu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  4. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  8. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 12 658
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 758
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 8 156
  4. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 5 747
  5. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 5 624
  6. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 539
  7. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 235
  8. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 4 866
  9. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 4 107
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 4 053

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lipšicova advokátka: S takým postupom prokuratúry som sa ešte nestretla

Exposlanec zrazil 72-ročného chodca v septembri. Hrozí mu za to trest na dva až päť rokov väzenia.

KOMENTÁRE

Keď sa z nájomného vraha stane Superstar

Scény pri prepustení Kajínka pripomínali skôr rockový koncert.

KOMENTÁRE

Manchester: ako obmedziť dodávky kyslíka islamskému teroru

Svet niekdy nebol bezpečné miesto.

ŽENA

Voda či klepanie na čelo. Ako rýchlo poraziť chuť na sladké

Maškrteniu sa dá odolať vedecky overenými krokmi.

Neprehliadnite tiež

Takmer dve tretiny žien sa aktívne zaujímajú o zdravie svojho partnera

Vyplýva to z internetového prieskumu, ktorý vlani zrealizovali predstavitelia občianskeho združenia Slovenský pacient.

Ako začať deň naplno a dosiahnuť ideálne ráno?

Vstávanie, raňajky, šport, nálada. Ako dosiahnuť, aby bolo vaše ráno zdravé?

Sedem fitness trendov, ktoré by ste mali tento rok vyskúšať

Sú efektívne, overené a opodstatnene obľúbené.

Jedenásť trikov, ako rýchlo a účinne poraziť chuť na sladké

Túžbe maškrtiť sa dá odolať vedecky overenými krokmi.