Varíme zo záhradky - čarovná panvica

Takto pripravený zeleninový obed poteší chuťové poháriky nielen zarytých vegetariánov, ale prenikavá vôňa priláka ku stolu i čisto mäsové typy...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Čo chute, zdravie, kalórie?

  • Ak držíte letnú, očistnú alebo inú diétu mali by ste sa vyhnúť v spojitosti so zeleninou a šalátmi tučným syrom a hustým smotanovým dresingom. Radšej si doprajte kúsok chudého vareného alebo pečeného mäsa či krajček celozrnného pečiva.
  • Ak chcete zachovať v zelenine všetky dôležité vitamíny, mali by ste sa naučiť dodržiavať pár zásad. Pri varení, by ste mali kúsky zeleniny vkladať až do vriacej vody, pretože varom sa uvoľní z vody kyslík, ktorý potom nespôsobuje oxidáciu vitamínov.
    Zeleninu varte krátko, aby si zachovala svoju farbu, tvar a polotuhú konzistenciu. Ak je nevyhnutná pomoc soli, urobte tak až nakoniec varenia.
  • Uvarenú zeleninu je nevyhnutné skonzumovať čo najskôr, inak sa z nej (hlavne zo zemiakov) rýchlo vytráca vitamín C. Ak tak nestihnete spraviť, skladujte ju vždy bez prístupu vzduchu v zatvárateľnej nádobe uloženú v chladničke.
  • Na zachovanie čerstvého vzhľadu a chrumkavosti môžete krátko pre servírovaním namočiť listový šalát odrezanou stopkou do studenej vody. Takto dopomôcť k čerstvosti môžete i hlúbovinám či koreňovej zelenine. Najrýchlejšie sa zregeneruje zavädnutá reďkovka. Močenie vo vede nesmie trvať dlho, aby sa na povrchu zeleniny nevytvoril slizký povlak a nezačala sa kaziť.
  • I keď každá receptúra vyžaduje inú doby prípravy, najzdravšie konzumovanie zeleniny je v jej surovom stave. Čerstvá zelenina obsahuje množstvo enzýmov, minerálov, vitamínov, antioxidantov ale aj dôležitú vlákninu na lepšie trávenie. Navyše žutie tvrdej zeleniny je ideálnou prirodzenou masážou pre ďasná a celej ústnej dutiny, čo môže zabrániť vzniku paradentóze.

Prevrátená zeleninová tortilla
SUROVINY NA 1 PORCIU

  • 1 väčší zemiak (paradajka, mladá cuketa)
  • 2 vajíčka
  • 1 cibuľa
  • 3 PL oleja
  • 50 ml mlieka
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistenú cibuľu a zemiaky alebo ľubovoľnú zeleninu narežte na 3 mm hrubé kolieska, najlepšie na strúhadle. Zemiakové plátky nasoľte a nechajte postáť tak, aby sa vám nepremiešali s cibuľovými. Na panvici rozohrejte olej, poukladajte plátky zemiakov po celom dne a opekajte na miernom ohni z obidvoch strán niekoľko minút. Keď sú zemiaky na trištvrte mäkké pridajte na ne kolieska cibule a opekajte 5 minút. V miske rozšľahajte metličkou na sneh vajíčka s mliekom a vlejte ich na zemiaky. Osoľte a okoreňte. Pečte na miernom ohni pokiaľ nie je spodok tortilly zlatistý. Pooddeľujte obracačkou jedlo od dna panvice a ráznym pohybom preklopte celú tortillu do druhej panvice, na ktorej dopečiete dozlatista aj vrch . Servírujte s čerstvom zeleninou alebo pečivom.

TIP: Pri použití paradajok opečte najskôr plátky cibule, keďže paradajky budú potrebovať iba chvíľku na prehriatie.


Mrkvovo-zelerové fašírky
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 väčšie mrkvy
  • polovica zeleru
  • 2 vajíčka
  • 1 cibuľa
  • 3 PL hladkej múky
  • 2 PL strúhanky
  • 200 g tvrdého syra
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL majoránky
  • 1 ČL rasce
  • 1/2 ČL štipľavej papriky alebo čili korenia
  • soľ, mleté čierne korenie

Navyše:

  • vajíčko
  • strúhanka
  • olej

Mrkvu a zeler očistite, nastrúhajte na jemnom strúhadle, pridajte nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Premiešajte spolu s majoránkou, rascou, štipľavou paprikou, korením a soľou. Všetko spolu dôkladne premiešajte. Nakoniec pridajte vajíčka, najemno nastrúhaný syr, múky a strúhanku. Zo zmesi tvarujte rovnako veľké guľky, ktoré roztlačte v dlani na fašírky. Každú fašírku obaľte v rozšľahanom vajíčku a strúhanke. Vyprážajte na rozpálenom oleji z obidvoch strán dozlatista. Servírujte s varenými zemiakmi a kyslou smotanou.

TIP: Do strúhanky na obalenie môžete pridať pár sezamových semienok alebo rozdrvené kukuričné lupienky. Fašírky budú po upečení ešte chrumkavejšie.


Zeleninové lievance
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g zeleniny podľa chuti (mrkva, hrášok, cibuľa, paprika...)
  • 4 vajíčka
  • 200 ml mlieka
  • 160 g polohrubej múky
  • 2 PL ovsených vločiek
  • štipka droždia alebo prášku do pečiva
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Zeleninu načistite, pokrájajte na malé rovnomerné kocky a s trochou vody a soli poduste do mäkka. Rozšľahajte vajíčka s mliekom, múkou, lyžicou oleja, namrveným droždím alebo práškom do pečiva. Pridajte do cesta ovsené vločky, soľ, korenie a nakoniec kúsky zeleniny. Všetko dobre premiešajte, nechajte chvíľku odstáť a vytvarované lievance oprážajte na panvici potretej olejom z obidvoch strán. Servírujte so zeleninovým šalátom alebo varenými zemiakmi.

TIP: Ak chcete, aby bolo jedlo výdatnejšie, pridajte do cesta na kocky nakrájanú šunku alebo neúdené tofu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  2. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  3. Cestou - necestou
  4. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  5. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  7. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  8. Zábavný aj sebavedomý
  9. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  10. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  1. Dom od ES - bolo to fajn
  2. Zdravé zuby rovná sa zdravý kôň
  3. Majsterka Európy v silovom trojboji zo SvF STU
  4. Obnova kaštieľa v Malinove
  5. Vklad na kataster vybavíte od marca elektronicky
  6. Nulový úrok pre klientov, ktorí si do mBank prenesú kreditku
  7. Ako inovovať vo vašej firme? Poradí vám odborný seminár
  8. Nové bývanie bez murovania
  9. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  10. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 14 671
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 9 788
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 9 689
  4. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 4 478
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 597
  6. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 3 234
  7. Zábavný aj sebavedomý 3 105
  8. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 457
  9. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 274
  10. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 2 131

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Zjednotené Írsko a škótsky sen. Prežije jednotná Británia?

Referendum o nezávislosti avizuje Škótsko, brexit sa nepáči ani severoírskym republikánom. Strach z hraníc podporil výzvy na zjednotenie Írska.

KOMENTÁRE

V ružomberskom spore pomáhajú Fiľovi veľké kalibre

Nad privatizáciou papierní sa vznášajú pochybnosti.

KOMENTÁRE

Mayová sa sama vohnala do časovej tiesne

S voľbou dátumu mohla Mayová naložiť aj menej symbolicky.

PRIMÁR

Rakovina je náhoda, môžu za to chyby pri kopírovaní DNA

Vo väčšine prípadov nemožno vzniku zabrániť.

Neprehliadnite tiež

Kate Middletonová sa rozhovorila o strastiach materstva, zažíva ich aj ona

Pocit ťažoby, stres a tlak zo zodpovednosti za deti sa nevyhýba ani princeznám. Anglická vojvodkyňa o tom hovorila na rovinu.

Herecké osobnosti, ktoré páchali násilie na ženách, no svet im odpustil

Na ich umelecké výkony vrhlo zlý tieň násilné správanie. Hoci časť fanúšikov sklamali, ich kariéry sa to väčšinou nedotklo.

Kanadská fotografka nafotila nahé ženy rôznych tvarov, užívatelia žalovali Facebooku

Ukážka pestrosti ženskej krásy opäť niektorých pohoršila.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop