Varíme zo záhradky - čarovná panvica

Takto pripravený zeleninový obed poteší chuťové poháriky nielen zarytých vegetariánov, ale prenikavá vôňa priláka ku stolu i čisto mäsové typy...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Čo chute, zdravie, kalórie?

  • Ak držíte letnú, očistnú alebo inú diétu mali by ste sa vyhnúť v spojitosti so zeleninou a šalátmi tučným syrom a hustým smotanovým dresingom. Radšej si doprajte kúsok chudého vareného alebo pečeného mäsa či krajček celozrnného pečiva.
  • Ak chcete zachovať v zelenine všetky dôležité vitamíny, mali by ste sa naučiť dodržiavať pár zásad. Pri varení, by ste mali kúsky zeleniny vkladať až do vriacej vody, pretože varom sa uvoľní z vody kyslík, ktorý potom nespôsobuje oxidáciu vitamínov.
    Zeleninu varte krátko, aby si zachovala svoju farbu, tvar a polotuhú konzistenciu. Ak je nevyhnutná pomoc soli, urobte tak až nakoniec varenia.
  • Uvarenú zeleninu je nevyhnutné skonzumovať čo najskôr, inak sa z nej (hlavne zo zemiakov) rýchlo vytráca vitamín C. Ak tak nestihnete spraviť, skladujte ju vždy bez prístupu vzduchu v zatvárateľnej nádobe uloženú v chladničke.
  • Na zachovanie čerstvého vzhľadu a chrumkavosti môžete krátko pre servírovaním namočiť listový šalát odrezanou stopkou do studenej vody. Takto dopomôcť k čerstvosti môžete i hlúbovinám či koreňovej zelenine. Najrýchlejšie sa zregeneruje zavädnutá reďkovka. Močenie vo vede nesmie trvať dlho, aby sa na povrchu zeleniny nevytvoril slizký povlak a nezačala sa kaziť.
  • I keď každá receptúra vyžaduje inú doby prípravy, najzdravšie konzumovanie zeleniny je v jej surovom stave. Čerstvá zelenina obsahuje množstvo enzýmov, minerálov, vitamínov, antioxidantov ale aj dôležitú vlákninu na lepšie trávenie. Navyše žutie tvrdej zeleniny je ideálnou prirodzenou masážou pre ďasná a celej ústnej dutiny, čo môže zabrániť vzniku paradentóze.

Prevrátená zeleninová tortilla
SUROVINY NA 1 PORCIU

  • 1 väčší zemiak (paradajka, mladá cuketa)
  • 2 vajíčka
  • 1 cibuľa
  • 3 PL oleja
  • 50 ml mlieka
  • soľ, mleté čierne korenie

Očistenú cibuľu a zemiaky alebo ľubovoľnú zeleninu narežte na 3 mm hrubé kolieska, najlepšie na strúhadle. Zemiakové plátky nasoľte a nechajte postáť tak, aby sa vám nepremiešali s cibuľovými. Na panvici rozohrejte olej, poukladajte plátky zemiakov po celom dne a opekajte na miernom ohni z obidvoch strán niekoľko minút. Keď sú zemiaky na trištvrte mäkké pridajte na ne kolieska cibule a opekajte 5 minút. V miske rozšľahajte metličkou na sneh vajíčka s mliekom a vlejte ich na zemiaky. Osoľte a okoreňte. Pečte na miernom ohni pokiaľ nie je spodok tortilly zlatistý. Pooddeľujte obracačkou jedlo od dna panvice a ráznym pohybom preklopte celú tortillu do druhej panvice, na ktorej dopečiete dozlatista aj vrch . Servírujte s čerstvom zeleninou alebo pečivom.

Článok pokračuje pod video reklamou

TIP: Pri použití paradajok opečte najskôr plátky cibule, keďže paradajky budú potrebovať iba chvíľku na prehriatie.


Mrkvovo-zelerové fašírky
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 väčšie mrkvy
  • polovica zeleru
  • 2 vajíčka
  • 1 cibuľa
  • 3 PL hladkej múky
  • 2 PL strúhanky
  • 200 g tvrdého syra
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL majoránky
  • 1 ČL rasce
  • 1/2 ČL štipľavej papriky alebo čili korenia
  • soľ, mleté čierne korenie

Navyše:

  • vajíčko
  • strúhanka
  • olej

Mrkvu a zeler očistite, nastrúhajte na jemnom strúhadle, pridajte nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Premiešajte spolu s majoránkou, rascou, štipľavou paprikou, korením a soľou. Všetko spolu dôkladne premiešajte. Nakoniec pridajte vajíčka, najemno nastrúhaný syr, múky a strúhanku. Zo zmesi tvarujte rovnako veľké guľky, ktoré roztlačte v dlani na fašírky. Každú fašírku obaľte v rozšľahanom vajíčku a strúhanke. Vyprážajte na rozpálenom oleji z obidvoch strán dozlatista. Servírujte s varenými zemiakmi a kyslou smotanou.

TIP: Do strúhanky na obalenie môžete pridať pár sezamových semienok alebo rozdrvené kukuričné lupienky. Fašírky budú po upečení ešte chrumkavejšie.


Zeleninové lievance
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500 g zeleniny podľa chuti (mrkva, hrášok, cibuľa, paprika...)
  • 4 vajíčka
  • 200 ml mlieka
  • 160 g polohrubej múky
  • 2 PL ovsených vločiek
  • štipka droždia alebo prášku do pečiva
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Zeleninu načistite, pokrájajte na malé rovnomerné kocky a s trochou vody a soli poduste do mäkka. Rozšľahajte vajíčka s mliekom, múkou, lyžicou oleja, namrveným droždím alebo práškom do pečiva. Pridajte do cesta ovsené vločky, soľ, korenie a nakoniec kúsky zeleniny. Všetko dobre premiešajte, nechajte chvíľku odstáť a vytvarované lievance oprážajte na panvici potretej olejom z obidvoch strán. Servírujte so zeleninovým šalátom alebo varenými zemiakmi.

TIP: Ak chcete, aby bolo jedlo výdatnejšie, pridajte do cesta na kocky nakrájanú šunku alebo neúdené tofu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  2. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramóv vďaka 3D Chili.
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  3. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramóv vďaka 3D Chili.
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete?
  8. Za mliečnou revolúciou bude stáť aj krava Blažena Bzovícka
  9. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  10. Na bicykli po Burgenlande
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 48 397
  2. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 15 232
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 14 793
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 9 869
  5. Ako si znížiť náklady na bývanie a vyhnúť sa nedoplatkom? 9 092
  6. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 8 403
  7. Volkswagen je vďaka bonusom dostupnejší 7 431
  8. Ostrov Ischia sa stáva top európskou letnou destináciou 7 194
  9. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 190
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 5 782

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Poukázali na spornú Foraiovu poľovačku, úrady im nechcú vrátiť revír

Okrem bývalého šéfa Všeobecnej zdravotnej do revíru chodí strieľať aj Róbert Veselka, konateľ jednej z firiem zo zdravotníckej skupiny Medirex.

PODCAST DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Hybridy klamali, majú oveľa vyššiu spotrebu

Ako hybridy nešetria palivo tak, ako sľubovali.

Stĺpček Zuzany Kepplovej

Prípad poľovníkov ilustruje, aké ťažké je byť smelým zajkom

Byť odvážnym kritikom je ako kráčať po povrchu Mesiaca.

Neprehliadnite tiež

Chcem to až po svadbe. Aké to je, keď počkáte so sexom

Dvaja muži a jedna žena nám vyrozprávali, prečo sa rozhodli uchovať si panenstvo a panictvo až do manželstva.

Vzťahová poradňa: Moja jedovatá svokra sa k nám chce nasťahovať. Čo urobím?

Klinická psychologička radí pri problémoch so svokrou aj sestrou.

Prvá republika v Prahe: Ako sa presunúť v čase v Česku?

Metropola je ideálna na pohodový bohémsky víkend.