Figy
Figy pôsobia blahodarne na rôzne ľudské neduhy. Napriek tomu, že majú málo vitamínu C, kompenzujú si to tým, že obsahujú širokú škálu vitamínov skupiny B, betakarotén a minerály, ako je draslík, horčík, fosfor, železo a zinok. Liečia srdcovo-cievne ochorenia, chudokrvnosť a hemoroidy. Vďaka svojím antibakteriálnym účinkom prečisťujú krv, čím zlepšujú imunitu.
Pri prechladnutí alebo angíne si skúste naordinovať odvar, ktorý si pripravíte vyvarením fíg v mlieku. Táto domáca procedúra pomôže aj pri kašli, či preťažení hlasiviek. Figy vylepšia aj vašu zlú náladu. Sú vhodným antidepresívom, lebo pôsobia na nervy a mozog. Navyše vám pomôžu prekonať únavu.
Japonci zastávajú názor, že vo figových plodoch možno nájsť aj protirakovinové látky. Tie vraj pôsobia preventívne proti zákernému ochoreniu a brzdia rozvoj rakovinových buniek.
Figy sú hotovou energetickou bombou, no aj napriek tomu z nich nepriberiete, pretože majú vysoký obsah vlákniny, čím prospievajú k lepšiemu tráveniu. Čistia črevá, majú laxatívny účinok tiež sú dobrým močopudným prostriedkom.
Praktické využitie: Figy môžete konzumovať priamo čerstvé alebo sušené. Čerstve vydržia približne tri dni v chladničke. Najlepšie chutia priamo zo stromu. Z fíg je výborný džem, či džús, pridávajú sa aj do pálenky a vína. Figy zrejú od júna do októbra, v Izraeli od októbra do novembra a v Brazílii počas naších zimných a jarných mesiacov. Najväčším európskym vývozcom je Portugalsko.
Z ktorej krajiny si ich prinesiete: Portugalsko, Francúzsko, Taliansko, Chorvátsko, Grécko, Turecko, Izrael, Brazília
Ibištek
Ibištek je známy pre vysoký obsah vitamínu C, kyseliny citrónovej a jablčnej, čím si zabezpečuje svoju typickú kyslastú chuť. Okrem iného je zdrojom karoténu, tiamínu, riboflavínu a niacínu. Najrozšírenejší je druh Ibištek sudánsky.
Čaj pripravený z jeho kvetov má protizápalové a dezinfekčné účinky, rozpúšťa močové kamienky a obmedzuje usadzovanie tuku v tepnách. Po vychladení je vynikajúcim osviežujúcim nápojom a navyše pomáha lepšie zvládať stavy po alkoholovej párty. Tiež chráni pečeň, znižuje cholesterol v krvi a tlmí kŕče v črevách.
V Afrike sa z ibišteka pripravuje špeciálny punč, v ľudovej medicíne sa odporúča jeho listy prikladať na opuchy a zápaly. A to treba spomenúť ešte jeho vlastnosť ako prvotriedneho prírodného farbiva.
Praktické využitie: Ibištek je vhodný na prípravu čaju, zdobenie zákuskov a iných pochutín. Zvykne sa z neho vyrábať aj sirup, ktorým sa dochucujú ovocné šaláty, zmrzliny a sladké pokrmy.
Z ktorej krajiny si ho prinesiete: Egypt, Turecko, balkánske krajiny, Čína, India, Thajsko, Mexiko
Mandle
V porovnaní s ostatnými orechami majú mandle najvyššiu priemernú hodnotu hlavných výživných látok. Predstavujú odporúčanú dennú dávku vitamínu E. Okrem toho sú bohaté na vlákninu a minerály. Obsahujú vápnik, fosfor, horčík, draslík a železo. Vitamínu C je v mandliach málo.
Významná je aj hodnota proteínov v mandliach. Tie sú ľahko vstrebateľné, tvoria komplex esenciálnych aminokyselín. V kvalite sa im vyrovnajú len sójové produkty. Významnú úlohu tu zohrávajú aj antioxidanty, ktoré pomáhajú telo zbaviť voľných radikálov.
Mandle výrazne znižujú aj cholesterol, čím podporujú zdravý chod srdca. Zaradenie mandlí do vášho jedálnička vám pomôže udržať cukor pod kontrolou.
Praktické využitie: Porciu mandlí si môžete dopriať kedykoľvek počas dňa. Mandľami môžete oživiť aj prípravu jedál. Chutné sú aj mandľové likéry.
Z ktorej krajiny si ich prinesiete: Francúzsko - Provensálsko, Španielsko, Taliansko, Kalifornia
Citrusy
Na čerstvé pomaranče a mandarínky už nemusíte čakať do zimy. Navyše tie, ktoré kúpite na Slovensku sú plné postrekov a chemického ošetrenia. V stredomorských oblastiach sa začína zber citrusov už v októbri.
Medzi najobľúbenejšie citrusy patria pomaranče, mandarínky, citróny a grapefruity. Vyznačujú sa vysokým obsahom vitamínu C, preto výrazne chránia našu imunitu. Navyše sa v nich nachádza aj betakarotén a limonoidy, ktoré slúžia ako prevencia proti rakovine ústnej dutiny, pľúc, žalúdka a hrubého čreva.
Praktické využitie: Domáce citrusy chutia úplne inak, ako tie z dovozu. Ak si ich oberiete priamo zo stromu, na ktorom nebol vykonaný postrek, môžete pokojne využiť ich kôru napríklad do pečenia, alebo si pripraviť zdravý pohár džúsu.
Z ktorej krajiny si ich prinesiete: Grécko, Chorvátsko, Španielsko
Olivový olej
Zdravotné účinky olivového oleja sú všeobecne známe. Svoje uplatnenie našiel aj v kozmetickom priemysle. V našich kuchyniach je už bežnou súčasťou. Získava sa lisovaním olív, plodov olivovníka. V Stredomorí si život bez neho nevedia ani predstaviť.
V olivovom oleji nájdete až 80 percent nenasýtených mastných kyselín, ktorých pravidelná konzumácia obmedzuje vznik srdcovo-cievnych chorôb. Výhodou je, že neobsahuje žiadny cholesterol. U detí podporuje zdravý vývin kostí a zvyšuje v tele hladinu antioxidantov.
Olivový olej tiež posilňuje bunkovú membránu, dôsledom čoho sú bunky silnejšie a pomalšie starnú. Pri nanesení na pokožku preniká hlboko do jej štruktúr a hydratuje ju. Vitamín E ju vypína a udržuje jej elasticitu.
Praktické využitie: Okrem konzumácie môžete olivový olej využiť aj ako prísadu do pleťových masiek alebo ako výživu pre vlasy.
Z ktorej krajiny si ho prinesiete: Španielsko, Taliansko, Chorvátsko