SME
Utorok, 27. júl, 2021 | Meniny má BoženaKrížovkyKrížovky

Varíme zo záhradky - zapekané špeciality

Vôňa a chuť zapekanej zeleniny dáva ľahkému obedu alebo rýchlej večeri úplne iný rozmer...

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Čo o nej vieme

  • Najzdravšou prípravou zeleniny je varenie v pare. Ak už je nevyhnutné pokrm pripraviť na oleji, vyskúšajte radšej pečenie v rúre ako samotné fritovanie.
  • Dobrými pomocníkmi pri varení sú aj zeleninové vňate. Potešia nielen naše zmysly, ale dodajú jedlám i nadbytok vitamínu C. Do jedla ich však treba pridávať úplne nakoniec, aby neoxidovali.
  • Spracúvanie zeleniny je najvhodnejšie vykonať krátko pred použitím. Zeleninu by ste mali krájať iba s výrobkami z nehrdzavejúcej ocele, dobrí pomocníci sú aj smaltová panvica, silikónová doska na krájanie a sklenená šalátová misa.
  • Zeleninu by ste mali vždy krájať ostrým nožom na stredne veľké kúsky, aby sa dali zjesť na jeden hlt. Pri príprave šalátov by hostia nemali zápasiť s nadmerne veľkým šalátovým listom alebo naopak s miniatúrnymi kúskami reďkovky či papriky utopenými na dne dresingu.
  • Tuky sú pri príprave studenej kuchyne veľmi dôležité. Pomáhajú organizmu spracovať provitamín A a navyše jedlo obohatia o chuť a sýtosť. Nezáleží na tom, či siahnete po oleji alebo uprednostníte tučnejšie syrové či smotanové dresingy. Na kvapku oleja by ste nemali zabudnúť ani pri príprave obyčajného mrkvovo-jablkového šalátu pre deti.

Plnená zelenina
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • rôzne druhy zeleniny najlepšie (paradajka, paprika, mladá cuketa, šampiňóny...)
  • 500 g mletej krkovičky
  • 150 g strúhaného syra
  • 1 cibuľa
  • 2 vajíčka
  • 2 PL oleja
  • čerstvé bylinky
  • soľ, karí korenie

Zeleninu umyte, očistite a prekrojte pozdĺžne na polovice. Vydlabte dužinu a rozkrájajte ju na menšie časti (okrem jadrovníka paprík). Cibuľu pokrájajte nadrobno, opražte ju na oleji spolu s mletým mäsom. Dochuťte soľou a karí korením. Nakoniec pridajte pokrájanú vydlabanú dužinu, dôkladne premiešajte, dorestujte a odstavte. Zmes nechajte chvíľu vychladnúť a primiešajte do nej nasekané bylinky a vajíčka. Mäsovou zmesou naplňte zeleninu, povrch posypte nastrúhaným syrom a dajte zapekať do vyhriatej rúry alebo pod gril.

Skryť Vypnúť reklamu

Zapekaný karfiol so syrovou omáčkou
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 karfiol
  • 100 g tvrdého syra
  • 100 g topeného syra
  • 50 g šunky
  • 3 PL hladkej múky
  • 100 ml smotany na varenie
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • soľ, mleté biele korenie
  • pažítka
  • petržlenová vňať
  • tuk a strúhanku na vysypanie misy

Očistený karfiol dajte variť do osolenej vody hlúbikom nadol, kým nezmäkne. Po uvarení ho zlejte, nechajte čiastočne vychladnúť a rozdeľte na ružičky. Hlúbik pokrájajte na menšie časti. Kúsky karfiolu rovnomerne rozmiestnite do vymastenej a vysypanej zapekacej misy spolu s kúskami nakrájanej šunky. Zeleninový vývar zahrejte a vmiešajte do neho rozšľahanú smotanu s múkou. Nechajte prevrieť a odstavte. Nakoniec do omáčky primiešajte topený syr, polovicu nastrúhaného tvrdého syra, nasekanú pažítku a podľa chuť soľ a biele korenie. Omáčkou prelejte karfiol a dajte piecť do stredne vyhriatej rúry na 15 minút. Pred servírovaním jedlo dozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a zvyšným strúhaným syrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Na zapekanie so syrom sa tiež hodí i predvarená brokolica alebo čerstvá cuketa prekladaná novými zemiakmi.


Zeleninové lazane
SUROVINY NA 4-6 PORCIÍ

  • 1 baklažán
  • 1 cuketa
  • 2 paradajky
  • 2 papriky
  • 2 stonky zeleru
  • 1 červená cibuľa
  • 220 g húb (šampiňóny, hliva...)
  • 12 nepredvarených plátkov lazaní
  • 300 ml paradajkového pretlaku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL olivového oleja
  • čerstvá bazalka
  • 1/2 ČL mletého čili
  • soľ, mleté čierne korenie

Na syrovú omáčku:

  • 2 PL masla
  • 1 PL hladkej múky
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml mlieka
  • 1 vajíčko
  • 80 g strúhaného syra
  • 1 ČL horčice

Baklažán pokrájajte na kolieska, nasoľte z každej strany a nechajte postáť minimálne 15 minút. Potom ho opláchnite pod vodou a osušte papierovými utierkami. Cuketu nakrájajte na kolieska. Ostatnú zeleninu očistite podľa potreby ošúpte a rozkrájajte na kocky. Na panvici rozohrejte olej a opražte na ňom cibuľu a cesnak. Pridajte papriky, huby, zeler a cuketu a za stáleho miešania varte 4 minúty. Nakoniec primiešajte paradajky, koreniny, bazalku, paradajkovú pretlak a soľ. Na prípravu omáčku rozpustite maslo, vmiešajte do neho múku a smažte 1 minútu. Odstavte z plameňa a zalejte vývarom a mliekom. Vráťte na sporák a pridajte polovičku syra a horčicu. Nechajte prevrieť, dochuťte korením a soľou a odstavte. Po čiastočnom vychladené primiešajte rozšľahané vajíčko. Dno zapekacej nádoby vyložte plátkami lazaní, na ne rozložte polovicu zeleninovej zmesi, polovicu paradajkovej šťavy, naukladajte plátky baklažánu, polejte polovicou syrovej omáčky. Postup zopakujte tak, aby poslednú vrstvu trovili už iba plátky cestovín a syrová omáčka. Posypte zvyšným strúhaným syrom a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, približne 40 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  2. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  3. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  4. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  9. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  1. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  3. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  4. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  5. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  6. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  7. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  8. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 232
  2. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 6 711
  3. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 768
  4. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 311
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 272
  6. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú 4 116
  7. Od Česka až po Jadran 3 818
  8. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 120
  9. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 093
  10. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu 2 087
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda parlamentu Boris Kollár a poslanecký klub Sme rodina.

Peter Pčolinský žiadal splnenie požiadaviek do konca júlovej schôdze.


a 1 ďalší 13 h
Eliška Mintálová na OH Tokio 2020 / 2021.

Eliška Mintálová suverénne postúpila do finále.


Sportnet 6m