Varíme zo záhradky - zapekané špeciality

Vôňa a chuť zapekanej zeleniny dáva ľahkému obedu alebo rýchlej večeri úplne iný rozmer...

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Čo o nej vieme

  • Najzdravšou prípravou zeleniny je varenie v pare. Ak už je nevyhnutné pokrm pripraviť na oleji, vyskúšajte radšej pečenie v rúre ako samotné fritovanie.
  • Dobrými pomocníkmi pri varení sú aj zeleninové vňate. Potešia nielen naše zmysly, ale dodajú jedlám i nadbytok vitamínu C. Do jedla ich však treba pridávať úplne nakoniec, aby neoxidovali.
  • Spracúvanie zeleniny je najvhodnejšie vykonať krátko pred použitím. Zeleninu by ste mali krájať iba s výrobkami z nehrdzavejúcej ocele, dobrí pomocníci sú aj smaltová panvica, silikónová doska na krájanie a sklenená šalátová misa.
  • Zeleninu by ste mali vždy krájať ostrým nožom na stredne veľké kúsky, aby sa dali zjesť na jeden hlt. Pri príprave šalátov by hostia nemali zápasiť s nadmerne veľkým šalátovým listom alebo naopak s miniatúrnymi kúskami reďkovky či papriky utopenými na dne dresingu.
  • Tuky sú pri príprave studenej kuchyne veľmi dôležité. Pomáhajú organizmu spracovať provitamín A a navyše jedlo obohatia o chuť a sýtosť. Nezáleží na tom, či siahnete po oleji alebo uprednostníte tučnejšie syrové či smotanové dresingy. Na kvapku oleja by ste nemali zabudnúť ani pri príprave obyčajného mrkvovo-jablkového šalátu pre deti.

Plnená zelenina
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • rôzne druhy zeleniny najlepšie (paradajka, paprika, mladá cuketa, šampiňóny...)
  • 500 g mletej krkovičky
  • 150 g strúhaného syra
  • 1 cibuľa
  • 2 vajíčka
  • 2 PL oleja
  • čerstvé bylinky
  • soľ, karí korenie

Zeleninu umyte, očistite a prekrojte pozdĺžne na polovice. Vydlabte dužinu a rozkrájajte ju na menšie časti (okrem jadrovníka paprík). Cibuľu pokrájajte nadrobno, opražte ju na oleji spolu s mletým mäsom. Dochuťte soľou a karí korením. Nakoniec pridajte pokrájanú vydlabanú dužinu, dôkladne premiešajte, dorestujte a odstavte. Zmes nechajte chvíľu vychladnúť a primiešajte do nej nasekané bylinky a vajíčka. Mäsovou zmesou naplňte zeleninu, povrch posypte nastrúhaným syrom a dajte zapekať do vyhriatej rúry alebo pod gril.


Zapekaný karfiol so syrovou omáčkou
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 karfiol
  • 100 g tvrdého syra
  • 100 g topeného syra
  • 50 g šunky
  • 3 PL hladkej múky
  • 100 ml smotany na varenie
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • soľ, mleté biele korenie
  • pažítka
  • petržlenová vňať
  • tuk a strúhanku na vysypanie misy

Očistený karfiol dajte variť do osolenej vody hlúbikom nadol, kým nezmäkne. Po uvarení ho zlejte, nechajte čiastočne vychladnúť a rozdeľte na ružičky. Hlúbik pokrájajte na menšie časti. Kúsky karfiolu rovnomerne rozmiestnite do vymastenej a vysypanej zapekacej misy spolu s kúskami nakrájanej šunky. Zeleninový vývar zahrejte a vmiešajte do neho rozšľahanú smotanu s múkou. Nechajte prevrieť a odstavte. Nakoniec do omáčky primiešajte topený syr, polovicu nastrúhaného tvrdého syra, nasekanú pažítku a podľa chuť soľ a biele korenie. Omáčkou prelejte karfiol a dajte piecť do stredne vyhriatej rúry na 15 minút. Pred servírovaním jedlo dozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a zvyšným strúhaným syrom.

Tip: Na zapekanie so syrom sa tiež hodí i predvarená brokolica alebo čerstvá cuketa prekladaná novými zemiakmi.


Zeleninové lazane
SUROVINY NA 4-6 PORCIÍ

  • 1 baklažán
  • 1 cuketa
  • 2 paradajky
  • 2 papriky
  • 2 stonky zeleru
  • 1 červená cibuľa
  • 220 g húb (šampiňóny, hliva...)
  • 12 nepredvarených plátkov lazaní
  • 300 ml paradajkového pretlaku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL olivového oleja
  • čerstvá bazalka
  • 1/2 ČL mletého čili
  • soľ, mleté čierne korenie

Na syrovú omáčku:

  • 2 PL masla
  • 1 PL hladkej múky
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml mlieka
  • 1 vajíčko
  • 80 g strúhaného syra
  • 1 ČL horčice

Baklažán pokrájajte na kolieska, nasoľte z každej strany a nechajte postáť minimálne 15 minút. Potom ho opláchnite pod vodou a osušte papierovými utierkami. Cuketu nakrájajte na kolieska. Ostatnú zeleninu očistite podľa potreby ošúpte a rozkrájajte na kocky. Na panvici rozohrejte olej a opražte na ňom cibuľu a cesnak. Pridajte papriky, huby, zeler a cuketu a za stáleho miešania varte 4 minúty. Nakoniec primiešajte paradajky, koreniny, bazalku, paradajkovú pretlak a soľ. Na prípravu omáčku rozpustite maslo, vmiešajte do neho múku a smažte 1 minútu. Odstavte z plameňa a zalejte vývarom a mliekom. Vráťte na sporák a pridajte polovičku syra a horčicu. Nechajte prevrieť, dochuťte korením a soľou a odstavte. Po čiastočnom vychladené primiešajte rozšľahané vajíčko. Dno zapekacej nádoby vyložte plátkami lazaní, na ne rozložte polovicu zeleninovej zmesi, polovicu paradajkovej šťavy, naukladajte plátky baklažánu, polejte polovicou syrovej omáčky. Postup zopakujte tak, aby poslednú vrstvu trovili už iba plátky cestovín a syrová omáčka. Posypte zvyšným strúhaným syrom a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, približne 40 minút.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naučme sa správne dochucovať ryby
  2. Od septembra opäť po starom
  3. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  4. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  5. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  7. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  8. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  1. Naučme sa správne dochucovať ryby
  2. 10 vecí, ktoré môžete dostať od zdravotnej poisťovne zadarmo
  3. Úspech na Majstrovstvách sveta v Quadrathlone
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  5. Od septembra opäť po starom
  6. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  7. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  8. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  9. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  10. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 808
  2. Od septembra opäť po starom 6 277
  3. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 4 869
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom? 3 597
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 674
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 667
  7. Naučme sa správne dochucovať ryby 1 431
  8. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš? 1 257
  9. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 173
  10. Leto nekončí! 1 085

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Obchvat Ružomberka: už mal byť hotový, nakoniec bude meškať roky

Úsek D1 medzi Hubovou a Ivachnovou, ktorého súčasťou je aj obchvat mesta s 27-tisíc obyvateľmi, plánujú dokončiť až v roku 2021.

ŠPORT

Neapol hrá ako Real. Hamšíkovi sa vernosť môže oplatiť

Ľudia sa rozprávajú len o zápase, tvrdí Hamšík.

KOMENTÁRE

Fico môže stratiť viac než Danko

V prípade vabanku môže Smer stratiť viac než SNS. Už teraz má preň kauza nepríjemné dôsledky.

Neprehliadnite tiež

Ako si vybrať správny matrac? Toto si všímajte pri jeho kúpe

Čo si myslí ortopéd a odborník na matrace?

Modelka a herečka Kate Upton trénovala s mariňákmi

Známa blondínka sa rozhodla podporiť detroitských vojakov.

V afganskom Kábule sa konala najodvážnejšia módna prehliadka v dejinách

Organizátor Adžmal Hakíkí bol rozhodnutý akciu uskutočniť, aj keby na nej mal pri samovražednom útoku prísť o ruky aj nohy.

Legendárny zdvih z Hriešneho tanca: Hlavná herečka sa podelila o detaily z natáčania

Všetci dobre poznáme scénu, keď Baby namiesto sedenia v kúte vyskočí do náruče Patricka Swayzeho.