Varíme zo záhradky - zapekané špeciality

Vôňa a chuť zapekanej zeleniny dáva ľahkému obedu alebo rýchlej večeri úplne iný rozmer...

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Čo o nej vieme

  • Najzdravšou prípravou zeleniny je varenie v pare. Ak už je nevyhnutné pokrm pripraviť na oleji, vyskúšajte radšej pečenie v rúre ako samotné fritovanie.
  • Dobrými pomocníkmi pri varení sú aj zeleninové vňate. Potešia nielen naše zmysly, ale dodajú jedlám i nadbytok vitamínu C. Do jedla ich však treba pridávať úplne nakoniec, aby neoxidovali.
  • Spracúvanie zeleniny je najvhodnejšie vykonať krátko pred použitím. Zeleninu by ste mali krájať iba s výrobkami z nehrdzavejúcej ocele, dobrí pomocníci sú aj smaltová panvica, silikónová doska na krájanie a sklenená šalátová misa.
  • Zeleninu by ste mali vždy krájať ostrým nožom na stredne veľké kúsky, aby sa dali zjesť na jeden hlt. Pri príprave šalátov by hostia nemali zápasiť s nadmerne veľkým šalátovým listom alebo naopak s miniatúrnymi kúskami reďkovky či papriky utopenými na dne dresingu.
  • Tuky sú pri príprave studenej kuchyne veľmi dôležité. Pomáhajú organizmu spracovať provitamín A a navyše jedlo obohatia o chuť a sýtosť. Nezáleží na tom, či siahnete po oleji alebo uprednostníte tučnejšie syrové či smotanové dresingy. Na kvapku oleja by ste nemali zabudnúť ani pri príprave obyčajného mrkvovo-jablkového šalátu pre deti.

Plnená zelenina
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • rôzne druhy zeleniny najlepšie (paradajka, paprika, mladá cuketa, šampiňóny...)
  • 500 g mletej krkovičky
  • 150 g strúhaného syra
  • 1 cibuľa
  • 2 vajíčka
  • 2 PL oleja
  • čerstvé bylinky
  • soľ, karí korenie

Zeleninu umyte, očistite a prekrojte pozdĺžne na polovice. Vydlabte dužinu a rozkrájajte ju na menšie časti (okrem jadrovníka paprík). Cibuľu pokrájajte nadrobno, opražte ju na oleji spolu s mletým mäsom. Dochuťte soľou a karí korením. Nakoniec pridajte pokrájanú vydlabanú dužinu, dôkladne premiešajte, dorestujte a odstavte. Zmes nechajte chvíľu vychladnúť a primiešajte do nej nasekané bylinky a vajíčka. Mäsovou zmesou naplňte zeleninu, povrch posypte nastrúhaným syrom a dajte zapekať do vyhriatej rúry alebo pod gril.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zapekaný karfiol so syrovou omáčkou
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 karfiol
  • 100 g tvrdého syra
  • 100 g topeného syra
  • 50 g šunky
  • 3 PL hladkej múky
  • 100 ml smotany na varenie
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • soľ, mleté biele korenie
  • pažítka
  • petržlenová vňať
  • tuk a strúhanku na vysypanie misy

Očistený karfiol dajte variť do osolenej vody hlúbikom nadol, kým nezmäkne. Po uvarení ho zlejte, nechajte čiastočne vychladnúť a rozdeľte na ružičky. Hlúbik pokrájajte na menšie časti. Kúsky karfiolu rovnomerne rozmiestnite do vymastenej a vysypanej zapekacej misy spolu s kúskami nakrájanej šunky. Zeleninový vývar zahrejte a vmiešajte do neho rozšľahanú smotanu s múkou. Nechajte prevrieť a odstavte. Nakoniec do omáčky primiešajte topený syr, polovicu nastrúhaného tvrdého syra, nasekanú pažítku a podľa chuť soľ a biele korenie. Omáčkou prelejte karfiol a dajte piecť do stredne vyhriatej rúry na 15 minút. Pred servírovaním jedlo dozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a zvyšným strúhaným syrom.

Tip: Na zapekanie so syrom sa tiež hodí i predvarená brokolica alebo čerstvá cuketa prekladaná novými zemiakmi.


Zeleninové lazane
SUROVINY NA 4-6 PORCIÍ

  • 1 baklažán
  • 1 cuketa
  • 2 paradajky
  • 2 papriky
  • 2 stonky zeleru
  • 1 červená cibuľa
  • 220 g húb (šampiňóny, hliva...)
  • 12 nepredvarených plátkov lazaní
  • 300 ml paradajkového pretlaku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL olivového oleja
  • čerstvá bazalka
  • 1/2 ČL mletého čili
  • soľ, mleté čierne korenie

Na syrovú omáčku:

  • 2 PL masla
  • 1 PL hladkej múky
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml mlieka
  • 1 vajíčko
  • 80 g strúhaného syra
  • 1 ČL horčice

Baklažán pokrájajte na kolieska, nasoľte z každej strany a nechajte postáť minimálne 15 minút. Potom ho opláchnite pod vodou a osušte papierovými utierkami. Cuketu nakrájajte na kolieska. Ostatnú zeleninu očistite podľa potreby ošúpte a rozkrájajte na kocky. Na panvici rozohrejte olej a opražte na ňom cibuľu a cesnak. Pridajte papriky, huby, zeler a cuketu a za stáleho miešania varte 4 minúty. Nakoniec primiešajte paradajky, koreniny, bazalku, paradajkovú pretlak a soľ. Na prípravu omáčku rozpustite maslo, vmiešajte do neho múku a smažte 1 minútu. Odstavte z plameňa a zalejte vývarom a mliekom. Vráťte na sporák a pridajte polovičku syra a horčicu. Nechajte prevrieť, dochuťte korením a soľou a odstavte. Po čiastočnom vychladené primiešajte rozšľahané vajíčko. Dno zapekacej nádoby vyložte plátkami lazaní, na ne rozložte polovicu zeleninovej zmesi, polovicu paradajkovej šťavy, naukladajte plátky baklažánu, polejte polovicou syrovej omáčky. Postup zopakujte tak, aby poslednú vrstvu trovili už iba plátky cestovín a syrová omáčka. Posypte zvyšným strúhaným syrom a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, približne 40 minút.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  2. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  3. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  5. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  6. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  9. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  10. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  1. Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe
  2. OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára
  3. OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana
  4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  5. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  6. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  7. Všetko, čo rodiny milujú
  8. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 23 980
  2. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 15 182
  3. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek 13 377
  4. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 7 176
  5. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 6 266
  6. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely 5 508
  7. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 5 246
  8. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 5 044
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby 3 672
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť 3 336

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Prišla reč na Líbyu a všetko sa pokazilo. Prečo sa Trump s Kimom nestretne

V posledných dňoch sa na príprave summitu nepracovalo. Trump jeho zrušením prekvapil aj spojencov.

PRIMÁR

Hrozí cukrovka iba tým ľuďom, ktorí jedia veľa cukru?

Ak človek odopiera sladké, neznamená to, že mu nehrozí cukrovka.

Neprehliadnite tiež

Leto v Štajersku po novom: Šesť miest, ktoré by ste mali navštíviť

Rakúsky región je typický pôvabnou zeleňou, ktorá nabíja energiou.

Prispeli do poznania astronómie, fyziky aj genetiky, no svet na ne zabudol

Spoznajte šesť výnimočných žien, ktoré zmenili vedu.

V Nosene si môžete kúpiť oblečenie známych osobností, prispejete na dobrú vec

Bratislavský second hand organizuje Celodenné dobré nakupovanie.

Japonskí dôchodcovia sú módne hviezdy Instagramu

Seniori Bon a Pon bavia ľudí zladenými outfitmi.

Desať receptov na zákusky a koláčiky s pudingom

Známe aj nové recepty na neodolateľné dobroty.