Varíme zo záhradky - zapekané špeciality

Vôňa a chuť zapekanej zeleniny dáva ľahkému obedu alebo rýchlej večeri úplne iný rozmer...

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Čo o nej vieme

  • Najzdravšou prípravou zeleniny je varenie v pare. Ak už je nevyhnutné pokrm pripraviť na oleji, vyskúšajte radšej pečenie v rúre ako samotné fritovanie.
  • Dobrými pomocníkmi pri varení sú aj zeleninové vňate. Potešia nielen naše zmysly, ale dodajú jedlám i nadbytok vitamínu C. Do jedla ich však treba pridávať úplne nakoniec, aby neoxidovali.
  • Spracúvanie zeleniny je najvhodnejšie vykonať krátko pred použitím. Zeleninu by ste mali krájať iba s výrobkami z nehrdzavejúcej ocele, dobrí pomocníci sú aj smaltová panvica, silikónová doska na krájanie a sklenená šalátová misa.
  • Zeleninu by ste mali vždy krájať ostrým nožom na stredne veľké kúsky, aby sa dali zjesť na jeden hlt. Pri príprave šalátov by hostia nemali zápasiť s nadmerne veľkým šalátovým listom alebo naopak s miniatúrnymi kúskami reďkovky či papriky utopenými na dne dresingu.
  • Tuky sú pri príprave studenej kuchyne veľmi dôležité. Pomáhajú organizmu spracovať provitamín A a navyše jedlo obohatia o chuť a sýtosť. Nezáleží na tom, či siahnete po oleji alebo uprednostníte tučnejšie syrové či smotanové dresingy. Na kvapku oleja by ste nemali zabudnúť ani pri príprave obyčajného mrkvovo-jablkového šalátu pre deti.

Plnená zelenina
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • rôzne druhy zeleniny najlepšie (paradajka, paprika, mladá cuketa, šampiňóny...)
  • 500 g mletej krkovičky
  • 150 g strúhaného syra
  • 1 cibuľa
  • 2 vajíčka
  • 2 PL oleja
  • čerstvé bylinky
  • soľ, karí korenie

Zeleninu umyte, očistite a prekrojte pozdĺžne na polovice. Vydlabte dužinu a rozkrájajte ju na menšie časti (okrem jadrovníka paprík). Cibuľu pokrájajte nadrobno, opražte ju na oleji spolu s mletým mäsom. Dochuťte soľou a karí korením. Nakoniec pridajte pokrájanú vydlabanú dužinu, dôkladne premiešajte, dorestujte a odstavte. Zmes nechajte chvíľu vychladnúť a primiešajte do nej nasekané bylinky a vajíčka. Mäsovou zmesou naplňte zeleninu, povrch posypte nastrúhaným syrom a dajte zapekať do vyhriatej rúry alebo pod gril.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zapekaný karfiol so syrovou omáčkou
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 karfiol
  • 100 g tvrdého syra
  • 100 g topeného syra
  • 50 g šunky
  • 3 PL hladkej múky
  • 100 ml smotany na varenie
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • soľ, mleté biele korenie
  • pažítka
  • petržlenová vňať
  • tuk a strúhanku na vysypanie misy

Očistený karfiol dajte variť do osolenej vody hlúbikom nadol, kým nezmäkne. Po uvarení ho zlejte, nechajte čiastočne vychladnúť a rozdeľte na ružičky. Hlúbik pokrájajte na menšie časti. Kúsky karfiolu rovnomerne rozmiestnite do vymastenej a vysypanej zapekacej misy spolu s kúskami nakrájanej šunky. Zeleninový vývar zahrejte a vmiešajte do neho rozšľahanú smotanu s múkou. Nechajte prevrieť a odstavte. Nakoniec do omáčky primiešajte topený syr, polovicu nastrúhaného tvrdého syra, nasekanú pažítku a podľa chuť soľ a biele korenie. Omáčkou prelejte karfiol a dajte piecť do stredne vyhriatej rúry na 15 minút. Pred servírovaním jedlo dozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a zvyšným strúhaným syrom.

Tip: Na zapekanie so syrom sa tiež hodí i predvarená brokolica alebo čerstvá cuketa prekladaná novými zemiakmi.


Zeleninové lazane
SUROVINY NA 4-6 PORCIÍ

  • 1 baklažán
  • 1 cuketa
  • 2 paradajky
  • 2 papriky
  • 2 stonky zeleru
  • 1 červená cibuľa
  • 220 g húb (šampiňóny, hliva...)
  • 12 nepredvarených plátkov lazaní
  • 300 ml paradajkového pretlaku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL olivového oleja
  • čerstvá bazalka
  • 1/2 ČL mletého čili
  • soľ, mleté čierne korenie

Na syrovú omáčku:

  • 2 PL masla
  • 1 PL hladkej múky
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml mlieka
  • 1 vajíčko
  • 80 g strúhaného syra
  • 1 ČL horčice

Baklažán pokrájajte na kolieska, nasoľte z každej strany a nechajte postáť minimálne 15 minút. Potom ho opláchnite pod vodou a osušte papierovými utierkami. Cuketu nakrájajte na kolieska. Ostatnú zeleninu očistite podľa potreby ošúpte a rozkrájajte na kocky. Na panvici rozohrejte olej a opražte na ňom cibuľu a cesnak. Pridajte papriky, huby, zeler a cuketu a za stáleho miešania varte 4 minúty. Nakoniec primiešajte paradajky, koreniny, bazalku, paradajkovú pretlak a soľ. Na prípravu omáčku rozpustite maslo, vmiešajte do neho múku a smažte 1 minútu. Odstavte z plameňa a zalejte vývarom a mliekom. Vráťte na sporák a pridajte polovičku syra a horčicu. Nechajte prevrieť, dochuťte korením a soľou a odstavte. Po čiastočnom vychladené primiešajte rozšľahané vajíčko. Dno zapekacej nádoby vyložte plátkami lazaní, na ne rozložte polovicu zeleninovej zmesi, polovicu paradajkovej šťavy, naukladajte plátky baklažánu, polejte polovicou syrovej omáčky. Postup zopakujte tak, aby poslednú vrstvu trovili už iba plátky cestovín a syrová omáčka. Posypte zvyšným strúhaným syrom a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, približne 40 minút.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  2. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Talent - vzdelanie - úspech
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  7. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  9. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  10. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 22 869
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 11 805
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 10 151
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 8 894
  5. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 6 714
  6. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 665
  7. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 107
  8. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 098
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 717
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 478

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa čínsky drak dostal do Kotlebovho kraja. V Bystrici majú unikát

V Banskej Bystrici študujú stredoškoláci dvojjazyčne.

DOMOV

Chaos, vojna, blahobyt? Čo by sa dialo, ak by komunistom puč nevyšiel

Ako sa mohol skončiť Víťazný február.

PLUS

Aký je život s ľuďmi, ktorí trpia Alzheimerovou chorobou?

Pochopí len ten, kto to zažil, hovorí pán Dušan, ktorý opatruje chorú manželku.

Neprehliadnite tiež

Domáce spa: Ako sa zbaviť stresu v kúpeľni?

Wellness v pohodlí domova je ideálnou formou ako načerpať nové sily a ešte aj skrášliť svoj zovňajšok.

Stubai: Do lyžiarskeho raja cestuje čoraz viac Slovákov

Chcete si byť snehom istí? Navštívte tirolské ľadovce v rakúskom Stubai.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských koelgov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.