Varíme zo záhradky - zapekané špeciality

Vôňa a chuť zapekanej zeleniny dáva ľahkému obedu alebo rýchlej večeri úplne iný rozmer...

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Čo o nej vieme

  • Najzdravšou prípravou zeleniny je varenie v pare. Ak už je nevyhnutné pokrm pripraviť na oleji, vyskúšajte radšej pečenie v rúre ako samotné fritovanie.
  • Dobrými pomocníkmi pri varení sú aj zeleninové vňate. Potešia nielen naše zmysly, ale dodajú jedlám i nadbytok vitamínu C. Do jedla ich však treba pridávať úplne nakoniec, aby neoxidovali.
  • Spracúvanie zeleniny je najvhodnejšie vykonať krátko pred použitím. Zeleninu by ste mali krájať iba s výrobkami z nehrdzavejúcej ocele, dobrí pomocníci sú aj smaltová panvica, silikónová doska na krájanie a sklenená šalátová misa.
  • Zeleninu by ste mali vždy krájať ostrým nožom na stredne veľké kúsky, aby sa dali zjesť na jeden hlt. Pri príprave šalátov by hostia nemali zápasiť s nadmerne veľkým šalátovým listom alebo naopak s miniatúrnymi kúskami reďkovky či papriky utopenými na dne dresingu.
  • Tuky sú pri príprave studenej kuchyne veľmi dôležité. Pomáhajú organizmu spracovať provitamín A a navyše jedlo obohatia o chuť a sýtosť. Nezáleží na tom, či siahnete po oleji alebo uprednostníte tučnejšie syrové či smotanové dresingy. Na kvapku oleja by ste nemali zabudnúť ani pri príprave obyčajného mrkvovo-jablkového šalátu pre deti.

Plnená zelenina
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • rôzne druhy zeleniny najlepšie (paradajka, paprika, mladá cuketa, šampiňóny...)
  • 500 g mletej krkovičky
  • 150 g strúhaného syra
  • 1 cibuľa
  • 2 vajíčka
  • 2 PL oleja
  • čerstvé bylinky
  • soľ, karí korenie

Zeleninu umyte, očistite a prekrojte pozdĺžne na polovice. Vydlabte dužinu a rozkrájajte ju na menšie časti (okrem jadrovníka paprík). Cibuľu pokrájajte nadrobno, opražte ju na oleji spolu s mletým mäsom. Dochuťte soľou a karí korením. Nakoniec pridajte pokrájanú vydlabanú dužinu, dôkladne premiešajte, dorestujte a odstavte. Zmes nechajte chvíľu vychladnúť a primiešajte do nej nasekané bylinky a vajíčka. Mäsovou zmesou naplňte zeleninu, povrch posypte nastrúhaným syrom a dajte zapekať do vyhriatej rúry alebo pod gril.


Zapekaný karfiol so syrovou omáčkou
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 karfiol
  • 100 g tvrdého syra
  • 100 g topeného syra
  • 50 g šunky
  • 3 PL hladkej múky
  • 100 ml smotany na varenie
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • soľ, mleté biele korenie
  • pažítka
  • petržlenová vňať
  • tuk a strúhanku na vysypanie misy

Očistený karfiol dajte variť do osolenej vody hlúbikom nadol, kým nezmäkne. Po uvarení ho zlejte, nechajte čiastočne vychladnúť a rozdeľte na ružičky. Hlúbik pokrájajte na menšie časti. Kúsky karfiolu rovnomerne rozmiestnite do vymastenej a vysypanej zapekacej misy spolu s kúskami nakrájanej šunky. Zeleninový vývar zahrejte a vmiešajte do neho rozšľahanú smotanu s múkou. Nechajte prevrieť a odstavte. Nakoniec do omáčky primiešajte topený syr, polovicu nastrúhaného tvrdého syra, nasekanú pažítku a podľa chuť soľ a biele korenie. Omáčkou prelejte karfiol a dajte piecť do stredne vyhriatej rúry na 15 minút. Pred servírovaním jedlo dozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a zvyšným strúhaným syrom.

Tip: Na zapekanie so syrom sa tiež hodí i predvarená brokolica alebo čerstvá cuketa prekladaná novými zemiakmi.


Zeleninové lazane
SUROVINY NA 4-6 PORCIÍ

  • 1 baklažán
  • 1 cuketa
  • 2 paradajky
  • 2 papriky
  • 2 stonky zeleru
  • 1 červená cibuľa
  • 220 g húb (šampiňóny, hliva...)
  • 12 nepredvarených plátkov lazaní
  • 300 ml paradajkového pretlaku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL olivového oleja
  • čerstvá bazalka
  • 1/2 ČL mletého čili
  • soľ, mleté čierne korenie

Na syrovú omáčku:

  • 2 PL masla
  • 1 PL hladkej múky
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml mlieka
  • 1 vajíčko
  • 80 g strúhaného syra
  • 1 ČL horčice

Baklažán pokrájajte na kolieska, nasoľte z každej strany a nechajte postáť minimálne 15 minút. Potom ho opláchnite pod vodou a osušte papierovými utierkami. Cuketu nakrájajte na kolieska. Ostatnú zeleninu očistite podľa potreby ošúpte a rozkrájajte na kocky. Na panvici rozohrejte olej a opražte na ňom cibuľu a cesnak. Pridajte papriky, huby, zeler a cuketu a za stáleho miešania varte 4 minúty. Nakoniec primiešajte paradajky, koreniny, bazalku, paradajkovú pretlak a soľ. Na prípravu omáčku rozpustite maslo, vmiešajte do neho múku a smažte 1 minútu. Odstavte z plameňa a zalejte vývarom a mliekom. Vráťte na sporák a pridajte polovičku syra a horčicu. Nechajte prevrieť, dochuťte korením a soľou a odstavte. Po čiastočnom vychladené primiešajte rozšľahané vajíčko. Dno zapekacej nádoby vyložte plátkami lazaní, na ne rozložte polovicu zeleninovej zmesi, polovicu paradajkovej šťavy, naukladajte plátky baklažánu, polejte polovicou syrovej omáčky. Postup zopakujte tak, aby poslednú vrstvu trovili už iba plátky cestovín a syrová omáčka. Posypte zvyšným strúhaným syrom a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, približne 40 minút.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Alarica – new business project in market of shoes
  2. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  3. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  4. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  5. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  6. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  7. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  8. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  9. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  10. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  1. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 5 841
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 691
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 4 489
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 4 029
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 647
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 329
  7. Kam do tepla v januári? 2 450
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 230
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 097
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 197

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Najväčší tender tretej Ficovej vlády sa blíži do finále

ŽSR chcú modernizovať úsek za Bratislavou za viac než 300 miliónov eur.

ŠPORT

Prečo cena Ronalda rapídne klesla?

Ronaldo je na konci svetovej päťdesiatky.

EKONOMIKA

Predaj Telekomu stále nedokončili, štátu chýba sto miliónov eur

Aj zvyšný 49-percentný balík akcií operátora v roku 2015 kúpil nemecký Deutsche Telekom.

DOMOV

Harabin má k prezidentskej petícii bližšie, ako priznáva

Harabin sa zneužitia svojich údajov nebojí.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.

Cestovateľské trendy na rok 2018 podľa slovenských blogerov

Cestujú, píšu o tom a vedia, čo sa oplatí vidieť. Ktoré destinácie odporúčajú známi travel blogeri?

Život vyhral nad aplikáciou, ktorá mala fungovať ako antikoncepcia

Takmer 40 neželaných tehotenstiev ukázalo jej slabinu.

Sedem tehotenských mýtov a faktov

Gynekológ odpovedá na časté povery a presvedčenia, ktoré si ženy medzi sebou vymieňajú.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.