Varíme zo záhradky - šaláty s vôňou leta

Studená letná kuchyňa nielen osvieži, ale dodá telu i zásobu vitamínov. Nebojte sa experimentovania a využite všetko do posledného lístka!

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Letná šalátománia

  • V horúcich letných mesiacoch dávame prednosť čerstvým studeným pokrmom zo zeleniny a ovocia, ktoré nás dokážu dokonale osviežiť. Popustite uzdu svojej fantázii a nebojte sa vymyslieť svoje vlastné šalátové variácie!
  • Kapusta, kel, cvikla, zeler - základ môže okrem listového šalátu tvoriť čokoľvek. Stačí zvoliť vhodnú zálievku a výdatný šalát je na svete.
  • Vhodný spojenci na šalátový nálev sú rôzne ochutené druhy olejov a octov, taktiež horčica, suché víno, voňavé bylinky, morská soľ, čerstvo namleté viacfarebné korenie, nastrúhaný muškátový oriešok, kúsok nastrúhaného zázvoru alebo cesnaku a niekedy nezaškodí štipka cukru, medu či melasy. Samozrejme, všetko vyžaduje dôkladné zosúladenie chutí...
  • K dobrému zeleninovému šalátu môžete pridať i jeden druh ovocia. Výborne sa hodí ananás, hrozno, jablko, hruška, jahody, experimentovať možno i s rôznymi druhmi nasekaných orechov.
  • Čarovať na tanieri môžete i s malými kvietkami sirôtok alebo sedmokrások. S takouto ponukou sa pýši nejedna noblesná reštaurácia či hotel. Ak vás ich chuť nenadchne, najedia sa aspoň vaše oči.

Pestrý zeleninový
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 šalátová uhorka
  • 1 biela cibuľa
  • 1 červená cibuľa
  • 200 g paradajok
  • 2 PL vínneho octu
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • niekoľko listov šalátu
  • bylinky

Navyše:

Článok pokračuje pod video reklamou
  • 250 g ovčieho syra
  • 150 g čiernych olív

Zeleninu umyte, podľa potreby očistite a nakrájajte na rovnomerné kocôčky. Listový šalát natrhajte na drobné kúsky, čerstvú majoránku alebo petržlenovú vňať nasekajte nadrobno. Olej s octom rozšľahajte v malej miske metličkou na sneh a podľa chuti osoľte a okoreňte. Zeleninu vložte do väčšej šalátovej misy a prelejte zálievkou. Dobre rozmiešajte a nechajte chvíľku odstáť. Servírujte s namrveným ovčím syrom dozdobené čiernymi olivami.

Tip: Energetickú hodnotu inak diétnym zeleninovým šalátom pozdvihnete kúskami syra, vajíčkom uvareným natvrdo alebo kúskami opečeného mäsa či tuniakom v konzerve.


Mrkvový šalát s mandľami
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 veľké mrkvy
  • 2 väčšie jablká
  • 2 PL cukru
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 50 g mandlí

Očistenú mrkvu a jablká nastrúhajte na jemnom strúhadle a premiešajte spolu s cukrom a citrónovou šťavou. Mandle sparte, ošúpte a nakrájajte na tenké rezančeky. Všetko spolu zmiešajte a dajte schladiť minimálne na 2 hodiny do chladničky. Ovocný šalát servírujte ako prílohu alebo ako samostatnú desiatu či olovrant. Mrkvu a jablká v tomto recepte výborne chuťovo dopĺňa i zeler.

Tip: V jeseni môžete okrem jabĺk šalát servírovať s niekoľkými bobuľkami hrozna, v zimným mesiacoch si ho môžete dopriať so sterilizovaným ananásom.


Brokolicovo-paradajkový šalát s cuketou
SUROVINY NA 4 – 6 PORCIÍ

  • 1 menšia brokolica
  • 6 paradajok
  • mladá cibuľa
  • 1 menšia cuketa
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL olivového oleja
  • mletý zázvor
  • soľ
  • kyslá smotana

Brokolicu rozdeľte na ružičky, umyte a dajte variť bez hlúbika približne na 4 minúty do slanej vody. Uvarenú brokolicu sceďte, nechajte vychladnúť a podľa potreby nasekajte alebo nadeľte na menšie kúsky. Horúcou vodou z brokolice zalejte do krížika nakrojené paradajky a nechajte ich pariť približne 4 minúty. Paradajky olúpte, nakrájajte na menšie kúsky, osoľte, ochuťte mletým zázvorom, pokvapkajte olivovým olejom a citrónovou šťavou a pridajte k brokolici. Zmiešajte spolu s cibuľou a cuketou nastrúhanou na kolieska. Hotový šalát dajte na chvíľu schladiť a servírujte s kyslou smotanou a čerstvým pečivom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 13 142
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 890
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 037
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 704
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 790
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 497
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 712
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 728
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 386
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 956

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Prvý týždeň na Tour de France: Sagan má už len jediný cieľ

Prvý týždeň na Tour veľké zmeny nepriniesol.

Píše Ivan Mikloš

Nepredvídateľný užitočný idiot (píše Ivan Mikloš)

Aké poučenie si možeme vziať z Trumpa.

Neprehliadnite tiež

Nebehaj holá pred deťmi! Aké sú hranice nahoty doma?

Je správne, aby deti videli rodičov nahých?

Leto, hudba, romantika. Ako sa dá nájsť láska na hudobnom festivale

Aj lásky z letných festivalov môžu vydržať.

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Herečka Judit Bárdos: Nie každá chvíľa v tomto povolaní vás stopercentne baví

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.