Letná šalátománia
- V horúcich letných mesiacoch dávame prednosť čerstvým studeným pokrmom zo zeleniny a ovocia, ktoré nás dokážu dokonale osviežiť. Popustite uzdu svojej fantázii a nebojte sa vymyslieť svoje vlastné šalátové variácie!
- Kapusta, kel, cvikla, zeler - základ môže okrem listového šalátu tvoriť čokoľvek. Stačí zvoliť vhodnú zálievku a výdatný šalát je na svete.
- Vhodný spojenci na šalátový nálev sú rôzne ochutené druhy olejov a octov, taktiež horčica, suché víno, voňavé bylinky, morská soľ, čerstvo namleté viacfarebné korenie, nastrúhaný muškátový oriešok, kúsok nastrúhaného zázvoru alebo cesnaku a niekedy nezaškodí štipka cukru, medu či melasy. Samozrejme, všetko vyžaduje dôkladné zosúladenie chutí...
- K dobrému zeleninovému šalátu môžete pridať i jeden druh ovocia. Výborne sa hodí ananás, hrozno, jablko, hruška, jahody, experimentovať možno i s rôznymi druhmi nasekaných orechov.
- Čarovať na tanieri môžete i s malými kvietkami sirôtok alebo sedmokrások. S takouto ponukou sa pýši nejedna noblesná reštaurácia či hotel. Ak vás ich chuť nenadchne, najedia sa aspoň vaše oči.
Pestrý zeleninový
SUROVINY NA 4 PORCIE
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 šalátová uhorka
- 1 biela cibuľa
- 1 červená cibuľa
- 200 g paradajok
- 2 PL vínneho octu
- 4 PL olivového oleja
- soľ, mleté čierne korenie
- niekoľko listov šalátu
- bylinky
Navyše:
- 250 g ovčieho syra
- 150 g čiernych olív
Zeleninu umyte, podľa potreby očistite a nakrájajte na rovnomerné kocôčky. Listový šalát natrhajte na drobné kúsky, čerstvú majoránku alebo petržlenovú vňať nasekajte nadrobno. Olej s octom rozšľahajte v malej miske metličkou na sneh a podľa chuti osoľte a okoreňte. Zeleninu vložte do väčšej šalátovej misy a prelejte zálievkou. Dobre rozmiešajte a nechajte chvíľku odstáť. Servírujte s namrveným ovčím syrom dozdobené čiernymi olivami.
Tip: Energetickú hodnotu inak diétnym zeleninovým šalátom pozdvihnete kúskami syra, vajíčkom uvareným natvrdo alebo kúskami opečeného mäsa či tuniakom v konzerve.
Mrkvový šalát s mandľami
SUROVINY NA 4 PORCIE
- 4 veľké mrkvy
- 2 väčšie jablká
- 2 PL cukru
- 2 PL citrónovej šťavy
- 50 g mandlí
Očistenú mrkvu a jablká nastrúhajte na jemnom strúhadle a premiešajte spolu s cukrom a citrónovou šťavou. Mandle sparte, ošúpte a nakrájajte na tenké rezančeky. Všetko spolu zmiešajte a dajte schladiť minimálne na 2 hodiny do chladničky. Ovocný šalát servírujte ako prílohu alebo ako samostatnú desiatu či olovrant. Mrkvu a jablká v tomto recepte výborne chuťovo dopĺňa i zeler.
Tip: V jeseni môžete okrem jabĺk šalát servírovať s niekoľkými bobuľkami hrozna, v zimným mesiacoch si ho môžete dopriať so sterilizovaným ananásom.
Brokolicovo-paradajkový šalát s cuketou
SUROVINY NA 4 – 6 PORCIÍ
- 1 menšia brokolica
- 6 paradajok
- mladá cibuľa
- 1 menšia cuketa
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 PL olivového oleja
- mletý zázvor
- soľ
- kyslá smotana
Brokolicu rozdeľte na ružičky, umyte a dajte variť bez hlúbika približne na 4 minúty do slanej vody. Uvarenú brokolicu sceďte, nechajte vychladnúť a podľa potreby nasekajte alebo nadeľte na menšie kúsky. Horúcou vodou z brokolice zalejte do krížika nakrojené paradajky a nechajte ich pariť približne 4 minúty. Paradajky olúpte, nakrájajte na menšie kúsky, osoľte, ochuťte mletým zázvorom, pokvapkajte olivovým olejom a citrónovou šťavou a pridajte k brokolici. Zmiešajte spolu s cibuľou a cuketou nastrúhanou na kolieska. Hotový šalát dajte na chvíľu schladiť a servírujte s kyslou smotanou a čerstvým pečivom.
Autor: mag