SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Varíme zo záhradky - šaláty s vôňou leta

Studená letná kuchyňa nielen osvieži, ale dodá telu i zásobu vitamínov. Nebojte sa experimentovania a využite všetko do posledného lístka!

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Letná šalátománia

  • V horúcich letných mesiacoch dávame prednosť čerstvým studeným pokrmom zo zeleniny a ovocia, ktoré nás dokážu dokonale osviežiť. Popustite uzdu svojej fantázii a nebojte sa vymyslieť svoje vlastné šalátové variácie!
  • Kapusta, kel, cvikla, zeler - základ môže okrem listového šalátu tvoriť čokoľvek. Stačí zvoliť vhodnú zálievku a výdatný šalát je na svete.
  • Vhodný spojenci na šalátový nálev sú rôzne ochutené druhy olejov a octov, taktiež horčica, suché víno, voňavé bylinky, morská soľ, čerstvo namleté viacfarebné korenie, nastrúhaný muškátový oriešok, kúsok nastrúhaného zázvoru alebo cesnaku a niekedy nezaškodí štipka cukru, medu či melasy. Samozrejme, všetko vyžaduje dôkladné zosúladenie chutí...
  • K dobrému zeleninovému šalátu môžete pridať i jeden druh ovocia. Výborne sa hodí ananás, hrozno, jablko, hruška, jahody, experimentovať možno i s rôznymi druhmi nasekaných orechov.
  • Čarovať na tanieri môžete i s malými kvietkami sirôtok alebo sedmokrások. S takouto ponukou sa pýši nejedna noblesná reštaurácia či hotel. Ak vás ich chuť nenadchne, najedia sa aspoň vaše oči.

Pestrý zeleninový
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 šalátová uhorka
  • 1 biela cibuľa
  • 1 červená cibuľa
  • 200 g paradajok
  • 2 PL vínneho octu
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • niekoľko listov šalátu
  • bylinky

Navyše:

Skryť Vypnúť reklamu
  • 250 g ovčieho syra
  • 150 g čiernych olív

Zeleninu umyte, podľa potreby očistite a nakrájajte na rovnomerné kocôčky. Listový šalát natrhajte na drobné kúsky, čerstvú majoránku alebo petržlenovú vňať nasekajte nadrobno. Olej s octom rozšľahajte v malej miske metličkou na sneh a podľa chuti osoľte a okoreňte. Zeleninu vložte do väčšej šalátovej misy a prelejte zálievkou. Dobre rozmiešajte a nechajte chvíľku odstáť. Servírujte s namrveným ovčím syrom dozdobené čiernymi olivami.

Tip: Energetickú hodnotu inak diétnym zeleninovým šalátom pozdvihnete kúskami syra, vajíčkom uvareným natvrdo alebo kúskami opečeného mäsa či tuniakom v konzerve.


Mrkvový šalát s mandľami
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 veľké mrkvy
  • 2 väčšie jablká
  • 2 PL cukru
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 50 g mandlí

Očistenú mrkvu a jablká nastrúhajte na jemnom strúhadle a premiešajte spolu s cukrom a citrónovou šťavou. Mandle sparte, ošúpte a nakrájajte na tenké rezančeky. Všetko spolu zmiešajte a dajte schladiť minimálne na 2 hodiny do chladničky. Ovocný šalát servírujte ako prílohu alebo ako samostatnú desiatu či olovrant. Mrkvu a jablká v tomto recepte výborne chuťovo dopĺňa i zeler.

Tip: V jeseni môžete okrem jabĺk šalát servírovať s niekoľkými bobuľkami hrozna, v zimným mesiacoch si ho môžete dopriať so sterilizovaným ananásom.

Skryť Vypnúť reklamu

Brokolicovo-paradajkový šalát s cuketou
SUROVINY NA 4 – 6 PORCIÍ

  • 1 menšia brokolica
  • 6 paradajok
  • mladá cibuľa
  • 1 menšia cuketa
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL olivového oleja
  • mletý zázvor
  • soľ
  • kyslá smotana

Brokolicu rozdeľte na ružičky, umyte a dajte variť bez hlúbika približne na 4 minúty do slanej vody. Uvarenú brokolicu sceďte, nechajte vychladnúť a podľa potreby nasekajte alebo nadeľte na menšie kúsky. Horúcou vodou z brokolice zalejte do krížika nakrojené paradajky a nechajte ich pariť približne 4 minúty. Paradajky olúpte, nakrájajte na menšie kúsky, osoľte, ochuťte mletým zázvorom, pokvapkajte olivovým olejom a citrónovou šťavou a pridajte k brokolici. Zmiešajte spolu s cibuľou a cuketou nastrúhanou na kolieska. Hotový šalát dajte na chvíľu schladiť a servírujte s kyslou smotanou a čerstvým pečivom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 20 189
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 836
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 17 429
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 16 594
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 9 090
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 666
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 583
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 345
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 275
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 778
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu