SME

Varíme zo záhradky - šaláty s vôňou leta

Studená letná kuchyňa nielen osvieži, ale dodá telu i zásobu vitamínov. Nebojte sa experimentovania a využite všetko do posledného lístka!

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Letná šalátománia

  • V horúcich letných mesiacoch dávame prednosť čerstvým studeným pokrmom zo zeleniny a ovocia, ktoré nás dokážu dokonale osviežiť. Popustite uzdu svojej fantázii a nebojte sa vymyslieť svoje vlastné šalátové variácie!
  • Kapusta, kel, cvikla, zeler - základ môže okrem listového šalátu tvoriť čokoľvek. Stačí zvoliť vhodnú zálievku a výdatný šalát je na svete.
  • Vhodný spojenci na šalátový nálev sú rôzne ochutené druhy olejov a octov, taktiež horčica, suché víno, voňavé bylinky, morská soľ, čerstvo namleté viacfarebné korenie, nastrúhaný muškátový oriešok, kúsok nastrúhaného zázvoru alebo cesnaku a niekedy nezaškodí štipka cukru, medu či melasy. Samozrejme, všetko vyžaduje dôkladné zosúladenie chutí...
  • K dobrému zeleninovému šalátu môžete pridať i jeden druh ovocia. Výborne sa hodí ananás, hrozno, jablko, hruška, jahody, experimentovať možno i s rôznymi druhmi nasekaných orechov.
  • Čarovať na tanieri môžete i s malými kvietkami sirôtok alebo sedmokrások. S takouto ponukou sa pýši nejedna noblesná reštaurácia či hotel. Ak vás ich chuť nenadchne, najedia sa aspoň vaše oči.

Pestrý zeleninový
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 šalátová uhorka
  • 1 biela cibuľa
  • 1 červená cibuľa
  • 200 g paradajok
  • 2 PL vínneho octu
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • niekoľko listov šalátu
  • bylinky

Navyše:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
  • 250 g ovčieho syra
  • 150 g čiernych olív

Zeleninu umyte, podľa potreby očistite a nakrájajte na rovnomerné kocôčky. Listový šalát natrhajte na drobné kúsky, čerstvú majoránku alebo petržlenovú vňať nasekajte nadrobno. Olej s octom rozšľahajte v malej miske metličkou na sneh a podľa chuti osoľte a okoreňte. Zeleninu vložte do väčšej šalátovej misy a prelejte zálievkou. Dobre rozmiešajte a nechajte chvíľku odstáť. Servírujte s namrveným ovčím syrom dozdobené čiernymi olivami.

Tip: Energetickú hodnotu inak diétnym zeleninovým šalátom pozdvihnete kúskami syra, vajíčkom uvareným natvrdo alebo kúskami opečeného mäsa či tuniakom v konzerve.


Mrkvový šalát s mandľami
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 veľké mrkvy
  • 2 väčšie jablká
  • 2 PL cukru
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 50 g mandlí

SkryťVypnúť reklamu

Očistenú mrkvu a jablká nastrúhajte na jemnom strúhadle a premiešajte spolu s cukrom a citrónovou šťavou. Mandle sparte, ošúpte a nakrájajte na tenké rezančeky. Všetko spolu zmiešajte a dajte schladiť minimálne na 2 hodiny do chladničky. Ovocný šalát servírujte ako prílohu alebo ako samostatnú desiatu či olovrant. Mrkvu a jablká v tomto recepte výborne chuťovo dopĺňa i zeler.

Tip: V jeseni môžete okrem jabĺk šalát servírovať s niekoľkými bobuľkami hrozna, v zimným mesiacoch si ho môžete dopriať so sterilizovaným ananásom.


Brokolicovo-paradajkový šalát s cuketou
SUROVINY NA 4 – 6 PORCIÍ

  • 1 menšia brokolica
  • 6 paradajok
  • mladá cibuľa
  • 1 menšia cuketa
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL olivového oleja
  • mletý zázvor
  • soľ
  • kyslá smotana

Brokolicu rozdeľte na ružičky, umyte a dajte variť bez hlúbika približne na 4 minúty do slanej vody. Uvarenú brokolicu sceďte, nechajte vychladnúť a podľa potreby nasekajte alebo nadeľte na menšie kúsky. Horúcou vodou z brokolice zalejte do krížika nakrojené paradajky a nechajte ich pariť približne 4 minúty. Paradajky olúpte, nakrájajte na menšie kúsky, osoľte, ochuťte mletým zázvorom, pokvapkajte olivovým olejom a citrónovou šťavou a pridajte k brokolici. Zmiešajte spolu s cibuľou a cuketou nastrúhanou na kolieska. Hotový šalát dajte na chvíľu schladiť a servírujte s kyslou smotanou a čerstvým pečivom.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 651
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 615
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 407
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 026
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 628
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 271
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 518
  8. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 516
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťZatvoriť reklamu