Varíme zo záhradky - šaláty s vôňou leta

Studená letná kuchyňa nielen osvieži, ale dodá telu i zásobu vitamínov. Nebojte sa experimentovania a využite všetko do posledného lístka!

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Letná šalátománia

  • V horúcich letných mesiacoch dávame prednosť čerstvým studeným pokrmom zo zeleniny a ovocia, ktoré nás dokážu dokonale osviežiť. Popustite uzdu svojej fantázii a nebojte sa vymyslieť svoje vlastné šalátové variácie!
  • Kapusta, kel, cvikla, zeler - základ môže okrem listového šalátu tvoriť čokoľvek. Stačí zvoliť vhodnú zálievku a výdatný šalát je na svete.
  • Vhodný spojenci na šalátový nálev sú rôzne ochutené druhy olejov a octov, taktiež horčica, suché víno, voňavé bylinky, morská soľ, čerstvo namleté viacfarebné korenie, nastrúhaný muškátový oriešok, kúsok nastrúhaného zázvoru alebo cesnaku a niekedy nezaškodí štipka cukru, medu či melasy. Samozrejme, všetko vyžaduje dôkladné zosúladenie chutí...
  • K dobrému zeleninovému šalátu môžete pridať i jeden druh ovocia. Výborne sa hodí ananás, hrozno, jablko, hruška, jahody, experimentovať možno i s rôznymi druhmi nasekaných orechov.
  • Čarovať na tanieri môžete i s malými kvietkami sirôtok alebo sedmokrások. S takouto ponukou sa pýši nejedna noblesná reštaurácia či hotel. Ak vás ich chuť nenadchne, najedia sa aspoň vaše oči.

Pestrý zeleninový
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 šalátová uhorka
  • 1 biela cibuľa
  • 1 červená cibuľa
  • 200 g paradajok
  • 2 PL vínneho octu
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • niekoľko listov šalátu
  • bylinky

Navyše:

  • 250 g ovčieho syra
  • 150 g čiernych olív

Zeleninu umyte, podľa potreby očistite a nakrájajte na rovnomerné kocôčky. Listový šalát natrhajte na drobné kúsky, čerstvú majoránku alebo petržlenovú vňať nasekajte nadrobno. Olej s octom rozšľahajte v malej miske metličkou na sneh a podľa chuti osoľte a okoreňte. Zeleninu vložte do väčšej šalátovej misy a prelejte zálievkou. Dobre rozmiešajte a nechajte chvíľku odstáť. Servírujte s namrveným ovčím syrom dozdobené čiernymi olivami.

Tip: Energetickú hodnotu inak diétnym zeleninovým šalátom pozdvihnete kúskami syra, vajíčkom uvareným natvrdo alebo kúskami opečeného mäsa či tuniakom v konzerve.


Mrkvový šalát s mandľami
SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 veľké mrkvy
  • 2 väčšie jablká
  • 2 PL cukru
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 50 g mandlí

Očistenú mrkvu a jablká nastrúhajte na jemnom strúhadle a premiešajte spolu s cukrom a citrónovou šťavou. Mandle sparte, ošúpte a nakrájajte na tenké rezančeky. Všetko spolu zmiešajte a dajte schladiť minimálne na 2 hodiny do chladničky. Ovocný šalát servírujte ako prílohu alebo ako samostatnú desiatu či olovrant. Mrkvu a jablká v tomto recepte výborne chuťovo dopĺňa i zeler.

Tip: V jeseni môžete okrem jabĺk šalát servírovať s niekoľkými bobuľkami hrozna, v zimným mesiacoch si ho môžete dopriať so sterilizovaným ananásom.


Brokolicovo-paradajkový šalát s cuketou
SUROVINY NA 4 – 6 PORCIÍ

  • 1 menšia brokolica
  • 6 paradajok
  • mladá cibuľa
  • 1 menšia cuketa
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL olivového oleja
  • mletý zázvor
  • soľ
  • kyslá smotana

Brokolicu rozdeľte na ružičky, umyte a dajte variť bez hlúbika približne na 4 minúty do slanej vody. Uvarenú brokolicu sceďte, nechajte vychladnúť a podľa potreby nasekajte alebo nadeľte na menšie kúsky. Horúcou vodou z brokolice zalejte do krížika nakrojené paradajky a nechajte ich pariť približne 4 minúty. Paradajky olúpte, nakrájajte na menšie kúsky, osoľte, ochuťte mletým zázvorom, pokvapkajte olivovým olejom a citrónovou šťavou a pridajte k brokolici. Zmiešajte spolu s cibuľou a cuketou nastrúhanou na kolieska. Hotový šalát dajte na chvíľu schladiť a servírujte s kyslou smotanou a čerstvým pečivom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 810
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 556
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 5 256
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 072
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 070
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 539
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 294
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 227
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 204
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 660

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan, Sagan a opäť Sagan. Chlapec bez nervov je tretí raz majstrom sveta

Pre mňa je to neuveriteľné, výnimočné, vravel slovenský cyklista.

ŠPORT

Titul venoval Sagan manželke a šampiónovi, ktorý zahynul

Využil jedinú šancu, ktorú mal. Má tretí titul majstra sveta.

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.